Coronița de Advent, o tradiție care s-ar putea să vă placă

Coronița de Advent (Adventskranz, în germană) e o coroniță de brad, orizontală, pe care se află 4 lumânări. Acestea se aprind pe rând, cu 4 duminici înainte de Ajunul Crăciunului. Azi am citit pentru prima dată că e o practică luterană, habar nu am avut, deși noi am făcut Adventskranz aproape dintotdeauna.

Puneam coronița pe masa de duminica, aprindeam lumânările și ascultam colinde. Era minunat. Ca o avanpremieră a sărbătorii din Ajun. Mereu am avut din brad natural, fiindcă miroase în toată casa. Vestește că urmează ceva măreț.

În anul 4 de facultate, eram proaspăt mutată în București și curtată de un băiat foarte bogat. Într-una din seri, când a venit să mă scoată la plimbare cu mașina lui scumpă și mare, i-am zis: care e cel mai apropiat cimitir? În București nu găsisem nicăieri o coroniță simplă, rotundă, de brad, căreia să-i pun trei globuri, două felii de portocală uscată și 4 lumânări, să-mi fac și eu un Adventskranz cinstit. M-a dus omul la cimitir, mi-a cumpărat o coroniță pentru mine, una pentru colega de apartamanet și mai mult nici n-am mai auzit de el. 🙂

E o tradiție foarte frumoasă, poate vă place și dumneavoastră. Coronița v-o puteți face singuri cu niște lumânări ieftine, prinse cu o sârmă în brad și câteva globuri desperecheate. Colinde, un prânz și familia voastră. Asta e cea mai frumoasă pregătire de Crăciun.

Am ales câteva poze să vă inspire, iar ultima este cu coronița noastră de Advent de acum, căci duminică aprindem prima lumânare:

coronița advent miruna ioani

coronița advent miruna ioani coronița advent miruna ioani coronița advent miruna ioani coronița advent miruna ioani coronița advent miruna ioani coronița advent miruna ioani coronița advent miruna ioani coronița advent miruna ioani coronița advent miruna ioani

coronița advent miruna ioani

Articolul anterior

Ce-ți doresc eu ție, preafurată Românie

Articolul următor

După 11 ani departe, sunt acasă -din Austria și Grecia, în România

16 Comentarii

  1. Alice

    Acum mi-am amintit că la Lidl si Kaufland am gasit in preajma Craciunului niste decorațiuni cu 4 lumanarele (nu neapărat coronite), nu stiam semnificația, multumesc pentru explicație.

  2. Ana

    Este un obicei frumos. O sa cumpar o coronita. Multumesc pentru idee 🙂.

  3. Și în Cehia ai cred ca și prin Franța se face. Și eu aprind mai nou. Anul ăsta fac ai lumânărele de hârtie, băiatul de 4 ani taie, fratele mai mic lipește.

  4. Nu cunosteam aceasta traditie. E frumoasa!

  5. Am coronițe pentru Crăciun pe care le pun la poarta si pe usa de la intrare. Am sa-mi cumpăr una si pentru masa. Modelele prezentate sunt faine. Mulțumesc! 👍🏻✨

    • Da, si noi avem la usa, dar e frumoasa una si pe masa. In a doua duminica aprinzi 2 lumanari, in a 3-a -3, si in ultima duminica pe toate 4.

  6. Mihaela M.

    Oare sunt singura care s-a uitat prima data la ultima poza? :-))
    Foarte frumos! E o idee minunata.

  7. Diana Z

    Arată f drăguț, rezista o coronița de brad natural 4 saptamani?

  8. Andreea

    In Bisericile Catolice se sarbatoreste Advent-ul. Fix asa cu cele 4 lumanari, cate una in plus cu cat ne apropiem de Craciun. Sarbatori calde!

  9. Eu am cumpărat doua de la targ din Sibiu azi pentru ca-mi placeau cum arata, n-am stiut ca ele chiar reprezintă ceva! Una o tin pentru noi si cu a doua vreau s-o impresionez maine pe viitoarea mama soacra 😎

  10. Arata super, nu stiam de traditia asta. Nu pot sa cred cum iti fugareai tu cavalerii :)))) eu le ziceam ca vreau sa ma marit, desi nu voiam. Dispareau ca in filmele sf :)))

  11. Anita

    Da 🎅🎄❄,în Germania am văzut prima oară, la cumnata mea, ei în fiecare an , în decembrie au așa ceva pe masă, știu ca mi-a explicat o dată, și da, am văzut la kaufland, lidl. ..foarte frumos, nu am luat ,la anul în decembrie sper sa fiu mai inspirată, cu toate ca ador Crăciunul, luna decembrie. ..❄

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 166 queries in 0.213 s