Taximetristul, această specie umană de sine stătătoare

taximetrist

Urăsc generalizările, dar aproape și mai tare urăsc felul în care niște oameni se poartă cu alți oameni care nu le-au făcut nimic. Ba mai mult, cu niște oameni care sunt clienții primilor oameni sau care ar putea fi. Să vă povestesc. Acest articol a fost mai întâi o întâmplare, pe care n-am băgat-o în seamă, dar, pe măsură ce experiențele mele deplasatoare prin București s-au înmulțit, pe atât s-au scris singure aceste rânduri.

Am ajuns să cred că taximetristul este cel mai neprietenos om la vederea unei mame cu un prunc în brațe. Asta, într-un puternic și halucinant contrast cu toți ceilalți oameni cărora le răsare un zâmbet pe moacă aproape instantaneu la vederea celor două fălcuțe sprijinite pe brațe de mamă purtătoare de prunc. Taximetriștii, domnule, parcă sunt castrați sufletește dacă îi cauți … în raza municipiului București.

În ordine invers cronologică:

Intercontinental, parcarea din fața hotelului, plină de taxiuri. Eu, cu bebe în manduca, observ că obiceiul locului e să bagi capul pe geamul taximetristului și să îi spui ceva. Pe la noi, pe la Sibiu, se întreabă ”sunteți liber”, liber de la citit ziare, că, în rest e evident pentru toți participanții la discuție că omul e liber și te poți urca. Ha, câți credeți că au refuzat să mă ducă? Pe mine și pe bebe, pe amândoi. Toți! Mai exact, șapte oameni au preferat să stea degeaba, să taie frunza la câini decât să facă un ban cinstit, că nu voiam gratis. Ba unul mi-a zis, să vezi tupeu pe el, că mă duce, dar în nordul Bucureștiului (eu stau taman în parte opusă!). Altul mi-a zis că mă duce pentru 30 lei (cursa ar fi costat maxim vreo 8). Hai sictir, am luat metroul.

 Altădată, m-am dus cu bebelușul cu scoică și cărucior și tot ce trebuie cu un domn taximetrist mai tânăr și mai emancipat, să zic, după felul în care-și purta șapca invers într-o asortare perfectă cu droaia de iconițe atârnate de oglindă. Plecăm de la mall, era o căldură sfâșietoare, eu aveam bagaj, care arăta cam așa: cărucior, geantă bebe, geantă mamă, vreo 2 plase de cumpărături, plus o sticlă mare de apă plată. S-a dat omul jos să-mi deschidă portbagajul doar, nu vă imaginați că A MIȘCAT vreun deget să mă ajute cu vreo roată, cu vreo plasă. Nimic. Nu m-am supărat, asta este, sunt mare, mă descurc. Drumul rezonabil, cu multe rugăciuni în gând. Ajungem sănătoși, îmi fac cruce cu limba-n cerul gurii, el iese din nou, mă gândesc, ce drăguț, poate vrea să mă impresioneze pe final, înainte de a-i plăti cursa! Când colo, ce să vezi, el stătea afară sprijinând portbagajul, cu o mână-n șold și-un deget în fund. Cursa costa 13 lei, îi dau 15, la care, ce-mi zice: Ăștia-s să-mi ajungă și de-o cafea, nu, doamnă? Poftim?! Prietene, tu glumești. Am respirat adânc și i-am zis în timp ce-mi scoteam căruciorul din portbagaj și montam bagajele pe el, că nu e de cafea, ci este fix aprecierea mea pentru ajutorul dumnealui.

Altul, ăsta-i rapid, deși, culmea, în aceeași zi! (că , după, am revenit la mașina personală). Vine la comandă, mă vede cu cărucior, se dă jos din mașină, deschide portbagajul, acolo, ce să vezi, nenorocirea de pe lume! Plin de ziare uscate și mototolite, lăzi vechi și haine murdare. Ziceai c-au fost turcii pe la om prin portbagaj, niște turci în război cu igiena, de altfel. Și-l văd că începe să aranjeze prețioasele lui ziare și să mă certe că de ce nu am specificat că am bagaj, că uite, el acum trebuie să-și murdărească portbagajul?! Am rămas mută, promit. Nu înțelegeam la ce se referă. Apoi a concluzionat că totuși nu vrea să riște să-și împrospăteze portbagajul cu aer de cărucior de bebeluș adorabil și l-a îndesat pe acesta pe fix scaunul din față. Timp în care m-a certat non-stop, vă dați seama. Într-un final, am fost chiar mulțumită de unde a plasat căruciorul, nu știu însă următorul pasager din față-dreapta ce-ar fi zis la gândul că șede pe unde-au fost roțile noastre, care-u văzut destui rahați la viața lor. Cu și fără ghilimele.

Iar maximul de culmea culmilor a fost tipul care ne-a luat de la aeroport într-o noapte, pe la 3. Și ne-a povestit că el doar noaptea lucrează, fiindcă ziua îl frustrează traficul bucureștean. De vreo 10 ani adică. Și că noaptea e mult mai lejer. Cred și eu, din moment ce am trecut pe roșu cât e bulevardul Kiseleff de lung. Știți, dar noaptea oare se schimbă regulile de circulație, nu vă supărați că-ntreb. Nici pomeneală să se supere cineva, ba mi-a explicat omul că acea cursă aeroport-Tineretului îi ia, de obicei, maxim 25 de minute. Doar că, acum, având în vedere că eram cu bebe în mașină, mna, o să ne ia ceva mai mult. Să stau liniștită, cum ar veni. Hăăăăăh, cum , poftim, ce spuneți acolo? Cum adică, ”fiindcă eram cu bebe în mașină”, cu alte cuvinte, viața noastră, a tuturor celorlalți participanți la trafic e cam egală cu fix zero exprimat în 25 de minute și vreo 5 treceri pe roșu. Am rămas muți.


Ieri, un prieten ne povestește că a nimerit într-un Uber din Cluj, cu mașină de Olt. Șoferul, bucureștean mutat la Cluj special pentru Uber. Cică-s mulți din ăștia așa. L-a întrebat prietenul nostru cum i se pare, dacă e vreo diferență (Clujul a recuperat mult în fața Bucureștiului, unii ar spune chiar că îl cam bate la fundul gol). La care, omul i-a zis așa: În Cluj, în prima lună, am fost înjurat O SINGURĂ DATĂ. Și atunci, de către un șofer cu mașină de București, era de-al meu, că l-am recunoscut după fente și limbaj. În București, mă înjurau DOI PE ORĂ!

Deci da, cam asta e diferența. A, și că atunci când s-a întors omul într-o vacanță în București, după ce-a intrat în oraș, a tras pe dreapta. Simțea nevoia de-o țigară.

taximetrist-1

imagine via Shutterstock, taximetrist nervos

Dacă doriți să aflați când scriu, vă invit să urmăriți pagina de facebook a blondelor.

Articolul anterior

Semne mai puțin cunoscute ale infarctului miocardic

Articolul următor

Webstock 2016: De ce mi-a plăcut

62 Comentarii

 1. Anca

  Eu cand trebuie sa merg cu taxiul fac comanda telefonica ca sa nu aud comentarii ca e cursa prea scurta. Si uite asa am facut si curse de 5 lei cu spaga 2 lei.

  • Adica le spui la telefon si pana unde vrei sa mergi? Uite, in UK era intrebare din start. Si, daca ziceai ca mergi la gara, te intrebau la cat ai trenul si ca nu e responsabilitatea lor daca ajungi la timp.

 2. Cristina

  Nu am patit niciodata in Cluj sau in Sibiu sa nu se dea jos taximetristul sa ma ajute cu bagajul (chiar si plase de cumparaturi de la supermarket), si nici sa comenteze vreodata de bacsis, mai ales ca de obicei nu las deloc. Hai acasa!

  • :))) sa il vezi pe barbatu-meu, la primul contact cu taximetristul bucurestean, cum i s-a parut si cum s-au certat ca a asteptat si rest, culmea tupeului. Intre timp, i s-a facut mila de taximetristi ca i-a zis unul ca ei din spagi traiesc si mereu e generos. Sa zicem ca e singurul din familie.

 3. Chiar ma gandeam, eu chiar am avut parte de astfel de soferi doar in capitala :))) In Timisoara nu circul foarte des cu taxi dar si cand se intampla singurul lucru de care pot sa ma “plang” e faptul am dat doar peste soferi cu un chef nebun de vorba. Poate oi fi eu norocoasa …

 4. Ah, Miruna, taximetristii sunt o specie ostila cu tot ce respira si nu numai :))) Exista si printre ei oameni faini, care m-au surprins in mod placut, dar majoritatea e dezamagitoare. Asa am ajuns sa folosesc Uber cand am nevoie de ceva si experienta per ansamblu este una foarte pozitiva. Am dat o singura data de un vorbaret agasant si intr-o alta tura de unul care ceda prioritate la tot poporul chinez. In rest, experienta este foarte ok si cand se mai intampla sa ajung in taxi din lipsa Uber, imi aduc aminte de ce nu mai merg cu taxiu 😀

 5. Simo

  Deci bebelusii incetinesc traficul??Asta e de tinut minte.
  O poveste cu taximetristi de anul trecut,din aeroport Otopeni: am comandat la aparatul dinauntru,ca altfel,spunea prietena noastra,nu ne-ar fi luat niciunul din OTP pana la IKEA (unde avea ea masina).Si-ntradevar,nu i-a picat bine soferului ca s-a deplasat pentru atata lucru…
  Iar partea si mai si a fost ca mi-am pierdut actele (zic eu) in taxi.Din fericire am retinut nr masinii si firma,dar din pacate,a raspuns de fiecare data o doamna centralista deranjata ca tot sun(era vorba de acte,ca daca ar fi fost bani,nu as mai fi sunat,iti dai seama) .N-am reusit sa dau de sofer si evident,nici de acte.

 6. Alexandra Ali

  Am patit-o si eu, cred ca de 2 ori cu primul copil: sa fiu refuzata de 2 “domni” care stateau bine merci in masinuta lor si citeau, vorbeau la telefon, jucau ceva jocuri pe telefon. E adevarat, cursa era surta, cam de 5 lei, dar ce nu stiau ei e ca eu las bacsis daca te porti ca un DOMN adevarat. Nu de alta, dar mergeam la medicul de familie de nevoie, nu de placere, intr-o plimbare. Si ce sa vezi, al treilea taximetrist, ne deschide frumos portiera din spate, ma intreaba unde vreau sa merg, daca e fetita sau baietel (infofolita bine de tot, nu mai stia ce este) ii spun ca mergem la doctor si imi ureaza sanatate si toate celea. A durat putin cursa, cum am zis, vreo 5 lei, dar a mai primit inca 5 doar asa ca razbunare impotriva celorlalti doi si cand i-am zis de ce, domnul a inceput sa rada. De atunci, o singura data am mai avut probleme, cand un grup de taximetristi pur si simplu nu voiau sa ne zica daca sunt in pauza, in greva sau ce naiba se intampla, ca sa stim daca asteptam sau luam alta firma. Desigur am luat alta firma. Dar, de la prima intamplare, nu am mai avut probleme deloc nici pentru cursele de 3 lei. Mentionez, asta se intampla in Iasi, badarani sunt destui si aici, dar cum faci reclamatie la firma, cum zboara. 🙂

  • Aaa, asta e alta treaba, ce feedback lasam dupa asemenea tratament. Deci ai facut reclamatie?

   • Alexandra Ali

    Reclamatie fac de fiecare data cand nu e ceva cum trebuie: se fumeaza in masina cu mine sau imi vorbeste urat. Ori ii schimba de pe ruta mea (hahahah!) ori ii suspenda. La urma-urmei, nu am de ce sa suport fumul lui de tigara, eu, copilul si bebe si nici sa ii suport injuriile. E munca cu clientii, in contact direct cu ei – nu stii sa te comporti, apoi zbori. Dar am patit-o rar, in rest, numai oameni de treaba, cu care chiar aveai timp sau dispozitie sa inchegi o conversatie.

 7. Denisa

  A compara taxiurile din Bucuresti cu Uber in Cluj mi se pare ca si comparatia dintre mere si….banane.
  In alta ordine de idei, recomand Uber in Bucuresti. Mult mai civilizat, mai curat, mai zambitori oamenii. Preturi mai mici ca ale firmelor de taxi (asta nu la orele varf), factura cu toate detaliile primita pe email..si multe avantaje.Nu am avut nici o problema cu ei, nimic de reprosat vredata. Desi mai intalnesti soferi de taxi inclusiv pe Uber,isi adapteaza comportamentul si stilul de condus,au masinile curate, altfel tot ei isi iau teapa.
  Mi-am facut cont de Uber asa, intr-o doara si il folosesc in detrimentul taxiurilor, fiindu-mi efectiv scarba sa ma asez pe scaunele super patate de…diverse , ale majoritatii taxiurilor, saturata de a ma milogi sa ma duca la 5 km distanta sau sa ma simt ca intr-un carusel prin trafic.

 8. Astrid

  Cu taximetristii din Bucuresti am avut aproape numai experiente neplacute,sunt aroganti,le stiu ei pe toate si dc nu le convine ceva imediat te faulteaza…in Sb numai oameni faini,aici se inverseaza procentul..acum uscaturi sunt peste tot!In Craiova depinde cu ce firma mergi,sunt pe categorii 🙂 parca sunt alesi special,iar acum ma aflu in Cj,am circulat doar cu Uber si mi-o placut tare mult,numai oameni de treaba desi am inteles ca vin din Bucuresti dar eu stiu…cred ca aerul e de vina 🙂 sau compania care isi selectioneaza oamenii !

 9. Roxana

  Concluzia articolului: haideți la Cluj!

 10. Adelina

  Taximetristii sunt o specie aparte, exista oameni si taximetristi. :))) Iti recomand Uber, mai ales ca poti alege sa ti se trimita masina cu scaun pentru copil, masini curate, aer conditionat si soferi civilizati (de cele mai multe ori :D).

 11. In București nu am circulat decât de câteva ori cu taxiul și nu am avut probleme. În Sibiu avem oameni faini. Am avut și experienta în care m-au ocolit prin oraș pentru 5 lei în plus, dar s-a întâmplat doar de vreo doua ori. Întâmplarea cea mai faina e cu domn la vreo 40 de ani care îmi povestea cum la sfârșitul zilei lui de muncă, ultima cursă e tot timpul gratis indiferent de distanță și locație. Îmi zicea că e un fel de “pay it forward” pentru el. Îmi amintesc cat positivism avea dânsul, cat de atent a fost cu minee, clientul și cum voia sa îmi dea și 30 de bani rest înapoi.

 12. Carmen Păun

  Stai liniștită că nici în Iași nu sunt mai destupați. Am pățit o dată urât cu un moș sictirit care a venit la comandă. Bebele avea 2 luni jumătate la acea vreme. Ajungem la destinație în centru și îi întind o bancnotă de 100 de lei, cursa era cam de 20 de lei. Cu un sictir total mi-a trântit că el n-are bani de rest și să merg să-i schimb, cu bebe în brațe cu tot. Noroc că la destinație mă aștepta o prietenă care a avut să-i dea bănuții, că altfel mă luam la ceartă cu el. Ca să nu mai zic că de când mă tot preumblu cu bebelușul după mine nu s-a sinchisit unul să mă ajute cu gențile, să-mi deschidă portiera sau vreun alt gest de minim ajutor. Ca să nu mai spun că pe vreme de vară trebuia să mă cert cu ei să ridice geamurile sau să dea aerul condiționat mai încet.

  • Pai da, voia sa-i lasi un bacsis gras, ce n-ai inteles. Pentru serviciile oferite, mai ales pt ajutorul extraordinar. Ce sa si zic.

 13. Denis

  Cat am stat in Bucuresti reusisem sa ma obinsuiesc cu absolut toate diferentele considerabile dintre orase…mai putin cu taximetristii. Am evitat pe cat posibil sa circul cu taxiul pentru ca ma indispunea teribil numai gandul ca trebe sa conving pe cineva sa ma duca undeva pe banii mei. Mai degraba mergem pe jos, cu metroul sau chiar cu autobuzul. Cu bebe intr-adevar se schimba datele problemei, dar din pacate pe astia nu cred ca-i schimba ceva.

 14. Nalina

  trebuie sa intelegeti faptul ca, de cele mai multe ori, taximetristii lucreaza “la plan”. ei nu detin licente proprii, le ‘inchiriaza’ odata cu masina de la firmele de taxi. Care firme, apartinand unor oameni ce au legatura directa cu politicul nu doresc cresterea tarifului/km pentru ca nu interesul sa le fie bine si soferilor. E foarte usor sa ceara 100-150 lei pe zi la 1.39/km si pentru ca sunt destui (uneori fortati de imprejurari) soferi, “treaba merge”. Faceti un calcul sa vedeti cam cate curse de 5 lei trebuie sa faca un sofer intr-o zi ca sa faca acel plan si sa ii ramana si lui ceva de dus acasa.
  Cand mai aveti curse foarte scurte, pt ca 5 lei inseamna 10 minute de mers pe jos totusi, nu va mai ‘uitati’ la diferenta dintre 2 lei tips si 5 lei tips. Spuneti direct: “vreau sa merg si eu la policlinica X care e la 2 statii de tramvai, am 10 lei, mergeti?”. Si o sa vedeti ca, punand astfel problema, sansele de a fi acceptata cursa, cresc spre 100%.

  • Hm, mie mi-a cerut 3o lei pt o cursa de 8.
   Dar inteleg perfect ce zici. Totusi, ce nu inteleg e: daca stau, castiga ceva?

   • Jia

    Miruna, sa stii ca asa sunt toti taximetristii care stau la Intercontinental. Nu te-au refuzat din alte motive. Asteapta acolo clientii straini pentru a lua mai multi bani de la ei:)) La fel si la Unirii. Iti spun din proprie experienta:)

 15. Dana Elena

  Hmm, din cate citesc, probabil ca o firma de baby-taxi ar avea success. Ar fi fain daca ar vedea cineva nisa asta de business.

 16. gabi

  Eu locuiesc in Medias. Plecasem in delegatie la Constanta in port, cu masina de servici si sofer. Dupa cateva zile, cand am terminat ce aveam de rezolvat, am plecat impreuna spre Bucuresti, unde sotul meu era detasat cu serviciul pentru un an de zile. Am zis ca ne oprim pe la el la apartament, dormim o noapte si a doua zi mergem spre casa. Cand ajungem in Bucuresti , bineinteles ca nu ne-am descurcat sa strabatem Bucurestiul, fara gps, spre Piata 1 Mai unde statea sotul meu. Oprim in dreptul unui sofer de taxi, pe care soferul cu care eram, l-a intrebat cum putem ajunge in Piata 1 Mai. Acesta ne-a spus ca ne explica, doar daca ii dam 50lei. Am plecat mai departe, dar nici nu am mai intrebat pe nimeni cum putem ajunge. Eu am terminat facultatea in Bucuresti ( acum 20ani) si cu ce imi mai aduceam aminte, cu ce mai stia soferul, am ajuns cu chiu cu vai la destinatie. Spre deosebire de Bucuresti, saptamana trecuta am fost la Tg Mures cu sotul la un control la medic. De la un simplu control, am fost trimisi la UPU, cu bilet de internare. Eu prima data ca si sofer , in Tg Mures. Dupa ce m-am incurcat pe strazile cu sens unic, am oprit langa doi soferi de taxi, sa-i intreb cum pot ajunge la destinatie. Primul a vrut sa-mi faca imediat o schita, cel de-al doilea a sarit in masina lui si a zis sa-l urmez cu masina mea, ca el ma duce pana unde trebuie. Nu a vrut nici un ban. Pur si simplu din omenie ne-a ajutat.

 17. Andra

  Pff, eu am multe povesti de groaza cu taximetristi si tocmai din cauza lor am ajuns clienta fidela Uber. Cele mai tari sunt acestea 3, desi au fost multe amuzante:
  1. Domn la 60 ani, ma urc in masina, porneste si incepe sa imi spuna asa: “Domnisoara, eu aud o voce de la Dumnezeu care imi spune chiar acum ca noi nu ne-am intalnit intamplator. Fata dumneavoastra imi spune ca soarta v-a facut sa va urcati la mine in masina si ca trebuie sa va povestesc ce informatii am eu despre viitorul lumii.” Si a inceput sa imi spuna ca vom fi cu totii microcipati si ca prin acceptarea microciparii ne vindem sufletul diavolului, dar ca va trebui sa facem asta pentru ca altfel nu vom mai primi apa. M-am uitat de mai multe ori ca sa vad daca nu cumva sunt la camera ascunsa, din pacate nu eram. 🙂
  2. Domn la 25 ani, eu vorbeam la telefon si s-a prins ca urmeaza sa merg in teambuilding la mare. Foarte galant, s-a oferit sa ma duca el, mi-a promis ca voi avea cel mai tare teambuilding, ca stie sa faca si masaj si nu numai. L-am refuzat politicos, mi-a propus sa mearga macar pana acasa la mine, daca la mare nu il iau. Am incercat sa imi pastrez zambetul, desi sincer ma cam panicasem, si i-am spus ca acasa ma asteapta copilul!!! Mi-a raspuns ca nu e nicio problema, asteptam sa adoarma copilul. M-am bucurat enorm ca am ajuns acasa, domnul nu avea o privire prea normala.
  3. Cursa Militari Residence – Colentina, adica o cursa buna dupa standardele celor mai multi taximetristi. Nu si pentru al meu! Pe la Plaza soferul a tras masina pe dreapta si mi-a spus ca el s-a gandit BINE si ca ma lasa aici, ca daca ma duce in Colentina el nu mai ajunge la o intalnire cu niste tovarasi, asa ca seara buna!

 18. Renata

  Off imi pare rau. Imi aduc aminte de o fapta asemanatoare traita pe propria piele. Eram prin 2008 inceput de marea criza la carrefour Orhidea, eu si sotul cu 2 sacose mari pline de cumparaturi, un set de oale si un ventilator mare ca doar erau vreo 10 taxiuri in parcare. Nici unul nu ne-a luat. Distanta Carrefour Orhidea cartier 23 august Republica. Am apelat la metrou iar de la Republica am avut noroc si am gasit un taximetrist si am ajuns acasa fara sa ne suprataxeze.

 19. mai

  Smiorc. Taximetristii refuza multe categorii de persoane, hai sa nu ne dam victime ale intolerantei taximetristilor. In general refuza atunci cand nu se merita: curse prea scurte, oameni dubiosi, beti, in zone retrase sau neasfaltate etc. Presupun ca refuza persoane cu copii mici pentru ca: fie au carucior si nu au spatiu/nu se merita deranjul si eventuala mizerie, fie au intalnit nesimtiti cu copii care i-au murdarit canapeaua si nici macar n-au platit pagubele.
  Ei sunt platiti doar sa conduca, presupun ca pentru servicii de carat/mutat bagaje ar fi trebuit sa existe o taxa separata. S-ar putea ca nu toti sa poata ridica obiecte grele (hernie de disc maybe) si pana la urma nu sunt obligati. Nu vad de ce trebuie sa intindem coarda sau sa asteptam ajutor din partea celorlalti oameni.
  Taximetristul nu e casa de binefacere, ci o afacere din care trebuie sa castige si el. In locul tau as intreba dinainte daca ma duce in zona cutare cu banii cutare – cursa+tips generos, pentru a include in pret si caratul, eventuala mizerie. Nu e vina ta, dar daca 100 de mamici inaintea ta i-au facut mizerie, pagube si deranj, poate ca nu se mai risca la a 101-a. Si tu ai face la fel.

  • Vai săracii de ei, stai sa-mi sterg o lacrimă ptr taximetristi. Câtă mizerie face un bebe de la universitate pana in tineretului? Ca unii n-au loc de butelie, înțeleg dar când ai cărucior care se pliază sau esti doar cu bebe? Hai sa fim seriosi.

   • mai

    daca taximetristul prefera totusi sa nu te ia, desi ar castiga bani de pe urma ta, pai e clar ca nu se merita efortul. eu totusi cred ca din cauza experientelor neplacute pe care le-au avut cu parintii nesimtiti, unii prefera sa nu isi asume riscul. cata mizerie poate face un bebe? pai, din moment ce prefera sa nu mai ia mamici cu copii, cred ca destula. ah, si oare toti merg de la universitate la tineretului si toti au bun simt? o, da…

    • Nu am avut pretentia sa ma ajute, dar el a avut pretentia sa ii las bacsis gras, desi nici macar nu m-a ajutat. Scuza-ma, tu te prinzi care-i logica?

 20. mai

  “nu vă imaginați că A MIȘCAT vreun deget să mă ajute cu vreo roată, cu vreo plasă. Nimic” – – cel care ti-a cerut bacsis mare, a fost nesimtit, dar tu te vaiti de atitudinea taximetristilor fata de mamele cu copii, nu doar de acel taximetrist. :
  “taximetristul este cel mai neprietenos om la vederea unei mame cu un prunc în brațe.” – – Smiorc. Taximetristul e neprietenos in general.
  “Taximetriștii, domnule, parcă sunt castrați sufletește” – – iah, extraserviciile sunt pe bani, nu pe sentimente. Cum nu exista o taxa oficiala pentru extraservicii cum ar fi carat bagaje in masina, si eventual mizerie (copiii sunt o categorie de risc sa ii spunem) e cel mai bine sa oferi tu de la bun inceput o suma de bani care sa acopere si celelalte costuri. E mai corect asa.
  Mie articolul mi-a dat impresia ca astepti sa te ajute doar pentru ca esti femei cu copil si ai bagaje, dar un taxi are zeci de clienti cu bagaje zilnic, ce ar fi sa ii ajute pe toti, el nu e angajat sa care bagaje, ci sa conduca.

  • Nu e adevarat, e un serviciu pe care il platesti, in care sunt mai multe chestii incluse: unii au ac, altii au muzica buna, altii de intreaba daca e prea tare, daca vrei sa inchida geamul. Unii mai si zambesc. Despre asta-i vorba.
   Plus, pe toti oamenii draguti din metrou, care mi-au cedat locul, pe toti cei amabili de la coada din supermarket care-mi dau prioritate pe baza de bebe, zau, nu ii platesc cu nimic.

   • mai

    Insist pt ultima data. Oamenii astia despre care povestesti nu sunt obligati sa iti faca favoruri. Sunt gesturi dragute pe care unii le fac, asta nu inseamna ca cei care nu le fac ar trebui pusi la zid. Nu cred ca la taximetristi e inclus si caratul bagajelor. La cati clienti cu bagaje au astia zilnic, si-ar rupe coloana in doua.

    • bun-bun, dar eu nu am zis nici o clipă că nu aș plăti cât face cursa. Iar dacă e să vorbim strict de ofertă/preț, să nu aibă pretenție de bacșiș cât o cafea atunci. Pentru ultima dată, tariful e pentru drum. Dacă eu vreau să las ceva în plus, e treaba mea, e dacă sunt mulțumită, ajutată, distrată. Dacă sunt umplută de spume și fumuri scoase pe nas, zic pas.

  • VIOREL

   BA ESTI PROST!!!!!

 21. maria

  Consider ca adevarul e la mijloc, ca amandoi aveti o parte de vina.
  A fost urat sa-ti spuna pe fata ca asteapta acel bacsis.
  Corect si politicos era sa-ti ofere tot restul, sa lase la latitudinea ta cat si daca doresti sa-i dai o parte din rest. Chiar daca iese el in pierdere fara acel tupeu.
  Nici din partea ta nu a fost corect sa te astepti ca taximetristul sa sara imediat sa-ti ridice bagajele, chiar daca e normal (si de dorit!) ca oamenii sa ajute o mama cu un copil. Intr-adevar, soferul poate avea o afectiune medicala serioasa care nu-i permite sa ridice greutati, deci evita sa mute bagajele clientilor (la cate bagaje ar ridica pe zi … ar fi terminat). De aceea nu trebuie judecati cei care n-o fac.
  Putem sa-i rugam sa ne ajute daca ne este greu: “Va rog mult, se poate sa … ?”
  Avand in vedere atitudinea lui de la final e posibil ca singurul lui motiv sa fi fost ca nu-i pasa, dar … tot nu putem baga mana in foc.

  Politetea trebuia sa se intalneasca undeva la mijloc, nici el, nici tu sa nu aveti pretentii.

 22. parintele

  http://www.trafictube.ro/atlas-mitocanie-urbana-taximetristul-bucuresti-3/

  E o intreaga serie dedicata lor. Sper sa vada si sotul tau si sa realizeze ca nu merita mila noastra.
  Eu locuiesc in Cluj si nu pot sa sufar taximetristii, desi sunt cu cateva clase mai civilizati ca cei din Bucuresti…
  O data am fost si eu in Bucuresti, traversam pe verde si era sa ma calce un taximetrist.

 23. eu dupa 10 ani de bucurestenit, fara carnet si fara masina, am invatat ca taximetristii sunt de mai multe feluri: si faini si nasoi. Fix cum sunt moldovenii 🙂 . Si fix cum sunt toate natiile de oameni de pe planeta asta.

  Prima data am vrut sa comentez cu exemple proaste. Ai spus si au spus si ceilalti suficiente exemple proaste, va confirm si as avea si mai multe de adaugat. Dar o sa scriu exemple faine, rare dar exista:
  – taximetrist ce m-a intrebat daca accept ca el sa fumeze in masina. Am zis nu, a ramas 2 secunde blocat dar nu, nu a fumat. Mentionez asta pt ca m-au marcat cele 2 secunde cand a ramas blocat cu mana pe pachetul de tigari 😀
  – taximetrist caruia i-am zis sa opreasca aici ca nu mai merg mai departe. Eram la 200m de la plecare. A oprit, am platit.
  – taximetrist cu care am conversat pana in nordul orasului pe tema … actorilor tineri. Mergea la teatru!! si el regreta actorii mari dar vazuse si pe Marius Manole, Claudiu Bleont.
  – taximetrist pasionat de opereta. A spus ca mai lucreaza colaborator acolo ca figurant!
  – taximetrist pensionar. Toamna si primavara isi ia 1 luna concediu si se duce la tara, toamna sa culeaga prunele si sa faca tuica. Din Davidesti, mai la deal de Mioveni.
  – taximetrist din Moldova, dintr-un sat pierdut in paduri, cu amintiri din copilaria fara electricitate (vorbeam de risipa de curent actuala si ecologie).
  – taximetrist contra evreilor. Avea argumente logice imbatabile, cu nume si situatii. Acu’ na, el vedea doar partea negativa a omului.
  – taximetrist care mi-a explicat cum a aparut Fly taxi si cum au castigat un contract in nici o luna
  -taximetrist care mi-a povestit cum a fost talharit si cum a sarit cand altul era talharit
  -taximetrista in varsta, cred ca la pensie, care lucra sa stranga bani pt fiu pt avans la aprt. (ia ziceti, cati parinti la pensie in jurul vostru fac asta??? )

  Nu uitati, printre taximetristi sunt multi sarlatani, dar si multi fini observatori, buni psihologi, ce cunosc despre curuptie si frauda mai mult ca oricine. Astia merita facuti politisti 😀 sau macar sa colaboreze cu politia :D.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 257 queries in 0.277 s