Şezutul e noul fumat

Am veşti proaste pentru toţi aceia dintre dumneavoastră care ridică pe Măria-Sa-Sportul în slăvi. Am veşti proaste pentru toţi aceia care cred că 30 de minute de pedalat pe zi compensează ciocolăţile şi cele 23de ore de stat sau dormit. Şezutul e un viciu, da’ şi sportul e cam ca pătrunjelu-n supă: nici nu strică, nici n-ajută.

Sedentarismul redefinit, numa-n ciuda noastră

Studiile arată că beneficiile celor care fac exerciţii fizice comparativ cu cei care nu fac sunt…cam inexistente. Dacă, în restul timpului lor, primii numiţi… stau. Fiindcă tot studiile arată că cei sportivi tind să şadă mai mult în zilele în care au activitate fizică decât în celelalte. Motivul e acela că un corp sedentar în general va avea nevoie de mai multă odihnă în ziua în care e suprasolicitat, deci compensează. Vă rog, citiţi aici, n-am inventat eu. Citiţi cu atenţie unde scrie că “exerciţiile pentru sănătate” făcute de 3 ori pe săptămână nu fac decât să liniştească o conştiinţă încărcată de la prea mult stat pe fund.

2it652g

Până de curând, dacă făceai exerciţii fizice timp de 60 de minute sau mai mult pe zi, erai considerat o persoană activă, punct. Mai nou, există dovezi consistente din studii ştiinţifice, care sugerează că este perfect posibil să respecţi absolut toate recomandările privind exerciţiile fizice şi să fii în acelaşi timp incredibil de sedentar. Şi că şezutul creşte riscul la diferite boli şi chiar moarte, în ciuda activităţilor tale sportive.

– Travis Saunders, doctorand şi “certified exercise physiologist” la Healthy Active Living and Obesity Research Group , la spitalul de copii din Eastern Ontario

Cu alte cuvinte, degeaba suntem noi vegetarieni, dacă băgăm paste şi pâinică ca-n spitalu’ de urgenţă. Cacofonia rămâne. Degeaba sunteţi voi adică. Eu bag ciocolăţică şi fără pretenţii de vegetarian. Dar să continuăm. La fel cum degeaba ţii cură de slăbire 90 de zile, dacă mănânci noaptea… ca spartul. Cum degeaba cumperi pe-o parte organic, dacă pe alta bagi alcoolic. Şi degeaba ţii regim de tensiune, dacă-ţi pui de 3 ori sare peste roşii. Sau renunţi la porc, dar păstrezi ţigarea. Şi-apoi iei maşina să te duci la sală.

Nu zic că-i totul greşit sau că ce facem bine nu contează. Doar că n-ajută. Şi că dovezile arată că organismul nostru nu funcţionează cu rugăciuni de iertare.

Vezi

Berea de după fotbal.

Ţigara din recreaţie.

Desertul de după salată.

În curând, vom merge la medic şi, pe lângă cât fumăm şi cât bem, vom fi întrebaţi şi câte ore şedem.

Vedeţi mai multe articole şi vă minunaţi. Aici, aici, aici.

foto

Articolul anterior

Blogul, cel mai bun prieten al blondelor

Articolul următor

Ce pot face astăzi, de ce tot las pe mâine?

16 Comentarii

 1. Pe cuvânt că nu mai zic nimic, că m-am săturat de studiile lor. Nu zic nici că e bine să stai 23 de ore, nici că e bună ţigara după o oră de sport sau de altceva, dar pe cuvânt că şi studiile lor se bat cap în cap de atâtea ori, că, dacă te iei după ele ajungi la balamuc.

 2. Larisa.T

  Foarte deacord cu tine Mihaela.

 3. Mihaela, :))) la un moment dat credeam că jobul ideal pentru sănătate e ăla de instructor de fitness sau ceva- Până am avut un pacient care mi-a spulberat aceste idealuri… să-l auzi pe ăla câte dureri de şale şi genunchi are!!!

  Larisa, cred că se referă că a fi un om activ nu înseamnă 60 de minute de sport de 3 ori pe săptămână, ci să te mişti tot timpul, indiferent de job.
  Yey me!

 4. Ina

  Bree… io ma aia pe studiile lor. Eu fac sport de 8 ani si azi-da, da, chiar azi!- fac 33 ani! Iuhu! Nu stiu ce si cum, stiu ca arat mai bine decat 80% dintre pustoaice, ca am fundul tare si ca mi s-au vazut patratelele pe abdomen pana in luna a noua de sarcina! Da, pe bune. Am facut sport pana cu 3 saptamani inainte sa nasc. Nu cred ca voi trai o mie de ani, dar macar sa aratam bine zic! In plus, datorita sportului pot mancaaaaaaaaa! Mult! Si variat! Adica am o dieta pe baza de ciocolata!!! :))))

 5. Ina

  Revin, am si serviciu, de 8-9-10 ore pe zi, cu delegatii, in care mi-am tarat dupa mine echipamentul si am gasit cate-o amarata de sala.. Nu mereu, insa am facut si asta. Deci nu stau acasa pe banii cuiva, singura mea obligatie fiind sa ma “mentin”!

 6. Trixie

  Pot sa faca ei cate studii or vrea; corpul meu spune altceva, doar sportul il sculpteaza :). Si inima mea zice la fel, nu gafai deloc atunci cand trebuie sa urc niste scari, tocmai pentru ca e antrenata in orele de cardio. Muschii nu se definesc cu salata, ci prin sport!

 7. asta sunt foarte, foarte trist! eu chiar credeam ca zumba ma scapa de toate nenorocirile, insa e doar pt constiinta mea de om care sade peste 10 ore pe zi…

  • Ivona, ai citit articolele alea??? Eu tot cred că ok, e rău să şezi 10 ore. Dar şi mai rău e doar să şezi şi să nu-ţi mişti fundul deloc deloc. Adică, ştii ce vreau să zic.

 8. Normal ca sportul disciplinat, la sala, de trei ori pe saptamana, nu compenseaza cele cel zece ore de stat in fund pe scauncanapea. Desi, cu siguranta si pe dovedite, sculpteaza corpul si ne ajuta sa urcam scarile mai usor, fara gafaiala si invinetire la fata, el nu este garantia unei sanatati extraordinare. Dar oamenii nu vor dom’le sa li se spuna ca trebuie sa se miste non-stop, mai ales ca majoritatea au joburi de birou. Nu vrem sa auzim ca dupa ce ca ne-am chinuit de trei ori pe saptamana la sala tot nu suntem sanatosi. Nu vrem sa renuntam la lift si sa urcam pe scari, la autobuz si sa mergem pe jos. Pentru ca nu avem nici timp de asta. Suntem toti asa de grabiti… catre ce-om fi, nu stiu, dar cred ca ai scris tu odata intr-un articol 😀

 9. Alex

  Studiul mentionat de tine spune asa:
  “In summary, studies […] have found that exercise and physical inactivity change the body in different, unique ways”.(p.5).
  Adica: sportul nu actioneaza ca un antidot la efectele sendentarismului.
  In timp ce sportul aduce anumite beneficii sanatatii, sedentarismul aduce dezavantaje care nu pot fi compensate prin sport la sfarsitul zilei.
  Asta nu inseamna in nici un caz ca cei care fac sport nu au nici un beneficiu daca au un job sedentar.
  O atitudine mai optimista asupra problemei este: Sportul aduce extraordinar de multe beneficii (fapt demonstrat prin sute de research studies), dar sedentarismul iti poate aduce, pe de alta parte, multe “health hazards”.
  Si ca sa ma folosesc de unul din exemplele tale: nu, nu degeaba renunti la porc, chiar daca pastrezi tigara. Faptul ca ai renuntat la porc iti va aduce multe beneficii (de ex. colesterol scazut, un risc mai mic de boli de inima, etc), dar nu inseamna ca esti ferit de cancer la plamani (cu totul altceva). Doua lucruri complet diferite, care actioneaza in mod diferit (exact ca si sportul si sedentarismul).

 10. Atunci să şadem liniştiţi. Mă gândesc că toate caloriile alea (alea in plus adica) trebuie epuizate cumva şi doar sportul ajută. Dar, dacă mănânci sănătos şi cât trebuie nu-i aşa mare nevoie de sport. (e de ajuns alergatul după autobuz ori căratul sacoşelor până acasă)

 11. Valeriu

  Nu stii nimic! Daca stai si fumezi te mumifici si dobandesti nemurirea! :))

 12. Oricum ar fi si indiferent de ce studiu va mai aparea, in opinia mea sportul are doar efecte benefice asupra organismului din toate punctele de vedere!:)

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 162 queries in 0.275 s