Şef de şantier, cu copil atârnat de-o ţîţă

instalator

 

Aşa ceva, precis n-aţi mai văzut!

Puţin context: mutarea noastră la Bucureşti a fost mai degrabă complicată decât simplă, din motivul că apartamentul-reşedinţă de capitală trebuia puţin renovat. Adică, o lucrare amplă: închis balcon, pus termopane, rulouri şi zugrăvit. Toate astea au fost făcute printr-o relaţie la distanţă, fiindcă noi credeam că merge. Meşterii au fost super de treabă, probabil şi fericiţi că nu îi bate clientul la cap. Eu mă gândeam că era ca şi cum la mine pacientul ar dormi şi n-ar mai sări la fiecare atingere, ce mai, un vis!

Mda, până într-un final, când ne-am trezit cu toţii din vis şi ne-am dat seama că rulourile nu erau unde trebuie, că geamul nu se deschide şi zugrăvitul s-a întâmplat peste nişte cabluri, în fine, nu vă mai enervez. Am zis că e bine şi-aşa rău, am plătit şi am apreciat că oamenii s-au descurcat singuri, au fost serioşi şi punctuali, chestii cică de lăudat în Bucureşti. De parcă ar fi scuzabil ori normal să fii neserios, întârziat şi ceva pui de hoţ, doar că eşti în Bucureşti. Mă rog. Vă pun în legătură, dacă aveţi nevoie.

mesteri pe santier

Ulterior, am aflat că specia asta a meşterului de Bucureşti e aşa ceva de special, de trebuie să te porţi mai frumos decât cu maică-ta. În sfârşit. Am scos mobila de bucătărie şi o aşteptăm pe următoarea, a fost compromisul pentru a ne putea muta toţi 3 de la început. Nu am vrut să ne despărţim, fiindcă suntem o familie şi o echipă. A fost greu, încă ne este. A fost şi frumos şi încă ne distrăm în mizeria noastră mică. Noroc că mama ne-a pus mâncare în 2 genţi frigorifice, noroc că mătuşă-mea ne-a livrat la domiciliu. Cum i-a dat fetei ei, aşa mi-a dat şi mie.

Avem fix 2 farfurii şi 2 furculiţe. Le spălăm la chiuveta din baie, că alta n-avem. Există şi un avantaj: nu prea avem vase murdare, fiindcă nu prea avem vase. Logic, nu? 🙂

Însă proiectul continuă. Soţul meu e plecat la muncă, deci ghiciţi cine a rămas să se împrietenească cu toţi meşterii! Blonda cu pruncul la sân. Fiindcă na, noi cam asta facem toată ziua. Mâncăm şi ne iubim. 🙂 Problema e în felul următor şi am descoperit că nu sunt singura care o are: de ce, domnule, nu există un serviciu complet, gen, vreau mobilă de bucătărie şi electrocasnice montate, să vină o echipă care să mi le dea la cheie, cum ar veni?! Ştiţi cât costă instalatul unei hote la altex? 400 de lei, vă zic eu! Păi atâta a costat cam toată hota, nu vă fie cu supărare. Şi, dacă i-am sunat să întreb (pe mai mulţi provideri de servicii de instalare, altex nu e singurul acuzat) ce presupune asta exact, dacă îmi trag ei şi firele de curent, îmi fac orificiul de evacuare, tubulatura etc, ghici ce răspuns am primit! Nu, doamnă, noi doar o instalăm.

Pentru plită şi cuptor, am nevoie de o priză specială, pe care mi-o face alt om, normal, doar nu credeaţi că ăla care instalează. Păi, şi atunci mă întreb, oare ăla care instalează ce face, mai exact?… Scoate produsul din pachet şi-l bagă în priză? …. 400 lei?

M-am cam enervat.

Mai ales că, la un proiect de genul şantierărie, indiferent că ai o bucătărie de ridicat sau nişte apometre de montat, nu e nimeni care să-ţi facă etapele. Adică, să-ţi spună: mai întâi facem o gaură, apoi, mai dăm niţel cu ciocanul, montăm robineţii, astupăm gaura. Nu, TU trebuie să te gândeşti: păi, n-ar fi mai normal să spargem prin spate, ca să nu renovez şi toată baia amu, că tocmai ce n-am altă chiuvetă. Doar copil mic. Şi da, îmi doresc şi eu să terminăm cu spartul şi reparatul înainte de revelion. Păi ba da, se poate. Bravo, bravo. Mi-au montat apometrele, mi-au zis că mă costă atâta, cu tot-tot-tot inclus. Oamenii, parolişti, au venit rapid, au rezolvat. Doar că, au mai trebuit montaţi nişte extra-robineţi, 15 lei bucata, ca să fie bine. Vreo 4, mai exact. Pe principiul: dacă tot faceţi acuma. Şi a mai trebuit şi astupată gaura pe unde au spart ei, pentru care a trebuit chemat altcineva, adică un zidar şi plătit, bineînţeles, că doar nu era să facă omul muncă patriotică. Deci, în final, tot-tot-ul inclus ăla a fost cu vreo 210 lei fix mai mult decât vorbiserăm iniţial. Dar na, m-am făcut şi c-un zidar de prieten, deşi, nu bag mâna-n foc, la cum a suflat de greu când i-am întins toţi cei 150 de lei pe care el mi-i comunicase că atât mă costă, cu jumătate de oră mai devreme. De parcă ar fi făcut muncă patriotică pe 150 de lei.

150 de lei pentru o gură de acces, dacă n-aţi înţeles. Doar gura făcută, că gaura o dăduse altul. Ştiu dentişti, care pun plombe cu 50 de lei. În Sibiu, e drept, poate e greşită comparaţia. Nu mai daţi la stomatologie, copii! Mă scuzaţi, nu m-am putut abţine. Mai ales că despre dentişti n-am auzit să fie atât de căutaţi şi apreciaţi precum orice alt meşter. Faceţi-vă firmă de furnizat servicii complete, în care să oferiţi clientului pachetul întreg. Că el, clientul, n-are de unde să se facă tâmplar, zidar, instalator şi electrician ca să monteze trei cuie şi o priză pe perete.

Mâine am proiectul electrician în calcule, să vedem ce surprize mai urmează. Vă ţin la curent, cum ar veni.

Imagine via Shutterstock, meşteri pe şantier

Dacă doriți să aflați când scriu, vă invit să urmăriți pagina de facebook a blondelor.

Articolul anterior

Să-i apreciaţi pe bunicii copiilor voştri

Articolul următor

Lucruri pe care nu le înţelegeam înainte de a avea copii (1)

33 Comentarii

 1. Carmencita

  Anul trecut am renovat apartamentul. 3 luni jumate a durat totul. Dupa cele 3 luni jumate, eu eram in pragul unui colaps nervos si sotul se simtea ca dupa 10 maratoane. O sa mai renovam daca schimbam iar locuinta sau cand actuala se va deteriora minim 70%. Renovatul este un vis urat.

  • Vai, şi noi ne propuseserăm să stăm aici doar aşa, de început. La cât e de complicat renovatul/amenajatul, eu nu ştiu dacă mai fac faţă unui episod. Iau serios în considerare varianta de a îmbătrâni aici.

 2. Daca eram de 18 ani iti ascultam sfatul, zau asa. Ca toti am trecut prin de-astea, de ni s-a dus cheful de renovat sau de facut ceva prin casele noastre. Acum 12 ani am trecut prin ceva asemanator sau si mai si. Doar nascusem si ne mutasem de o luna intr-un proaspat apartament de 4 camere, ca ar fi fost greu de stat in garsoniera in continuare 🙂 Dupa milioanele de nervi cu cautatul apartamentului, creditul si mutarea, hai si cu amenajarea apartamentului. In afara de faptul ca era mare, altceva nu mai era interesant pe-acolo, astfel ca totul a fost schimbat, cu exceptia caloriferelor. Eu, din maternitate am aterizat direct la mama, ca doar nu ma puteam duce cu copilul in plin santier. Barbatul meu a ramas seful acolo. Dupa ce a concediat o echipa, a asteptat alte doua care au promis si nu s-au prezentat in ziua amiabil convenita, in sfarsit unii au inceput treaba. Doamne ajuta! Dupa vreo doua saptamani in care in imi expunea zilnic, plin de nervi, ce se mai intamplase, au ajuns aproape sa nu mai vorbeasca. Am mai rezistat inca o saptamana, cat au terminat o baie si doua camere si a trebuit sa vin cu forte proaspete pe minunatul santier ca sa nu ii dea si pe astia afara si sa raman inca niste luni la mama. Cu toata diplomatia si prospetimea in negocierile-certurile-reprosurile-nemultumirile, in doua saptamani eram si io aproape gata cu nervii. Cand am scapat de ei si am inceput cu mobilele din trei camere si bucatarie (si io tot la baie spalam cele cateva farfurii), s-a intamplat exact ce povestesti tu. Apoi nu ne-a mai trebuit vreo cinci ani sa vedem mesteri in casa si am stat cu doua balcoane jalnice toata perioada aceea. Dupa ce le-am facut si pe alea, am invatat sa zugravesc singura si de doua ori nu am mai avut nevoie de ei la zugraveala. Doar sa nu-i mai vad cum plimba o bucata de gresie de pe un balcon pe altul, trantind toate usile si plimband tot praful pe peste tot. A durat doua saptamani sa puna gresie, pereti de rigips si sa zugraveasca doua balcoane de dimensiuni obisnuite pentru blocurile noastre. Nu a fost chiar usor sa zugravesc totul intr-o tura, dar zau ca mi-a iesit ca si la toti “specialistii” pe care i-am tolerat cu greu. Si nu pusesem mana in viata mea pe un trafalet. Vara urmatoare ar fi cam musai o noua zugraveala si parca vad ca iar fac tot io. Nu ai ce face decat sa-ti dezvolti o rabdare pana la ceruri cu oamenii astia! Succes si rabdare iti transmit! Bine ca nu aveti chiar multe de facut!

  • nu sunt multe? Să vezi câte mai apar. Tocmai mi-a zis electricianul că de ce nu am făcut totul la timp, păi de unde să ştiu??? Respir adânc şi visez la Sibiu, că asta mă mai consolează 🙂

 3. elena

  Sunt in plin santier cu casa si am nunta in 2 saptamani. E cea mai proasta combinatie posibila. Sa lucrezi cu orice fel de mesteri, in orice localitatea din tara ar trebui considerat un examen la fel de important ca Bacalaureatul. Te pregateste pentru orice in viata :)))

 4. Andreea

  Ohoho, cu electricienii m-am “distrat” eu, tot pt bucataria visurilor.

  “De cate prize aveti nevoie, doamna?”
  “Pai..1 la hota, 2 la cuptor+plita, una dubla la mijloc sa pot sa folosesc si eu un mixer, ceva, pe blat”.

  Au venit cu o priza in minus. Priza pt cuptor au pus-o fix in spatele cuptorului (se pune mai jos de cuptor ca deh, caldura, electricitate…). Priza mea dubla pt blat a fost trasa printr-un tunel de plastic pe tooot peretele unde urma sa vina mobila.

  Needless to say, noroc cu baietii ce au facut mobila, ca au refacut toata lucrarea. Si asa am si eu o bucatarie funtionabila, noroc cu tamplarul care a invatat sa fie si electrician in urma a n experiente eduate..

  • la asta mă gândeam şi eu, o fi aşa de complicat să fii şi tâmplar şi electrician şi instalator într-una? Sau măcar să ai nişte oameni capabili în echipă. Deci te-a şi costat dublu?

 5. Andreea L.

  Zici ca toti instalatorii au facut aceeasi scoala. A nesimitirii si a hotiei. Cum sa lucreze cat mai putin si cum sa incaseze cat mai mult. Cand ne-am mutat in casa de la tara, aveam cazan pe lemne pt apa calda ( gaz nu era) si faceam frate foc in cazan o zi intreaga, cazanul era firebinte de nu puteati tine mana pe el, dar apa nu iesea din el. Vreo 2 instalatori au venit si amandoi au zis ca nu facem, destul foc, sa mai bagam lemne pe foc. Pana cand sotul s-a prins ca, ce nu merge si le-a zis ce si cum si ei doar au executat. Cand zugravim, zugram noi, cand am pus podele a pus sotul singur….sa dam bani aiurea la mesteri care nu se pricep ne-am cam saturat. Curaj!

  • haha, ia te uită câţi meşteri deveniţi am găsit cu un singur articol! 🙂 Io chiar sper să nu fie toţi aşa cum zici tu… deşi mai demult îmi cumpărasem eu bohrmaşină, pe care mi-au măritat-o foştii chiriaşi, îţi dai seama?

 6. Iri

  De cand ma stiu, mama a renovat casa in fiecare an, mereu gasea ceva nou de facut. Cand a obosit, nu m am bucurat foarte mult de liniste pentru ca m-am logodit si trebuia sa fac si la casa mea. Eu si logodnicul am renovat in vara un apartament mic in care urma sa stam. Am ramas cu sechele, plecam la mama ca sa scap de raschetat peretii si alte chestii de genul(pt ca nu gaseam mesteri). Sfat: chiar daca vine caldura, nu le da bere, o sa iti puna usa stramba, faianta stramba si tot asa. Vara asta vrem sa luam alt apartament mai mare ca ala vechi e prea mic si vrem sa fie de renovat ca altfel nu ne place. Nu mai zic ca eu visez in continuare la o casa facuta de la zero cu ideile mele(cu toate ca o vad pe sormea care se chinuie sa intretina o casa mare si o gradina si mai mare). Ce mai, ma mananca pielea :)))

 7. dia

  Eu va apreciez curajul de a va lansa in asa ceva cu bebe de 3 luni. Eu clar nu as fi avut nervi nici pe jumate. Ne mutam si noi intr-o luna in alt apartament dar am ales ceva complet renovat ca sa ne ferim de stresul asta

 8. Cristina

  Buna Miruna! Experienta montat bucatarie in Franta: livrare si instalare in timp relativ scurt, un singur “poseur” care s-a luptat cu frigiderul incastrabil si a deteriorat putin usa mobilei… In rest, toate bune. Pentru prize noi si deplasat calorifer (radiator electric) am facut apel la echipa de electricieni recomandata de firma bucatariei… Doua personaje amintind de Stan si Bran, doar ca bietu Bran era rosu de numa si tremura teribil, incat dupa o ora s-au scuzat ca au ceva treaba undeva… Evident, trebuia luata doza de OH necesara pt calmarea sevrajului…

 9. Valeriu Costea

  Trebuie sa inveti sa vorbesti, cu meseriasii. 😀

 10. Barbata-miu e inginer (fost santierist) si le stie pe astea. Altfel ne-ar lua mama gaia la orice chestie. Asta e dezavantaju’ cand te mariti cu neurochirurgi 😀

  Acu’, lasand gluma la o parte, e absolut socant ce se intampla pe piata asta de servicii. Si noi am cautat ca prostii, in trecut, un electrician decent, un zugrav, de zici ca tre’ 40 de masterate si 10 doctorate sa dai cu trafaletul. Nu aici e problema, ci ca pe majoritatea ii doare in dos, deci fac treaba la o-ha.

  Daca tot ne facem latifundiari la tara, ne asteapta muuuulte luni de distractie. Avantajul este ca pe mascul l-a prins pofta sa-si aminteasca de vremile cand era ucenic (deci vreo 3 decenii in urma) si trage ca prostul pe acolo. Dar tot ne ingroapa materialele, toate porcariile de le cumparam.

  Deh, le-om razbi pe toate. 🙂

  • dacă e bărbatul priceput, va ieşi câştigător, vei vedea! şi tu rămâi o doamnă, nu ca mine, pe şantier.

   • Mda, tocmai ce am dat cu sapa din nou azi. Daca nu mi-a placut la scoala 😀

    Acu’ e drept ca faci pentru tine si, cand va fi gata, va fi tare fain

 11. sa va enervez: m-am mutat acum 6 sapt. Am avut mesteri inainte, le-am zis ce vreau: perete spart, culoatea XYZT pe peretele A, restul alb, tras prize si cablu si intrerupator, montat toaleta noua, schimbat robineti la chiuvete etc. Au facut cum am zis, in timpul zis, ba au fost si proactivi sa zica: aveti probleme cu robinetii de pe coloana, va recomand schimbat, mi-a si “uns” geamurile si usile ce nu functionau. Monsieur entrepreneur s-a ocupat INCLUSIV de achizitii. Terminat la timp sa ma mut, a si curatzat tot (aspirator performant), primul lucru a fost sa puna nailon peste parchet sa fie protejat, a pus si carton pe jos pe hol si in lift.
  Cu electricianul insa…uite ca de 2 luni nu a terminat :D.

  Toti sunt romani. Doar ca nu in Romania. Si a costat.

  In rest, prietenii in jur nu au avut asa noroc incat … unii s-au apucat sa zugraveasca singuri, si au adus specialisti pt punctul X si Y. Au iesit mai ieftin, au facut si fitness, si daca raman fara job sigur ii angajam :))

  • Să știi că și nouă tot așa cu zugrăvit și termopane, la cheie am primit tot, a costat, a meritat. Doar ca, na, cu unele minusuri, ce sa mai zic… Nu am fost acolo, nu ma pot plange.
   Sa va bucurati de renovari, ma bucur ca exista si experiente fericite!

 12. Mircea Basca

  Draga Miruna,
  Asa iti trebuie! Daca nu ii intrebi pe cei care mai fac astfel de lucruri! Mai ales la Sibiu, e addevarat! Dar sa stii ca puteai sa-ti gasesti mesteri in Sibiu mai ieftini decat in Bucuresti si mult mai de nadejde! Oricum, omul cat traiesete invata… cum se face o renovare! Si chiar putina meserie. Pun pariu ca acum n-o sa te mai faca asa usor un “meserias”. Si – ai constatat si tu – ca Bucurestiul este plin de ei!
  Succes pe mai departe, iti tin pumnii!
  Si pentru toata lumea: BUCURESTIUL NU ESTE ROMANIA!!!

 13. Vilma

  Am renovat si noi apartamentul in 2012. Tot, tot, tot. De la instalatie electrica la mobila de bucatarie. A durat fix 2,5 luni. Fara sa locuim acolo. Am avut noroc de un super mester, care ne-a recomandat un super instalator. Am avut un electrician bun care ne-a schimbat toata instalatia electrica si ne-a pus 1001 prize 🙂 …. Sunt fericita pentru asta …de fapt mai putin in perioada asta, pentru ca a trebuit sa le acopar cu protectii pentru bebe.
  Cateva recomandari pentru renovari apartament:
  – daca iti permiti ia-ti chirie una, doua luni, depinde de marimea apartamentului. E greu sa locuiesti in apartament pe durata lucrarilor.
  -prima data proiecteaza-ti bucataria (sunt multe programe online)…asa vei sti exact unde ai nevoie de prize. Nu uita de masina de spalat vase si de gaura la hota.
  – pune pe hartie ce prize ai nevoie in fiecare camera. Prizele pentru aparatele de aer conditionat. Nu uita de prizele de internet si de TV.Wirelessul nu, nu e suficient.
  – da comanda de usi. Desi le montezi cand totul e gata, au termen mare de livrare.

 14. Nu e asa de simplu precum ai crede. Fiindca noi am renovat partial si fara un proiect, acum mai trebuie spart si reparat pe ici pe colo.. In bucatarie, avem deja faianta si gresia, nu mai sparg nimic, ascund pe sub mobila, pe unde pot. Sa vad cu aerul conditionat cum fac, as pune pe hol, ca sa-mi acopere dormitor si bucatarie, dar sa nu-mi chiar bata in ceafa. Camerele sunt foarte mici, nu am putea convietui cu cate un aparat si in dormitor si in bucatarie… Doar ca, nu stiu cum facem cu tevile alea de evacuare, ca prea frumoase nu-s…

  Merci pt sfaturi. La urmatoarea renovare o sa fiu mai desteapta, promit!

 15. Robo

  da, amenajarea locuintei a fost si pentru mine unul din cele mai stresante lucruri facute vreodata, am pierdut multi neuroni.

  si chestia e ca te poti considera norocos daca lucrurile se termina in momentul cand pleaca mesterii. la mine nu s-au terminat, inca 3 ani dupa ce “am terminat” a trebuit sa chem mesteri ca sa repare ce au facut ei sau altii.

  si cel mai tare m-a deranjat nu incompetenta, ci nesimtirea incredibila de care dau dovada mesterii romani – nu pierd nici o ocazie sa-si bage picioarele si sa-si bata joc de tine.

  ce ai spus tu referitor la felul in care fiecare isi face partea lui si nu-l intereseaza de altceva este o situatie generalizata, sa stii.

  apoi, ei fac treaba de mantuiala si merg la noroc: daca vezi ce nu e bine, da, reparam, dar cine stie cate lucruri nu vezi sau nu stii la ce sa te uiti si raman asa.

  • că tot ai zis. Ne-am trezit ieri cu casa inundată, nu ştiu cine e de vină, nu vreau să fac acuzaţii gratuite. Ori fabrica de robineţi, ori cine le-a montat, ori eu că-s în mijlocul evenimentelor. Ghici pe cine aştept din nou să vină 🙂 Ce pot să spun însă e că instalatorii mei au fost foarte amabili şi prompţi. Nota 10 la comunicare.

 16. Anda

  Buna, stiu ca nu asta vrei sa auzi, dar de cele mai multe ori este mai eficient si chiar mai ieftin, sa lucrezi cu un arhitect/designer. Se face un plan inainte de a incepe santierul, totul este impartit in etape, se fac estimate de cost si timp de realizare. Majoritatea arhitectilor pot recomanda echipe de meseriasi/constructori pentru orice fel de lucrare(bazandu-se pe experienta avuta la alte lucrari) si poti scapa de stress si haosul care pare sa fie sinomin (pentru majoritate) cu o renovare sau amenajare.
  Da-mi un semn daca aveti nevoie de sfaturi/consiliere/ajutor cu asa ceva.
  Este important sa nu uitati care este scopul renovarii, apartamentul trebuie sa fie acasa, iar atmosfera din timpul santierului trebuie sa fie cat mai aproape de plimbarile din facultate la Ikea 🙂

  • mulţumesc frumos de tot, acum suntem pe final…sper eu! Nu am făcut mare lucru, dar ne-a costat muuuult peste ce planificasem tocmai fiindcă nu am avut un plan, cum zici tu. Într-un fel e bine, că data viitoare vom şti să apelăm la un specialist, nu să facem noi după ureche.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 199 queries in 0.240 s