Povestea cu broasca țestoasă care a ajuns la final

broasca țestoasă miruna ioani

A fost odată o întrecere între broaște țestoase: care ajunge în vârful unui turn. S-au adunat toate animalele să le vadă. Multe au râs:

”haha, nu veți reuși niciodată”

”degeaba vă chinuiți”

”efortul nu e sănătos”

”e o conspirație, cine organizează acest concurs?”

Așa că, unele broaște țestoase s-au împiedicat. Altele pur și simplu au renunțat ori s-au întors singure înapoi.

O singură broască țestoasă și-a văzut de drum și, până la lăsarea serii, a ajuns în vârf.

Uimite, toate animalele au felicitat-o și au întrebat-o cum a reușit.

Însă broasca noastră nu a răspuns. Era surdă și n-a auzit nici criticile celorlalți, nici întrebările lor. A știut singură ce are de făcut.


Această broască țestoasă sunt toți oamenii care poartă mască. Mă tem ca ei să nu se lase influențați de cei cu nasul pe-afară sau pe sus.

Nu vreau să credeți că insist sau că sunt vreo obsedată.

Și vă asigur că purtatul măștii nu dă dureri de cap, de burtă sau de ficat. Nu vă ia cu leșin, nu vă scade și nu vă crește nimic. Cineva mă amenința ieri că, dacă-i pun copilului mască, va inspira oxigen și va expira dioxid de carbon.

Așa, și?

Oamenii inspiră oxigen și expiră dioxid de carbon pentru că așa funcționează ei. Nu e nicio conspirație la mijloc. E anatomie și e fiziologie. Nu vă lăsați impresionați sau speriați de cei care flutură doi termeni posibil medicali. De care n-ați mai auzit. Dacă nu ești de specialitate, sunt șanse mici să fi auzit de exemplu de bariera hemato-encefalică. Deci sunt șanse mari să te temi că s-ar putea să fie distrusă și să ți se scurgă creierul pe nas.

(Ceea ce n-o să se întâmple, relax.)

Citeam niște comentarii despre ce periculos e să îți faci testul covid. Se spunea că îți bagă bețișorul ăla până în creier. Mai mult, o doamnă se jura că i s-a întâmplat, pentru că a durut-o foarte tare.

Breaking news: Creierul nu doare.

Și alt domn ne asigura că e o conspirație. Explica el cum bețișorul îți poate rupe lamela verticală a osului etmoid, care e fragilă și în plan mediosagital. Date de anatomie simplă, învățată în anul 1 și la un click pe wikipedia distanță. Puteți verifica.

Să asociezi o informație adevărată spusă în termeni complicați

(lamelă, mediosagital, celule etmoidale)

cu o presupunere

este o formă de manipulare ca la manual.

Să porți mască nu îți garantează nimic. Dar e o șansă în plus să te protejezi pe tine și pe ceilalți. Dacă traversezi pe verde, respecți culorile la semafor, porți centura și te speli la fund, poți trage și masca peste nas.

Dacă ai afla că tipul lângă care ai stat ieri e infectat, nu ți-ai dori s-o fi purtat?

Photo by LISA ALZATE on Unsplash

Articolul anterior

Jocul de cooperare: Pentru copiii care nu știu să piardă, am descoperit niște jocuri în care toată lumea câștigă! (p)

Articolul următor

Cea mai bună înghețată din Sibiu

7 Comentarii

 1. Zina7

  in Germania se poarta masca deja de mai mult de 2 luni. Nu comenteaza nimeni , toți se supun…rata de infectii noi a scazut saptamanal.Sunt regiuni unde saptamana trecuta nu s- a inregistrat nici macar un caz nou.Clar au fost zone unde ai existat noi focare -( zonele respective sunt intradevar zone cu persoane mai ” speciale” ) -acolo s-au impus regulile de carantina de la inceputul perioadei de varf de COVID) . S-a si luat in discutie sa se renunte im zonele fara infectii la masca DAR …populația nu a fost deacord. Asta e diferenta de mentalitate …din pacate. Desi acum is in Cluj si aici se respecta regulile la fel ca in vest stiu ca totusi Clujul a fost mereu ( si este ) un oraș de oameni educați. Si cum zice si soțul …daca noi medicii putem sa si lucram , sa si operam ( in spatii inchise si cu haine de plumb de multe ori pe noi) si pana la 10 ore fara pauza nu inteleg ce e asa de greu sa porți o kasca cand intri 30 de minute intr-un spatiu inchis ?

 2. Ecarulan

  Ce poveste draguta!

 3. Ana

  In zona in care locuiesc, in Germania, nu concepe nimeni sa fie intr-un spatiu inchis fara masca. Intr-o zi ma grabeam ft tare sa ajung la antrenamentul fiului meu si am uitat masca acasa. Mi- am dat seama abia cand a ajuns autobuzul in statie. Evident ca nu m-am urcat. De cand s-a impus purtarea mastii, aici nu am vazut oameni fara masca in spatii inchise. Parca ma simt mai putin expusa riscului cand stiu ca toti poarta masca.

  • Turcanu

   Pe mine, ma deranjeaza ca aici, in Germania, in zona unde locuiesc si printre cunostiintele si amicitiile de originelle romana pe care le avem ca familie,sau la locul meu de munca, unde sunt cateva romance cu, care trebuie sa lucrez nu cred in corona, nu par sa se dezinfecteze riguros si stau mereu cu stres pentru ca nu stiu daca sunt asimptomatici sau ce alte interactiuni au.Noi ca familie am incercat sa evitam lumea sau iesiri, vizite dar n am reusit mereu pentru ca aveam obligatii sau ca ne fortau mana pentru ca la un moment dat ne au ajutat.Nemtii vad ca respecta dar romanii si aici vor sa fenteze legea sau zic ca daca n au simptome e ok, pot face ce vor.

 4. Amy

  Oamenii nu poarta masca pentru ca, multi, foarte multi as zice eu, au ajuns sa creada in teoria conspiratiilor. Au impresia ca “aia de la putere” vor sa-i domine, sa ii prosteasca, sa ii manipuleze, etc. Asa ca-si vad de vietile lor ca si cand virusul nu ar exista, pentru ca sunt rebeli si pentru ca pot inca face ce vor. Merg la mare, ies la terase, merg la piscina … Noi, astia care stam prin casa mai mult sau iesim doar la plimbare in aer liber si mai rar la cumparaturi, pentru ca de mers la terasa sau in concediu nici nu se pune problema, suntem asa, mai prosti, mai antisociali. 🙂

  Nu mi-a fost usor sa ma impac cu ideea ca in 2020 n-am plecat in nici o vacanta si ca nici nu voi pleca pana la sfarsitul anului, dar stii ce, prefer sa fim sanatosi si sa avem timp la dispozitie in anii ce urmeaza.

 5. Amy

  Acum am citit comentariile la poza cu Victor purtand masca. Am ramas fara cuvinte, efectiv nu-mi vine sa cred. Le-as da block masiv celor care isi permit sa jigneasca, cu riscul de a ramane cu mai putini urmaritori. Pai cum sa ma faci cu ou si cu otet pentru simplul fapt ca eu vreau sa-mi protejez copilul? Care e problema lor, pentru ca eu nu inteleg?

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 140 queries in 0.495 s