Alegeți biberoane de sticlă. Se pare că, altfel, bebelușii înghit milioane de microparticule de plastic (studiu)

Ideea studiului a pornit de la un cercetător care lucra cu filtre de apă și care a observat că se tot înfundau cu plastic. A verificat și sursa acelor microparticule erau recipientele de plastic folosite în laborator.

Studiul a fost publicat în revista Nature, un loc respectabil. Cred că avem de căscat ochii și de citit. Cercetătorii au luat 10 biberoane diferite și au studiat câte microparticule de plastic eliberează ele în laptele pe care bebelușii îl beau.

Ce au făcut? Au reprodus fix procesul pe care fiecare părinte îl face acasă, când pregătește laptele pentru bebelușul său: au supus biberoanele unei temperaturi de 95 de grade (ca la sterilizat), le-au lăsat să se răcească, apoi au pus apă de 70 grade (temperatura recomandată pentru a prepara laptele praf), după care au agitat conținutul și sticla 60 de secunde, ca să amestece apa cu pudra de lapte. După care s-au pus pe numărat aceste microplastice care sunt mult mai mici decât grosimea unui fir de păr.

Vestea rea e că n-au terminat repede și că au estimat numere de speriat. Vestea bună e că încă nu știm dacă aceste plasticuri în sistemul digestiv ne fac rău. Ele au fost găsite excretate în fecalele adulților și înainte, nu e flash news.

Acum, dacă mă întrebi pe mine, e mai bine să știm. Să ne ferim, zic. Și, dacă avem de ales între plastic și sticlă, niciodată să nu-l preferăm pe cel dintâi.

Aș vrea să menționez și că acest articol nu e despre alăptat și mi-aș dori să nici nu-l facem așa. Dacă vi se pare o informație interesantă, care vă dă de gândit, bine, dacă nu, vedeți că în dreapta sus e un x.

Studiul e disponibil aici:

”Produsele pe bază de polipropilenă (material plastic rezistent la căldură) sunt utilizate în mod obișnuit pentru prepararea și depozitarea alimentelor, dar capacitatea lor de a elibera microplastice este puțin înțeleasă.

Am investigat potențiala expunere a sugarilor la microplastice din laptele din biberoanele de polipropilenă (PP). Aici, arătăm că biberoanele de PP eliberează microplastice cu valori de până la 16.200.000 de particule pe litru.

Studiile de scenariu au arătat că sterilizarea biberoanelor de plastic și expunerea la apă la temperaturi ridicate cresc semnificativ eliberarea microplasticelor.

Pentru a estima o potențială expunere globală  la sugarii cu vârsta de până la 12 luni, am studiat 48 de regiuni, găsind valori cuprinse între 14.600 – 4.550.000 de particule pe cap de locuitor pe zi, în funcție de regiune.

Demonstrăm că expunerea sugarului la microplastice este mai mare decât s-a recunoscut anterior datorită prevalenței produselor pe bază de PP utilizate în prepararea formulelor și evidențiem o nevoie urgentă de a evalua dacă expunerea la microplastice la aceste niveluri prezintă un risc pentru sănătatea sugarului.”

Câteva păreri de la specialiști, deși în The guardian, găsiți aici.

foto Pixabay

Articolul anterior

Declarăm deschis sezonul zilelor la birou care devin nopți

Articolul următor

Mesaj emoționant de la Bianca Popp, designer vestimentar: ”Aș merge înainte, dacă aș vedea către ce”

3 Comentarii

  1. cricket

    Bine de stiut. Insa la prepararea lp sigur apa nu are 70 de grade. Max 40.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 138 queries in 0.142 s