Oricât de mare ai fi, mama tot o să-ți facă o ciorbă și-o să aibă grijă de tine, că așa-s mamele pe lume

Oricât de mare ai fi, mama tot o să-ți facă o ciorbă aibă grijă de tine miruna ioani

-Mami, tu o să ai grijă de mine întotdeauna? mă întreabă flăcăul de 3 ani și jumătate în timp ce puneam niște farfurii la spălat.
-Normal, iubitule. Dar de ce m-ai întrebat? (în perioada asta, în care avem un frate mai mic, temerile tuturor sunt puse pe moațe)

-Și când sunt mare? Când am patu-eci de ani?

-Sper că da, iubitule. Deși tu poți avea deja și singur grijă de tine. N-ai observat? Știi singur să te speli pe mâini când intri în casă. Ori înainte de masă, chiar și atunci când eu uit. Nu-l lași pe tati să pornească mașina, înainte să te prind în centuri. Te urci pe trotinetă numai după ce ți-ai pus cască. Nu te pui în pat până nu verifici să fie plină sticla cu apă.

Și aș mai fi putut continua. Dar m-a întrerupt:

-Și când am patu-eci de ani?
-Oricând ai nevoie de mine. Însă o să te descurci singur tot mai mult. Deși eu sper să mă mai lași să-ți fac câte o ciorbă.
-Mai bine un cârnaț.
-Ce vrei tu, mâncăcios de urechi ce-o să te faci.

-Și mai ce, mami?
-Bucurii. Ai vrea și din astea?
-Adică să-mi cumperi fucudii? (jucării, nu întrebați.)
-Câte oi putea. Nu știu dac-o să te mai joci la vârsta aia. Dar îmi vine mie o idee să-ți fac o surpriză când te aștepți mai puțin.

Un orez cu lapte. O curățenie, dacă asta îți dorești. Bilete la un concert, la care nu găsești. Un vin dintr-o ediție limitată. Un weekend cu soția ta, puteți lăsa copiii la mine, dacă vreți. Îmi venea să-i spun toate astea, dar simțeam că mă îndepărtez de subiect. 

Și, ca de fiecare dată, când nu e mulțumit de răspuns, mai întreabă o dată:

-Mami, tu o să ai grijă de mine întotdeauna? Și când sunt mare?

-Da, iubitule. Atâta timp cât o să fiu sănătoasă și în putere. Deși am mare încredere în tine, tu singur știi ce e mai bine de multe ori. Dar eu voi fi acolo de câte ori ai nevoie. O să te încurajez să te urci pe cel mai înalt tobogan și-o să-ți arăt pe unde s-o iei ca să ajungi mai repede. Doar nu pot urca și eu cu tine, asta știi deja. O să am la mine olița portabilă, o sticlă cu apă și-un covrigel. Știi că nu le-aș putea uita pe astea. O să-ți spun când s-a eliberat leagănul tău preferat. O să te aștept seara, când vii de la prima-ntâlnire. Și când nu rezist până dimineața, sper să vrei să-mi povestești ce s-a întâmplat. O să aștept să mă suni tu pe mine și-o să-ți răspund orice aș face, imediat. Nimic n-o să fie mai important decât să vorbesc cu tine. De câte ori mă chemi în vizită, ori la cafea, o să-mi fie asta prima pe listă. Când o să-mi ceri un sfat, voi aprinde doar o lumină. În inima și sufletul tău. Ăstea-s cele mai bune răspunsuri pe care un părinte le poate avea. 

Deși, în chiar aceste momente, la capitolul răspunsuri bune nu prea excelam. Că puiul meu a insistat:

-Mami. Dar o să ai grijă de mine întotdeauna? Și când am patu-eci de ani?

Am lăsat farfuriile și, cu degetul mare, i-am aranjat un cârlionț rebel. Fără să știu și-n contextul venirii fratelui mai mic, am zis:

-Puiul meu. O să fiu mama ta mereu.

Și discuția s-a terminat. Acesta era răspunsul corect.

foto Shutterstock

Articolul anterior

Cum mi-a trimis dr. Mirela Radu Protecția Copilului pe cap, la două săptămâni de la naștere

Articolul următor

Am fost la curs de ”spinning babies”, cu moașa Livia Toboșaru (parte din pregătirea mea pentru naștere naturală)

10 Comentarii

 1. Liana

  Deci plââââng…sunt mama de baietel 🙂

  3+
 2. Frumos articolul 🙂

  0
 3. Gabriela

  Pana la lacrimi

  1+
 4. Amamaria

  Foarte emoționant, se observa ca îți iubești foarte mult copiii și ca părinții tai au făcut și fac in continuare o treaba foarte buna!

  1+
 5. Steluta

  😢😢 ce iubibil e Tudor, mai! 💜

  0
 6. Ana-Maria

  Au nevoie sa simta si sa auda zilnic ca ii iubim. Si chestia asta apare de cand in familie apare un fratior/surioara mai mica. Au nevoie sa stie ca ii iubim la fel de mult. F are aproape 6 ani, si L 1 an, si daca ii ofer mai multa atentie lui, prima ei reactie e “voi pe mine nu ma iubiti, doar pe L, il iubiti”
  Si mereu o luam de la capat, “si pe tine te iubim, dar trebuie sa il iubim si pe fratiorul tau” 😌

  1+
 7. Adina

  Minunat! ❤️

  0
 8. Iulia

  Inca nu am copii, dar ma gandesc cu fluturasi ca imi doresc intr-o buna zi, cand vor fi toate bune si la locul lor, sa am si eu parte de astfel de momente cu un pui al meu. Induiosator!

  2+

Leave a Reply

© 2007-2020 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 172 queries in 0.439 s