Cum mi-a trimis dr. Mirela Radu Protecția Copilului pe cap, la două săptămâni de la naștere

dr mirela radu protecția copilului născut

Nu știu ce titlu ar fi mai potrivit pentru acest articol:

Cum dr. Mirela Radu îți violează copilul în primele 10 minute de viață

sau

Ce ar trebui să știe toate mamele care cred că ora magică la Medicover face toți banii

sau

Cum mi-am cerut drepturile și dr. Mirela Radu mi-a trimis Protecția Copilului acasă

sau

Medicover ar fi maternitatea perfectă, dacă ar dispărea dr. Mirela Radu din peisaj

Și, cum am scris destul ”dr. Mirela Radu” (șefa secției de neonatologie din Medicover), cred că e momentul să vă spun ce s-a întâmplat, de la cap, la coadă. Acesta nu este un articol despre cum nu mi-a plăcut ciorba din maternitate (care, apropo, era delicioasă!), e un articol despre protocoale învechite și medici care nu respectă alegerile pacienților lor.

Înainte de a începe, aș vrea să știți că sunt superîncântată de nașterea pe care am avut-o la Medicover, că în continuare cred că a meritat fiecare bănuț, că tot acolo aș naște dacă ar fi încă o dată, doar că mă felicit pentru felul în care m-am documentat în prealalbil, tocmai ca să se întâmple lucrurile după dorința noastră și după standarde occidentale, nu după protocoale arhaice. Și, dacă luați în considerare o naștere la Medicover, dacă ora magică e importantă și pentru voi, vă rog să citiți ce urmează.

Ar fi bine să știți despre mine că sunt medic, soțul meu e medic, am locuit și lucrat în Anglia 5 ani eu, 8 ani el. Băiatul nostru cel mare este născut acolo, prin cezariană de urgență, cu tatăl ținându-mă de mână. Ne plătim amenzile de parcare la timp și nu depășim pe linie continuă. Suntem oameni cinstiți și rezonabili, nu ca instalatorul ăla care vine și în primele 5 minute îl desființează pe instalatorul de dinaintea lui. Cred că breasla medicală e suficient de aspru criticată în țara asta, așa că am luat apărarea colegilor de câte ori am avut ocazia. Cine nu e prima oară pe blogul meu știe cât am scris despre asta. Dar și despre respectarea drepturilor pacientului, despre consimțământ informat și opțiuni discutate.

Ghiciți cine tocmai a plecat de la mine din casă? Două doamne de la Protecția Copilului: ”Să scrieți despre asta, dacă puteți. Toate mamele merită să știe.”


În filmul nașterii mele la Medicover, am povestit în mare parte cum de am ales această maternitate. În primul rând, pentru că am avut încredere în ginecolog, dr. Marius Romila. Am deja o cezariană, voiam să nasc natural, el susține chestia asta cu un succes fenomenal, deci m-am simțit în siguranță pe mâinile sale. Din păcate, după ce se naște copilul, el e preluat de neonatologie. În al doilea rând, am ales Medicover pentru ora magică. Ora magică înseamnă că, după ce se naște copilul, acesta este pus pe pieptul mamei și lăsat acolo să se creeze legătura dintre mamă și copil, să se atașeze la sân și să sugă pentru prima dată. Studiile arată că asta încurajează alăptarea, că bebelușii care beneficiază de asta sunt mai puțin stresați și, în general, mai fericiți. Că mamele sunt mai puțin deprimate. E o practică deja în multe state normale la cap, printre care și în Anglia, unde aveam deja experiența cu nașterea primului nostru băiețel.

În continuare cred că Medicover e cea mai bună opțiune să naști în București, deci voiam doar să negociez niște condiții, ca să fie totul perfect.

1 Prezența soțului în sala de operații, în caz de cezariană

Nu îmi doream cezariană, dar, se pare că soțul nu poate fi prezent decât dacă ginecologul e de acord și faci o cerere înainte. Ginecologul a fost de acord imediat, așa că am făcut cerere. În Anglia, nu ne-a cerut nimeni nimic de genul ăsta. Înainte să fie trimisă cererea la directorul spitalului, primesc un telefon, că nu-știu-ce directorașă îmi transmite că e ok să intre soțul în sala de operații, dar că îi va trebui costum de sală steril, care costă, țineți-vă bine, 500 lei.

Să-mi cadă telefonul din mână.

-E un costum de sală Chanel sau de ce costă atât?

Nu am primit răspuns, pentru că vorbeam cu un intermediar. Mi s-a părut o strategie de genul ”să nu-i refuzăm, să-i facem să se răzgândească”. Așa că am propus să aducem noi costumul de sală, soțul meu e un tată modest, se descurcă și fără Chanel. Ne-a fost aprobată cererea.

-Costum de sală steril? a sărit soțul meu. Dar le-ai explicat că nu te operez EU? Adică, ce înseamnă costum de sală steril? Asta folosește doar chirurgul și a doua mână sau cine-i ține depărtătoarele. Eu vin acolo să asist! Nu am treabă cu plaga. Sincer, dacă tu mergi să naști într-un loc unde nu se cunoaște diferența între cine operează și cine asistă, poate ar trebui să te gândești de două ori.

Fix acestea au fost cuvintele lui și l-am calmat cu greu: hai că ne-au aprobat cererea, sper să nici nu ajungem acolo.

2. Ora magică care nu-i ora magică decât cu scandal

Cacofonia e intenționată. Medicover-ul se promovează că oferă ora magică, e pe toate afișele lor. Însă, adevărul pe care-l afli după ce semnezi contractul e că sunt cel mult 10 minute și foarte puțină magie. La consultul cu neonatologia, înainte de naștere, ni s-au explicat de către dr. Vasilachi aceste lucruri: că o echipă de la neonatologie e chemată când mama e în expulzie. Și că, înainte de a fi lăsat copilul să se atașeze la sân, ei îl iau pe o măsuță încălzită (de parcă mama ar fi din marmură rece), la măsurat, cântărit (două chestii care pot aștepta întârzieri, fără probleme, cred că suntem cu toții de acord cu asta. Bebelușul nu o să se îngrașe și nici nu o să se lungească în prima oră de viață) și pus o clemă pe cordonul ombilical (la noi, și asta a fost făcută mai târziu, fără niciun fel de probleme). Plus, la verificat de atrezie de esofag și anus. Aici să vă țineți, că asta-i partea unde viața bate filmul. Adică, i se vâră copilului o sondă pe gât și pe fund, să vadă dacă există comunicare între gură și stomac și între fund și intestine. M-ați înțeles? Un fel de dublu viol, bun venit pe lume.

Era prima oară când auzeam chestia asta. De la dr. Vasilachi, care a fost suficient de corectă să ne informeze despre ceea ce dânsa credea că înseamnă ORA MAGICĂ.

-Bine, dar asta nu e ora magică, știți, nu?
-Cum să nu, după ce facem aceste verificări, puteți continua cu ora magică.
-Doamna dr, ora magică fix asta înseamnă: contact neîntrerupt între mamă și copil.

Doamna nu înțelegea acest concept simplu, de ne-am întrebat și eu, și soțul, cum de înțelegea concepte medicale, evident, mai complicate. Dar, mă rog. A fost o fază ca atunci când îl vezi pe unul în trafic, de-ți faci cruce cu limba-n cerul gurii și te întrebi cine i-o fi dat carnet. Precis ați întâlnit specimene.

I-am propus doamnei să refuzăm această manoperă pe proprie răspundere, pe semnătură.

-Nu se poate, e responsabilitatea mea, parafa mea.
-DAR E COPILUL MEU!!!

Nici asta nu înțelegea doamna. Nici nu s-a uitat peste planul meu de naștere, m-a trimis cu el învârtindu-mă, descurca-m-aș.

Am ajuns acasă aproape plângând. Însărcinată în ultimul trimestru, puteam naște oricând și era pentru prima oară când le înțelegeam pe toate femeile care au născut vreodată acasă ori pe câmp. Sincer, nu voiam circ, voiam un loc cald și prietenos unde să-mi nasc bebelușul mult dorit. Unde să-l țin în brațe și să ne începem viața noastră pe pământ. Ba a fost și un moment în care m-a speriat cu toate argumentele ei de specialist, așa că am început să caut pe net despre atrezia de esofag și anus. În Anglia nici vorbă să se verifice aceste lucruri la nou-născut fără suspiciune. În SUA, nici atât. Ba am citit că nu există niciun motiv pentru a face aceste manevre preventiv, pentru că sunt traumatizante. Sunt malformații foarte rare (mai rare decât 1 caz la peste 4000 de nou-născuți) și se investighează doar dacă există motive de suspiciune. Chestiile astea nu le-am citit pe scarrymommy.com, ci în articole științificie, din publicații medicale. Deși, până și pe scarrymommy scrie. Doar neonatologia de la Medicover n-a auzit.

dr mirela radu protecția copilului născut

Am vorbit cu alt neonatolog foarte deștept, în care am multă încredere, care are multă experiență. Nu îi dau numele, pentru că nu ăsta e scopul. ”Doamnă, sunt eu nebună? Că nu vreau să fiu o mamă care a citit ceva pe net…” Răspunsul a venit imediat: ”În 25 de ani de experiență în spital de stat, nu am văzut așa ceva să se facă. Și eu am prins vremurile când dădeam ceai la nou-născut… E o manoperă traumatizantă pentru copil, ai tot dreptul să refuzi.”

M-am gândit bine de tot ce să fac: scandal? Nu era ce îmi doream. Eu îmi doream o naștere frumoasă și, plus, poate aveam noroc să nu dau peste dr. Vasilachi la naștere, cine știe.

Fetele de pe grupul de unde îmi luam informații, precum și alte surse, inclusiv medici, mă avertizaseră legat de dr. Mirela Radu. Dar aceleași mame mi-au spus că pot obține ora magică, dacă sunt fermă pe poziții. Deci am decis să nu fac scandal. Dar aveam nevoie de siguranța că neonatologia o să fie prietenoasă, că nu merg la război, ci la sărbătoarea care urma să fie nașterea copilului meu.

Așa că, i-am scris tipei de la contracte despre situație, că refuzăm procedura cu violul de bun venit și că aș vrea 5 minute cu sefa secției de neonatologie, dr. Mirela Radu. Auzisem despre această doamnă tot felul de grozăvii, dar am zis că nu cred nimic, eu cred că oamenii sunt oameni și pot vorbi cu dânsa fix așa. Doar că, surpriză. Dr. Mirela Radu mi-a transmis că, dacă vreau să vorbesc cu ea, să programez o consultație, care, țineți-vă bine, costă 200 lei. Pentru că în contract aveam o singură consultație cu neonatologia, pe care o folosisem deja. Ce mi-s 200 lei pe lângă căruța de bani care costa nașterea, dar era chestie de principiu.

Mi s-a părut jignitor să mai plătesc ceva ca să-mi apăr un drept.

După ce-mi dă copilul în brațe, să vedem cine mi-l mai poate lua, mă gândeam.

Ceea ce s-a și întâmplat. Acolo, pe loc, am refuzat să dau copilul de la piept, după ce cordonul ombilical a terminat de pulsat și dr. Romila l-a invitat foarte elegant pe soț să-l taie cu adevărat. La naștere, a fost prezentă însăși dr. Mirela Radu, care  s-a enervat îngrozitor pe soțul meu. Că el a fost leul care ne-a apărat. Eu eram toată crăcănată și plină de sânge, tocmai născusem și eram ca orice femeie crăcănată în fața miracolului vieții. Doamna dr. l-a luat la niște întrebări pe soț, ca o profesoară care te scoate la tablă: ”Ziceți, domnule, doar sunteți chirurg!” Noroc că al meu chirurg era mai mult leu și i-a transmis ferm că răspunsul nostru rămâne tot nu, dacă asta întreabă. A ieșit din sala de nașteri bodogănind în barbă.

Când a revenit, după ora magică, după ce copilul s-a atașat și a supt serios, doamna s-a năpustit asupra lui cu niște bețe, să-l caute de atrezii, deși acum chiar nu mai era necesar, nici după propria-i logică. Dacă ar fi fost vorba de vreo atrezie de esofag, când ar fi supt, copilul s-ar fi înecat, ar fi vomat, pentru că nu ar fi putut înghiți. Ceea ce al nostru a făcut, evident. Bărbatu-meu a oprit-o practic în timp ce se îndrepta cu sonda spre copil! Poate doamna dr. Mirela Radu nu înțelege limba română, asta ar explica niște lucruri destul de obiectiv.

3. Externarea în aceeași zi

Asta a venit ulterior, după ce-am văzut că am născut la 12 jumătate, la amiaz. Naștere naturală, nemedicalizată, după o sarcină fără risc. Bebeluș sănătos. Nu mi-au făcut nici măcar o injecție. Totul a decurs conform celui mai optimist scenariu. Când am văzut asta, când am văzut cum mă simțeam, am întrebat dacă pot pleca în aceeași seară acasă. Ginecologul a zis că, din partea lui, pot pleca. Apoi a venit și șeful secției de ginecologie la mine, mi-a explicat la ce să fiu atentă acasă – dacă apar niște sângerări cu cheaguri, orice mai abundent, etc, și mi-a zis că protocolul lor spune să rămân cel puțin 24 de ore sub supraveghere, dar, având în vedere că am supraveghere medicală acasă, îmi dă drumul pe semnătură. De aici, toate asistentele care au venit să mă vadă știau că urmează să plec seara, ba una a și venit să-mi ceară actele, să-mi pregătească foile de externare.

Așa că, am sunat acasă, pe Tudor, i-am zis să nu mai vină la maternitate, că venim noi acasă. Eram atât de fericită, nu-mi venea să cred ce mi se întâmplă! Iubeam fiecare colțișor din Medicover.

Doar că, surpriză, se face ora 9 și apare o altă doamnă neonatolog, nu îi știu numele, dar o tipă foarte drăguță, care ne spune că nu ne poate lăsa acasă. Adică, ea ne poate da drumul, dar copilul rămâne la ei. Ahaha. Ce glumă bună. Deci noi putem pleca, dar, dacă luăm copilul, ei cheamă Poliția și Protecția Copilului. I-am explicat și eu, și soțul meu că nu vrem scandal, ne externăm pe semnătură, ea nu și nu.

Ok, atunci, chemați, doamnă, Poliția și Protecția Copilului. Ce se poate întâmpla?

Doamna aproape a început să plângă, că de ce îi facem una ca asta.

Nu e deloc ceva personal.

În UK, toate mamele care nasc natural, fără complicații, așa ca mine, pleacă după 8 ore acasă. Doar în România, e cu scandal și cu amenințări.

A început să mă intimideze. Să îmi spună toate malformațiile care ar putea fi descoperite la bebelușul meu mai târziu. Toate riscurile, toate grozăviile. Abia atunci m-am enervat cu adevărat.

-Doamnă, ce faceți dumneavoastră acum e intimidare. (În Anglia se numește ”bullying the patient” și e ilegal.) Nu apreciez deloc. Gândiți-vă că sunt o femeie care abia a născut. Natural, doamnă, fără anestezie, cu uter cicatricial și perineu intact. Sunt pe un val de oxitocină. Soțul e alături de mine. Sunt un fel de superman cu sânii la vedere. Chestia asta cu poliția mi se pare foarte distractivă. Să vină!

Atunci a intervenit soțul și i-a zis tipei că noi vrem să plecăm acasă, de fapt. Nu vrem scandal.

Și s-a rezolvat. Am semnat, bună ziua, am plecat.


După ce-am publicat povestea nașterii, am primit un telefon de la Medicover, în care eram rugată să explic pe blog faptul că protocolul de externare e de 24 de ore, să nu cumva să se trezească și alte mame că vor ca mine. Că ce se fac ei, dacă vine valul de nebune. Înțeleg asta. Ar fi multe telefoane la poliție, de dat. La fel cum înțeleg și faptul că, în Anglia, spitalul îți trimitea o moașă acasă în ziua următoare, apoi la două zile, apoi mai rar. Erai monitorizată cumva. În România, după ce te-ai externat, salut, ai ieșit din sistem, ești pe cont propriu. Cu toate astea… nu am fugit din spital, am dat semnătură că înțeleg riscurile. Aveam doi medici acasă, al treilea eram eu. Plus că eram un superman.

Înainte de a publica acest articol, am mai sunat o dată la Medicover, să le spun de surpriza ce mi-au pregătit. Poziția lor e că sesizarea autorităților face parte din protocol și că erau obligați să anunțe, că legea din România. Senzația mea e că dr. Mirela Radu și-a făcut reputația pe drept și că toată lumea știe cine-i domnia ei.


Sună interfonul. Era trei și ceva, dormeam de mai puțin de o oră, cu Victor pe piept și Tudor lângă noi. Nu răspund și înjur în minte toți curierii care vin la ore din astea să-mi aducă un șampon. Cel mai mare cadou pentru o mamă nedormită e o porție de somn! Nu răspund, să plece!

După 5 minute, bate la ușă. Deja mă trezisem binișor, copiii încă dormeau, mă duc să văd, poate e totuși un cadou mișto. La ușă, o doamnă. Întreb timid cine e:

-Protecția Copilului. Deschideți, vă rog.

Îmi adun sânii din gura nou-născutului și deschid ușa. Eram desculță. În pijama. Țineam bebelușul într-o mână și, în cealaltă, fața care tocmai îmi cădea.

-Avem o sesizare din partea maternității Medicover. Putem intra?
-Poftiți, cred că știu la ce vă referiți.

Erau două doamne. Le-am povestit pe scurt. La final, mi-au confirmat că sesizarea a fost făcută de dr. Mirela Radu.

-Îmi pare rău, va trebui să dați o declarație.
-Dau, doamnă, ce doriți.
-E penibil că se întâmplă din astea. Mai ales că scrie în sesizarea făcută exact ce ne-ați zis, inclusiv că v-ați externat pe semnătură. Deci nu înțeleg ce mai vor.
(Aham, deci e sau nu e parte din protocol, ”legea din România”?)
Noi avem cazuri serioase de care să ne ocupăm, doamnă. Copii care chiar au nevoie. Și ne pierdem timpul cu dumneavoastră, nu vă supărați.
-Cred. Îmi cer scuze, eu nici n-aș fi vrut să vă deschid…
Au râs.

dr mirela radu protecția copilului născut
Una dintre doamne îmi știa blogul. Era o tinerică, nu cred că are copii. Din ușă, mi-a mai zis o dată:

-Să scrieți despre asta, doamnă. Toate mamele au dreptul să știe.


Așa că, dragi mame care vă veți întâlni vreodată cu dr. Mirela Radu. Sau cu orice versiune a ei. Țineți minte:

  • Aveți dreptul de a refuza orice procedură medicală.
  • Cântăritul și măsuratul nu sunt necesare în primele 10 minute după naștere.
  • Vârâtul unei sonde pe gât și pe fund e o procedură traumatizantă, nu se practică, o puteți refuza. Întrebați despre ea.
  • Vă puteți externa în aceeași zi, dacă situația medicală o permite și vă doriți așa ceva.
  • Mai ales, nu vă lăsați intimidate.

Sunt drepturile noastre și, până se deschide Protecția Mamelor, dacă noi nu ni le cerem, să nu ne așteptăm ca altcineva să ni le dea.

Image by Stephanie Pratt from Pixabay

Articolul anterior

Cel mai greu lucru: să stai cu copiii sau nepoții altora, când și ai tăi au nevoie de tine

Articolul următor

Oricât de mare ai fi, mama tot o să-ți facă o ciorbă și-o să aibă grijă de tine, că așa-s mamele pe lume

181 Comentarii

  1. Roxana

    Wow cate peripeții și cat curaj! Felicitări mami!

    • Dar știi, e culmea că am născut prin cezariană, în țara nașterilor naturale și, natural, în țara cezarienelor. Asta a fost lupta mea. Și nu m-am lăsat. Sper să nu se lase nici alte mame.

      • Alexandra P

        M-a luat cu rau! De prin toate locurile ascunse ale trupului meu! Am nascut tot la privat! Cezariana ca vezi domne intram in sapt 41 si bebe nu venea! Faaas! Am crezut ca o sa mor si mi-a trecut si gandul de a mai face alt copil! EVER!!! E prima data cand aud de procedura asta dar sigur nu scapa neintrebati! Am niste nervi mari cat Calea Lactee!!

      • Elena

        Buna. Si eu sunt o mama principianta,am nascut acum 6 luni in Madrid,insarcinata de 41+5. Dupa termen tot insistau ginecologii sa.mi provoace nasterea pe motiv ca atunci cand mergeam la controale aveam emotii si aveam tensiunea la limkta,eu me explicam ca se intampla doar la controale,pt ca mergeam la medicul de familie si era bine tensiunea. In fine,am ajuns la 41+5pt ca spre fericirea mea nu aveau loc liber pt a naste. Aveam programare sambata la 9,si abia la 12.30 s.a eliberat o sala pt a naste. Eu vroiam sa nasc in apa,dar neavand contractii,mi.au pus oxitocina,de la 12.30. Am inceput sa am dureri timp de 8 ore,m.am plimbat non stop prin camera,nu puteam sa stau jos,nici la dus apa nu imi ameliora durerea nu stiu cat. Eu nu vroiam epidurala,dar dupa 8 ore si dilatada doar de 5cm am cerut.o. La 9seara mi.au pus epidurala si la 2 noaptea au venit ginecologii si asistentele,m.au cracanat si cand ajungea contractia trebuia sa imping. Au folosit forceps,mi.au facut eposiotomie si m.am rupt si eu putin,eram dilatada doar 8cm. La monitor,in pozitia in care stateam pt ca doar asa nu sinteam durere,nu auzeau bataile inimii copilului si au decis sa ma ajute sa nasc.
        Din clipa in care a iesit bebele,mi l.au pus pe piept,i.au pus o sapculita pe cap. Am stat asa 2 ore,asta e protocolul spitalului,2 ore trebuie sa stam in saal de nastere fara sa pot manca sa vada daca nu pierd sange. Dupa cele 2 ore,a venit un asistent si m.au dus in scaun cu rotile in camera,iar eu cu bebele in brate.
        Am nascut duminica dimineata,si marti la amiaz mi.au facut externarea. Bebele mi l.au luat doar a2a noapte timp de 5 min pt ai face proba la auz,atat.
        A fost o experienta buna,nu perfecta,pt ca eu vroiam cat mai natural,in apa si fara epidurala,dar,a meritat si nu.mi pare rau. Ori de cate ori am avut o problema,sau nu stiam ceva,chemam asistentele si veneau si.mi aratau/explicau ce si cum. Baie se face doar dupa 2 zile daca vor parintii,vin asistentele si iti arata cum sa speli bebele,dar daca nu,esti liber sa.l speli doar acasa.
        Cu toate astea,eu m.am mai informat inainte de a naste,dar la al2lea copil,daca ajuta Dumnezeu,voi sti clar ce trebuie sau nu facut.

        • Iordache Andreea

          Am nascut in Medicover in oct 2017, totul s-a intamplat complet diferit de ce spui, nimeni nu i-a bagat bebelusului sonde in gura si fund, concomitent – toata experienta a fost unica, serviciile ireprosabile. Copilul a stat langa mine cat timp a fost curatat, apoi preluat de asistenta si tata, apoi dupa maxim 5 min a fost adus pe salon, la mine, nu l-ar fi luat de acolo decat daca eu as fi cerut. Daca vii cu pretentii la orice ca “in anglia nu se face asa/ in anglia nu costa atat/in anglia nu e necesar”, nu te mira ca ti-ai pus in cap toata sectia de neonatologie si ca ati ajuns sa jucati ping pong cu bebelusul in sala de operatie. De ce nu ai nascut in Anglia daca e totul lapte si miere acolo? Ai ales sa nasti in privat, cu ce drept contesti conditiile impuse ca tatal sa participe la nastere? De ce te miri ca ti se cere sa platesti 200 lei ptr consultatia cu dna dr Radu? Si totusi, ai discutat cu aceasta inainte de operatie? In privat te supui unor proceduri exacte, atat tu ca pacient, cat si medicii, iti convine bine, nu-ti convine, usa e a ta. Spune multumesc ca au acceptat sa fie tatal prezent in sala, acest lucru este foarte greu acceptat si deloc incurajat de management. Referitor la dna dr Mirela Radu, este un medic exceptional, repet, ireprosabil s-a purtat cu mine si cu bebelusul nostru. Este vesnic prezenta in spital, mamicile care au nevoie de consult urgent stiu ce spun! Mirela Radu si dna dr Bogdan Raluca sunt stalpii neonatologiei si pediatriei in Medicover, si pe buna dreptate. Chiar ar fi pacat ca experienta ta, asa cum dptdv ai relatat-o, pur subiectiv, sa-i ridice vreunei mame/viitoare mame chiar si cel mai mic semn de indoiala vis a vis de pregatirea si dedicarea dnei dr neonatolog sau de serviciile oferite de acest spital.

          • In cele 5 minute, orice s-ar fi putut intampla. Nu insist pe ideea asta, ca nu mai dormi la noapte.

            P.s. Mentalitatea asta ca “in privat” te supui regulilor lor e bolnavicioasa si complet eronata. Si in privat, tot oameni suntem, doamna, tot pielea noastra e in joc. In medicina nu e ca la piata. Si ba da, sa comparam cu un sistem mai performant, unde pacientul e respectat si medicul tot asa, unde nimeni nu isi bate joc de nimeni. Altfel, cu atitudini de “medicul e Dumnezeul meu” batem pasul pe loc, in timp ce restul lumii se invarte.
            Unul dintre stalpii neonatologiei a boxat-o rau de tot si nu numai in episodul asta relatat subiectiv de mine, ci zeci de experiente similre, povestite de mame in comentarii pe blog si pe facebook. Va invit sa le cititi. Ca oi fi eu nebuna, fie. Dar toate mamele astea sa fie nebune fix in aceeasi directie cu mine?

            Si nu a fost vorba de nicio operatie, sotul a fost prezent in sala de nasteri, nu in sala de operatie. Observ un tipar al aparatorilor doamnei doctor: ori nu cititi tot textul, ca e destul de lung, ori nu intelegeti cuvintele din el.

          • Andreea A

            Poate greșesc Andreea I, dar la atâtea laude, îmi vine greu sa cred că chiar e o experiență reală ceea ce descrii. Și nu este chiar așa. Și la privat tot sunt niște drepturi ale omului și niște legi de respectat. E absurd. Când la un spital de stat nu exista acel protocol înseamnă că nu e obligatoriu. Când există studii relativ la acea procedura și alte țări (hai să recunoaștem acum, nu este la noi tehnologia cea mai de vârf, iar sistemul corupt și deficitar, nu e o noutate) aleg sa nu o facă decât dacă sunt riscuri evidente, poate chiar este un motiv întemeiat. Și eu am născut în UK și nu e lapte și miere. Nici la mine nu a mers totul strună dar… Cât ești în deplinătatea facultăților mintale și tu și soțul ( nici nu mai pomenesc că și cadre medicale, deci ceva mai informați decât majoritatea) atunci ai drept de deciziile asupra vieții tale și a copilului tau. Mi se pare la fel de idiotic că a da de exemplu antibiotice preventiv tuturor nou născuților, că dacă au o infectie… In fine. Nu îmi place să comentez, dar aceste afirmatii nu mi se par pertinente. Mai mult suna a reclama și spălare de imagine.

          • Diana

            O fi venit dna din Anglia,dar e absolut normal sa aibe pretentii.In loc sa sari cu gura si sa iei apararea dnei”medic” mai bine te ai documenta sa vezi cum se comporta medicii cu pacientii intr-o tara civilizata.

            Asistenta medicala UK

          • Oana Ioniță

            Foarte bine punctat dna Iordache și frumos comentat. Ar mai fi multe de completat, însă așa cum este scris articolul, nu cred ca merita osteneala. Nici o mamă cu un bebelus, care intra în contact cu doamna doctor Mirela Radu pentru care am un deosebit respect, nu poate accepta și înțelege, cum o persoana care se prezintă drept medic, relatează atât de mediocru o astfel de experienta minunata pentru orice mămică. Mai degrabă ridică multe semne de întrebare asupra propriilor valori.

          • Mirela Radu, femeia barbat bine

            Iordache Andreea=Mirela Radu

        • Stefan

          Pe Mirela Radu am avut-o ca pediatru 2 sapt pe la 2 luni cand s-a decis, fara sa ne spuna sa il decaloteze fortat acasa, cu toate ca nu era nevoie. A fost cu sange, copilul plangea iar ea a plecat in 2 minute lasand-o pe mama care era singura sa se descurce. Evident ca m-a sunat plangand explicandu-mi ce s-a intamplat. Nu am mai contactat-o evident dar poate trebuia sa ii bag cate ceva.

        • Monica

          Salutare, am nascut la 250 km de Madrid. Dupa 10 ore de travaliu și dilatatie 1 cm, am cerut epidurala, nu mai puteam. Noroc ca bebe a fost mica, 37 sapt și 2700,asa ca a iesit relativ usor. Ce nu mi-a placut, am fost trimisa acasa cu apa rupta, de catre dr dde la urgenta trezita din somn la 1 noaptea, noroc cu asistenta ca tot insista sa-i explice ca mi s-a rupt apa și nu ma piș eu pe mine :)) atitudinea personalului din spital ( acolo unde stai pana cand te dilati) faceau niste fete cand sunam și le rugam să ma ajute cumva ca nu mai pot, dupa 8-9 ore de travaliu foarte intens și foarte dureros imi venea să bat pe toata lumea… Și atitudinea asistentei din prima noapte petrecuta cu bebe in spital. Cerusem o camasuta de schimb, care nu a mai venit, la vizita de la 3 noaptea asistenta remarcand camasuta uda a bebelusului s-a apucat să imi reproseze ca nu o schimb si să ma intrebe daca asa voi face și acasa. Degeaba i-am explicat eu ca am cerut camasuta dar nu mi s-a adus… Nu are rost să zic ca am luat bebelusa oparita toata la fund din spital, unde statuse 5 zile pt o bilirubina ridicata, chipurile. Nasterea a fost perfecta in schimb, moasele, doua la numar, blande și minunate.

      • Andreea

        Am nascut si eu la Medicover anul acesta in aprilie. Eu nu as mai alege sa nasc acolo a doua oara!
        Nu stiu cu ce sa incep…incerc sa fac un rezumat. In primul rand am ales salon cu inca cineva, nu cel single, dar in ziua internarii am fost bagata intr-un salon cu un singur pat(cred ca era si cel mai frumos salon din spital, mare si cu priveliste frumoasa) sa astept pana intru in operatie si “sa ma gandesc daca vreau sa raman acolo si sa mai platesc in plus 2000-3000 lei( nu mai stiu exact) dar e clar ca asta e strategia lor, poate poate mai storc niste bani de la tine! Nu am vrut sa raman acolo, asa ca dupa operatie m-au bagat intr-un salon cu doua paturi dar unde
        se vedea clar ca a mai fost pus un pat de ei si nu era locul lui acolo. Sau cel putin asa cred eu, cert e ca nu aveam prize,lumini si tot ce avea colega de langa mine deasupra patului, nu aveam noptiera pusa unde trebuie incat sa sprijin telecomanda de la pat (care imi cadea de 100 de ori pe jos, si m-am chinuit foarte rau cu patul ala, fiind operata) plus ca nu aveam unde sa imi pun telefonul la incarcat pt ca priza era la 3 metrii de pat si altele…Ma gandesc oare daca nu mai erau deloc locuri imi puneau patul pe hol si imi luau aceeasi bani?! Ii cred in stare!
        Suportul pt hartia igienica se bloca mereu si nu puteai sa mai scoti hartie, trebuia sa chemi zi si noapte infirmiera sa deblocheze suportul si asteptam si mult pana venea… (operata fiind si cu dureri cumplite, sa nu uitam acest amanunt) Nu am avut prosoape si absorbante (colega avea) si tot asa am asteptat 3 ore sa imi aduca cineva, dupa ce am cerut se cateva ori, la fel si cu pasta si periuta de dinti, dupa care am asteptat mult si bine! ( lucruri care erau trecute in contract si mi s-a spus sa nu le iau la mine, sa vin doar cu buleinul) In fine, astea sa fii fost problemele doar.
        Dupa ce s-a externat colega care avea o galeata de urina stransa in baie pt nu stiu ce probe, nu a luat-o nimeni de acolo si mirosea groaznic in baie de nu puteai sa mai intri, am anuntat de 3 ori asistentele sa cheme infiermiera( au luat-o pana la urma dar greu…)
        Mancarea care in contract scrie ca e “meniu personalizat” a fost total nepotrivita pt femeile cu cezariana, ciorba a fost cu legume inclusiv mazare si suc de rosii in ea, in loc de supa de regim iar asistenta mi-a zis sa nu o mananc ca o sa am probleme si mai mari cu balonarea, pastele cu branza la fel nu m-a lasat sa le mananc si surpriza a doua zi a fost la fel: aceeasi ciorba si paste. Incredibil! Asta da meniu personalizat cu care doctorul nici macar nu e de acord!
        Au fost multe probleme de genul, insa sa va povestesc ce a pus capac. In contract scrie ca avem si consultant in alaptare!! Pe langa faptul ca nu a venit nimeni sa discutam despre asta, nici nu m-a ajutat nimeni cand am avut nevoie disperata. Aveam rani la sani, sangerau, erau tari ca piatra si imi curgea latele incontinuu. ( mentionez ca sunt la al doilea copil, stiu cu ce se mananca alaptarea, doar ca bebe avea icter si nu manca) Am cerut pompa electrica dar nu am primit nimic, am tot insistat sa mi se aduca si primeam acelasi raspuns cum ca o sa mi se aduca, sa am rabdare ca momentan e la altcineva si sunt doar doua pompe in spital! Am asteptat, am asteptat si la un moment dat nu am mai putut sa stau si am iesit din salon sa vb cu o asistenta, iar cand aceasta s-a dus la neonatologie sa o ceara, am auzit o asistenta cum a tipat si a zis” nu ii dau nimic ca nu stiu in ce salon e!” (Era o asistenta mai in varsta si tunsa scurt, imi pare rau ca nu i-am luat numele) Am intrat in salon si am inceput sa plang. Am stat asa pana dimineata, si a doua zi ma simteam ft rau, am cerut iar pompa si o alta asistenta mi-a spus ca este la alta mama momentan. Deja era bataie de joc. Copilul nu manca, dormea intruna simteam ca explodez de durere. Am tot insistat la neonatologie sa ma ajute cineva sa-l fac sa manance ca ma dor ft rau sanii dar mi-au spus sa mai astept ca il ia la vizita si oricum el nu moare de foame. ( de mine nu le interesa)
        Asa am plecat din spital cu sanii praf iar acasa am facut febra 40 si am chemat salvarea, a trebuit sa iau antibiotic si sa ma mulg non stop. Dupa 3 zile cu febra mare, rani la sani groaznice care sangerau si dureri cumplite am vb cu medicul si am oprit lactatia ca sa reusesc mai repede sa scap de chin. Aveam atat de mult lapte incat nu facea pompa fata iar bebe manca ft putin. Asa am renuntat la alaptare si a urmat si o depresie dupa din cauza asta…
        Dupa alte 3 zile colac peste pupaza mi-a sangerat si operatia si mi s-au format galme, a trebuit sa iau antibiotic 3 saptamani si sa merg la doctor sa ma curete si panseze, am tinut-o asa o luna jumate…dar nu vreau sa mai zic nimic si despre asta:( ii multumesc lui Dumnezeu ca am trecut peste si suntem bine si eu si bebe.
        Am ramas ft dezamagita de Medicover, ti se promite marea cu sarea, dai o caruta de bani si pleci si cu probleme acasa.
        PS: am luat si ecoli din spital, mi-a iesit la analize ( asta bonus! asa ca sa fac si haz de necaz putin)
        Sa nu mai zic de atitudinea de “personal de stat” al unora dintre asistente(mai ales cele de la neonatologie!) ca romanul tot roman e, indiferent de stat sau privat! Asta e tristul adevar 🙁

        • Elena

          Ar trebui sa ii dai in judecata pentru nerespectarea termenilor contractului si pentru neglijenta.

      • Felicitări mamei , în Ro este mai mult frica , pt.că ajungi să ți fie frică de ce se poate intampla daca ti spui parerile. Ar trebui sa fim altfel tratate în maternitate , pentru că se da viata unor copii , nu unor animale. Dumnezeu s-a i lumineze pe toți cei implicați în aceste situații.

      • Gusti

        Miruna – comportament de om liber, care își cunoaște drepturile și nu acceptă să-i fie călcate în picioare. Demnitate. Discernământ. Și responsabilitate, și ea și soțul fiind medici.

        Andreea Iordache – comportament servil.
        Dacă i-ar fi aplicat procedura traumatizantă copilului ei, ar fi acceptat, cum să refuze o asemenea specialistă ca dr Radu ?
        Sau poate i-au și aplicat procedura traumatizantă bietului copil și ea nu a aflat, că la încrederea ei nemărginită în zeița medicinii, n-a mai considerat necesar să citească protocolul. Doar știe dr Radu ce face…

      • Gusti

        Gianina cu “al ei” George King Medical U. H. este de-a dreptul penibilă.
        Vine cu 43 de cazuri nefericite din multe milioane, care nu pot fi puse în legătură directă și concludentă cu lipsa procedurii-viol refuzate de Miruna.
        Din moment ce Miruna a refuzat procedura și-a asumat aceste “mari” riscuri văzute de Gianina.
        Așa că discuția cu riscurile nu are sens.
        Să insiști atât pe acest subiect… Seamănă cu pericolul din povestea cu drobul de sare.

    • Geanina

      Protocoalele în acest moment, la noi în tara spun ca trebuie verificate permeabilitatea anala și esofagiana la nou-nascut.
      Sa le luam pe rand:
      Atrezia esofagiana:” The neonate with esophageal atresia cannot swallow and drools copious amounts of saliva. Aspiration of saliva or milk, if the baby is allowed to suckle, can lead to an aspiration pneumonitis. In a baby with esophageal atresia and a distaltracheoesophageal , the lungs may be exposed to gastric secretions. Also, air from the trachea can pass down the distal fistula when the baby cries, strains, or receives ventilation.[3]This condition can lead to an acute gastric perforation, which is often lethal.” – adică copilul poate face pneumonie de aspiratie sau poate sa ii explodeze stomacul și sa moara.
      ” The sensitivity of prenatal ultrasonography is approximately 40%.”
      ” Fetuses with prenatal diagnoses of esophageal atresia seem to have a worse prognosis.[18]The cohort of babies in whom esophageal atresia is detected prenatally has a 75% mortality, whereas the cohort of babies in whom esophageal atresia is not detected prenatally has a 21% mortality.” – sunt copii diagnosticați antenatal, dar nu toți…
      Frecventa apariției bolii – 1 la 5000 de cazuri dacă nu sunteți din Finlanda unde e 1 la 2500.
      Malformație anorectala – doar 10-15% din cazuri sunt diagnosticate antenatal, copilului nu are orificiul anal, deci nu poate elimina Materiile fecale.
      “Newborns with imperforate anus are usually identified upon the first physical examination. Malformations in newborns that are missed upon initial examination are often discovered within 24 hours when the newborn is observed to have distention and has failed to pass meconium and a more thorough examination is performed.”
      “Newborns with imperforate anus should not be fed and should receive intravenous hydration.”
      Asa ca si idee sonda de examinare se introduce în anus 2 cm și este cu mult mai subțire decât orice supozitor antipiretic cu care îl veți “viola” la prima febra.

      Sursa: Medscape

      • Si unde scrie ca se recomanda verificarea standard in primele 10 minute de viata, la toti nou-nascutii?
        Iar 2’cm,
        La un nou-nascut de 50, mi se pare enorm.
        Cat despre supozitoare, e treaba fiecarui parinte ce medicamente si forma de administrare foloseste la prima febra.
        In cazul nostru, s-a trecut peste refuzul de a face o operatiune.
        E ca si cand ti se suspecteaza o piatra la rinichi, refuzi operatia, dar te taie oricum, ca nu conteaza ce doreste pacientul. Doar ca mai rau, avand in vedere ca pe copilul meu nu-l suspectau de nimic.

        Sa faci o manopera fara consimtamantul parintelui, in Occident, e de tribunal, stiati asta? In UK nu faceam nici macar o plomba fara acordul parintelui. O plomba, unde era evidenta prezenta unei carii si nevoia de a obtura.

        • Geanina

          Scrie în Protocolul fiecărui spital sau în ghidurile naționale.
          După cum poate știți fiecare nou-nascut primește o nota la naștere care nu este din buzunarul medicului, ci un scor, scorul APGAR (culoarea pielii
          frecventa cardiaca
          reactivitatea la stimuli
          tonusul muscular si
          respirația) care se calculează la 1,5,10, 20 minute.
          Se evaluează necesitatea resuscitarii și pe lângă toate acestea medicul neonatolog trebuie sa efectueze îngrijirile de baza: menținerea confortului termic, dezobstrucția cailor respiratorii și examen fizic complet printre care și verificarea permeabilitatii esofagului după 5 minute de viata pentru a scădea riscul de reflex vagal (prin care copilul poate face apnee, bradicardie…)
          Ulterior, după toate acestea copilul, în funcție de starea lui și a mamei, în prima ora este poziționat la sânul mamei.

          Nimeni nu vrea sa facă manevre inutile unui nou-nascut sau sa îl “violeze” în vreun fel. Insa cred ca este utila strategia “better to be safe then sorry”.

        • Geanina

          Da, alți “prosti” (King George Medical University Ho spital) operează malformațiile anorectale (43 de pacienți între 2003-2006) nediagnosticate la naștere, poate prin lipsa cercetării permeabilitatii Ano-rectale, la copii de pana la 19 ani sau se întreabă dacă nu cumva malformațiile anorectale și fistulele la adult n-or fi “underdiagnosed” la naștere: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2788449/?report=clasic, a se vedea și referințele 6-8 ale publicației.

          • Cristina

            Întrebare: pentru Miruna: ati semnat cand v-ati internat consimtamant pentru manevre medicale? adica foaia aia in care semnezi si bifezi etc? semnata si completata? daca da, include toate operatiunile care se fac in spital. Daca nu ati semnat asa ceva, inseamna ca toata internarea a fost ilegala si nu trebuia sa calcati in spital.
            Ati si citit? vi s-a explicat? ca la alea de pe net sau instalari cand dai click agree si nu citesti paginile.
            Exact asa!

          • Nu am semnat nicio listă cu manevre medicale, am aflat despre aceste bețe vârâte pe gât întâmplător. Ba mai mult, mi-am exprimat în scris refuzul expres. Care a fost ignorat cu succes. Dacă nu ar fi fost soțul meu de pază, s-ar fi și trecut peste toate aceste lucruri. Pentru orice manevră medicală e nevoie de consimțământ, doamnă. Și când pacientul e minor, se întreabă părinții. Când pacientul e inconștient sau incompetent, se întreabă o persoană desemnată. Asta e legea. Pentru că suntem medici și pacienți, nu medici și prizonieri.

          • Cristina

            Atunci e caz penal daca nu era consimtamant care sa includa tot….

      • Andreea Alina

        Și chiar dacă în Finlanda este de 1 la 2500 eu am născut aici și nu a fost nici vorba de aceasta practica sau protocol 🙄

      • Geanina

        Mai scrisesem și despre un alt studiu, probabil s-a pierdut pe drum, despre alți “prosti” de data asta de la King George Medical University Hospital care au avut 43 de pacienți de operat între 2003 – 2006 cu “Delayed management of anorectal malformation” asta inseamna copii cu vârste de pe 7 zile pana la 19 ani.
        De asemenea alți “proști” se întreabă dacă nu cumva malformațiile anorectale la adult nu sunt underdiagnosed la nou nascut. “Developed countries have occasional case reports of delayed presentations of these malformations,[6–8] but such presentations have a high incidence in our state. Our study shows that about 25% of ARMs are “delayed presenters”.”

        Sursa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2788449/

        • Elena

          Ma regasesc printre mamele traumatizate de comportamentul acestei doamne doctor Radu. Am nascut acum aproape 5 ani la spitalul Medicover, prin cezariana, cu domnul doctor Istoc, fata de care voi avea respect toata viata, pt professionalism si empatia dansului, pe care nu le am mai intalnim pana acum la niciun doctor, si pt care as recomanda oricand Medicover. Pe scurt aceasta dna Radu, a reusit sa ofileasca bucuria primului copil pt ambii printi dupa ce ne a speriat ingrozitor, cum ca icterul copilului s ar datora unei infectii dobandite de la mine (in trimestrul 3 am avut o infectie urinara tratata medicamentos) , fapt pt care v a trebui sa ii administreze antibiotic in a doua zi de nastere. S a dovedit a nu a fi asa, in urma analizelor de sange. A intrat in salon sa ne comunice ca nu ii va mai administra antibiotic, cu tonul de parca ar fi trebui sa I multumim dansei pana la urma ca nu e vorba de infectie. La controlul de la o saptamana, a suspectat iar o infectie din cauza ca bebelusul nu luase in greutate, ne a supus iar terorii de a vedea cum o asistenta nu reuseste sa ia sange bebelusului. S a dovedit inca o data ca nu era vb de infectie ci de acelasi icter prelungit. In cele doua randuri cat am asteptat rezultatele la analize am trecut prin stari care ne au lasat traume, si nu putem uita acest nume. Poate procedura medicala, in situatiile date, a fost corecta, nu stiu, nu detin cunostinte in domeniu, Insa lipsa de empatie si “harul” de a comunica cu niste parinti speriati e de ne inteles. Sanatate!

    • Catalina

      Eu am nascut prin cezariana la Medicover, iar fata a fost văzuta de d-na dr. Mirela Radu, nu numai la naștere, ci și după…1 an de zile. Imi pare rau c-ati trecut printr-o astfel de experiența…însă, eu personal, nu pot blama cu nimic medicul, a fost super profi cu noi, intotdeauna ne-a răspuns, ne-a primit, ne-a ajutat…mi-a schimbat si copilul dandu-i un scutece nou…n-am mai vazut vreun medic neonato sau pedi, făcând asta…
      Acum, sa nu uitam totuși ca acesta este sistemul impus de legislație, ca avem de-a face cu mari nereguli si ca nu suntem pe aceeași linie cu “altii”…este altceva. Din cauza acestor considerente, nu putem distruge reputația unui medic…dacă dvs v-ati impus dorința si conducerea spitalului n-a fost de acord, ar fi trebuit clar sa alegeți un alt spital…in care, din pacate, v-ati fi impiedicat de aceiași sistem !
      Toate cele bune si s-aveti parte de infinite momente magice 😊 !

  2. Geanina

    Am un nod in gat… cum se poate asa ceva?
    Am nascut in SUA bebe nr 1, nastere minunata, magica; pe al 2-lea si chiar al 3-lea bebelus ii planuim in Ro, asa ca si voi, dar nu ma gandeam ca asa ceva se poate intampla!

    Medicover si Dr Radu nu pot fi reclamati undeva pt asemenea practici? Ei au nevoie de anchete, si nu sociale bineinteles. 😳

    • Nu ar rezolva nimic. Medicover-ul nu trebuie reclamat, ba sa fim recunoscatori ca locul asta exista! Altundeva nu as fi putut naste asa lasata in pace de toti.
      Important e ca mamele sa stie ce vor.

      • Bianca

        Fara cuvinte… Din pacate, nu toate familiile isi permit sa plateasca o nastere in sistemul privat, dar se pare ca de multe ori, cei care platesc o fac in van. Respectul fata de noi, mamele si de pruncii nostri este aproape de 0. Chiar nu inteleg cum dupa nastere, noi nu mai avem dreptul sa ne ocupam de bebelus, deoarece “nu avem lapte, nu-s spalati sanii cu sapun, nu stim sa-l tinem corect”. Cred ca daca imi va darui Dzeu al 2-lea copilas, voi fi si eu exact ca sotul tau, indifferent de unde voi naste.. o leoaica! Sa oprim traumatizarea noastra si a bebelusilor de catre medici, asistente, etc!

    • Cristina

      Ceeee? E SF ce povestesti tu aici!
      Mie nu mi-a pomenit nimeni nici o vorbulita despre procedura asta ingrozitoare…la Medicover am nascut ambele fete, cea mica acum 6 luni. Cat despre doamna doctor…la controlul de o saptamana al primei fete a ras de mine impreuna cu asistenta ca ma chinuiam sa ii pun o soseta lui bebe (eram varza de obosita, alaptarea mergea greu, aveam un pui de depresie), a fost fix ce imi trebuia in momentul ala. Iar cand inca eram in maternitate cu cea mica m-a mintit in fata ca fata nu a facut deloc pipi in ziua respectiva (era deja seara) si mai ca nu m-a facut inconstienta ca refuz laptele praf. M-a pus sa semnez ca nu sunt de acord cu supliment, in conditiile in care fata sugea bine si lapte era din belsug. Dar na, tot m-a pus pe ganduri, am tinut fata la san toata noaptea. Dimineata cand s-a schimbat tura m-a vazut asistenta morcovita toata, i-am spus ca sunt stresata ca fata nu face pipi, imi aduce fisa ei si ce sa vezi, scria acolo ca facuse. Daca as mai face inca un copil, as alege clar o maternitate unde sa nu mai am de a face cu aceasta doamna.

      • Vai de mine, fabulos ce povestesti!!!! Multumesc ca ai impartasit. Auzisem si ca e anti-alaptat, dar chiar asa?!

        • Cristina

          Chiar asa, din pacate. Si tot in seara aia deloc minunata, ii schimbasem fetii scutecul, facuse si no 2 dar avea si urme de pipi, eu ii aratam doamnei dunga albastra de pe scutec, ea insista ca urma aia nu e de la pipi! Mai doamna, inca schimb scutece acasa, atata lucru stiu sa recunosc! Nu, nu si nu, tineti copilul nemancat! Asta nu e copil satul! (fi-mea se agita de zor in patut, nu suportam sa o tin salam in patura aia super groasa).

          • Roxana Murariu

            Fenomenal!!! E incredibil ce se poate intampla intr-o maternitate privata! Te mai miri de practicile de la stat. Am inteles ca nu maternitatea in sine e problema, ci medicul. Pacat, ca ne lasam vietile si sanatatea in mainile lor indiferent daca au sau nu dreptate, ne lasam intimidate de ignoranta noastra si suprematia lor (inclusiv eu). E greu, mai ales cand nasti la stat. Eu la ambele nasteri (naturale) am primit propunerea (pardon, impunerea) sa nasc provocat, desi nu depasisem 40 de sapt, noroc ca amandoi s-au hotarat sa apara inainte de data provocarii. Epiziotomie la ambele (sunt sigura ca degeaba) si la al doilea copil, am primit nu ora magica, ci 16 ore cumplite de separare, pe motiv de lipsa de paturi. Nu iti imaginezi cum am primit copilul. Super panicat si traumatizat, nu avea liniste nici in brate, alaptare greoaie…desi la primul nu am avut nici o problema. Eu inca sunt convinsa ca acele 16 ore i-au schimbat complet traiectoria in viata. Acum e bine, dar este inuman ce se poate intampla…

        • Iulia

          Este anti-alaptat. Am nascut doi copii la medicover, la prima fetita m-a afectat grozav, eram si praf dupa cezariana. Am nascut a doua fetita natural si eram pe val.. de bucurie 🙂 Venise cu aceeasi placa in care spunea ca imi tin copila nemancata, dar nu am mai avut nici o treaba, eram cu da da, mai incerc sa alaptez doamna doctor…si abia asteptam sa plece! Are un stil aparte, recunosc, ar trebui ori sa o dea afara, ori sa isi schimbe atitudinea si modul in care isi face meseria.

    • Daria

      Waaaa…..imi vine sa urlu de bucurie cand vad oameni ca tine!!! Si eu sunt medic, am nascut la stat cu cezariana (dupa 2 nopti de travaliu) 🙁 si am plecat si eu pe semnatura. Ginecologul a fost ok, de acord chiar si neonatologia. Reactia asistentelor a fost…. ma abtin de la comentarii!

  3. What the actual f.c.?! 😮

  4. Simona

    M-a durut sufletul tare mult citind asta. Si eu tot cezariana de urgenta in UK, si oricat de traumatizant a fost (dupa imaginea mea de hippy water birth cu luminite si muzica), nu mi l-as fi putut imagina pe Sam decat la pieptul meu, alaturi de sotul meu.

    • Ei bine… 🙂 in ro, trebuie sa te lupti pt orice de parca ti s-ar face o mare favoare.
      Insa, per total, eu le sunt recunoscatoare, ca am nascut cum am vrut si chiar a fost minunat.

    • Sarina

      Hihi…împart cu el ziua de naștere! ❤
      Sa fiti sănătoși!

  5. Violeta

    Eu as fi reclamat-o. Dupa atatea hartoage, bani si emotii, isi permite sa faca sesizari?? Cu mine iesea cu scandal. Persoane de genul asta strica toata atmosfera.

    • Nu as rezolva nimic. Toata lumea din Medicover o vorbeste pe la spate. Nu stiu de ce rezista in functie acolo.

      • Alina

        Degeaba este vorbită pe la spate dacă cei din interior nu iau măsuri, vb românului, corb la corb nu-și scoate ochii, eu am născut la S.J.U Ilfov, cu niște Medici mai mult decât profesioniști, ambele sarcini cu Clexane ținute, pentru că am trombofilie, alte două pierdute înainte, una la 8 luni, una la 9 săptămâni; mi-a dat Dumnezeu o echipă profesionistă, ginecolog, neonatolog, asistente, infirmiere. Nici gând de practici invazive la bebeluși, mi-au fost aduși imediat să îi văd, să îi miros, să îi pup, să îi vadă tatăl și imediat ce am fost mutată în salon, copiii au fost aduși lângă mine. Pe băiețel l-am alăptat la sân, la fetiță am supliment și nu îmi pare rău. Iertați romanul, dar în final, vă mărturisesc că sunt mai mult decât fericită cu tot ceea ce am trăit și cu ce am primit la final, doi copii frumoși și sănătoși, unul mai ștrengar ca celălalt!

      • Simona

        Pe mine ma șochează sa aud ca mai profesează ca medic in România.😱 Eu o credeam prin Madagascar sau Costa Rica, pe undeva.

  6. Anab

    Omg, cum sa se facă asemenea procedura la un nou nascut😳

  7. Mitrut

    Am mai spus`o, nu prea mai exista medici, ci mai degraba farmacisti 😉

  8. Gianina

    Nu pot să cred așa ceva!!! No comment!! Mă bucur mult că ai scris!

    • Sa stie cat mai multe mame.

    • Te admir cat de calma si ferma ai fost.
      Si sper ca medicover sa incasese atata reclama negativa sa le iasa si lor, si lui doamna Radu, pe ochi.
      Uite din motivele astea vor unele romancele sa nasca acasa: sa fie lasate si ele si bebe in pace.

      P.s. nici procedurile din filantropia nu erau mai breze cand am nascut eu. Si nici nu m-au informat despre. Comunismul nu a murit….

      • Medicover-ul nu are nicio vina in afara de faptul ca a angajat aceasta doamna.
        In rest, un alt loc mai bun in Bucuresti pentru ce am vrut eu nu exista..

        • Miruna, Medicover are vina: ti-a vandut o ora magica si cu asta isi fac reclama si castiga in fatza concurentei dar in realitate e doar 10 minute. Fie o fac intentionat, fie nu controleaza ce fac angajatii dupa ce vand, dar e vorba de reclama falsa pt ca, din ce tin minte, pe aici ora e de 60 minute.
          Plus ca apartinator in spital de stat am fost informata ce proceduri i se fac copilului – in alta tara, evident.

        • Gabi

          Bună,
          Mulțumesc pentru împărtășirea povestii voastre. Noi am trăit o experienta foarte neplăcuta, chiar traumatizanta as spune, cu dna dr Radu acum un an. Pe fondul unui icter mai puternic al copilului nostru, dorea sa oprim alăptarea, sa forțeze hrănirea cu lapte praf prin biberon, sa nu îl putem avea in camera. Totul cu o stare agresiva, un bully ing de necrezut. Am trăit acele 2 zile într-o stare de lupta încrâncenata pentru drepturile mele și ale copilului meu. M-a ajutat starea fizica și psihica grozavă dupa nașterea naturala cu Dr. Romila. Am reușit sa fim fermi, sa ne apărăm, insa au fost și momente de nesiguranță si vulnerabilitate care ne-au cutremurat, pana ce am cerut ajutor in afara spitalului. Noi am reclamat-o pe dna Dr Radu si echipa sa de asistente, insa Medicover tolerează si accepta acțiunile dumneaei, înțelegerea noastră e ca sunt interese personale ale membrilor conducerii spitalului.

          • Imi pare rau ca ati trecut prin asta. Nu stiam ce o tine acolo pe aceasta doamna, dar asta explica multe.
            Ce s-a intamplat cu reclamatia voastra?

      • Dana

        Doamne, este halucinant, eu voi naste in Medlife prin cezariana si mi.au spus ca ora magica poate fi de max 10 min pt ca in sala este foarte frig si ingheata copilul, dar in alte tari cum se poate? La ei nu este frig in sala de operatii? Sunt ff dezamagita de faptul ca in tot Bucurestiul nu este o maternitate care sa ofere conditiile decente si moderne pt o nastere ok…felicitari Miruna pt cat v.ati luptat, faceti parte din acei 1% care au reusit probabil…

        • Dana, poti cere sa faca skin to skin cu tatal. Nu stiu nici eu de ce apare acest argument, la fel e si la medicover: ca e frig in sala. In UK, mi-au pus bebelusul pe piept si m-au cusut cu el pe mine si tatal alaturi. Nu skin to skin, dar cu bebe acolo.

          Avantajul la medicover e ca nu te duce la ati, ci direct in salon, unde poti tine copilul cu tine. Altfel, sa duca bebelusul la neonatologie inseamna sa ii dea lapte praf… 🙁
          recuperare usoara!

    • Ioana

      Si eu am nascut la Medicover cu Dr Romila acum 5 ani, al 3.lea copil, tot pe ideea ca voi reuși să nasc natural, ceea ce nu s-a intamplat. În afară de asta, însă, am obținut sa stea sotul meu cu mine in sala (tot chirurg), sa imi puna copilul pe piept, intr.adevar nu a fost 1h, cam 15 min, dar mi s.a părut ok, mi l-au dat apoi imediat in pat dupa operație. Apoi am reusit pe semnătura sa plecăm mai repede cu 1 zi decat spuneau ei, pt ca ma simteam f bine si aveam chirurgul acasa. Una peste alta a fost o experiență în regulă. Cine stie, poate au schimbat procedurile între timp…

  9. Ani

    Am nascut in 2015 la medicover,fraierita o sarcina intreaga ca vom merge pe cale naturala(dupa cezariana). Am stat 1 zi intreaga in travaliu,dr m-a controlat doar o data,dimineata pana in ora 8. Apoi dupa ce a terminat programarile a urcat la sala si m-a operat- cezariana pe reclame de la radio x,cu o anestezista care vorbea ingrozitor de mult si a avut nerusinarea sa imi spuna- dar cum ati ajuns in halul asta de grasa? Nu a incaput vorba de ora magica dar de cand mi-au adus copilul(la cred 30min-1h dupa nastere) nu am lasat-o din brate. Au insistat sa o ia sa o spele a2a zi si nelinistita ca o tineau prea mult am plecat tinandu-ma de pereti dupa ea. Cand soc si groaZa le-am prins cum imi fortau copilul sa bea lapte praf cu biberonul desi ea sugea fara probleme. Si cum de indraznesc sa merg singura ca nu asta e protocolul. Nu am mai lasat fata din brate pana cand am pus-o in scoica si am iesit de acolo. felicitari pentru puterea pe care ai avut-o!

    • Baaaaai, nu imi vine sa cred!!! E socant ce povestesti!!! Imi vine sa plang, cum sa faca asa ceva?!?!

      • Ani

        a fost si a ramas o trauma imensa pentru mine. un doctor in care am avut incredere 9 luni de zile. cand am nascut eu, langa camera mea era o mamica care reusise NVBAC , si culmea -tot forumul de NVBAC de pe fb era super incantat de reusita ei. era ca un fel de erou al grupului ,si pe buna dreptate. imi aduc aminte ca acea mamica a scris la un moment dat -” cei din Medicover nu ar fi acceptat daca nu as fi nascut practic singura, pentru ca am ajuns tarziu la maternitate si nu a durat mai mult de 30 min de la internare pana am nascut “. Si eu din camera de langa imi strangeam prunca in brate si ma gandeam oare de ce la mine nu s-a putut ?inainte de operatie intrebam unde e doctorul ? mi se spunea va veni curand. asa o zi intreaga , cand eu stiam ca e ziua de consultatii si e de obicei fully booked. in jur de ora 4 pm a venit o asistenta sa ma duca in sala de operatii,ca asa a cerut dr. am cerut sa merg pe jos, efectiv nu puteam sa ma asez de durere. cu greu am invins protocolul si am fost lasata sa merg pe picioarele mele pana la sala de operatii. asistenta s-a scuzat in fata dr ca nu am venit in scaun, ca doamna are contractii . he cared shit. si aia a fost. si da , they are all in for the money. mi s-a spus direct ca dc nu o sa am colega de camera ,desi am ales camera dubla,voi plati tarif de single. asta era cel mai important lucru pentru mine in momentul acela. la controlul de scos firele de peste 7 zile, am fost la un coleg de-al doctorului meu,pentru ca acesta nu era disponibil. si atunci m-am simtit oribil,pentru ca lui i s-a parut cel mai important sa accentueze kg luate in plus, in locul faptului ca hei – tocmai nascusem si ce sa vezi – eram OK!

        • Anca

          Buna Ani,

          Imi pare foarte rau pentru experienta traita de tine. Ne poti spune si numele doctorului, te rugam frumos?

      • Estera

        Eu am avut parte de ora magica, clampare tardiva dupa jumate de ora de la nastere, nastere in pozitie gravitationala, atasare imediata la san, tatal prezent langa mine implicat si saritor, nu am negociat nimic cu nimeni legat de proceduri, m-am ocupat de mine si de bebe. Asa e cand nasti acasa…

  10. Karla

    Miruna, felicitari si multa sanatate! Subiectul nasterii e unul dureros pentru mine si acum mi-am pierdut orice urma de speranta ca se mai gaseste un loc unde mama sa fie tratata corespunzator. Nici macar banii nu ne garanteaza confortul psihic intr-un astfel de moment. La Regina Maria ma intrebau daca vreau screening metabolic la un bebelus intubat, hranit prin perfuzii. Si am si 2 experiente nasoale cu 2 asistente, una care m-a certat ca sunt intr-un cabinet unde avea ea treaba si alta care m-a intrebat daca sunt bolnava cand am cerut masca faciala inainte de a intra la terapie intensiva.

    • Incepe si tu sa scoti… daca vrei, public un articol scris de tine :p

    • Roberta Hristache

      Felicitari pt. sinceritatea articolului. Durerea sufleteasca prin care ai trecut, nemeritat, merita putina razbunare (revarsare). Eu, dupa nasterea naturala in sistemul de stat, am fost luata la intrebari de o asistenta obraznica, cate clase am de nu stiu sa infas un copil… era primul copil si nu am avut alti nepoti, fini, etc, pana atunci in ingrijire… Tin minte si acum… si au trecut 14 ani… Ce nu ne omoara, ne face mai puternici in viata.

      • Cand mi-a trimis protectia copilului la usa, a devenit personal. Nu puteam tine acest secret. Uite cate lucruri apar despre aceasta doamna.

  11. Madalina

    Wow, nu pot sa cred ca e posibil asa ceva! Ma bucur ca v-ati tinut pe pozitii si ca ati fost voi doi echipa care ar fi trebuit sa fie ei pentru voi!

    • Mada, felul in care s-a purtat acolo Horatiu… wow, m-a facut sa il iubesc inca de 10 ori atat! S-a luptat cu adevarat pt copilul lui. Si pt mine, ca stia ce imi doresc, stia ca pot fi usor speriata si ca el e cu mintea cea mai lucida dintre noi. A fost la inaltime!

      La prima intalnire cu celalalt medic neonatolog, mi-a venit sa plang acolo, cand l-am vazut ce zice si cum zice. A fost un teambuilding excelent pt noi.

      • Madalina

        Cred! Nu anuleaza catusi de putin stresul nejustificat la care ai fost supusa, dar ce fain sa vezi in momente ca astea ce echipa grozava sunteti!

  12. Anca

    Multumesc ca ai scris acest articol! Si noi am trecut printr-o experienta traumatizanta la nastere cu aceeasi doctorita. Acum mai multi ani, la alt spital. Am fost tratati neprofesionist si inuman! Noi nu suntem medici, ne-a facut in toate felurile, iar cand am reusit sa plecam din spital nu am mai avut energie si mijloace sa ii fac reclamatie, am preferat sa imi indrept toate puterile inspre copil…

    • Multumesc ca ai scris. Imi pare rau ca ati trecut prin asta. Nu stiu ce se poate face…

      • Ioana

        Nici eu n-am avut energie nici macar pt o plangere la spital. Insa, acum, dupa 3 ani…Nu cred ca as da inapoi la o actiune in justitie daca facem front comun toti cei care am avut de suferit.

    • Irina

      Ma bucur mult ca ai scris asta. Mie doamna Radu mi-a creat o trauma imensa la prima sarcina, dupa o expulzie de 3 ore, o anestezie generala (fara vreun motiv clar), ma trezesc cu doamna Radu langa mine care imi spune ‘copilul dvs e mai bine!’. Imagineaza-ti 16 ore de travaliu, expulzie ingrozitor de dureroasa, imi rup filmul cu anestezia lor si vine Madam Radu sa imi explice ca au salvat copilul si ce inconstienta sunt eu ca am vrut sa nasc natural. “Salvatul” copilului a fost protocolul standard pentru un copil nascut cu meconiu in lichidul amniotic respectiv administrarea de oxigen. Eram si eu si sotul meu speriati la prima nastere, nu am avut moasa sau doula sa ne ajute in tavalugul din capul doamnei Radu si ne-am transformat in victima perfecta. Dupa ce am ajuns in salon, ne-au dat copilul cam la 5 ore (imagineaza-ti ca ne-au zis ca a fost pe moarte-sau asta am inteles noi nefiind medici). L-am pus la san si pe langa ca fiecare asistenta avea parerea ei despre atasare si alaptat, doamna Radu repeta incontinuu ca eu nu am lapte, ca nu face pipi, caca si sa-i dam macar o seringa de lp. Noi ne-am tinut destul de tare- pentru ca facea pipi, caca si era ok, (ea a zis ca face dar nu suficinet)- si am cazut la pace acceptand sa ii facem analize. Dupa doua ore vine cu rezultatele, tranteste foile pe pat “Hmm glicemia e buna!”. Dupa 3 zile halucinante in compania doamnei Radu ne-am externat si intradevar cand am trecut de la colostru la lapte a fost un dezastru care s-a lasat cu sns si suplimentat 4-5 luni, multe suplimente si multe ore de consultanta. Verdictul a fost atunci ca sunt una din putinele mame care nu pot alapta. Ei bine dupa 2 ani l-am nascut pe al doilea baietel si alaptatul a mers struna. Concluzia mea este ca nivelul de oxitocina a scazut puternic, coroborat cu raportarea mea fata de autoritate s-a lasat cu scaderea productiei si probabil si disparitia sa daca nu ma incapatanam. Daca nu aveam niste oameni minunati in jur sigur se lasa si cu depresie post partum. Cand am ramas gravida a doua oara nici nu puteam sa ma gandesc la nastere din cauza ei, imi doream nvdc si stiam ca medicover e singura optiune dar nu puteam sa imi imaginez ca o vad acolo, am vrut sa fac terapie pe subiectul asta. Pana la urma a fost nevoie de cezariana la rece si m-am interesat cine e de garda, desi stiam ca nu e tocmai ok sa mai astept jur ca daca era doamna Radu as fi luat in considerare optiunea. Cu ocazia asta am aflat ca ptr neonatologie cezariana la rece, este nasterea perfecta, abia ca au trecut pe la.mine si m-au externat fara probleme dupa 48 de ore.
      Inchei prin a-ti multumi inca o data ca ai scris si sper din tot sufletul ca alte mame sa nu treaca prin ce am trecut eu.

      • A.

        Are madam Radu un talent maxim sa dramatizeze. Bebelina mea a avut o infecție, cand a venit sa ne dea vestea mai avea putin si ne-o smulgea din brate, nici nu am apucat sa ne dezmeticim. Mai apoi cand am întrebat dacă ne putem externa la data menționata in contract sau mai trebuie sa stam pentru tratament reacția ei a fost “uneori se mai întâmplă si minuni”. Iti dai seama cum pica asta unei femei ce abia a născut , deja imi făceam cele mai negre scenarii. Rezultatul? După 3 doze de antibiotic analizele au ieșit perfecte. Noroc cu restul personalului care ne tot linistea ca nu e nimic grav si ca o sa fie bine rapid pt ca, după reactiile lui Radu era super mega ultra nasol.
        Apoi, la controlul de o luna, cand i-am spus ca ne luptăm cu alaptarea din cauza refluxului, raspunsul a fost “am văzut eu din maternitate ca nu o sa iti iasa”…

    • Mada

      Felicitări ! Eu ce sa mai zic de nașterea la stat ? A fost horror , a fost traumatizantă , iar doctorii au zis ca “ ma alint “ când nu mai puteam in travaliu ! De ora magica nici nu se pune , mi-au arătat-o o secunda , apoi 1 zi nu am mai văzut-o ; au indopat-o cu lapte praf și bonisan ca plângea săraca , copilul meu fiind alergic la proteina laptelui de vaca , dar acolo nimeni nu-și da interesul decât dacă le umpli buzunarele ! Horror ! M-a îngrozit ce ați scris aici despre acea procedura cu sonda 🙁 îmi vine sa urlu și sa plâng ! Ce sistem de rahat !

  13. Felicitari, draga mea!
    Pup tare bebelusii si pe tine, dar si pe Horatiu! Distribui si eu, asa ceva este inadmisibil. Dar partea buna este ca ti s-a intamplat tie, medic, blogger si femeie desteapta si cu sange-n vene, nu apa de ploaie! Asa ca vor afla si alte viitoare mamici ce drepturi au si ce trebuie sa faca!
    E bine sa luam atitudine, sa nu mai permitem abuzuri, sa nu mai lasam capul in jos!
    Chapeau, Miruna!

  14. Florina

    Eu nu înțeleg cum de “În continuare cred că Medicover e cea mai bună opțiune să naști în București”… În condițiile în care ai întâmpinat atâtea piedici. La stat mi-e și frica sa ma gândesc cum mai e, nu am nici o speranța că mai bine ca acum 3 ani jum când am născut…

    • Pentru ca asa este. Aici poti naste in orice pozitie doresti, esti lasata in ritmul tau in travaliu, se asteapta sa termine cordonul ombilical de pulsat, ti se da copilul dupa mastere in camera, chiar si dupa cezariana. In alte parti, trebuie sa nasti cracanata si cocotata pe masa, ceea ce e horror, crede-ma pe cuvant. In unele spitale, se baga oxitocina standard tuturor pe vena, pt ca au nevoie de paturi, sa grabeasca travaliul. In ate locuri, nu poti tine copilul cu tine in salon, copilul ramane la neonat. Stii ce inseamna asta? Lapte praf, asta inseamna. La nou-nascut, nu exosta “ti-l aducem la alaptat”. Ala plange fara mama-sa, are nevoie de san cat mai mult.
      Pe al meu, nici macar nu l-am pus in patutul ala de bebe. Doar in brate l-am tinut.
      Plus ca au fost toti prietenosi, amabili, mancarea excelenta (bine, am luat 2 mese, na, dar ciorba aia de tarhon imediat de dupa nastere a intrat in topul ciorbelor dintotdeauna).
      Sunt multe avantaje. Plus ora magica, daca ai coaie sa te certi.
      Si mai poti pleca si acasa repede, doar ca trebuie sa faci compuneri pentru Protectia Copilului, dar nu e chiar asa complicat.

      • Mihaela

        Miruna, dintr-unul din comentarii reiese ca nu ai nascut pe masa ginecologica. Te pot intreba ce pozitie ai ales?
        Citisem despre nascutul in genunchi ca ar fi o pozitie mai naturala pt ca ajuta si gravitatia, dar ma gandesc ca intr-o asenenea pozitie ginecologul nu are o vizibilitate prea buna si in consecinta nu poate oferi indicatii cu privire la intensitatea si timing-ul impingerilor a.i. sa fie protejat perineul.
        La tine cum a fost? Ai mentionat ca nasterea ta a fost cu perineul intact. Imi poti spune daca ai facut ceva pregatiri pe timpul sarcinii, in legatura cu acest aspect? Ai folosit epi-no?
        Multumesc!

      • Anda

        Buna, Miruna. In primul rand felicitari pentru copiii tai minunati si pentru ca ai avut nasterea pe care ti-ai dorit-o. In al doilea rand, as vrea sa te contrazic, daca bebe merge la neonat, nu inseamna automat lapte praf. Eu am nascut bebe 2 tot prin cezariana la un spital de stat din Bucuresti, si la 5 minute dupa ce am iesit din sala mi l-au adus, nu a primit lp deloc cat am stat in spital. Nici in primele ore. Cat am fost in terapie mi l-au adus de 5 ori, din care de doua ori peste noapte (o data la ora 1 si o data la ora 5).
        Si eu sunt medic, si m-am gandit de mai multe ori la nvdc, dar pur si simplu am vazut prea multe rupturi uterine pe uter cicatricial in ultimul meu trimestru cu a doua sarcina, asa ca am zis ca nu risc. Pentru mine a doua nastere a fost vindecatoare, chiar daca a fost cezariana (o experienta per total mult mai ok decat prima, cu mult mai putine dureri, de fapt, si zero depresie post partum, fiindca, vezi tu, nu am vrut “neaparat” sa nasc natural cum am vrut la prima sarcina), dar deja m-am intins.
        Mi se pare destul de urat din partea ta sa spui ca daca copilul merge la neonat automat primeste lapte praf, ca si cand acolo nu sunt medici si asistente care vor binele copilului. Nu spun ca nu li se da copiilor lp deloc, spun doar ca nu e o regula sa li se dea, mai ales celor nascuti natural. Si asa trendul nasterilor acasa si a nvdc-urilor “cu orice pret” e in crestere, si mi se pare periculos sa pui si neonatologia intr-o lumina proasta. Dupa cum ai spus, nasterea ta a fost chiar cel mai optimist scenariu, si atat. Cel mai optimist.

        • Una n-are treaba cu alta. Crede-ma, se da lapte praf automat, mai ales in spitalele de stat, poate o exceptie sa fie filantropia. Dar personalul e mult prea depasit de situatie si mamele foarte speriate, nimeni nu le arata ce sa faca si cum sa puna copilul la san, ele vor sa se odihneasca. Nu spun ca la tine nu a fost o exceptie, spun doar ca regula generala e asta: nu sta copilul langa tine, nu ai de unde sa stii ce primeste. Acum, tu poti crede ce vrei, eu spun care-i realitatea, dupa marturiile multor mame care mi-au scris de-a lungul timpului pe subiectul lapte praf si alaptare.

          Ruptura uterina o fi fost frecventa in ce ai vazut tu, in statistica e un risc de 1%. De aceea m-am dus la un medic cu experienta si nu am nascut acasa. Am ajuns tarziu la spital, stiu, dar nu am facut intentionat asta.
          Si ce m-as bucura sa fie nvdc-ul o moda! Din pacate, suntem departe de asta; femeile cauta disperate sustinere pt nvdc prin restul tarii si o gasesc foarte greu.

  15. Elena

    Foarte dura experienta.
    Eu inteleg ca te poti “inflama” daca vine cineva care nu e de profesie si-ti spune ce si cum sa faci dupa ce a citit pe site-uri de cum sa cresti legume in cada si cum sa diversifici copilul la 2 luni cu lapte de vaca neintarcata. Totusi, ai in fata ta doi colegi, doi oameni care inteleg ceea ce urmeaza si sunt pregatiti profesional, mental si fizic. Nu ai scuze.
    La un moment dat, domnia pumnului in gura trebuie intrerupta. Aa! Si domnia santajului 😉

    • Daca deschizi un articol de specialitate, iti dai repede seama ca nu e cazul. Dar ai si tu dreptate, cand nu faci asta, e frustrant sa dai peste unii ca noi.

  16. Ana B.

    Bravo Miruna, ești o inspirație despre cum ar trebuie să acționăm într-o Românie pe care ne-o dorim! Să ne implicăm, să reclamăm, să vorbim și să sperăm la schimbare! Vă dați seama ce s-ar întâmpla dacă de azi înainte toate gravidele ar lupta să aibă magic hour? Numai magie 🙂

  17. Oana

    Doamne, câte peripeții. Nu îmi mai amintesc din stagiul de neonatologie dacă în Timișoara făceau asta bebelușilor. Știu doar că le băgau pe nas o sondă mică dacă nu respirau singuri imediat după expulzie și după stimularea cutanată , și dr. neonatolog verifica cu degetul dacă bebelușul are palatul nedespicat. Mereu mă gândesc cum era înainte când lumea năștea acasă. Sunt foarte de acord cu progresul medicinii, dar în unele ramuri cred că lucrurile trebuie să urmeze firescul, când nu există complicații. Mă bucur pt fermitatea de care ați dat dovadă. Felicitări!

  18. wow, cati nervi ai vrut si bine ca te-ai tinut pe pozitii. Cu hormonii over the roof a fost greu, imi imaginez! Acum ma intreb, oare si in alte maternitati se practica procedura traumatizanta?! Incep sa am dubii si sa ma tem sa intreb.. Sa fiti bine, desi cu o mama supererou cu sanii la vedere, n-ai cum altfel:)

  19. Ce sondă și unde?! 😲 Am născut doi copii în Belgia și nici nu a fost vorba de așa ceva!
    Și e prima dată când aud de așa ceva…
    Și să mai și anunțe Protecția Copilului?! Aș zice niște chestii, dar nu îmi stă în fire să jignesc / discreditez mai ales medici.

  20. Raluca

    Asta cu ” violul” e din categoria hai sa ne scărpinam invers. Asa de simplu și de frumos poți sa verifici respectiva problema, doar punând bebelușul la san.
    Trist, foarte trist ca exista atâta incapabilitate si încăpățânare prosteasca.
    Pe de alta parte este foarte descurajant ce se întâmplă și la privat… Având în vedere cati bani dai ar trebui sa existe mult mai multa deschidere și flexibilitate. Mamele care nu își permit sa nască în privat ce pot sa mai spere? Eventual doar sa zică mersi ca n au fost batjocorite de vreun doctor sau asistent.

  21. Andreea

    Pur si simplu revoltator. Sunt atatia copii abuzati in tara asta si Protectia Copilului are treaba cu tine. Este extrem de greu sa nasti linistita in tara asta. Eu am nascut in octombrie anul trecut la Medicover si alegerea maternitatii a fost stresul cel mai mare din timpul sarcini. Din pacate, nu mi-a reusit NVDC-ul, dar am stat cu bebe in salon mereu. Cand il luau pentru verificari mergeam frumos peste ele la neonatologie si stateam efectiv in coasta lor. E trist, foarte trist ca am ajuns noi, pacientii sa trebuiasca sa ne razboim cu medicii care ar trebui sa ne trateze. Eu am avut senzatia in timpul sarcinilor ca ar trebui sa citesc tratate de ginecologie si neonatologie ca sa o pot scoate la capat in conditiile in care sunt absolventa de limbi straine.

  22. George

    Daca esti convinsa ca ai dreptate si documente care sa sustina ceea ce afirmi de ce nu dai acest medic in judecata si nu il reclami la CMR in loc sa il balacaresti pe blog?
    In Anglia asa se procedeaza.Asa e civilizat si corect, sa decida cei avizati si justitia.

    • Pentru ca suntem in Romania, nu in Anglia. Si pentru ca stiu ce se intampla cu goate reclamatiile astea. Si pentru ca eu sunt un nimeni, iar ea e sefa de sectie, de multi ani in Bucuresti. Singurul lucru pe care il pot face cu adevarat e sa informez mamele. Ca apoi sa decida ele ce li se potriveste si ce alegeri fac.

      • Andreea L.

        Ce aiureala! M-am enervat nespus citind articolul asta, câta incapatanare la acest medic și câta lipsa de respect înspre voi ca părinți. Procesul nu merita bătaia de cap dar o plângere detaliata despre aceasta doamna la conducerea spitalului merita zic eu!

    • Ioana

      L-as fi dat eu in judecata pt ca am avut o experienta asemanatoare insa crezi ca dupa ce am nascut copilul eram pregatita sa adun probe, dovezi si sa il tarasc prin tribunale?!
      Daca Medicover (spital privat), in deplina cunostinta de cauza, continua sa musamalizeze si sa accepte acest comportament abuziv…credeti ca la CM se poate face dreptatea?!

  23. Ioana

    Buna Miruna
    La mine experiența a fost invers in sensul ca prima data am născut in Ro și a doua oară in străinătate .
    La primul copil , am născut natural acum 8 ani la spital de stat in Ro și a fost groaznic. Deși eram doar de 5 ore in spital , copilul nu dădea semne de stres și eram dilatata 8 cm , doctorița s-a hotărât sa îmi rupă membranele și sa ma pună pe perfuzii “ ca sa grăbească treaba “ și a ieșit din sala ca sa asiste o cezariana .
    Nu după mult timp eram dilatata full și copilul era pregătit sa iasă . Dar surpriza , moașa nu m-a lăsat sa împing , mi-a zis sa țin copilul cât pot și sa respir. Avea ordin de la doctorița ca nu cumva sa nasc cu moașa , trebuie neaparat sa aștept sa termine ea cezariana pentru ca “ o sa se grăbească “.
    Dupa 20-30 minute când s-a întors doctorița eram epuizata și in dureri crunte.Nu mai aveam nici forța sa împing de la atâta “ ținut “. Și atunci moașa cu toată forța ei îmi impingea burta iar doctorița urla la mine “ Împinge ca o sa mori și tu și copilul “.
    A fost groaznic , dar am supraviețuit și eu și bebelușul . Eram tânăra și naiva și eram furioasa dar nu am putut face nimic pentru ca nu imi știam drepturile și am fost intimidata de doctori .
    Trei ani mai târziu am născut al doilea copil in Danemarca . A fost magic . O sala de nașteri numai pentru mine , cu lumini calde, si soțul mi-a fost alături .
    Am născut natural ajutata de o moașa cu atât mult har și o asistenta devotată .
    Mereu erau pregătite cu o vorba buna , un masaj , o mângâiere. Îmi aduc aminte cu mare drag timpul petrecut cu ele.
    După ce s-a născut bebelușul , a stat la căldurica pe pieptul meu ceva timp și soțul a tăiat mândru cordonul ombilical .
    La ora 22.00 am născut iar la ora 02.00 am plecat acasă ( dap după 4 ore) și eu și copilul complet sănătoși . Când am ajuns acasă am realizat ca nu am cheltuit nici un ban ( doar parcarea ) , geanta imensa pregătită pentru maternitate era neatinsa, doar hainele cu care se îmbracă bebelușul la plecare .
    Nu știam ca se cheamă “ ora magica “ dar așa este . Pe lângă toate beneficiile enumerate de tine pentru mama și bebeluș,eu cred ca mai este și magia care se crează in sufletul tatălui . Momentul când își vede prima data bebelușul, când ii taie cordonul ombilical, când îsi tine prima data copilul in brațe , primul scutec , primele hăinuțe , primul drum Acasă 😍
    Și îmi pare atât de rău ca in Ro cu greu este posibil și pentru tata sa se bucure de primele ore/ zile cu propriul copil . Poate și de asta la foarte mulți tătici le este greu sa fie empatici cu mamele și sa creeze o relație cu bebelușul in primele săptămâni sau luni .
    Felicitări pentru ca a-ți făcut o echipa puternica împreuna 🤗 și îți doresc la cât mai multe zile fericite alături de copii tai 🤗
    Și te felicit și pentru curajul de a spune lucrurilor pe nume și nu te lași intimidata așa ușor 😉

  24. Ramona

    Buna! Felicitari pentru nastere si bebe! Iti urmaresc blogul si ti-am urmarit si povestea pe grupul NVDC. Am nascut si eu cu vreo luna inaintea ta, tot nvdc, la Filantropia. Ce nu mi se pare fair play din partea ta e ca ai expus povestea ff frumos pe grup, ai recomandat medicover, ai expus povestea acolo fara toate aceste nebunii pe care le- ai intampinat si nu e corect. Nu e corect pentru cele care urmeaza sa nasca , iti vor citi povestea si vor hotari sa nasca acolo fara sa stie cata lupta vor trebui sa duca(poate nici nu vor castiga). Pentru ca atat eu, cat si alte mame nu stiu sa se lupte cu sistemul, nu avem atatea cunostinte in domeniul medical si atunci, un nvdc sau o ora magica de care tu ai avut parte, ar deveni pentru altcineva o cezariana sau ore “nemagice” , ore frustrante prin prisma faptului ca una citim pe grupuri, fluturasi si floricele, si alta este realitatea de care ne izbim. Daca ar fi fost sa aleg intre medifover si filantropia in urma povestii de pe grupul de nvdc, as fi ales Medicover. Dar acum ca am citit intreaga poveste, clar as alege tot Filantropia(chiar si fara acea ora magica) Faptul ca platesti o suma enorma de bani, ti se spune ca ti se ofera ora magica, esti atras ca un peste la momeala, cand tu de fapt te lupti pentru ea, mi se pare josnic pentru un spital. Prefer ceva gratuit si sincer. Sanatate multa!

    • Cred ca ma confunzi cu altcineva. Pentru ca pe grupul nvdc chiar am povestit mai multe decat pe blog si pe masura ce s-au intamplat. De acolo am luat multe sfaturi, de la fete care au trecut pe acolo si care mi-au zis sa fiu ferma si m-au invatat cum sa fac, din experienta lor.
      Vezi, cum te pripesti sa tragi concluzii si sa ma acuzi?
      Eu cred ca tu iti doresti doar o justificare ca ai ales corect filantropia, stiind ca era prima mea optiune.
      Am scris acest articol tocmai ca mamele care isi doresc ora magica sa stie ca au de facut ca sa o obtina. La filantropia nu ai nicio sansa. Adica, foarte mici. Experienta nasterii mele la Medicover a fost minunata, asta scriu si in acest articol. Acum, daca tu vrei sa crezi altceva, esti libera sa crezi ce e mai bine pt sufletul tau. Problema mea a fost cu neonatologia. Nasterea a fost minunata, am avut parte de ora magica si de tot ce mi-am dorit. Si nu, nu sint singura. Chiar pe grup mi-au povestit fete care ai avut parte de asta. Daca ai fi urmarit, cum spui, ai fi stiut asta.

      • Ramona

        Nu te confund. Recunosc ca n am citit toate postările tale, dar am citit povestea nașterii tale unde nu ai menționat mai nimic de povestea cu neonatologia. Desigur ca e alegerea ta. Și nu, nu vreau sa mi justific cu nimic alegerea spitalului, pentru ca totul a fost frumos acolo și a decurs mai bine decât ma așteptam. Și nici nu te acuz, nu am dreptul asta. Am zis doar ca nu e fair play. Nu contest ca ai avut o naștere minunata, doar ca repet, eu una, dacă as fi dat atâția bani unui spital, as fi vrut sa am totul perfect cap coada, inclusiv neonatologie. Știu ca la noi in țara e aproape imposibil asta, si te felicit ca tu ai făcut imposibilul posibil! Poate ca sunt frustrata ca nu as fi fost atât de categorica și informata ca tine :)) de asta zic ca e bine sa spui totul de la început.

        • Mai, eu sunt in continuare multumita de cum a decurs nasterea si de Medicover. Repet, a fost totul cum mi-am dorit. Ca a trebuit sa lupt pt asta, da, e adevarat. In postarea initiala, a fost despre nastere, despre travaliu si despre mine. In continuare, ma bucur ca exista Romila si Medicover, tot acolo as naste, cu toata Mirela Radu a lor. Iar in postarile de pe nvdc, am scris despre toate astea, ca acolo am intrebat daca sa fac scandal pt astea inainte si fetele m-au linistit, ca au avut ora magica asa cum si-au dorit, totul e sa fim fermi.

      • diana

        Miruna, imi poti spune te rog, care este grupul de NVDC la care te referi? eu sunt la prima nastere, dar din ce inteleg voi afla multe informatii de acolo… o sa nasc tot la medicover, si as vrea sa ma pregatesc putin.
        Ps: nu suntem medici, dar in nefericitul caz in care dau peste dna Radu, poate ajuta sa ii mentionez ca sunt avocat :))
        Multumim pentru informatii si felicitari pt tot!

  25. Natalia

    Am născut acum o săptămână la Medlife și ghici ce: naștere naturala, ora magica, skin on skin și tot tacâmul. Am fost super surprinsa pentru ca acum trei ani la primul copil când am întrebat s-au dat ochii peste cap. Eram cumva împăcată cu ideea ca nu le pot avea pe toate. Și când colo am avut parte de medicul meu, o moașa absolut minunata fără de care nu știu ce ma făceam și o neonatoloaga de pus la rană. Aflu de fapt ca s-ar fi putut și acum trei ani dacă nimeream la ea. Oh well, nu mai pot da timpul înapoi însă e clar ca omul sfințește locul. Și unii medici sunt dispuși sa facă acest minunat dar, alții nu. Cat despre mine, rămân vindecata ca am avut și aceasta experienta și recunoscatoare ca am avut la naștere o echipa de vis.

    • Felicitari! Ma bucur sa aud asta! Ora magica ar trebui sa fie norma peste tot. Din cate stiu, la Medlife insa nu ai rooming in cu copilul, din pacate. Desi, poate daca ceri sa ti-l aduca si nu/l mai dai inapoi… cine stie?

      • Ilinca

        Ai rooming in cu copilul. E standardul cu toate ca noaptea insista sa îl ia ca sa te odihnești dar dacă nu vrei nu îl iau.

  26. G

    Am nascut in Spania prin cezariana de urgenta. Toata sarcina m-am pregatit de natural, dar nu a fost sa fie. Am facut ziua magica, nu ora. Este atat de simplu. Cat m-au cusut pe mine a fost pe pieptul sotului in camera de langa, apoi cand m-au dus si pe mine, la 20 min, mi-au pus bebe pe mine si asa am ramas toata ziua, m-au dus in salon intr-o ora, cu targa cu bebe in brate, am trecut pe holuri unde erau oameni veniti la vizite si ma felicitau, m-au lasat in salon cu bebe pe mine. Au venit sa mi faca toaleta, etc, bebe pe mine! Am stat asa toata ziua. Seara au venit cele de la neonato sa verifice cum este si m-au intrebat daca vreau sa il imbrace sau doar in scutec si il tin iar pe piept si am stat pe piept cu bebe continuu, aproape continuu cat am stat in maternitate. A fost cel mai frumos lucru. Nu inteleg de ce este asa complicat in Romania, pur si simplu pare rea vointa.

    • Mihai Catalina

      Radu Mirela este un monstru! Mi-a tinut copilul in spital inca 7 zile, deoarece ii iesisera analizele modificate si considera ca are o infectie… Pentru asta i-a administrat din a doua zi de viata meronem. L-a distrus!
      Copilul nostru tocmai a implinit un an, are insuficienta renala, face dializa si are nevoie de transplant. De asemenea, a propus sa vina sa vada copilul acasa, dupa externare. Consultatia a fost superficiala, iar fara sa ma intrebe l-a decalotat, lucru care m-a deranjat enorm pt ca l-a durut foarte tare si a sangerat. Mi-a propus sa ii lipeasca urechile. Bine ca am refuzat… era din cauza pozitiei din burtica.
      Mi-a spus ca isi constuieste casa …. Singura ei grija este sa faca bani cu orice pret. Trecutul ei o dovedeste. Desi este o femeie urata, s-a folosit de alte abilitati pentru a scapa de fiecare data.
      Incerc sa nu o mai urasc pentru ca imi fac rau. Experienta mea cu spitalele private e una proasta. Eu nu recomand Medicover. Medicilor li se impune sa extinda numarul zilelor de spitalizarea desi nu este necesar. Aici se vede calitatea umana a fiecarui medic. Iar dr Radu nu o are. As fi platit mai mult daca asta vroia, nu trebuia sa inventeze probleme care in timp mi-au distrus copilul.

    • gabriela medic primar chirurgie pediatrica

      nu este rea vointa. este din dorinta de a feri nou nascutul de infectii.

  27. Lorraine

    Atât de mult am adunat in mine pe tema asta ca as putea scrie la nesfârsit! Mi se pare de neacceptat nasterea, care trebuie sa fie cea mai minunata experienta, sa fie atât de traumatizantă pentru mama si copil doar din simpla lipsă de bunăvoință a medicilor si a sistemului. Am ajuns la concluzia ca fix asta este. Am nascut doi copii sănătoși, unul in România, unul in SUA. Am plecat fericita acasă de ambele dăți cu bebelusul intreg in brate (ceea ce era singura mea dorinta), insa diferenta intre cele doua experiențe a fost ca de la cer la pământ. As vrea sa detaliez comparatia asta dar e mult, mult prea lunga. Pot să spun că abia dupa ce am nascut aici am realizat în ce gaura am stat atata timp si cate lucruri de-a dreptul anormale am înghitit fără să clipesc.
    Eu cred ca intr-adevar e greu sa schimb un sistem atât de vechi si inradacinat, dar unele schimbari nu au nevoie decât de puțină bunăvoință si umanitate. Cat poate sa coste sa vorbesti frumos cu mamele si sa le explici toate procedurile? Cat poate sa coste o amarata de perdea ca femeia aia care naste sa aiba puțină intimitate si sa nu simta ca naste pe bulevard? Cat de tare i-ar încurca pe medici si moase sa lase mama sa nasca in ce pozitie vrea si nu cu picioarele spanzurate contra gravitației? Cu ce deranjează pe cineva ca bebelusul petrece prima oră pe pieptul mamei? Ca nu e ca si cum le aduce lor vreun beneficiu logistic sau financiar sa-l cîntărească in primul minut! Si cat de rau i-ar incurca daca nu ar mai face epiziotomii pe banda rulanta? Si nici in ruptul capului nu pot intelege de ce un bebelus nascut mort nu poate fi dat părinților sa se ocupe de funeralii, jelit si alte lucruri, ca doar e al lor. Si bebelusul si durerea.
    Sunt atatea schimbari care se pot face pur si simplu peste noapte, fara costuri mari sau dezavantaje. Dar ne lipseste, ca nație, bunăvoința si compasiunea. Adică de ce sa facem bine daca putem sa facem rau? Îmi bat capul sa inteleg dilema asta si nu-mi iese deloc. Imi doresc sa vad si Romania la nivelul de empatie pe care l-am primit aici. Dar ma tem ca pana atunci o sa am cam 456 de ani împliniți si vreo 200 de nepoți născuți direct pe cântar 🙄

    • Carla

      Am avut silent birth in Romania acum 12 ani, am primit copilul, la cateva ore dupa nastere a venit psihologul, ginecologul si moasa au fost ireprosabili. La silent birth sunt intrebati parintii daca vor sa ia copilul, unii nu doresc. Asa cum nu doresc nici autopsia. N-am fost caz singular.

  28. Bine, Miruna!!!
    Eu am vrut să nasc a patra oară la Cantacuzino doar ca să chem poliția… 🙂 . Am născut însă la Filantropia, ca să scap de neonatologi gen Mirela Radu…
    (care sunt foarte mulți!!!)
    Poate ar trebui să faci o plângere, ceva, măcar pentru căruță aia de bani pe care ați plătit-o….

  29. Irina

    Bai, mi se pare ireal ca toata treaba asta cu neonatologia continua la Medicover.
    La a doua nastere, NVDC asistati de moase si chirurg, ne-am trezit cu o neonatoloaga pe cap care voia sa ia copilul la proceduri (abia acum aflu ca e mai mult decat cantarit si masurat). Aceea neonatoloaga era o subalterna a Mirelei Radu care se apucase sa urle la moase si la chirurg sa i se dea copilul. Un copil de 4 kile, roz si bine sanatos. Degeaba i s-a spus de ora magica, de planul de nastere etc etc, femeia aia a tipat langa mine, in timp ce mi se cosea perineul si sotul tinea copilul in brate, ca are tot dreptul sa ia copilul pentru ca i-am semnat niste hartii. Hartiile despre care vorbea imi fusesera aduse in travaliu, cand as fi semnat si pe fruntea asistentei care mi le-a adus, si mi s-a explicat ca e un acord care le da dreptul sa intervina in caz de urgenta. Atunci nu era o urgenta. A reusit sa-l ia si ora mea magica a disparut.
    Dupa fiecare nastere la Medicover, am facut sesizare legata de Neonatologie si vad ca nimic nu se schimba. Sunt absolut socata sa citesc despre aceasta procedura care aparent este facuta tuturor nou-nascutilor, inclusiv alor mei. 🤬

  30. Elen

    Nu îmi vine să cred că această Mirela Radu e in continuare in Medicover. Încă de acum 5ani ne-a șocat și pe noi cu decalotarea forțată și fără să ne anunțe,a băiețelului de nici 1luna. Îngrozitoare femeie..

  31. Alina

    Buna! Am cam bodoganit eu Suedia si obsesia lor pentru nascutul natural (eu vroiam cezariana) dar citind ce zici tu parca imi pare mai bine ca am nascut aici. Ei au un cult pentru ce se cheama in Romania “ora magica”. Se numeste skin to skin (piele pe piele) si este recomandat in nenumarate randuri si inainte su dupa nastere. Ba chiar eu am nascut in ianuarie si mi-au zis si dupa ce ajung acasa sa il tin tot skin to skin. Hai sa iti povestesc cum a fost la noi. Inainte de nastere ne-au chemat la spital (de stat) de vreo 2 ori la niste cursuri in care ne explicau ce/cum se va intampla. Unele detalii mai rau m-au speriat (si asa eram varza si muream de frica pt ca trebuia sa nasc normal) dar altele au fost utile (unde/cum cad sa suni/ sa vii la spital). Asa ca atunci cand a fost momentul stiam exact ce si cum. Sar peste nastere ca inca ma mai trec fiori cand ma gandesc … am supravietuit, amandoi. Ma rog, cika dupa standarde am avut o nastere usoara … mie nu mi s-a parut. Dar, si aici vine toata diferenta. Aici, imediat dupa ti se pune copilul gol pe piept. Daca mama nu il poate lua din motive medicale, se dezbraca tatal si i se da copilul lui. Important este ca sa fie skin to skin cu unul dintre parinti. Sotul meu a stat cu mine in sala tot timpul fix cum a venit imbracat de afara, fara nici un echipament. Dupa ce am nascut, copilul nu se spala, se da direct pe pielea mamei. Ce ramane pe el dupa nastere se absoarbe in piele. Se pare ca e bine pt ca sunt anticorpi pe care ii ia in felul asta. Daca este spalat ii pierde. Din acel moment copilul a stat non stop cu noi in camera. Nu il ia nimeni. Daca ai nevoie de asistente ai buton si vine cineva la orice ora. Mi s-a parut foarte important ca ne-au lasat pe noi sa facem totul si ele doar ne asistau sau raspundeau la tonele de intrebari (in engleza cu multa rabdare). Noi eram singuri acolo, fara nimeni si la primul bebe (adica varza, praf, etc). Am vrut sa mai stam o zi in spital, nu pt ca simteam rau sau ceva, dar pt ca mai vroiam sa invat de la asistente. Nu a fost nici o problema. Am avut camera in care a stat si sotul cu mine. Si toata povestea asta ne-a costat echivalentul a 450 lei (nu am sarit nici o cifra). Abia a doua zi au luat copilul la “puricat” si inainte sa plecam a avut un control de la un pedriatu. I-au luat o proba de sange, din cap (mi s-a parut ciudat dar au zis ca defapt acolo il doare cel mai putin, si adevarul e ca nu a plans deloc) pt a face niste analize pt boli genetice si atat. Cu alaptatul am incercat dar la mine nu era suficient asa ca mi-au dat formula dupa ce am cerut eu. Ce mi se pare foarte important aici este ca iti lasa tie copilul. Daca am fi fost in Romania sa-l ia sa faca ei tot ar fi fost o tragedie cand am fi ajuns acasa. Asa a fost super pt ca deja stiam multe.

  32. Anda

    As vrea sa nu mai insisti pe faptul ca se da lapte praf automat daca nounascutul ajunge la neonatologie. Atitudinea asta e toxica si indeparteaza si mai mult mamele/pacientii de perosnalul medical. Neonatologii nu sunt dusmanul mamelor care vor sa alapteze. Neonatologii nu sunt persoanjul negativ. Inteleg ca in povestea ta neonatologii sunt cel mai mare dusman si simti nevoia sa il expui public, si imi pare sincer rau ca ai avut experienta asta (sustin ideea de a merge si pe cale legala, fiindca altfel ramane doar reclama negativa), dar in povestea altora neonatologii salveaza vieti, si nu le face nimeni un post separat. Mi-ar placea ca pentru fiecare postare de genul asta sa fie si cateva care sa arate partea pozitiva, medicul ca personaj pozitiv (partial ai facut asta prezentandu-l pe dr. Romila, desi el deja e un superstar)
    La Polizu nu se da automat lp, mai ales copiilor nascuti vaginal
    iar in unele situatii nici celor nascuti prin cezariana.
    Cat despre nvdc, mi-ar placea si mie sa fie cat mai des intalnit, dar nu ca moda “nvdc cu orice pret”, fiindca totusi nu se potriveste tuturor. Worst case scenario (pentru mama) nu e sa se rupa perineul in timpul nvdc, ci sa se moara din cauza hemoragiei. Studiile spun ca ruptura uterina se intampla in 1% din cazuri, dar evident nimanui nu i-ar placea sa fie in aia 1% (mie mi se pare enorm, 1 dintr-o suta). Ceea ce conteaza pe termen lung nu e daca ai avut sau nu nvdc, ci daca mama si copilul sunt vii si sanatosi.

    • mirela

      Hai ca vin eu cu o relatare pozitiva despre un neonatolog de la Medlife (acum 6 ani cand am nascut eu). A fost singurul care a inteles ca in cazul meu ar fi trebuit ca ginecologul sa tina cont si de relatarile mamei si nu de data CM (care era unul neregulat). Ginecologul nu s-a uitat la ce zice mama si bebe a fost scos mult mai repede decat ar fi fost necesar. In fine, pentru ca totul a fost bine, ii dau credit si d-nei doctor ginecolog pentru ca … cine stie ce s-ar fi putut intampla pe un uter deja cu cicatrice de la prima cezariana. Insa neonatologul respectiv, seful sectiei de neonatologie a dat ordin ca puiul meu sa nu primeasca lapte praf. Bebele s-a nascut cu detresa respiratorie si a stat si la incubator. INSA neonatologul a insistat sa fie alaptat !!! Doamne cat l-am apreciat pentru asta. Cand m-am externat sotul mi-a zis ca d-nul doctor este cel care a fost implicat in scandalul de la Giulesti cand cu incendiul … Cat i-am multumit si sotului ca nu mi-a zis cat eram in spital cu bebe … cine stie ce ganduri imi faceam. Deci, mereu analizam oameni si faptele acestora asupra noastra, nu analizam generic vorbind, ceea ce mi se pare foarte clar ca despre asta a scris si MIRUNA aici.

    • Ecarulan

      Wow! Wow! Ar trebui sa faci si plangerea aia oficiala, chiar daca e Romania. Altfel, cum ne schimbam mentalitatile? Inteleg de ce nu vrei, dar ai fi un bun exemplu (de urmat).
      Dincolo de asta, imi este groaza de observatia celor de la Medicover care este foarte intemeiata in Romania – multe mame s-ar pune in pericol (plus bebelusi) plecand pe proprie raspundere prea repede, in conditiile in care nu exista sistem de moase si asistenta maternala in primele zile dupa nastere.
      Dar e bine de stiut ca Protectia Copilului functioneaza atat de promt :)))

  33. Ioana

    Wow, Miruna, îmi pare rău că a trebuit să treci prin asemenea situație, penibilă pentru toată lumea. Mulțumesc pentru împărtășirea experienței, atârnă mult în deciziile pe care intenționez să le iau. E așa de deranjant când protocoale rigide sunt aplicate fără a lua în considerare toate aspectele! Și, da, mulți medici ar trebui să treacă pe la ora de diplomație înainte să discute cu pacienții. Nu e treaba lor directă, dar intimidarea pacienților se practică pe scară largă în spitalele noastre, transformând normalitatea unei relații medic-pacient în ceva utopic.

    Sănătate multă, întregii familii!

  34. Mirela

    Suntem INCURABILI daca nu luam atitudine!!! BRAVO MIRUNA, BRAVO SOTULUI TAU!
    Desi e de plans, pe alocuri am ras pur si simplu. Zici ca e dintr-un film de comedie …
    Oare de ce suferim din ce in ce mai multi de boala de a ne COMPLICA EXISTENTA si de a o COMPLICA si pe a altora de nu vor asta.
    Iar faza cu intimidatul mi s-a parut extraordinara. Ieri am primit de la o draguta de d-na doctor intimidari in loc de explicatii. Doar pentru ca puneam prea multe intrebari.

  35. Alina_A

    Am nascut la Medicover acum multicei ani. Sefa sectiei de neonatologie era tot Mirela Radu deci clar a avut parte si bebelusul meu de “viol” de care evident nu am avut habar.
    Spre deosebire de Regina Maria unde celei mai bune prietene i s-a spus ca nu are lapte, unde efectiv i l-au hranit cu lapte praf, nu i-au aratat cum se alapteaza corect, la mine nu s-a dat nicio secunda asa ceva la neonatologie.
    Aveam camera fix langa neonatologie, ii auzeam cand plangeau, am intrat la orice ora din zi si din noapte (inclusiv la ore gen 02:00 dimineata pentru ca nu puteam sa dorm si el avea nevoie sa stea la lampa, intram si ieseam cand doream daca era acolo pentru icterul usor avut).
    Am nascut vaginal dar la mine laptele nu vine asa usor, adica pana si colostrul dureaza 1-2 zile sa se faca simtit. Copilul a stat imediat dupa ce am fost cusuta (m-am rupt un pic de tot) cu mine fix cat si cand am dorit. Suplimentul i s-a dat din laptele meu muls cu pompa de spital (mare, uriasa, dubla, electrica) in seringa – pentru a nu se obisnui cu biberonul) la mine in rezerva cu mine de fata iar apoi, cand a inceput sa suga mai bine si mie sa imi vina laptele cum trebuie, a stat si mancat doar de la san.
    Doamna dr a fostok, normala mi s-a parut mie, nici prea prea, nici foarte foarte.
    Repet, asta a fost acum mai mult de 5 ani dar nici macar o secunda nu am simtit sau avut vreo suspiciune ca i se da lapte praf. Am avut lapte suficient ba chiar si de pus la congelator dupa ce am inceput diversificarea.
    Asta spre deosebire de Filantropia acum 10 ani cand pe primul mi l-au imbuibat cu lapte praf, nu exista rooming-in, alaptarea era la fix 3 h stand neaparat doar 15 min in fund. Adica de cosmar. Si unde imi amintesc pana in ziua de azi ca am vazut doar 3-5 biberoane si ei erau minim 10 copii…

    • acum 11 ani fix la fel era la Filantropia. Si imi ziceau ca nu am suficient lapte. Acasa am pompat de congelat si 3 litri. Sper ca sau imbunatatit lucrurile…

  36. Hortensia

    Felicitari pentru bebelus, determinare si impartasirea povestiti!

  37. Oana

    Asta este un abuz. Incredibil, platesti o caruta de bani tocmai ca sa ti fie respectate deciziile, pentru ca toata lumea stie ca in maternitatile de stat se urmeaza protocoalele lor stupide (separarea copilului de mama, indoparea cu lapte praf etc., de parca nu mama e cea care l a nascut si trebuie sa il aiba aproape) si te trezesti ca te trateaza asa. Protectia copilului, incredibil, unii medici incep sa si depaseasca atributiile. Inteleg ca e meseria lor sa recomande dar tu ca pacient ai dreptul sa refuzi. Pentru ca avem si noi drepturi, nu te duci la dr ca sa ti se impuna ci ca sa ti se recomande.

  38. Emma Mavru

    Eu am născut la medicover si nici vorbă de ecografii la stomac sau anus. A stat tot timpul tatăl cu el. Am nascut prin cezariana la cald pt ca mi a fost frica de natural!! Sarcina obținută fiv si n am vrut sa risc nimic. Mi l au adus la alaptat la o ora, au susținut alaptarea. Am avut inceput de diabet gestational si ii luau glicemia zilnic, ma întrebau de fiecare dată. Sfatul.meu este sa nu va luati dupa ce zic cele din secta dittei depner, au murit femei, mame, rămași copilași orfani din cauza sfaturilor primite acolo. Mai am prietene care au născut acolo, si nici bebelusilor lor nu le a introdus nimeni sonde! Mirela radu ne a raspuns la toate intrebarile, inclusiv după ce am plecat din spital. Am fost de acord si cu vaccinarea!! 🙂

    • Ca sa vedeti cat ati inteles, nimeni nu a zis nimic de ecografii. Sunt niste sonde, doamna, care se baga nou-nascutului pe gat si pe fund. Exact asa scrie in articol.
      Nu fac parte din nicio secta, m-am documentat atent despre nasterea aceasta, din surse oficiale si din piata. Daca v-ati fi interesat un pic despre mine, ati fi stiut ca am scris pe blog despre decesurile de la Isis, cand a fost cazul, dar ce usor e sa acuzi si sa folosesti cuvinte precum secta, cand tu nu faci diferenta intre o sonda si o ecografie.
      Ma bucur ca sunteti bine.

  39. Silvia R.

    Desi am nascut primul copil la Medicover, cu 2 ani si 4 luni in urma, tocmai am decis sa nu mai nasc la Medicover al doilea baietel. Si nu pentru ce ai postat tu acum, ci din cauza costurilor nesimtite pe care le-au marit exagerat in ultimii 2 ani. Si le-au marit tocmai ca sunt singurii care se lauda de aceasta ora magica. Ora magica pentru care am optat si la prima nastere si nu am beneficiat decat de acele cateva minute pe care, se pare, le obtii si acum, daca nu esti ferma pe pozitie. Si am comparat contractele: cel de acum, pe care mi l-au trimis impreuna cu oferta de pret, si pe cel de acum 2 ani. Sunt mici diferente, cu niste servicii adaugate abuziv, mai ales ca eu sunt abonata.
    Am incercat sa negociez, sa le spun ca sunt abonata si ca anumite servicii nu au rost… dar raspunsul a fost simplu: nu se poate face nicio modificare.
    Pe langa pachetul de baza, costurile extra sunt si ele enooormee! Si spun tot in comparatie cu experienta avuta cu 2 ani in urma.
    Asadar, am vorbit cu medicul meu, cel pe care l-as urma si pana la capatului lumii pentru a imi asista nasterea. Asa ca am ajuns la concluzia ca voi naste la Sanador. Inca n-am apucat sa discut cu cei de la Sanador nimic despre conditii, insa diferenta de cost de la Medicover chiar nu se justifica. Am vorbit deja cu medicul meu si ma sustine in decizie.
    Cat despre Mirela Radu, ea a fost cea care a asistat la prima nastere. Nu stiu nimic despre acea procedura “viol” despre care spui, daca s-a intamplat sau nu. Si eu, in zilele de spitalizare am fost si eu informata ca nu am suficient lapte, ca imi “moare” copilul de foame. Cu toate acestea, copilul meu nu a primit lapte praf si sunt sigura de asta. La cateva zile de la externare, am ajuns din nou la spital, ii cadea buricul bebelusului si m-am panicat. Asa ca am ajuns tot la dna Mirela Radu, care era de garda si care m-a calmat. I-am spus atunci si ca nu suge copilul, ca moare de foame, desi eu am lapte in sani (eu ii dadusem deja lapte praf acasa). In acel moment, m-a pus sa ii arat cum suge bebe si pot sa spun ca datorita dansei, eu am reusit sa ajung la 2 luni, sa alaptez exclusiv. Si, apoi, sa continui sa alaptez pana la 2 ani, cand eram deja din nou insarcinata. Doamna doctor este cea care a continuat sa ii fie pediatru copilului meu si sunt f multumita.
    Nu este adevarat ca este impotriva alaptatului. Cel putin, din experienta mea, am observat ca nu este un doctor extremist, care sa te faca sa te simti o mama de rahat daca nu reusesti sa alaptezi exclusiv. Am mai fost la un alt medic neonatolog, care, desi f laudat de catre mamici, m-a lasat sa astept 1 ora peste ora programata, cu copil de 10 zile. Apoi, m-a facut cu ou si cu otet, mi-a spus ca sunt o mama de rahat pt ca i-am dat copilului lapte praf.
    Imi pare rau Miruna pt experienta ta la neonatologie, dar lucrurile nu sunt nici albe nici negre.

    • Ma bucur ca a si ajutat pe cineva cu alaptarea. Ai vazut ce povestesc mamele legat de asta? E horror. A mai spalat din pacate.
      Si da, lucrurile nu sunt nici albe, nici negre, doar ca in cazul doamnei dr, sunt un pic mai inchise decat deschise.

    • Ionescu

      Eu am născut la Sanador, cezariana, de doua ori, nici nu am știut de ora magica și nici nu am avut pretenții pt ca eram foarte speriata sa nu i se întâmple ceva bebelușului. După ce l au scos, i au curățat nasul și guriță, l au împachetat mi l au adus sa ii dau un pupic și au plecat cu el la neonatologie și mi au spus că atunci când mă simt eu in stare, mi l aduc. După o oră am sunat, mi au adus o, nu au insistat cu laptele praf, doar in a doua zi i se mărise nivelul de bilIrubina, am fost de acord sa i dea lapte praf că avea nevoie de mai multe lichide sa elimine bilirubina asta. Sunt foarte multumita, de neonatologie, de comunicarea cu neonatologia, de tot, dar după cum am zis, nu am cerut ceva altfel. Felicitări, Miruna! Sa fiți sănătoși și voioși!

  40. Am născut ambele dăți la medicover și aceeași controversă am avut-o și eu cu ora magică. Deși mi-au lăsat copiii pe piept în ambele dăți (a trebuit să insist eu), carențele lor au fost că la prima experiență au hrănit fetița cu lapte praf, așa că a doua oară nu i-am mai lăsat să spele copilul și nici să-l ia de lângă mine, însă, mi-au zis că trebuie pusă la oxigen, și abia atunci am cedat. Am fost externate repede, fetița nu a mai avut nimic, deci habar n-am dacă a fost adevarat sau nu.
    Unul din motivele pentru care am ales sa nasc la privat a fost să nu mă puna sa iau decizii in clipele alea in care sunt labila emotional si trebuie sa ma concentrez pe altele mai importante, asa că, eu aș povesti și de cei de la vânzări, cu care închei contractul. Pentru că îți promit un plan de naștere pe care nimeni nu-l citește.

  41. Reu Mihaela

    Buna! Dr Mirela Radu lucra acum 12 ani si jumatate la maternitatea Ilfov! Nici urma de empatie cu mamele, eu fiind o pacienta care nu am creat probleme. Voia sa lase impresia ca bebelusul are unele probleme medicale…ca poate tu ca mama esti vinovata de unele probleme..am stat intr-o tensiune continua crezand ca copilul este cu probleme doar din cauza ei. Copilul meu a avut un icter fiziologic usor prelungit dar ea a facut din aceasta cauza o problema imensa pe care nici nu a discutat-o cu mine sau cu tatal copilului…doar ne speria si spunea ca copilul are unele probleme…si da, a primit bani chiar daca era la spital de stat. Am prins-o pe dr Radu fix in perioada cand se muta de la Ilfov la Medicover. Nu stiu de ce facea asa sa creeze suspiciuni medicale fara sa le vorbeasca cu parintii..doar sa te sperie. Mi s-a parut de o rautate crunta si un medic necalificat pentru o astfel de disciplina medicala. Noroc cu o asistenta din spital, pe numele ei Mihaela Dan, careia si acum ii multumesc pentru tot, care ne-a linistit si ne-a spus ca copilul nostru este perfect sanatos si care ne-a explicat pe indelete ce inseamna un icter prelungit. Simteam nevoia sa scriu si eu aici, empatizez cu tine, Miruna. Chiar daca au trecut aproape 13 ani mie inca imi lasa un gust amar experienta cu dr Mirela Radu.

  42. Medicover Romania

    Multumim, Miruna, pentru increderea acordata si alegerea de a naste la Maternitatea Medicover. Echipa noastra medicala este responsabila de siguranta mamei si a copilului pe durata nasterii si post-partum si face acest lucru respectand ghidurile si protocoalele aplicabile. Ne dorim ca fiecare pacienta sa aiba o experienta cat mai buna in timpul pe care il petrece in maternitatea noastra si vom evalua in detaliu aspectele mentionate de tine. Maternitatea Medicover promoveaza atat nasterea prietenoasa cat si ora magica, respectand ghidurile medicale in vigoare.

    • Multumesc pentru mesaj. Eu sunt recunoscatoare ca existati, altundeva nu as fi putut avea nasterea in siguranta, pe care mi-o doream. Am incercat sa fac o diferentiere intre Medicover si dr. Radu si m-as bucura sa fie adevarat ca veti investiga aspectele ridicate. De asemenea, numeroasele comentarii cu experiente similare cu a mea poate o sa va puna pe ganduri.

    • Ioana

      Medicover, chiar nu cred ca pana acum n-ati avut nici macar o plangere la adresa doamnei respective! Eu am nascut in 2016 la Medicover si deja “doamna” doctor avea o reputatie negativa

    • Andreea L.

      Sunt zeci de comentarii negative aici legate de dr. Mirela Radu. Întrebarea noastră a tuturor este: va lua Medicover vreo măsura măcar de avertizare dacă nu de penalizare a acestui medic? Așteptăm răspunsul fără prea mult optimism..

  43. dia

    Ce experiența… aia cu sondele e absolut oribila. Ca medic zic. Bine ca a trecut cu bine și sunteți sănătoși amândoi. Pentru mine, articolul asta e încă o confirmare( deși nu mai aveam nevoie😀) ca am făcut cel mai bun pas ca am lăsat România in urma… cât de frustrant trebuie sa fie sa navighezi zilnic intr-o societate fără direcție.

    • Si cand e pe parte medicala, dia, cand e vorba de copilul tau, e si mai si. Dar probabil a trebuit sa trec eu prin asta, ca sa poata cineva scrie.

  44. Catalina

    Sper ca acest neom sa ramana fara serviciu. Nu exista nicio scuza pentru ce ati trecut voi ca familie. Medicover ar trebui sa isi aleaga angajatii mai atent. Rusine si lor ca se lauda cu ora magica, dar au aproba tacit astfel de tactici barbare

  45. Elena B

    Si experienta mea cu ea e la fel de nasoala. M-am dus la control cu copilul din motive de icter prelungit (inhibitori in laptele matern, dovedit cu analiza laptelui matern la Babes), m-am si internat pt tinut la lampa si, pentru ca eu solicitasem si in spital, dupa nastere chestii normale, marketate si platite, pana la urma (ora magica, skin to skin negat si mie – eu cu cezariana – si sotului, suplimentare cu glucoza, pt ca am refuzat laptele praf etc), guess what – m-au internat pe alt etaj decat etajul unde era neonatologia si, respectiv, locul in care era tinut copilul la lampa ca sa nu pot lua copilul in rezerva sa-l alaptez si sa duc lapte muls in biberon, astfel incat sa vada exact cat lapte scot si cat mananca copilul si sa dovedeasca, astfel, ca nu am lapte suficient (ceea ce nu era cazul), cum mi-a si zis si scris in raportul medical (nu stiu in ce calitate, dar in fine…) :)))) Plus proba cantarului si alte prostii de ev mediu. Acest personaj este dr Mirela Radu.

  46. Ioana

    Am avut neplacerea sa o cunosc si eu pe aceasta “doamna” in 2016. In mod ironic la consultatia dinaintea nasterii a fost foarte amabila si bine intentionata…dupa nastere insa…am ajuns la comcluzia ca sufera de o boala psihica.
    Mi-a lasat asa un gust amar toata experienta incat eu n-am mai putut sa recomand Medicover nimanui pt nastere.
    Minciuni (analize falsificate care sa dovedeasca ca bebelusul nu e sanatos) amenintari cu Politia si Protectia Copilului samd….cam asta a facut doamna doctor pt “binele” nou nascutului.
    Ma bucur ca ai facut publica experienta! Eu n-am mai avut energie nici macar sa fac o plangere la directorul spitalului. Oricum, din ce am vazut, are spatele asigurat!

  47. Jorjetn

    Am dat și eu o căutare sa o vad pe aceasta dna dr. Brrr, i se citește răutatea pe fata! Cine știe ce traume are!
    Țin sa precizez și eu ca NU se da lp la neonato. Eu am născut la Universitar si mi l-au adus imediat. Nu am beneficiat de ora magica, doar mi l-au dat să-l pup pe fățucă după ce l-au scos apoi l-au luat ca nu a respirat singur și apoi mi-l aduceau la max 3 ore să-l alăptez. Nu a stat la incubator, a fost dus direct la “grădinița de bebeluși” cum ziceau asistentele. Deși m-au întrebat daca doresc sa stea cu mine în camera, am refuzat(bad bad mom, știu, nici acum nu-mi vine sa cred, dar atunci abia puteam tine ochii deschiși după anestezie iar când mi-am revenit nici nu puteam sa ma ridic din pat). Asistentele sunt ff insistente cu alăptatul, a stat o doamna cu mine (dna asis. Mariana de la Universitar să-i dea Dzeu sănătate) aproape o ora sa ma învețe să-l țin pe băiat la san. Per total eu am fost f mulțumită de nașterea la stat. Adică na, spitalul de stat nu e dracu pe pământ.
    Ps:nu am înțeles, în postarea trecuta ai scris ca ai născut în picioare iar în acest articol ai zis ca stăteai “crăcănată”. Cum ai născut pana la urma ca vad ca a mai întrebat cineva și se creează confuzie.

    • Cristiana

      Hranirea unui nou născut nu se face la 3 ore. Bebe cere să fie la sân non-stop, dacă nu i se dă lapte praf, care îl adoarme fiindcă îi crează senzația de sațietate exagerată. Un nou născut care nu primește lapte praf plânge non-stop în acele 3 ore cât nu e lângă mama…

      • Jorjet

        Am spus la maxim 3 ore, nu luați ad literam ce am scris. Adică după ce era alăptat adormea și asistentele îl luau apoi iar mi-l aduceau cand începea sa plângă. Logic ca în acest interval dormea, ca doar nu mi-l aduceau degeaba. Un nou născut mai și doarme, nu?

    • Cristiana

      Cat despre poziția de naștere, aveți nevoie să mai citiți o dată paragraful, se înțelege clar că bebele era deja în brațele mamei, care în mod evident nu a rămas ca statuia în picioare după naștere.

  48. Melinda

    Are cineva o fotografie cu aceasta doamna doctor? Eu tot la Medicover voi naste, cu dl Radu Dragomir. Banuiesc ca ii este sot…

    • Nu stiu asta, dar cauta pe google.

      • Mihaela

        Cam asa suna si povestea primei mele nasteri la Medicover, diferenta este ca eu nu sunt medic si m-au convins pe moment argumentele despre nu stiu ce boli nasoale si ca ”chiar nu-mi pasa de copilul asta?’ ‘

  49. Mihai

    Sotia a mea a nascut la Medicover primul copil, daca va mai urma inca unul tot acolo va naste. Am avut si noi neonatolog mai putin placut dpdv al interactiunii cu oamenii, poate este chiar aceeasi doamna. Dpdv profesional insa nu am ce sa-i reprosez, atat ei cat si celorlalti medici.
    Am citit articolul, intrigat de titlu. Click-baitul a functionat. Din cate imi aduc aminte in contract scrie minim 1 noapte/maxim 3 de internare. Dpmdv ati considerat ca daca sunteti amandoi medici puteti sa nu respectati contractul. Neavand formare medicala pot doar sa presupun ca vor doar sa asigure un medic neonatolog pentru orice urgenta, mai ales in primele 24h.
    Ma indoiesc ca sunteti medic neonatolog, altfel aflam din articol, daca avea o complicatie copilul unde mergeati cu el ? La un spital cu o sectie neonatologie indraznesc sa spun, poate chiar inapoi la Medicover. Complicatii pot aparea si la dvs, nu doar la copil, dupa nastere.
    Din pacate asta este o problema a multor romani cu experiente transfrontaliere, cand ajung in Romania regulile se pot incalca, contractele nu mai sunt obligatorii etc. Daca vreti o tara ca in afara nu puteti incepe prin a respecta regulile si aici ?

    • Domnule, sa faci o manevra medicala fara consimtamant e de tribunal in orice tara. Asta n-are legatura cu ce profesie are pacientul, toti pacientii au dreptul sa aleaga. Ai eu as alege tot Medicover daca as mai fi o data.

    • Cristina

      Deci sunteti fantastici cu contractul ala….voi realizati ca este spitalul Medicover nu penitenciarul de maxima siguranta Medicover da? Contractul ala stipuleaza noptile de cazare in scop comercial, esti obligat sa platesti minim atat indiferent de cat stat, nu ti se retine pasaportul la internare. Stipularile unui contract nu pot contraveni legilor unui stat, si inafara de cazul in care viata copilului era in pericol spitalul nu are nici un drept sa retina pacientul. Cred ca asta este destul de clar si din faptul ca Protectia Copilului a plecat asa cum a venit…In ceea ce priveste complicatiile, atunci cand acestea apar copilul este urgent teleportat la un spital de stat. Mai mult de icter prelungit si infectii misterioase pe care nu le pot diagnostica niciodata clar dar le trateaza cu antibiotic ca sa fie, Medicover-ul nu prea serveste tratamentul complicatiilor la nou nascut. Asa ca mai usor cu grija pe scari. Complicatii pot aparea oricand dupa nastere, sa ne mutam acolo zic. Sigur, suntem sanatosi in acest moment, dar cine stie daca peste 3 saptamani apare ceva. Aia cu romanii cu experiente transfontaliere este o mica reminiscenta din perioada, al dracu Ratiu ala nu a mancat salam cu soia ca noi? Da, socant dar romanii calatoresc, traiesc experiente diferite si isi schimba standardele. Asta ar trebui sa ne bucure nu sa scoata provincialismul est european din noi. Regulile unilaterale ale unei societati comerciale nu se substituie legilor tarii si nu sunt mai presus de drepturile pacientilor. Indiferent daca exista un contract sau nu.

  50. Dana Caraion

    Acea verificare NU se poate numi abuz. Chiar daca este un caz la 4.000, poate exact copilul cu pricina sa fie acel caz, asta e ideea, de fapt. Oamenii au vrut sa isi faca meseria cu responsablitate. Sa refuzi sa stai 24 de ore in spital este inadmisibil, pentru cineva care a ales sa nasca, totusi, intr-un spital. Iar faptul ca un chirurg afirma ca in blocul opeator folosesc costume sterile “doar chirurgul si a doua mana sau cine ii tine departatoarele” gasesc ca este grav, eu stiu ca intreaga sala este sterilizata prin UV cate ore este necesar pentru distrugerea oricaror germeni potentiali din aer, nu doar de pe instrumentele care au fost in autoclav. Caci instrumentele le scoti in acel aer. Pentru acuratetea informatiei, insa, urmeaza sa ma interesez daca declaratia dansului se confirma.

    • o parte din tarile europene de vest externeaza mama la 4 ore de la nasterea naturala. Ba mai mult, 20 % din olandeze nasc acasa, asistat.
      Prietena mea a nascut prin cezariana in Bruxelles si a stat sotul langa ea tot timpul.
      Procedurile medicale romanesti sunt f. stricte, de aia occidentalii astia sunt inapoiati si romanii sunt cei mai buni in medicina si sterilizari si cele mai sterile spitale, fara germeni. Dar si in romania, si in olanda, si in belgia, si in frantza, danemarca, germania etc. avem dreptul de a fi informati de o interventie, mai ales cea cu rol preventiv, si mai ales sa o refuzam si sa iesim din spital pe semnatura. Este dreptul nostru, tu ai ales diferit si foarte bine, este un drept si o alegere pe care ti-o respectam.

  51. Monica

    Dragă mămică, ți-am citit articolul cu mare interes. Eu sunt o altă mamica, cu un bebe de 2 luni si jumătate pe care era să îl pierd la 2 zile de la naștere.
    Eu am născut la Euromaterna în Constanța, si bebelușul meu a avut malformație ano-rectala joasă, dar cei de la neonatologie nu l-au verificat la naștere si nici în orele de după naștere. A trebuit eu si soțul să semnalăm că există o problemă cu copilul, că nu are scaun de când s-a născut, ca vomită, plânge si că este febril. Copilul era supraalimentat cu lapte praf din 3 in 3 ore. Eu incercam să refuz să inițiez alăptarea exclusiva, ei/ele insistau cu laptele praf… Ba chiar am fost luată la mișto că sunt mămică tânără la primul copil și ca nu știu eu că așa plâng bebelușii nou-născuți… Eu am născut prin cezariană, căci bebe avea cordonul in jurul gatului și spuneau ei că nu exista altă soluție, eu pierdeam lichid deja de câteva ore bune. Nici vorbă de ora magica și de susținere în alaptare, desi se laudă… Bebelușul a intrat în ocluzie intestinala si abia atunci după insistențele noastre a binevoit o asistentă, nouă pe tura, să vină cu un termometru să ia temperatura lui, deși le spuneam de când mi l-au adus că copilașul nu este bine…
    Prin urmare, nici eu nu sunt de acord cu procedurile invazive, dar de unde aveam să știu eu că bebelușul meu avea malformație ano-rectala? Oare nu există totuși o cale să descoperi aceste malformații si fără violul propriu-zis? Doar atât a avansat medicina? Crede-mă că eu mi-aș fi dorit ca copilul meu sa fie verificat, după ora magică promisă și nelivrata, dar să fie verificat. Astfel nu aș fi trăit groaza că mi-aș putea pierde bebelușul fix din a 2a zi de viață, ptr că a fost găsit prea târziu cu malformație si că era în ocluzie intestinală…
    Dacă nu a fost violat după naștere ca să se verifice că este perfect sănătos si funcțional, sigur a fost violat apoi ca să ii scoată tot laptele praf pompat aiurea în stomac și să il intubeze să il opereze cu anestezie generala….. branule, catetere, sonde avea așa multe furtunase in el mititelul încât mă întrebam dacă există vreun loc neintepat pe trupușorul lui mic … A fost un film horror…
    Deci nici nu știu ce să mai zic, si cum e mai bine. Să fie sau nu verificat barbar la naștere? Habar n-am… Ora magica este ideală, de dorit, este dreptul nostru si totuși un drept care nu ne este acordat…
    Dar mi-aș fi dorit ca bebelușul meu să fie verificat temeinic la naștere, ca să nu se mai chinuie în așteptarea noastra, până am convins noi medicii că ceva nu este în regulă cu bebe.
    Acum bebe este bine, Slavă Domnului! Este pe pieptul meu și sta atașat la sân, deși nu foarte ok…. Ne-am luptat ptr o alaptare exclusivă din cauza faptului că a fost învățat cu biberon cu lapte praf încă din primele ore de viață. Eu am cerut alăptare exclusivă si imediat după naștere, dar bineînțeles că nu am fost auzită. Se uitau toți la mine ca la nebună când am venit cu planul meu de naștere. Și mi-au desființat toate așteptările din start că ei nu accepta planurile pacienților că intocmesc ei siguri un plan pe care ei il consideră mai benefic. Deci visul meu de a naște natural in compania soțului, într-o cameră liniștită și fără vânzoleală, fără mese reci și oameni străini privindu+mi părțile intime din toate unghiurile, cu ora magică si bebe la sân imediat după expulzie… Nope, nu este aprobat medical așa ceva la noi… Am trăncănit suficient… Ceea ce vreau să subliniez este că nu este de joaca cu o malformație nedepistata la timp… Poate totuși ar trebui să se caute alte metode mai neinvazive care să verifice nou-nascutul de asemenea complicații primejdioase…

  52. Eu am avut, ca adult, experienta introducerii sondei pe esofag. Ca efect secundar cateva zile am ramas cu reflex de voma si evitat mancatul pt o perioada (nu mi-a pasat, la 25 ani orice fata isi doreste sa slabeasca mai usor 😀 ) .
    Ma intreb, retoric daca nu cumva esofagul nou nascutului (de 15-20 ori mai mic ca al meu) fragil si nematur complet, poate fi impactat de asa experienta si sa aiba refluxul si vomitatul accentuat.

  53. Gabriela

    Fetita mea s-a născut cu atrezie de esofag și a fost diagnosticata imediat după naștere. Nu știu cum și au dat seama medicii, poate după plânsul ei, nu cred ca se face la toți bebelușii acest procedeu cu sonda. Pentru noi, asta a fost salvarea vieții fetitei noastre. Dacă se năștea într un spital unde nu se făcea aceasta verificare, nu știu ce sansa la viata avea fetita.. Multa sănătate și creștere frumoasa va dorim!

    • Ma bucur ca ati rezolvat problema! Verificarile se fac doar in caz de suspiciune. Sanatate!

      • Cristina

        uneori suspiciunea poate fi pe clinic: adica vezi ceva in neregula si faci suspiciune. sau trebuie sa zici va rog frumos doamna, as vrea sa salvez viata copilului dumneavoastra si sa il verific. dureaza 2 secunde, daca nu e nimic imi cer scuze. Dar va rog, inainte de asta intrati pe 5 grupuri si 2 bloguri, vedeti ce implica manevrele medicale (mno ne-o fi luat cativa ani sa invatam medicina cica, nu doar pe facebook), injurati, cereti pareri da, sau nu si faceti un sondaj. Poate avem voie sa va consultam copilul.

        • Comentariul dv e ironic și nu îl apreciez. Medicii pot să verifice, dar pacienții au dreptul să refuze orice. De asta sunt pacienți, nu ostatici.
          În rest, acele manevre sunt complet nejustificabile și traumatizante. E foarte trist că există oameni care mai practică treaba asta sau care o susțin. Plus că nu e chestie de viață și de moarte, dar e un argument cu care merge să sperii o mamă care tocmai a născut.

          • Cristina

            Nu am fost ironica, am vorbit serios. Din pacate exista si partea povestii in care medicii incearca sa isi faca meseria si mamele au facebook in mana si contrazic la fiecare pas. Ca zice Craiu ca nu merge nu stiu ce aerosol. Si pleaca efectiv din camera de garda cu insuficienta respiratorie si stridor laringian pentru ca masura de urgenta din camera de garda a fost dexa in aerosoli. Stiti cat e de frustrant sa se intample asta? Sa vrei sa salvezi viata cuiva si sa nu te lase grupurile? Sa fii verificat cu blogul in mana??? Si acum, daca vine cineva si nu are informatii medicale si citeste blogul asta o sa refuze sa fie atins copilul si Doamne fereste o sa fie un nou nascut care are nevoie de resuscitare si intubare si o sa vina parintii sa ne bata ca bagam sonda de intubare pe gat???? Pentru ca ei nu stiu diferenta? Si cate povesti pot sa aduni din tot felul de chestii de genul… efectiv, e socant…
            Poti sa iti asumi ca nu vor citi gresit ce ai scris tu aici parinti care nu cunosc deloc medicina?? si cu link de pe blog isi vor lasa copilul sa moara??
            Apropo de asta era un blog pe care scria ca vai ce naspa sunt medicii care rup membranele si nu lasa “apa sa se rupa de la sine”. Rezultatul pacienta cu contractii regulate la1-2 minute, dilatatie etc a stat in travaliu mai bine de 2 saptamani pentru ca nu s-a rupt apa si nu a vrut nenorocitii de doctori sa faca manevre din astea. Rezultatul? la 43 saptamani copilul ala crezi ca a fost ok?

          • Cristina

            Oricum astept ziua aia in care sa scrie cineva exact ce vrea medicul sa faca, exact lista de medicamente, siropuri etc pe care are voie sa le prescrie, dozele, orele la care le da. Locurile de pe corp unde are voie sa examineze pacientul, ca poate in cursul examenului clinic nu vrei sa fii atins sub coasta dreapta ca te gadili (true story) si macar sa ai lista de dinainte pregatita si mergi fix ca la shopping sa nu se mai chinuie omul ala cu anii de scoala ca e pacat, putea sa faca altceva, cu mai putini nervi, mai multi bani si acasa devreme la familie. Sau si mai bine sa fie niste roboti in loc de medici care sa fie programabili in functie de feng-shui. Nah ca m-am enervat ca om maritat cu medic. Sa decida fratele meu pacientii ce vor si sa ii lase in pace.

  54. Off, Miruna, imi pare rau sa citesc ce ti s-a intamplat.. 🙁 Am nascut si eu acum 3 ani, tot natural, dar la alt spital privat.

    Din pacate pentru cititoarea ta de mai sus, ii pot confirma ca nu exista acel “protocol mirific” la toate spitalele si inainte de a afirma anumite informatii, ar fi frumos sa se mai intereseze. Chiar am fost zilele trecute la doctorita cu care am nascut, pentru un control de rutina, si pentru ca am o relatie atat de calda cu ea, i-am aratat articolul tau. Si-a facut cruce, si-a sunat si colega neonatoloaga si acea procedura nu se mai face de multa vreme la unele spitale (exista alte metode, non-evazive si mai moderne de depistare). Si daca totusi se mai practica, esti indreptatita sa nu o accepti (tu sau sotul, ca pe mine in ultimele zile de sarcina nu m-au mai lasat sa semnez acte, ca poate isi face adrenalina de cap si nu gandesc logic).

    Tot raul inspre bine, sper ca tu si bebe sa fiti ok, sa treceti mai repede peste aceasta perioada si sa lasam sfantu’ Google sa indexe bine acest articol (pt cunoscatori ☺️)

  55. Irina

    Miru! Tu stii cat m-a macinat numele nebunei de la Medicover. Din descrierile tale am dedus ca e ea, iar pozele pe google mi-au confirmat. M-am abtibut cu greu sa nu ii fac reclamatie. Am decis sa nu o fac, dar trei ani jumatate mai tarziu vad ca e la fel de lipsita de iubire pentru viata. O sa ma gandesc serios la ce e de facut ca sa o ajut pe aceasta persoana sa vada lumea cu alti ochi.

  56. Melisa

    Buna,

    Esti sigura ca se poate ca sotul sa stea langa tine in caz de cezariana, in caz ca doctorul e de acord?
    Tocmai am intrebat doamna de la semnarea contractului si nici nu a existat discutia. A spus clar nu.
    Tu aveai in contract scris ca in sala de operatie nu e voie?
    Ca la noi e scris ingrosat asta.
    Ma gandesc daca nu s-a pus lunile astea conditia.

    Multumesc

    • NU știu să îți răspund, la noi a fost cu derogare. Întreabă dacă nu se poate face o cerere specială sau ceva.

      Însă e posibil ca pandemia să fi schimbat aceste reguli. Deși, cu vaccinare și test, nu știu de ce ar fi o problemă.

  57. gabriela. medic primar chirurgie pediatrica.

    Varatul unei sonde pe gat si nas nu este viol si nici traumatizant. este doar imaginatie bolnava. calibrul acestora este mult inferior orificiului prin care se introduce acea sonda bine lubrifiata cu oleum steril. ajuta la screeningul precoce atreziei de esogag si al atreziei anale.
    Se practica de rutina in toare serviciile de neonatologie din tara nostra, face parte din protoculul stabilit de ministerul sanatatii si neefectuarea acestei manevre obligatorii se numeste malpraxis. ce mama si-ar dori sa revina cu nou nascutul in stare grava cu ocluzie intestinala prin imperforatie de anus sau malformatie congenitala anorectala sau cu insufiecienta respiratorie prin pneumonie de aspiratie prin atrezie de esofag cu fistula esotraheala? categoric, nici una! spuneti ca sunteti medic, parerea mea este ca mintiti, daca ati fi parcurs constiincios cei 6 ani de facultate, sigur nu ati fi debitat tampeniile de mai sus. sau poate sunteti doar dentist, deci nu sunteti medic. doar un biet plombator de dinti.

    • Doamna doctor, mulțumim pentru timpul pe care l-ați investit înșirind o sumedenie de termeni medicali consecutivi. Vedem că știți, dar tot nu suntem impresionați. Nu suntem, fiindcă suntem oameni informați. Am fi putut avea un dialog normal la cap, dacă nu v-ați fi încheiat mesajul cu acuzații că mint și cu jigniri demne de Neanderthal, nu de un coleg care știe ce-i ăla respect.

      Înțeleg că nu sunteți de acord cu mine, nici nu trebuie să fiți. Vă reamintesc că se făceau și operații nou-născuților fără anestezii, crezând că ei nu simt durerea, doar fiindcă sunt mici.

      Cât despre mine și cât de medic sunt, nici nu mai contează. Copilul meu a avut nevoie să fiu mai degrabă o leoaică pentru el, ceea ce vă puteți baza că întotdeauna sunt. Eram în fundul gol, crăcită pe masa de nașteri după ce tocmai am născut și mă certam cu toți îmbrăcații, doamnă. Vă dați seama că ce facem noi aici e joc de glezne. Am antrenament.

      p.s. Pentru cine s-ar putea lăsa intimidat de lista de cuvinte complicate înșirate de doamna de mai sus, să știți că nu e un capăt de țară ce a menționat, sunt niște situații cu care neonatologia se întâlnește, respectivele malformații sunt corectate chirurgical și aia e. Dar sunt atât de rare, încât în niciun caz nu e motiv să-i chinuim pe toți cei sănătoși.

      Să vă băgați dv, doamnă, niște sonde pe gât și pe fund zilnic, dacă tot nu e traumatizant, poate începe să vă placă, numai zic 🙂

      • Andreea

        Draga Miruna, îmi pare rău pentru experienta ta, însă as vrea sa spun că Dr Mirela Radu este un profesionist desăvârșit și un om extraordinar. Este medicul copilul nostru încă de la naștere și datorita sfaturilor sale am depășit toate situațiile de criza fără prea mare stres desi eram la primul copil… Este tot timpul disponibila, răspunde la orice ora din zi și din noapte indiferent de zi, sărbătoare etc. Toate sfaturile sale s-au dovedit a fi foarte utile și extrem de valoroase… De asemenea, este pro alăptare, fără ajutorul și sprijinul dumneaei as fi abandonat încă de la început…

  58. Maria

    Daca vrem ceva omenesc pentru copilul nostru, cu parere de rau dar ar trebui sa nastem acasa cu toate riscurile. La concluzia aceasta am ajuns. Si la mine chiar sunt riscuri… Cred ca ar trebui sa avem mai mare incredere in Dumnezeu, nu in asemenea doctori, care mai nou cu protocoalele lor isi bat joc de copiii nostri si de noi. Inventeaza manevre de rutina ca sa-si justifice existenta. Asta inseamna ca: ori ei nu au insemnatate (ca neonatologi), neavand de lucru, ori vor sa aiba cat mai multe de facut ca sa aduca bani spitalului. Si atunci inventeaza reguli si protocoale. Mi-e scarba unde s-a ajuns. Vai de noi!
    Si eu lucram lejer intr-un birou, foarte bine platiti, si sefa mea ne punea sa inventam lucrari, ca sa justifice existenta biroului, deci stiu cum e.
    Multumim ca ne-ati impartasit experienta si felicitari pentru curaj! Bunul Dumnezeu sa va aiba in paza!
    Iar voi care sunteti de acord cu un asemenea protocol pentru toti copiii, fara semne de a avea asa ceva, de a fi bolnavi, nu aveti suflet!!
    Mie mi s-a intamplat ca ginecoloaga a iesit in timpul operatiei de cezariana (eram la a doua nastere) si l-a presat pe sotul meu sa semneze pentru mine sa imi lege tromple uterine, desi stia ca ne mai doream copii, asta intr-un centru universitar renumit, iar noi suntem din familii cunoscute in mediul nostru. Sotul meu a insistat ca el nu poate lua o asemenea decizie in numele meu si nu a semnat. Va dati seama ce soc ar fi fost pentru mine sa ma trezesc sterilizata, asa de tanara! Uneori ma gandesc ca o fi platit-o cineva pe doctorita sa faca ceva asa de neprofesional. A motivat ca era risc mare de ruptura uterina si de aceea vrea sa-mi lege trompele uterine. De aceea a iesit in timpul operatiei cu nerabdare! Mai apoi a spus ca m-a cusut bine. Mentionez ca prima operatie de cezariana nu a fost de urgenta, a fost tot la recomandarea medicului, iar doctorita care m-a operat era una buna, renumita, deci nu cred ca nu m-ar fi cusut bine. Am mers la alta pentru ca am avut suspiciunea ca as fi putut naste natural, asa cum imi doream si ma pregatisem, dar fiind intr-una din sarbatorile legale, ea a preferat sa termine mai repede, ca sa plece acasa.

  59. Cristiana

    Din fericire din 2019 lucrurile s-au schimbat in bine la Medicover, cel putin experienta mea a fost una foarte buna. Am nascut prin cezariana (bebe nu s-a intors cu capul in jos) in iulie anul acesta la Medicover alaturi de Dr. Alina Juganaru si am avut-o pe Dr. Vasilachi si Dr. Moldovan ca si neonatologi pentru bebe. Citind experianta ta, m-am asigurat ca ma informez si am putere decizionala cu privire la toate procedurile. Toate cele trei dne doctor au fost extrem de comunicative si explicand fiecare actiune si procedura in detaliu. M-am simtit in siguranta pe tot parcursul sarcinii si nasterii si pe dansele le recomand cu caldura orcarei mamici.

    • mă bucur din inimă!

    • Alina

      Bună Cristiana, soțul a putut asista la naștere? Regina Maria specifică faptul că soțul poate intra fie în perioada de travaliu pentru 30 min, fie la expulzie 30 min. Cum e la Medicover?
      Ai avut parte de ora magică?

Leave a Reply

© 2007-2025 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 502 queries in 0.739 s