De ce să nu dăm banii pe biberon și ce este un SNS (sistem de nutriție suplimentară)

interzis-biberon

Atunci când aștepți să vină puiul tău pe lume, vrei să te pregătești cu de toate, să nu te ia nici o situație prin surprindere. Cumva, nu ai vrea să umble soțul de bezmetic noaptea pe la 2 prin farmacii non-stop, informându-se despre ce produse ți se potrivesc mai bine. Știu exact cum e asta, noi ne-am cumpărat gamă întreagă de biberoane înainte de copil, toate variantele de tetine, mai mici, mai mari, care mai de care mai anticolici, sticluțe toate din sticlă de nu-știu-care, de diferite dimensiuni, cel puțin 2 din fiecare.

Da, aveam de gând să alăptez, însă, pe principiul ”să nu ne-apuce nevoile noaptea la 2”, am făcut rezerve serioase de  biberoane, din timp, când am luat la puricat variantele și am luat o decizie informată de a cumpăra controlat.

Numa’ bine că alăptatul a mers țais și nu am avut nevoie de nici un biberon, le am pe toate în cutii sigilate, habar n-am ce o să fac cu ele. Unul singur l-am folosit pe drumurile noastre, cred că maxim de 2 ori, că apoi n-a mai vrut pruncul. Și asta a fost.

De ce să nu dai banii pe biberon, dacă ai de gând să alăptezi

Biberonul nu este deloc o alternativă atunci când alăptezi. În afară de faptul că majoritatea bebelușilor alăptați nu îl acceptă, deci sunt șanse mari să irosești banii, nici să îl primească nu e vreun noroc mai mare. Fiindcă laptele vine foarte ușor prin biberon, iar bebelușul se lenevește rapid.

Există o variantă mult mai bună, acest SNS (sistem de nutriție suplimentară). Nici eu nu știam că există, altfel aș fi fost mai bogată cu toți banii cei dați degeaba pe biberoane! Este vorba despre un tub, care se introduce în gurița copilului, pe lângă sfârc. Copilul rămâne atașat la sân, el face în continuare mișcările de supt, stimulând astfel lactația și hrănindu-se în același timp. I se poate administra lapte praf sau lapte matern, MODUL DE ADMINISTRARE e cel mai important. Iar atunci când mama nu e disponibilă, oricine poate hrăni bebelușul oferindu-i să sugă degetul (finger feeding), cu tubul pe lângă acesta.

 • Cu ajutorul SNS-ului au reușit să-și alăpteze copiii inclusiv mamele adoptive!
 • Este ce trebuie, când vrei să renunți la completare și să treci pe alăptat exclusiv
 • Ajută la stimularea lactației, dacă mama a fost departe de bebeluș și startul alăptatului nu a fost grozav
 • Face minuni atunci când mameloanele sunt ombilicate sau plate
 • Ajută stimularea lactației atunci când mama a suferit o intervenție chirurgicală la sâni sau are o problemă hormonală care încetinește sau întârzie lactația.

Când i se potrivește bebelușului acest sistem de nutriție suplimentară?

 • dacă e hiperactiv sau hipertonic
 • dacă nu are putere să sugă
 • dacă atașarea este dificilă
 • dacă pierde mai mult de 10% din greutatea de la naștere și este la risc de a dezvolta icter sau hipoglicemie
 • bebelușul născut prematur, care are nevoie să-și ia multe calorii într-un timp scurt, fiindcă obosește raid
 • bebelușul a fost despărțit de mamă un timp sau lactația pornește mai greu
 • bebeluș cu sindrom Down sau sindrom Pierre Robin
 • bebeluș cu cheilo-palato-schizis, cu anomalie cardiacă congenitală sau cu o curbă ponderală necorespunzătoare

(sursa)

Aici 2 variante pentru a confecționa un astfel de sistem de nutriție suplimentară acasă:

Alte informații despre confecționarea SNS-ului acasă puteți găsi aici.

Alternativ, îl puteți cumpăra gata făcut de aici.

O prezentare completă, cu multe explicații și povești ale mamelor care s-au folosit de acest sistem, găsiți pe blogul Alăptează.

Vedeți, procentul femeilor care nu pot alăpta cu adevărat, din motive reale medicale, este extrem de mic. Cu toate astea, procentul celor care totuși alăptează este tot extrem de mic. Ceva se pierde între.

Sper să fie util acest articol, de fapt, îmi doresc să circule informația despre acest sistem de nutriție suplimentară, tubul minunat, fiindcă multe mame nu știm despre el. E un instrument la îndemână să ne facă viața mai ușoară. Calea laptelui praf nu e deloc mai ușoară. Sper ca mamele care așteaptă copii să nu mai dea banii degeaba pe biberoane, dacă vor să alăpteze.

Dacă știți vreo gravidă, vă rog să-i trimiteți articolul. Dacă știți vreo mamă, care dorește să scape de completarea cu lapte praf, spuneți-i despre SNS. Îi poate face mult bine și ei și bebelușul va fi recunoscător.

imagine via Shutterstock, interzis biberon

Dacă doriți să aflați când scriu, vă invit să urmăriți pagina de facebook a blondelor.

Articolul anterior

Multitasking-ul, între aparență și esență

Articolul următor

Câte mașini abandonate credeți că sunt pe strada mea?

7 Comentarii

 1. bunica cu bundita

  mi se pare foarte importanta aceasta metoda!!!Si de tinut minte,si de aplicat in caz de nevoie.

 2. Am o amica, a nascut prematur in Canada. Asistentele i-au adus acest mecanism si a reusit sa alapteze pana la peste 1 an.
  Acum 8 ani in maternitate se dadea lapte praf cu drag.

  • Am auzit ca acum nu se mai da chiar asa. Ini povestea o prietena al carei copil a primit lp de cateva ori, ca au pus-o sa semneze niste formulare de consimtamant… Complicat.

  • In Romania se da si in ziua de azi, tot din greu 🙁
   Prietena ta a nimerit bine

 3. Cori

  Copilul meu de 2 luni nu accepta, face urat cand simte sonda in gurita 🙁 oare e ok sa il folosim pe deget? Nu ii strica gingiile, implicit si cresterea dintilor?

  • Nu înțeleg, sonda se folosește pe deget (când copilul e hrănit de altcineva) sau pe lângă sân, când mama e acolo. Dar ideea e să fie hrănit pe lângă sân, ca acesta să fie stimulat.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 148 queries in 0.350 s