Multitasking-ul, între aparență și esență

 multitasking

Bine, te las acum, că văd că ești ocupată, o aud pe mama ca prin vis, spunându-mi la telefon.

Se prinde întotdeauna când fac ceva și încă ceva în același timp, semn că niciodată nu-mi iese: să vorbesc la telefon și să citesc ceva în același timp, să vorbesc la telefon și spăl ceva în paralel, să strâng ceva de pe undeva, să din astea.

Observ că din ce în ce mai multă lume suferă de sindromul ăsta ”facem mai multe lucruri deodată”, de parcă ar fi o boală contagioasă. Trăim în secolul vitezei, al neatenției, al inerției și-al norocului. Faptul că fizic suntem într-un loc nu mai garantează că suntem și psihic, experiențele extracorporale fără puteri paranormale au devenit o realitate tot mai des întâlnită.

Stau la masă cu niște prieteni, toți ne uităm în telefon.

Spun o poveste interesantă, în timp ce omul căruia îi povestesc trimite un email.

Ne uităm la un film cu un ochi la laptop și cu unul în telefon.

Ba eu am început să vorbesc în frânturi de fraze și să nu-mi mai duc la final ideile. Mama îmi zice despre multe lucruri că mi-a zis, iar eu pot să jur că le aud pentru prima dată. Am impresia că trăiesc în fire epice paralele, pe vocile din capul meu, din gura mea și din ale altora.

Uneori e greu să ții pasul, alteori nu prea ai de ales. Știu oameni care și-au dezvoltat sisteme de funcționare în paralel de nu îți vine să crezi că pot fi prezenți și într-o discuție liberă și într-o treabă pe calculator. Sau oare pot?

Există studii care arată că cei care se lasă distrași de telefon și emailuri în timp ce muncesc suferă o scădere a IQ-ului cu 10 puncte, ceea ce e echivalent cu o noapte pierdută sau cu de două ori mai rău decât pentru un consumator de marijuana.

Se pare că multitasking-ul ne oferă doar iluzia că rezolvăm mai multe lucruri deodată, când, în fapt, productivitatea ne scade cu 40%. Asta e din cauză că doar pendulăm între task-uri, ne pierdem concentrarea și intră în acțiune fix fuga de idei. Plus, cu cât facem multitasking mai mult, nu devenim mai profi la asta, ci cu atât tindem să fim mai împrăștiați și mai împiedicați.

Peter Bregman a făcut un experiment pe tema asta, iar concluziile le-a pus într-o carte, 18 minute, în care demonstrează efectele nocive ale lipsei de atenție, ale întreruperii concentrației și importanța conștientizării. Știu, la început ne va fi frică: cine va duce gunoiul, dacă rămânem fără pâine, cine va schimba copilul. Însă, rezultatele pot fi spectaculoase atunci când ascultăm implicați ce povestește partenerul despre ziua lui, ca să-l înțelegem mai bine, nu ca să ne așteptăm rândul să-i spunem ce mai are de făcut. Cina va fi mult mai frumoasă, atunci când ne vom privi copiii în loc de ecranul telefonului.

Eu recunosc, mă simt frustrată și nedreptățită atunci când altcineva mă tratează cu multitasking. Indiferent că e soțul, prietena sau vânzătoarea de la magazin. Și la fel de frustrată și nedreptățită mă simt și atunci când eu tratez pe altcineva cu multitasking: fiindcă aș vrea timp doar de vorbit la telefon cu mama, doar de spălat vase (ba, de ăsta m-aș putea lipsi), doar de făcut duș (fără brainstorming intern), doar de hrănit familia, doar de, doar de.

Na, timpule, spune-mi: cum să te împart, când eu vreau, de fapt, să te-nmulțesc.

sursa foto

Dacă doriți să aflați când scriu, vă invit să urmăriți pagina de facebook a blondelor.

 

Articolul anterior

Începutul diversificării: cum să faci să nu înnebunești

Articolul următor

De ce să nu dăm banii pe biberon și ce este un SNS (sistem de nutriție suplimentară)

17 Comentarii

  1. Fix despre multitasking am ceva pe teava, cum sunt eu imprastiata in cateva activitati bune si cum asta ar fi o mare calitate daca as merge la interviuri sau daca as mai lucra in multinationala 🙂

      • la concluzia asta am ajuns si eu, fac de toate si nimic, am ajuns sa nu ma mai pot uita la un film, ca fac de toate in timpul ala, vorbesc la telefon, mai intind niste rufe, mananc ceva, verific telefonul, dau un sms, citesc un articol, ascult ce a facut barbatul la munca si….s-a terminat filmul, la care zicese ca m-am uitat 🙂
        Asta cand dorm copiii…

        • tocmai am citit un status la Victor Kapra pe facebook, zicea că adesea mănâncă pe facebook și ghici cât s-a îngrăsat! Multitasking-ul, bată-l vina.

  2. Lorelai

    Multitaskingu nu e lucru usor si nici eficient de cele mai multe ori, multe studii arata asta, tind sa cred asta tot mai mult dar conform evolutiei femeile au o capacitate un pic mai mare de a urmari mai multe lucruri odata, pana si campul vizual e mai mare decat al barbatilor, care erau focusati pe vanatoare, o singura tinta, pe cand femeile stateau acasa cu pruncii si cu gospodaria si atentia lor era musai impartita, ceea ce era un lucru de ajutor. Deci nu e all bad, parte e incrisa in dna-ul nostru, parte ne-o facem noi cu mana noastra :))

  3. Am citit si eu despre asta si am vazut ca acest multi tasking este absolut daunator. Dar ce sa facem?! Ca vin peste noi toata. Telefonul bipaie mereu, nimeni nu intreaba daca e ok sa sune, sa dea un mesaj, iar tu incepi sa crezi ca esti obligat sa raspunzi la orice notificare, like, comentariu, de sms nu mai zic ca nu mai trimite nimeni asa ceva! Si in jurul nostru oamenii vorbesc si citesc in acelasi timp, televizoarele merg, copiii plang.,, csf?? 🙂

  4. Ce mi-am furat-o cu multitaskingul si cum aveam eu impresia ca sunt o wonder woman doar pentru ca faceam 4 lucruri concomitent. Apropo de telefon, am inceput sa inchid traficul de date atunci cand fac ceva si uneori chiar il pun pe silent, cu ecranul in jos. Foarte invaziv poate fi acest mic device.

  5. Cris

    Eu nu mai fac de astea periculoase cu multitasking (hai poate o muzica in ureche in timp ce fac mailuri la munca si un ceai in acelasi timp, se pune?). Acasa ma organizez, functionez pe liste si prioritati cat de mult pot (adica liste pt cumparaturi, pt ce avem de facut etc, iar la prioritati: ne jucam cu puica pana la ora de somn, mancam, alergam, iesim pe afara, si abia dupa tele, spalat vase, ordine – dar pe rand ca ne zapacim altfel). Cred ca e si pt ca am observat ca obosesc mai tare daca incerc sa fac mai multe in acelasi timp.

  6. bunica cu bundita

    LA MULTI ANI,MULTITASKING!Finuta mea de 5 ani,vorbesc cu ea si ochisorii ei urmaresc un joc pe telefon sau asculta un cantecel pe care il comanda pe youtube prin aplicatia voce!Asta e lumea lor, nu a noastra!

  7. eu consider ca tel. consuma mult din viata (timp si experienta!! ). Asa ca la mine se si descarca singur. Prietenele deja stiu ca nu raspund la tel. (sa recunosc, nici nu am chef sa raspund la unele).

    Cat despre multitasking, nu pot sa ma concentrez la mai mult de 3 chestii, asa ca le fac praf. Dar lucrurile care le fac de rutina (gen paine, maturat, scos/pus vasele etc) sunt lucruri care nu mai solicita inteligenta.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 170 queries in 0.154 s