Apel de prevenție legat de coronavirus: tăiați-vă unghiile scurt, ștergeți oja, dați jos bijuteriile

Apel de prevenție pentru coronavirus tăiați-vă unghiile scurt, ștergeți oja, dați jos bijuteriile miruna ioani

Oana Gheorghiu (de la Dăruiește Viață) a făcut aseară un apel către medici, asistente, infirmiere și brancardieri, vorbind, cu multă modestie, despre pericolele nevăzute care se ascund sub unghiile lungi, mai ales cele false, sub ojă și bijuteriile purtate de personalul medical:

În ultimii ani am mers mult prin spitale (și publice, și private) și nu există spital în care să fi intrat să nu văd asistente, infirmiere, brancardieri, medici care să nu aibă pe mână bijuterii, verighete, ceasuri, brățări, unghii lungi și lăcuite (lacul de unghii este poros), uneori unghii false.

Toate acestea înseamnă focare de infecții.
(…)
Coronavirusul are o putere fantastică de transmitere, iar mâinile sunt principala cale. Așa că dragi medici, asistente, infirmiere, vă rog să renunțați la bijuterii, la unghii, la ceasuri. Și atenție la telefoanele mobile… ele sunt cele mai murdare obiecte pe care fiecare dintre noi le are. Așa cum zicea Andreea (medic infecționist și epidemiolog), cu mâinile acelea, pe care aveți bijuterii, care pot fi purtătoarele unor virusuri sau bacterii, pregătiți seara, acasă, mâncare copiilor voștri. E despre voi, despre familiile voastre și apoi despre pacienți.

Nu știu și nu aș vrea să mint, dacă în România există protocoale privind unghiile personalului medical, ojă și bijuterii. Pot să vă spun însă că am văzut colecții întregi de Pandora pe încheieturi de doamne doctor și domnițe asistente și pot să vă mai spun cum era în Marea Britanie.

-fără lac pe unghii, nici măcar din cel incolor. Lacul e poros, studiile arată că e un mediu bun pentru dezvoltarea bacteriană. Ești mai curat fără ojă pe unghii, punct. (Se înțelege că nici nu se punea problema de unghii false, care – fiind lipite- sunt mediu retentiv și mai bun)

– fără ceas ori bijuterii. Adio, colecții Pandora și zdrăngănele. Aveai voie cel mult cu verigheta, care era un cerc de metal pe degetul tău. Pentru că bijuteriile astea la mâini poartă cu ele bacterii de care e imposibil să scapi.

-asistentele și medicii nu mai aveau voie nici cu gene false. Asta, pentru ca să nu le pice în gură la pacient.

La început, mi s-a părut nedrept. Oribilă a fost viața mea fără lac pe unghii, vă zic. M-am obișnuit în primele 2 zile, după care a început să mi se pară ceva normal. Ajungeam la cabinet, primul lucru, îmi dădeam jos ceasul și inelele, le încuiam într-un dulap și le luam la finalul zilei.

În spitalele din Anglia, medicii consultă în hainele de stradă, pantaloni sau fustă și o cămașă cu mânecile răsfrânte deasupra cotului. Halatele albe sunt interzise, iar regula e Bare below the elbow:

”Nimic peste cot” este o inițiativă care vizează îmbunătățirea eficacității igienei mâinilor, efectuată de lucrătorii din domeniul sănătății.

Eficiența igienei mâinilor este îmbunătățită atunci când: pielea este intactă (fără răni), unghiile sunt naturale, scurte și fără ojă; mâinile și antebrațele sunt fără bijuterii, iar mânecile sunt deasupra cotului.

Igiena mâinilor rămâne una dintre cele mai importante măsuri pentru prevenirea infecțiilor dobândite în spital. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă evitarea mânecilor lungi. S-a constatat că mânecile lungi sunt contaminate cu agenți patogeni și pot împiedica igiena corespunzătoare a mâinilor.  (sursa)

Săptămâna trecută am văzut un articol pe grupul nostru de medici dentiști: ”Ce măsuri să ia stomatologii în contextul actual de coronavirus”. Era un articol în engleză, descria un protocol. Sub postare, primul comentariu al unei colege zicea așa: ”deja facem toate lucrurile astea.”

Amin! Ce ușurare.

Așa ar și trebui. La toate cursurile de infection control pe care le făceam obligatoriu când lucram ca medic în Marea Britanie, ni se spunea că nu mai există protocol special pentru pacienții infectați, de exemplu, cu HIV. Sau cu virusul hepatitei B. Nu îi mai programăm seara, ultimul pacient, ca apoi să dezinfectăm totul după ei, cum știam din facultate. Nu, protocolul actual era clar: tratăm fiecare pacient ca și cum ar fi infectat cu HIV sau hepatita B. Dezinfectăm totul după fiecare pacient, aruncăm, sterilizăm, ne protejăm.

Vă spun sigur că, la început, dentiștilor li s-a părut un efort. Cei care lucrau fără mânuși au zis că le e greu să poarte la pacient. Cei care fierbeau instrumentele în oala de ciorbă au zis că le e greu să le sterilizeze în aparate. Dar toate schimbările astea au fost bune, în total, pentru umanitate. Pentru pacient. Pentru siguranța medicului.

Să-ți tratezi fiecare pacient ca și când ar fi copilul tău pe scaun. Asta e regula.

În condițiile actuale, când globul este în alertă din cauza unei posibile pandemii, părerea mea e că toată lumea și fiecare dintre noi are o mare responsabilitate să facă tot ce îi stă în putere să prevină chestia asta. Nu ne panicăm, însă rămânem vigilenți.


 

Să te speli pe mâini ca și când te-ai fi întâlnit cu cineva cu coronavirus și urmează să-ți iei copilul în brațe. Să-ți tai unghiile ca și când te-ai întâlnit cu cineva cu coronavirus și urmează să pregătești cina familiei tale. Să-ți dai jos bijuteriile ca și când ar fi cuiburi de coronavirus la tine pe deget. În imaginea postată de Oana Gheorghiu se văd culturile de pe inelele unor asistente. Și cum coronavirusul nu circulă exclusiv prin spitale, am putea lăsa o vreme orice unghie falsă în sertar.

De-a pururea și-n vecii vecilor. Hai cu igiena! 😉

Articolul anterior

Primul caz de coronavirus în București și 7 lucruri de învățat copiii, ca să se protejeze când nu suntem lângă ei

Articolul următor

Treaba a devenit serioasă. Nu mai e suficient să ne spălăm pe mâini, acum ar fi bine să stăm pe-acasă

15 Comentarii

  1. O asistenta

    Exista protocol despre igiena mâinilor cel puțin la spitalul județean din orașul meu, nu e voie cu lac de unghii sau cu unghii tehnice, fara brățări, ceasuri sau inele (excepție verighetele), cele 5 momente ale spălării mâinilor și tehnica de spălare… Doar ca asta ar trebui sa cunoască acum orice om de pe planeta cu acest coronavirus… Eu sunt acum în ccc cu bebe 2,si m-am obișnuit fără unghiile vopsite de cel puțin 10 ani (de 3 sunt în ccc, doi ani cu bebe 1 și de un an cu bebe 2) și nu ma tentează nici acum sa le mai fac, deși înainte sa lucrez în spital eram tot timpul cu unghii tehnice… Doar la ocazii foarte speciale pun oja pe care a doua zi după eveniment o dau jos. Totul tine de obișnuință.

  2. Ral

    Buna dimineata! Si in spitalul de urgenta din orasul meu exista protocol de igiena, nu e voie cu unghii lungi, oja, lac, bratari, dar nu respecta toata lumea, din pacate.

  3. Dr Ruxandra

    Va rog sa nu mai bagati doctoritele in acelasi recipient cu restul personalului medical si auxiliar feminin Rareori am vazut medici cu unghii lungi si impopotonate cu zdranganele la locul de munca. Asistente si infirmiere, da. Dar dvoastra, nelucrand in spital si fiind dentist, nu prea stiti. Deci, abtineti-va in a denigra medicii femei.

    • Ioana B

      Imi pare rau ca nu vreti sa fiti amestecată cu persoanele comune, dar vă pot asigura ca in spitalul judetean unde lucrez ca asistenta pe ATI toate doctoritele, și de la noi și de pe alte secții au atât bijuterii cât și unghii cu gel…
      Ar fi cazul sa va dati jos de pe piedestal și să fiți ” in primis” un exemplu, în toate privințele. Mai ales in a nu va simti superioară!

    • Maria

      Dar la fel de bine și doamnele care vin în vizita, sa nu aibă unghiile cât degetul și 7 brățări pandora la o mana, încă 3 la cealaltă și 12 charmuri pe ele.. Oare câte bacterii sunt în ele.?

    • Prof. Mirela

      Asistentele si infirmierele nu sunt in subordinea d-voastră?

    • O pacienta

      Sunteti fix genul de medic cu aer de superioritate comunist unde se practica pozitia ghiocel ce tare va mai gadila orgoliul.

      P.S. Halal atitudine vis-a-vis de o colega medic..
      Va place ce vedeti in oglinda? Retorica doar…

    • Aurora

      D-na dr. RUXANDRA am vazut femei doctor mai ” impopotonate cu bijuterii si unghii” decat as. medicale si infirmierele, asa ca pana la urma regulile de protectie si igiena se aplica la toate categoriile de personal. Iar cand se fac controale si recoltari de probe de cele mai multe ori medicilor nu li se recolteaza nici o proba.

  4. Asta se preda la facultatea de medicina/scoala de asistente. Daca nu respecta aceste norme de bun simt, cum or face cu celelalte proceduri complicate?
    Eu de ceva ani am devenit drastica – nu ma duc la medic obez si nesanatos, nu ma duc la cadru medical ce nu are unghii scurte si fara bijuterii, am cerut dentistului situatia vaccinarii cu hep B (dupa ce dentista veche mi-a zis ca post vaccin nu are anticorpi). Un medic neglijent cu el insusi nu va fi suficient de atent cu pacientul.

  5. Jules

    Acum o să înțeleagă toată lumea de ce am trecut la ginecologi bărbați, după trauma cu tăntica aia de-a scormonit în locuri diverse cu manichiura ei roșie ca focul și cât se poate de ascuțită, aoleu, mama mea, trauma! Mă bântuie și acum 🙁

  6. Angelescu

    In țările civilizate e aceasta regula de ani de zile, inclusiv la vanzatoarele din alimentație.

  7. Prof. Mirela

    Asistentele si infirmierele nu sunt in subordinea d-voastră?

  8. Alina

    În industria alimentara se poate, în spitale de ce nu?

  9. Luise

    Ce sa spun,doctoritele nu poarta,ba exact poarta ,dar lor nu li se spune nimic!

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 162 queries in 0.154 s