10 motive pentru care și părinții iubesc desenele animate Blue (plus concurs cu premiu Disney) (p)

Acum ceva timp am adresat o întrebare către prietenii mei de pe facebook: ce desene animate blânde cunosc și îmi recomandă? Eram căpiată de violență, etichete, stereotipuri și voiam ceva cu veselie și culoare.

Printre primele menționate a fost Blue.

Lăsați cum i se pare copilului, să vă povestesc ce mult îmi place mie!

 1. Îți arată cum să te joci cu copilul

  Știți cum unii părinți parcă s-au născut pe covor, să se maimuțărească e a doua lor natură, uită și de mâncare când se joacă? Nu sunt unul dintre ei. ”Rețete de jocuri” e una dintre cărțile mele preferate de parenting din motive evidente. Dansul ăsta, pur și simplu, nu îmi vine natural.

  Dacă și voi sunteți ca mine, băgați un episod din Blue, să vedeți acolo inspirație pe pâine. Când îl vezi pe tatăl lui Blue cum face schimb de roluri în supermarket, parcă ți se face dor să te pui în patru labe la tine pe covor. 

 2. Nu te simți ultima depravată că ești cu șosetele desperecheate și jucăriile împrăștiate prin casă

  Desenele acestea păstrează un contact strâns cu realitatea. Dezordine în casă, plin de jucării pe covor, masa de bucătărie varză, bancheta din spatele mașinii -un loc de joacă. Dacă nici voi nu trăiți într-o farmacie, vă veți regăsi puternic și vă veți simți excelent, cum ar veni. Ca la voi acasă.

 3. Primești soluții concrete la probleme cu care te confrunți

  Episodul cu întreruptul părintelui când vorbește cu alt adult. Cine nu a fost căpiat de asta? Să vezi alt părinte cum gestionează frumos și blând o situație prin care treci și tu zi de zi e balsam pe suflet. Chiar dacă celălalt părinte e un cățel vorbitor într-un desen animat. Îți dă o soluție gratis, să fie primit!

  Episodul când tatăl le spune fetelor că n-are timp de joacă, fiindcă azi lucrează de acasă. Felul jucăuș în care o spune face toți banii. E un exemplu pentru atât de mulți dintre noi.

 4. Ce ușurare, că și cel mai jucăuș părinte are momente când a obosit

  Episodul cu jocul tăcerii sau cel în care tatăl se întreabă dacă există un joc în care el doar stă în pat și doarme. Se face o conectare foarte faină între părinte și copil când te uiți la aceste desene animate și simți că primești și tu ceva de acolo, chiar dacă ești mare și ar trebui să oferi cu exclusivitate.

 5. Umorul blând, fără miștouri

  Ador felul haios în care se comunică și se face schimbul de putere. Totul e în spiritul blândeții și iubirii. Nimeni nu se îmbrâncește, nimeni nu se distrează de necazul altuia, nu am auzit etichete și până și certurile sunt gestionate simpatic.
  Iar părinții se țin de cuvânt, ca în episodul în care le promit fetelor înghețată într-un castron fără fund. Și le-o oferă pe sistemul ”vorba-i vorbă”.

 6. Explicațiile oferite prin exemple concrete

  Simt că aceste desene se ocupă să facă educație morală și emoțională. Fiindcă nu țin musai să știe copilul meu toate capitalele din Europa sau alfabetul la 4 ani. Pentru mine, e mai important să înțeleagă de unde vin anumite lucruri pe care le spunem sau facem, care e intenția și energia din care acționăm.

  Episodul cu piscina e dintre preferatele mele, a fost recomandat și de prieteni atunci pe facebook, când am întrebat. Tatăl se hotărăște brusc să ducă fetele la o baie.

  Mama le zice să ia șepcuțele de soare, crema de protecție, aripioarele etc, dar nimeni nu o bagă în seamă. Că distracția e tot ce contează! Pare chiar obositoare sau exagerată această pisălogeală. Ajunși la piscină, își dau seama că soarele arde, că umbra trece, copiii cer colace, fix lucrurile lăsate acasă. Recunosc că e și un pic haios să-l vezi pe tată cum se descurcă într-o astfel de situație.

 7. Lecțiile de comportament și morală

  În episodul cu mașinăria cu gheare, în care fetele trebuie să introducă monede ca mașinărie imaginară să funcționeze (mașinăria fiind tatăl), ele sunt motivate să muncească pentru ele. Eu aș fi folosit probabil fise imaginare, doar că tatăl lui Blue le trimite să câștige bani adevărați. (Nu sunt de acord să plătești copilul ca să-și facă patul, doar că aici e diferit. Ele au făcut patul părinților și extra treburi pentru extra monede.

  Practic, le arată copiilor că există modalități de a câștiga bani și pentru ei.

 8. Există o figură paternă foarte implicată și o mamă activă

  Știți că, pentru mine, e importantă egalitatea. Știu că e imposibilă, dar măcar, vă rog eu, în desene animate să ne bucurăm de aceasta! Îmi place că nu se împart rolurile clasice: mama se ocupă de gătit, spălat și jucat, iar pe tata îl vezi doar în poze. Nu, tatăl e foarte jucăuș, mama merge la muncă, dar amândoi se și joacă, fix ca în viețile noastre.

 9. Episoadele sunt scurte

  Durează sub 10 minute un episod întreg, deci nu te simți vinovat că răspunzi afirmativ la întrebarea ”Mai pot încă unul?”

 10. Nu pe ultimul loc, ador relația dintre surori

  Bănuiesc producătorul că ușor a romanțat-o, mai ales că am citit că e inspirată fix din viața lui de familie și de tată cu două fete. Dar Blue și Bingo, sora ei, au niște faze de nu mai pot după ele. De exemplu, când Blue o roagă să vină la joacă, asta mică nu vrea și Blue începe să cânte despre un gândăcel trist și să plângă. Ceea ce îi înmoaie inima surorii mai mici.

  Cred că relația dintre frați e o nevoie stringentă a părinților și că ne lipsesc modelele sănătoase multora dintre noi. Aici desenele animate chiar pot să ne dea o mână de ajutor. Aici văd eu o sursă de armonie. Știu sigur că, pentru mine, când îi văd că se mângâie sau iubesc frații între ei, sunt prelinsă peste podele, că mă topesc.

Știu că știți, dar simt nevoia să precizez încă o dată. Ca să fie desenele animate sănătoase, e important să fim atenți atât la conținut, cât și la cantitate. Tudor a început să se uite la desene animate în jurul vârstei de 3 ani și jumătate. Victor (1 an și 4 luni) încă nu știe ce-s alea.

Acestea fiind spuse, permiteți-mi să vă dau o veste bună:

pe 22 februarie la 18.30 apare un nou sezon pe Disney Junior.

Concurs cu premiu un set de cărți cu cele mai îndrăgite personaje de la Disney Junior, în valoare de 200 lei

Doar pentru cititorii blogului, vă invit să ne distrăm:

 • Lăsați un comentariu la postarea de pe pagina de facebook (click aici), în care îmi povestiți de ce vă place Blue.
 • Dați tag unei prietene
 • Share pe facebook 

  Puteți lăsa mai multe comentarii, dacă aveți mai multe motive pentru care vă place (eu tocmai am scris 10). Condiția e doar să dați tag altei persoane de fiecare dată.

Concursul durează 3 zile, până luni, 22 feb, la ora 23:59. Trag la sorți câștigătorul cu commentpicker.com și anunț prin update aici.

Baftă!

 

 

Articolul anterior

Cu cărțile pe masă: peste jumătate dintre femei (51,9%) recunosc că soțul nu le ajută cu nimic în casă -studiu (p)

Articolul următor

Adevărul meu de influencer

8 Comentarii

 1. Codrina Borcea

  Baietelul nostru este un mare iubitor de animale,mai ales de caini si de fiecare data cand se uita la ei,rade cu asa o pofta.Il aud de prin casa si imi e asa drag. In plus il ajuta sa înțeleagă niste situatii greu de acceptat,dar sa le identifice ca normale si temporare,de genul:tata nu se poate juca acum,pentru ca pleaca la servici,dar nu pleacă de tot,seara vine inapoi acasa la mine.

 2. Toma Tanțica

  Si fetița mea adora acest desen ba chiar le și imitem!Ne place ft mult in special că desenul descrie cum copii in mare parte se joacă cu tati!

 3. Nikki

  Mai sunt desene frumoase și educative: Fancy Nancy, cu maimuțica George, Connie, Corduroy ( asta doar pe YouTube am gasit), Ghici cât de mult te iubesc,purcelușa Pepa…sunt pe canale diferite, sunt așa faine că și eu mă uit când am timp.

 4. Adriana

  Offf și fetițelor mele le place Blue, dar nu am Facebook 😔😔😔

 5. Turiac Raul Stelian

  Ne place Blue enorm, inspiră calm si liniste, creativitate si amuzament, e ceva ce cu siguranță a fost bine gândit, am un băiețel de 3 ani jumate ai o fetiță de 1 an si 7 luni, e o plăcere să ne uităm la Blue, o faza frumoasă imi aduc aminte cand se joacă Ascunselea,(pititea), si Blue e tot timpul distrasa si uita de joc, si stau toți ascunși o vreme îndelungată in timp ce Blue face alte chesti.:)))

 6. Ely

  Si fetita mea (7 ani) adora acest desen! Cred ca stie pe de rost toate episoadele, iar pe covorul din sufrageria noastra se desfasoara adevarate piese de teatru inspirate din aceste desene frumoase.
  Nu am cont de FB ca sa pot participa la concurs, dar felicitari anticipate castigatorului. 😊

Leave a Reply

© 2007-2021 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 150 queries in 0.249 s