Fă ce e bine pentru voi, ce te ajută pe tine, ce funcționează pentru familia ta

Fără să apleci urechea la ce zic alții, la ce critici îți aduc sau ce îmbunătățiri ar face ei la viața ta de familie. Ce e bine pentru alții poate fi diferit pentru tine, ce o ajută pe altă mămică din parc mă poate încurca pe mine. Să vă povestesc ceva.

Acum mai mult de un an am scris pe blog că-i dau copilului mâncare din congelator. Eram într-una dintre cele mai grele perioade ale mele de acomodare la mămicenie: diversificarea. Pe mine m-a distrus psihic, de și acum mă mir că am supraviețuit. Am două mâini stângi în bucătărie, răbdarea-mi lipsește, mizeria mă enervează (nu fac parte din categoria de oameni cărora le place să își murdărească degetele ori să zburde prin noroi). A fost greu, ați înțeles.

Așa că am găsit tot felul de ”trucuri” ca să îmi fac ziua mai ușoară. Aveam pentru bebeluș un set de haine pentru mâncare (și am scăpat de stresul pătatului, spălatului; copilul meu nu a acceptat niciodată bavețică), mascam gresia cu saci de gunoi și scoteam mâncarea de la congelator. Ei, asta, ultima parte, le-a pus capac multor mămici. Care mi-au explicat de ce nu fac bine, cât de rea mamă sunt, cum aș putea corecta greșeala și-mi salva sufletul din iad.

Lista păcatelor scoase din congelator

Dar, dintre toate aceste binevoitoare, s-a remarcat în special una bucată mămică pe care am cunoscut-o mai bine în privat. Și care mi-a spus niște vorbe camuflate în politețuri ostile, încercând să mă aducă pe drumul cel drept și să mă scoată din congelatorul cel strâmb. Îmi descria scene idilice despre cum face ea de mâncare împreună cu cei doi copii (mai avea și doi, mai făcea și proaspăt de mâncare; eu aveam doar unul și abia curățam un cartof!), cum profită de acest timp minunat împreună.

Pe scurt, mă simțeam ca ultimul jeg de mamă de pe pământ în fața acestei ființe ideale. I-am spus în nenumărate rânduri în privat că îmi e greu, că sunt într-o fază a vieții mele, că o admir pentru câte face și o să mă străduiesc și eu. Apoi a dat-o pe aia cu responsabilitatea blogului, că nu pot invita mamele să congeleze mâncarea.

Vă mai spun doar că ai ei copii aveau 3 și 5 ani, al meu avea 8 luni și jumătate.

Și că a trecut mai mult de un an de atunci. Situația de acum:

Încă îmi amintesc cu groază de diversificare. Îmi era ciudă pe fiecare copil despre care auzeam că mănâncă foarte mult. După care a început și al meu să mănânce mai bine ori mie să îmi pese mai puțin; cert e că lucrurile au început să se aranjeze în linie.

Între timp, nu mai avem haine speciale de mâncat, fiindcă alimentele ajung mai mult în gură și mai puțin pe bluză.

Nu mai acoperim gresia cu obiecte străine, din același motiv enunțat cu un rând mai sus.

Și nu mai mâncăm de la congelator decât foarte rar, fiindcă… am depășit acel moment.

Copilul a crescut, maică-sa a crescut. Acum curăț un cartof în doi timpi și trei mișcări, ați fi mândri de mine. Ba curăță și copilul, toate mamele care-s acum torturate de diversificare ar fi invidioase pe un asemenea tablou. Gătim și noi împreună, petrecem timp special amestecând în oale, punem carne (proaspătă) la grătar. Mai țin câte ceva în congelator bine, pentru urgențe majore, să le am. Dar copilul meu are peste 2 ani. Schimbă zilnic considerabil mai puține haine, scutece, e mult mai cooperant. Face o grămadă de chestii singur, ca să nu zic că are alt program. Totul s-a schimbat și e, dintr-o dată, mult mai simplu.

Eu gătesc zilnic, uneori mai rar, dar adesea avem câte ceva făcut de mine. Încă prefer să mă joc pe covor în loc să tai morcovii de frunze, dar poate e un aspect personal.

Însă, sfatul meu pentru oricine aflat la anaghie e să nu aplece urechea la ce spun alții că e mai bine. Să nu se simtă prost, pentru că altă mamă se descurcă mai ușor. Atâta vreme cât nu duci sugarul să-i dai un mic fiindcă tu nu ai timp să gătești acasă, atâta timp cât ții cont de binele lui înainte de orice, poți face tot ce e bine pentru tine. Pentru familia voastră. Răsunsul corect e ce funcționează pentru voi.

foto Pixabay

Articolul anterior

Cercetătorii confirmă: bunicii care îngrijesc nepoți trăiesc mai mult

Articolul următor

Propunere legislativă: noi reguli în bucătărie ca să (ne placă să) gătim mai bine

67 Comentarii

  1. 883

    Yep, cel mai urât lucru din toată beblușeala asta e diversificarea (bebe 8 luni) 🙈🙈🙈

  2. Ţi-aş da o îmbrăţişare mare cât casa, pentru că ştiu ce ai simţit. La mine n-a fost vorba despre mâncare, dar eram “defectă” dintr-un punct de vedere sau altul.

  3. Bia

    Vai, dar asta este valabil în orice situatie din viata noastra, nu doar in ceea ce priveste copilul 🙂

    P.S. Acesta este motivul pentru care urasc din suflet grupurile de persoane (ok, mamici) care detin adevarurile absolute despre orice (mancare, somn, educatie, timp liber, calatorii & orice de la plus la minus infinit).

  4. oana harabagiu

    Hai că m-ai făcut să râd, deși la mine diversificarea a fost cu plâns, cu muuult plâns. Eu plângeam și el nu deschidea gura 🙂 Am încercat orice, meditațiii, incantații, dans în jurul focului cu lupi și fără lupi, plânset, râs, încruntat, nimic nu-l făcea să deschidă gura! În disperare de cauză îl strîngeam de nas, ca să deschidă gura să respire și băgam lingurița cu mâncare. Dacă stau să mă gândesc bine nici eu n-aș fi mâncat chestiile alea în locul lui. Dar na că a supraviețuit, mai are puțin și face șase, și suntem amândoi cu mintea întreagă 🙂

  5. CristinaM

    Ha… eu am optat pentru autodiversificare desi sunt obsedata de ordine si curatenie… Culmea: ma doare in c.. ca ajunge mancarea pe jos, ca si-a pus pastele, la propriu, in cap, ca a bagat capul in castronul cu iaurt si apoi la aruncat jos, ca desi suporta baveta… mancarea tot pe haine ajunge, nu stiu cum dar intra pe sub ea…uneori, cand il ridic din scaun observ si unde au disparut diveste bucati…

    Am fost criticata pt ca am ales autodiversificarea, am fost criticata ca nu urmez reguli stricte, gen aia cu 3 zile, si ca i-am dat ou … soc si groaza… are 7 luni bebelusul

    Momentan sunt chilllllllll, sotul e de acord cu alegerea mea ( am discutat cu el dinainte), amandoi am facut un curs de prim ajutor ( de care sper ca nu o sa avem nevoie)

    Si sa nu uit: nici eu nu stiam a curata cartofi pana acum vreo 2-3 luni, nu mai vb de ceapa ca am pus mana pe una acum vreo luna… dar invat, treptat…

    Sfaturile mele “preferate” sunt legate de haine… 😩, imi vine sa-mi smulg parul din cap uneori…

    Ma uns la suflet articolul 🤗

    • Ohooo, si pe tine te asteptam de cealalta parte a acestei etape. Si noi am facut un fel de blw mai putin strict, nici acum nu accepta sa ii dau in gura

      • CristinaM

        Am meu, cand il apuca leneaaaaa, se uita la mine, deschide gura si asteapta… asa ca ii iau de pe masuta o bucata de ceva ( depinde ce are ) si io duc la gura ca apoi ridica el mana si isi tine mancare… dar dc vreo mamica de pe vreun grup de blw ar citi cred ca m-ar “arde” pe rug.

        Urasc strictetea ( atunci cand nu este pusa viata si integritatea nimanui in pericol)

        Multumesc! Astept cu interes trecerea in cealalta parte 🙂

  6. Gabriela H

    Și nu-mi zi, mămica aia avea timp și de sex tantric, după ce culca copii și intre 2 feluri de mâncare?

    • Cristina

      Si cred ca seara făcea baie in spume cu un pahar de vin roșu lângă ea si avea casa luna de parca era spital😂😂😂! Iar eu abia astept seara sa dau stingerea! Uneori ma trezesc pe la 2 noaptea sa fac un dus ca m-a luat somnul lângă fete!

      • Nu stiu, dar mi-a trimis si poze cu ea si copiii la gatit, in bucatarie. Iti dai seama ca era fix ce imi trebuia. La un moment dat, dupa ce o rugasem sa inceteze, i-am zis: iti dai seama ca imi faci rau? Si mi-a zis ca incerca doAr sa ma motiveze. Lol.

  7. mihaela

    Eu i-am dat si mic sa guste. Sunt o mama rea, nu faceti ca mine. Dar sunt satula de mamicile perfecte. Eu nu pot sa fiu, ce sa fac daca nu pot sa fiu?

    • I-am dat si eu pizza la petrecerea de un an. A gustat un pic, de 3 ori. A doua zi, ghici cine se jura x nu ii mai da niciodata pizza la copil? S-a deranjat la burta.

      • Gabriela F.

        Pai daca ne spovedim 😅eu nu i.am dat cina …doar san.nu am vrut sa ii stric cheful cu chestii gen mâncare 😅o data a împlinit un an 😍😍😍

  8. Cristina

    Da! Sa vezi reactii dupa ce am recunoscut intr-un grup de femei ca eu nu i-am calcat fetei hainele in prima luna (copil nascut in August, 46 de grade la pranz zile in sir, apartament la ultimul etaj, 29 de grade in casa cu aer conditionat, eu operata de cezariana si derutata rau de tot). Ca nu e bine, ca trebuia sa le calc, ca ele au grija si calca si sosetele, de ce nu calc noaptea cand e mai racoare. Doaaaamne, ma simteam cea mai iresponsabila mama din lume, imi venea sa duc copilul inapoi la maternitate ca nu sunt in stare fizic sa ii calc hainele. Si toata blamarea asta de la femei care au nascut si stiu cat de greu e la inceput cu un bebelus.
    Asa ca am invatat sa tac din gura, sa evit sa imi povestesc experientele in grupuri de femei care mai de care mai doctorande in ale mamiciei.
    Si da, dupa ce a trecut caldura de foc si m-am mai pus si eu pe picioare i-am calcat tot tot cu cel mai mare drag fara sa imi fie greu.

    • Irina

      Eu nu i-am calcat haine pentru ca nu-i nevoie 🙂
      In locul tau – chiar daca ar fi fost nevoie, as fi procedat la fel

      • Am călcat hainele o singură dată: înainte să se nască, pe vremea când eram deja în prenatal și mă plictiseam acasă.

    • Laura Balaura

      Singurele haine calcate pe care le-a avut fie-mea au fost alea trimise de mama :)) Eu nu calc decat ce e musai, aka camasi si rochii de ocazie. In rest Dumnezeu cu mila! Poa’ sa spuna oricine orice, ca am soriciu’ gros si nu ma atinge nimic.

    • am calcat eu vreo 2 luni datorita presiunii “corului paranoic din jur”. Apoi de oboseala nu mai apucam si am vazut ca tot aia e (ba chiar mai usor mie)

  9. Gabriela F.

    Serios? O să mănânce????😰😐😑😶….să sperăm….eu am trecut prin șocul și groază vieții când am aflat că bărbații mănâncă de 3 ori pe zi când m.am mutat cu bărbatul…deci …in halul ăla e greu să mă mai sperii…tot atunci am învățat să fac și de mâncare…a mâncat bietul actual soț un pui umplut…..abia aștept să aud cum le va povesti nepoților…că doar atunci cred că am să aflu adevărul. Ce vreau de fapt sa aflu e când ai timp să citești? Că eu mă usuc ca o floare fara apă de dorul cărților. Ce faci cu copilul in timpul ăla?

    • Gabriela F.

      Completare 😅
      Pentru mine și alăptatul și diversificarea…sunt cu cantec… Un moment e că pisoiul mănâncă de pe jos inclusiv biscuiți cu ovăz și stafide… Când văd că după 3 lingurițe nu mai deschide gura….mai iau un magneziu…😶

      • Hahaha :))) când am timp eu să citesc? Noaptea, după ce adoarme Tudor. Mi-am făcut program de anul ăsta, de trăiesc și eu în rând cu oamenii, nu cu bufnițele și m-am organizat mai bine. Aproape nici nu mai e nevoie să deschid laptop-ul în prezența copilului. Să vedem cât ne-o ține… Dar ține minte că am copil mult mai mare decât al tău. Nevoile lui sunt diferite, e mult mai independent, i-am putut face un program cât de cât (bine, și l-a făcut singur, mă străduiesc să îl și păstrez acum, că îmi convine teribil), deci e foarte diferit.

  10. Miruna

    Sunt si eu pe 2 grupuri de diversificare si ma mai uit la unele retete dar cata rautate si insulte vad acolo e greu de inteles pentru mine. Am pretentia de la mine ca stiu pana la varsta asta sa gatesc aproape orice ca imi place mult sa mananc si sa gatesc. Cu primul copil a fost foarte greu nu manca aproape nimic in primele lui eram disperata. Am fost plecati intr-o zi la plimbare in alt oras si am uitat castronelul cu mancare in bucatarie pe masa, copilul meu avea vreo 8 luni si era alaptat, insa laptele nu il satura, asa ca am intrat in primul DM si i-am cumparat soc si groaza (daca as fi postat pe grup)un borcanel cu mancare ce-i drept bio, insa ce crezi ca a facut copilul meu…l-a mancat pe tot cu asa mare pofta incat nu mi-a venit sa cred si chiar nu a patit nimic. Eu mama nebuna ce crezi ca am facut..am pastrat borcanelul l-am spalat si sterilizat si i-am pus pe urma mancare facuta de mine in borcanel si manca mai bine. Eu cred ca fiecare mama face cum simte si fiecare copil e diferit. Eu acum am 2 baieti. Cel mic ar fi in stare sa ma manance si pe mine nu are nicio problema si mie inca nu imi vine sa cred ca exista si astfel de copil care mananca orice din ce prepar pt el.

  11. Loredana

    Atat de mult imi place sa te / va citesc (da, citesc si comentariile).Noi vom trece pe unde ati fost voi dar cam intr-o luna jumate- doua. Tot ce-am citit si probabil ce voi mai citi ma va ajuta sa nu o iau razna, pt ca da, am sa incerc sa o las sa manance singura. 😊.
    Pana atunci de-abia astept alte articole.

    • Suuuuper, te așteptăm aici, îți pot ridica moralul de la minus 1, dacă e, am fost mult mai jos :)))
      caută pe blog DIVERSIFICARE, poate te mai inspiri de pe la ceva.

  12. Silvia R.

    Si bebele meu se afla in plina diversificare. Are aproape 9 luni. Din fericire mananca bine, cu exceptia a 3 zile (pe la 7 luni) cand urla si nu voia sa deschida gura pt nimic in lune. Voia doar titi si atat. A fost cumplit atunci si imi inchipui ce greu si frustrant trebuie sa fie daca nu mananca bebe defel. Eu am fost “indrumata” spre calea cea buna de o mamica pe un forum cand, la 6 luni, i-am dat lui bebe sirop de tuse ( la recomandarea pediatrului bineinteles)…

  13. Elena

    Si pentru mine diversificarea a fost un chin la inceput. Nu manca mai deloc. Nu ca acum la aproape doi mananca mult :-). Cumnata mea are o fetita de 9 luni si pfoai mananca tot si e si alaptata. Mereu se fac comparatii intre galusti. Dar am invatat sa nu mai pun la suflet. Fiecare copil e diferit. Si nu inteleg care e problema cu congelatorul. Mie imi aduc ai mei pui de tara si logic ca ii congelez pieptul, copanele pentru a le face pe parcurs. Chiar doctora ne a recomandat. Dar am si rezerve de legume congelate de la tara din care pun la mancare. Pe pinterest sunt o gramada de mamici care congeleaza mancarea, nu inteleg de ce decid alte femei pentru copii care nu sunt ai lor. Asa e romanul se uita in ciorba aluia de langa el. Si inca o faza, avem la tara o vecina cu fetita de o seama cu galusca deci sa ti zic ca la 1 an jumate i a dat si sunca, si carne de porc de la ei din curte si copilul nu a avut nimic. Noi oare cum am fost crescuti. Off poate se va schimba mentalitatea asta si la noi odata.

    • Asta cu șunca e diferit, dacă știi că e un mezel curat și făcut de tine, e una, dar din comerț eu nu i-aș da. Acuma, o dată sau foarte rar nu are nimic, dar regulat nu, sub nicio formă. La noi, doar soțul mai consumă șuncă, de fapt, mușchiuleț de porc, dar și pe ăla pe sub ascuns, cu fereală, cum ar veni.

  14. ioana

    Eu am gasit salvarea de multe ori in borcanasele cu mancare pt bebelusi pe care le-am comandat prin cineva direct din Germania, unde se gaseau mult mai variate si la jumatate de pret fata de Romania. Erau atat de bune incat ma bucuram daca ramanea ceva sa mananc si eu 🙂

    • Știu din surse sigure că borcănașele de la Hipp cel puțin sunt foarte curate. Mi-a povestit altcineva că ei au întreg lanțul nutritiv ca să zic așa, începând de la șoriceii, care sunt oferiți spre hrană porcilor pe care ei îi folosesc :))) glumesc, habar n-am dacă porcii mănâncă șoareci. Ce vreau să spun e că au tot ecosistemul ăsta, alimentele sunt mereu verificate și foarte curate.

      • mananca sobolani. Am prins un porc nervos in copilarie 😀 – l-au taiat repede 😀 😀

        Doar sa verificati data de valabilitate, am ceva reclamatii la megaimage pe tema borcanaselor de copii.

  15. Anca

    …e cel mai bine ce functioneaza pentru tine, foarte adevarat! dar nu ai cum sa nu vezi lucrurile dintr-o perspectiva personala.
    E adevarat, ma ajuta si fetita (8 luni) ca mananca aproape orice ii dau, dar cum eu gatesc din totdeauna… nu prea ma identific cu “n-am curatat un cartof”. Imi place provocarea de a gati pentru ea. (ce mancare fac pentru noi, scot si pentru ea o portie sau doua, inainte sa pun sare, piper, etc.). Poate de aici vine greutatea, daca gatitul e o necesitate. Sunt ca in povestile cu mamici “perfecte”, pentru ca imi face placere sa gatesc. O duc cu mine in bucatarie, ii cant, ii povestesc, ii spun ce fac. E altfel de joaca pe “covor”. Asta nu ma face mai buna ca tine, ci doar diferita. Sper sa nu dau rateuri cu spalatul corect pe dinti, ca aici sigur esti mai buna ca mine.
    Si pe grupuri, cred ca, oamenii spun din experiente personale. Iar unii sunt genul care se plang, iar altii sunt genul care se “lauda”. Eu nu prea ma plang de orele de nesomn, dar ma “laud” ca mananca tot. Pentru ca sunt genul care vede partea plina a paharului in majoritatea situatiilor.
    In ultimul timp fiica mea se trezeste din 2 in 2 ore, pt 5 minute de titi. Eu sunt fericita ca dormim pana la 9 dimineata. Chiar daca somnul e intrerupt.
    Oricum, suntem fericiti cu alegerile noastre, pentru ca asa ne e bine noua. Succes tuturor cu difersificarea. Si mai ales celor cu copii mofturosi.

    • Simt așa un echilibru printre rândurile tale 🙂 la mine, lucrurile sunt rar așa în balanță. De obicei, ori sunt pe norișori, ori ard în flăcări :))

  16. Loredana

    Atat de mult imi place sa te / va citesc (da, citesc si comentariile).Noi vom trece pe unde ati fost voi dar cam intr-o luna jumate- doua. Tot ce-am citit si probabil ce voi mai citi ma va ajuta sa nu o iau razna, pt ca da, am sa incerc sa o las sa manance singura. 😊.
    Pana atunci de-abia astept alte articole.

  17. Bunica cu bundita

    Fugiti de grupurile atotștiutoare și atotpovatuitoare!!!!Eu cunosc personal câteva care nu au auzit de dialog ,ci doar de monolog !Si asta se întâmpla intr-un cabinet medical unde se presupune ca vin sa primească o părere competentă !Se presupune ,pentu ca ele vin sa emită păreri!

  18. Roxana

    Si la noi a fost foarte greu !!! Nu manca mai nimic. I am dat si eu, am lasat- o si singura si nimic!! Si eu am camouflat-o cu haine specials..La fix un an am fost la mare si I-am dat borcanele…Ma durea fix in cot de parerile altora… cum Ma doare si acum pentru ca domnisoara mea de aproape 10 ani mananca doar dovlecei umpluti la masa de pranz. Asimilesza tot ce ii trebuie,are analize perfected si nu mananca mult zahar 😁. Doar putina ciocolata la desert…
    Si apropo,ei nu ii place sa fie murdara, mananca asa ca o pisica. Cand era mica la plaja de ex nu se juca cu nisip. Statea doar pe prosop cu jucariile spalate.😁. Deci e posibil sa fie ca tine cand va creste si mi-ar placea tare mult!!!😘

  19. Ca bine le zici! In toate aspectele trebuie sa facem asta, nu doar legat de mancare sau de copil.

  20. Ce ma bucur ca am descoperit blogul tau si comentariile voastre! Urmeaza sa vina si baietelul nostru in vreo 2 luni si ma pregatesc cum pot eu mai bine.

    • Suntem aici, ne putem lăuda oricând în fața ta, că noi am trecut peste și tu acum îți spargi creierii ce să mai gătești ca să strângi de pe jos :))

  21. Si eu gatesc si congelez. Desi sunt cu o grija deosebita la ce consum si sa consumam proaspat pt ca unele vitamine sunt termic sensibile, cred ca oboseala este cel mai mare inamic al sanatatii si nu ma vad in bucatarie de 3 ori pe zi. Ba chiar pediatrul mi-a recomandat asta! ca doar sunt femeie cu job si hobby-uri si prietene. Asa ca am invatat sa gatesc feluri de mancare in 15 minute (salata, evident) ca doar o familie poate fi sanatoasa si cu branza si rosii si o oala de ciorba pt 3 zile, dar nu cu o mama chiaunita.

    P.S. gatesc cu cartofi necuratzatzi!!! 😀 😀 fac cartofi taiatzi in 4, (cu coaja dar spalati bine) si susan/rozmarin si bag la cuptor 35-40 minute. Intre timp tuflesc o salata si gata cina si am si pachete la job/scoala a 2a zi 😀 .

    • Da, sunt fff buni, eu oricum nu le mănânc coaja! Dar nouă ne place mult piureul. Și, de când cu slowcooker-ul, poate mai știi articolul, mi-am cumpărat și eu oală, o folosesc de 3-4 ori pe săptămână și am descoperit că, dacă fac un piure din cartofii care stau lângă carne, plus 1-2 morcovi de pe-acolo, iese DE-LI-CIOS! Cel mai dulce și bun piure ever! Deci acolo chiar nu merg necurățați..

  22. Musai sa zic la toate mamele de aici: imi bag ceva in mancarurile traditionale romanesti! se poate gati 15 minute pe fel de mancare (15 minute cu iesit din bucatarie, zic) si sanatos si ieftin. (sper ca nu citeste nici mama nici soacra 😀 😀 😀 )

    • hahaha, cum ar fi! :))

    • Ce, ce? Spune-ne mai multe? :))

      • -paste. Fac sos in weekend si pun in borcane in frigider (fierb rosii cu vinete, ciuperci, praz, usturoi, condimente, pun in borcane cu capac in frigider pana in serile cand nu am nici timp nici chef),
        – supe creme in cantitate mare unde pun legumele la fiert intregi si necojite (spal bine cartofii, morcovii, si fierb asa, peste 15 min adaug o mana de ciuperci, peste 15 la final torn o sticla de suc de rosii bio, 5 minute si blender si gata) – in fiecare zi schimb gustul farfuriei cu oleaca de paine uscata, sau o lingura de smantana, sau o lingurita de ulei deasupra.
        Fierb o data pe luna fasole/naut (cu o zi inainte pus la umflat) si congelez. Congelez si fac salate cu astea: salata verde (tocat), castravete (pe asta il curat si toc) sau dovlecel zuchini, zama de lamaie si ulei, seminte de dovleac daca am chef, si evident fasole sau naut din congelator.
        -hummus. Scot nautul fiert din congelator, si adaug in blender.
        -O gaina la slow cooker. Intreaga (sau un iepure). Am invatat abia pe la 25 ani sa tai coada la gaina :D. Alaturi rastorn cartofi (necuratati, da?, doar spalati), morcovi (spalati bine, necuratati) , pastarnac, usturoi, vin, capac. Inainte puneam la cuptor la foc mic. Efort 5 minute si- 2 zile mancam de acolo
        In zama de la gaina (a 3a zi) pun pe aragaz couscous – in 2 minute am cel mai bun couscous ever done.
        -cartofi taiati in lung dar cu coaja (de la piata iau cartofi mici pt asta, sunt mai ieftini). Evident bine spalati. Amestec in castron cu o lingura de ulei si mult susan (uleiul ajuta sa se lipeasca susanul) – in cuptor pe hartie de copt 35-40min. Salata alaturi.
        -salata ed varza. Robotul toaca tot. Varza o toc o data pt 2 zile, si juma pun in pun intr-o cutie cu capac in frigider. La fel in cutie sta si salata de pe o zi pe alta (frunzele spalate)
        Mamaliga cu br si la. Mamaliga la foc mic o fac si moale, asa ca nu e nevoie sa amestec decat o data la inceput si o data la final.
        Iau lapte in weekend si fierb si pun in borcane la prins. Am yaurt cateva dimineti. Fierb oua o data si am cateva dimineti oua fierte (sau la salate)
        -porridge. Nu il fierb, pun in iaurt de cu seara – 1-2 min efort seara (sa scot borcane din frigider si sa pun fulgii de ovaz)
        -lapte cu orez sau gris cu lapte functioneaza intotdeauna. Gem (facut in casa, in fierb in 2-3 reprize in weekend, dar o sa incerc si la slow cooker)
        -branza cu rosii/morcovi/ardei/ridhici etc. ce este de sezon.
        -ficatei. Fac o data pt 2 zile. tai ceapa in 4, catei de usturoi, ficatei , 2 linguri ulei si cateva de apa, capac. Aceleasi ingrediente pot deveni paté multumita blenderului.

        • Luminita

          Pfoai, esti grozava! Trebuie sa iti copiez retetele, gata! 🙂 Si mi s-a facut o pofta grozava (deh, gravida) de ficatei, iar in Belgia eu una nu am vazut, ca sa ii gatesc cum faceam in Romania!

          • Geo

            Gasesti, gasesti, la kg, la orice macelarie marocana

          • Luminita, iti scriu mail. Sunt ficatei aproape de tine, la un magazin turcesc pe strada Jerusalem no 36, numit Candan. Si mai e si deschis duminica. Ieftini, zau.

  23. Cris

    Pfff…. eu congelez si acum :)) desi cu diversificarea sa zic merge bine. Dar cand cumpar un dovleac, de ex, nu il gatesc pe tot, feliez si congelez, sa am portii speciale pt piure, sau pt ciorbe sau ce o mai fi. Cam la fel fac cu legumele de sezon (spanac, mazare) pe care le iau proaspete si le folosesc cateva luni de la congelator.
    E felul meu de a ma organiza, de a sta mai putin la curatat/tocat/gatit.
    Eu inteleg din ce sfaturi “pretioase” ai primit ca e o placere e sa gatesti cu copiii :))) cand sunt mai MARI!!!
    Fetita e mereu “facem ceva bun sau biscuiti?”, cel mic e in 4 labe… daca tati nu intervine, pe de o parte a baricadei, nu mai terminam gatitul in veci :)))

  24. dia

    Și ca sa subliniem încă o data cât de diferite suntem( și copiii noștri la fel!)- diversificarea a fost absolut minunata pentru noi. Și cu tărie cred ca a fost așa pentru ca nu am ținut cont de sfatul mătușii, a blog-urilor și altor surse menite sa “ajute”.

  25. Emy

    diversificare? Cu ce se mănâncă? 😂 looking back, cu una de 4,5 și unul de 2,5 ani, cred ca sunt cea mai rea 😢…pana la un an nu le-am făcut prânzuri și cine…mai gustau din farfuriile noastre … și după un an, făceam ca tine…ii plasam strategic pe scăunelul învelit și îmbrăcați in “cămașă de forța” (fix așa arată bluzița pentru mâncat). Cât despre chestiile congelate, eu îmi primesc “botezul” in fiecare zi…guess de la cine : mama…care e cel mai mare critic de parca eu as fi prințesa crescută după standarde supercalifragilisticexpialidocious …

    • La inceput am gatit separat la presiunea celorlalti. Apoi am ramas la oala de ciorba (fara sare) din care scoteam copilului legume si ceva carne, faceam 3 borcanele blendarite (fiecare diferit , ca unele aveau mai multi morcovi, altul carne si telina, altul cartofi si alte legume) . Si na gatit.

  26. Denisa

    Nu o sa vorbesc despre diversificare ca nu am mare lucru de zis.
    Am crescut la tara si pricipiul de baza pentru masa era: mananci bine, nu mananci iar bine.
    Despre mancarea la congelator vreau sa zic mai multe .
    Suntem 5 la masa deci la noi acasa si congelatorul si lada frigorifica sunt piesele de rezistenta .
    Tara in care locuim acum nu se poate lauda cu un climat propice agriculturii pe perioade lungi,daca vreau fructe locale, culese de noi de la ferma , trebuie sa le congelez.
    Idem pentru legume si carne .
    Pun la congelator multe , multe alimente ( varza murata deja taiata si rulata , pregatita pentru sarmale)sau mancare deja preparata( foi de placinta facute in casa, intinse si rulate pe hartie, aluat de pizza de casa, sos de spaghetti etc).
    Faci cat de bine poti cu ce ai.
    Spor la treaba si aveti grija de voi,
    Denisa

  27. morbo

    Mâncare congelata…pai pe vremea când eram Io mic mancam salam cu soia , cipsuri vietnameze cu aroma de creveți și masline la borcan. Pt mâncare congelata as fi omorât pe cineva 🙂 nu degeaba săream de bucurie pe pat când i-au dat niste supliment de plumb geniului din Carpați. Cel mai frumos cadou de Crăciun! Deci, a little perspective pt mămicile fundamentaliste :))

  28. Irina

    Bebelusa mea are 8 luni jumate, o cresc singura, am inceput diversificarea la 5 luni, am alaptat pana la 6 luni jumate, siiii… lucrez cu jumatate de norma de cand avea bebe o luna si full time de cand are 6 luni. Nu a fost alegerea mea sa nu stau acasa, sau sa lucrez constant nedormita si obosita, din pacate asa este jobul meu.
    Cand ma documentam pentru diversificare o prietena din Franta mi-a aratat un site recomandat de pediatrul ei, http://www.cookingformybaby.com (nu stiu daca am voie sa pun link). Va spun sincer ca nu stiu ce m-as fi facut fara… Am urmat cantitatile in mare de acolo, desi bebe manca aprox cu 30% mai mult tot timpul, fata de cantitatile indicate. Acolo scrie clar ce si cum congelezi, si chiar te indeamna sa congelezi. Pregateam bunatati pentru el, cand aveam timp, si 5-6 borcanase de cate 200 ml puneam la congelator, cand nu aveam timp sa ii fac in ziua respectiva (cel mai frecvent) ii dadeam de acolo, gustul este la fel, nutrientii se pastreaza la fel. Mi s-a parut metoda salvatoare, asa puteam sa gatesc din legume si fructe de sezon, manca variat si gustos in fiecare zi.

    Fiecare face cum considera, te inteleg ca ai fost suparata pe mamica respectiva, si eu am primit o gramada de comentarii rautacioase, ca alerg dupa bani, ca nu stau cu copilul, ca nu am grija de el. Nimeni, dar absolut nimeni nu s-a gandit, ca din pacate asa este jobul meu, si cu toate astea, ii gatesc, l-am alaptat, si stau cu el cand e treaz si muncesc la chestiile de facut prin casa dupa 20:00, dupa ce il culc. Nu va simtiti vinovate, trebuie doar sa faceti cat de bine puteti in situatia voastra si este mai mult decat suficient.

    In alta ordine de idei, congelez sos de paste, supe, sarmale, mancare de linte, chili con carne etc in portii unice, pentru zilele cand as manca ceva, dar nu este nimic gatit. Congelati congelati congelati! 🙂

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 260 queries in 0.287 s