Cum mersul în parc îi poate afecta dinții unui copil

parc dinti copii

Știți caruselul ăsta de la locurile de joacă, cu multe leagăne prinse în lanțuri, care se învârt în cerc, unul după altul, unul după altul, da? Eram ieri în parc cu Broscuțul, când dintr-o dată, începe scandalul: bătaie între bunici! Ce credeți că se întâmplase? Una dintre bunici a oprit caruselul pe care erau mai mulți copii, brusc și fără să se gândească prea mult, iar leagănul din față i-a venit unei alte fetițe…în dinți. Legea inerției, fizică de clasa a 6-a, cred, sau la mintea cocoșului, dacă îl întrebai pe bunicul fetiței cu maxilarul spart.

Omul ăla a luat foc! Copilul plângea, îi curgea sânge din gură, bunică-sa îi ștergea fața cu mâna, să nu-i cadă roșu pe haine să se sperie și mai tare fetița. Sincer, am crezut că o bate. Bunicul micuței pe idioata cu frâna. Doamne, ce cretină! Femeie în toată firea, tu nu te gândești? Proasto, ești un pericol public! îi spunea. Un bărbat înalt, cu voce groasă. Tot parcul se uita la el. Mi s-a făcut frică. Puteam să jur că acum-acum îi și dă una. Dacă ar fi fost copilul meu în loc?

via GIPHY

Aveți grijă că proștii umblă fără semnalizare. Precis femeia respectivă nu a făcut-o intenționat, nu o bănuiesc nici o clipă că s-a trezit de dimineață și s-a gândit, ce-ar fi să-i sparg eu dinții unei fetițe astăzi! Dar a făcut o greșeală gravă într-un loc unde a rănit un copil. Uitați-vă în dreapta, în stânga, în toate părțile în parc, mai ales, totul e foarte imprevizibil. Grijă și la tobogane, copiii nu  își dau seama foarte bine cât timp să lase între ei când se dau. Sau când aleargă pe traiectul de pendulare al altui leagăn sau când vor să se urce/coboare din ceva. Învățați-i să anunțe când fac o mișcare, să îi întrebe pe ceilalți copii care se dau deja, să își aștepte rândul, să cedeze locul după un timp, să-i protejeze pe cei mai mici decât ei.

A doua greșeală colosală a femeii agresor a fost că nu și-a cerut scuze. Asta e o boală la români, cred că ne vine din multă bătaie încasată în copilărie. Intrăm în sistem defensiv și atacăm. Chiar dacă suntem vinovați. Deși de multe ori tot ce e nevoie să audă celălalt ca să se termine conflictul (nu sunt sigură că e cazul aici) este ”îmi pare rău!”. Ba sunt și sigură că îi părea rău individei, ea însăși avea o nepoțică un pic mai mare decât fetița lovită, nu părea o doamnă malițioasă, cum spuneam. Dar nu a schițat nici un gest de îngrijorare, nici un cuvânt de regret, pur și simplu și-a continuat legănatul în mijlocul mulțimii, ca pe o scenă a rușinii din parc.

În timp ce părăseam locul de joacă (deja atmosfera nu mai era plăcută deloc) și îi povesteam lui Tudor ce s-a întâmplat, paznicul îmi zice cu uimire, doamnă, eu așa ceva n-am mai văzut. Ceea ce m-a încurajat totuși.

Astăzi, aceeași femeie, la același carusel, cu aceeași nepoată. Noi am plecat urgent, cine știe pe la ce lecții de fizică o mai fi lipsit?

Articolul anterior

Eu sunt Miruna și mă vopsesc acasă, de la tub (p)

Articolul următor

Obiceiuri sănătoase ale unei mame pe cale de dispariție

16 Comentarii

 1. Andreea

  Trist, foarte trist…

 2. Bunica cu bundita

  Și așa ceva chiar nu se poate preveni!Cum sa aperi copiii de acest gen de pericol ???Cred ca ar trebui puse afișe de conduita la fiecare carusel!!!! Mari și scrise cu roșu!Foarte trist!!

 3. Doamne pazeste! Eu am o oroare de invartitoarea cu pedale. Copiii se urca pe niste scaunele dispuse in cerc si pedaleaza ca sa puna mecanismul in miscare. Al meu e prea mic ca sa ajunga la pedale, dar ii place sa fie invartit de alti copii. Mie mi-e o frica teribila sa nu se dezechilibreze si sa cada de acolo in timpul mersului, mai ales in interior. O ocolesc cat de mult pot, si chiar evit sa ma duc la locurile de joaca unde stiu ca exista astfel de treburi.

 4. cunosc 3 copilasi ce si-au pierdut dintii la 1-2-3 ani din cazaturi. Cunosc si 2 tati de 35-40 ani ce se jucau cu copiii si au pierdut dinti din lovituri.

  Hai doamna, tre sa traiesti si tu!! daca toti se spala pe dinti si mananca impecabil, ramai naibii fara pacienti si te apuci de alte cele 😀 😀 😀

 5. Offf, Doamne! Sper ca fiica-mea sa nu fie in locul fetitei ranite, la fel cum sper sa nu pricinuiesc nimanui vreun rau precum bunica din povestea ta. Oamenii vajaiti, cu inima la gat sunt predispusi la tampenii de genu’ asta, olimpici sa fi fost la fizica! Graba strica treaba!

  • Eu am făcut prostii cu fiul meu, de asta m-m gândit și la femeia aia, că nu e ea bau-bau. E bine să fim atenți și să ne cerem scuze atunci când greșim.

 6. Gabriela F

  La cum ai povestit rad singura in living….când îmi închipui plâng singura in living…ieșim în parc in manduca inca…mă bucur inca. Of of…

  • băăăăăăi, nu e de râs deloc…

   • Gabriela F

    Nu mă certaaa. Îmi place felul in care ai povestit o poveste groaznica…de orele de fizica …nu de ce a făcut doamna și pățania in sine…nu mă gândesc la tot…din prima…mai întâi mă gândesc la somn …al puiucului sau al meu…și la cat îs de nedormita in prima faza nu gandesc …

 7. așa este: proștii nu semnalizează, iar mama lor este întotdeauna gravidă.

  eu mi-am spart toții incisivii (centrali + laterali, superiori si inferiori) pe când avem vreo 5 ani. un coleg de joacă m-a împins la leapșa. am căzut cu mecla fix in bara orizontală de fier forjat pe care își ștergea lumea noroiul de pe tălpi înainte să intre in scara blocului. rezultat: două buzoance pe care le-ar fi invidiat însăși bianca drăgușanu și trei săptămâni de mâncat doar biscuiți înmuiați în ceai cald și striviți cu limba de cerul gurii. dar până m-am însurat, mi-a trecut.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 165 queries in 0.559 s