Propunere legislativă: noi reguli în bucătărie ca să (ne placă să) gătim mai bine

Propunere legislativă noi reguli în bucătărie ca să (ne placă să) gătim mai bine miruna ioani

Aseară am făcut ciabatta cu fâșii de porc, după o rețetă văzută pe facebook. A ieșit ceva absolut delicios. Bărbatu-meu a mâncat o ciabatta întreagă, deși tocmai înfundase niște pizza (rece, ce-i drept, dar era leșinat de foame când a venit). Chestia asta care sună atât de pompos e, de fapt, o pulpă de porc învelită în bacon (imaginați-vă scena în care eu intru în măcelărie și îi cer doamnei vânzătoare 12 felii de bacon, ea își face cruce cu limba-n cerul gurii, îmi ia telefonul să se dumirească și mă trimite înapoi la Mega, la secțiunea de mezeluri. Râde în tot timpul ăsta pe sub mustăți, nu o putem învinovăți). Ciabatta am cumpărat gata făcută, plus o salată fără țelină (urăsc mirosul de țelină, care rămâne pe degete și după ce le treci prin trei feluri diferite de cif și alți dezinfectanți) adaptată (din acest motiv) cu așa: varză albă, roșie (care e, de fapt, mov) și morcov. Astea rase, pe deasupra pus iaurtul cumpărat tot de la magazin, plus o linguriță de maioneză (și asta adaptată, că în rețetă scria 4 lingurițe, dar mi s-a părut exagerat de mult. De asta nu-mi place să gătesc: mă sperie cantitățile enorme de unt, ulei și sare care se pun în mâncare. Prefer să nu știu, ca părinții care preferă să nu-și vadă copiii fumând.)

Am o prietenă care îmi tot spune să privesc lucrurile dintr-un alt unghi. Să admir morcovul cum cade de pe răzătoare pe interior, ca atunci când stai cu spatele la lumină să faci o poză și îți dai seama brusc că e mult mai bine. La morcov nu funcționează, am încercat.

Să vă spun cum mi-ar plăcea mie, poate v-ar plăcea și dumneavoastră, poate punem de-o petiție și se dă o lege sau ceva să supraviețuim mai cu drag acestor chestiuni. Nu-mi spuneți că nu e o problemă reală, mâncatul chiar e pe viață și e moarte. Adică, nemâncatul e. Iar copilul nu supraviețuiște cu take-away prea mult, credeți-mă că aș încerca.

 Gătitul ideal, varianta 2.0:

Fără cumpărături. Magazinul să fie cămara casei mele (o vilă cu multe camere și menajeră să facă curat), să nu fie nevoie să pierd nicio oră prețioasă din timpul meu valoros citind nume de sosuri pe borcane care arată toate la fel, să nu știu diferența între zahăr adăugat și xilitol și malitol, să nu stau la cozi, să nu am mărunt ori să am prea mult, mă înțelegeți ce zic? Eventual mi-ar plăcea să merg după pâine, ador mirosul ăla de proaspăt scoasă din cuptor și nu cred că ar fi avantajos de avut în propria mea casă (o vilă cu un dulap numai al meu, în care să încap toată). Din motive de slab autocontrol când vine vorba de mirosul de pâine caldă. Plus că aș fi curioasă dacă au mai scos ăștia ceva sortiment nou de ciocolată și, cum televizor nu am, de unde să mă informez și eu?!

Fără curățat, tăiat, tocat, porționat, compartimentat. Aici, recunosc, nici măcar o bucătărie mai mare nu m-ar ajuta. Ai zice că e mai distractiv într-una mică așa ca a mea, unde trebuie să îți anticipezi mereu următoarea mișcare, fiindcă spațiul e limitat, mereu castronul care ți-ar trebui e fie ocupat, fie murdar de altceva (că doar de aia e preferat, să îl folosești, nu să te uiți la el). Doar că nu, improvizațiile astea de genul ”proptesc farfuria asta pe geam până mai amestec de două ori în oală” se dovedesc contra-eficiente atunci când închizi geamul cu cotul, fiindcă te trage la spate și ai uitat complet de farfuria proptită. Și, brusc, apare o nouă provocare: să pigulești mâncarea proaspătă de printre balamale. Ce distractiv! Aseară am tocat și ras legumele de care vă povesteam și zici că a nins cu varză în toată bucătăria noastră. Cred că o să mai găsesc bucăți albe, roșii (care sunt, de fapt, mov) și portocalii și la anul pe vremea asta.

Fără gustat. Asta e o treabă care mă termină psihic la gătit. ”Sare după gust”, mai înțeleg. Dar orice altceva după gust, potrivit de rumenit, nu înțeleg. Eu am nevoie de indicații foarte precise, mai precise decât la instrucțiunile materialelor dentare. Acolo scrie așa: mixezi 20 de secunde, speli 2 minute, usuci 10 secunde, aștepți 3 minute. (Nu m-ar deranja nici ca timpul să fie asemănător și să dureze totul doar câteva secunde.) Întotdeauna respect rețetele la milimetru, mililitru și milisecundă. Ca să fie marja de eroare cât mai mică, fiindcă mă pricep mai bine la erori decât la succese. Deci, mâncarea să fie bună cum ne place nouă fără să o gustăm de jdemii de ori. De preferat, treceți acolo în petiție, să fie bună fără să o gustăm deloc. Mai bine investim într-un cântar de bucătărie performant (s-ar potrivi perfect în vila mea cu bucătărie și menajeră).

Fără vase murdare. Faci o singură friptură, dar murdărești 5 castroane. Cureți 2 cartofi, dar folosești 3 chestii diferite (cuțit, dog pentru cartofii murdari, dog pentru cei curați, eventual și castron în care îi speli. Da, nu e ca și când poți să NU îi speli.) Fără chestii căzute pe jos (în stilul nins de la mine, de aseară), fără chestii căzute pe sus (până să mă apuc de gătit, nu înțelegeam cum pot ajunge mânjeli de ou moale, sus pe perdea), toată lumea să rămână la locul ei, ați notat pentru petiție.

Garnitura să fie din oficiu. Cam cum e ceașca atunci când bei o cafea, cam cum e talpa atunci când încalți un pantof. Vin și ele automat, nu presupun vreun efort suplimentar. Se poate așa și cu garniturile, vă rog? Altfel, parcă orice ai găti, nu e niciodată suficient. Am făcut această ceafă de porc în sos de miere și muștar, de te lingi pe degete, ia uite cât de bine arată, știm sigur că e atât de bună, încât mâine iar trebuie să fac ceva de mâncare, dar asta e, riscul pasiunii. ”Da, și, cu ce o mâncăm?” Mda, ce să zic, parcă ar merge măcar o salată lângă, sunt de acord. Deci, vă rog, articolul 2 din lege să fie despre garnitura automată.

Fără mirosuri. Ani întregi de zile nu am mâncat pește acasă (așa am descoperit cât de bun e somonul crud, cu sos de soia și avocado, yuuumy!) fiindcă puțeala intra inclusiv în bambusul din chestiile ălea pe care îți așezi farfuria când mănânci. P ceapa  călită în orice fel o urăsc în mod oficial și absolut. Ceva mai sinistru nu există. Are cel mai viclean miros, care evadează din ghearele hotei ca un infractor priceput, se strecoară pe sub ușă, intră în dulapuri și în păr, de nu îl mai scoți nici cu slujbe. Noroc că îi dă arsuri soțului la stomac, deci o urâm la unison. Cu regrete că vecinii o iubesc, uneori încep de dimineață 🙁 Să ne înțelegem, îmi place cum miroase mâncarea. Nu îmi place când hainele miros a mâncare, când părul miroase a mâncare. Ce să zic, sistemul e de vină.

Compromisuri posibile:

Oamenii s-ar putea, de exemplu, servi singuri din oala încinsă. Ba chiar și unii pe alții, nu cred că ne-ar deranja foarte tare. Dacă nu sunteți de acord, faceți o sesizare și poate vorbesc cu menajera de mai sus 😉

Punem singuri masa. Asta e ceva ce ia timp și presupune să ai cuțite și furculițe curate, dar să zicem că rezolvăm. Putem transforma momentul într-un ritual educativ și pentru copii. Bineînțeles, același lucru l-ar putea spune unii și despre strânsul mesei și nu i-aș contrazice prea mult. Dacă sunt copiii suficient de mari să ajungă la chiuvetă, ne bucurăm să își exerseze educația în strânsul mesei după ce-am mâncat. Își pot continua acest antrenament pentru viață cu plata chiriei, ratelor la bancă și sunt sigură că ne mai vin niște idei.

P.s. Aș mai vrea să strecurăm undeva, printre rânduri, ca gătitul ăsta să vină musai și cu siesta de după, care să constea într-un copil adormit rapid și lipit de carne de mamă, pe principiul ”dormi și tu când doarme copilul”. Asta e o regulă nescrisă, zic că merită trecută într-o lege.

foto Shutterstock

Articolul anterior

Fă ce e bine pentru voi, ce te ajută pe tine, ce funcționează pentru familia ta

Articolul următor

Ce pastă de dinți alegem pentru bebeluș și copilul mic?

51 Comentarii

  1. Cu ce să încep?!

    1. Îmi plouă în gură! Aia da bunătate ce-ai pus tu pe masă.

    2. Fă petiţia, că o semnez fără obiecţii.

    3. Mirosurile … Îmi fac bucătăria deschisă. Soluţia posibilă să nu-mi blestem zilele: nişte pereţi mobili care o închid la nevoie. 🙂

    4. Menajeră! Da!!!

    1+

    • Care dintre ele? Azi am făcut SUUUSHI!!! Să-l vezi pe Tudor cum înfundă! :)) Bine, el primește fără somon crud, doar cu avocado. I am getting better at this!

      1+

  2. Mimi

    Nici mirosul de gătit pe haine și în păr, dar nici miros puternic de parfum la masă!!! Mi se răsucește stomacul in ambele cazuri! In rest, un vot pentru!!! Solicităm fără dezbatere publică, și urgentarea publicării în monitorul oficial, să intre imediat în vigoare. Mai ales partea cu menajera, bucătăreasa mă rog, ce-o fi!!!

    0

  3. M-ai dat gata din primul rand. Pai, te laudai ca nu stii sa gatesti si acum faci ciabatta cu fasii de porc si bacon?? Doamne, ca bine suna 😀
    Cat despre varza.. Haha! La fel am zis si eu: de ce ii zice rosie, cand de fapt e mov?
    Si mai am un amendament :)) Ceapa calita e cea mai buna parte a fasolei batute. Yum!

    2+

  4. Mie imi place să gătesc și nu mă deranjează mirosurile, mi se pare ca se duc repede. Numai gandul la usturoi imi trezeste toate simturile…yummmi… In schimb, da, as vrea sa fie cineva care sa spele, curete, toace, ca eu sa ma pot bucura de creatie :))))) Acum gătesc cu fii-mea, in sensul că imi da la mana chestii si spala vasele in timp ce eu pun pe foc mancarea. E asa de placut să stăm si să vorbim amandoua.

    2+

  5. Eu sunt pentru! Iar bucatareasa sa gateasca pe cat posibil afara, in curte, sa nu miroasa deloc a mancare in casa. Noi nu gatim deloc peste acasa, tot din motive de miros. Preferam sa-l cumparam gata preparat (au la Kaufland peste la gratar, vidat). Eu oricum sunt vegetariana, mananca doar sotul carne.
    Ceapa prajita ar trebui sa fie scoasa in afara legii.
    La salate sunt maestra. Mananc salate cu orice, mai putin cu ciorba.

    0

  6. Iulia G

    Cat de realist ai scris totul! Exact asa e, e f multa munca si timp alocat pt orice mancare cat de simpla. Eu de ceva vreme tot ajung la ideea:”cat de simpla ar fi fost viata daca nu ar fi trebui sa mancam!”. Cate alte lucruri minunate puteam face in timpul asta! p.s. un truc pe care il fac eu ca sa murdarec cat mai putin prin buc cand gatesc: curat bine chiuveta si acolo pregatesc aluaturi, toc legume si cam tot ce se poate ca sa scutesc buc de mizerie:)

    1+

    • Da, e o idee bună, doar că, mai nou, eu trebuie să fac totul la vedere și împreună cu cineva mic. ALtfel nu am nicio șansă 🙂

      0

  7. Elena

    Nici mie nu mi place ca in casa sa miroasa a mancare,sau parul, dar nu prea am incotro. Prefer sa fac eu mancare sa stiu ce am pus in ea.

    Inca ceva offtopic. Am nevoie de un sfat. Acum cateva zile am fost in vizita la parintii cumnatului nostru (la care mergem gen de doua ori pe an) si asta mica s a speriat rau,a plans cu suspine la inceput apoi treptat s a calmat si si a revenit. M am ciondanit cu sotul in seara asta fiindca i auziti ce mi zice: ca ce copil la varsta de 1an si 11 luni mai face asa ca ea, ca e salbatica..am incheiat discutia ca era si copilul de fata. Am incercat sa i zic ca din 8din 10 copii ar fi facut asa. I am zis ca mai citesc si eu pareri pe net, ca astea sunt doar scrise nu e realitate. Imi zice ca eu am mereu dreptate in legatura cu copilul si el nu stie mai nimic. Offf stiti cat de greu imi este cateodata…el crede ca doar a noastra e asa…i as pune in fata o mie de copii sa vada cum sunt. In fine cum sa fac sa l conving ca copilul s a speriat caci este mic si nefamiliarizat cu locul. Va multumesc si scuze Miruna ca intervin peste subiectul articolului!

    2+

    • Mama mea (medic de familie, cu mulți bebeluși în evidență) are o vorbă: Tu câți bebeluși ai văzut la viața ta? :))

      Noi vrem ca un copil să se comporte ca un adult în orice situație nouă sau veche, să nu ne deranjeze, să nu ”ne facă de rușine”. Tocmai fiindcă suntem niște adulți, e bine să acceptăm că așa ceva nu e posibil, că ăștia mici nu sunt nici sălbatici, nici prost crescuți, ci că plânsul e singurul lor mod de a se exprima. Și noi am pățit cu Tudor fix la fel. Marele circ când am ajuns la socrii în vizită. L-am liniștit un pic, dar nu mult. Apoi, când ne-am întors acasă, ne-am dat seama că voia copilul să facă treaba mare și nu face oriunde și nici cu oriciune. Întotdeauna există o explicație. Niciodată nu e sălbăticia copilului.

      1+

      • Elena

        Multumesc pentru raspuns. Chiar a facut treaba mare la ceva timp dupa ce s a linistit. Daca am avea un aparat de descifrat misterele bebelusesti uneori ce bine ar fi😊😀

        1+

        • O să apară și asta, peste vreo 10 ani așa când vor ști singuri să spună ce-i deranjează. Cât despre tine, felicitări, ai doi copii! 🙂

          0

          • nici la 10 nu e perfect. Fiica mea nu suporta unii adulti si pur si simplu nu stie sa explice de ce – am incredere in feelingul ei (stiti vorba aia ca oamenii rai sunt simtiti de caini si copii? ).
            Ba uneori vine de la scoala si din nimic se supara si plange – o las sa planga si o mangai, si apoi zice ca nu stie de ce i-a venit plansul. Apoi peste ceva timp povesteste cine stie ce conflict cu prietenele ei si imi dau seama ca nici lor nu le e usor.

            2+

  8. Emilia

    Exact!!! Mirosul de ceapa calita este moartea pasiunii, chiar si a celei pt gatit!! Mie imi place, uneori, sa bucataresc, dar chestii simple. Din tot ce am gatit pana acum sunt 3 preparate despre care pot spune clar ca nu le voi mai gati niciodata: lasagna, sarmale si salata boeuf. Tustrele au iesit delicioase, dar eu cred ca am imbatranit 10 ani pana le-am terminat…..
    So, o reteta pt somonul cel crud se poate, te rog? 🙂

    0

    • maddy

      lasagna merge mult usor daca folosesti foi care nu necesita fierbere. inainte faceam cu foi care se fierb si pe langa sosul bechamel si cel bolognese (facute de la zero amandoua) mai fierbeam in paralel cate 3 foi (mai multe nu, ca se lipeau) intr`o oala gigantica pe al 3-lea ochi de aragaz si pe masura ce faceam straturile stateam dupa foi. pierdere de timp!
      de cand au aparut foile fara fierbere am ramas doar cu 2 oale pt sosuri si vasul pt lasagna in care se intampla magia :))

      0

      • ”Doar cu 2 oale”? :))))))))))))))))))))

        Da, e o rețetă foarte complicată :)))

        ar trebui să o pun pe blog, nu? să îmi fac curaj. Mi-e că râde lumea că acum mă dau expertă 😛

        0

  9. mihaela

    Ce amuzant si patimas scrii! Da, sunt de acord, mai putin cu mirosul de ceapa calita pe care il ador. In rest semnez petitia cu cerneala rosie, de fapt mov. :))

    1+

  10. Bela

    Așa ce foame mi-ai făcut. Macar de mirosit. Ceapa călită in tigaie… Nu mănânc de obicei dar macar sa o miros

    0

  11. CristinaM

    Am fost cu bebele din dotare la medicul de familie… control de rutina; ma intreaba cum merge diversificarea, daca mananca ( nu mi-am mai racit gura sa-i spun ca fac autodiversificare) … ii spun ca bine, copilul chiar mananca ( testeaza) dar fara ciorba … la care asistenta “ cum fara ciorba? v-am explicat doar cum se face, se acreste cu bors sau zeama de lamaie” raspunsul meu: doamna, pana acum 2 luni nu am curatat nici macar o ceapa, o sa manance ciorba cand o veni bunica-sa si o sa-i faca;
    Copilul meu astazi a mancat sufleu de cartof dulce cu branza, branza facute de mine si era destul de multumit 🙂

    In alta ordine: suna “misto” ciabatta aia; oare mi-ar iesi 🤨?

    2+

  12. Oana

    Eu ador să gust mâncarea, mă satur din gustat de multe ori😀. Și îmi place să gătesc fripturi, paste, dulciuri și patiserie (urăsc tocănițele și ciorbele). Dacă aș putea să stau toată ziua să fac numai asta aș fi cea mai fericită. Da-s blondă 😀

    0

  13. :))) eu gatesc aproape exclusiv la divaisuri, la steamer fac orez, somon si diferite feluri de legume, la soupmaker tot felul de supe si ciorbe (abia astept sezonul sparanghelului), la crockpot tocanite, friptura la cuptor, petrec 10 min pe zi facand mancare 😁 feluri complicate la restaurant, romanesti la parinti

    1+

    • Ciabatta mea cu porc e la crock pot făcută. De când l-am descoperit, ni s-a schimbat viața. Un steamer mi-ar trebui pentru orez sau măcar o mașină de făcut orez, îl inund în apă când îl fierb, niciodată nu nimeresc și, la sushi, e important să nu iasă papalașcă.

      0

      • Steamerul nu e asa grozav la facut orez, mai bine un rice cooker. Eu il folosesc daca tot il am, dar dureaza 40min. Na, e mai bine decat in oala, unde mereu il lipesc sau il fac supa, dar nu ideal la steamer

        0

  14. Master chef nu esti, deși cu siguranța nu mori de foame, dar te pricepi la scris .. asta-i clar. Articolul este antrenant. Cum te urmăream in toiul luptei tale cu ingredientele, m-am ferit sa nu ma ornezi cu varza si morcovi 😀😉.
    O zi minunata, Miruna! A mea cu siguranța s-a luminat datorită tie 🤗🌹

    2+

  15. Ia-ti Thermomix. E cu instructiuni clare in secunde si face totul odata. 😀

    0

  16. maddy

    mie imi place mirosul de ceapa calita :)) asa incepe cam orice mancare si deja ma apuca pofta cand amestec cu grija ceapa in tigaie sau oala.
    cand gatesti, e util sa ai niste produse tot timpul in casa, precum ulei, unt, margarina, smantana, oua, cascaval, faina, cacao, praf de corp, zahar, paste, orez, conserva de rosii, bulion, cartofi, ceapa si altele care nu`s foarte perisabile. in felul asta cumperi doar carnea si unele legumel (sau chestii pt prajitura in functie de pofte) si te apuci rapid de treaba. stocul mare il completezi la nevoie, de obicei o data pe luna cand faci cumparaturile “mari” ca sa nu pierzi atata timp in supermarket pentru maruntisuri.
    eu sunt tot timpul pregatita cu ingrediente in caz spontan de clatite, friptura cu cartofi la cuptor sau negrese cu nutella.
    la final ajuta sa ai o masina de spalat vase, bagi totul acolo si nu mai pierzi vremea cu spalatul, ca se murdaresc N vase si daca faci un chec simplu. masina spala si familia mananca!

    1+

  17. Roxana

    Foarte haios scris!!☺️
    Mie imi place ceapa calita,dar nu imi place mirosul. Si la peste la fel!! Cand fac peste deschid si hota si fereastra!! Si imi pun ceva pe cap,o esarfa,tocmai ca nu suporta sa miros a bucatarie…
    Eu as vrea daca se poate sa adaugi ceva legat de calcat… mi-e groaza cand trebuie sa calc!

    0

  18. Jual

    Anul trecut prin noiembrie mi-am facut cadou un COOKEO de la Moulinex. Dupa prima incercare mi-a venit sa pling…avusesem impresia ca mi-am pierdut 20 ani de viata in mod inutil stind in bucatarie. Este GENIAL! Rapid, bun, foarte diversificat ca retete si usor de folosit. Si costa de 5 ori mai putin ca un Thermomix. La birou sintem 3 colege care am cumparat cam in acelasi timp si sintem toate trei foarte incintate.

    0

    • Eu nu mai am loc fizic în bucătărie. Crock pot-ul deja stă cam tot timpul pe plită, pe frigider e plin, în dulapuri, la înălțimea mea e plin la fel. Deci, dacă îmi mai cumpăr ceva, să știți că mi-am luat garnitură de vilă.

      0

  19. votez de 1000 de ori pt partea: fara vase murdare. De aia ador mancarurile care se fac toate intr-un singur vas, sau in care spal legumele bine si pun toate la un loc etc.

    1+

    • Absolut, sister! We are on the same page.

      0

    • Si eu sunt pro, mai ales partea cu vasele murdare..in ultimul timp am mancat numai salate doar pentru timpul salvat in a spala vasele..(si timpul de gatit are un mic rol aici). Incep sa ma uit serios la o masina de spalat vese, dar cred ca ar fi cam mult pentru 2 persoane.

      0

  20. Gabi Co

    Pentru primul punct de la compromisuri posibile s-au inventat fondue (cu branza sau cu carne), raclette, crepe party – pregateala minima, fiecare mananca ce si cum doreste (si ce apuca :)) ).
    Eu nu pot sa comentez, noi gatim mult (amandoi) de toate, mirosurile nu ne deranjeaza. Ma rog, el nu suporta muraturile, dar ma fac ca nu il aud. Culmea este ca gatitul este o placere pentru amandoi, un mod de a ne destresa.

    p.s. sunt pentru petitia referitoare la curatenie (obligatoriu sa includa si stersul prafului) si cea pentru calcat!

    1+

  21. Mie-mi place tocatul, curatatul si portionatul. Dar as renunta cu siguranta la vasele murdare, iar de-as avea un magazin in camara as fi cea mai fericita.

    0

  22. Violeta

    Inca astept reteta de sushi…….am gasit si un “aparetel mititel” pe Amazon, numai bun de utilizat 😀, eu sunt rabdatoare. Si nu ma trimite pe situri de bucatarie, ca nu am timp. Multam fain.

    0

Leave a Reply

© 2007-2017 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 209 queries in 0.725 s