De ce ar trebui copiii să meargă la școală: ca să-i poată scrie moșului de Crăciun!

Cineva m-a rugat să vă povestesc despre unul dintre programele World Vision (despre care eu am mai scris aici), Pâine și Mâine. Ei oferă o masă caldă și un after school pentru copiii de la sat. Pentru ca ei să își ducă mai departe educația, să nu abandoneze cursurile. Știți, acestor copii nu le este atât de ușor pe cât ne-am imagina. Unii merg kilometri întregi pe jos până la școală. În fiecare zi. Pe frig, pe noapte uneori. Iar eu mă plângeam că am prea multe teme!

Câteva date, ca să vedeți la ce mă refer:

  • La ora actuală aproximativ 42% dintre elevii români de 15 ani sunt analfabeți funcțional, potrivit unui studiu al Centrului de Evaluare și Analize Educaționale.
  • Media europeană este de 20%, cu o țintă de sub 15% până în 2020.
  • Rata abandonului școlar este de 19% în condițiile în care ne-am asumat, ca țară, un nivel de 11% (media UE).

În programul Pâine și Mâine, ajutorul se concentrează pe copiii de la sate, căci probabilitatea sărăciei pentru aceștia este de 3 ori mai mare comparativ cu cei din merdiul urban.
Educația este șansa acestor copii de a reuși să iasă din cercul vicios al sărăciei, în condițiile în care ei sunt de 3 ori mai predispuși la lipsuri extreme comparativ cu cei din mediul urban.

Deocamdată suntem în 18 sate din 2 județe (Dolj si Vâlcea), iar din ianuarie intrăm și în Vaslui, spune Oana Șerban de la World Vision România.

Știu că multă lume stă cu mâna întinsă zilele astea, de parcă nevoile oamenilor nu ar fi în fiecare zi. Știu că sunteți sătui de cerșeală, de rugăminți de a dona. Știu că vă simțiți obosiți, agasați. Așa că, n-o să vă rog nimic de data asta. Articolul ăsta l-am scris pentru mine și pentru toți copilașii aceștia. Vă mulțumesc că ați ajuns cu lectura până aici. Am vrut doar să aflați de acest program și să scriu despre el gratis.

Știți, paradoxul acestor campanii umanitare minunate este că ele au nevoie de buget pentru a fi comunicate. Pentru ca lumea să afle de ele. Culmea, nu? În loc să se direcționeze TOATE fondurile către nevoile reale, banii trebuie inteligent împărțiți ca noi să aflăm cât bine putem face cu ei în loc să doar îi cheltuim.

 

Articolul anterior

Credeți

Articolul următor

Va fi un Crăciun MI NU NAT

2 Comentarii

  1. Cricket

    F bine ca ai scris! Eu stiu de ceva timp despre acest program si ma bucur ca pot ajuta. E f simplu prin sms, mai ales ca apoi e recurent. Copiii acestia merita o lume mai buna!

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 137 queries in 0.485 s