Ce să vedem când ne uităm la Românii au talent

Lecţii de viaţă, cel puţin eu de asta mă uit.

Văd oameni simpli, complicaţi, mai mult sau mai puţin şcoliţi, văd oameni absurzi şi oameni nerealişti. Văd oameni care se supra-apreciază, ca mine când eram mică şi mi se părea că-s atât de frumoasă. Treaba e că între timp m-am şi făcut.

Văd oameni care cred. Şi cred atât de puternic, încât îşi lasă simţul ridicolului acasă şi îşi aduc doar credinţa la ei. Speranţa. Iar pentru mine, asta e întotdeauna o lecţie de viaţă, fiindcă niciodată nu mi s-a părut că am avut destul curaj. Deşi n-am stat nici eu prea mult pe-acasă.

Am văzut un domn din Deva, de 82 de ani, cu un singur dinte-n gură. Care la 82 de ani încă visează. Încă doreşte. Care la 82 de ani nu s-a plictisit încă de viaţă şi vede în continuare oportunităţi. N-o să câştige marele premiu probabil. Dar lecţia pe care mi-a dat-o mie valorează mult mai mult.

Am văzut o doamnă foarte emoţionată. 56 ani, medic ginecolog. Tulburată, vizibil agitată, cu nişte dinţi dubioşi în gură. Dar repeta obsesiv: “Ăsta-i visul meu de-o viaţă.” Apoi a început să cânte “Ave Maria”. Dumnezeieşte. Din sala de operaţie direct pe scenă. De unde a fost toată viaţa ei a ajuns unde şi-a dorit toată viaţa ei: pe scenă. Arătându-ne că “niciodată nu e prea târziu” e întotdeauna valabil când vine vorba de vise. Că niciodată nu eşti prea bătrân sau prea doctor ca să-ţi asculţi inima. Şi tot doamna aceasta, pentru care am plâns, recunosc, mi-a arătat cât e de important să nu ajungi ca ea: un om care a salvat atâtea vieţi ale altora, dar care a uitat complet de-a ei. Poate aşa ar trebui să fie un medic adevărat. Dar vă spun precis că aşa nu poate fi un medic fericit.

Alţii sunt absurzi şi nerealişti. Dar eu credinţă în ei înşişi. Faptul că noi râdem de ei e semn bun. Şi cred că mai există concluzii. Fiecare pentru el. Dar vă spun, că nu pentru talente mă uit la emisiunea asta.

Păcat că pe net nu postează şi prezentarea personajelor sau reacţia juriului.

 

Articolul anterior

Înnoind prietenii vechi

Articolul următor

Fără adăpost, la mine pe stradă

9 Comentarii

 1. Foarte bine spus. Si eu sunt convins ca romanii au multe de aratat, doar ca datorita circumstantelor, e foarte greu sa o arate. Sper ca acest lucru sa se schimbe in viitor ! Un weekend cat mai placut !

 2. Probabil că suntem pe drumul cel bun. Weekend fain şi ţie!

 3. Nu am urmarit niciodata genul asta de emisiuni din simplul motiv ca nu deschid televizorul niciodata. Decat foarte rar, daca nu pot sa adorm, dar pe Discovery…macar sa vad ceva interesant inainte de somn. (asta cand nu prind emisiuni cu masini reconstituite in desert care ma plictisesc de adorm in 2 minute), daca s-ar inregistra si posta integral pe net emisiunea poate m-as uita si eu, la fel, pentru oameni si povestile din spatele lor.

 4. Mda, eu m-am nimerit acum, fiindcă sunt acasă. Dar e impresionant, să ştii. Avem ce învăţa, dacă ştim ce culege.
  p.s. Şi mie îmi place Discovery. Şi seria HORIZON de la BBC. Dar le văd pe net, în ritmul meu propriu…

 5. Valeriu

  “Lecţii de viaţă, cel puţin eu de asta mă uit.” de la oameni care nu au facut nimic o viata intreaga sa isi afirme un talent? NU merci, e frectie cu cea mai scumpa crema la cel mai teapan picior de lemn.
  Ca sa nu mai zicem ca formatul emisiunii e poza copie de clona, trasa la xerox de patru ori si trimisa prin fax.

 6. dragos

  Fiecare cu parerea lui, eu insa sunt ferm convins ca cei cu ‘curaj nefondat’ primesc oarece stimulente pentru a se face de ras de dragul tiranului televiziunii de azi, ratingul…lucru cu atat mai grav cu cat romanul pare a savura din ce in ce mai mult acest gen de circ media total dezgustator…

 7. Eu îi apreciez pe toți care au curaj să meargă acolo, chiar dacă unii se fac de râs.

 8. Si mie mi-a placut foarte mult doamna doctor care a cantat Ave Maria, desi trebuie sa recunosc ca la inceput am ras de ea. Dupa ce am auzit-o cantand, am ramas masca. Aproape ca mi-au dat lacrimile. Si mi-a parut rau ca am judecat dupa aparente, asa cum facem noi oamenii de multe ori.
  Despre cei care vin fara sa aiba vreun talent ce pot sa spun? Stiti zicala aia “Mai bine sa incerci si sa pierzi, decat sa nu fi incercat niciodata?”. Ei macar au incercat. Talentati sau nu, au avut totusi incredere in ei si au facut ceea ce si-au dorit, pana la urma.

 9. mihai petre le taie tot elanul…iti trebuie curaj nu doar pt public ci si ca sa-ti asumi comentariile lui. cine primeste un comentariu negativ sunt sigura ca isi ingroapa talentul.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 132 queries in 0.129 s