Ce pastă de dinți alegem pentru bebeluș și copilul mic?

Ce pastă de dinți alegem pentru bebeluș și copilul mic miruna ioani

Aici e foarte simplu. Există 2 feluri principale de pastă de dinți: cu și fără fluor. Cei mai mulți producători și dentiști recomandă fără fluor pentru copiii de până la trei ani și cu fluor la cei mai mari.

Adevărul e că treaba asta nu e așa strictă, în ziua în care a împlinit copilul 3 ani, pac, îi băgăm fluorul pe gât. Tot ce trebuie să știți despre pasta de dinți pentru bebeluși e că cea cu fluor e indicată doar copiilor care știu să scuipe. La ce vârstă învață asta copilul poate să difere de la caz la caz. La fel cum unii merg mai devreme, alții mai târziu, unii scuipă la 2 ani și jumătate, alții la 4 ani fix.

Dacă nu scuipă, îl puteți învăța să își aplece pur și simplu capul în jos, cu gura deschisă și să lase totul să cadă practic în chiuvetă. De fapt, nici nu e prea bine să scuipăm printre dinți. Am explicat aici de ce.

În rest, diferențele din pastele de dinți nu sunt așa de importante. Experimentați cu diverse arome, vedeți ce îi place copilului cel mai mult. Personal, aș evita aromele foarte puternice de mentă sau de cireșe/căpșuni etc, dar le-aș folosi dacă e singura cale de a-l convinge să se perieze.

Ce cantitate de fluor alegem într-o pastă de dinți?

Vă pot spune care erau recomandările în UK, dv faceți cu copiii dv cum considerați. Și fluorul din pasta de dinți e controversat (dar ce nu e controversat în zilele noastre?), există diverse teorii conspiraționale, dacă vă preocupă, documentați-vă mai mult. Așadar, în Marea Britanie, toți copiii mici care știau să scuipe erau sfătuiți să folosească o pastă de dinți pentru adulți, care are 1500ppm de fluor (așa sunt cele mai multe paste pentru adulți: Sensodyne, Colgate, Aquafresh, Blendamed etc. Scrie pe ele). Mai există pastă cu 500ppm fluor, adesea recomandată copiilor între 3 și 6 ani.

Ce cantitate de pastă de dinți punem pe periuță?

  • Pentru bebeluși – cât un bob de orez
  • Pentru copii peste 2-3 ani – cât un bob de mazăre

Știți că, după periaj, nu se mai clătește gura. Recomandările specialiștilor acum sunt să scuipăm doar excesul de pastă, lăsând restul pe dinți, unde formează un strat protector. Nu mâncăm și nu bem nimic 20 de minute.

Dăm supliment cu fluor?

Protocolul din UK, unde am lucrat aproape 5 ani de zile, nu presupunea suplimente cu fluor nici în cazurile pacienților foarte afectați de carii. Nici acei copii care aveau de scos mulți dinți (sub anestezie generală) nu primeau supliment. Eu nu am recomandat niciodată, nu am văzut niciun pacient căruia să îi fi recomandat specialistul așa ceva.

Părerea mea este să nu dați Zymafluor, nici dacă locuiți într-o zonă cu apă nefluorizată. Fluorul este o substanță care face bine la dinți, dar care, prezentă în organism în exces, face foarte mult rău. Și cum nu putem ști exact cât și unde se duce, mai bine ne îngrijim de dinți prin periaj regulat și corect, prin dietă controlată și mers la dentist. Deși, știu, cu toții ne dorim o pastilă minune care să ne protejeze copiii de toate răutățile și cariile pământului și să ne scutească de ceea ce poate fi chinul spălatului pe dinți.

Pete negre pe dinți la bebeluș?

Dacă observați că îi apar copilului niște pete negre pe dinți, schimbați pasta. S-ar putea să se rezolve problema. Sau renunțați de tot la pastă. Puteți face periaj și fără liniștiți. Toate pastele de dinți conțin glicerină, care inhibă un pic secreția de salivă, care are și rol de curățare a dinților. Deși niciodată nu e un singur factor implicat în ceva, puteți urmări și acest aspect. Acele pete negre pe dinții copiilor mici sunt foarte frecvente, cauzate de o bacterie din gură, rareori trec la periajul de acasă (dar asta nu înseamnă să renunțați). De obicei, e nevoie de periaj profesional sau airflow la dentist. Părerea mea este să duceți copilul ca să fie diagnosticat corect, iar dacă nu e vorba de carii sau demineralizări cariate, să amânați tratamentul sau periajul până când copilul va coopera. Aceste pete, deși sunt foarte inestetice, nu sunt deloc periculoase, pe copil nu îl deranjează deloc, nu se transformă în carii, sunt doar foarte urâte. Deci e o chestie ce ține strict de părinte, nu de sănătate. Nu are sens să traumatizăm un bebeluș de sub 2 ani cu un periaj profesionist, dacă el nu cooperează. Acest periaj poate fi adesea dureros, deci e important de respectat copilul. Faceți un periaj la dentist, să vedeți cât de plăcut de e! Putem foarte bine aștepta până mai crește și cooperează, după care să facem încercări și să vedem cum merge. Unii pot avea succes de la început, alții mai târziu.

Vă doresc succes și îmi cer scuze dacă o să vă gândiți la mine de-acum când vă spălați pe dinți! 🙂

Miruna Ioani,
medic dentist 🙂

Poate vă mai interesează:

foto Shutterstock

Articolul anterior

Propunere legislativă: noi reguli în bucătărie ca să (ne placă să) gătim mai bine

Articolul următor

O îmbrățișare de la mine pentru mine

46 Comentarii

  1. Tu citesti ganduri? Fix la asta ma gandeam zilele astea. Mersi!

  2. Irina

    Cum spălam dinții care apar la bebeluș la vârsta de 5 luni?e nevoie de pasta de dinți?

    • Nu neaparat, dar e bine sa se obisnuiasca bebelusul. Se spala cu degetar, periuta speciala sau clasica. Vezi in articolul cu periute mai multe. Important e sa formezi obiceiul.

      • CristinaM

        Sper ca nu o deranjeaza pe Irina, dar nu mai adaug un comentariu separat… bebe are 2 dinti, jos… dar cand incerc periajul sau masarea gingiilor cu degetarul… el se disteaza muscand si razand iar mie imi dau lacrimile de durere

  3. Gabriela H

    O sa ma gândesc la tine când o sa termin periajul după ce se oprește periuța la 2 min. Adică nu după ce clătesc gura. Ca asta nu mai facem se acum.
    Multumesc pentru încă un articol ft fain și bun!

  4. Roxana

    Eu am spalat-o de la 6 luni desi a avut primii dinti la 11 luni. Cred ca o ajuta la gingii. Am folosit pasta fara flour. Si acum la 9 ani tot fara flour. Nu are carii. Incercam sa pastram dintii cat mai curati. Eu sunt un pic fixista.. si in timpul zilei ii dau 2 mere cam la o ora dupa masa. Stiu ca are fructoza,dar sper sa o ajute putin …macar la scoala daca mananca nuci sau alte chestii care raman intre dinti .
    Eu ma duc macar o data pe an la dentist pentru detartraj si acum am descoperit ca am o infectie la baza radacinii unui dinte pe care am o coronita.😬 Si nu am nicio durere…
    De saptamana viitoare incep tratamemtul..

    • Bine ca ai descoperit. Succes!

      • Roxana

        Da. Avand in vedere ca am coronita de 20 de ani… probabil ca s-a miscat si mi-a intrat ceva pe sub ea, nu stiu..
        Stiu doar ca in situatii de genul acesta canalele ar fi trebui sa fie foarte bine curatate..

  5. Simo Simonica

    Ce bine imi prind aceste informatii! Multumim! :*

  6. Cricket

    Interesant si f util ! A inceput si a mea sa coopereze! PS1: Dintele nu s a rupt, e in gingie. Asteptam sa iasa din nou :). PS2: Am reinceput serviciul si de asta comentez mai rar, dar te citesc la fel de des.

    • Omg, si cum e??? The old you is back?
      Imi vine si mie randul…

      • Cricket

        Well…momentan ma simt ca in vacanta ca ma reacomodez si nu am multe de facut. Imi aud gandurile, nu trage nimeni de mine si cel mai tare, ma pot duce la baie cand vreau. E bine, mai ales ca o stiu in siguranta. Mixed feelings though…incepe o noua etapa. The old me can never be back simply because she was not a mother. Sper ca the new me sa le faca pe amandoua bine.

  7. Alina

    A picat la fix articolul. 🙂
    Am fost si noi ieri la dentist, pt prima oara. La 2 ani si 10 luni. Am observat ca erau ceva pete pe un canin si incisivii centrali de sus si am vrut sa vad ce sunt. Aparent sunt demineralizari, dar nu e grav. Altfel, am primit felicitari pt ca are dinti curati. 😏
    A stat incredibil de cuminte si a fost f cooperant, inclusiv la periaj. I-a dat si cu ata dentara intre incisivii centrali de sus, care-s ff apropiati, si i-a placut, drept pt care facem asta si acasa, dar doar la acei dinti, la altii nu-i nevoie. 🙂
    Eu i-am spus cu o saptamana inainte unde mergem si ce facem si cred ca si asta a ajutat, plus faptul ca a fost atras de doamna doctor. 😅 avem slabiciuni pt fetele mai mari. 😅

    • Alina

      A da, folosim pasta fara fluor pentru ca habar n-are sa scuipe 🤦🏼‍♀️ se apleaca, ia apa in gura dar o inghite, apoi deschida gura sa iasa… aer probabil 😂 e atat de funny… 😂

    • E mare deja, felicitari! :)) cu ata dentara la copil mic, juhuuuu, super tare!

  8. Gabriela F.

    Mulțumesc ☺

  9. Gabriela F.

    Mulțumesc pentru articol. Mă gândeam să te rog sa spui ceva despre asta. Folosim pasta de când avem dintisori, iar până atunci de pe la vreo lună ne.am apucat cu tifonel și apă să spălăm gingii. Avem și cântecele inventate pentru asta. ( Ne spălăm pe dintisori că acuma avem doi… Cu asta am inceput … iar acum ne spălăm e dintisori pe cei de sus de sus în jos pe cei de jos de jos in sus și bis 😅)

  10. oana harabagiu

    Dar un articol despre cum să nu mă enervez de două ori pe zi când e momentul spălatului dinților la copil, când este în proiect? 🙂

    • Cred ca mai bine as inventa o metoda de a-i adormi temporar, cat sa ii putem spala pe dinti rapid si corect. Momentan, cele 2 minute ale noastre dureaza vreo 30…

  11. mihaela

    Sa iti spun si eu oful meu. Una bucata copil 1 an si 7 luni. Pe incisivul din dreapa jos i-a aparut o linie neagra chiar deasupra gingiei. Nu stiu daca intra la categoria pete, cum ai scris tu in text. Ma racaie pe creier, nu stiu cum sa scapam de ea. I-am schimbat periutele, dar greu o convingem sa se lase periata. Ce as putea sa fac, sa continuam cu periatul nostru sau fuga la dentist?

  12. claudia

    A picat la fix articolul. Sunt o obsedata de dintii fetitei. Nu ma lasa sa ma ating de ei sa ii periez, de aceea ii dau periuta de mai multe ori pe zi. Are 2 ani si o luna. I-a aparut o mica pata pe incisivul de sus si sunt foarte panicata. La doctor sigur nu ar sta, desi ma bate gandul sa o duc. Poate ne recomanzi totusi o pasta de dinti. poate ne spui ce folosesti tu. Nu ca reclama, ci de la mama la mama.
    Multumim!

    • Nu am ce să recomand, fiindcă Tudor nu folosește momentan pastă de dinți. Am avut de la Weleda, dar nu s-a potrivit, deși e un brand care îmi e foarte drag și nu cred că e o regulă asta. Dacă nu ni s-a potrivit nouă, nu înseamnă că nu e un produs bun. Eu l-am ales, tocmai fiindcă am încredere. E important să vezi ce acceptă copilul înainte de orice. Eu îl spăl pe Tudor de mult timp acum fără pastă și cred că nu va fi ușor să o accepte, fix ieri am încercat cu una. Eșec total.

  13. Foarte util articolul, Miruna, mulțumim. Te citesc mereu cu mare drag. Eu vreau să-ți spun că am descoperit o pastă de dinți pentru copii, care e 100% naturală, fără fluor, glicerină, aditivi sau coloranți, e făcută din argilă și e comestibilă. Cu asta l-am tot spălat pe dinți pe băiețelul nostru. Redmond Earthpaste îi spune, e super greu de găsit, adică a trebuit să o comandăm din State. Tu ai folosit vreodată așa ceva? Nouă ni se pare că e așa… cea mai tare invenție since sliced bread, cum s-ar zice. :))

    • Ioana, e foarte tare că e și fără glicerină! Fiindcă glicerina inhibă secreția salivară, care salivă ajută la autocurățare. Ia să mă dau de 3 ori peste cap și să îmi comand și eu 🙂 Deși, din experiența mea cu pasta de dinți cu argilă, e bleaaaaaaacs.

      • Ce tare. Mă gândeam că e de bine, dar nu știam treaba asta. Când am comandant noi prima dată, adică acum aproape trei ani nu se găsea decît acolo, acum mai dai de ea și mai aproape, prin Europa, pe amazon. Nu are gust rău, asta de copii e cu lămâie, lui ăsta micu îi place foarte mult. :Bine, fiind argilă nu are foaming agents.. sau cum le-o spune, pt. noi, obișnuiți ca pasta să facă spumă, e o senzație mai ciudată, până te obișnuiești. 🙂

  14. Adrian

    Daca nu mai clatesti gura dupa spalat, mai folosesti apa de gura. Este benefica?

  15. Magda

    Buna, Miruna! Multumesc pentru articol 🙂 Te rog frumos, imi poti recomanda o pasta de dinti fara fluor pentru un bebelus de 10 luni? Multumesc!

    • În principiu, oricare fără fluor. Noi nu folosim momentan niciuna, deci nu îți pot da un nume din experiența personală cu băiatul meu…

  16. Ela

    Buna Miruna, am incercat sa gasesc raspunsul la intrebarea mea pe blogul tau, dar inca nu am reusit :). Te rog frumos sa imi spui daca ar fi ok sa ii iau copilului meu de doi ani si trei luni o periuta electrica si ce model ar fi adecvat. Iti multumesc mult!

    • Nu e nicio problemă, teoretic, dacă nu reușești să îl speli cu una manuală. Există studii care arată că aceste periuțe electrice generează un câmp electromagnetic de frecvență joasă, care e generat de orice device din jurul nostru: telefon, electrocasnice etc. Iar efectele asupra sănătății sunt nocive, în sensul că pot fi implicate în modificarea celulelor și în transformarea lor în celule maligne. Dar mai e de studiat pe subiect, nimeni nu zice nimic clar sau nu am găsit eu.

      Noi am avut la Tudor periuță electrică, apoi am renunțat la ea, fiindcă doar o mușca și acum mă descurc mai bine cu două periuțe manuale. Cu una se periază el, cu cealaltă îl periez eu. Nu reușesc perfect și nici peste tot, dar asta e. La vârsta asta, e foarte important obiceiul.

  17. Mirela

    Buna Miruna, ce parere ai despre pasta de dinti Splat, pentru bebelusi? se mentine recomandarea din 2018 sa folosim pentru bebe pasta de dinti fara fluor? Ca stiu ca e un subiect controversat, si tot citesc informatii contradictorii.
    Multumesc.

    • Splat e super. Depinde ce recomandare urmezi. Ghidul britanic spune să folosim inclusiv la bebeluși cu fluor 500ppm. Eu nu am folosit la băieții mei decât după ce a învățat tudor să scuipe. V încă nu știe

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 219 queries in 0.482 s