Luptăm pentru a salva amintirile. Medicentrum găzduiește prima Clinică Virtuală a Memoriei, din România

clinica memoriei liana borza

Doar nu credeați c-am stat degeaba, am adus pe Medicentrum un model din UK de Clinică a Memoriei. Adică? Să uiți nu e ceva normal. Nu, să te sclerozezi la bătrânețe nu e ceva normal.

Dacă observați semne la părinții voștri, la bunici sau la partenerul de viață, nu le lăsați așa. Bătrânețea modernă nu mai înseamnă că ești uituc și fără dinți în gură.

Mai ales că bătrânețea e ceva relativ, uneori se instalează la tinerețe.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat demența o prioritate a sănătății publice. Conform OMS, în lume există peste 50 de milioane de persoane diagnosticate cu demență în acest moment, dintre care 60-70% suferă de Alzheimer, cea mai răspândită formă a bolii.

Anual, încă 10 milioane de persoane sunt diagnosticate cu această boală. Pacienților le sunt afectate memoria, judecata, gândirea, înțelegerea, capacitățile de calcul, de învățare și de orientare.

Este cel mai important motiv pentru care adulții devin dependenți de alții pentru îngrijire. Astfel, diagnosticul afectează din punct de vedere fizic, social, psihologic și economic atât persoanele diagnosticate, cât și familiile lor, dar și societatea, în general. 

Ce este Clinica Memoriei?

Clinica Memoriei se adresează pacienților cu vârste de peste 40 de ani, care se confruntă cu probleme de memorie și au nevoie de investigații și de evaluări pentru a afla cauza acestor probleme, ca mai apoi să fie diagnosticați și să primească tratamentul adecvat. 

Clinica Memoriei este condusă și organizată de dr. Liana Rada Borza după modelul Clinicilor de Memorie din cadrul NHS England în care a lucrat pe post de Consultant în Gerontopsihiatrie. Din echipă face parte și psiholog clinician George Macarie.

Partea faină la Clinica Memoriei e colaborarea cu neurologi, cardiologi, geriatri, neurochirurgi și alți specialiști, care sunt deja pe platforma Medicentrum, dar nu numai. Individual și împreună, înțeleg și tratează problema fiecărui pacient, după nevoi. 

La Clinica Memoriei ar trebui să apeleze o persoană care constată că începe să uite, că experimentează diverse probleme cu memoria sau când cei din jur o îndreaptă către noi pentru că remarcă genul acesta de probleme.

O astfel de clinică este soluția ideală pentru pacientul cu tulburări de memorie pentru a nu mai fi nevoit să treacă pe la spitalul de psihiatrie, deci se înlătură stresul unei astfel de experiențe, frustrarea că este bolnav psihic, dar și stigma socială.

– dr. Liana Borza.

Modul de lucru, după o evaluare inițială online care are prețul de 250 lei, presupune și o întâlnire virtuală a medicului cu pacientul și cu familia acestuia pentru stabilirea diagnosticului și a tratamentului. Aceste întâlniri sunt urmate de monitorizare și de suport postdiagnostic. 

Accesibilitatea online face clinica o opțiune ideală atât pentru persoanele din toate colțurile țării, cât și pentru cele din diaspora. O noutate pe care o aduce acest concept inițiat de dr. Liana Borza este psihoeducația, întrucât pacienții și familiile lor vor fi informați și consiliați despre boală și despre modul său de manifestare. În plus, vor fi organizate grupuri de suport și va fi folosită terapia de stimulare cognitivă, practică des întâlnită în Marea Britanie, dar mai puțin în România. 

Ce zice soțul meu, fondatorul Medicentrum, despre toată povestea asta:

Platformele de telemedicină au puterea de a face medicina mai eficientă şi mai accesibilă. Psihiatria e una dintre ramurile medicale cele mai potrivite pentru telemedicinâ.

Înainte de a alerga pe la spitale, de a fi jenat să stai la coadă la psihiatru, poate vrei să iei în considerare să vorbeşti cu specialistul online, din confortul propriei locuinţe, fără timp pierdut.

Clinica Memoriei oferă această posibilitate și sper că prin acest serviciu dezvoltat acum în premieră în România, mult mai mulți pacienți vor fi determinați să nu mai amâne consultul la psihiatru.

– dr. Horațiu Ioani

Dr. Liana Rada Borza, inițiator al Clinicii Memoriei, este cadru universitar la Centrul de Psihiatrie al Imperial College London, expert independent al Comisiei Europene Bruxelles și asociat al platformei de telepsihiatrie Psychiatry – UK, Marea Britanie.

Mai este și o tipă deschisă la nou, doxată, cu doi părinți psihiatri la rândul lor. Practic, îi curge această profesie prin sânge. Cine dorește să acceseze Clinica Memoriei e bine să înceapă cu o evaluare la dr. Borza de aici.

Articolul anterior

“Nu alergăm pe trecerea de pietoni” e tot o regulă de circulație. Despre emoții și educație rutieră la copii

Articolul următor

Țineți minte bebelușul care avea nevoie de tratament de 2,1 milioane de dolari? Mama lui i-a strâns!

4 Comentarii

  1. Diana

    Felicitări! E mare lucru sa existe o astfel de platforma si de abordare a acestei boli in România.

  2. felicitari! e mare lucru pt Romania!

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 137 queries in 0.117 s