Cultura neascultatului și clipul viral al lui Lucian Mîndruță: ”A venit vremea să alegeți dacă sunteți criminali”

Cultura neascultatului și clipul viral al lui Lucian Mîndruță vremea să alegeți dacă sunteți criminali miruna ioani

Adulții de astăzi sunt copiii pedepsiți de ieri. Oameni care-au crescut cu frica de părinți, asupriți, amenințați, într-o cultură a bătăii rupte din rai. Oameni care nu erau lăsați, cărora li se interziceau mai mult decât li se permitea: Nu vorbi la oră, nu copia la teză, nu-mi întoarce vorba. Pentru că așa spun eu, o să înțelegi când crești. Să fii în casă la 9, n-ai voie să te vopsești. Oameni, pe care stăpânul i-a învățat hoți, oameni cărora viața le-a arătat că șmecherii sunt cei care fentează, care-s mai presus de orice. Sunt oameni care au crescut cu minciuna la televizor, care niciodată n-au avut încredere nici în părinții lor, apăi în guvernul lor. Care încă circulă fără centură de siguranță, care nu înțeleg de ce să-și pună copilul în scaun de mașină și care se ceartă cu polițistul când știu că au greșit. Sunt oameni care-au crescut într-o cultură a binelui individual, în care ei erau tot ce conta.

Cum să stau în casă două săptămâni, ies numai la pădure, nu mă duc la mall. Încă văd o grămadă de mesaje pe grupuri, în care oamenii cer păreri, revoltați: ”Ce, acum au interzis natura?!” Nu, ar vrea să interzică moartea, doar că nici ea n-ascultă de recomandări. Singurii care ascultă-s oamenii. Doar că, ghici ce, ei au fost la iarbă verde ieri.

Eu înțeleg cultura asta, ”regulile-s pentru proști”. O înțeleg de fiecare dată când văd o bunică alergând cu nepotul de mână peste șinele de tramvai. O înțeleg de fiecare dată când văd un copil atârnat pe bancheta din spate. Doar că, știți, după o vârstă, nu mai e de vină mumă-ta. După o vârstă, când îți crește păr pe piept și la subraț, se presupune că ai și-un strop de creier în cap. Să fii un pic mai isteț decât cultura asta a ta. Să te ridici deasupra. Să fii mai bun decât ai fost programat.

Ăsta e momentul să stam în casă, prieteni. În casă. Nu ieșim la pădure. Sunt șanse foarte mari ca, dacă noi ne-am gândit să facem o fentă, să se fi gândit și alții la ea. Mulți alții. Acasă înseamnă acasă.

Lucian Mîndruța a publicat aseară, la o oră după ordonanța militară care nu s-a dat (ce s-a dat a fost o recomandare, pe care nu am înțeles-o foarte bine, de fapt) un mesaj de mare impact. Cred că ar trebui să-l vadă toți buncii, părinții, unchii și mătușile, toți vecinii, frații și surorile. Toți tinerii și bătrânii, creștinii, ateii, blonzii și  bruneții. De mai multe ori.

Articolul anterior

Ajuți cum poți. Medicentrum a oferit sprijin gratuit Spitalului Colentina pentru a-și evalua pacienții online

Articolul următor

În Timișoara, pacienții cu Covid-19 primesc, alături de tratament, un bilet: ”suntem alături de tine”

5 Comentarii

 1. Silvia R

  Are mare dreptate, dar din pacate, constiinta unora este egala cu zero. Atata timp cat ei nu stiu sigur ca au transmis vreun virus, atata timp cat nu moare un om langa ei, ucis de mana lui, nu de ceva care nu se vede… nu vor avea nicio mustrare. Si chiar de vor muri persoane apropiate lor, nici atunci nu va fi vina lor, ci a altcuiva. A PSD-ului, a guvernului, a sistemului sanitar, al doctorilor etc. Vor gasi intotdeauna vinovati. Pana acum lumea iesea in strada pentru a protesta cu privire la masurile luate de autoritati. Acum cetatenii acestei tari au ocazia de a face ei efectiv ceva pentru viata lor. Acum depinde de ei. Si? Ce fac ei cu aceasta sansa?

 2. Violeta

  Cum zicea Einstein : Stupiditatea umana e infinita..

 3. Niki

  Ce legatura are educatia din anii 80, in care, in afara de ,,bataia rupta din rai” erau si multe aspecte pozitive si care nu transforma copiii in niste inadaptati si razgaiati, cu faptul ca oamenii nu stau acum in casa?…ba din contra, adultii de azi au crescut cu o oarecare disciplina si obedienta, deci conform educatiei din acele vremuri trebuiau sa se supuna toti regulilor. Credeti ca ai nostri copii, crescuti intr-o libertate totala, daca ar trece prin aceeasi situatie la maturitate, s-ar supune regulilor? Sincer, ma indoiesc!

  • Ai dreptate Niki. Generația noastră era obligată la multe treburi. Și se supunea la multe chestii, poate unele și mai grele decât a te uita o lună de zile la Netflix.

   Așa că nu cred că generația veche sunt problema. Cred că ține de fiecare individ în parte, de conștința proprie.

   Și da, trebuie să stăm în casă. Pentru a ne proteja pe noi, rudele, prietenii, și toată omenirea. Și fără a face mult caz din asta, fără fanfaronadă și hashtaguri pentru a epata.

  • Gianina

   Poate tocmai ca au avut atat de multe restricții atunci, acum refuza sa mai asculte de vreuna! Copii nu tb sa fie nici răzgâiati si nici fără reguli, ci EDUCATI! Educați sa deosebească binele de rau si adevarul de minciuna! Si sa fie empatici cu cei de lg ei! Si învățați sa gândească cu capul lor, nu al altora, la binele lor, cat si la binele colectiv! Sa nu mai fie “miserupisti” si nepăsători! Si dc copii de acum au părinți responsabili si vad la parintii lor responsabilitate si implicare, vor învața si ei responsabilitatea socială si morala!
   Asta nu înseamnă ca toti copii crescuți in acea perioada sunt la fel! Depinde de educatia primită acasa si de formarea de dupa!

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 139 queries in 0.391 s