Un medic din Brazilia publică rezultatul analizelor unui pacient, care are o bacterie rezistentă la toate tipurile de antibiotic. Nu dă nume și prenume, normal, însă critică aspru cultura “medicul habar n-are, lasă că știu eu mai bine”.
Mesajul ei de pe facebook s-a viralizat și e un semnal de alarmă ca medicii să nu mai prescrie antibiotice una-două și pacienții să nu le mai ia după ureche. Antibioticele ne pot salva viața, dacă nu abuzăm de ele, ca-n povestea cu lupul.
“Pentru pacienta care se plânge că nu-i prescriu antibiotic băiatului ei răcit. Pentru pacientul care face un tantrum, că-l doare gâtul și nu vreau să-i dau azitromicină.
Pentru oamenii care-și tratează cu amoxicilină durerile de cap.
Pentru toți cei care insistă că, pentru febră, cea mai sfânta e penicilina, care vindecă toate infecțiile și omoară toți “microbii”.
Pentru amicul care și-a luat doar jumătate de tratament, că se simțea mai bine, venea weekend-ul și voia să bea o bere și el.
Pe măsură ce bacteriile se adaptează, ele se adaptează la toate felurile de antibiotice, asta din cauza culturii “medicul habar n-are, cu antibiotic îmi trece mai rapid”.
Poftiți, doamnelor și domnilor, o bacterie rezistentă la toate antibioticele… și creată de om.”
Imagine și text publicate de un medic din Brazilia, @maíracr
Masha
Cand mi-am scos molarii de minte am intrebat daca este neaparat nevoie sa iau Ketonal si antibiotic. Nu voiam pentru ca ma simteam bine (eu chiar am fost un caz norocos, nu am avut probleme, desi am avut suturi si o interventie ce a durat 40 minute). Antibiotic am luat, pentru ca mi s-a spus ca este important in primele zile, sa nu fac infectie, dar ketonalul l-am inlocuit cu Nurofen si am luat doar 2 pastile, atat.
In rest, nici nu-mi mai aduc aminte de cand nu am mai luat antibiotic. Si analgezice evit sa iau, in sensul ca, lasa ca mai stau putin poate imi trece si fara pastile.
Miruna
Imi pare rau sa iti spun, dar nu se da antibiotic dupa extractie decat old school. Nici dupa alte interventii mai complexe. Daca faci infectie, da, e altceva, dar nu toti pacientii fac.
Iar cei cu probleme dupa extractie fac cel mai des alveolita, care se trateaza local, antibioticul n-are a face.
Dar multi stomatologi prescriu in continuare, ca sa fie toata lumea linistita si pacientul multumit.
In UK, nu se dadea nici nurofen dupa extractie, ba sfatuiam pacientii sa evite daca nu au dureri foarte mari.
o femeie
Miruna, poti, te rog, scrie asta la toti medicii dentisti? e vreo asociatie, ceva, ce informeaza/afiseaza recomandari? Nu de alta dar am rude care au primit, acum cateva luni, antibiotice la extractie. Romania.
Sa mai zic ca eu aveam forme de alergii ce acum 15 ani nu erau corect identificate si pt simptome am primit si antibiotic? Luna de luna … nici nu ma mir ca s-a deteriorat corpul in perioada aia. Sunt medici care dau ce vrea pacientul – ca altfel pacientul zice ca e medic prost. Educatia de la medic incepe….
Masha
Nu am stiut. Medicul chirurg mi-a prescris.
Miruna
N-are nimic acuma ca ai luat o data, no panic. Doar ca puteai scapa si fara, atata tot. 🤗
alexandra
Noua la un moment dat ne-a recomandat medicul sa ia si surioara antibiotic preventiv ( fratele lua tratament pentru streptococ betahemolitic) cu toate ca la ea, exudatul era negativ.
Miruna
Să ia toată strada, că na. Incredibil.
Ana
Buna! Dar la implaturi? Am primit 7 zile de antibiotic de la chirurg dupa ce am facut 2 implanturi dentare in aceeasi sedinta.
Andreea
buna, si eu la fel (in Germania) doua extractii si o operatie la radacina unui dinte si am primit doar ibuprofen, de luat in caz de durere majora.
Violeta
Nu ai sa crezi, dar eu personal am aruncat reteta cu antibiotice la cos, in doua situatii in care nu era nevoie de ele si ma felicit si acum. Eu efectiv nu vreau sa aud de ele. De acord, daca e musai… E musai. Altminteri, nici vorba.
Miruna
Problema e că nu mai ajungem să știm când e musai, pentru că, iată, situații din astea 🙁
Mihaela
Ce ne facem cu soacra? Ea e medicul de familie al soțului și la orice răceală vine cu folia de antibiotic? Îmi vine sa turbez…. Astept sa iasă la pensie sa îl mut la dr meu.
Miruna
Auleu, aici e complicat tare! Nu stiu ce sa zic, sunt multi medici care inca practica la fel ca acum 50 de ani. Doar sa ii explici sotului sa se informeze un pic cat e de periculos.
Violeta
Am avut aceeasi problema. Fii smechera. Zici ca ea si faci ca tine. Asa impaci si capra si varza. Pune pe primul loc binele alor tai.
Andreea
poti incerca sa ii trimiti articolul acesta, poate functioneaza
Simo
Pediatra lui Tudor nu este pro-antibiotic (administrat pentru orice) si imi place asta. Am patit, la un moment dat, sa aiba Tudor o infectie (conform analizelor) si i-a prescris antibiotic conform antibiogramei. Cand i-am refacut analizele, nu disparuse infectia si pe deasupra, devenise rezistent la antibioticul pe care il luase prima data. Deci, nu e nici macar ca “lasa ca am mai luat d-asta, stiu ca e bun”.
Miruna
Da, pentru ca atat de repede isi capata rezistenta aceste nenorocite de bacterii!
teo
Și-s atâția ”dăștepți” care ”știe” ei mai bine și înjură farmacistul când li se cere rețetă…
Iulia
O mare contribuție la rezistenta la antibiotice este data de tratarea animalelor a căror carne se consuma. Multe dintre tulpinile rezistente sunt selectate în crescatorii. Din nefericire, deoarece aici interesele industriei sunt imense și pentru că e mai ușor să renunți la o pastila decât la o ceafa la grătar, acest aspect este foarte puțin cunoscut. Just saying..
Miruna
Foarte corect
Miha
Vedeți dumneavoastră…. la fel ca vaccinările, infecțiile bacteriene sunt un subiect delicat. Cazul nostru, concret, posibil rar (eram după o iarnă cu multe viroze care ne-au slăbit imunitatea amândorura), dar să nu minimizăm posibile efecte: acum trei ani eu am avut un rezultat pozitiv pentru un stafilococ – din secreție nazală. M-am testat din proprie inițiativă, consecință a unor “coșuri” inexplicabile pe tenul meu. Nu testasem copilul, astfel încât nu știm unde a fost “focarul”. Doctorul de familie a decis să nu iau tratament dacă nu prezint simptome îngrijorătoare. După două luni am fost internată cu fiul meu, eu cu furuncul sub axilă, el cu flegmon abdominal – mai simplu descris, o umflătură cât pumnul pe abdomen – și febră înaltă ce nu a cedat timp de 5 zile cu antitermice la niciunul. Ceea ce puteam preveni a devenit un chin, cu o săptămână de internare, antibiotic puternic prin branulă lui și comprimate în cazul meu, plus două incizii mie, “pe viu”, subaxilar și la un deget. Eram și înainte, suntem și în continuare, atenți la normele de igienă, atât acasă, cât și în rest, nu folosim aceleași pahare sau aceleași tacâmuri, nu ne scobim în nas, în vacanțe ducem prosoape de rezervă pentru cazul în care cele oferite la cazare nu par igienizate, etc. Este o experiență pe care nu o doresc nimănui. În același timp cunosc cazuri de părinți care au refuzat să-și trateze copiii purtători de streptococ pe motiv că nu aveau simptome, deși în grupa lor de grădiniță alții au ajuns internați la spital de boli infecțioase, cu tratament și 3-4 recidive pe parcursul aceluiași an. Vă las pe dumneavoastră să judecați sau ignorați un asemenea cazuri. Eu în momentul de față consider că un purtător trebuie tratat, atunci când este într-o comunitate (ok, nu dorești să ia copilul antibiotic, ține-l departe de grădinițe și locuri de joacă sau tu, ca adult, du-ți cană de acasă și nu gusta nonșalant din cafeaua colegului), iar pentru persoanele cu imunitate scăzută nu consider negociabil tratamentul, sub nici o formă. Sănătate tuturor!
Alina
Nu eu nu sunt de acord cu antibioticul…dar parca de ceea ce mi a fost frică nu am scapat!!! Am 2 copii problema adica bolnăvicios parca sunt crescuți în glob de sticla …parca sunt magnet ptr tot ce înseamnă răceală, infecție,virus etc .Asta până acum vrei 4 luni când le am luat de la secom first defense ….minune .au racit enterocolita fara …fara antibiotic , eu le dau o sticla la amândoi intr o lună…si când se termină…mai astept 2 săpt si le iau iar …
Izenya
Din pacate eu am luat antibiotic prescris de medicul stomatolog preventiv de trei ori dupa ce mi-au fost extrase maselele de minte. Am avut mai multa incredere in el decat in intuitia mea. O singura data am refuzat si nu am avut probleme. La fel am patit cu bebelusului. Medicul i-a prescris picaturi cu antibiotic pentru obstructie de canal lacrimal fara sa recomande un examen de secretie conjunctivala si antibiograma inainte. Ulterior mi-am dat seama ca le-am pus degeaba, copilul nu avea nicio bacterie, secretia a ramas.