S-a lăsat secul. Şi s-a lăsat uşor.

Dacă sărbătorile creştine ortodoxe trec pe lângă mine fără să le ştiu, dacă mă uit ca mâţa-n calendar la datele pe care le semnez pe reţete şi dacă habar n-am că toţi Mihaii şi Mihaelele pe care-i ştiu şi de care mi-e dor aşteaptă un gând frumos trimis nu de la Regină, ci de la blondă, dacă toate astea-s crudele mele realităţi, cât de triste sunt ignoranţele care mă pândesc?

Mă străduiesc să planific un Crăciun în familie, chiar dacă familia nu e a mea. Măcar bradul să semene şi bucuriile de după cadouri. Cu ceea ce ştiu eu de la mine de-acasă. Sunt conştientă că se reinventează tradiţiile şi că acum scriem în timp real istoria celor dezrădăcinaţi. Fiindcă noi nu mai avem timp şi nici nădejde în doine. Fiindcă noi nu mai avem răbdare şi nici credinţa în obiceiuri. Pentru pierderile astea nu e nici o regină vinovată, nici măcar vreo Distanţă. De vină e singur timpul, care m-a crescut de-acasă, m-a învăţat să scriu şi să citesc, m-a dus la şcoală şi m-a luat de la ai mei. Fiindcă asta face el, te reinventează pe bucăţi mici, câte un pic şi pe rând, de, fără să-ţi dai seama, într-o zi te trezeşti cu totul alt om decât te ştiai din poveşti.

 Azi se lasă postul Crăciunului. Noroc cu o prietenă că mi-a trimis mesaj pe facebook.  (Nu v-o imaginaţi cu batic în cap şi mustăcioară fină, nici cu fuste lungi, decât dacă pantofii-s cu platformă şi spatele gol.) Dar parcă m-a reconectat la o lume pe care-am uitat-o undeva într-un colţ de amintiri, unde-am îngropat universul meu de-acasă şi toată viaţa mea de-acolo. În speranţa că amintirile vor prinde rădăcini undeva şi vor răsări alte universuri, mai minunate decât lumea aşa cum o ştiam.

Mi-a scris, ştiind probabil că nu ştiam.

Ce trist că a avut dreptate.

Dumneavoastră, ştiţi?

foto

Articolul anterior

Valoarea weekendurilor noastre

Articolul următor

Reclama cu oamenii de zăpadă, precis făcută de un bărbat

12 Comentarii

 1. Nope, nu stiu de nici un fel de Sarbatoare. Nu ca m-ar interesa. Sarbatorile mi le fac eu. Nu sunt tocmai legat de asemenea evenimente.

 2. Nici eu nu stiam. Dar eu nu am stiut niciodata.

  Sa stii ca primul Craciun e cel mai greu. E ala pe care te straduiesti sa il faci al tau, cu bradul care te-a strigat din marea de brazi, cu masa pusa frumos cum facea Bunica (cu B mare, ca toate Bunicile merita B mare), cu… si te trezesti la un moment dat ca te loveste. Din senin. Oricat de pregatit(a) crezi ca esti.

  De la al 2-lea devine mai usor. Al 3-lea e deja … traditie sa ii spun asa.

  Dar ce te faci ca vine al 4-lea si tot ce iti poate trece prin cap e ca luminitele de pe Oxford Street nu te mai incalzesc. Si nu vrei nici macar brad… Growing up sucks so bad. 🙂

 3. Postul ca să ne bucurăm apoi mai frumos de sărbători! Pentru noi va fi al doilea Crăciun ca familie, mmm, ce frumos sună! De sărbători ne vom gândi și la tine! 😉

 4. Manuel, câteodată e frumos şi să împrumuţi pretexte de la alţii. Niciodată nu poate fi greşit să sărbătorim.

  Liana, şi la mine e al doilea Crăciun, că nici anul trecut n-am avut noroc şi am muşcat o gardă, jumătate dintre noi. Şi n-am avut brad, dar a mirosit frumos şi am avut lumânări şi multe cadouri împachetate.
  Ne străduim ca anul ăsta să fie mai frumos.

  Mihaela, ce frumos sună! 🙂 Crăciun fericit! Deşi mai vorbim până atunci 😉

 5. Scumpa Pis, mustacioara fina n-avem dela pubertate incoace, dar rochii cu spatele gol.. siiigur ca da!:) si ca un mic detaliu,la mine in familie se lasa sec de fiecare data cu preparate bune si kcal la fel, dar post.. nu-mi amintesc sa se fi tinut vreodata:)) Te pup, draga blonda:)

 6. Valeriu

  Bine ca s-a lasat secul si nu demisecul :))
  Nu va mai agatati de sarbatori in circumstante ideale. Sarbatorile alea nu exista, pentru ca omul nu este multumit cu ce are, niciodata.
  Acum 2-3 ani ai fi dat lejer un craciun cu parintii pentru unul cu iubitul. Anul asta deja nu mai e suficient, vrem sa fim toti + impreuna. Iar peste inca 3 alta situatie, alta problema, alta suferinta. Ahh ce bine era daca… Si asa trece viata.
  Bucurati-va de ce aveti si de ce puteti, ca ce-i in mana nu-i minciuna niciodata. 🙂
  Lucrurile cele mai mari si bucuriile cele mai intense vin intotdeauna din cele mai marunte lucruri pe care le ignori in fiecare zi.

 7. Apropo de lasatul secului, ieri am aflat de un obicei pe care nu-l stiam: in ajunul postului, finii se duc la nasi cu bunatati si petrec pana tarziu. Asa, ca o ultima petrecere cu masa copioasa inainte de inceputul postului.
  Mi se pare foarte fain si mi-e ciuda ca lasam obiceiuri de-astea prada uitarii!

 8. Nu știam, dar acum știu de la tine 🙂

 9. Nu m-am dus ca n-am aflat decat miercuri. Insa la anul ma duc sigur, cu nepotii lor spirituali cu tot! 😀

 10. Primele sarbatori intr-un alt loc (chiar daca esti cu un om drag, ai liniste in suflet si cald in casa) te lasa cu sentimente amestecate, pentru ca sunt altfel decat le-ai trait tu pana atunci. Dar cu timpul devin ale tale, te obisnuiesti cu noul loc si cu noua familie. E frumos sa pastrezi traditia, dar e frumos si sa construiesti tu una! 🙂

 11. toate bune si-n post!

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 157 queries in 0.284 s