“Te rog” nu e un argument în negocierea cu un copil

 

Mă trezesc uneori spunând “Tudor, te rog”, de parcă am scos asul din mânecă, de parcă sunt în fața peștișorului de aur sau de parcă e ultima dorință a mea. Ca și când tot ce urmează după ”te rog” e dreptul meu. Un copil nu dă doi bani pe ce îi rugăm noi, președintele țării sau Papa de la Roma. Un copil funcționează pe bază de argumente, cel puțin al meu așa e.

Auzi, cuvântul magic! Ahahahhah. Și nu mă refer la situațiile alea obișnuite, fără miză prea mare, cu zero potențial de circ. Mă refer la situațiile tensionate, când probabil ai epuizat deja niște explicații și niște argumente, când ești și tu nemâncat, obosit, nevorbit.

“Mami, ne trezim, ne trezim, ne trezim, ne trezim… ne trezim?” E prima chestie care mă scoate din minți dimineața. De o mie două sute de ori “ne trezim”. “Te rog frumos” nu a funcționat niciodată, pentru că un copil are nevoie de niște repere concrete, nu de insinuări spuse pe tonuri serioase.
“Te rog să nu mai țipi de dimineața” e clasica greșeală: cererile se formulează în propoziții afirmative, în care mai bine îi spui copilului ce să facă, în loc de să nu mai facă.
Și nu, “te rog să taci” nu e o variantă, că nu e ca și când tăcutul e o activitate distractivă :))

Nici “mă doare capul” nu merge, pentru că e greu să facă legătura între repetatul obsesiv al unei întrebări legitime, cu durerea ta de cap. Astea sunt cauzalități subînțelese doar de adulți care au uitat să comunice. Genul ăla pe care-l urăsc bărbații atât de tare (și unele femei, printre care și subsemnata), care, în loc să spună “te rog să duci gunoiul”, zice “s-a umplut gunoiul”.

Dacă îi propui ca, în loc să întrebe obsesiv, să verifice cât e ceasul, oare se cheamă puțină manipulare? Distragerea atenției? Se poate. Cert e că, la noi, dimineața mai funcționează. Doar că e un moment în care îmi pasă atât de puțin de atât de multe lucruri, încât aș plăti bani cash să mai dorm două secunde.

Da, copilul spune ”te rog” și asta e grozav, însă cuvântul magic funcționează doar când vrea el ceva de la tine, nu și când vrei tu ceva de la el. Că așa-i scris în legile copilăriei: părintele câștigă orice negociere cu greu, nu cu magie.

te rog argument negociere copil miruna ioani

Confirmarea a venit la o zi după ce am scris aceste concluzii, noroc că eram pregătită. Discuție cu fiul meu, după un mini-circ legat de niște poze cu Moș Crăciun pe care a cerut să le vadă pe telefon, chestie pe care nu o susțin prea tare. Adică, orice are legătură cu telefonul nu susțin, pentru că acolo te duci din una în alta și, după 5 minute, te miri cum au trecut două ore. Și-mi zice:

-Bine, mami, dar atunci îmi dai telefonul să mă uit la poze cu moșul în mașină. În drum spre Bucutești. Bineeee?
-Iubitule, dar nu îți pot promite.
-Mami, dar eu viau.
-Înțeleg,  hai să mai vedem atunci cum o să fie.
-Păi, mami, voba-i vobă. Dacă așa am vobit, așa rămâne.
-De asta, nici nu ți-am promis.
-Tu nu, dar am zis eu și ajunge. Că voba-i vobă, doar știi.

via GIPHY

Articolul anterior

Totul despre demineralizare și tratamentul ei, anestezie generală la copii mici și altele -interviu cu un dentist de copii, din Dent Estet

Articolul următor

Cultura “doctorul habar n-are, cu antibiotic îmi trece mai rapid” -un medic din Brazilia trage un semnal de alarmă

10 Comentarii

 1. Eu inca nu am scapat de ticul ‘te rog sa te imbraci acum, copile’. Si nici de ‘mama, faci si tu aia? ‘ . Si mai am cateva.

 2. Elena

  Si daca spun ca de abia astept sa ajung la faza asta, ma credeti? Inseamna ca a crescut, ca e sanatos, fericit si mai ales, istet! 🙂

 3. Denisa

  Stiu atat de bine momentul ala cand as da orice pentru putin somn in plus sau putina liniste in perioada aia…nemincat , obosit si chef de vorba si explicatii zero.
  Parte mai putin placuta cand ai un copil istet este ca te incuie in discutii cu propriile argumente.
  Eu am doi isteti , orice rugaciuni pentru linistirea sufletului si creierului meu sunt primite.

  • Geo

   “ne trezim, ne trezim, ne trezim?”. Și fetita mea cum deschide ochii dimineața spune : “am mai dormit, am mai dormit !”. Asta înseamnă că a dormit destul și trebuie sa ne dam jos din pat în secunda aia, da’ fix în secunda aia!

 4. Madalina

  Fiind mama de pui extrem (!) de competitiv (asa e el, nu mosteneste pe nimeni la capitolul asta, a fost la scoala si cresa Montessori, deci nici educatia nu a fost asa), am vazut ca functioneaza numaratoarea inversa. Daca spun “te rog”, pot sa spun si de 10 ori (pe testate), insa daca incep sa numar, imediat se activeaza sportivul din el.

 5. Mihaela

  Eu ma trezesc cu clasicul la noi “s-a luminat, auzi mami cum canta gugutiucii?” I-aș împușca pe gugutiuci… Faza cu te rog e și la noi la ordinea zilei…. Când zice Petru mami, poți sa ma ajuți sa…….diverse, te og? eu ma topesc și gata, sigur, puiule…. Invers nu funcționează mereu…. La noi oricum s-au servit doar argumente clare și explicații logice și copilul nu poate fi prostit, mai încearcă bunicii dar nu funcționează…. Am observat ca atunci când we’re having a bad day, lucrurile se precipita și degenerează de dimineata…. Se trezeste cu capsa pusa și orice ai face, dacă nu îl supara faptul ca trebuie sa se îmbrace, sigur îl enervează ca trebuie sa mancam sau mai știu eu ce. Musai show-ul se face doar cu mami

 6. Cora

  “Poze” vrea si puiul meu (3,7 ani) sa vada, iar discutia e identica😀… Stii cum am scapat de orice “disperare” si am tot cheful din lume sa negociez? A fost copilul o luna cu bunicii la munte… Ehe, m-am topit si uscat de dorul lui. Si am zis, las’ sa vina acasa, ca negociez oricat trebuie, cu drag si fara nervi… 😊

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 152 queries in 0.368 s