Când ți-e mai frig decât dor de sanie

Când ți-e mai frig decât dor de sanie, e clar că nu mai ai 12 ani! miruna ioani

Nas roșu, obraji încinși, picioare calde și urme de bocanci pe zăpadă. Mai știți? Fermoare înghețate, mânuși udate, ghetuțe încercate. Aerul ăla rece în nări. Buzele uscate. Hainele scârțîite de înghețate. Bulgări și cazemate. Săniuțe trase, alunecate, dirijate. Derdeluș, urcare. Derdeluș nu e diminutiv, deși pare. 🙂 Iată și versuri, neintenționate.

Auziți, ce s-a defectat pe drum? Vă rog să mă scanați sau să mă radiografiați sau să mă citească un soft făcut de oameni deștepți ca pe mașinile cu o avarie. Mi s-a aprins și mie un beculeț, de nu știu dacă e normal ce se întâmplă.

Dacă mi-e frig, nu îmi mai place. Dac-am luat apă la șosete, intru în casă. Dacă mi-a înghețat nasul, nu mă mai pot gândi la altele. Zici că trece timpul pe la tine pe-acasă și-ți ia la pachet copilăria cu toate bucuriile astea minunate. Și te transformă într-o blană prețioasă, într-o mașinărie fițoasă și greu de ținut la masă.

Mai știți cum ți se făcea foamea aia de la aerul rece? Cum îți înghețau dinții în gură, dar nu-i simțeai decât când intrai în casă? Cum te dureau mâinile de la zăpadă, dar erai conștient doar când le băgai sub apă caldă?

Cum te jucai cu atâta bucurie, încât n-aveau loc altele în tine.

foto Pixabay

Articolul anterior

Ajutor, nu știu să-i cânt copilului meu! (Despre cursuri de muzică pentru bebeluși și copii până la 5 ani)

Articolul următor

Nu mai duceți copiii răciți în colectivitate și câteva măsuri de bun-simț prin care să-și revină rapid (concurs)

15 Comentarii

 1. Nicoleta

  Vai si inca, cum. Nu aveam nicio treaba. Acum nu rezist fara bocanci si haine impermeabile. Si pentru ca am ajuns asa imi las copiii sa se bage unde e zapada mai mare si sa o aduca in casa pe haine ca nu-i bai

 2. Steluta

  Vai, Miruna, te iau cu mine la derdelus candva! Am fost acum cateva zile pe partie la sinaia si fiindca nu stiu sa schiez si nici sa ma dau cu placa, m am dat cu sania, acolo, la gramada cu copiii ❄️❤️ Deci m am incarcat cu energie si a fost atat de fain! Eram la gramada cu piticii ?? da, am inghetat, scartaiau manusile pt ca eu aveam de lana, nu impermeabile, nasul si obrajii rosii ?, dar nu regret o clipa. Deci gata, cand mergem la derdelus ca sa-ti readuc aminte de frigul copilariei? ?

 3. Diana Preda

  Ce amintiri faine am de la sanius! Câte trei rânduri de haine usca bunica pe sobă într-o zi; nimic nu ne zicea, ne lăsa să ne încălzim, să mâncăm și apoi la zăpadă cu noi. Bunicul ne umplea saci de plastic cu paie, să nu ne rupem fundul pe deal în jos. De dragul copilăriei, desi acum detest frigul, mă îmbrac cu trei straturi și ies cu picii cu sania de câte ori putem. Pe cel mic l-am scos prima oară la trei săptămâni:)

  • Ohoooo, asta am făcut și noi, mai ales eu, din dorința de a crește un copil care să nu-mi moștenească fixurile. L-am scos afară de la 5 zile în ploaie, ninsoare, ce o mai fi fost.
   Și eu am amintiri plăcut de la săniuș, dar acum am nevoie de confort mai mult decât de orice. Aici mi se pare că e ceva un pic greșit totuși.

 4. Rox

  As fi putut sa stau zi si noapte. Sa bat orice record. Iar cand intram in casa apa rece ma ajuta sa imi incalzesc mainile. Cea calda amplifica durerile. Secret bine pastrat ?

 5. imi aduc aminte ca in copilarie statusem la saniush pana pantalonii erua inghetzatzi pe mine si pielea dedesupt era mov de frig.

  Acum iernile fug la plaja.

 6. Pentru mine sa învăț sa schiez a însemnată redescopăr fericirea de a sta toată ziua afara, chiar și pe minus multe grade, sa îngheț, sa ma mișc ca să ma încălzesc și iar sa îngheț. Altfel și eu urăsc sa imi fie frig dar partea buna e ca atunci cand eram mica nu se găseau cizme super și geci atât de bune, acum e mai greu sa îngheț totuși, dacă ai bani îți iei țoale bune. 🙂

  • Si eu am redescoperit iarna si zapada de cand am invatat sa schiez, acum 2 ani. Cu niste sosete bune, manusi bune si fular de genul asta http://www.buff.ro/original-buff/ nu mai ingheata nimic si nici nu-mi mai vine sa plec de pe partie. Nu s-a facut derdelus la voi in Tineretului? As veni si eu cu sania 😀

   • Să știi că m-am gândit și la asta!!! Fără echipament din ăsta performant și tot rezistam când eram mici! Copiii noștri sigur vor depăși recorduri mondiale! Nu ne mai plângem că vor la calculator.

 7. Alina

  Urasc iarna, gheata si zapada! Doar patinoarul imi place, daca ar fi undeva la 20 grade +…ar fi minunat!

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 161 queries in 0.403 s