Cum să NU îți crești copilul -învățăminte de la Klara Hitler, mama celui mai celebru criminal german

Nu știu ce am cu al doilea Război Mondial, e o temă care-mi revine din când în când sub o fascinație pe care nu o manifest pentru altceva. Mai mult decât aspectele politice și militare factuale, de genul cine pe cine a bătut și cine ce a făcut, mă interesează ce a fost în mintea lor, îmi place să înțeleg de ce-urile din spatele acțiunilor teribile, teribile care s-au întâmplat mai demult.

Atenție, e un articol care s-ar putea să vă afecteze emoțional.

Hitler a avut o minte bolnăvicioasă pe foarte multe niveluri (a fost un copil abuzat, un tânăr în depresie, apoi pervers și dependent de amfetamine și, la final, bolnav de Parkinson, o boală care afectează și capacitatea de a lua decizii), iar psihanaliza făcută de americani după sistemul freudian, culegând datele doar din exteriorul subiectului, nu întinzându-l pe o canapea, mi se pare fenomenală.

Sunt multe de povestit, resurse nenumărate, nu vreau să fie un articol pretențios, ci unul scris doar din amintiri, după vreo 5 zile în care am văzut și revăzut multe documentare foarte interesante. Mai ales că le-am înțeles cu mintea de mamă.

Hitler a fost ultimul copil al familiei, care a supraviețuit, înaintea lui fiind doi frați pe care i-a pierdut. Asta a făcut-o pe maică-sa să îl cocoloșească excesiv. Plus că era un copil bolnăvicios, iar însăși faptul că a supraviețuit a fost privit ca și când era ceva special la el, ca și când ar fi avut o misiune. Mai era născut și în duminica Paștilor, ceea ce a contribuit la impresia mesianică pe care o avea despre sine. Din păcate, nu numai el. A sedus un întreg popor.

Medicul lor de familie, un evreu pe nume Bloch, a declarat că Adolf avea cu mama lui cea mai strânsă legătură pe care a văzut-o vreodată. A îngrijit-o cu sfințenie după ce s-a îmbolnăvit, era complet responsabil de ea și i-a îndeplinit și cele mai mici dorințe.

Tot doctorul povestește cât de curat era la ei în casă, ceva ce rar îți era dat să vezi. Dr. Bloch se întâlnea des cu familia Hitler, tocmai fiindcă băiețelul se tot îmbolnăvea, deci mărturia lui este relevantă.

În timpul războiului, americanii l-au luat pe profesorul de psihologie de la Harvard de pe atunci, Walter Charles Langer, și i-au zis să îi facă un profil psihologic lui Hitler, ca să-i înțeleagă mai bine mintea. Langer a zis, vă dați seama că îmi cereți ceva ce nu s-a mai făcut niciodată. Dar i-a făcut profilul și chiar niște previziuni fenomenale, în funcție de ce a descoperit. Așa s-a născut un întreg nou departament din cadrul CIA, după care, la ora actuală, cei mai importanți lideri ai planetei au un asemenea profil psihologic deja gata făcut.

Langer a presupus, din mărturia doctorului Bloch legată de obsesia Klarei pentru curățenie, că etapa antrenamentului la oliță a fost una grea pentru micul Hitler, ceea ce a dus la problemele lui sexuale de mai târziu.

Tatăl lui era foarte agresiv, iar Adolf adesea găsea alinare în brațele mamei.

Avea un profund complex Oedipian și mai mulți istorici și psihanaliști sunt de acord că cea mai puternică atracție sexuală a lui Hitler, din toată viața sa, a fost față de mama lui, Klara. Că nimeni, niciodată nu a depășit sau egalat această atracție.

Nu există dovezi cum că Hitler ar fi avut relații sexuale cu alte femei, inclusiv cu Eva Braun, amanta lui de mulți ani. A avut o relație complicată cu o nepoată, Geli, care se pare că s-a sinucis. Înainte de asta, ea a povestit unui confident cum Hitler o punea să facă tot felul de perversiuni, inclusiv să urineze și să defecheze pe el. Se bănuiește că, la un moment dat, nu a mai suportat și s-a sinucis.

Legat de Eva Braun, femeia pe care a luat-o de nevastă cu o zi înainte de a muri, există mărturii ale servitorilor din acea perioadă, care spun că niciodată nu au găsit vreo urmă în patul sau camera lui Hitler care să arate că ar fi avut loc vreun act sexual. Se crede că relația cu Eva Braun a fost una asexuală.

Pe de altă parte, se știe faptul că, în timpul discursurilor sale pline de pasiune (Hitler era un excelent orator), se excita atât de mult, încât avea inclusiv orgasme. Asta s-a aflat de la singurii doi medici cărora el însuși le-a mărturisit și cărora le-a cerut un leac pentru asta. Ei au zis un fel de ”las-o așa”, căci altfel și-ar fi pierdut din puterea oratorică din timpul discursurilor.

Când tatăl lui a murit, Hitler a simțit o frustrare legată de faptul că nu a putut-o apăra pe maică-sa de tată, iar când tatăl nu mai era, frustrarea se adâncea, a presupus Langer.

Apoi, când el avea 21 de ani, ea a murit, bolnavă de cancer de sân. Tratamentul vremii era mastectomia, iar Hitler insistase ca mama lui să facă și un alt tratament experimental cu un dezinfectant administrat intravenos, iodoform. Acesta nu a funcționat, desigur, ba mai mult, a chinuit-o pe bolnavă și a murit în chinuri groaznice. Ceea ce Hitler nu și-a iertat, probabil, niciodată.

De aici se crede că vine obsesia lui pentru boală și pentru curățenia națiunii, nu voia ca poporul să aibă niciun defect și căuta să creeze omul perfect, rasa ariană (oameni înalţi, blonzi şi cu ochi albaştrii şi cu un intelect superior celorlalte rase).

Antisemitismul lui extrem se crede că venea din faptul că dr. Bloch, medicul mamei sale, era evreu. El a fost socotit vinovat de moartea mamei, de faptul că nu a putut-o salva, iar Hitler s-a răzbunat pe toți evreii.

Același dr. Bloch a mărturisit că a fost uimit și de reacția tânărului Hitler atunci când i-a comunicat că mama sa suferă de o boală incurabilă. Zice că l-a chemat împreună cu cele 2 surori în cabinet și, când le-a spus, ele au primit vestea echilibrat, el, în schimb, a început să tremure și să plângă. Era transfigurat. Medicul spunea că nu mai văzuse asemenea reacție. Ceea ce, mărturisesc eu că nu prea înțeleg. S-a mirat că omul a început să plângă când a auzit că e bolnavă mama lui?

Acum, ce am înțeles eu din toate astea.

 • Niciun Mesia nu a fost acolo în el, poate un pic de diavol, nu poate, sigur.
 • Nu mama lui e de vină pentru tot monstrul care a devenit. De fapt, inclusiv dr. Bloch zicea că femeia s-ar învârti în mormânt dacă ar ști.
 • A fost cu siguranță un cumul de factori, inclusiv genetici, care au dus la dezastrul care s-a întâmplat.

Dar e evident că:

 • Violența naște monștri.
 • Nicio mamă nu ar trebui să rămână lângă un partener abuziv.
 • Una e să cocoloșești copilul, alta – să-i dai încredere în el.
 • Există iubire necondiționată cu limite sănătoase. Cine stabilește care sunt aceste limite? Habar nu am, dar mă gândesc că a obișnui copilul să se descurce singur e un bun început. Se pare că atât mama, cât și surorile erau obișnuite să îi dea de mâncare, să îi calce și spele rufele, iar el ducea o viață simplă și parazitară. Când ai prea mult timp la dispoziție, uite că-ți vin tot felul de idei.
 • Dușmanul binelui e preabinele.
 • E important să pregătești copilul pentru viață. Dacă tu ai dispărea mâine, el cum s-ar descurca?

Astea sunt concluziile mele, nu trebuie să fie și ale voastre. Intenția mea nu e să o judec pe mama, Klara Hitler, îmi imaginez că i-o fi fost greu și ei. Vreau să închei, spunând că sunt sigură că și-ar fi dorit să crească un om și un fiu fericit. Hitler a fost multe, dar în niciun caz fericit.

*Dacă vreți să vedeți ceva pe cont propriu pe subiect, începeți cu documentarul de pe Netflix, Hitler – O carieră. Apoi, foarte interesant, un documentar întreg pe youtube, despre munca profesorului de psihologie de la Harvard: Inside the mind of Adolf Hitler. Și asta, în românește, completează informațiile celelalte:

Apoi, dacă vă țin nervii, dați pe ceva despre Josef Mengele, îngerul morții, doctorul care a făcut experimente îngrozitoare la Auschwitz pe copii și adulți, dar mai ales pe gemeni. Tipul a găzduit o întreagă familie de pitici români, pe care i-a ținut în viață, doar ca să se laude cu ei la colecția lui impresionantă. Erau o raritate. A făcut injecții cu benzină în brațe și în cap, transplanturi de piele și de sânge, ba a și cusut pe viu un copil de geamănul său ca să vadă ce se întâmplă. După război, tipul a dus o viață boierească prin Argentina și Brazilia, a murit natural, în timp ce făcea baie în mare. A scăpat fiindcă niciodată nu s-a tatuat cu simbolul SS și fiindcă provenea dintr-o familie foarte bogată. Oricum, și povestea lui e teribilă, aproape ca un roman foarte prost.

Ca să închei într-un mod totuși optimist, vă las cu mărturia acestei femei, o evreică din Transilvania, care a supraviețuit experimentelor lui Mengele și care a făcut ceva incredibil după ce a ieșit din lagăr. Clipul s-a viralizat, s-ar putea să îl știți, dar vă rog să-l mai vedeți o dată, ca să rămâneți cu un strop de speranță după acest post amar.

Articolul anterior

Boala de care mă tratez: Așteptarea

Articolul următor

Știți ce înseamnă ”la curte”, în București?

21 Comentarii

 1. Elena

  Foarte interesant! O sa incerc sa le vad si eu! Articolul tau vine intr un moment in care de azi am decis sa o las sa planga pe galusca afara ca sa mearga pe jos ca altfel nu am nicio sansa….mi s a rupt sufletul cand i am vazut lacrimile, dar trebuie sa stie ca nu o pot tine mereu in brate! Si inca ceva off topic….sotul si soacra ma bat la cap sa o intarc le am explicat ca
  nu e momentul , nu sunt inca pregatita, plus ca ii dau si maselele, iar la job de luni o sa intru in paine. Ma deranjeaza maxim ca nu ma inteleg, crede ma cateodata imi vine sa le zic treziti va…tu de cate ori ii mai dai tati? La mine daca stam in casa face ce face si tot cere tati😁😁 ma gandesc si la intarcat dar vreau sa aiba loc treptat. Multumesc! Te pup

  1+
  • Măi, te cred. Cam tot timpul îi dau. Adică, uneori, zici că are 3 luni. Noaptea se trezește și de 4-5 ori uneori, uneori o singură dată. E foarte variabil și nu știu în funcție de ce. Și mie îmi zice lumea, dar sânii nu sunt ai lumii, sunt ai mei. Deci să mă sufle de praf.
   Partea bună e că rezistă fără mine o zi întreagă fără probleme, mănâncă excelent, adoarme în cărucior cu altcineva.
   Partea proastă e că, dacă sunt acasă, e agățat de mine, înainte de orice prânz/masă, vrea să sugă și adoarme muuult mai greu la sân.
   Inexplicabil. Plus, când e cu mine, mănâncă mai prost și bea mai puțin,

   De supt nu suge foarte mult sau nu îmi dau seama, dar stă mult cu sânul în gură. Nu a avut niciodată suzetă, deci eu sunt suzeta lui, mulțumesc.

   4+
   • p.s. Nu o lăsa să plângă. Explică-i frumos că nu o poți lua în brațe că te doare spatele etc. Spune-i asta de dinainte de a pleca și, foarte important, ține=te de cuvânt. Dacă ai zis ceva, e important să vadă copilul că nu există excepții.

    De exemplu, am avut niște probleme destul de nasoale cu spatele, copilul știa, nu îl mai puteam duce în brațe, căci se agrava problema.
    El nu mai stă în cărucior decât la somn, la plimbare nu îl mai folosim de la o vreme. Faza e că, în parc, obosește și vrea în brațe la întoarcere, de obicei.
    Acum, ce să fac, să car căruciorul degeaba nu era o soluție, să îl port în brațe nici asta. Așa că i-am spus: mergem în parc, dar nu te pot lua în brațe. Ori luăm căruciorul și STAI în el, ori luăm trotineta, dar mergi pe ea. A ales trotineta.
    Evident, a venit momentul în care voia în brațe. I-am amintit ce ne-am înțeles și i-am dat varianta să mergem să stăm pe o bancă să ne odihnim. Atunci nu a mers, a vrut neapărat în brațe. Poate mă testa, nu știu. M-am lăsat la nivelul lui și i-am amintit ce am vorbit, i-am zis că putem sta să ne odihnim undeva sau să ne ținem în brațe. S-a pus în fund fix acolo, în mijlocul aleii. M-am așezat lângă el. Apoi ne-am îmbrățișat și ne-am încărcat reciproc cu putere de a merge mai departe.După câteva minute era ca nou.

    Poate funcționează și la voi.

    9+
    • Elena

     O sa incerc si eu varianta asta. Pare chiar ok. Sper sa functioneze si la mine. Te anunt! Multumesc mult inca o data! Seara frumoasa!

     0
   • Elena

    Cam asa si la mine are perioade😀😁multumesc pentru raspuns…e bine ca nu sunt singura!

    0
   • Cristina

    Asa e si al meu, adoarme cu tata in gura chiar daca nu trage din ea(pana nu îi da drumul singur nu ma pot ridica, daca ma ridic se agita). Suzeta nu a tinuto niciodata , iar din biberon mai manca si lapte praf si lapte de la mine, dar dupa ce am inceput diversificarea nu am mai vrut deloc din biberon.
    Acum are un an si doua luni. Suge si noaptea de doua ori.
    Presimt ca intarcarea va fi grea.

    0
   • Autointarcare la 2a6l. Initiata de el, sustinuta de mine.
    Aveti incredere in copiii vostri! 🙂

    0
 2. morbo

  acuma o fi contat pe langa asta si ceva stres post traumatic de veteran din primul razboi mondial…

  3+
 3. Rusu Delia

  Acest articol este bine venit pentru mine, o pustoaica plina de sadicism si interesata de acest diavol, si pentru ca eu voi merge la un concurs pe baza Holocaustului, pe 19 mai. Te puuuup mult!

  1+
 4. Valeriu

  Initial am crezut ca ti-a spart cineva pagina si a publicat articolul. :))

  1+
 5. Mihaela

  A mai fost un cretin (Göbbels ?) care si-a pus sotia si copiii sa ia cianura, ca sa se sinucida. Niste dezaxati, insa normalitatea este foarte variabila in functie de context. In Antichitate, sclavii erau priviti ca niste obiecte, in Evul mediu un baiat de 12-13 ani mergea la razboi.

  1+
 6. Irina

  ”Se crede”….”se banuieste”…”se presupune” – cam multe concluzii categorice bazate pe banuieli. Dar, fiind vorba de personajul in cauza, e de la sine inteles ca poti sa-i pui in carca orice chestie negativa.
  Si Stalin a fost batut de ta-su pana i-a rupt mana si a ramas toata viata cu probleme de sanatate . Maica-sa, o taranca simpla , a dorit sa-i asigure fiului un viitor mai bun asa ca a facut mari sacrificii sa-l trimita la scoala. Culmea, si in cazul asta exista un evreu – un negustor bogat la care lucra mama si care i-a dat carti sa citeasca si l-a ajutat financiar sa intre la seminar – oare vreun profiler american a facut legatura intre asta si persecutia evreilor din perioada sovietica?:) Ca despre antrenamentul la olita al micului Stalin chiar nu mai poate presupune nimeni nimic!

  3+
  • Măi, nu trebuie să te superi pe mine, eu am scris doar din ce am văzut, nu sunt afirmațiile mele, nu bag eu mâna în foc pentru ele. Acum, din comentariul tău înțeleg că ți-ai fi dorit să scriu despre Stalin? Îmi pare rău că nu citesc gândurile oamenilor.

   2+
 7. maddy

  interesant articol, si eu sunt curioasa de motivul din spatele motivului, cum imi place sa spun.
  mama lui Adolf parea o femeie care si-a ingrijit copilul cat a putut de bine, la ce am citit in articol, chiar si dupa standardele de azi.
  probabil a iesit omul care a fost din motive genetice, ceva nu era in regula cu el de cand a aparut pe lume. a gasit si oameni (multi) care-l aprobau si din aproape in aproape s-au intamplat toate tragediile facute de el si nazisti.
  Hitler si-a justificat actiunile prin argumente stiintifice, cumva detasandu-se de raul pe care il facea. stiinta justitica moartea si experimentele sadice pentru ca oamenii aia nu erau superiori (Untermensch) asa ca nu contau.
  iti las un studiu interesant despre incidenta abuzurilor in copilarie in randul criminalilor in serie.
  http://maamodt.asp.radford.edu/Research%20-%20Forensic/2005%2020-1-Mitchell-40-47.pdf

  0
 8. ai uitat sa zici si ca era vegetarian :))

  Ok, e un cumul de factori la el, adaugam si puscaria, si drama neamtului interbelic cu inflatie si dilema ca de ce sufera ei ca doar au luptat bine in primul razboi etc. Nici unul din cele prezentate izolat duce la deviatii asa grave. Dar cu siguranta ca starea din tensiune din casa deformeaza realitatea si comportamentul copilului si viitorului adult. Iar nici mama nu era chiar teafara, ce femeie normala cu 3 copii isi tine casa bec de impresioneaza si pe doctor?

  1+
 9. Ela S.

  Nu știu sigur,dar antisemitismul era prezent în perioada aia peste tot,nu numai în Germania.

  2+
 10. Wow…stiam eu de ce nu imi place cand cineva isi cocoloseste prea mult copilul 😀

  1+
 11. Florin Matyas

  ADOLF HITLER, CAST PENTRU POPORUL GERMAN

  Adolf Hitler rămâne un geniu. Cancelar pe urmă Cancelar și Fuhrer reușește să cucerească aproape toata Europa în câțiva ani, trimite trupe în Africa, Arabia si decide că viitorul poporului german este pe tărâm rusesc. Deci decide să atace Rusia.
  În Primul Război Mondial rușii au fost învinși. De ce nu ar fi din nou învinși mai ales când la conducere se află el Adolf Hitler Mesia germanilor?!

  Ca să îl înțelegem pe Adolf Hitler trebuie să vedem ce fel de om a fost.
  În copilarie era tratat brutal de către tată, care la un moment dat a crezut că și-a omorât fiul în bătaie și cu dragoste puternică de către mamă.
  Micul Adolf s-a atașat de mă lui. Mai târziu spune: “Pe tatăl meu nu l-am iubit dar îmi era frică de el.”
  Când Adolf are 13 ani tatăl lui moare si tânărul scapă astfel de o viață de calvar. Singurul lucru pentru care Adolf îi este mai târziu recunoscător bătrânului este faptul că si-a schimbat numele in Hitler.
  Vă puteți închipui mii de germani scandând: “Heil Schicklgruber!” :))))))))
  Nu. Deci schimbarea numelui a fost providențiala.
  Tânăr fiind Hiltler este atras de biserică și de ritualurile ei și ar dori să se călugărească. Dar ii trece repede acest gând.
  Având talent la desen si pictura Hitler visează să ajungă pictor.
  Dar eșuează la examenul de admitere la Școala de Arte Frumoase din Viena. Încearcă din nou la sectia de arhitectura dar eșuează din nou. Pentru a deveni arhitect are nevoie de bacalaureat dar el nu are bac-ul luat. Așa că nu poate merge nici la examen.
  Între timp mama lui Klara Hitler moare înainte de a a da examenul la secția arhitectură. Hitler rămâne în Viena și este obligat să își câștige existența lucrând ca simplu muncitor și pictând acuarele pe care le vinde comercianților evrei și turiștilor ce trec prin Viena.
  Hitler observă că e ușor să îți găsești de lucru dar la fel de ușor e să pierzi locul de muncă.
  El își bea necăjit iaurtul și mănâncă o bucată de pâine.
  Începe să frecventeze cafenelele, merge la operă, citește mult.
  In Viena lui Hitler antisemitismul este la mare preț. Primarul Vienei Karl Lueger este antisemit. Compozitorul Wagner preferatul lui Hitler este antisemit.
  Hitler cosmopolitul citește una dintre multele broșuri antisemite și devine antisemit fanatic.
  Dar asta nu înseamnă că întrerupe relațiile sale cu evreii. Nu. El are nevoie de banii evreilor pentru a trăi. Mai târziu când ajunge Fuhrerul NSDAP el este sprijinit de evreii bogați care simt de partea cui se află viitorul.
  Hitler face parte la Viena din unul din grupurile secrete List care luptă pentru germanitate în Austria.
  În Primul Război Mondial participă ca voluntar. În armată el supraviețuiește de unul singur desi in jurul lui soldații germani cad ca muștele.
  Hitler se bazează pe al șaselea simț al său-intuitia- care îi spune ce trebuie sa facă pentru a supraviețui.
  In urma unui atac cu gaze Hitler este internat și sfârșitul războiului în gaseste in pat aproape orb de la gazele de luptă englezești. Dar vederea îi revine si hotărăște să devina politician.
  Hitler este lăsat la vatră cu gradul de caporal. Obține Crucea de Fier clasa I pentru curaj. Devine confidentul capitanului Ernst Rohm care îl trimite să spioneze diferite grupări politice.
  Hitler descoperă DAP și devine în scurt timp președintele său. Ii adaugă particulele National-Socialist și ia ființă NSDAP.
  Hitler își descoperă calități de orator. Ia lecții de oratorie de la un actor. Își asumă rolul de salvator al Germaniei.
  Căpitanul Ernst Rohm îl sprijină cu bani si Hitler cumpără un ziar Observatorul Popular care devine ziarul oficial al NSDAP.
  Hitler îl întâlnește pe Rudolf Hess care îl introduce în societatea secretă Thule și îi face cunoștință cu Karl Haushofer mentorul și profesorul său.
  Hitler este sprijinit de marea burghezie și devine cancelar. După moartea președintelui Reichului Hitler devine Cancelar și Fuhrer.

  În spatele lui Hitler veghează societățile secrete.

  Heinrich Himmler crează SS o armată de elită devotată lui Adolf Hitler.

  Thule și SS se consideră urmase ale Ordinului Teuton și ale Ordinului Templier.

  Hitler visează la un Imperiu German Mondial Milenar.

  Nu este el cel ales să conducă Rasa Ariana la supremație mondială? Nu a izbutit să supravietuiasca la Viena fără nici un ban și unui război mondial? Providența îl ocrotește pentru binele poporului geman. Va face fericit acest popor chiar și cu forța.

  Hitler știe că are mulți dușmani. Așa că încearcă să cadă la o înțelegere cu Anglia după ocuparea Poloniei. Dar Anglia vrea război.

  După ce a făcut un Pact cu Stalin Hitler cucerește Europa și reduce la neputință Anglia care rămâne singură în luptă.

  Grija lui Hitler este America. Se teme si de un atac al Rusiei. Așa că atacă Rusia cu speranța că va zdrobi Armata Roșie la graniță.

  Atacul reușește dar Rusia nu capitulează. Intervine în conflict și America de partea Rusiei și Angliei.

  Hitler este acum implicat într-un război pe două fronturi. La 23 august România defectează și trece în tabăra aliaților.

  Hitler pierde petrolul românesc și tancurile sale sunt țintă ușoare pentru avioane si tancurile rușilor.

  Hitler crede până în ultima clipă că se poate salva. Dar generalii au încercat să îl asasineze pentru a face pace cu aliații.

  Hitler trimite mereu oameni care să negocieze pacea. Dar aliații nu vor să negocieze cu el. Ii cer capitulare necondiționată, abdicarea și dizolvarea NSDAP. Acest lucru înseamnă sinucidere politică ceea ce Hitler nu poate accepta.

  Hitler se sinucide alături de Eva Braun soția sa. Dar umblă un zvon ca un submarin german a luat la bord o femeie și a plecat spre o destinație necunoscută

  Pe submarin nu are voie să urce nici o femeie. Să fi supraviețuit Hitler si Eva Braun? Să fii mers în Argentina alături de Martin Birman?

  Cine știe? La atentatul de la buncăr al generalilor sosia lui Hitler a fost ucisă. Dar dacă Hitler mai avea o sosie? Și dacă aceea sosie a fost împușcată în locul lui?

  Rămâne o enigmă cum Hitler le felicita pe sorele medicale din buncăr deși oficial a murit de o zi.

  Dar misterul continua. Hitler are un fiu cu o franțuzoaica. Cine știe în ce cătun sau oraș trăiește nepotul lui Adolf Hitler care va veni și va salva Germania la fel ca unchiul său.

  0

Leave a Reply

© 2007-2020 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 165 queries in 0.180 s