Ce s-a mai întâmplat cu petiția pentru legea alăptatului în public

legea alăptatului public

Anul trecut pe vremea asta lansasem petiția pentru legea alăptatului în public, pe care au semnat-o peste 7000 de oameni care cred într-o cauză comună. (Încă e deschisă, o puteți semna, vă puteți implica.) Cauza fiind aceea că bebelușii au dreptul la hrană atunci când au ei nevoie și nu atunci când consideră societatea convenabil, potrivit, politicos.

Pentru cei care nu știu, era într-un context social, în care o mamă din Cluj a fost poftită să plece din holul unui hotel de lux, când a vrut să își alăpteze copilul. Ea a scris pe facebook ce s-a întâmplat și interneții au luat foc. Mamele au lăsat review-uri proaste hotelului, care a ieșit în presă cu drept la replică și a spus că mama respectivă mințise, ceea ce doar a pus încă niște paie pe foc în comunitățile pro-alăptare. Pe grupuri se vorbea la un moment dat de un protest al alăptării în piața publică, moment în care am intervenit și-am zis: Haideți să fim niște doamne! Să cerem o lege care să ne protejeze împotriva discriminării de orice fel. Așa am făcut.

Ce s-a întâmplat?

A apărut la TV, în presa scrisă, pe foarte multe bloguri. Cele mai importante însă, pentru mine, au fost acele mesaje de la mămici care spuneau, uite, îi arăt și soțului meu articolul cutare, să nu mai spună că sunt nebună că nu las copilul să plângă în parc. Dacă aceste mame simt că există sprijin pentru ele undeva în univers, poate își vor asculta instinctul mai mult decât bărbatul.

Personal, m-am ales cu mulți hateri și trolli pe blog și pagina de facebook. Unii mai civilizați decât alții, să zic așa. Nu i-am gestionat cu ușurință, nici cu plăcere, mai ales că mereu am invitat la dezbateri echilibrate. La un moment dat, familia și prietenii mi-au spus că exagerez. Soțul m-a susținut însă până în pânzele albe. Trebuie să exagerezi un pic, ca să ajungă mesajul la cât mai mulți oameni. Nu vreau nici ca mamele să fie trimise la colț sau acuzate de exhibiționism, dar nici ca alăptatul să fie apărat cu țîțele pe-afară. Dincolo de câteva furtuni locale, știu sigur-sigur că am reușit pentru cel puțin câteva sute de mame să le dau curaj să-și facă povestea alăptatului cu soare și libertăți, nu cu frustrări adunate în camera de alăptat pe întuneric.

Cum suntem noi?

Tot la țîță. La 1 an și 5 luni, băiatul meu încă suge oriunde și oricând. Doar că, între timp, suge mai rar și, de obicei, acasă. Fiindcă acum e mare, are un program cât de cât mai organizat. Uneori, îi pot oferi altceva în loc de sân, apă sau un colț de pâine, alteori nu merge în nici un fel și chip. Adevărul este că acum nici eu nu mă mai simt atât de confortabil să îi dau să sugă în public, tocmai fiindcă e ditamai copilul el.

Și, când îl înțarci???

 • Răspuns scurt: când vrea el.
 • Răspuns lung: cred că nu sunt eu încă pregătită. Înțărcarea blândă nu se referă numai la beneficiile copilului. Pe mamă cui o lăsați?!

4 evenimente în Săptămâna Mondială a Alăptării

alăptarea contează

1. Alăptarea contează

Un eveniment curat, fără sponsori, organizat de Asociația Consultanților în Lactație din România. Este o ocazie foarte bună să întâlniți specialiști care vorbesc despre alăptare, temele abordate sunt variate și mi se pare că acoperă cam tot. Vă arăt aici întregul program de vineri, unde apar și eu pe lista de vorbitori. Mi-ar plăcea să ne vedem acolo, însă dumneavoastră să veniți pentru medici și pentru consultanții în alăptare. Participarea e gratuită, vă puteți înscrie aici.

alăptare eveniment

 2. ”Alăptează oriunde, oricând”:

alăptează oriunde oricând

Am vrut să apar și eu într-o poză asemănătoare, doar că nu am avut acordul și nici cooperarea fiului meu. Astfel încât, din pozatul nostru pe tocuri la țîță, nu vă pot arăta mare lucru, nu că n-aș fi vrut.

Același eveniment va avea loc și în Târgoviște, în 3 august.

alăptarea contează

3. Alăptarea, alegerea sănătoasă pentru copilul tău

un eveniment Social Moms, moderat de Ruxandra Luca, la care o să fiu și eu în public, dacă Măria sa Broscuțul va aproba deplasarea, la data și ora stabilită.

alăptarea e sexy

4. Breastfeeding is the new sexy!

Deși înțeleg că titlul acestui eveniment a fost dat cu intenții bune, mi se pare destul de curajoasă asocierea alăptatului cu sexoșenia, având în vedere că cele două valori adesea sunt confundate. Evenimentul vrea să ne amintească de faptul că am născut un copil, îl alăptăm, iar asta nu ne condamnă la a fi niște tănțici cu păr pe picioare. Și nici nu ne scuză, dacă stau bine să mă gândesc 😛 Participarea e gratuită, copiii sunt bineveniți.

alăptarea împreună

Bonus: Susținem alăptarea, împreună

-o campanie de informare pentru mamele din Sibiu, care se va desfășura din 1 până în 7 august. Am văzut weekend-ul ăsta un afiș în librăria Humanitas și ce m-am mai bucurat! Foarte important: sâmbătă, de la ora 10, va vorbi despre alăptare Roxana Duduș, consultant acreditat La Leche League International, la Hotel Continental Forum, sala Paris Eiffel. Dați sfară-n țară, nu trebuie ratat.

La Iuliana Roca găsiți lista completă de evenimente din săptămâna mondială a alăptării din București și din alte orașe precum

 • IAȘI
 • SINAIA
 • CLUJ-NAPOCA
 • BRAȘOV
 • MEDIAȘ
 • TÂRGU MUREȘ
 • SATU MARE
 • BISTRIȚA
 • CONSTANȚA
 • ZALĂU
 • PITEȘTI

Când credeați că m-am oprit din scris despre alăptat, hop, am mai băgat un articol! Da, și sper să se scrie cât mai mult pe acest subiect, sper că biberoanele să dispară din rechizita fetițelor care se joacă cu păpuși, iar suzetele să nu mai fie simbolul internațional al bebelușilor de pe pământ.

credit foto dianadamalan.ro

Articolul anterior

Secretul meu pentru a convinge copilul să stea în scaunul de mașină

Articolul următor

Tu unde simți că e acasa noastră?

19 Comentarii

 1. Mihaela

  Nici eu nu ma asteptam sa alaptez atat. Are deja un 1 an, 11 kg+, incepe sa fie mai problematic. Inca nu stiu cum o voi culca dupa ce o intarc.

 2. Damiana

  3 ani si 8 luni si da, inca suge. ma rog, suzeteaza mai degraba, incepe sa-si piarda reflexul de supt. cand nu sunt eu acasa, n-are nici un stress, doarme cu tati, cu buni, fara sa intrebe de titi. cand e la gradi (da, mergem de la 1 an si jumatate), nu are nici o treaba si nici n-a avut. cand suntem toti acasa, papam titi la nani, adica sta vreo 5minute pe ceas suzetand apoi se intoarce cu spatele si doarme. si da, doarme cu mine in pat de cand am nascut-o. si unde mai pui ca frate-su (8ani jumate) doarme cu tati! 🙂

  PS: cand o intrebi cat mai sta la titi zice simplu: pana fac 12 ani! :))))

 3. Nici mie nu mi se pare sexy treaba asta cu alăptatul. Chiar DELOC! Și cred că o să mă mobilizez să detaliez pe blog despre asta ;).

  PS: ne vedem pe 3, vii cu T?

 4. dia

  Eu inca nu am nici o treaba sa il alăptez oriunde oricând😀1 an si 4 luni

 5. Merci de promo a evenimentului, am lucrat mult la el si ne-a intristat tare violenta cu care s-a comentat ca nu e potrivit. Asa cum ai banuit, nu sexualizam sanii, ci din contra, invitam ca ceea ce a fost considerat de billboards ca fiind sexy sa fie folosit cat mai mult pentru partea functionala. Asta neinsemnand ca ne imbracam in saci de cartofi, ba din contra. Eu-una voi iesi din lumea espadrilelor si mommy jeans si abia astept discutia de joi.
  Mai avem si un event pe 7 aug, care sa nu fie concomitent cu altele (offf! Yet again), despre Papa, titi, nani 🙂 si prin tara alte opt: http://www.programsamas.ro/waba2017/

  Va asteptam pe la noi 🙂

  • Mie îmi spui, să vezi ce mi-am luat-o doar fiindcă am îndrăznit să pun o poză cu niște pantofi cu tocuri de 12! De zici că făcusem un pact cu tenișii și parcul, iar acum trădam înțelegerea. omg. Îmi imaginez că ați auzit multe, de asta am și zis că e curajoasă asocierea :))) lasă, pic cu pic se face mare.

 6. Tea

  I’m aiming for 4 cm :)) max cat sa fie comod pentru mine. Dar asa admir mamele care se aranjeaza cat de des!

 7. Am vrut demult sa scriu ca fii-miu a supt 2 ani si 4 luni si doua zile, dar mereu mi-am uitat ideile in ciorna. E vremea sa schimb ceva la felul in care tratez ce am de spus.

 8. Am alăptat-o pe fetița mea până la 3 ani, oriunde și oricând. Atât a vrut ea, a renunțat singură fără stres. Privesc cu admirație mămicile care alăptează în public, nu mi se pare nimic grotesc sau nu mai știu cum. Având în vedere că suntem la coada clasamentului privind alăptatul, sunt binevenite aceste încurajări și evenimente.

 9. Vă privesc cu admirație și invidie pe toate cele care vă alăptați copiii atât de mult. Ce mi-ar fi plăcut să fi putut alăpta și eu măcar un an… Din păcate, la mine, alăptarea nu e cu happy end, ci cu o mare durere în suflet pentru mine. Mi-am făcut curaj și am povestit pe blog.

 10. sorinam

  ce pasi/etape mai trebuiesc indeplinite astfel incat aceasta petitie sa fie lege? ce lipseste?

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 171 queries in 0.198 s