Sfaturi pentru cine vrea să dea la stomatologie

Zilele trecute, o asistentă îmi povestea că are o fată care intră la facultate şi care vrea stomatologie şi ce o sfătuiesc. Am mai primit şi câteva mailuri de la colegi pe care nu-i cunosc, unii mai tineri alţii mult mai tineri. Unii mă întreabă despre şcoala de medicină dentară, alţii despre stomatologia în UK.

Mie şcoala mi-a plăcut într-un fel pe care l-am înţeles de la-nceput (sau na, după prima sesiune). Şi am urât-o constant şi regulat, deşi uneori cu intensificări semestriale. M-a chinuit, dar m-a păstrat copilă. M-a disperat, dar m-a ocrotit de (g)rele. Şi mi-a deschis ochii într-un fel în care niciodată singură la ASE n-aş fi putut. Nu din cauza ASE-ului, ci din cauza mea.

 

 • Stomatologia nu e facultate s-o faci că vrea mamă-ta ori tată-to. Fiindcă ai s-ajungi s-o urăşti şi dacă ai vrut-o doar tu. (La mine, mama şi tata m-au sfătuit să nu vreau, dar eu m-am încăpăţânat. Şi-am plâns mult pân-am învăţat sistemul nervos: 50 de pagini.)
 • Stomatologia nu e o facultate grea, dar nici o şcoală uşoară. Îţi cere timp, dar îţi livrează rezultate. Te învaţă să faci ceva cu două mâini, astfel încât mai târziu să poţi vinde servicii. Iar serviciile îţi vor pune întotdeauna ceva pe masă, mai ales cele medicale.
 • Stomatologia e lungă şi încâlcită, e detaliată şi încurcată. Nu te pierde printre rânduri. Pricepe esenţa şi înţelege răspunsul la “de ce”. De molecule lasă-i pe alţii să se ocupe.
 • Stomatologia cere răbdare. Sunt 6 ani, în care ai nevoie de bani de la părinţi, ai nevoie de alţi prieteni (că cei din liceu vor începe în maxim 2 ani să facă bani şi să fie obosiţi) şi de multă cafea.
 • Gura omului e “cel mai mizerabil” loc din organism. Dar omul poate fi minunat.
 • Cu restul te obişnuieşti.

Important e să ştii ce vrei, indiferent de motive. Când am dat eu admitere, am dat examen DOAR în Cluj şi n-am optat decât pentru stoma-buget. Dacă aş fi intrat la taxă sau la generală la buget, m-aş fi retras urgent din cariera medicală. Era singura mea opţiune la momentul acela. Iar tot ce-a urmat mi-a arătat că uneori e foarte bine să ştii ce vrei. Apoi, când nu ştii, nu te panica. Viaţa va avea singură grijă să te poarte pe cel mai pentru tine drum. Cum mi s-a întâmplat şi mie.

Şi baftă la admitere! Cred că ar trebui să fie în curând… (Nu te consulta cu alţii în legătură cu DE CÂND s-au apucat de învăţat ori de câte ori au repetat materia ori câte drumuri la Cluj au făcut. Astea-s prostii. Fiecare cu ritmul şi creierii lui. Să zicem că eu m-am apucat ultima de la mine din liceu şi n-am ajuns tocmai rău… Doar foarte speriată. Plus, dacă vreun părinte citeşte acest post: pregătirea
pentru admitere recomand a fi făcută cu profesor de liceu. Cei de facultate sunt fiţe.)

p.s. Între UMF Cluj şi Bucureşti, absolut şi definitiv Clujul. Deşi eu ador Bucureştiul, însă nu din motive şcolăreşti.

p.p.s. Sper să fie cuiva de folos articolul ăsta. Răspund bucuroasă la orice întrebări.

foto

Later edit: Dragilor, declar închisă sesiunea de răspuns la comentarii la acest post. Dacă vreţi să vorbiţi între voi, poftim, dar eu am dat admiterea acum aproape 10 ani. Informaţiile banale pe care le cereţi sunt la un telefon distanţă, puneţi mâna şi sunaţi la secretariatul fiecărei şcoli care vă interesează. Succes!

Articolul anterior

Prieteni cu UNICEF

Articolul următor

Cum creşti plecând capul

260 Comentarii

 1. alx

  eu as adauga un sfat: daca e sa reuseasca sa intre la facultate sa inceapa sa isi caute job ca si asistenta din timpul facultatii(anul 3-4). Altfel, o sa fie greu la sfarsit fiindca toti (ca si in alte domenii) vor sa fi si tanar, si cu 50 ani experienta, eventual si cu pacientii tai.

 2. Diana

  Buna.interesanta postarea ta.Ce ai putea sa imi spui despre kinetoterapie din cadrul UMF Cluj?nu prea gasesc multe detalii despre aceasta specializare…ma gandeam ca poate ai auzit despre ea in timpul facultatii.multumesc:)

 3. Alex, bună precizare. Ştiu mulţi stomatologi care stau şi se uită la pereţi în aşteptarea pacienţilor. E bine să te orientezi din vreme.

  Diana, am auzit, dar nu aş putea să îţi dau vreo informaţie concretă. Sună la decanat şi întreabă orice doreşti. Sunt foarte drăguţe secretarele (cred). Te bate gândul să dai acolo?

  • Maria 19

   Bună! Foarte folositor articolul tău. Chiar m-a motivat! Am și eu o întrebare. Contează în liceu pe ce domeniu ești? (Adică ar trebui profil de bio-chimie sau e indiferent?) 🙂

 4. Diana

  Da:)))astazi ma duc la inscriere:))o sa intreb daca zici ca sunt dragute,stiu ca de obicei secretarele nu sunt printre cele mai amabile persoane in viata.

 5. Mda, au si ele mai multe zile proaste decat bune :)) la inscriere vei intalni poate si studenti mai mari, voluntari, poti vorbi cu ei..
  Si intreaba sau cauta pe net, daca exista organizatie studenteasca pt kineto. Stoma, MG si farma au.

 6. la stoma daca nu ai bani sa investesti dupa ce termini in cabinet ai 2 sanse ; mergi in europa sau lucrezi la cineva si ai 40% din cat incasezi. cam asta e sfatul pe care-l dau eu cand ma intreaba cineva daca sa dea la stoma sau nu .

  • Alexandra An

   E tarziu sa ma apuc de meditatii in clasa a 12-a ? Sunt la liceu economic iar specializarea este turism , nu mai am nicio treaba cu biologia sau chimia și in legatura cu ce as vrea sa fac este tehnica dentară sau Stomatologie . Anul asta am și bacul și nu stiu cum m as putea împărții intre meditațiile pentru bac și meditațiile pentru admitere.

   • Andreea Fumea

    Hei! Sunt in situatia ta, anul asta, tot liceul economic, aceeasi poveste. Mi-ar fi util sa stiu cum te-ai descurcat tu

  • Bună, as vrea sa dau la stomatologie la Timișoara. E ok facultatea sau ar trebuii sa aleg alta?

 7. Diana

  Ok.multumesc de informatii,nu stiam chiar de chestia asta:)

  • Popescu

   Ce carti m ar ajuta pentru stomatologie? *nu am facut biologia din clasa a 11a, dar mi as dori foarte mult sa ma duc in domeniul acesta.

 8. Rox

  De ce UMF Cluj ? Nu stii ce inseamna competitia si lupta de a avansa , de a fi mai bun (a se citi lupta taxa-buget) ca student la medicina , daca nu esti la UMF Bucuresti.

 9. Oana

  De ce UMF Cluj>UMF Bucuresti ?

 10. scuzaţi-mi răspunsurile întârziate, acum am ajuns de la cabinet.

  Daniel, merci pentru completare. Să mergi în Europa imediat după ce ai terminat nu e foarte uşor, îţi spun din proprie experienţă.
  Iar să lucrezi pe procent e ok, atâta vreme cât cabinetul îţi asigură pacienţii.
  Oricum, între generală şi stoma ce-ai alege? Ştii cum e, fiind în mijlocul sistemului, noi vedem mai degrabă părţile negative ale situaţiei.

  Diana, sper să-ţi fie de folos. Şi baftă la examen!

  Rox şi Oana, eu am făcut 3 ani la Cluj şi 3 la Bucureşti, deci vorbesc în cunoştinţă de cauză. Nu mă refer la calitatea studenţilor neapărat, fiindcă eu cred cu putere că suntem ceea ce dascălii noştri ne fac. Evident, cu puţine excepţii. Cine vrea să-nveţe învaţă oriunde, important e să-l ţină. Ceea ce e mai greu când vezi că se poate şi altfel.
  În Cluj e şcoala mai serioasă, dascălii mai puţin permisivi, poate mai serioşi. Facultatea e de departe mai bine organizată şi aici mă refer la cele mai mici chestii până la cele mai mari aspecte.
  În Cluj se lucrează mai mult, ceea ce e foarte important pentru un student.
  Dar profesorii şi asistenţii din Cluj mi s-au părut un pic mai închipuiţi decât în Bucureşti. Ştiu, nu te-ai aştepta! Dar eu am întâlnit mai mulţi Oameni în Bucureşti decât în Cluj. Iar faptul că am dat de nişte asistenţi abordabili ca oameni, nu numai ca titluri pe nişte diplome, chiar m-a ajutat în anumite cazuri.
  Dar, repet, eu la facultate în Bucureşti m-am simţit mult mai bine decât în Cluj. Fiindcă în Cluj doar facultate făceam…

 11. Cristina

  Fain postul! D-abia asteptam descrierea despre serviciile de stomatologie din uk, noi, colegii mai tineri, care suntem la rascruce de alternative! Multumim 😀

 12. Spune-mi ce te intereseaza, Cristina.

 13. Cristina

  Te-ai angajat in UK fara sa fi avut experienta practica in afara de cea “dobandita” pe parcursul facultatii?
  Intreb, pt ca ce facem noi acum e 0 sau tinde spre. Si mi se pare foarte curajos sa sari direct intr-un cabinet, chiar si in Ro, imediat cum te vezi cu diploma in mana. Eu sunt mai tematoare si dupa un an 4 si un an 5 de chirurgie, fara sa fi pus mana pe o seringa sau un cleste in timpul stagiilor, mi-e imposibil sa ma imaginez singura intr-un cabinet. Si mentionez ca anul asta mai iau si bursa, deci departe de mine lipsa de interes. Doar ca… teoria e una, practica e 0. Si-mi prevad o infundare intr-un rezidentiat inutil, fie si pentru numarul oarecare de pacienti care o sa fie, sub supravegherea presupusa a sefilor de catedra. Si zau ca nu-mi pare roz. Si as mai fi curioasa si de partea economica, dar nu stiu cum sa pun problema, ca deh, doar e confidentiala treaba.

 14. Cristian

  Gura omului e “cel mai mizerabil” loc din organism.

  Mai mizerabil decât fundul? 🙂

 15. Cristian, MULT. Există 10 la puterea a 9a (unii zic a 10a) bacterii pe ml saliva sau pe 1 mm pătrat de placă. Baftă!
  Plus, gândeşte-te: e un mediu în mod constant în contact cu exteriorul, relieful retentiv, resturile alimentare, plus căldura şi umezeala.

  Cristina, da, am făcut exact cum ai zis tu. Am sărit de la şcoală direct în gura omului. M-am angajat cu zero experienţă, dar nu am minţit nici o clipă legat de asta. Cel care mi-a oferit poziţia de asociat în clinica lui a ştiut de la bun început. Şi am luat-o încet, treptat. Niciodată nu fac nimic, dacă nu ştiu, discutăm împreună cazuri, am foarte mare grijă. Nu-s nebună, mai ales că m-am băgat în gura lupului. Aici sunt ăştia nebuni cu tribunalele.
  Dar ştii cum e… niciodată nu vei putea fi suficient de pregătită pentru primul Spix sau prima extracţie.
  Stomatologia în UK nu e stomatologie. E un fel de joacă de stomatologul. Fiindcă regulile sunt altele şi trebuie să te adaptezi. Un dentist generalist face odontoterapie, puţină protetică (imaginează-ţi multe proteze parţiale mobilizabile pentru 1-2 dinţi, f rar punţi, mai des onlayuri şi coroane), multe extracţii, prevenţie. Cam asta… nu e nu-ştiu-ce. Iar sistemul e foarte mult subvenţionat de la stat, iar atunci când pacientul nu plăteşte nici nu are mari pretenţii. Eu cu aceşti pacienţi am început, după care acum deja văd pe oricine.

  Ştii, cineva mi-a spus ieri o mare vorbă: în stomatologie mai mult din greşeli înveţi. Norocul meu e că am pe cineva aproape, care nu mă lasă să greşesc peste limita bunului simţ.
  Iar banii sunt foarte buni, mai ales pentru un tânăr dentist. În Ro nu aş fi putut câştiga atât din primul an de după facultate.
  Baftă şi felicitări pentru bursă! Doar numa’ nu te stresa, că nu întotdeauna merită.

 16. Deci pupatul în fund nu e așa de scârbos până la urmă :-)))))

 17. cristina

  Multumesc pt lamuriri, Miruna. Si incurajari 🙂 si tie felicitari si succes!

 18. Mi-a placut mult articolul!
  Scoti cateva cuvinte si poate fi un ghid bun pentru toti cei care vor sa faca o facultate adevarata.

  As fi vrut sa-mi spuna si mie cineva asta: “Apoi, când nu ştii, nu te panica. Viaţa va avea singură grijă să te poarte pe cel mai pentru tine drum. Cum mi s-a întâmplat şi mie.” De fapt, as fi vrut sa citesc articolul asta dupa BAC. Mi-ar fi fost de mare ajutor.

 19. Oana

  Am o intrebare . Cat timp te lasa sa stai in camin la Cluj? Am inteles ca dupa cativa ai trebuie sa iti cauti chirie .

 20. Nu am auzit de aşa ceva. Am colegi care au stat toţi cei 6 ani în cămin.
  Sorry, sper să-ţi fi fost de ajutor.

 21. daca nu ai restante te lasa sa stai . repartizarea locurilor se face in functie de medie, daca ai medie mare prinzi cele mai bune locuri din camine chiar garsoniere, ( lol o camera cu baie si bucatarie a ta) tb sa inveti bine . daca ai restante poti sa iti iei gandul de la camin, sau cumperi un loc,,,, sau gasesti un baiat si stai la el cu inca 4 baieti in camera, sau te bagi in organizatie oss organizatia studentilor stomatologi si iti rezolvi ca ei au cateva locuri pt cei care sunt din organizatie.bafta

 22. Merci pentru răspuns, Daniel.

 23. Larisa

  Buna!
  Mi-a placut si mie articolul. Sunt clasa a 12-a, profil filologie si chiar daca nu mai fac din a 11-a biologie si chimie sunt interesata de facultatea de medicina denntara si am inceput sa invat pt examenul de admitere.

  Am auzit de la o dentista ca pe langa ca e destul de scumpa facultatea (la cu taxa) mai trebuie sa plateste absolut toate materialele (la Timisoara), deoarece facultatea nu iti ofera absolut nimic decat 2 scaune.

  Intrebarea mea este cam la ce suma se ajunge intr-un an la facultatea de medicina dentara?
  Adica sa inteleg ca e nevoie de multi bani ca sa poti face aceast facultate?
  Va multumesc!

 24. Dragă Larisa, în principiu, la toate facultăţile de stat (indiferent dacă eşti la taxă sau la buget), trebuie să-ţi aduci materialele de acasă.
  Nu ştiu să îţi spun la ce sumă se ridică toată treaba asta pe an. Probabil primii ani preclinici nu presupun costuri de materiale dentare, dar vezi cum e treaba cu cărţile…

  Apoi, când intri în clinici, materialele se împart cu grupa, fiindcă ar fi mult prea scump să-şi ia fiecare în parte.
  Sper că ţi-am fost de folos, măcar puţin. Succes la admitere!

 25. Larisa

  Da, multumesc mult.
  As mai vrea sa te intreb daca poti lucra dupa terminarea facultatii si daca nu ai propriul cabinet?
  Multumesc mult!

 26. Normal că poţi, ba e chiar indicat să stai pe lângă cineva, fiindcă nu vin pacienţii cu carul la tine, direct de pe băncile facultăţii.

 27. eneida

  Buna copila blonda,

  Sunt eleva in clasa a XII si ma pregatesc intens pentru admiterea la medicina. Momentan sunt putin nedumerita, oscilez intre MD si MG. Personal, cred ca mi-ar place mai mult stomatologia. Am stat de mica la dentist pt ca am avut probleme cu dintii si a inceput sa ma fascineze domeniul. Singura retinere sunt banii. Mama ma poate sustine la facultate, insa nu isi permite sa-mi deschida cabinet,plus ca nu am rude in domeniul medical. Crezi ca asta ar fi un impediment? Ma gandesc ca as putea sa ma angajez ca asistena la cineva in timpul facultatii. Stii tu, ca sa “fur meserie”. Pupici. Iti citesc cu drag blogul:)

 28. Draga mea, nu e musai să ai bani să-ţi deschizi propriul cabinet după ce ţi-ai luat licenţa. Ori ţi se pare că-s prea puţine cabinete dentare în România? Nu, important e să furi cât mai multă meserie şi apoi să-ţi găseşti un job într-un cabinet, pe lângă cineva. Să lucrezi singur ca dentist imediat după facultate nu e cea mai bună idee, crede-mă. E bine să ai pe cineva aproape. Plus, acel cineva are pacienţi , un renume deja etc… Aşa creşti, încet-încet.
  Eu cred că important e să-ţi placă şi restul vine de la sine.
  Îţi doresc succes şi sper că ţi-am fost cât de cât de folos 🙂

 29. Lavinia

  Buna ! Super articolul . Vroiam sa te intreb daca in cei sase ani mai ai timp sa faci si altceva sau doar inveti inveti si iar inveti ?

 30. Lavinia, timpul e al nostru să-l împărţim după plac 😉 n-ai grijă!

 31. Lavinia

  A super ! Eu vreau sa d-au examen la biologie si mi-am luat manualul de a 11-a de la corint si nu stiu sigur daca este bun sau este altul special…ce-am mai citit nu conteaza asa mult, manual de a 11-a sa fie . Ce-mi poti spune de viata la camin ?

 32. Eu am terminat stoma dar nu cred ca o sa zic niciodata ca IMI PLACE,am tot fost impinsa de la spate pana am cedat pt ca mi se dadea impresia ca la nehotararea mea cel mai bine e sa dau la stoma,avand sa zicem o cunostinta stomatolog.
  Cu toate astea…mie tot nu mi place.
  Si e foarte rau sa nu iti placa.
  Mi se pare o munca grea, cu riscuri, pentru care iti trebuie nu doar o tona de stiinta, dar si tot pe-atata curaj.
  Poate vad eu lucrurile prea disproportionat acum la inceput de drum, dar eu cred ca in fond, am dreptate.Nu este pentru oricine si nu stiu daca pe mine viata asta o sa ma duca fix unde trebuie.
  Realitatea iti cam taie din elan.

 33. Lavinia, trebuie încercată! Măcar un an. Succese!

  Alina, of,ce trist e comentariul tău. Fiindcă mă regăsesc în el din multe puncte de vedere, mai puţin partea cu începutul şi sfârşitul. Că eu n-am fost împinsă, ba dimpotrivă, ai mei au zis să nu mă apuc, că-i muncă grea, iar la final de facultate am descoperit că-mi place.
  Ce-a fost însă întrea a fost un asemenea hal de chin, încât ştiu exact prin ce ai trecut, nu vreau să-mi imaginezi ce-o să urmeze. E oribil să nu-ţi placă.
  Apoi mă gândesc dacă oare are rost să-ţi aduc toate argumentele alea PRO, pe care le ştii şi tu pe dinafară şi care nu te încălzesc cu fix nimic.

  Singurul sfat pe care ţi-l pot da, din proprie experienţă, e să-ţi găseşti ceva de suflet de făcut pe lângă. Ceva pentru tine, care să te împlinească, săte bucure, să te facă să vrei să vină şi următoarea dimineaţă. Şi nu mă refer la măritat şi copii, ci la ceva doar pentru tine. Eu am găsit scrisul şi mi-am făcut blog şi aşa am mulţumit cerului că a durat nenorocirea aia de facultate o veşnicie, că eu am copilărit mai mult. Mi-am găsit un job minunat şi a fost tare bine.

  Nu e pentru oricine stomatologia, dar să ştii că numai cei curajoşi recunosc că nu le place odată ce-au început s-o practice.

 34. Bianca

  Sunt in clasa a 12-a si am un oarecare avant spre Stoma. De ce zic oarecare? Pentru ca stau si ma gandesc ce as putea sa fac dupa terminarea facultatii? Parintii nu au fonduri impresionante sa ma ajute sa imi deschid un cabinet, iar sa te ia pe langa el un medic cam greu, pana la urma ii furi meseria si totodata posibilii pacienti. Ar mai ramane in ultima instanta imprumutul in banca, unde si acolo avem argumente Pro si Contra. Acum vin si te intreb din suflet pe tine… se merita sa faci aceasta facultate? Stiu, n-am vazut pana acum vreun stomatolog sa moara de foame, dar totusi, este bine sa primesti inainte un sfat din inima de la un specialist. As vrea daca se poate sa faci un mic rezumat, daca vrei, la mica ta experienta de la inceputul facultatii pana acum.. Iti multumesc anticipat!
  P.S. ai ajuta enorm o “copila” care uneori nu stie unde ii este locul in societate.

 35. Eu zic ca daca tu personal ai “avant” merita!Desi nu iti va fi usor deloc, dar depinde mult de tine.Daca intr-adevar iti place sa tratezi si sa te ocupi de cazuri trebuie neaparat sa mergi in cabinete private poate pt inceput no money sau ca asistenta(dar te cam “freaca”)in timpul facultatii din anul 3-4.Eu cred ca …cu cat esti mai interesat cu atat ai mai multe sanse,chiar usor nu ii este nimanui.Dar dureaza sa iti formezi atat “mana” cat si pacientii dupa facultate si trebuie sa ai un psihic bun ca sa vezi partea buna.
  Unii pornesc cu o conceptie gresita facultatea.Ca dupa ce termina o sa fie bogati.Nu este asa…ai nevoie de experienta si munca multa ca sa ajungi la nivelul ala.
  M-am bagat si eu la dat sfaturi nu stiu de ce :), stiu ca nu pe mine m-ai intrebat.Eu abia am terminat si lucrez la cunoscuti/rude deocamdata fara bani.
  Am si norocul sa fi gasit un deja un cabinet privat unde pot sa fac asta.

 36. Bianca

  Alina, iti multumesc! Orice sfat este bine primit, crede-ma, mai ales atunci cand este spus din inima. Ai spus tu ca trebuie sa ai psihic bun ca sa rezisti. La ce te-ai referit mai exact? Nu am de gand sa ma imbogatesc sau sa-mi fac nu stiu ce palate. Vreau doar sa ma vad pe la 27-28 pe piciorusele mele si sa fiu eu aia care le da o mana de ajutor parintilor, nu ei mie. Stiu ca totul este greu la inceput, dar pana la urma, toate drumurile in viata sunt grele. Conteaza mult cum le “asfaltezi”! :*

 37. Psihic bun adica sa ai multa rabdare, sa fii calma, perseverenta si sa nu iti pierzi ambitia.Sa ai o atitudine optimista.Trebuie sa stii si sa comunici si sa explici pentru ca nu-i asa orice persoana care merge la orice fel de medic vrea sa stie ce are, ce se poate face, cum se face si …cat costa?

 38. Bianca

  Multumesc mult pt sfaturi. Sunt cam inspaimantata ce-i drept de ce ma asteapta pe viitor. Dar pana la urma este bine sa iti fie frica, atata timp cat curajul este mai mare.. my opinion. O ultima intrebare si te las in pace, promit! In timpul facultatii, in ciuda faptului ca aveai mult de invatat, mai aveai timp si pt tine? Stiu ca in general medicina per total cere sacrificii, dar oare sunt asa mari sacrificiile?

 39. Intr-adevar nu e usor sa ai toate calitatile de mai sus, dar eu cred ca cel mai mult depinde cat de mult te atrage pe tine domeniul de medicina dentara, ideea de a fi medic stomatolog pentru restul vietii(probabil).Cand esti un stomatolog bun ai si pacienti.
  Eu, una, ma compar cu fratele meu care a terminat Electronica si Telecomunicatii in Poli , a avut job din timpul facultatii, iar la absolvire a schimbat jobul pt unul mai bine platit si la 26 de ani deja platise creditul pentru prima casa si totul by himself!Eu cred ca situatia lui a fost una muult mai buna, eu am 25 si abia am terminat facultatea.

 40. Nu trebuie sa te sperie ideea de timp pentru tine.Eu cred ca am avut timp si pentru mine, iar colegii mei la fel.
  Nu e asta cel mai important.

 41. Bianca

  Felicitari! Fii mandra de el! Iar tu, pas cu pas, te indrepti spre un viitor frumos. Incet, dar sigur! Apreciez bunatatea de a ma ajuta! Mult succes in ceea ce faci si la cati mai multi dinti tratati :P!

 42. N-ai pentru ce.
  Daca asta iti doresti din inima-asta sa faci.

 43. Larisa

  Multumesc si eu pt ca raspundeti. Ma regasesc in multe intrebari si ajuta.

 44. Larisa

  Bianca as dori, daca se poate sa-mi lasi id-ul tau. :*

 45. Bianca

  Larisa, id-ul meu este zfr.biancaa . Astept cu drag sa mai vorbim si de asemenea cu oricine are aceasta placere :).

 46. Draga Bianca, scuze de raspunsul tarziu, dar vad ca esti pe maini bune.
  Stiu cum e sa fii dezorientat, am fost mai debusolata decat tine, crede-ma pe cuvant. N-am facut stomatologia dintr-o pasiune nebuna, ci din lipsa uneia. Mecanismulmde gandire a fost ca vreau sa stiu sa FAC ceva, iar facultatile de “muzica si dans” ( cum zicea mama despre liceul meu) nu imi asigurau asta.
  Ce nu stiam eu la vremea respectiva e ca din orice lucru care iti place, poti scoate bani la un moment dat. Insa din unele lucruri mai usor decat din altele.
  Stomatologia nu e usoara, ok? In primul rand, nu e usoara, fiindca e lunga. Sunt 6 ani, in care ai putea incepe sa lucrezi, daca faci alta facultate, care sa-ti permita. Eu am lucrat in ultimii 2ani de stoma, dar a fost un cosmar in fiecare sesiune. Si daca nu as fi avut intelegere sefilor sa-mi dea concediu cate o luna de fiecare data, nu as fi putut. Nu degeaba medicina nu se face la distanta. Fiindca nu se poate, iti spune cineva care a incercat.
  Cat despre perspective, permite-mi sa iti spun ca muuuulte depind de tine. De cat interes arati, de cata disponibilitate gasesti in sufletul tau.
  Am vazut eu stomatologi care mor de foame si vor fi tot mai multi, fiindca Ro produce extrem de multi, muuuult peste puterea pietei de a absorbi. Desi deschiderea unui nou cabinet dupa absolvire e visul oricarui parinte de tanar medic, nu e ceea ce-ti doresti. Fiindca ai nevoie mai intai sa vezi multe, apoi sa faci multe. Si, ca sa faci, ai nevoie de pacienti. Iar pacientii nu cresc in gradina, crede-ma. Stomatologia nu mai este doar medicina, e mult marketing. Stomatologia e un serviciu,miar pentru a-l oferi la preturi bune, trebuie sa inveti psihologia pacientului, tehnici de vanzare, etc, lucruri care nu se predau la scoala. Lucruri pe care unii le au in sange, iar altii trebuie sa le fure.

  Exista avantaje si dezavantaje, e clar. Mie mi-a placut si statutul oferit, lejeritatea in program, diploma in sine. Dar eu am facut si lucruri pe langa, ca inainte de a le incepe mai aveam un pic si innebuneam.
  Stomatologie nu e munca de echipa, e o treaba mai individuala decat tenisul de camp. Esti doar tu cu pacientul, rar te intalnesti cu colegi, nu e foarte funny. Dar sunt lucruri pe care le descoperi in timp.

  Iti mai zic ceva si te las in pace… Daca te hotarasti sa o iei pe drumul asta, nu te lua prea in serios in facultate. Ritmul de invatat e altul decat in liceu. Si tine minte ca nu trebuie sa stii tot. Colegii mei care aveau doar 10 in liceu si s-au straduit in primii 2ani sa stie TOT la anatomie, au clacat rapid ori au facut varza in capul lor. E important sa stii extrage esente si sa tii minte organizat. Nu te pierde in detalii. Invata ce vor unii pentru examene, dar pastreaza ce e important pt pacientii tai sa stii. Despre microni si alfa cosinus de beta nimeni nu te intreaba. Traieste-ti studentia si scoate nasul din carti! 🙂

 47. Bianca

  Sincer, parca mi-ai luat muntele Everest dupa inima cu ce mi-ai scris mai sus. Pana la urma se pare ca fiecare om in parte mai are momente cand nu stie ce sa faca si-i trebuie o mica pauza. Da, stiu ca facultatea de stoma nu e usoara si mai stiu ca lumea pe care o voi intalni acolo nu se compara sub niciun fel cu lumea din liceu. Sunt dispusa sa incerc sa-mi fac un drum in viata, chiar daca asta presupune 6-8 ani in care poate nu o sa pot sa fac chiar TOT ce-mi trece prin cap, dar dupa cum ai spus si tu( tare ma bucur ca mi-ai spus lucrul asta, nu-ti imaginezi..sincer) trebuie sa stiu la ce sa invat si cum sa invat si dupa aceea rabdarea pe care trebuie sa o am pentru a fi pe picioarele mele in cele din urma. Din cate vad, tu ai luat lumea in piept, la propriu, si ai plecat in strainatate. Felicitari. Multumesc inca o data pentru minunatele vorbe! Mi-ai fost si-mi esti mai ceva ca un psiholog!

  • Esti foarte scumpa. Si scuze pt greselile cu care am scris, tastez de pe ipad si e mai greu decat credeam. Mie imi place sa simt tastele.
   Multumesc pt cuvintele frumoase, sper din suflet sa fi fost de ajutor. E o diferenta mare intre ce trebuie sa inveti si ce sa tii minte. Examenele le vei lua, notele nu sunt importante (dupa stresul inghitit de mine in ultima sesiune, recomand sa faci orice e nevoie pt a nu te stresa) , insa e important Sa nu le iei oricum. Pt tine.
   Cauta, citeste, deschide-ti mintea, nu refuza nici o invitatie fiindca ai de invatat, nu inchide nici o usa, ci deschide cat mai multe, ca apoi sa fii tu cea care decide peste care prag paseste. E bine sa cunosti mult si pe multi in facultate. Distreaza-te, imprieteneste-te, iesi mult, conjuga-ti mintea, imi zicea si mie un prieten drag. Cu alte minti mai grozave decat ale tale.
   Si, apoi, alege tu ce faci, unde faci si in ce ritm faci.
   Eu iti doresc succes si fii convinsa ca nici nu iti imaginezi acum cu adevarat despre ce e vorba. Pana nu faci, nu stii. Dar iti imaginezi.
   Te pup!

 48. Bianca

  Ai mare dreptate. Nu stiu ce ma asteapta cu adevarat, dar macar intr-o anumita masura imi imaginez. Dupa cum ai scris mai sus, ai o experienta de viata si de cariera importanta…cine nu si-ar dori asa ceva?? Sa-ti multumesc de o mie de ori, sincer, dupa parerea mea, ar fi prea putin. Mi-ai deschis mintea! SERIOS! Ce sa mai spun… o sa par o egoista, dar de cate ori ai timp, ocazia si placerea, nu ezita sa imi mai povestesti sau cu atat mai bine, sa ma mai sfatuiesti! 🙂 :* nu multi sunt ca tine….

 49. yza

  Buna fetelor!AM tot citit si eu forumuri despre stomatologie…eu am 30 ani si as vrea sa dau si eu la o facultate ca dupa aceea sa-i asigur un viitor copilului meu,caci daca ar fi pentru viitorul meu as ramane tot la meseria de vanzatoare cu liceul terminat …ca pe vremea bunicii ..cine avea liceu era cineva,iar acum cei ce au 40 ani stau cu diploma de liceu in dulap si nu o folosesc ca nu au unde…ESTE STRIGATOR LA CER….Dar m-am cam saturat sa vad cum ne plangem ca nu avem ce face trebuie sa tacem din gura si sa muncim la patronii astia si la stat-ul asta de cacao pe care ii avem in tara.Si din cauza asta cautam -unii-sa ne fie mai bine si vrem sa facem o facultate, ca doar cu aia ,se gaseste sa te mai bage cineva in seama,adica sa-ti mai dea un post unde poti lucra,chiar daca tu nu esti de specialitatea respectiva,nu ai facut scoala pt locul de munca respectiv.Deci cam de asta tot cautam -unii-sa ne fie bine facand o facultate, mai putin de placere sau cum spun altii ca trebuie sa iti placa ce faci si mai mult pentru bani.Asa suntem noi romanii:ii descurajam pe cei ce vor sa faca ceva,ca de ce sa fie altu mai sus ca tine si ma refer la cei care sunt deja medici si ii descurajeaza pe cei care isi doresc sa devina si ei medici.Asta am tot citit si am inteles de pe celelalte forumuri pe care am intrat legat de subiectul medic stomatolog.NU VA DATI NICI UNU BATUT IN TOT CEEEA CE VRETI SA FACETI!FITI CURAJOSI SI SA AVETI TARIE IN VOI!

 50. Lavinia

  Buna. As vrea sa stiu daca este medicina dentara la brasov ?

 51. andrei

  Buna ziua..ma numesc andrei..am 20 de ani ..si la anu as dori sa incep tehnica dentara la sibiu ( sunt din sibiu ), concret ..imi puteti da o descriere..despre acesta facultate..este grea..? Tehnicieni dentari sunt bine platiti..? O simnt ca pe o pasiune (tehnica dentara) si as dori sa incerc ..!!
  Multumesc tuturor..!

 52. andrei

  pai..nu stiu cum sa o explic..ma atrage..ma incanta, si o simnt din suflet..nu stiu cum sa ma exprim mai clar..si as dori sa ma reintorc in tzara,sunt stabilit de 10 ani in italia, eu sper sa fac fatza la tehnica dentara si de asta nu stiam cat de grea este..si daca este cautata ca meserie si cat de bine este platita…!! Imi place sa fiu miticulos..

 53. Larisa

  Andrei,despre cea din Timisoara iti pot spune ca este de 4 ani si dai o proba practica inainte [te pune sa modelezi ceva]. Din cate stiu e bine platita. 🙂 Vad ca iti place. Te sfatuiesc sa incerci.

 54. Georgiana

  Buna!
  Eu sunt Georgiana si am 21 de ani.
  Am ales Facultatea de Stiinte Economice din Timisoara si asta pentru ca nu am stiut niciodata ce vreau cu adevarat.
  Psihologie, Economie, Drept, Arte…
  In timpul liceului ma vedeam artista, psiholog, scriitoare, femeie de afaceri. 🙂
  Nu-mi gaseam linistea si nici astazi nu o gasesc.
  Mama mi-a spus intotdeauna ca e foarte important sa stiu sa fac ceva cu Mainile Mele. Astazi incep sa inteleg si eu, asa ca m-am gandit sa incep Facultatea de Medicina- Medicina Generala sau Stomatologia.
  Deocamdata nu stiu. Mai am la dispozitie aprox. 9 luni.
  Problema ar fi alta. Voi fi nevoita sa muncesc in timpul facultatii. Nu mai am 19 ani… si e foarte greu. Nu pot pune aceasta “povara” in spatele parintilor mei. Ma refer la sustinerea financiara timp de 6 ani, plus cine stie cate vor mai interveni in timp.
  Cu siguranta ei isi vor dori sa ma sustina, dar una este sa termini studiile la 24 de ani si alta undeva spre 30.
  Eu am irosit 3 ani din viata la o facultate ce nu are nimic in comun cu mine.

  Pe langa asta, e si o oarecare teama de “acei 6 ani”. Suna inspaimantator.
  Nu stiu din ce cauza.
  Oare pentru ca traiesc in Romania ?
  Sau din pricina faptului ca m-am trezit prea tarziu iar asta ar inseamna sa ajung sa profesez dupa 30 de ani ??
  Nu stiu.
  Sper sa-mi lumineze Dumnezeu mintea si sa iau o decizie corecta.

  Tin sa precizez ca sunt traducator.
  Lb. Germana si Engleza.
  In mintea mea ma bazez pe ele in timpul studentiei, insa nu stiu ce se va intampla. 🙁

 55. Adriana

  Buna.
  Am citit comentariul tau Geogriana si intr-un fel ma regasesc in ceea ce ai scris. Verisoara mea a terminat Litere in Iasi, iar dupa cei 3 ani de facultate (sectia engleza-germana) s-a gandit sa dea la asisteta medicala, pt ca a realizat ca si-a irosit in zadar 3 ani, si ca nu va face nimic pe viitor cu meseria de translator. Eu una sunt destul de dezorientata in ceea ce priveste cariera mea. Am inceput pregatirea la bio si chimie, pt ca sunt la profil de stiiinte sociale, si deja la bio am inceput sa dau de greu. Dau asa cum s-a precizat mai sus, greul incepe sa devina usor 🙂 sper sa fie asa, si mai sper sa imi lumineze Dumnezeu mintea sa stiu si sa aflu rolul meu in societate si mai ales in viata asta. Multumesc mult celor care au impartasit din experientele lor si mai ales celei care a scris acest articol. Acum sunt 99.9% sigura de MD 🙂

  • Draga mea, nu avea impresia că facultatea îţi va da un rost. Îţi va da precis o ocupaţie vreme de 6 ani de zile, însă întrebările nu se sfârşesc după admitere, ci abia atunci încep.
   Eu îţi doresc succes şi cât mai multe întrebări. Fiindcă doar aşa poţi afla ce îţi place, dincolo de ceea ce-ţi doreşti.

  • Maria

   Buna Adriana! Sunt in aceeasi situatie ca si verisoara ta…Dupa atata timp….. imi poti spune, te rog, este multumita de ce a ales?

 56. Adriana

  Multumesc foarte foarte mult. Eşti o draguta si apreciez rezolvarea ta la una din problemele mele 🙂

 57. Madalina

  Buna,
  Ma numesc Madalina si am 17 ani.Am citit toate comentariile anterioare si pot afirma ca m-am regasit in multe dintre ele.Sincer, ma gandesc de ceva timp la stomatologie,dar nu stiu daca este doar visul parintilor de a ma vedea medic,informatiile auzite de la cei din jur…sau doar, pur si simplu asta este ceea ce consider eu ca ar trebui sa fac.Cu toate astea, nu de putine ori au fost cazurile in care s-a intamplat sa imi vina o noua idee asupra viitoarei mele cariere.Acum oscilez intre drept(procuror) si medicina.Sunt constienta ca sunt doua profesii total diferite si trebuie sa ma gandesc la ceea ce vreau.Ideea este ca nu stiu exact ceea ce mi se potriveste,chiar daca toti imi spun sa imi urmez inima si sa-mi analizez calitaile.Ar mai fi o chestie de care sunt foarte inspaimantata…nu imi place sa tocesc,lucru care se cere din nefericire la ambele facultati.Prefer sa gandesc logic,fapt demonstrat si de profilul la care sunt(mate-info).
  Fiind spuse toate acestea,m-ati putea ajuta cu un sfat?In situatia in care sunt m-ar ajuta enorm.V-a multumesc anticipat si apreciez foarte mult site-ul.

  • Dragă Mădălina, nimeni nu îţi poate spune ce să faci, sper că ştii asta. Nici măcar părinţii tăi. Fiindcă dacă o greşeşti pe asta, trebuie să o greşeşti pe mâna ta ori să o nimereşti tot aşa. Altfel, sunt prea mult datorii către alţii.
   Ce vreau eu să-ţi spun e că nu întotdeauna ceea ce “consideri că trebuie făcut” e acelaşi lucru cu “ceea ce vrei să faci”.Dar asta nu înseamnă automat că ceea ce “consideri” e prost şi greşit, ba poate dimpotrivă.
   Domeniile sunt foarte diferite, ambele facultăţi sunt grele şi lungi. Analizează-ţi perspectivele, disponibilitatea fizică şi nu numai.
   Eu cred că, dacă ai fi avut o pasiune adevărată sau un talent extraordinar, nu ţi-ai mai pune întrebări. Cei nehotărâţi, aşa ca tine şi ca mine, judecă situaţiile şi caută răspunsuri. Pasionaţii şi talentaţii le au deja. Însă nici asta nu e întotdeauna o binecuvântare.

   Ştii, eu am dat la stoma fiindcă nu am ştiut ce altceva să fac. Fiindcă aveam şi am pe cineva în familie care ştiam că mă poate învăţa, ajuta, direcţiona. Ştiam care-i stilul de viaţă, programul, era ceva foarte accesibil pt mine. Erau aspecte sociale şi profesionale care mă atrăgeau. Plus, toţi colegii mei dădeau la ASE în Bucureşti. Niciodată nu aş fi vrut să fiu ca ei. Şi-atunci am fost ca mine. Visătoare şi iubitoare de cuvânt până în măduva oaselor şi în adâncul sufletului, dar studentă la stomatologie, în acte. Şi noroc cu actele alea, că acum nu-mi pare rău deloc, dar deloc, fiindcă facultatea asta pe care-am făcut-o strict fiindcă aşa am “considerat” mi-a fost biletul către băiatul pe care-l iubesc şi viaţa pe care mi-o doresc. N-am făcut-o din dragoste de dinţi, ci din considerente practice. Şi fix la asta mi-a folosit: la ceva practic, nu la visare şi la poveşti.

   Dar a fost decizia mea, chiar împotriva sfatului părintesc. Faptul că trebuie să iubeşti meseria înainte de a da la facultate e o porcărie inventată de unii fără facultăţi. N-ai cum să iubeşti ceva fără să-l cunoşti.
   Nu cred că te-am ajutat prea mult :p Decizia e tot a ta.

 58. Di

  Si inca ceva Madalina.
  Sa ai in vedere ca pe viitor ca medic stomatolog va trebui sa lucrezi mult cu mainile-adica tot timpul.
  Daca iti surade ideea asta…e un plus.
  Daca nu…o sa iti ia ceva pana te acomodezi.
  Si poate ar fi bine sa stai 1-2 saptamani intr-un cabinet stomatologic, zilnic, pentru a fi chiar “in paine” si poate asta o sa te mai orienteze putin.
  Despre celalalt domeniu nu ma pronunt pentru ca nu il cunosc.
  Presupun ca e aproape la fel de competitiv ca stoma, la fel de multa toceala, dar nu iti trebuie “lucru manual”, si daca ai si aici ocazia sa stai langa un procuror/judecator in mediul lui de lucru pt a te hotara e bine.
  Dezavantaje vor fi la amandoua.
  NIci una nu este perfecta.
  Succes si sa ne spui ce ai ales.

 59. Catalina

  Imi poti da, te rog frumos, adresa ta de mail? As avea nevoie de mai multe informatii, doar daca vrei, desigur! 🙂

 60. simona

  buna.sunt in clasa a XII-a si vreau sa dau la facultatea de medicina.din pacate nu sunt foarte hotarata unde sa dau.Am ca optiuni iasi,cluj si brasov.stiu ca cele de la iasi si cluj sunt bune,dar as dori sa aflu mai multe informatii despre cea de la brasov.daca este cineva student sau are informatii, mi-ar fi de mare ajutor.astept sfaturile voastre.multumesc anticipat:)

 61. Otilia

  Buna ,am 18 ani si sunt eleva la Colegiul national Ana Aslan din Timisoara.Dupa ce am terminat generala si am trecut cu bine de examenul pt admitere la liceu(9.05)mama mea mi-a spus sa merg la Moisil profil mate-info sa-l urmez pe unchiul meu care a terminat ASE-ul ,intradevar a ajuns foarte bine prin multa munca bineinteles,propria firma vba aia “el taie el spanzura”este un om realizat din toate punctele de vedere,insa i-am spus mamei NU..nu ma vad facand asta.Ea gandindu-se ca as avea un sprijin din partea unchiului,pt ca asta-i adevarul atfel sta treaba cand ai o cunostiinta care sa te introduca in sistem..Nu am fost genul de fata care sa-mi fi dorit dintotdeauna sa dau la medicina,sincer cand eram mai mica imi era ingrozitor de frica de ace de sange ,de medici in general.Dar odata cu trecerea anilor s-a trezit in mine acest instinct si am ajuns acum sa ma atraga si sa imi doresc sa fiu medic,Pt ca eram mai sensibila acum neamurile,cunostiintele le spun mamei: cum sa mearga fata la medicina,nu-i de asa ceva..Eu consider ca daca oamenii ne-ar face ,mereu bine si ne-ar incuraja atunci Dumnezeu pt ce ar mai fi,ce cruce am mai avea noi?Asadar nu-i bag eu in seama.Dc imi doresc sa fiu medic?Pt ca simt ca asta e misiunea mea p pamant,pt ca nu pot trece indiferenta cand vad un om ca sufera sau e bolnav,pt ca fiind copil de parinti fara faculatte,oameni de rand,nu ma simt mai prejos decat colegii mei de clasa care au o situatie financiara mai buna decat mine..si pt ca pana in prezent am avut si am un randament mai ridicat la invatatura decat , mama mea imi spune ca ma sustine in tot ce fac,ca e mandra de mine,dar ca ar fi mai bine sa ma gandesc la a fi asistent medical,nu medic.Spune treaba asta pt ca nu ma poate sunstine financiar atatia ani..Eu nu vreau sa renunt la ideea de a fi medic ,poate par mandra insa imi doresc sa nu am sef,imi doresc sa fiu apreciata ,iubita de pacientii mei,imi doresc sa ma vada ca o prietena,o confidenta..deja nu mai e o dorinta,a devenit tel.Dar am momente ca cel de acum in care realitatea ma pune pe ganduri..Banul vorbeste.Desii ma incurajez si imi spun ca in vacante ma mai invart pe undeva sa muncesc sa am bani de materiale si ce mai trebuie,insa sute de euro pt examene nici gand..Imi doresc foarte mult eu sa imi ajut pe parintii,sa fie mandrii de mine..dar cand ii mai ajut daca la 30 d ani termin fac?Si daca ma duc la asistent general mereu ma va bantui ideea ca nu am incercat sa fiu medic..Imi dorsc sa imi demonstrez mie ca am reusit sa termin facultatea in vremurile astea in care nedreptatea predomina,ca fac ce-mi place si ca am reusit in viata sa ajung sus,ca nu m-am multumit cu putinul, in ciuda faptului ca am pornit de jos.Grilele le am ,acum gandesc ca ma pun pe invatat si ca trebuie sa incerc,iar maine imi zic Otilia e bine si asistent medical ,daca tot vrei sa iti ajuti parintii.Nu stiu ce sa fac,intr-un fel am incredere in mine,iar in altul imi doresc sa-mi ajut parintii financiar cat mai repede..:(

 62. Otilia

  Mi-ar prinde bine un sfat:),multumesc anticipat!

 63. Larisa

  Ma regasesc. Astept si eu sa raspuns pt postarea ta Otilia. >:D<

 64. Dragă Otilia, scuze pentru răspunsul întârziat. Am citit cu atenţie ce ai scris şi văd că eşti o tipă ambiţioasă şi harnică, foarte conştientă de cât poate şi care nu se resemnează cu mai puţin decât merită.
  Ştii cum e vorba aia, dacă te aştepţi la garoafe, niciodată nu vei primi orhidee!
  Doar că filosofia e foarte departe de realitate, atunci când realitatea înseamnă cel puţin 6 ani de facultate şi cere nişte bani pentru asta.
  Dacă părinţii tăi îţi spun că nu te pot susţine 6 ani, eu îţi spun că medicina nu e o facultate pe care să o poţi face part time- ca să-ţi câştigi singură banii.

  Şi îţi spune asta o fată care a lucrat aproape 2 ani în timpul facultăţii (bine, nu în domeniu, dar angajatorul a avut o fff mare înţelegere pentru mine şi pentru şcoala mea. Cu toate astea, după prima sesiune în care mi-am picat majoritatea examenelor importante, mi-am luat concediu fără plată la fiecare sesiune. Şi şi eu am avut notă mare la capacitate şi BAC, asta doar aşa, să nu crezi că-s vreo tâmpită 😛 )

  E important să te gândeşti bine. Şi să încerci. Poţi începe medicina şi vezi cum te descurci. Atât tu, cât şi părinţii. După 3 ani, dacă finanţele se termină, probabil ţi s-ar echivala studiile cu cele de asistent medical şi… gata.
  Însă ce îţi pot spune e că medicina din spitale nu e cea de la televizor, e mult mai puţină magie. Însă trebuie să te convingi singură. Sunt datorii pe care le ai faţă de tine şi eşti obligată şă-ţi dai anumite şanse ca să poţi trăi tu cu tine. Eu asta pricep din ce mi-ai scris. Nu-i nimic dacă îţi vei da seama după un an sau doi că e altceva decât ai crezut, că anatomia nu e pentru tine, că e prea departe finalul pentru ceea ce-ţi doreşti.

  Sfatul meu e să le explici părinţilor exact cum mi-ai scris mie, să înţeleagă că e important pt tine şi că îţi vei da silinţa 100% să fii la înălţime. Doar să nu creadă că o faci doar ca să fii împotriva lor. Capacitatea părinţilor de a ne susţine e infinită, chiar şi atunci când nu ştiu exact care sunt motivele noastre, ei ne iubesc atât de mult. E însă important să le explicăm că e important pentru noi 😉

  Succes şi ţine-mă la curent. Dă-i cu grile, dar învaţă şi materie.

 65. Otilia

  Multumesc frumos!

 66. Dansterian

  Buna! Ma numesc Dan si am 24 de ani. Povestea mea este destul de complicata si de aceea nu as vrea sa iti rapesd prea mult din timpul tau. Pe scurt am absolvit o facultate de marketing in anul 2010 si imediat am plecat in Marea Britanie cu prietena mea. Intotdeauna am fost atras de medicina avand exemple in familia mea ( tata medic si mama asistenta) dar nu am dat la medicina deoarece la vremea respectiva am considerat ca sunt prea multi ani si prea mare efortul ( o mare greseala).. In fine…aici in Anglia mi-a fost destul de greu la inceput dar de aproape un an m-am inscris la un curs de dental nursing si m-am angajat ca trainee intr-un cabinet foarte modern din centrul Londrei unde sunt si acum..In cateva luni voi termina cursul de asistent dar problema este ca sunt atat de indragostit de meseria asta incat sunt dispus sa fac orice imi sta in putinta incat sa devin medic stomatolog. De o buna perioada de timp am inceput sa ma interesez sa analizez sansele mele de a face asta aici in UK dar cum probabil stii si tu aici este foarte complicat sistemul de admitere, este practic imposibil din punctul meu de vedere sa fiu admis la o astfel de facultate. Nu mi-a ramas decat sa devin frustrat si plin de ganduri negative din cauza situatiei mele prezente. M-am interesat de asemenea si de o posibila admitere la Dental Hygiene and Therapy , de care in prima faza eram foarte incantat dar acum incep sa redevin frustrat pt ca nu este tocmai ceea ce vreau sa fac..eu vreau stomatologia in adevaratul sens al cuvantului. Acum iau in calcul venirea mea in tara si sustinerea unui examen de admitere. Asta cred ca e singura mea sansa. Ma gandesc foarte serios sa vin la Cluj desi eu sunt in Bucuresti deoarece am auzit numai lucruri bune despre facultatea de la Cluj. Plus ca lucrez cu un dentist care vine aproape lunar la Cluj si sustine prelegeri,conferinte de stomatologie si am discutat foarte mult cu el pe aceasta tema. Am citit comentariile tale aici si cred ca esti una dintre putinele persoane care ma poate lumina putin in a lua o decizie in situatia mea. Desi am spus ca voi fi scurt nu m-am tinut de cuvant dar crede-ma ca gandurile si frustrarile mele se pot rezuma simplist in randurile astea. Multumesc anticipat pentru timpul acordat si pentru orice raspuns pe care il voi primi.

 67. Dane, scuză întârzierea de a răspunde, dar am fost atâââât de obosită zilele astea, tot la 9 m-am culcat…
  Dacă îţi doreşti, go for it! Altfel, îţi vei pune aceste întrebări tot restul vieţii şi nu e uşor să convieţuieşti cu ele. Deci.
  Avantajul tău de a lucra acum ca dentist e că ştii o grămadă de lucruri practice. Stând atâta timp în cabinet, înveţi multe, foarte multe.
  Sunt convinsă că aspectul financiar te motivează extrem şi e normal să fie aşa. Să îţi spun eu însă ce nu se vede dincolo de asta, fiindcă veniturile unui dentist iau ochii oricui: responsabilitatea uriaşă pe care o ai. Iar pt tine, care ai lucrat în UK, responsabilitate înseamnă mai mult decât în româneşte.
  Nu e o muncă uşoară, dar e frumoasă şi aduce satisfacţii.

  Acum, dacă mă întrebi pe mine, ideea cu igiena dentară şi terapeuţi nu e rea deloc. Fiindcă sistemul în NHS va fi tot mai mult “therapist-oriented” şi tot mai puţin “dentist-oriented”, pe simplul motiv că pe dentişti trebuie să îi plătască statul mai mult. Traseul de calificare ţi-ar fi mult mai simplu, iar responsabilitatea ca therapist e muuult mai mică. Aşa că, per total, ai un raport excelent muncă/recompensă.

  În rest, decizia e a ta. Probabil e deja şi luată. Ţine minte însă că 6 ani trec greu, însemnă o schimbare mare pentru tine şi familia ta. Pe de altă parte, sunt doar 6 ani. După care ai o viaţă în care eşti dentist!
  Succes orice ai alege.

  p.s. Mă întrebi între Cluj şi Bucureşti, probabil Clujul e mai serios, dar dascălii în Bucureşti sunt mai abordabili. Fiţele-s mai multe în Cluj, aşa îţi pot spune clar. Însă capitala nu e deloc organizată ca facultate, deci poţi face ce vrei. Unii vor să înveţe.

 68. dansterian

  In primul rand vreau sa iti multumesc pentru amabilitatea de a-mi raspunde si asta atat de repede…Am trimis cateva mailuri in pe la universitatile din tara in ceea ce priceste admiterea la Medicina Dentara..ma gandesc sa iau in considerare si Sibiul.De asemenea am aplicat luna asta pt Dental Hygiene and Therapy la cateva universitati de aici din UK de la care inca astept raspunsuri.Ma gandesc acum ca daca voi primi vreun raspuns favorabil de la vreo universitate de aici voi merge pe drumul asta cu Therapy pana la urma(desi este foarte greu de intrat la un asemenea curs dupa cum probabil stii si tu).Daca toate raspunsurile mele vor fi negative voi lua calea Romaniei si a medicinei dentare de la noi..Intre timp ma apuc de achizitionarea de materiale pentru un eventual examen de admitere.Ce as vrea sa mai aflu totusi este daca fiind absolvent deja de o facultate, stomatologia va fi cu taxa obligatoriu.Am primit un raspuns de la cei din Cluj care mi-au spus ca da..voi fi acceptat pentru locuri cu taxa numai(ceea ce mi se pare putin absurd).In fine..asta este ceea ce am in cap in momentul asta…Vreau sa aflu parerea ta si de asemenea ce crezi in legatura cu Therapist? Crezi ca va exista vreodata(in viitorul apropiat) vreo posibilitate sa pot face un extra curs incat sa mi se echivaleze cu Dentistry? Momentan din cate stiu eu nu este valabil un astfel de program. Din cate stiu in Romania nu exista aceasta calificare Hygienist/Therapist si asta ma cam sperie putin..Voi putea vreodata sa practic asta la noi in tara?Care este mentalitatea de la noi asupra acestui Dental Practitioner? Multumesc inca odata pentru timpul acordat

 69. Nu am de unde să ştiu dacă vei putea creşte de la therapist la dentist, dar mă îndoiesc. Fiindcă traseul de calificare e cu totul altul.
  În legătură cu facultatea la taxă în Ro, eu ştiu că ai dreptul să faci o singură facultate plătită de stat, ceea ce mi se pare normal. Ştiu că în anul 1, am intrat şi la stoma şi la jurnalism la stat şi a trebuit să aleg pe care o plătesc. Bine, la ultima am renunţat imediat, că nu voiam 2 facultăţi din primul an.

  Ţi-am zis, eu cred că e f ok să faci therapist. E de viitor pt UK. În Ro, nu ştiu cu ce ţi-ar putea echivala.

  p.s. Dacă ai deja o facultate făcută la buget (asta înseamnă 3 sau 4 ani plătiţi de stat), înseamnă că vei intra uşor la stoma oriunde, fiindcă ai nevoie doar de ceva peste 5. De obicei, se suplimentează locurile la taxă şi toţi cu notă de trecere au posibilitatea să se înscrie. Oricât de absurd ar părea asta.

 70. Dansterian

  Multumesc pentru raspunsurile tale.Voi continua cercetarile mele atat in UK cat si in Ro..Te voi tine la curent si in mod sigur voi reveni cu nelamuriri pe parcursul acestei perioade.Sa auzim de bine!

 71. Teo

  Buna,ma numesc Teo si vreau sa dau la medicina insa sunt intr-o dilema.Desii nu cred ca este locul potrivit pentru ca vad ca scrie Sfaturi pentru cei ce dau la stomatologie, am cateva intrebari carora nu le gasesc raspunsuri si daca cineva are timp de mine as vrea sa-mi explice cum sta treaba cu rezidentiatul pentru ca eu n-am nici cel mai mic habar.Tot ce stiu e ca dupa terminarea facultatii,urmeaza sa te specializezi pe o anumita ramura medicala intr-un interval de timp.Cei ce termina facultatea de medicina urmeaza examenul de rezidentiat.Dar daca nu il iei,ramai un an degeaba? Daca incepi rezidentiatul,iti poti alege specialitatea pe care o doresti? Sau esti repartizat in functie de rezultatul pe care l-ai avut la examenul de rezidentiat? Daca vreau sa aleg de exemplu pneumologie,psihiatrie,neurologie,din ce consta rezidentiatul pentru ca dupa mine,eu gandesc “la cemi trebe mie sa stau de garda si sa iau urgentele din moment ce pe viitor eu vreau sa am o activitate la cabinet ?

 72. Andreea Camelia

  Sunt in clasa a XI-a si as vrea sa dau la medicina dentara in Bucuresti . Imi doresc foarte mult sa intru la fara taxa insa nu stiu daca ma voi descurca . Daca ma poate ajuta cineva cu un sfat sau orice in legatura cu examenul de admitere . Biologia nu este problema mea ci Fizica si Chimia.
  M-am gandit sa dau la Biologie si Fizica , insa nu am pe nimeni care sa ma ajute , sa am indrume si sa-mi explice cum e mai bine , ce ar trebui sa fac! Ma poate sfatui cineva?
  Multumesc!

 73. Teo, nu toată lumea e obligată să dea examen de rezidenţiat. Doar că nu prea faci nimic doar cu cei 6 ani de medicină generală, ai nevoie de o specialitate. De asta se dă examenul de rezi- DUpă care mai urmează 3,4,5 sau 7 ani de supraspecializare.
  La stoma, diferenţa e că poţi practica şi fără examen de specialist.

  Andreea, draga mea, la această întrebare nu îţi poate nimeni răspunde. Alege-ţi ce îţi e mai uşor de învăţat, ce înţelegi mai repede şi la care te poate cineva ajuta să-ţi explice… eu n-am dat decât biologie, la biochimie în facultate am învăţat doar strictul necesar, biofizica ce-a fost mai interesantă… dar asta e o decizie pe care nu o poate lua nimeni în locul tău. Succes!

 74. Larisa

  Buna!
  Revin cu inca o intrebare.
  Daca nu am posibilitatea sa imi deschid un cabinet personal in primii ani dupa terminarea facultatii, este “rentabil” sa fi medic stomatolog?
  Nu prea stiu cum sta treaba cu inchiriatul cabinetului, pret, etc. Astept raspunsul tau! >:D<
  Multumesc! 🙂

 75. E important să ai pacienţi. Din câte ştiu eu, cabinetele se pot închiria fie pe sumă fixă /lună, fie pe procent din lucrări. Care procent e 40, 50, depinde cum negociezi. Dar important e să ai pacienţii.

  Cât e de rentabil, habar n-am, nu am lucrat în România. O fi.

 76. Larisa

  Multumesc frumos! 🙂

 77. nella

  pai atunci nu e mai bine sa fac tehnica dentara? se castiga foarte bine, se poate lucra din primul an. Am auzit ca e usoara scoala, colegiul acela de 3 ani. Admiterea la iasi e 90% testele dintr-o carticica de teste de la ei de la biblioteca care cica apare in Aprilie. Nu e mai bine? mi se pare muult mai usor si eficient

 78. pai decat sa faci stomatologie mai bine faci asistente si mergi in anglia mai repede pe un salar de 2500 de lire 🙂

 79. anna

  Buna. Am citit toate comentariile si m-am regasit aproate in intregime intr-un comentariu. eu sunt pe clasa a 12-a si nu am nici macar o idee, despre cum ar arata viitorul meu. Imi este foarte greu sa aleg. Si eu am oscilat de la drept, la litere ,si asa mai departe. Momentam am ramas pe idee litere engleze chineza, dar stomatologia mi se pare de asemenea, un domeniu care m-ar atrage( lucrul manual, mi-a placut dintotdeauna). Dar eu ma considear o fire artstica( am vrut sa dau si la teatru) si totusi, intr-unul din comentariile tale, copila blonda, spuneai ca tu ti-ai gasit aceasta pasiune pe blog. Ma gandesc ca poti sa faci si altceva in afata meserie, pe care o practici. Intrebarea vine acum: nu mai bine transformi pasiune in meserie? Si totusi parca ceva ma atrage spre stoma, dar ar mai fi un mic detaliu, ar trebui sa stau un an sa invat pe admitere, pt ca procesul meu de alegere a durat cam mult si uite-ma in pragul bac-ului. Ce spuneti merita, nu stiu sunt foarte derutata?
  P.s. nu am citit decat acest articol si din ce am mai inteles de prin comentarii, dar cred ca esti o fire atat de optimista:), si imi place cum a decurs firul vietii tale, e foarte interesant. copila blonda:)

 80. anna

  P.s.s Sunt tara mandra ca esti sibianca, ca si mine:)

 81. Izabella

  Buna!Foarte tare blogul tau…imi place mult cum ai abordezi toata “chestia”asta:)..Am si eu nevoie de cateva sfaturi..sunt in clasa XI-a si de foarte mult timp ma gandesc la stomatologie,chiar din generala,dar pe timp ce anii trec parca imi dispare cheful…sincer,pe mine ma sperie foarte tare cei 6 ani…mi se par o vesnicie…Sunt la bio-chimie si ador biologia in schimb nu si chimia…Din aceasta cauza voi avea de suferit la facultate daca as opta pt stomatologie?…Nu peste tot se da admitere si din chimie,dar din cate stiu eu la Cluj da si chiar mi-as dori sa merg la Cluj si ar fi perfect daca as intra la fara plata…dar nu prea stiu multe despre facultati….adica eu am auzit ca daca nu te mentii la un anumit nivel nu mai esti la fara taxa…ajuta-ma te rog ca nu stiu prea multe..si cu admiterea cum e?…e foarte grea?
  Iti multumesc anticipat!

 82. Irina

  Esti o revelatie! Am sa ma folosesc de acest post nu pentru a-ti cere sfaturi, pentru ca as putea sa trag cu usurinta o concluzie la orice intrebarea de a mea cititnd intrebarile celorlalti si raspunsurile primite. Tocmai am citit “descrierea” ta si pot spune cu usurinta ca “Atunci cand o sa fiu mare vreau sa fiu ca tine!” Mulmunesc mult, copila bolnda!

 83. Oana

  Buna

  Caut de ceva vreme pe cineva care poate da sfaturi in cunostiinta de cauza.Sunt la liceu ,nimic nu este inca “batut in cuie” ,dar ma gandesc din clasa 4a la stomatologie.De asemenea ,ma gandesc la plecatul din tara ,dar nu ala care e la moda acum cu ” hai sa tragem un pic si dupa ne intoarcem in tara cu bani “, ci DEFINITIV.
  Pentru inceput as vrea sa stiu care e statutul social al unui medic dentist in UK(in comparatie cu un inginer ,un avocat ,un IT-ist etc).
  Majoritatea duc o viata modesta sau pot ajunge si la una..luxury?

  Multumesc anticipat

 84. Bianca

  Buna! Am si eu o intrebare, cum sunt structurate cursurile in facultatea de stomatologie? Din ce stiu eu, in primii 2 ani inveti din toate, dupa care din anul 3 incepi si faci practica direct? Si atunci, cum arata sesiunile? Din ce inveti? Sau ti se preda si dupa anul 2? Cred ca am o imagine gresita despre acest aspect si as aprecia foarte mult daca cineva in cunostinta de cauza mi-ar putea spune cum este exact. Multumesc anticipat!

  • Bianca, primii 3 ani sunt preclinici, dar incepi cu materii de specialitate din anul 1. Pana in 6 se tot preda. Doar ca din 4 incepi sa si lucrezi la pacient. Structura depinde de fiecare universitate.
   Sper ca te-am lamurit.

 85. sa iti zic eu cum e cu preclinicul : toata scoala pe nime nu intereseaza ce faci tu. intereseaza sa stii teorie cat de multa sa ai de unde culege pe urma .. bagi toceala de iti vine rau .. clinc preclinic … tot felu de etape peste care tb sa sari.. intri in pita .. ce faci nu stii face mai nika … te sperii cand vezi un dinte care se misca si zici hai sa-l scot,,,, se rupe varfu ce faci …trimiti la chirurg in loc sa te chinui sa-l scoti … chemi un doctor… tb sa faci o lucrare complexa o scheletata o proteza pe implante .. esti varza nimic nu stii sa faci dar stii teorie ..as mai putea scrie …abera inca zece zile… copila blonda tu ce manopere faci? implante rezectii odontectomii frenectomii etc?

  • Daniel, eu practic o medicina defensiva, nu conventionala. Fac manopere de baza, dar ma straduiesc sa le fac bine. Rezectii, frenectomii, cauterizari nu se fac in cabinet in UK, ci in spital. Asa e protocolul. Daca ai facut si ceva a mers gresit, doar Dumnezeu te mai iarta. Asa ca nu faci. 🙂
   Fac protetica multa, odontoterapie si extractii. Plus, multa preventie la tineri.

 86. Bianca

  Multumesc mult de raspuns, Miruna! Da, m-ai lamurit. Speram sa fie mai lejer decat la medicina generala, dar cred ca e cam la fel. Sincer, eu imi doresc medicina generala. Dar pot da admiterea abia in 2014, ptr ca pana atunci am de rezolvat eu alte obiective. Din pacate, desi imi doresc foarte mult, ma gandesc cu groaza…cum o sa ma intretin? 3-4 ani…e altceva; dar 6+rezidentiat in cazul in care merg la generala e mult, in conditiile in care in 2014 cand as putea incepe, as avea deja 23 de ani. Poate ar trebui sa ma reorientez…:(

  • Bianca, nu e tarziu. Am avut si noi colege mai mari, care aveau deja si copii. Succes!

   • Josephine

    mai mari? cam ce varsta aveau colegele cu copii? sunt curioasa pentru ca ma tot gandesc sa fac aceasta facultate. dar deja am 28 ani, copil si sincer imi este frica sa o iau de la capat. am terminat ase, dar am plecat din tara imediat dupa facultate, am avut un job care nu avea nici o legatura cu facultatea terminata, m-am casatorit si acum parca as vrea sa revin in tara. am tot discutat si sotul a zis ca ma sprijina sa revin la scoala, daca asta vreau intr-adevar. dar mi-e frica sa nu fie prea tarziu din cauza varstei.

 87. Bianca

  Multumesc! Mi-ai luminat putin seara.

 88. hai ma macar un chiuretaj apico peri apical nu faci… sper sa nu prind protocoalele in romania… intradevar la tine sunt alte reguli .. si sistemul se asigurari e altul (daca iti vine un pacient cu un abc la 1.2 care e protocolul dupa drenaj si antibiotc? rezectie in spital?)

  • Eu pot in cab sa ii fac extractie si protezare fixa sau mobilizabila (acum sper ca stai jos, fiindca, da, recomandarile sunt de a face proteza mobilizabila si pt brese unidentare!!!! ) sau ii pot face trimitere pt retratament de canal/rezectie.
   Dar foarte putini pacienti vor asta. Majoritatea alege extractia. Aici oamenii sunt f speriati de endo, circula multe legende despre dureri mari si etc.
   Plus, eu le dau o brosura cu info despre riscuri si accidente la endo, ii rog sa semneze ca au inteles si citit cu timp si isi dau consimtamantul si etc… Pt ca nu am chef de procese pentru molari infectati dupa cativa ani de la trat endo… E normal ca oamenii se sperie cand citesc acolo…
   Dar nu iti bate capul, sistemul e foarte foarte diferit. Insa functioneaza.

 89. Insa mi-ar placea sa fac si alte chestii… E frustrant, de ex, ca am chemat un pacient sa-i cauterizez o bucatica de gingie care atarna peste un un molar de minte si care era traumatizata… In fine, spre uimirea mea, am aflat ca nu avem cauterizator in cab, ca ” that is surgery!!!” . Deci trimitere. Unde puteam rezolva pacientul in 2 min, eu l-am trimis la spital, unde il programeaza peste 2 lumi doar pt consultatie, ca sa-l recheme peste alte 2 luni la tratamentul propriu-zis. Costuri muuult mai mari pt spital ( aprx £1000/ pacient), ca sa nu mai socotesc timpul pierdut de pacient si suferinta prelungita

 90. Ionela

  Buna. As vrea sa dau la Facultatea de stomatologie din Cluj, doar ca nu inteleg foarte bine cum e cu admiterea. Pot alege dintre biologie si chimie sau sunt obligatorii amandoua? Multumesc.

 91. buna tuturor,

  am 32 ani si ma bate gandul sa dau la fac de stomatologie……imi este greu pt ca nu mai am 18 ani.am terminat fac de drept si am si profesat insa stresul este imens si tr sa ai multe relatii ca sa poti rezista.ma uit in stanga dreapta si mi se pare ca profesia de med dentist este una frumoasa si in aceleasi timp care iti ofera satisfactii financiare pe masura. de multe ori ma intreb daca creierul meu mai poate stoca atata informatii – acestea fiind cartiile imense de stoma….. ca sa pot lua o decizie as dori sa aflu si alte parari….multumesc!

  • cinca, dacă vrei să scapi de stres şi te-ai gândit la stomatologie, înseamnă că eşti foarte departe de a şti ce înseamnă profesia. Nu cred că facultatea în sine e o problemă pentru tine, ci a afla dacă e ceea ce te-ar face mai fericită profesional. Dacă vrei relaxare şi lipsă de responsabilităţi, recomand să cauţi job la McDonalds.

 92. 32 +8=40 . 6ani este facultatea si inca 2 sa te pregatesti. nu tine de relatii …. daca ai memorie si poti memora intri daca nu nu. poti sa ai relatii si la basescu ca nu intri daca nu inveti… dupa ce termini iti tb pacienti ai? un job? sa iti faci un cabinet… investitie. etc. ce iti mai tb e multa rabdare sa prinzi experienta. cam 10 ai nevoie sa practici sa ai experienta . oamenii te miros daca nu ai experienta si dispar. diapar ei iti dispar banii daca mai vrei lam. mai intreaba…

 93. Dana

  Buna!Sunt in clasa a-X-a la stiintele naturii si m-am hotarat-desi e prea devreme, dar timpul trecere tare repede-sa dau la stomatologie.Desi sunt mai aproape de Iasi, vroiam sa dau la Bucuresti pentru ca stiu orasul destul de bine si am si rude.Ideea e ca am vazut in posturile tale ca aceasta facultate e mai ”lejera” la Bucuresti, sau nu prea bine coordonata.Din punctul de vedere al banilor, e cea mai mica problema slava Domnului…intrebarea e unde mi-ai recomanda sa merg..la Iasi sau Bucuresti?Clujul il elimin, desi stiu ca se face treaba serioasa;urmaresc si asta, dar nu imi place orasul, accentul, oamenii..nu ma simt in largul meu.Deci…?:d

 94. Dora

  am nevoie di o parere , lucrez in Italia de 20 de ani in stomatologie cu licenza di igenista dentala , visul meu a fost sa de in medic stomatolog dar impossibile de-a intra la facultate in Italia , am 46 de anni casatorita farà copii si al vrea sa ma inscriu la facultate in Sibiu la stat sau in Arad la privat , sint foarte combatuta pentru decisie si preocupata pentru freguenta cursurilor considerind ca i eu cam o data la o luna ar trebui sa ma inforc in Italia unde locuieste sotul meu si mai am si patienti de tratat…nu am intrebat inca la facultate dar eu sper ca licenza c’è o am deja poate imi recunosc deja ceva examene si ma trece macar in anul 2 sau 3 ..ar fi perfect, trebuie sa ma decid cit mai repede ma poti aiuta cu un sfat ? Eu am facut facultatea in Italia dar nu este o meserie care iti da liniste depinzi tot timpul de alti si cu crisa actuala dentisti fac totul iei nu au nevoie de noi..ce ma poti sfatui …? mersi

 95. wanderer

  draga copila,
  articolul mi-a fost util si e de apreciat ca raspunzi la toti ratacitii..

  ma pregatesc si eu pentru admitere;
  din cate le stii, te rog sa descrii putin medicina dentara la Iasi vs Cluj;
  as aplica la ambele odata, dar examenul este in aceeasi zi; Iasul imi este mai aproape de cei apropiati (RM) si e putina mai mare probabilitate de a fi admis (deorece e doar biologie); pe cand Clujul ma atrage din cauza ca aud mai multe vorbinduse de el, din cauza mediului cultural si ca sunt mai multi munti in jur..
  (aceastea sunt criteriile mele de alegere – raport calitate studii, mediu ambiant/cultural, scumpetie de trai, s.a.)
  ce motive as avea sa ma zbat pentru Cluj? sau poate Iasul e mai bun si aceasta nu se spune?
  multumesc copila

 96. Robert

  Buna, o intrebare cam prostseasca…dar totusi, dupa ce termini facultatea si cei 3 ani de masterat, daca nu ai bani pentru a deschide un cabinet, unde te angajezi si cam cati bani s-ar castiga?
  Si as mai vrea sa stiu daca cei 3 ani de masterat sunt recomandati.
  Multumesc! 😀

 97. Ioana

  Buna! Sunt studenta la Umf Iasi, medicina dentara si sunt cateva aspecte care ma macina. Daca la medicina generala dupa terminarea celor 6 ani de studiu si promovarea examenului de rezidentiat in specializarea dorita si de asemenea asigurarea unui post intr-un anumit spital, la medicina dentara cum se procedeaza? Dupa examenul de rezidentiat facultatea imi va oferi un locusor in care sa pot incepe meseria mea, sau mai norocosi vor fi cei care au deja cunostinte sau membri ai familiei in domeniu ? Si in conditiile in care un doctor la inceput de drum nu are posibilitatea de a-si deschide propriul cabinet .

 98. Batin Vasile

  Salut .Am citeva intrebari referitor la stomatologie .Merci anticipat.
  1.Care obiecte trebuie studiate aprofundat de la liceu ? Biologie si chimie nui asa ?
  2.Cum se ia media cind intri la faculatate ,adica caresc obiectele principale ,ce se ia bacul + media din liceu sau anume careva obiecte.
  3.Sunt fascinat de medicina insa sunt clasa 11 si nu prea am invatat biologia la liceu ,este oare prea tirziu de apuc de invatat ?

  4.Care este suma de contract pe un an la stomatologie macar aproximativ
  5.Ce medie tre sa ai ca sa intri la contract , e mare concurenta ?
  6.Diplomele Romane sunt recunoscule in USA ?
  7.Citi ani se invata la stomatologie ?
  8.E adevarat ca este foarte foarte greu sa inveti la stoma ?Sau stii proverbu sacul e greu pina ce il ei in spate apoi il duci asa cum e el ?
  9.Poate imi spui si citeva carti care ar fi bine s-a le citesc referitor la medicina ?
  🙂 Thx

 99. Ioana, asa e si la stoma. Dai rezi care e fff greu, apoi mergi pe specializarea ta. In functie de spital, salariul e de vreo mie de lei. Cine lucreaza pe cont propriu in ceva cabinet o face in paralel. In rezi nu prea faci mare lucru, dar depinde de noroc si interes.

 100. Aici gasiti lista complete si toate detaliile cu facultatile de stomatology din Romania:

  http://www.doctoruldedinti.info/lista-completa-facultati-stomatologie-din-romania/

  Mult success.

 101. Aici gasiti lista completa si toate detaliile despre facultatile de stomatologie din Romania:

  http://www.doctoruldedinti.info/lista-completa-facultati-stomatologie-din-romania/

  Mult succes.

 102. Alessa

  Buna seara.Am si eu o intrebare. Cat de mari imi sunt beneficiile terminarii unui rezidentiat,comparativ cu acele cursuri post-universitare? Ce reprezinta defapt acele cursuri si ce manopere imi permit dupa terminarea lor? Ce este mai avantajos?

 103. Maria

  Buna,ma numesc Maria.Termin acum clasa a 11-a.In primul rand,vreau sa te felicit pentru ceea ce faci,ma inspiri si mi-as dori din tot sufletul sa pot fi la fel de optimista si decisa la fel ca tine in ceea ce vreau sa devin.De mica am vrut sa devin medic,insa gandul ca va trebui sa fac practica pe cadavre m-a inspaimantat si m-a facut sa-mi schimb decizia.Insa acum am descoperit acest site minunat si in mintea mea s-au napustit mii si mii de intrebari.Chiar imi surade ideea de a deveni medic stomatolog,dar sunt nedumerita in cateva privinte:cati ani se fac la aceasta sectie?ca si in cazul medicinei generale este vorba de 6 ani+rezidentiat si inca altii pentru nu mai stiu ce???si inca ceva,este posibila practica pe cadavre?(asta este cea mai mare teama;imi este foooarte frica de cadavre si gandul asta ma inspaimanta).Multumesc foarte mult.

  • Dragă Maria, sunt tot 6 ani, după care poți face rezidențiat dacă vrei, dar poți practica și direct după facultate, căci ai acest drept.
   Legat de lecțiile pe cadavre, sunt doar câteva stagii unde înveți anatomie. Cadavrele sunt foarte bine conservate, sunt uscate și preparate. Nu îți imagina că tai și curge sânge. Studenții la medicină nu le privesc decât ca pe niște piese. Materiale didactice, oricum ar suna și asta.
   Sper să-ți fi fost de folos.

 104. Gina

  Buna, am o întrebare,daca poate stie cineva sa -mi răspundă…. Am terminat med gen in 2012 , am luat rezi pe o specialit chirurgicală,,, care sa zicem ca imi place si nu prea…. De o bucata de vreme ma bate gândul sa ma înscriu la stoma,,, am tot citit pe net si am sunat la câteva universitati sa ma interesez daca trebuie sa dau admitere si cam in ce an as intra,,, 3 sau 4? La unele mi s-a spus ca ma pot inscrie numai in anu 1. Oare altcumva nu se poate…. ca in primii 2 ani sunt cam aceleasi materii…Poate a mai fost cineva intr-o situație similară si stie sa -mi dea un sfat… Va multumesc din suflet! Gina

  • Sună la secretariatele facultăților și întreabă, e cea mai sigură sursă. Dacă ai făcut generală și te apuci de stoma, nu știu cum e cu admiterea, dar unele materii sunt obligați să ți le echivaleze. SucceS!

   • O eleva

    Ati putea sa imi dati Facebookul sa discutam putin despre alegerea facultății de medicina dentară? Multumesc

 105. copila blonda eu cred ca nu vrei sa sperii fetitza. sau poate tu nu ai fost peste tot. in facultate draga maria vezi si cadavre proaspete la morfopat . vezi sange proaspat . la medicina legala vezi oameni spanzurati . inecati . impuscati . etc. la materiile de chirurgie vezi infectii mari taiate din care se scurge puroi . esti dusa si in sala de operatii sa vezi operatii in regiunea cap gat . intr-un cuvant vezi sange vezi medicina. mai pe scurt faci si materii de medicina generala adica tor ce face un medic generalist inainte de rezidentiat. dai examene . bine mai usoare dar le dai. spor la invatat.

  • Ea intreba de cadavrele de la anatomie.
   Am vazut si eu tot ce ai zis acolo, la legala m-a lasat sa feliez un creier. Multumit acum? 😉

 106. Maria

  Multumesc foarte mult pentru raspunsuri.Acum,fie ce o fi.Decat sa regret mai tarziu ca nu am dat,mai bine o sa lesin de cateva ori pana o sa ma obisnuiesc cu acele ,,materiale didactice” :)).Deci,se fac 6 ani+ rezidentiatul cati ani?si se mai face si doctorat,ceva? Imi cer scuze pentru multitudinea de intrebari,dar chiar nu am pe cine intreba si vreau sa fiu intru totul decisa in ceea ce voi deveni.:)

 107. la anatomie a fost hororrrr. daca mancam varsam… si m-am invatzat sa nu mananc inainte de disectii . era un miros de formol ingrozitor

 108. stelica

  foarte interesanta postarea … anul asta ma numar printre cei care vor sustine admiterea la stoma in cluj . si spre deosebire de alti ani,anul asta ,din fericire cred eu , subiectele vor fi diferentiate la generala si dentara 🙂 imi doresc foarte mult sa intru si sincer, acum am mai mult curaj ..Sunt optimist…

 109. stelica

  foarte interesanta postarea … anul asta ma numar printre cei care vor sustine admiterea la stoma in cluj . si spre deosebire de alti ani,anul asta ,din fericire cred eu , subiectele vor fi diferentiate la generala si

 110. stelica

  foarte interesanta postarea … anul asta ma numar printre cei care vor sustine admiterea la stoma in cluj . si spre deosebire de alti ani,anul asta ,din fericire cred eu , subiectele vor fi diferentiate la generala si

 111. Alexandra

  Bună. Îmi place foarte mult blogul tău și modul de a gândi.
  Am ajuns aici pentru că sunt, evident, confuză în legătură cu ce îmi doresc.
  Sunt din Timișoara și doresc să aplic anul acesta la facultatea de Stomatologie, însă, lăsând la o parte faptul că îmi este destul de frică de admitere, vreau să te întreb ceva: Știi cumva dacă este recunoscută în străinătate? Dacă îmi este permis, pot să te întreb cum ai ajuns să lucrezi în UK? Eu mi-aș dori foarte mult. 🙂

 112. Andreea

  Buna. Am terminat Fac de Stomatologie in 2012 si as vrea sa plec in UK. Crezi ca ai putea sa ma ajuti cu niste sfaturi? Multumesc.

 113. Alexandra, daca e o facultate acreditata, normal ca e recunoscuta. Legat de intrebare cum am ajuns sa lucrez in UK, nu inteleg la ce te referi. Am plecat imediat dupa absolvire, procesul de facut acte si gasit job a fost indelungat si tapetat cu hartogarii, dar nimic din ce nu am putut rezolva. Cu rabdare, determinare si ceva munca voluntara.

 114. Andreea

  Nu inca nu am inceput cu demersul actelor . Ideea e ca am sunat ala tot felul de firme de recrutare pt Uk si mi.au zis ca am neaparat nevoie de experienta minimm3 ani. Si vroiam sa te intreb tu cum ti.ai gasit?

 115. Denis

  Cam cat castiga un medic stomatolog in strainatate pe luna!! si poti lucra inca din timpul facultatii???

  • Denis, depinde de tara si de sistemul in care lucreaza, apoi de experienta si pacientii pe care ii are. E ff diferit.
   In facultate poti lucra doar sub supravegherea unui cadru universitar, altfel e ilegal.

 116. Alexandra

  Voiam să știu dacă a fost complicat. Eu am auzit multe zvonuri cum că Facultatea de Stomatologie din Timișoara (Victor Babeș) nu ar fi recunoscută în străinătate, sau doar în anumite țări, însă nu știu ce să cred. Tu ce crezi? 🙂

 117. Maria

  Buna! Voiam sa te intreb si eu ceva:d..sper sa nu razi de mine. Este adevarat ca in facultate nu vei mai avea asa mare nevoie de chimie? Ma omoara materia:|.Imi doresc mult sa intru la stoma dar nu vreau sa dau de greu cu chimia si sa ma faca sa renunt.

 118. Teodora

  Si eu am ceva probleme cu chimia si ma gandeam cum as putea trece cu bine de admitere si daca o sa o intalnesc des prin facultate.As vrea sa merg la Bucuresti si am ceva retineri in legatura cu admiterea..la biologie stau foarte ok,cu chimia nu prea si as vrea sa stiu cam cat de greu e.

  • Teodora, habar nu am, eu am dat admitere acum mulţi ani şi la Cluj. Dar poate ştie altcineva să-ţi răspundă. Ce îţi pot eu spune e că atunci când ştii e întotdeauna uşor 😉

 119. Diana Abdalla

  Felicitari pentru tot ceea ce faci, copila blonda! Ti-am scris mai multe intr-un e-mail (si cand spun mai multe, cred ca de fapt foarte multe) si sper ca il vei citi curand! 🙂

 120. Madi

  Buna, am dat de postul tau cautand pareri despre inconstienti care vor sa faca STomatologie la 35 de ani…DA, stiu, “alegerea imi apartine”, dar tu cum vezi lucrurile? Multumesc!

 121. Bianca

  @Madi, in primul felicitari ca ai macar o initiativa sa faci facultatea asta la 35 de ani. Eu zic sa incerci, plus ca fiind mai copt/coapta la minte, o sa treci altfel(mai usor) prin unele lucruri. Pe 24 e admiterea la bucuresti la stomatologie. Daca ai invatat si esti convins ca asta este drumul pe care vrei sa-l urmezi(e unul greu, dar o sa prinzi gustul din zbor), atunci poate vom deveni colegi de an:) Succes pe mai departe :)!

 122. Sabi

  Buna, sunt foarte fericita ca am gasit acest site,mi-a dat foarte multe informatii utile si pentru asta iti multumesc.As vrea totusi sa mai stiu,la medicina dentara cam ce materii studiezi? E mai multa biologie sau chimie? Nu stiu ce sa fac,sa dau la farmacie sau la stoma? Ma atrag cam la fel de mult amandoua si oricum m-as chinui cu chimia la amandoua ca sa intru.Imi poti da un sfat cam care ar fi mai ok? Mersi :*

 123. Stomatologia e o facultate grea, dar nici o şcoală uşoară.

  WTF?!

 124. mirelaaa

  BUNA! Am studiat un an la buget la o alta facultate. Intrebarea mea este: as putea da la stoma tot la buget? adica sa fac 5 ani la buget si unul la cu plata?

 125. Viviana

  Buna.Numele meu este viviana iar anul acesta voi trece in clasa a 12-a.La fel ca majoritatea viitorilor studenti ma confrunt zilnic cu aceleasi ganduri,aceleasi intrebari si aceleasi temeri legate de viitorul meu.
  Sunt o fire visatoare,sensibila iar nu pana de mult imi doream sa devin invataoare.Era un vis al copilariei,ajuns la maturitate spulberat..Dupa ce am urmat clasa 9 la profilul filologie m-am hotarat brusc sa ma transfer la o clasa de profil real,stiinte ale naturii,intensiv biologie intrucat mi-am dat seama ca ramanand la acel profil sansele mele se vor diminua in cazul in care voi alege o facultate in care materiile de real vor fi baza.
  Am facut o alegere buna ,insa acum sunt nopti in care pur si simplu nu pot dormii gandindu-ma la facultati..Incerc sa imi caut ceva de viitor,sa nu ajung in situatia in care cu un slariu de 700 Ron sa nu imi permit o bluza..Parintii mei ma sfatuiesc sa urmez Medicina insa nu stiu daca mi-ar placea.Nu stiu daca voi rezista pe plan emotional,nu stiu daca voi putea face fata sutelor de povesti triste…ma atasez de oameni,sufar o data cu ei iar asta presimt ca ma va distruge usor usor..De parca asta nu era de ajuns,descurajarile vin si din alte parti “6 ANI??””CAND ITI MAI FACI O FAMILIE??,VEI INNEBUNI DE LA ATATA INVATAT””asta aud zilnic de la cunoscuti..Imi doresc foarte mult cateva sfaturi…Este chiar atat de mult de invatat?Nu mai poti avea o viata a ta?Ce se va intampla daca voi realiza dupa 3 ani de facultate ca nu pot face fata stresului?Pot lucra ca asistenta?

  • Viviana, mai întâi, strânge tare din dinţi şi din buci, apoi relaxează-te cu totul, trage cu gură de aer adânc în piept şi nu mai lua lucrurile atât de în serios.

   Na, acuma, ce vrei să zic şi eu! Aveam insomnii încă dintr-a 8a, pentru mine şi opţtiunile după capacitate au însemnat o decizie de viaţă şi de moarte.
   Cert e că nimeni nu poate să-ţi răspundă la întrebările astea, pentru că ceea ce tu întrebi, de fapt, e cum va fi pt tine. Şi habar nu am, asta doar tu vei ştii, după ce lucrurile se vor fi petrecut.
   Medicina nu e o facultate uşoară din multe puncte de vedere, e ult de învăţat, e lungă, e de perspectivă aşa cum e… medicina însă e o ştiinţă, vei învăţa să gestionezi emoţiile dacă vei merge pe drumul ăsta. Pentru medici, pacienţii nu sunt poveşti de viaţă, nu sunt părinţi, soţi, soţii, fiice şi fii, sunt pur şi simplu nişte maşinării cărora le trebuie schimbată o piesă. Ori schimbat un şurub. Dacă priveşti altfel şi te ataşezi e greşit şi periculos din punct de vedere profesional. De asta, chirurgii, în general, nu sunt lăsaţi să-şi opereze membrii familiei. Dar astea le înveţi pe parcurs.
   De la medicină ai toate şansele ca după 6 ani de facultate, să ajungi pe salariu de 1000 de ron. Poate îţi cumperi o bluză de ei şi apoi dormi îmbrăcată cu ea, fiindcă nu ştiu dacă îţi mai ajung şi de căldură.
   Sunt aspecte cunoscute, pe care trebuie să le cântăreşti.
   Ceea ce pot să îţi spun e că oricum alegerea o faci cu mintea de la 18 ani, răspunsurile le vei da cu mintea de la 25. Sau 30. De familie ai timp, asta depinde de multe lucruri, şi medicii au copii.
   Iar dacă , după 3 ani de medicină, vrei să te faci asistentă (ceea ce mă îndoiesc, dar na..), normal că se echivalează, poate e nevoie doar de ceva materii cărora le zice altfel şi cretinele de secretare doar ştiu să citească, nu şi să înţeleagă ceea ce citesc. 😛
   Eu îţi doresc succes.
   Ţine-mă la curent cu ce ai hotărât.

   • Cri

    “Cretinele de secretare”…dar cata aroganta….cred ca ai putea acorda mai mult respect si persoanelor care nu profeseaza in domeniul medical,ce zici?dar vezi tu…asta nu te-a invatat la facultate… Secretara – este si asta o meserie; persoane de la care cu siguranta ai avut si tu nevoie de ceva la un moment dat in viata, iar daca ele nu cunosc termenii tai medicali si “stiu doar sa ii citeasca” sunt convinsa ca nici tu nu stapanesti termenii de secretariat in toata diversitatea lor, asa mai usurei si modesti, fara prea multa scoala cum or fi ei…in plus nu are nici un sens, logica aceasta afirmatie in raspunsul pe care ai vrut sa il oferi…

 126. tu stii cat poti….. depinde de tine ce vrei sa faci in viatza si ce salar iti doresti….

 127. Viviana

  In aceasta seara am avut o surpriza placuta :)Sincer nu ma asteptam sa primesc vre-un raspuns,si nu pentru ca nu aveam incredere ca nu tu imi vei raspunde,ci pentru ca sunt o pesimista:))
  Iti multumesc mult pentru ceea ce mi-ai scris.Mi-ai dat un sut ca sa pot inainta.
  Astazi am stat 4 ore in fata calculatorului citind de pe tot felul de site-uri miile de pareri impartite ale unor oameni rataciti,optimisti,neincrezatori,pasionati..iar lista poate continuua..Din pacate sunt mult prea multi oameni care ne dezamagesc doar pentru ca ei nu au reusit,sau nu sunt in stare..
  Lasand toate astea de o parte imi poti spune te rog ce parere ai despre Facultatea de Tehnica Dentara?Din ceea ce am citit,PARE interesanta.
  Iti multumesc inca o data ca ti-ai rapit din timpul liber si ai avut grija si de mine:)Desi cred ca ai mai auzit asta de mii de ori esti un om special,ai ajutat multa lume cu sfaturile tale aparent nesemnificative.God bless you!

 128. Maria...

  Viviana,crede-ma,te inteleg perfect.In aceeasi situatie sunt si eu :(.. Mi-am dorit sa devin invatatoare,urmez profilul pedagogic,insa imi doresc,de asemenea,sa devin medic…dar sunt multe ganduri care ma ingrozesc pur si simplu si ma fac sa stagnez complet in fata deciziei viitorului.Analizez,la fel ca si tine,parerile tuturor de pe net,zile si nopti la rand,dar cu toate astea nu ma pot decide.Ma sperie gandul de a studia 6 ani,fara sa te bucuri,cum zic unii,de anii facultatii…As vrea sa vorbim mai multe in privat,daca doresti,bineinteles.

 129. Viviana, nu am o părere de interior despre tehnica dentară. E colegiu, nu cred că e facultate, durează mult mai puţin şi-ţi dă avantajul că nu ai de-a face cu pacientul…

  Maria, dacă vrei să te bucuri de anii facultăţii, apăi asta cel mai bine o faci la facultăţile care ţin mult şi sunt serioase: medicină, drept, arhitectură. gândeşte-te doar că ai stat 4 ani cu colegii de liceu împreună şi ce te-ai împrietenit cu ei, unde mai pui că nici nu dormeaţi sub acelaşi acoperiş!!!

 130. Diana

  Bună. În primul rând, felicitări pentru blog, îl găsesc foarte folositor.
  Sunt Diana, sunt studentă în anul III la Stomatologie, iar în această seară, mai ales, m-au luat grijile viitorului..
  Din search în search, am ajuns aici. Am multe nelămuriri, întrebări, temeri și, din păcate, nu am pe cineva specializat și cu ceva experiență să mă lămurească.
  Îmi doresc mult să fac Ceva, ceva care să-mi asigure un trai decent, dar mai ales, să mă împlinească. Mi-ar plăcea Chirurgia Oro-Maxilo-Facială, însă habar nu am ce presupune: câți ani, condiții(bani) etcetera. La fel, în legătură cu alte specializări, rezidențiat. Dacă m-ați putea lumina, vă rog frumos, cu un preview al perioadei Facultății, dar și după. Ce ar trebui să fac astfel încât să fie bine în final, în condițiile în care părinții nu mă pot susține financiar în deschiderea unui cabinet.
  Mulțumesc anticipat

  • Diana, în anul 3 la stoma ar cam trebui să ştii care sunt opţiunile de rezi mai departe. Aşteaptă întâi să faci materia respectică- chirurgia- în 4 sau 5 parcă se face şi apoi te mai hotărăşti. O altă idee ar fi să mergi în nişte gărzi cu chirurgii, să vezi cam despre ce-i vorba. Acum, tu în anul 3 nu prea te-ai dezmeticit cu stomatologia… Mai ai răbdare, vor începe lucrurile să capete sens.
   Nu am cum să mă apuc eu să-ţi explic aici opţiunile pentru rezidenţiat. Dar sunt sigură că te poate lămuri orice coleg de-al tău mai mare.

   Succes!

 131. Diana

  Ar cam trebui, tocmai de`aia am început să mă interesez în stânga și-n dreapta. În ăștia 2 ani de facultate de până acum, nu prea m-am concentrat pe asta, am considerat că e prea devreme și că momentan grija mea trebuie să fie învățatul. O să continui să casc urechile, mă cam descurajează însă problema banilor necesari pentru a ajunge acolo unde-mi doresc; tre să fiu realistă, pasiunea nu mai înseamnă totul.

  Mulțumesc frumos pentru răspuns !

  • Diana, pasiunea nu înseamnă totul nicăieri şi nici nu a însemnat vreodată. Trebuie dublată de multă muncă, asta cred că ştii deja, dar şi de partea socială. Eu zic că cel mai bine e să te arăţi interesată, să găseşti un stomatolog de care să te “lipeşti”, care să-ţi placă şi căruia să-i facă plăcere să te înveţe şi să-ţi arate. Îl poţi găsi la şcoală sau în afara ei. Oamenii în general se simt flataţi când cineva arată interes pentru munca lor şi când cineva crede că are de învăţat de la ei. Am văzut mulţi colegi de-ai mei cum au crescut pe lângă un prog, un asist de la facultate, iar ei au primit întotdeauna cele mai bune sfaturi, au ştiut tot ce se întâmplă mai important, iar unii dintre ei chiar au primit un job la finalul facultăţii. Fiindcă, între a angaja un necunoscut şi un fost student, pe care-l ştii din scutece şi pe care l-ai ţinut de mână când a făcut primii paşi, pe cine crezi că ar prefera un angajator?
   Succes!

 132. viviana

  Buna Maria.M-as bucua tare mult sa vorbim avand in vedere ca amandoua suntem in aceasi situatie 🙂

 133. Maria...

  Viviana,aceasta este adresa mea:cotojmanmirabela@yahoo.com.Voi astepta mesajul tau.. 🙂

 134. Diana-Elena

  Buna. In primul rand, felicitari pentru blog.
  Diana, ma regasesc complet in ceea ce ai scris tu. Eu am inceput sa studiez piata locurilor de munca ca sa imi fac o idee despre ce ma asteapta dupa facultate :).
  Despre cirurgia OMF stiu ca trebuie sa ai 2 licente (adica sa termini ambele facultati:generala si stomatologia). Daca ai terminat stomatologia, mai faci 3 ani de generala (plus examene de diferenta din primii ani) in timpul rezidentiatului(care dureaza 5 ani). Asta prevede noua lege care a intrat in vigoare in 2010.
  Mult succes!
  PS: si eu sunt tot in anul 3. In ce oras studiezi?

 135. Maria

  Este adevarat ca s-a bagat fizica obligatoriu la Stomatologie(Bucuresti)? Eu nu am gasit nimic pe site..dar asa am auzit de la mai multi prieteni.

 136. ella

  buna copila blonda.
  Eu sunt pe clasa a 11 a la liceu economic, si mi’ar placea sa merg la stomatologie, dar eu de anul acesta nu mai fac ore de biologie si nici chimie si nu stiu ce trebuie sa invat pentru examenul de admitere. Mi’ai putea spune tu, te rog, ceva carti de unde as putea sa invat? Multumesc.

  • Dragă ella, eu nu mai ştiu care-s cărţile din programă, când am dat eu admiterea era acum mulţi ani. Asta ar trebui să ştie facultatea, sună la secretariat. Sau întreabă un prof de liceu, poate ştie.
   Îmi pare rău că nu ţi-am putut fi de folos.

   Alina, vezi că e Alina Zavoi, nu Zavoi Alina. Prenume şi după aia nume. Cât despre tehnică dentară, îmi pare rău, habar nu am. Ţi-am răspuns şi în privat. Succes, sper să găseşti răspunsul la întrebări.

  • ella, nu mă lasă să comentez la tine pe blog decât dacă mă loghez la wordpress şi eu nu-mi mai ştiu parola 😀

 137. Zavoi Alina

  Hei as avea si eu niste intrebari, dar nu pe domeniul stoma, ci tehnica dentara. Ai putea sa imi dai un mail cu e-mailul tau si sa imi raspunzi la nelamuriri? Mersi mult 😀

 138. Olga

  Buna!
  Felicitari pt blog si pt raspunsurile incurajatoare oferite. 🙂
  Intrucat nu am fost acceptata la dentistry in Marea Britanie, iata-ma ca trec acum in anul 3 la medicina dentara in Bucuresti. Insa gandul la a trai intr-o tara din Vest mi-a ramas intiparit in minte. (Dintotdeuna am vrut sa fac facultatea in afara; iata ca nu a fost sa fie si acum sunt putin frustrata de diferentele notabile dintre calitatea facultatii de la noi si a colegilor mei care sunt plecati peste mari si tari.)
  Inteleg din postarea ta si a altora de pe Internet ca a profesa in UK dupa terminarea facultatii este greu, dar nu imposibil. Intrebarea mea este: care sunt sansele de a face un rezidentiat pe ortodontie in UK dupa terminarea facultatii aici? Am vazut ca se foloseste termenul de “Master” in Orthodontics. Este acelasi lucru cu Rezidentiatul? Am citit ca trebuie o experienta de minim 3 ani dupa terminarea facultatii pt a te inscrie la acest master. Inscrierea e pe baza de dosar/concurs? Dar daca as face specializarea in Romania, diploma se recunoaste in UK? Am tot pus aceste intrebari in stanga si in dreapta, dar nu am primit un raspuns concret.. 🙁 Sper ca poti sa ma luminezi putin.
  Multumesc mult!

  • Olga, felicitări pentru admiterea la Bucureşti! Şi încearcă un Erasmus sau un schimb de experienţă dacă eşti tentată, mie acum îmi pare tare rău că nu am făcut nimic de genul ăsta când am putut. Chiar e f interesant să vezi şi alt sistem universitar…
   Rezidenţiatul se poate face în UK, nu ştiu exact condiţiile, deşi m-am interesat şi eu la un moment dat. Şi da, parcă îmi amintesc ceva de genul că ai nevoie de experienţă …2 ani cel puţin îmi aminteam eu.
   La Universitatea din Manchester ştiu sigur că ortodonţia durează 3 ani şi costă 45mii lire/an.
   😀

   timp în care eşti acolo zilnic, deci nu lucrezi să faci bani cumva să-ţi susţii rezidenţiatul.

   Dacă faci în România rezi, acesta se recunoaşte aici. Doar că nu sunt prea multe posturi de ortodont, habar n-am de ce, că nevoie ar fi. Listele de aşteptare sunt cam de 9 luni…
   Iar mai nou şi în UK am auzit că s-a băgat condiţie pentru toţi dentiştii să aibă 2 ani experienţă dacă vin de prin alte ţări. Dar cine ştie cum va mai fi peste încă alţi 3 ani? Succes şi baftă-n noul an.
   Salut-o pe doamna Geta 😉

 139. Dan Popescu

  Buna Olga! Si eu ma regasesc in situatia ta. Am lucrat in UK ( dental nurse) timp de 1 an si jumatate ( mentionez ca am scris pe acest blog acum cateva luni bune avand cateva nelamuriri) . Am incercat aici admiterea la Dental Hygiene and Therapy dar fara succes apoi anul asta am incercat la stoma la Bucuresti. In momentul asta ma indrept sore casa(Romania) super implinit ca voi face ceea ce imi doresc demult ( medicina dentara). So…wish me luck!! :)))

  • Dane, felicitări pentru admitere şi pentru că faci ceea ce-ţi doreşti! O să-ţi placă la nebunie! şi-o s-o urăşti la nebunie. Dar mai mult o să-ţi placă. Salutări doamnei Geta.

 140. Olga

  Buna!
  Merci pentru informatii. 🙂
  Intr-adevar, 45000 lire/an este o suma piperata… Tu ce parere ai despre a face o specializare? Dar despre ortodontie in special? Se merita din punct de vedere profesional/material? Stiu ca in Romania se poate face implantologie si fara rezidentiat, doar facand un curs de specialitate. In Anglia este posibil asa ceva?
  Referitor la Erasmus, acesta se desfasoara doar in Spania si Italia, iar eu stiu engleza, franceza, germana… asadar pica treaba cu Erasmus. Stii cumva vreo alta modalitate de a face “un schimb de experienta”?
  O saptamana usoara!

 141. Laura

  Buna seara!As avea si eu o intrebare…de asistenta dentara..ce parere ai , se merita ?

 142. Elena

  Buna seara,

  Am 26 ani. De mica am fost “impinsa” de catre parinti spre medicina . Eu nu eram asa convinsa, dar am acceptat sa incerc, pt cea dentara. Am dat admitere la fac de stat din Bucuresti, desi nu facusem nimic in liceu pe ramura aceasta. M-am pregatit singura timp de 1 an de zile, si am fct si meditatii la anatomie 6 luni de zile. Pe scurt, m-am luptat singura cu morile de vant. Evident , a fost o munca in zadar, am studiat din rasputeri, repet fara sa am nici cea mica cunostiinta. Meditatiile mi-au fost de folos doar cat sa nu memorez pe de rost, ci sa inteleg cat de cat logic, dupa desene. Una peste alta, pot sa zic ca aveam cat de cat habar , dupa 1 an de studiu intens, din cauza caruia am fost la un pas de a pierde si bac-ul.
  Am dat admiterea… Cum era de asteptat, nu am luat. Am uitat sa adaug ca dupa cum stiti, la buc se da si a doua proba, chimie/fizica, materii de care nu aveam nici cel mai mic habar, nu am fost niciodata atrasa de asa ceva,am urat-o, nu stiam nici ce e ala un atom. Totusi, am incercat, si am dat acest ex de admitere, cu sacrificiul de rigoare de a invata macar anatomia. Eu nu doar ca nu am luat ex-ul, dar nota mea a fost una rusinoasa as putea spune, si anume nota 3. Era clar ca nu eram nici pe departe “buna” de medicina. Evident ca aceasta experienta a mea m-a descumpanit total si m-a facut sa cred ca nu sunt buna eu de asa ceva. In fine, m-am inscris la alta fac, la care am intrat pe dosar, in cu toul alt domeniu. Dupa ce am terminat-o, in 2009, am suferit o mica mare deziluzie, vazand ca nu am nici o sansa de nici un job. M-am gandit iar ca am fost o proasta, si ca tot medicina ar fi trebuit sa fac. Am inceput ( abia atunci ) sa ma interesez mai bine de toate fac de medicina din Buc, dar care nu cer admitere, pt ca evident, eu nu treceam de admitere. Am aflat de existenta uneia singure, si anume Titu Maiorescu, care dupa cum bine stiti, nu cere admitere, dai banu si esti inscris. Insa asta am aflat in oct, cand deja anul scolar incepuse, plus ca nu eram convinsa ca ar fi bine sa fac acest pas, sa ma inscriu la medicina, fara admitere, doar cu bani, nefiind sigura ca sunt si in stare s-o termin. Astfel, timpul a trecut, m-am luat cu altele, dar job in anul ala tot nu mi-am gasit. M-am inscris in feb la un curs de machiaj, care a fost cel mai frumos lucru care l-am facut vreodata. Cu toate astea, inca mi-a mai ramas gandul la medicina, stiind ca sanse de o meserie sigura nu o sa am niciodata. Machiajul era doar ceva optional. Pe fondul presiunii si din partea parintilor, m-am hotarat sa mai incerc 1 data la medicina,tot la cea de stat din Buc. Am inceput iar lupta cu morile de vant, invatand iar singura ce invatasem in cls a 12-a, doar ca acum aveam materia cat de cat structurata in minte, datorita meditatiilor la anatomie din cls a 12-a. Din cauza muncii mele titanice de a ma pregati pt admitere, am pierdut niste cursuri importante la machiaj, si mi-am “iesit din mana”. Am participat si la o simulare de ex la medicina, ca sa fiu cat mai bine pregatita. Am renuntat, bineinteles la cautarea mea de job, pt ca pur si simplu, stateam si doar invatam. Repet, efortul a fost mare pt mine, fapt ce ma facea sa cred ca eu nu prea am nici o inclinatie spre asa ceva. In fine, mi-am ratat machiajul si alte oferte de job, care cam incepusera sa apara, si m-am dedicat numai admiterii la medicina. Iar am dat examen, iar am picat. De data asta cu nota 3,50. A urmat o alta depresie, acum ma uram ca am mai incercat in loc sa-mi vad de treaba mea. La momentul ala sincer nu m-am mai gandit la varianta medicinii la particulara, unde se intra fara admitere, pt ca am considerat ca daca eu nu sunt in stare sa iau admiterea, nu sunt buna nicidecum nici de facultate. Iarasi, timpul a trecut, m-am mai acomodat, m-am apucat de altele. In anul acela am mai lucrat, dar nu ceva stabil.
  In anul 2011, am hotarat sa mai dau o ultima sansa medicinii dentare. Astfel, am inceput sa ma pregatesc temeinic, de data asta pt alt oras, si anume Constanta. Dupa cum probabil stiti, acolo exista o fac de medicina de stat, doar ca spre deosebire de cea din Buc, se da o singura proba : Anatomia. Si, ar mai fi un aspect favorabil, si anume ca intrebarile la admiterea din Cta sunt considerabil mai usoare decat la Buc, cu mai putine tipuri de complemente, si de o dificultate mult mai redusa. Buuun, m-am pregatit iarasi temeinic la anatomie. Acum eram ceva mai increzatoare, dupa atatea incercari, imi intrase mai bine materia in cap. Efortul a fost si de data asta cam mare, deja mama ( care e medic si si-ar fi dorit enorm sa fiu si eu medic), se speriase de cat puteam sa stau in casa sa invat, si ma intreba daca ce fac eu are rost. Ideea e ca m-am pregatit temeinic si de data asta, chiar pot sa zic ca eram multumita si mi se parea cam imposbil sa nu intru ! Nu as fi vrut insa sa intru la cu taxa, pt ca iarasi eram inspaimantata ca o sa dau bani pe taxa, si eu de fapt nu o sa fiu in stare s-o termin, poate nici macar 1 an. Am dat ex-ul si….surpriza ! Nu am luat ! Nici macar la cu taxa nu am intrat ! La Cta, unde credeti-ma, se intra destul de usor! Chiar intrebarile sunt facute astfel incat sa iei sigur 5-ul, si sa mai iei un pic peste ca sa intri sigur macar la cu taxa. Acolo nu prea se pune intrebarea daca intri, ci daca intri la buget sau la cu taxa. Ei bine, eu nu am intrat nici macar la cu taxa. Nota mea de data asta a fost ceva mai mare, 5.50, insa nici asa, nu am intrat nici macar la cu taxa.
  Astfel , mi-am luat adio de la medicina… Chiar m-am enervat pe mine ca de ce am mai incercat .

  Acum , dupa ceva timp, ma gandesc asa: Ar fi sau ar fi fost o idee buna sa ma inscriu la cea particulara, fara admitere , in conditiile esecurilor mele? Ar fi fost asta o solutie ?

  Ma scuzati pt ca am scris asa mult. Am scris pe forum, pt ca vreau o parere, dar de data asta de la oameni straini, obiectivi, pt ca cei cunoscuti mi-ar spune ca sigur cea particulara era buna pt mine.

  Voi ce parere aveti?

  Multumesc frumos.

 143. Diana

  Buna Elena!
  Daca as fi acum in situatia ta, nu as mai da la stoma, fie ea particulara sau de stat. Probabil este surprinzator ceea ce spun, mai ales ca sunt studenta in anul 3 la med dentara in Buc. :))
  De ce spun asta? Pentru ca as putea sa iti dau exemplul unei colege de an care a fost intr-o situatie asemanatoare cu a ta: la 26 de ani, dupa ce a terminat ASE-ul, a hotarat sa dea la stoma (mama ei este, si ea, medic dentist). Nu a intrat, printr-un aranjament a intrat pe locurile strainilor la taxa de 5000 de euro. In primul an i-a fost f greu, ne tot spunea ca ASE-ul e mic copil fata de stoma; chiar a avut o tentativa la sf anului sa se lase de stoma si a vrut sa plece in SUA. In fine, s-a razgandit apoi. Cand a terminat anul 1, a dat din nou admiterea, incercand sa intre la taxa normala/buget. Dar a picat din nou, asa ca acum isi continua facultatea cu taxa de 5000 euro/an. Dar pot sa iti spun ca ii este foarte greu, s-a ales cu multe restante la final de an. Eu, sa fi fost in locul ei, nu m-as mai fi apucat de facultatea asta decat daca cea precedenta chiar nu mi-a placut/nu am sanse deloc sa gasesc un job care sa-mi placa si din care sa scot ceva bani; m-as fi axat pe facultatea pe care am terminat-o… As fi cautat un master/slujba in afara tarii si as fi plecat. Apropo, nu ai mentionat ce facultate ai terminat exact.
  DAR, daca crezi ca asta e cu adevarat ce ai vrea sa faci, m-as duce la cea particulara.
  Cred ca greseala pe care ai facut-o a fost ca nu ai facut meditatii pentru admitere cu niste profesori de anatomie si chimie care ori sunt profi in facultate ori sunt profi de liceu care se ocupa numai de pregatirea elevilor pentru medicina.
  Ia o decizie si stick to the plan! Mult succes! 🙂

 144. Ioana

  buna…eu sunt clasa a12a la filologie si nu prea stiu ce sa fac…imi doresc foarte tare sa intru la stomatologie dar multi ‘prieteni’ imi spun ca nu am sanse daca nu am inceput pregatirea pt admitere cu cel putin 2 ani inainte….ce parere ai ?…un sfat..te rog 🙂

  • Ioana, lasă prietenii şi apucă-te de învăţat! Fiecare are propriul său creier şi ritm de a-l folosi. Poate unii pot învăţa într-o lună ce alţii pot într-o săptămână, depinde de atât de multe lucruri!
   Şi eu am păţit exact la fel. AM început pregătirea pt Cluj în septembriele dinainte de a 12a. Colegii mi-au spus că-s inconştientă, că ei mergeau la cluj la pregătire deja de 2 veri. Să nu mai zic ce cheltuială şi zdroabă pe părinţi.
   I-am lăsat în pace, fiindcă eu întotdeauna mi-am stabilit propriile limite, nu am trăit după limitele altora. Şi de cele mai multe ori mi-a ieşit. Cine crezi că a luat a 2a cea mai mare notă la simularea din mai? Cea care nu s-a plimbat până la Cluj bilunar, ci a stat şi-a buchisit cu o profă banală de liceu. Doar că nu era deloc banală profa, ba vorbea fix pe limba mea şi mi-a arătat nici mai mult nici mai puţin decât trebuia să ştiu! Şi am ştiut!
   Ulterior, cine a intrat la buget? Nu mai ştiu precis, dar cred că am fost singura din liceul meu. Şi oricum, cea care s-a apucat utlima de învăţat.
   Eu zic că tu îţi cunoşti limitele şi rezistenţa la învăţat. E ca la sport: să mă pui pe mine să înconjor terenul de fotbal e pierdere de vreme, ştiu precis că nu sunt în stare. Aşa şi tu. Vezi de ce eşti capabilă. Deşi, uneori cu ambiţie şi antrena,ment orice blondă poate alerga terenuri întregi sau intra la medicină.

   Succes şi ţine-mă la curent!

 145. Ioana

  Deci, din cate am citit… si la stoma se ajunge la disectie? Nu exista medicina fara disectii? Pentru un tip de gandire bazat mai mult pe logica e mai potrivita stomatologia sau farmacia? Care facultate e mai grea dintre cele doua? Care are sanse mai mari de angajabilitate dupa terminare? Astept raspuns!

 146. Ioana

  De luni incep orele cu o profesoara de liceu si sper sa fie totul bine… 🙂
  iti multumesc mult pentru incurajare

 147. Alina

  Buna! Sunt si eu o visatoare… Sunt in clasa a XI-a si deja am inceput pregatirea pentru bac si admitere la medicina… dentara. Medic dentist imi doresc de mica sa fiu, deoarece toata copilaria mea mi-am petrecuto in cabinetele de stomatologie, avand probleme cu dantura, cel putin cu cariile, si bineinteles aparatul dentar, deci sunt familiarizata :). Doctorul meu stomatolog este un exemplu pentru mine. E o femeie ingrijita, cu un cabinet curat, profesional si implinita pe plan financiar, dupa cum mi-a spus ea. Insa imi e teama de aceasta facultate. Pe langa cei 6 ani, cati ani de rezidentiat sunt, cum este practica, unde o faci? Intrebari ce vor raspuns. Asa cum ai spus si tu in articol, la fel si eu am spus ca daca nu iau la buget ma indrept spre o alta facultate… psihologie, care este o alta pasiune de a mea. Astept raspuns de la tine. Te pup si mult succes!

 148. Ioana

  Buna! am si eu o mica incertitudine.. sunt in anul 3 la tehnica dentara (si imi place aceasta meserie cu exceptia programului!). De un timp sunt tentata si ma gandesc foarte serios daca sa merg mai departe la stoma, singurul lucru care ma inspaimanta sunt cei 6 ani. Poate e aiurea intrebarea, dar care este parerea ta: sa ma continui in domeniul tehnicii dentare sau se merita sa merg mai departe la stoma?

 149. Ambitie

  Ambitia si dorinta de a ajunge sa am un statut si sa imi fac un rost in viata ma ajuta foarte mult pentru pregatirea la admitere(stoma)…. Dar de fiecare data cand citesc articolul tau “blondo” imi da un plus de motivatie si élan la invatatura. Multumesc!
  P.S: o singura intrebare nu a pus nimeni … Cum e cu viata de noapte la facultatea de medicina?

 150. Diana

  Buna!! Felicitari pentru blog, dar si pentru toate realizarile tale de pana acum!! As dori si eu sa stiu cum ai resuit sa pleci in UK imediat dupa facultate.. Eu din ceea ce stiu, este necesara o exprietena de 3 ani inainte de a putea pleca. Sunt clasa a XII-a si imi doresc sa ajung la UMF Tg Mures,Medicina Dentara. Ambitia mea ar fi sa plec in UK dupa facultate.

 151. O fata ambitioasa

  Buna!! Felicitari pentru blog, dar si pentru toate realizarile tale de pana acum!! As dori si eu sa stiu cum ai resuit sa pleci in UK imediat dupa facultate.. Eu din ceea ce stiu, este necesara o exprietena de 3 ani inainte de a putea pleca. Sunt clasa a XII-a si imi doresc sa ajung la UMF Tg Mures,Medicina Dentara. Ambitia mea ar fi sa plec in UK dupa facultate.

 152. Bogdan

  Buna, pentru inceput doresc sa va marturisesc faptul ca sunt politist…:),mmda dar nu sunt multumit de aceasta meserie deloc nu fac referire la salar dar vreau sa zic ca e mult stres psihic. Acum sa zic si ce AS VREA sa fac in viitor avand in vedere ca am deja 26 de ani, ma bate tare gandul sa dau la medicina dentara dar sunt constient ca trebuie sa renunt la politie (asta nu ar fi o problema) parintii nu pot si nici nu as vrea sa ma sustina financiar pe perioada facultatii. Imi place biologia am terminat liceul la profil de biologie, recunosc ca nu mai am capacitatea de a memora ca in liceu. Daca renunt la meseria mea nu mai am niciun venit oricum o sa ma descurc cu viata de student dar taxa pe an simt ca e cam imposibila pt mine nu am fost niciodata un elev fruntas dar nici codas. Vreau sa va spun ca pot intra la buget in primul an dar cu siguranta datorita complexitati materiilor si lipsa activitatii de a invata memora noi termeni, o sa decad la taxa pentru restul de 5 ani. Am ajuns la concluzia ca nicio meserie nu e usoara,frumoasa,urata,grea,etc pana in momentul in care o practici si simti pe pielea ta. Am citit in mare parte cometariile voastre si imi amintesc de un amic care incerca sa ma faca sa imi iau gandul de la meseria de politist, dar eu tot am dat si acum regret, nu am stiut sa ascult. Scuze ca am vb de meseria mea nu imi e rusine cu ea dar nu imi place (in romania nu o poti practica la adevarata ei valoare) ce ziecti merita riscul de a incerca la MD ? Sau e pre mult pt mine. Nu ma deranjeaza nici o critica puteti zice orice din contra apreciez sinceritatea dvs. Va multumesc anticipat de raspunsuri

 153. Laura

  Buna ziua!Imi spune si mie cineva mai multe de PROFILAXIE STOMATOLOGICĂ ?Cum e ca facultate? Grea?Frumoasa ?

 154. robert

  buna,
  in legatura cu tehnica dentara ce sfaturi imi poti da?
  as vrea sa dau in toamna examen la bucuresti,la carol davila.

  multumesc mult

 155. Ion

  Toata debusolarea si necazul se datoreaza sistemului ordinar de invatamant din Romania. Greul este estimat in munca pana la epuizare pentru a putea trece de toate spagile care se dau in dreapta si in stanga. Eu sunt pro-universitate in strainatate. se merita mai ales pentru ca te pregatesc bine fara sa fii nevoit sa furi meseria. va salut

 156. gabriela

  la admitere ce dai? chimie organica? este greu? ce salariu ai ca medic stomatolog? intre farmacie si stomatologie ce ma sfatuiesti sa fac?

 157. Paul

  AM ajuns total intamplator aici, dar spre surprinderea mea am gasit mai multe informatii decat in 2 zile de rasfoit pe internet. Mai pe scurt situatia mea este asa: am terminat anul acesta facultatea de stomatologie iasi, nu am experienta si vreau in UK (intre timp evident caut de lucru in tara..). Nu stiu cum se pleaca asa usor in UK dupa cum am auzit la altii deoarece eu nu gasesc nimic care sa ma poata ajuta. Deci apelez ca voi daca cineva este destul de dragut incat sa imi spun macar de unde sa incep. Va Multumesc!

 158. Paul, bun venit! Primul pas pt munca in Uk ar fi sa te inregistrezi la GDC, asta dureaza max 3 luni. Intre timp, eu m-as ocupa de certificatul de limba, este o lista cu exact ce anume certificate si cu ce scoruri se accepta. Cam de aici trebuie sa incepi. Toata informatia se afla pe internet. Succes!

 159. Paul

  Ma bucur sa vad ca mi-ai raspuns! Multumesc! Se recruteaza si fara experienta? Pe internet am gasit cu minim 2 ani de zile experienta.

 160. Paul, cred că depinde ce job găsești. Prin agenție e mai greu la primul job oricum. Sfatul meu e să găsești ceva direct la angajator. Cât despre experiență, eu nu am avut nevoie acum 2 ani. Între timp însă, am auzit că s-au mai schimbat regulile, dar nu știu nimic oficial. Însă orice anunț pentru job ar trebui să specifice treaba asta.

 161. Otilia

  buna! nu stiu ce sa aleg intre medicina generala sau cea dentara, la UMF Cluj. as vrea sa stiu care e opinia ta, pentru care ar trebui sa optez (imi plac ambele) doar ca nu stiu daca la cea generala o sa fiu in stare in acumulez atata cantitate, deci as inclina mai mult pt stomatologie. Ai mei imi spun ca sunt prea multi medici stomatologi, ca e foarte scump sa iti faci un cabinet, ca depinzi de foarte multe chestii. Profa mea de bio imi spune ca merita mai mult dentara decat generala, si eu nu mai inteleg nimic. Help?

 162. 1)dacă ai bani fa ce îți place. Dacă o faci pentru bani fa stoma pentru ca în 6 ani poți pleca dincolo pe un salar Bun. În românia dacă nu ai spate e greu sa te afirmi e nevoie de mulți bami sa Îți cumperi locul în spital. Și după lucrezi pe un salar mizer.asteptand de la tot necajitu spaga sa poți trai și tu sau poți sa faci generala și când termini dai stopurile și mergi în S.U.A
  Pe un salar adevărat. Oricum orice ai face e necesar studiu dacă vrei sa o faci ….. Dacă vrei bani încearcă o afacere sa faci o afacere nu poți dacă nu ai bani …. e necesar sa faci rost de cei 3 de P. Succes.

 163. Otilia

  Thanks Daniel, dar nu prea mi-ai inteles mesajul. Nu o sa fac medicina pentru bani. Eu vreau sa ii ajut pe oameni nu sa ii storc de bani. Doar ca sunt confuza momentan, ceea ce e foarte stresant pentru ca vreau sa stiu exact ce ar trebui sa fac. Nu vreau sa merg la generala si sa la las in anul 4 sau 5 (am auzit cazuri destule) pentru ca nu mai rezist. Si parerile sunt impartita oricum, multi imi spun ca generala nu se merita pentru ca dupa rezidentiat esti ca si mort si dupa sa mai dai concurs pentru post pe care il poate lua altul cu mita si pile. Daca plec din orasul natal, macar vreau sa stiu ca plec spre ceva mai bun, cum ar fi Anglia sau Franta, nu in ceva sat uitat de lume in Romania doar pentru ca altii si-au cumparat postul.

 164. Nu e chiar așa . În viața totul se rezuma la bani pana la urma .. Ai bani ai mama și tată . Nu ai bani nu ai nimica. Sa faci medicina în romania din pasiune Cum ziceam mai sus e nevoie de o sursa de venit din altceva , parinti, moșteniri soț. Prima data încearcă sa intri după ce ai intrat în primii 3 ani poți decide ce dorești sa faci stoma sau generala.te poți transfera în anul 3 de la una la alta. Pune mana pe carte și învață. Dacă ai bani poți da admiterea în anglia.succes.

 165. Otilia, cel mai important e ce îţi place ţie – aia să faci!
  Realitatea e dură pentru ambele variante: absolvenţii de generală nu fac nimic fără rezidenţiat, în schimb după stoma poţi începe lucra imediat.
  După generală, depinzi f mult de tipul de specialitate aleasă ca să te orientezi şi să găseşti pe cineva care să te chiar înveţe ceva. Dar poţi f uşor pleca în străinătate la ora actuală. Nu ştiu cum va mai fi peste 10 ani, când vei termina tu o specialitate.

  În stoma, după 6ani ai drept de liberă practică. Dar e plin de stomatologi. Cjul e deja suprasaturat, la fel cam toate oraşele mari din ţară. Clujul produce anual atât de mulţi medici stomatologi cât toată Franţa la un loc. E evident că nu mai e loc pe piaţă. Dar e o meserie, e ceva ce faci, ceva de care oamenii vor avea întotdeauna nevoie. Dacă eşti interesată şi isteaţă, vei găsi ceva de lucru. Să-ţi faci cabinetul tău stoma nu mai e demult ţelul în această profesie. Fiindcă nu e atât de scump să-l faci, pe cât e să întreţii un cabinet gol. Cheia în stoma la ora actuală e să ai pacienţi! Ori tu, ca tânăr medic nu îi ai. Deci tb să lucrezi pe lângă cineva. Cam asta e…

  Eu cred că medicina generală e doar pentru cei bolnavi de pasiune pentru medicină şi pentru cei care habar nu au ce-nseamnă. Iar stoma e pentru cei bolnavi de pasiune pentru medicină şi pentru cei care habar nu au ce-nseamnă. Pentru cei care vor bani există o grămadă de alte metode de a-i face mult mai uşor, fără gărzi şi fără responsabilităţi de viaţă şi de moarte.

  Dar, cel mai bun sfat pe care ţi-l pot da: ce-ţi spune ţie inima?

 166. Copila te contrazic. E foarte scump sa Îți deschizi un cabinet. 1)e nevoie de spațiu. 2)e nevoie de aparatura. În cluj cel puțin sa Îți cumperi o garsoniera e miii de euro…+ aparatura +materiale…. + piesa cot dreapata ..autoclav…. de unde scoți baniii?Ajungi la cel puțin 50 de mii de euro

 167. Otilia

  Am vazut azi la scoala ca mi-ai raspuns si iti multumesc mult! Acum iti voi raspunde la intrebarea “ce iti spune inima?” rapid si o sa ma intorc la frumoasa grila de Cluj.

  Ideea e urmatoarea: nu vreau sa fac medicina (oricare ar fi aia, generala sau stoma) pentru bani sau doar ca e nevoie de medici si ca niciodata nu o sa vada lumea un medic somer, o sa o fac pt ca vreau sa ii ajut pe oameni, mai ales dpdv al sanatatii. Momentan sunt foarte panicata si confuza pentru ca Clujul nu e tocmai usor. Fac o comparatie intre stresul cu care traiesc eu si cel al colegilor care vor sa dea la Timisoara (care la un test de biologie au pus Radiusul si Ulna ca fiind oase scurte, de aici iti dai seama cat de mult invata) si e o diferenta de la cer la pamant. Am avut destule caderi psihice in ultima vreme si a fost o saptamana in care am plans in fiecare zi. Nu vreau sa ajung in anul 4/5 de generala si sa ma las din cauza ca nu mai rezist psihic. Stomatologia mi se pare mai accesibila din cauza practicii care e foarte multa la Cluj. Sincer mi-ar placea sa urmez stomatologia..si nu cred ca exista un medic stomatolog (pe langa care sa lucrezi) care sa nu te ia sub aripa lui daca vede ca esti profesionist.
  P.S. nu vreau sa raman in tara dupa terminarea facultatii, stiu ca in Romania e greu sa fi medic, nu conteaza daca esti chirurg sau stomatolog.

 168. Laura

  Din ce se va da in vara admiterea la stomatologie? Ma ajuta cineva va rog?:)

 169. Roxi

  Buna! Sper sa ma poti lamuri si pe mine. Stiu ca mai este mult timp, dar deja optez pentru stomatologie. Am inteles ca sunt 6 ani de facultate. Bun , de ceva vreme merg la stoma si ii aud pe stagiarii/rezidentii (nu stiu ce sunt) din anul IV ca le va fi dor de ei indrumatotilor. Intrebarea mea este: Ce faci dupa ce termin anul IV?Ce etape ale facultatii sunt? Multumesc anticipat.

 170. Roxi

  Eram nelamurita daca dupa anul 4 mai faci practica in acelasi loc , altfel nu-mi explic de ce in perioada sesiunilor ziceau ca le va fi dor de clasa lor. Multumesc inca o data pt timpul acordat!

 171. ami

  Bună! Am si eu o întrebare..sau poate mai multe 🙂
  Sunt clasa a 10a la profil real (mate info) si ma gandesc la fac de medicina de ceva timp.. dar nu stiu sa zic daca e pasiune, pentru ca simt ca mi se intampla acelasi lucru care mi s-a întâmplat cand a trebuit sa aleg liceul, respectiv profilul. Nu aleg medicina de draga ce mi-e..ci pentru ca dintre toate facultățile, nu ma vad altundeva. Nici nu m-as vedea făcând altceva. De la început, mi-am dorit pediatrie, insa mi-am schimbat parerea si am impresia ca o sa mi-o schimb in continuare. Da, mi-e frica de cei 6 ani. Si am o întrebare legata de asta: deci dupa 6 ani urmeaza apoi specializarea? Daca, de exemplu, aleg ortodonția mai trebuie sa fac inca 3 ani pe lângă cei 6?de invatat am de gand sa ma apuc de pe acum si incerc sa fiu foarte optimista si sa ma gandesc ca as putea intra la fara taxa:) si, da, si pe mine ma bate gandul cu plecatul din Romania:)
  Cred ca pana la urma cel mai tare ma sperie durata.. si de asta si intreb: se poate mai putin de 8 ani?! (Nu stiu daca ajuta cu ceva, dar ma refere la facultatea din Cluj)
  Btw, e primul articol de-al tau pe care il citesc si m-ai cucerit 🙂

  • Ami, cum adică 8 ani? Facultatea e 6? nu înţeleg la ce te referi… dacă se poate să pleci din ţară mai repede de 8 ani?
   io-s după serviciu, deci nu te supăra. Vezi doar să nu ajungi ca mine.

 172. ami

  Te admir 🙂

 173. ami

  Calculam cu tot cu rezidențiatul.
  La ce te referi cu “sa nu
  ajungi ca mine”? 😀

 174. ami

  Și in legătură cu plecatul din tara: ai mers ca “ucenic” catva timp ma gandesc, dar cum ai stiut la ce medic sa mergi care sa stii ca te ia pe langa el sa “furi” meserie? Adica ai avut ceva cunoștințe?

 175. ami

  Apropo, ce părere ai despre tehnica dentara? Are un “viitor” in România?

 176. Cristina

  Buna, sunt clasa a9 doar si ma gandesc foarte bine sa dau mai departe la stomatologie iar dupa sa fac cei 3 ani din cate am inteles pt ortodont. Insa am o nelamurire din ce dau admiterea la Cluj ? Iar daca intru la stat am cheltuieli mari, ma refer strict la ce am nevoie la facultate? Si daca e prea devreme sa incep sa ma pregatesc cu un prof din liceu inca din clasa a 10 ?

 177. Catalina

  Buna, am si eu cateva intrebari despre Tehnica Dentara la Carol Davila, am tot cautat pe toate siteurile si nu gasesc nimic despre taxe sau despre locurile la stat xD.
  So ..daca stiti ceva despre taxe,locuri la stat , admitere ..anything that could help as aprecia foarte mult ^.^

 178. Pitik

  La medicină dentară, București, ce se dă la admitere? Română, biologie și chimie sau e inclusă și fizica?

 179. maria

  buna. As dori sa te intreb de ce ai alege Clujul in locul Bucurestiului? Care ar fi diferenta dintre ele? in legatura strict cu facultatea, nu cu frumusetea orasului

 180. Delia

  Buna, as dori sa intreb si eu din ce anume mai exact se da admiterea la stoma( la Cluj), sunnt abia pe clasa a 11 a, dar unele chestii le prind foarte greu si as vrea sa ma pregatesc ca ma incanta foarte mult ideea de dr. stomatolog 😀

 181. ionescu delia

  Buna, asi dori sa stiu din ce materie trebuie sa nu pregatim pt. medicina si din ce an al liceu-
  lui

 182. G

  Fără supărare, mă bag io: Dragelor, citiți toate comentariile de la postarea asta – cu un pic de răbdare, o să aveți doar de câștigat. 😉

 183. Dani

  Buna , ma numesc Dani si am 16 ani. Anul acesta trec pe clasa a 11-a profil filologie… desi profilul nu ma avantajeaza deloc avand in vedere ca nu voi mai invata materiile necesare facultatii de stomatologie tot as vrea sa invat aceasta meserie. Parintii mei ma sustin impingandu-ma din spate spre aceasta meserie chiar daca nici unul dintre ei nu profeseaza in domeniu. Aceasta facultate imi face cu ochiul si chiar sunt atras de lucrurile pe care mi le-ar putea oferii dupa terminarea ei. Am lucrat in fast food-uri pe timpul verii pe un program de 4 ore si lucrul acesta m-a facut sa imi doresc din ce in ce mai mult sa imi urmez visul si sa ajung propriul meu sef. Am citit aproximativ tot blogul iar vorbele tare au ajutat multa lume. As vrea sa stiu daca aceasta facultate iti permite sa pleci in strainatate automat dupa ce o termini , fara experienta. Multumes frumos , astept un raspuns si scuze de greselile gramaticale.

 184. Hei… ma numesc marcu am 18 ani si tot am incercat sa gasesc ceva sa imi placa pe viitor si a cautat si tot am cautat pana am date de stomatologie si credetima am trecut si pe la pilotaj pana la translator…eu, insa am o problema… daca vad o rana ma cutremur si ma pisca ceva( la propriu 🙂 ) vreau sa spun ca nu mie greu sa invat dar chirurg sau asistent o sa mor deci… aici o sa vad sange?… ca de putin sange nu mie frica dar de mult is pe jos… atept un raspuns… 😀

 185. Seth

  Buna,am 17 ani si am nevoie de un simplu sfat. De mica am fost atrasa de stomatologie,nu mi-a impus absolut nimeni ideea ,pur si simplu cum zic si altii “mi.a facut cu ochiul”.Eu sunt clasa a 11-a la filologie ceea ce este dupa parerea mea ceva mai complicat deoarece nu are nicio legatura cu ce vreau eu sa fac.Problema este ca am o spaima foarte mare pentru admitere,adica pentru perioada de pregatire pentru aceasta avand tot timpul sentimentul ca ma apuc prea tarziu de invatat ,nu ca nu as putea sa invat pot numai ca eu inca nici n-am dat bacul si sunt deja mega stresata.Am citit tot blogul,am vazut cum le-ai oferit cateva detalii despre aceasta cariera si cum le-ai ridicat moralul celorlalti ,te respect pentru asta.
  Eu imi doresc din tot sufletul sa ajung medic dentist,nici nu m-am gandit la o a doua optiune habar nu am ce imi place,stiu doar ca trebuie sa ajung medic dentist pentru ca…e singurul lucru care ma atrage ,dar nu stiu daca ma va tine situatia financiara psihicul,sunt optimista de fel dar orice om are limite.
  Multumesc anticipat!

 186. Malina

  Poate pare stupid in comparație cu chestiile care se discuta pe aici, dar eu as vrea sa stiu la ce ar trebui sa te pregătești pt facultatea de stomatologie, daca iti trebuie doar biologie sau si chimie, sper din tot sufletul fără chimie, si daca e chiar atât de greu sa găsești un loc de munca dupa ce termini. Sunt in clasa a 11.a, deci ar trebui sa ma cam hotărăsc pe ce drum apuc. Mulțumesc!

 187. Malina

  A, si chirurgia dentară ce presupune? Încerc sa ma feresc cat pot de chimie..daca esti stomatolog trebuie doar sa pui plombe, scoți dinti, pui dinti, fără sa fii nevoit sa tai sau sa faci injecții?

 188. Ce sfat.. sa invete bine si sa nu o frece aiurea prin facultate. Banii si cabinetele vin cu timpul, dar la inceput trebuie doar sa invete serios.

 189. cristina

  buna, eu veau sa ma axez doar pe ortodontie , e cineva care mar putea ajuta cu mai multe informatii?

 190. la ce se da admiterea?

 191. Ioana

  sunt sudenta in anul 1 la medicina dentara. Incep sa am indoieli in privinta carierei mele,sunt f multi stomatlogi pe piata, f multe cabinete, multi dentisti care termina facultatea si n-au unde practica. SI din ce am citit pe site observ ca nici in strainatate nu se mai poate pleca asa usor..Pare o facutate f grea si stresanta..nu doar din pricina materiilor f multe si grele care trebuie invatate..dar trebuie sa ne gasim pacienti pe care sa lucram din anul 3,trebuie sa platim toate materialele..nu cred ca se mai merita.. Sincer acum cateva luni eram disperata sa intru la dentara si acum stau si ma gandesc daca n-ar fi mai bine sa ma transfer la generala

 192. Giorgi

  As vrea sa dau la medicina dentara dar sunt putin rezervata deoarece nu stiu ce voi face dupa ce termin…. Ce optiuni sunt pentru un student care a terminat medicina dentara? Nu stiu ce urmeaza dupa ce voi termina sau ce voi face si asta ma ingrijoreaza. Astept cu nerabdarea un raspuns cat mai detaliat.

 193. Florina

  Salut , îmi doresc să ajung stomatolog , sunt în primul an de liceu la bio-chimie si mar interesa cu ce medie poți intra că în acești 4 ani de liceu să trag tare ?

 194. Foarte important este sa ai pasiune, apoi sa fii recrutat de o clinica stomatologica.

  • Buna, am moderat numele cu care ati semnat si va rog sa folositi pe viitor un nume de persoana, altfel comentariul merge in spam sau il trimit eu insami acolo. Multumesc.

 195. Emma

  Salut! Am terminat facultatea de medicina dentara anul acesta, regret ca nu am facut suficienta practica si efectiv cu exceptia unor manopere( detartraj, obturatii, periaje, 2 anestezii) nu sunt in stare sa fac nimic. Sunt foarte descurajata, mai este putin pana la rezidentiat( unde este posibil orice deoarece locurile sunt putine iar anul acesta se va da la nivel national).. cred ca abia acum, din pacate mi-am dat seama de ce inseamna greul dupa terminarea facultatii. Sunt foarte perfectionista, critica.. din punctul meu de vedere ori o manopera iese perfect ori nu exista! Si atitudinea asta nu e buna la inceput.. te rog, sfatuieste-ma.. incotro s-o iau?

  • Felicitari pentru absolvire! Eu zic ca e normal sa te simti asa. Auzi, pericolul ar fi fost sa te crezi experta! Esti in grafic, fii pe pace, toti eram asa. Tu cat crezi ca am lucrat noi in facultate? Ti-as recomanda sa gasesti un medic pe langa care sa stai, dar care da te si lase sa pui mana. Un mentor. Sa stiica ai unde merge sa bati la usa, daca ai nevoie de ajutor.
   Primele mele extractii. Pfuai. Imi amintesc de una dintre ele, la un barbat de vreo 40 de ani, toti cei 4 dentisti din clinica am tras de dintele ala (nu mai stiu care era) vreo ora si ceva. Nu iesea si pace. Dar am avut ce ajutor sa chem. Si multe alte exemple. Si vezi ce faci cu rezi. Bafta!

 196. Salutare! Ma numesc Beatrice Iosif, sunt eleva in clasa a 12 a profil filologie si as vrea sa dau la medicina dentara sectia tehnica dentara. Admiterea ma sperie de a deptul(n am mai facut biologie si chimie din a 10) , am mare nevoie de cineva care sa ma ajute cu niste materiale pentru medicina dentara din chimie si din biologie . Astept raspunsuri eventual si pe facebook .Va multumesc!

  • Beatrice, eu am dat admiterea acum mai mult de 10 ani, nu te pot ajuta, imi pare rau. Suna la facultate si intreaba acolo.

 197. Diana

  Buna! O intrebare: Se face multa chimie la facultate la stoma?
  Sunt clasa a12a, profil real, am facut chimie de mi-a iesit pe urechi…dar nu-mi face placere chimia. Vreau sa stiu daca o sa mai am mult de-a face cu ea la faculta..

  • Salut, da, se face biochimie in anul 1. E oribila materia, dar nu e motiv suficient cat sa renunti la facultate din cauza asta.

   • O eleva

    Buna. Sunt clasa a 11-a si sunt destul de nehotărâtă cu ce vreau sa fac. As vrea o meserie de viitor. Imi place biologia si imi place si cum suna ideea de medicina dentară ~Stomatologie~. Sunt la profil de mate-info si sincer ador enorm de mult matematica dar urasc informatica. Deoarece nu pot sa merg pe o facultate de it din cauza informaticii urmatoarea varianta este medicina. Însă mi-e cam frica sincera sa fiu. As vrea sa stiu daca sunteti mulțumită de slujba aleasa si daca ati avea un sfat pentru mine. Multumesc

    • Singurul sfat pe care ti-l pot da e sa nu alegi o facultate prin excluderea altor variante proaste, ci prin alegerea celei mai grozave! Daca tu asta vrei, do it. Daca nu, ai atatea alte posibilitati! De la orice liceu poti da cam la orice facultate daca esti serioasa si te pregatesti. Inteleg insa ca nu e o decizie usoara. Iti doresc mult succes.

 198. Andra😘

  Bună! Eu acum am trecut in clasa a XII-a si as vrea sa dau dupa liceu la Tehnica dentara,nu am facut in liceu nici chimie nici biologie foarte multa,deoarece sunt la profil uman! Eu totuși îmi doresc sa fac asta si as vrea sa te întreb,cam cat de greu imi va fi sa recuperez daca ma apuc de meditatii din iulie de acum? Am sanse sa reusesc sa recuperez tot într-un an pentru admitere? Este foarte grea admiterea?😘 astept răspunsul 😘

 199. Alex

  Cum stau treburile: dentara inseamna 6 ani, trebuie sa cheltui averi in fiecare semestru pe carti, instrumente, proteze, materiale, carti. Daca n ai parinti cu bani sa te tina 6 ani cu toate astea, sincer, gandeste te la altceva. Adauga si cheltuieli de chirie sau camin, mancare si haine. Deja e o suma frumusica. La biblioteci is cozile de la 5 dimineata deci n ai sanse sa prinzi nimic. Daca nu stai in apropierea facultatii ai pus o, ca mergi cu autobuzul sau masina de iti vine rau. Daca stai in camin sigur nimeresti cu niste terminati/terminate, unul macar sigur e si e nasoala treaba. Si cel mai important lucru, daca nu ai manualitate si dexteritate o sa mori de foame.

 200. Dinu

  ca sa fii un stomatolog complet, trebuie sa inveti si ceva strategii de comert/vanzare, altfel vei castiga putin si va apare frustrarea

  • Dar nu are nimic una cu alta. Ba mi se pare că abia atunci când dentiștii vor înțelege că și ei vând niște servicii, se va face cu adevărat următorul pas uriaș în stomatologie. Fiindcă vând niște servicii, nu? Sau tratează cineva gratis pacienții?

   Evident, tu te referi la vânzări etice și morale, cu interesul pacientului pus pe primul loc. Vreau să cred că un dentist așa se ghidează, fiindcă nu e atât de prost să creadă că lucrurile astea nu i se vor întoarce într-o zi. Tu știi cum e: un pacient mulțumit îți aduce alți 3 pacienți, unul nemulțumit îți îndepărtează 10.

 201. Alex

  Bună! Ma numesc Alex și sunt student la stomatologie. Asta am vrut sa fac încă de când eram copil(deși nu știam ce implică asta). În timp, dorințele mele nu s-au schimbat și iată-ma aici. Pot spune ca nu regret deloc alegerea. Ma încântă ideea de a ajuta alți oameni, de a-mi deschide o “mica afacere” și de a deveni propriul meu șef. Materiile predate în facultate îmi par interesante și logice (în mare parte).
  Totuși, este o anumită problemă care mă demoralizează. Pot spune ca niciodată nu am fost un om foarte practic,îndemânatic, în consecință nici micile mele “manopere” de pana acum nu sunt cele mai reușite. Tot încerc sa ma încurajez, și îmi spun ca prin munca și determinare voi fi în stare sa îmi depășesc aceasta limită. Dar chiar și în aceste condiții, nu pot sa nu ma demoralizez (și sa ma frustrez) când îmi privesc colegii ale căror manopere le iasă foarte bine, spre perfect, chiar din primele încercări. Eu încerc de 3-4-5… ori dar în rezultate nu se observa o evoluție clara.
  As dori dacă se poate o părere despre situația mea și eventual un sfat(sau mai multe). Mulțumesc anticipat 🙂

  • Alex, stomatologia nu e totuși limba chineză. Felicitări că ești student și CĂ TE PREOCUPĂ!!! Nu vrei să știi ce mă preocupa pe mine când eram de vârsta ta :)))
   Cel mai important din ce mi-ai spus e că în rezultatele tale nu se observă o evoluție clară. Ce fac colegii nu prea ar trebui să te intereseze. Plus, la ce manopere te referi? Că nu nimerești spixul să bipăie fantomul? Că nu prepari o cavitate perfect? Că nu șlefuiești cum vrea proful? Stai să vezi. În final, când ești doar tu cu pacientul, trebuie să știi face ce faci tu cel mai bine în acea situație. Să știi repara ce strici, pentru că o să și strici. Am văzut studenți de nota 10 care s-au poticnit când a început practica și care-și rodeau unghiile de ciudă când îi vedeau pe cei care abia se târau după un 5 cum le umblă mâinile cele talentate. Aia e. Unora le ies lucrurile mai bine și mai repede decât altora, însă nu e nimic ce nu poți compensa prin exercițiu. Și oricum, fii pe pace, lucrul în gură la pacient nu e ca în carte.

   Succes, eu zic că te pricepi de minune. Știi de unde știu? Pentru că, dacă ai fi un student prost, nu ți-ai pierde vremea făcându-ți griji despre asta, ci ai rupe cluburile să te consolezi. 😉 succes, să mă ții la curent!

 202. Ana

  Buna, pana la urma a mai dat cineva la medicina?
  Ma refer in special la cei ce au dat la a doua facultate!
  Sunt curioasa daca a avut cineva curajul si daca da, cum s-a adaptat.

 203. Cosmin Florin

  Asa este! Mie imi e foarte frica de stomatolg, dar am gasit niste medici foarte buni la cabinetul Life Dental Spa, din Bcuresti, de pe bld. Magheru, in cladirea Magheru One! Am facut o albire dentara laser si sunt foarte profesionisti si atenti. Cand am intrebat de unde atata indemanare, mi-au povestit ca facultatea i-a format!
  Sper sa nu va suparati, va las un link de la site-ul lor..poate va intereseaza cabinetul. Eu il recomand cu caldura
  https://lifedentalspa.ro/

 204. E nevoie de foarte multa răbdare si efort personal ca sa ajungi sa zâmbești împreuna cu pacientul!

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 645 queries in 0.848 s