Discriminare să fie, dar s-o ştim şi noi!

Clubul îşi rezervă dreptul de a-şi selecta clientela.

Şi în termenul “clientelă” intră TOATĂ lumea, potenţiali clienţi, din moment ce nu vrem să facem discriminări şi să ne împărţim pe categorii cu sau fără scaun cu rotile. Da, e vorba de scandalul din nu-ştiu-care club din Timişoara, în care, unei femei imobilizate i-a fost interzis accesul. În afara faptului că bodyguard-ul de la intrare o fi fost vreun bou-vagon triunghiular cu IQ mai mic decât numărul de la pantof, toată povestea asta e un subiect de presă de toată jena. Nu zic că e ok că nu au lăsat-o pe biata femeie să intre, dar nu înţeleg de ce e ATÂTA agitaţie? Nu zic că ea s-ar fi simţit bine într-un loc în care toată lumea dansează şi ea, evident, nu poate, nu zic nici că s-ar fi simţit prost, că nu îmi pot imagina şi nici nu este treaba mea. Dar pot să îmi dau cu părerea, cât să spun să vă relaxaţi niţel, că prea vă daţi susţinători ai non-discriminării, discriminând intenţionat tocmai pe cei care nu au fost discriminaţi de soartă. Fapt pentru care nici aceştia nu au nici un fel de vină. Iar ei şi-au rezervat din timp dreptul ăla afişat pe uşa de la intrare şi la început de articol.

Vă amintiţi cum, în clasa a noua, voiam şi noi în club cu colegii, iar pe băieţi niciodată nu-i lăsau bodyguarzii să intre? Fiindcă, fie erau prea mici de statură, fie prea mici la portmoneu, fie prea minori în buletin. Din punctul meu de vedere, e cam tot aia, că nici ei, săracii, n-aveau nici o vină că nu s-au născut mai repede şi n-au crescut mai mult. Dar astea erau regulile. Uneori acelaşi club îi lăsa, alteori nu. Teritoriul lor, regulile şi variabilele lor. Iar noi, fetele, mereu regretam că i-am luat pe puşti după noi, fiindcă nu-i puteam lăsa la poartă şi noi să coborâm în beciurile adolescenţei zbenguite. Şi în ziua de astăzi sunt locuri în care se impun anumite ţinute. Da’ poate vrea şi nea Nelu din vârful dealului acolo, nu zic că i-ar plăcea, că ar şti să ţină furculiţa-n mâna stângă şi să-şi pună şervetul pe genunchi, nu zic că i-ar plăcea mâncarea, nici că nu s-ar sătura de ea, zic doar că poate şi-o dori… Dar nu ţi-l lasă nimeni înăuntru până nu-şi scoate mirosul de telemea proaspătă din cojoc. Şi nimeni nu-i de vină că telemeaua pute.

Apoi, poate nu vă amintiţi, dar vă povestesc eu cum, când tocmai mă mutam încoace, colegilor mei de la stomatologie din Cluj le erau băgaţi pe gât la stagii nişte studenţi străini de la alte secţii, pentru a împărţi scaunele şi timpul între ei. Când ar fi fost mult mai eficient să aibă fiecare ora şi scaunul lui de lucru, român sau străin, înmod egal. Doar fără intersectări şi aglomerări din astea multiculturale, când tu mergeai la şcoală să înveţi de dinţişori, nu de limbi străine. Însă motivul pentru care nu se putea face program separat era -aţi ghicit- DISCRIMINAREA! Aşa că mai bine i-am sacrificat pe toţi (inclusiv pe pacienţi), dar am păstrat ambasadele fericite şi pe toţi ăştia ca voi, care văd o singură faţă a discriminării, liniştiţi.

Haideţi, vă rog, nu ne faceţi să ne simţim prost că nu suntem discriminaţi. Şi să abandonăm subiectul. Menţionez că sunt mare fan Timişoara (în continuare) şi telemea de Sibiu, că în cluburi nu-mi place, iar în maşina mea nu las pe oricine să urce. (Când nu mi-am ascultat intuiţia în această privinţă, a ieşit urât. De atunci, m-am învăţat minte.) Şi că singura discriminare din această poveste a fost înfăptuită de natură, atunci când nu l-a înzestrat pe bou-vagon cu o locomotivă mai silenţioasă. Nu ştiu dacă şi prostia se încadrează la handicapuri. Dar mă interesez.

*Au scris despre asta: Groparu, Denisuca, Criserb, Andrei Crivăţ şi alţii. E păcat că singura reacţie a acestui club a fost să şteargă comentariile oamenilor de pe facebook şi că altfel nu a intervenit în nici un fel. Cred că le-ar trebui un Social Media Crisis-Manager 😛

LE: Iar faptul că ea se gândeşte să dea clubul Heaven în judecată (sursa) mi se pare ca un show marca Măruţă: incredibil!

sursa

Articolul anterior

Chinezu publică primele statistici

Articolul următor

Dar despre asta de ce n-aţi scris?

98 Comentarii

 1. Imi era “frica” sa zic mai multe la Groparu. Sunt total de acord cu tine. (inca mai imi vin glume de c***t in minte pe tema asta 🙂 )

 2. Frică? De ce? Nu cred să fie groparu neam din ăla prost, care să cenzureze comentarii. Pe ale mele le-a lăsat.

 3. de aia am folosit ghilimelele 😛 frica de gloata comentatoare 🙂

 4. Uită-te numa’ cum începe ştirea: “O tânără de 33 ani, imobilizată într-un scaun cu rotile…” deja te-a câştigat ca cititor, deja eşti de partea ei împotriva lumii, de parcă asta i-ar schimba situaţia în vreun fel. Deja eşti manipulat emoţional.

 5. Mie mi se pare inconstienta din partea ei sa se duca intr-un astfel de loc data-i fiind conditia. Cred ca am putea vorbi despre un scandal legat de discriminare daca primea replica respectiva de la un aghiotant la intrarea in Primarie sau Politie, nu intr-un club in care lumea se duce sa se imbete si sa-si faca de cap… parerea mea…

 6. Nu ştiu dacă e aşa. Doar că nu e chiar în target, că în club lumea merge să danseze şi na… dar sunt şi foarte mulţi care merg să se uite, deci… 🙂 nu cred că e inconştienţă.

 7. groposu

  Sunt unii care, indiferent cat de jegoasa si vizibila ar fi o discriminare, o freaca cu stai, sa vezi, prea multa agitatie, localurile isi pot selecta clientela etc.

  Duduie, pune mana 1) pe o carte de drept (sa-ti clarifici notiunile de spatiu privat-public 2) mai citeste despre drepturile omului 3) daca nici primele doua variante nu functioneaza, baga-ti bormasina in coloana. asa, poate te (dez)manipulezi emotional.

  Doh…

 8. Nu stiu… eu sa vad o persoana de genul asta in timp ce ma batzai pe ringul de dans mi-ar pica la fel de bine ca si cersetorul ce vine sa iti ceara bani de mancare la o terasa cand bagi in tine spartu’…iti cam sta mancarea in gat, iar in club ti se cam taie chesful de distractie.

 9. groposule, ar fi păcat să credem toţi la fel pe lumea asta. Iar recomandările tale mă duc cu gândul că eşti ceva neam de vagon tu însuţi. Sper să-mi demonstrezi că mă înşel.

  Iulianj, da, ai şi tu dreptate într-un fel, dar asta se întâmplă fiindcă nu suntem obişnuiţi să îi vedem pe cei imobilizaţi în jurul nostru şi de asta avem aşa reacţii puternice. Asta e şi explicaţia mea pentru ce se întâmplă acum în blogosferă. Cu cerşetorii suntem obişnuiţi şi parcă nu ne mai chiar stă mâncarea-n gât…
  în străinătate când am mai mers şi i-am văzut pe cei cu diverse dizabilităţi în tot felul de activităţi, i-am admirat enorm, fiindcă lor trebuie să le fie mult mai grea orice ieşire în parc, la muzeu ori pe stradă… şi nu numai din punct de vedere fizic.

 10. Iulian, nuuuu, acum ai fost răutăcios pe gratis. Personajele de genul groposu au această menire de a provoca ce e mai urât din tine tocmai pentru a-şi dovedi lor că au dreptate. NU…

 11. groposu

  Iulianj. Rad de nu mai pot. Bancuri de ingineri, ceva? De ce oare despre unul ca tine, “trait in era Mirc-ului apoi a mess-ului” (cum te declari), se fac (inca) bancuri la fel de bune ca cel spus de tine. Iti zic eu. Esti prototipul-studiu de caz al sobolanului gica contra filozof de mirc, lipsit de empatie, care circula pe net si se preocupa de mersul lumii. Noroc ca parerea ta nu conteaza ;). Valabil acelasi sfat cu bormasina.

 12. Ma simt flatat, cineva chiar si-a dat silinta sa citeasca despre mine. Mersi! Apreciez si pun punct aici, nu vreau sa scot ce am mai urat din mine, mi-e “ca cam” pute si nu e locul, momentul si ora pentru asa ceva. Noapte buna…

 13. groposu

  Dragutzo,
  orisicat de mult o intinzi cu diversitate opiniilor si parerilor, pe plaiurile mioritice se mai intampla cateodata sa vezi o nedreptate flagranta. Iar in acel moment, ar fi cazul sa-i taxezi pe jegosi si jegosii care se simt ca nu se pot imbata in liniste la vazul unei persoane cu o anume dizabilitate.

 14. groposule, eu încă mai sper…

  Iulian, îţi răspund cu alt banc: Cică, în parc, se aşează unu’ pe-o bancă. Banca se rupe. Morala: deşteptu’ cedează.
  Ai luat o decizie înţeleaptă, noapte bună.

 15. Valeriu

  Clubul îşi rezervă dreptul de a-şi selecta clientela, fie.
  Allah fie binecuvântat și falimentul pe buzele tuturor. :))

 16. Asta ziceam şi eu pe unul din blogurile astea, pe unde am comentat. Că omul e liber inclusiv să-şi falimenteze afacerea, că doar asta nu e strategie bună de marketing, să îţi goneşti clienţii.

 17. Clubul isi merita suturile pentru ca, pe Facebook cel putin, e social media fail. epic.

  Sunt de parere ca ar fi putut sa o lase inauntru. Motivul pentru care nu a lasat-o mi se pare destul de tampit. Cei ce se duc la distractie nu stau sa vada cine e in scaun cu rotile sau nu.

  Lasa, ca bine le-a facut sa le sara in cap. Pana la urma cred ca cel mai mult conteaza modul in care i s-a refuzat accesul. The devil is in the details.

 18. IQ subunitar. Eu aş fi anunţat concedierea bodyguardului şi mi-aş fi cerut scuze imediat, explicând că nu aceasta e politica mea. Ba aş fi iniţiat o mişcare pro-dizabilităţi şi aş fi întors toată situaţia în favoarea mea. Doar s-au mai văzut adăugiri de chestii, după ce era să izbucnească un scandal.
  Dar cred că ei acolo toţi îs neam de bou- vagon, o fi afacere de familie 😛

 19. vlad

  Clubul “e liber” sa-si falimenteze afacerea, cum spui. Insa, dincolo de acest unghi handicapat de vedere, NU E LIBER SA INCALCE DREPTURILE OMULUI !
  hitleristilor !

 20. Dreptul unuia se termină acolo unde începe dreptul altcuiva.
  Şi fii liniştit, nu sunt supărată pe tine pentru faptul că tocmai m-ai jignit. Nu faci decât să demonstrezi că eşti la fel de bun ca cei pe care-i critici.

 21. groposu

  Poti sa, linistita. Cliseul cu “desteptul” imi confirma doar micile sabloanele prin care iti rezolvi ideile si disputele, la o adica. Acu’ vad ce scris sus, aia cu “si blondele gandesc”. Clar, blog de gica contra.

 22. ţi-am mai spus o dată, câteva comentarii mai sus, că ne-am plictisi dacă am gândi toţi la fel. Credeam că ai ţinut minte.
  Şi da, e un alt fel de blog. Poţi să pleci, dacă nu-ţi place.

 23. groposu

  Ma rup de ras (amar!). Input-ul tau de calitate la toata jegosenia asta e: cum s-ar fi scos clubul daca ar fi avut o mica strategie de crisis PR. SNSPA, ceva? Devine un guessing game deja 🙂

 24. (SNSPA? Aia-i facultate grea, domn’le, sunt onorată că mă crezi în stare de aşa ceva… 😛 ) Deja-ţi devin interesantă, dacă începi a pune întrebări. Dar nu eu sunt subiectul acestui articol şi nu aş vrea să deviem.
  Mulţumesc pentru înţelegere. Şi recomandarea mea din comentariul anterior rămâne valabilă.

 25. groposu

  Nu te flata. 🙂 Am retinut si “recomandarea”, dar si lungul sir de comparatii meschine din articol. Noapte buna.

 26. probabil că bodyguard-ul respectiv n-a acționat de capul lui, ci la niște indicații venite de la conducerea clubului. în rest, proprietate privată – regulile casei. e simplu. nu și moral/etic/uman, doar legal – altfel ajungem la perspectiva mea vs perspectiva ta. la fel de bine ar fi putut să interzică accesul oamenilor grași. sau a celor cu ochi albaștri. pare absurd – mai ales pentru grași – dar plecăm pe o pantă periculoasă dacă nu (mai) avem dreptul să refuzăm accesul după propriile criterii pe proprietatea personală. iar faptul că e club, nu locuință, nu are darul să schimbe prea mult datele problemei, imho.

 27. Hai să facem o analiză comparativă a două păreri. A mea (bărbat de cincizeci de ani) şi a ta (femeie de douăzeci şi cinci).

  Uite, dacă scara prostiei ar avea o sută de trepte, treapta cea mai de sus reprezentând prostia supremă, eu cred că tu te-ai afla cam pe treapta 87. Cea pe care se află întreg regnul vegetal şi o bună parte a regnului mineral.

  Spune-ţi şi tu părerea în legătură cu asta şi apoi revenim cu analiza.

 28. groposu

  imho asta a ta e total gresita si deplasata, camil. Bloggre tipic parerist. Asa-mi plac mie oamenii aparent coerenti, dar care habar n-au ce inseamna legi sau drepturile omului. (Apopo, incearca sa pui mai multa viata in postarile de pe blogul propriu, nu doar informatii remestecate. Altfel nimeni nu te va citi sau comenta). “Proprietatea mea spatiu public – regulile mele” sunt doar pana la un punct. De citit niste carti, again, nu doar bloguri si internet 🙂

 29. Miruna,

  Da, ai dreptate, dreptul meu se termina unde incepe dreptul altei persoane. Doar ca toate drepturile se inscriu in niste limite stabilite de lege.

  O unitate comerciala are dreptul de a-si selecta clientii IN LIMITELE LEGII. De exemplu, la un mod general, in momentul in care ai un bar si nu primesti un tigan pentru ca e tigan, incalci Legea Discriminarii, nr. 48/2002.

  Legea asta are doua paragrafe care, sper, te vor convinge ca gresesti:

  Primul defineste persoanele din categorii defavorizate. Articolul 6.

  categorie defavorizata este acea categorie de persoane care fie se afla pe o pozitie de inegalitate in raport cu majoritatea cetatenilor din cauza originii sociale ori a unui handicap, fie se confrunta cu un comportament de respingere si marginalizare generat de cauze specifice, cum ar fi o boala cronica necontagioasa ori infectarea HIV, statutul de refugiat sau azilant

  Al doilea zice asa (articolul 10)

  Constituie contraventie, conform prezentei ordonante, daca fapta nu intra sub incidenta legii penale, discriminarea unei persoane fizice, (…)

  f) refuzarea accesului unei persoane sau unui grup de persoane la serviciile oferite de magazine, hoteluri, restaurante, baruri, discoteci sau de orice alti prestatori de servicii, indiferent daca sunt in proprietate privata sau publica;

  Problema majora nu e ca ala n-are IQ. Ci ca, practic, a incalcat legea. Ori asta nu mai tine de alegeri personale.

 30. pentru Dl groposu’:
  păi poate ne luminezi pe toți în ceea ce privește:
  1) drepturile omului
  2) cum să scrii pe blog ca să ai „succes” (bani, faimă, trafic, medalia Fields șamd); pardon, cum trebuie scris pe blog („rețeta unică pentru viață – sau manualul trollului amator”)
  3) o listă de lecturi recomandate – cărți groase și stufoase, chestii serioase, că noi suntem cam ignoranți de fel și nu știm exact și cum (recunosc, acum sunt la cărțile de joc, dar sper să progresez sub atenta dv îndrumare)
  numai bine 🙂

 31. groposu

  1. Partea cu legea ti-a explicat-o Andrei. Despre restul, repet, citeste. Eu m-as ascunde in mine de rusine dupa asa o crasa necunoastere a legii ;)dc tot esti blogger, puteai si tu sa dai un goagal.

  2. Nu-ti doresc faima sau sa apelezi la retete. Doar mai multa snaga si inteligenta. Altfel, imi pare ca pe blogul tau esti ca babele din piata Matache (vorbesti singur :))

  3) Mai bine iti intrebi prietenii (de pereferat aia reali)

 32. Eu anul asta schimb prefixul si trec pe 3, asa ca nu arata minor s ma imbrac normal. Am fost oprit la intrarea unui club fin bucuresti doar pt ca is negru desi in fata mea intrase un baitas de cartier care era mult mai negru. Nu am facut nicu un scandal in preasa desi ar fi fost o problema de rasism la mijloc. persoanele cu un handicap de genu,au cum sa intre intr-in club din motive de siguranta ata a lor cat si a clubului. In caz de incedi sau bataie ce face respectiva persoana , caci din cate stiu eu nu poate sa calce pe nimeni in piciore ca sa isi salveze pilea. e abaurd ca oameni accepta un astfel de scandal si nu se gandesc inainte de toate ai la consecintele pe care le poate avea astfel de actiune….

 33. @Copila Blonda – Hai sa ne mai documentam putin inainte de a ne da cu parerea. Asa e corect, mai ales pentru cititori.

  Asa, toata lumea are o parere. Tu mi-ai aratat-o pe-a ta, io pot sa ti-o arat pe-a mea?

 34. irina

  Sunt de acord cu Groposu. Exista drepturi si libertati. Exista O.G. 137/200 care sanctioneaza astfel de fapte…dar ce pretentii sa am de la voi. O persoana cu handicap are dreptul sa mearga intr-un restaurant, bar, discoteca, mijloc de transport, plaja, scoala, spital, muzeu, biblioteca sau oriunde aveti si voi dreptul sa intrati. “nu are ce cauta in discoteca pentru ca nu poate sa danseze”? Asta inseamna ca un surd nu se poate uita la un film pt ca nu aude? Un orb nu are dreptul sa iasa din casa pentru ca nu vede? Copila blonda cum adica”discriminat de soarta”? Tu realizezi ce vorbesti? Soarta te discrimineaza?

 35. Ce nu ia nimeni in considerare, dintre cei care urla “discriminare” sus si tare, e ca spatiul respectiv e un spatiu PRIVAT, drept urmare accesul poate fi restrictionat dupa buna vointa a proprietarului. Atat.

 36. Stefan – regret sa te dezamagesc dar, CONFORM LEGII, n-are nici o importanta ca e privat. Am scris intr-un comentariu mai sus, poti verifica si tu.

 37. Copilă, și părerea mea e că nu numai că e discriminare, dar mai e și foarte grav. Și nu numai că merită să devină un subiect de presă, dar ar fi unul din cele mai importante abordate în ultimele luni. Poate că noaptea care a trecut a fost un sfetnic bun și azi vezi lucrurile altfel.:-) Există oameni perfect sănătoși, care merg frecvent în cluburi nu pentru a face contorsiuni sau acrobații, ci pentru muzica bună sau pentru a socializa. Ceea ce ar fi făcut și tânăra din scaunul cu rotile. De la boul-vagon și până la managerii clubului, s-a mers din greșeală în greșeală și potrivit ar fi ca ei să plătească, iar nouă să ni se pară asta ceva normal.

 38. Andrei Crivăț
  foarte utile precizări, nu știam că există reglementări precise în acest sens (inclusiv pentru baruri și cafenele).

 39. Octav

  1. A incalcat legea, dupa cum a aratat mai sus Andrei.
  2. Este o discriminare crasa fata de o persoana cu dizabilitati.
  3. Prin declaratiile lor cei de la Heaven au dovedit nesimtire crasa.
  4. Fata s-a intors si a doua zi si i-a fost refuzata intrarea.
  5. Moral, etic, cei 7 ani de acasa nici nu merita sa fie comentat.
  Iar ce putea sa faca fata in club?? Putea sa se simta bine alaturi de prietenii ei. Sa stea de vorba, sa socializeze, sa consume ceva (Aducand bani clubului) sa fie o persoana normala, sa danseze. Filmuletul de mai jos este sugestiv http://www.youtube.com/watch?v=JwGAejSU4Yk&feature=youtu.be&t=2m47s .

  DA TREBUIE LUATA ATITUDINE!
  Nu e vorba de show marca maruta e vorba de normalitate, dar la noi notiunea este inexistenta si interpretabila dupa bunul plac al unor melteni.

 40. Tu in locul ei ce ai fi facut ? Bineinteles, asta presupune sa gandesti un pic… dar incearca.

 41. femeia avea 2 insotitori care o puteau ajuta sa ajung la masa ca sa nu stinghereasca pe nimeni. odata ajunsa la masa, cu ce e mai bun un client care sta pe scaun si bea decat ea?
  sunt sigura ca nu avea chef sa faca un dans in scaun cu rotile ca in Scary Movie 1, direct in mijlocul ringului de dans.

 42. jean valjean

  pentru toti frecatorii si frecatoarele de menta de mai sus, care viseaza balonase roz si toaca banii pe care parintii lor i-au furat o viata intreaga: inainte de a scoate perle din gura sau, ma rog, din tastatura, mai multa scoala nu strica nimanui! maretei blonde ii urez un accident de masina placut in urma caruia sa ramana, sa zicem, fara un picior.pentru iulianj am gandit ceva mai deosebit, pe masura lui. sa va vad, dragilor, atunci, cum mai aparati asemenea indivizi patrati care, pe langa ca nu respecta legea statului roman, se mai dau si rotunzi cu asta. O vorba romaneasca spune ca prostia se plateste. As da un update si as spune ca sper ca fitele sa se plateasca la fel,chiar din timpul acestei vieti.Nu urmaresc blogul si restul de comentarii oricum ma lasa rece.Sper doar sa va treziti din ignoranta in care va zbateti si cu care va mandriti atat.

 43. Stii, faptul ca in clasa a 9-a fetele puteau intra in club si baietii nu puteau, nu inseamna ca ei erau discriminati, ci ca cineva incalca legea lasand minorii in astfel de locuri. Corect era sa nu va lase nici pe voi. Prin alte locuri chiar conteaza ce scrie in buletin.

  Sunt de acord cu tine ca probabil nu s-ar fi simtit bine in clubul respectiv. Pe de alta parte, fata a fost miss, asa ca e foarte posibil ca ea sa fi frecventat astfel de cluburi inainte de accident si de-aia sa fi ales tocmai respectivul club. In plus, conteaza foarte mult si atitudinea celor cu care iesi. Daca prietenii ei o trateaza ca pe un om normal si intreg, restul lumii nu e chiar atat de important.

  Ah, apropos, faptul ca ca a devenit un subiect de presa e un pas inainte. Rau e ca nu s-a vorbit despre modul in care “clubul isi rezerva dreptul de a-si alege clientela” mai devreme.

 44. Neata!
  Te citesc de ceva vreme pentru ca imi place cum scrii si, in general, sunt de acord cu ceea ce scrii.
  Acum insa mi se pare ca, pe undeva, lasi ceva pe afara.
  Am vazut oameni in scaun cu rotile in cluburi (dar nu in Romania) si i-am admirat. Nu cred ca e usor sa treaca peste dizabilitatea lor si sa vina intr-un loc unde se danseaza. De asta mi se pare ca e de admirat curajul lor.
  Pe de alta parte, daca vagonul a refuzat accesul pe motivul ca e intr-un scaun cu rotile, atunci i-a incalcat drepturile. Nu sunt specialist, dar bunul simt asta imi zice. Poate sa ii dea linistita in judecata. Si punct!
  Cat despre agitatia care se face: e mai mult decat binevenita! Lumea trebuie sa constientizeze drepturile pe care le are, trebuie sa fie informata de ceea ce se intampla si nu in ultimul rand, rahaturile astea, scuza-mi franceza, trebuie sa fie scoase la lumina pentru ca toti sa le vada si sa se intample tot mai rar, pana cand o sa fie normal, si la noi, sa mergi in scaunul cu rotile la club, sau unde vrei tu.
  Poate daca asta o sa se intampla, chiar o sa construiasca rampe pentru cei cu dizabilitati si vor avea si bietii acces macar sa isi plateasca impozitele.
  Ce zici de un lobby pentru si nu, din oarece unghi, impotriva ?

 45. lola

  impotriva mentalitatilor de genul “avem dreptul sa ne selectam clientela” (i.e. no niggars/no jews) se lupta de zeci de ani. pui in acelasi borcan drepturile unei minoritati, cu discriminarea pozitiva din invatamant (care e exista pentru motive intemeiate), cu “discriminarea” impotriva tinereilor entuziasti care nu sunt lasati sa intre intr-un club pen’ ca inca nu le-a crescut mustata. nu intelegi ce inseamna “discriminare” si nu intelegi consecintele pe care le are ea in adevarul sens al cuvantului asupra unei minoritati si asupra unei populatii in general.

 46. imaginatu

  De ce ATATA agitatie? Hai sa iti spun de ce e BINE ca se face ATATA agitatie. Romania e o tara predispusa la discriminare. Nu vreau sa spun ca in Vest nu exista discriminare sau ca pe plaiul mioritic vietuiesc doar bestii. Spun doar ca suntem blocati intr-o abordare rudimentar-primitiva a celui diferit, mai ales cand diferenta se traduce printr-o dizabilitate. Calatoreste prin satele Romaniei si vei vedea ca majoritatea batranilor sunt ignorati intr-o asteptare a sfarsitului de catre urmasii lor mai in putere (e drept, e mai bine decat la eschimosi, care ii lasa plutind pe o banchiza pentru a fi consumati ecologic de ursii polari). Povestea asta o gasesti si in realitatea de azi, dar si in literatura ante, inter si postbelica. La fel cum o gasesti si in legatura cu persoanele cu handicap, a caror unica sansa de acceptare sociala a fost si este capacitatea de a fi clovni, de a oferi un freak-show. M-am saturat sa vad ce fabuloase energii sociale si mai ales financiare sunt consumate pentru a combate discriminarea etnica sau sexuala (unde oricum avem de-a face cu multe exagerari). Batranii si persoanele cu dizabilitati sunt discriminati chiar de lupta anti-discriminare. De asta e bine sa fie facuta multa galagie pe acest subiect. Poate ca e doar o intepatura de albina in spinarea unui bou. Dar cu timpul sper sa se stranga mai multe albine. Cat despre comparatia cu liceenii la discoteca, e o suprapunere total inadecvata de planuri. Una e interdictia pentru un minor de a intra intr-un local unde prin lege nu are dreptul sa intre si alta e obtuzitatea unui bodyguard (care, in fond, respecta niste reguli scrise sau nescrise in fisa postului si, de respectarea carora, depinde si leafa lui). Suntem tara in care directorii de firme inca pufaie nervosi cand, la deschiderea unui sediu cu acces public, trebuie sa cheltuiasca pentru amenajarea de rampe, sau in care majoritatea trecerilor de pietoni nu sunt adaptate pentru scaunele cu rotile, sau in care majoritatea azilelor de batrani sunt centre de exterminare. Daca blondele gandesc, hai sa facem agitatie pe tema asta.

 47. Valeriu

  Am recitit postul plus comentariile de sus până jos.
  Părerea mea e că au făcut o mare greșeală badeagarzii și mai ales conducerea clubului. Săraca fată chiar nu avea nici o vină, nu cred că deranja pe cineva. Avea dreptul să se simtă bine si ea ca tot omul, mai ales în situația ei. Cu toate problemele ei are dreptul la o viață normală. În cazul asta clar s-a comis un abuz și o încălcare a legii. O amendă consistentă ar fi absolut necesară.

  Dar sub masca asta legală a discriminării se fac abuzuri cel mai des în direcția inversă. Dacă un țigan te bate, e doar bătaia. Dacă îl bați tu e bătaia plus discriminare cică ai avut ceva cu rasa lui.

  În cele mai multe cazuri legea asta a discriminarii mai mult încurajează comportamentele pentru care persoanele au fost discriminate în primul rând. Dacă țiganul e civilizat, curat și nu face prostii, nu are nimeni nimic nu el.

  Pentru peroanele cu handicap trebuie facut orice efort și susținute din orice punct de vedere, chiar au nevoie.

  Pentru alte categorii de “discriminați” legea e lege cât nu faci abuz de ea.

  De asemenea bunul simț trebuie să fie deasupra oricarei legi, în tot și în toate, online și offline. 🙂

 48. Valeriu, sunt perfect de-acord cu tine. sub masca legala se fac o gramada de abuzuri.

  da’ totusi e inca o lege in vigoare. ca-i buna, ca-i proasta, ca-i interpretata aiurea, e totusi o lege valabila.

 49. Nu e ok sa discriminezi pe baza unor factori dincolo de controlul individului (invaliditate).

  E dreptul clubului sa faca asta atunci cand intervin factori controlabili. Tine de tine sa vii spalat si imbacat ok.

  Nu tine de tine faptul ca esti intr-un scaun cu rotile.

  Eu asa vad lucrurile.

 50. Andrei, nu am ştiut de existenţa acestei legi. Astfel, îmi recunosc greşala.
  Nu aş vrea să înţelegi că “nu ţin” cu categoriile defavorizate (oricare ar fi ele: minorităţi etnice, religioase, oameni cu dizabilităţi; îţi reamintesc că am trăit printre minorităţi atât la Sibiu, cât şi la Cluj), dar cred că există situaţii când acestea abuzează de condiţia lor şi de lege.
  Şi da, mă evernează o lege care îmi impune pe cine să primesc şi pe cine să nu primesc în spaţiul meu privat, chiar dacă e public. Mi se pare niţel comunist, dar deja o scriu cu jumătate de taste, fiindcă din nou o să-mi săriţi toţi cu legea discriminării în cap.
  Citeşte, te rog, comentariul lui Valeriu şi al lui Omar.
  Însă îţi mulţumesc foarte că ţi-ai luat timpul de a-mi arăta legea.

 51. Le-am citit pe toate.

  Repet, nu zic ca-i o lege buna, zic doar ca-i o lege valabila.

  Si ca sa stii, da’iti spun NUMAI TIE, si pe mine m-a enervat cand mi-am dat seama ca nu pot pune la mine la bar “interzis nefumatorilor”.

 52. “în spaţiul meu privat, chiar dacă e public” explica-ne sensul, te rugam.

 53. A, şi încă ceva referitor la comparaţiile pe care le-am făcut: evident că vârsta unuia sau ţinuta nu se pot compara cu starea femeii din poveste, eu evidenţiam faptul că aceste “reguli” făcute şi aplicate random de aceşti potari există. Că sunt absurde, înţelegeţi? Şi că nu înţeleg de ce unul care nu are bani să îşi cumpere pantaloni la dungă nu are voie să intre într-un club?! Dar nimeni nu dă o lege care să-l oblige pe patron să primească săracii la el în club.

 54. Dupa rationamentul asta, si in manastirile care te obliga sa intri imbracat decent ar trebui impuse de stat niste “chestii”, nu?

 55. Andrei, :)) da, te înţeleg. Adică, nici pe mine nu m-ai fi primit.

  Trotineta,
  PRIVÁT ~tă (~ți, ~te) Care aparține unei persoane ca individ izolat; care este al unei singure persoane; particular; personal; individual. Întreprindere ~tă. /<fr. privé, lat. privatus
  Spaţiul privat dar public e atunci când te duci într-un loc care a al cuiva (nu al statului), dar plăteşti pentru serviciile de acolo. Ex: o parcare privată, dar nu privată în sensul de spatele curţii locuinţei tale. Privată în sensul că banii pe care tu îi dai pe parcare intră în buzunarele cuiva.
  Aşa şi cu barurile. Ele sunt ale cuiva, care are grijă şi se ocupă de ele, dar sunt publice, fiindcă acolo are multă lume acces. Diferenţa faţă de o locuinţă, care tot privată e, dar unde cred că ai dreptul să şi împuşti pe ăla care intră fără voia ta. Dar în legi nu mă mai bag, că e evident că le cunosc numai din filme.

 56. numa’ in filmele americane il impusti pe ala de-ti intra in spatiul privat si nepublic totodata.
  iar spatiul tau privat dar public, este public, din moment ce desfasori actiuni publice si actiuni economice and so on nu pentru ca are lumea acces.

 57. păi parcă nu ştiai ce înseamnă. Acum, dintr-o dată te-ai făcut expert?

 58. Eu fac diferenta intre cele 2 chestii, te rugam pe tine sa faci acelasi lucru, dar apelezi la wikipedii

 59. groposu

  Cu placere vad ca, adesea, chiar si impotriva unei specii destul de frecvente de bloggeri putin inculti, putin ignoranti, vuietul celor care urla dupa o tzaruca de dreptate se mai aude. Blondo, – ai putea s-o iei ca o lectie.

 60. Valeriu

  Andrei, e lege. Fata are toate mijloacele legale de a cere să i-se facă dreptate. Dar fără circ senzațional, amenințări și alarmisme. Că asa nu se mai aplică legea și nu se mai face dreptate, devine doar o parodie ieftină.
  Fără să faca abuz de situația ei, suntem egali, din cauza asta exista legea respectiva, pentru egalitate.

  Fain ar fi ca înstituțiile abilitate să aplice legea, clubul să își ceară scuze și chiar să organizeze un mic party pentru persoane cu dizabilități că și ei au bani și pot fi un target.
  Iar fata să îi dea în judecată, are tot dreptul, dar să ne anunțe victoria, nu declarația de război.
  Cred de asemenea că nivelul de civilizație nu contstă în câte legi avem, ci în puterea și conștiința de a evita încălcarea lor.

 61. Ovidiu

  @andrei + groposu:

  legea-i lege, adevarat, dar nu se aplica in real life. de ce? pentru ca daca nu vrei sa permiti accesul cuiva in clubul tau sa zicem ii spui simplu ca azi poti permite accesul doar la clienti fideli pentru ca, clubul este cam plin. si gata. nu ai discriminat. idea este doar sa nu spui din ce motive restrictionezi accesul. dar asta inseamna ca cel de la usa sa aiba un minim de IQ si sa nu zica lucrurilor pe fata.
  maine permiti accesul doar celor cu par blond, poimaine celor cu numar la picior mai mare de 42 si in ziua urmatoare doar celor fara plombe, e clubul tau, tu faci regulile, atat timp cat nu discriminezi!

 62. @Ovidiu – you made my day!

 63. groposu

  Pai Ovidiu, june Socrate. Ideea e nu sa eviti zicerea lucrurilor pe fata, ci sa pedepsesti niste scursuri care au discriminat. A mai incercat fenta asta si blonda, cum ar fi salvat ea cu o strategie de PR clubul. Putina decenta, va rog. 😉 Ai prins ideea dintre ilegalitatea comisa si pedeapsa care li se cuvine, nu? DA, si ma bucur enorm ca acest caz s-a mediatizat.

 64. groposule, te invit să-mi citeşti ultima postare. Am găsit un comentariu foarte interesant la groparu.

 65. Ovidiu

  @groposu:

  esti un trol clasic, deci ma rezum la un singur raspuns, n-am chef de discursuri indelungate: tu esti cel care citeaza legea, eu ti-am spus doar cum functioneaza lucrurile in viata. si daca deruleaza cum ti-am spus eu, nu e loc de pedepse pentru ca nu sunt scursuri 🙂

 66. Liora

  Asta e citat din copila blonda :

  ´´Şi da, mă evernează o lege care îmi impune pe cine să primesc şi pe cine să nu primesc în spaţiul meu privat, chiar dacă e public. Mi se pare niţel comunist, dar deja o scriu cu jumătate de taste, fiindcă din nou o să-mi săriţi toţi cu legea discriminării în cap.´´

  Si vreau sa raspund la el, sa nu imi pierd ideea.

  Legea nu iti impune pe cine sa primesti sau nu in spatiul tau privato-public.Legea iti da dreptul sa iti triezi clientii, fara sa o incalci, insa.
  Se face o confuzie aici.

  Legea spune sa nu-l discriminezi pe cel care, DIN MOTIVE CARE NU TIN DE ALEGEREA LUI, este intr-un anumit fel(dezabilitati), s-a nascut intr-o anumita religie, intr-o anumita tara, intr-o anumita traditie, de o anumita culoare.

  Astfel: daca eu ma prezint intr-un club elitist cu adidasi in picioare, NU sunt discriminata daca mi se interzice accesul! Clubul are dreptul sa ceara o anumita tinuta. Pot oricand sa dau adidasii jos si sa incalt pantofi, daca vreau musai in clubul ala.

  daca eu ma prezint la intrarea intr-un club beata si pusa pe scandal, NU sunt discriminata daca mi se interzice accesul. Faptul ca-s beata si scandalagioaica TINE DE MINE nu de factori incotrolabili!

  Daca ma prezint in club si miros la branza, au tot dreptul sa NU ma lase sa intru. Pot sa ma spal si sa revin, daca nu, pot vizita un club in care-i ok daca miros la branza.

  Si tot asa, cred ca s-a inteles.

  Daca insa mi se refuza intrarea undeva pentru ca: sunt de culoare, sufari de anumite boli, am dezabilitati,sunt femeie(!!)etc, atunci se cheama discriminare si e pedepsita de lege. Pentru ca:
  -n-am ales eu sa ma nasc neagragalbenalila,
  -n-am ales eu sa am dezabilitate, -n-am ales eu sa sufar de vreo boala,
  -n-am ales sa ma nasc femeie.
  -etc

 67. groposu

  Ovidiu-conceptia ta despre viata este irelevanta. Tara asta, superba pe alocuri, e populata de oameni ca tine, carora nu le place cum functioneaza legea. Ei sunt peste lege si au o intelegere superioara a vietii, in afara legii. Sper ca stii, prin aceasta atitudine, esti undeva sub genunchiul unui badigrad frustrat. 🙂

 68. Liora, da, înţeleg şi ai perfectă dreptate. Eu nu pledez pro-discriminare, Doamne fereşte!

 69. groposule, una e să mă înjuri pe mine, alta e să vorbeşti aşa cu alţii de pe aici. Dă-ţi două palme, un duş rece şi apoi mai discutăm. Dacă îţi iei decenţa la tine.
  Acum m-ai enervat.
  Ţi-am editat mizeria.

 70. groposu

  Blonda: ti s-a explicat foarte clar si-n repetate randuri ce este discriminarea si ca in acest caz S-A INTAMPLAT. Iti place, nu-ti place, locurile private PUBLICE nu se supun regulilor unei blonde, ci altor reguli, decise de oameni cu o intelegere mai precisa a drepturilor semenilor. In acest caz, constat, cu amaraciune, aceleasi idei putine si fixe repetate peste tot. Pana la urma timpul face totul, si probabil o sa-ti amintesti de unu’ groposu cand o sa fii discriminata. Uitandu-ma la comnetariile de pe blogul tau, doar acum mi-am dat seama de dimensiunea si jegul care curge in valuri din mintea semenilor mei. Noroc ca viata (si tribunalul unde lucrez), rade fentele si ifosele pitipoancelor. Sanatate, sper sa jungi sub mana mea cand discriminezi 🙂

 71. Helly

  E trist cum niste oameni culti, mari cunoscatori ai legii si luptatori inversunati impotriva discriminarii, niste oameni de onoare, ce mai, ar putea dori cuiva un accident de masina, picioare rupte sau o bormasina in coloana vertebrala.

 72. Copila, am vazut oameni cu dizabilitati puternic implicati in viata sociala. Un tanar cu un brat amputat de la umar, facand jogging pe Chelsea Piers. O tanara paraplegica ‘alergand’ cu o tricicleta pe care pedala cu mainile si nu chiar la viteze mici. Am aflat ca e in carucior, cand a ajutat-o omul meu sa iasa din ‘masina’ in carucior.

  Majoritatea birturilor au access pentru persoanele cu dizabilitati. Ii vezi pe strada, pe terase, la fast-food. Se plimba prin parcuri, fac sport, asa cum le permite dizabilitatea in cauza, incearca sa traiasca pe cat de bine pot ei.

  Faptul ca nu iti poti folosi picioarele NU TE FACE MAI PUTIN OM.

  Bun, asta se intampla intr-o tara pe care o luam noi romanii la misto, desi suntem cu 50 de ani cel putin in urma. O tara celebra pentru densitatea de procese, chiar pentru discriminare. Sa faca orice club in America ce a facut Heaven si platea daune de milioane de dolari, pentru ca pierdea procesul cu zurgalai, nu asa oricum.

  Dar e drept ca noi romanii suntem mai cu mot. Doar faptul ca ne-am nascut relativ normali ne permite sa ingradim libertatea altora. Cum sa iasa un paraplegic din casa? Pai ne strica, dom’le ziua. Ce io ies la plimbare sa-l vad pe asta? Sau la club, fereasca al de sus. Bine ca stam ca paduchii pe terase, de iti sufla cei de la masa vecina in nas, de cat de aglomerat este, ca doar maximizam profitul si punem mese pana nu mai avem loc la ele, dar ne deranjeaza faptul ca ar fi un carucior in zona.

  Ce soarele meu facea fata asta in club? Se imbata ca vaca? Ah, stai, ca alcool beau si altii. Radea, fereasca sfantul de asa ceva? Uita pentru cateva ore ca duce o viata atat de grea? Pai nu merita sa uite, ca ne deranjeaza pe noi prezenta ei.

  Daca ar exista un MINIM de decenta si de educatie, nici nu mai trebuie sa discutam despre legi incalcate, asa ceva nu se intampla. Daca nu eram un popor de dobitoci, oamenii astia ar fi prezenti printre noi, i-am sprijini atat cat putem si le-am zambi. Ca sunt de 5 ori mai oameni decat noi.

 73. Dojo, păi, ori suntem egali ori unii sunt de 5 ori mai oameni decât noi.
  Vezi, exact asta ziceam eu că e trist. Că unii primesc drepturi doar fiindcă “sunt de 5 ori mai oameni”. Iar ceilalţi, neavând ce legi măreţe să invoce, stau şi suportă în tăcere aceeaşi discriminare cretină. Nu despre disciminare e vorba. Ci despre felul în care ea devine un instrument.

 74. Unii sunt de 5 ori mai oameni decat noi pentru ca incearca si de multe ori reusesc, in ciuda handicapului, sa traiasca o viata activa si normala. Multi oameni intregi nu reusesc asta. Nu cred ca primesc drepturi in plus pentru asta.
  Iar exemplele de “discriminare” de mai sus sunt puerile. Niste copii de clasa a 9-a n-au ce cauta in club, iar nea Nelu garantat e primit oriunde data se spala si vine cu haine curate.
  Nu prea am inteles ce vroiai sa spui cu exemplul de la Cluj.
  Ideea e ca nimeni nu trebuie sa suporte o discriminare cretina. Si orice caz de discriminare ar trebui mediatizat cata vreme lucrurile astea se intampla.

 75. Cristian

  Sunt de acord cu tine în privința spațiilor private. Din partea mea fiecare firmă nu are decât să fie liberă să-și aleagă clienții după absolut ce criterii vor. „Bunătatea” asta impusă cu forța nu mi se pare o soluție prea grozavă. Iar legea o fi ea lege, dar asta nu înseamnă și că trebuie să-mi placă, trebuie doar s-o respect sau să evit să fiu prins 😀 Eu unul sunt sătul de atâta „corectitudine politică” și alte chestii similare.

  Sigur că doamnei respective nu i-a căzut prea bine refuzul, chiar îmi pare rău că n-a putut să-și petreacă seara într-un mod agreabil, dar de ce să insiști să fii primit acolo unde nu ești dorit? Nu știu exact care era situația în acea seară, dar dacă era înghesuială după cum văd în unele poze de pe Facebook, chiar i-ar fi fost greu să se deplaseze înăuntru. Uneori până și unui om normal îi e greu să se deplaseze. Nici nu vreau să mă gândesc la ce ar fi fost în cazul unui incendiu după cum sugera altcineva.

  @Liora :
  Astfel: daca eu ma prezint intr-un club elitist cu adidasi in picioare, NU sunt discriminata daca mi se interzice accesul! Clubul are dreptul sa ceara o anumita tinuta. Pot oricand sa dau adidasii jos si sa incalt pantofi, daca vreau musai in clubul ala.

  Și dacă am picioarele deformate sau foarte mari și nu am găsit pantofi suficient de confortabili ce mă fac? Poate că nu pot să port decât papuci… Make dacă se poate 😀

  @Dojo: primele exemplu numai de viață socială nu sunt.

 76. ana

  Un om in scaun cu rotile nu poate fi comparat NICIODATA cu-n elev de scoala , cu-n tanar in pantaloni scurti ori adidasi , cu-n golan beat sau cu-n conlocuitor nespalat.
  Nu e discriminare si nici politica a clubului e o nerusinare si-o marlanie fara seamna !
  Toti am fost la un moment dat prea mici pentru ceva , imbracati inadecvat pt altceva – lucrurile astea pot fi SCHIMBATE !
  Dar in scaun cu rotile nu stiu cati dintre noi am avea puterea sa traim !
  Iti poti imagina macar o secunda cum se simte tanara asta in scaun cu rotile ?Cum traieste zi de zi , cum se bucura de viata ?
  Eu le-as rupe coloana alora care nu pot pricepe si gata .Ar vedea exact cum e si n-ar avea decat sa traiasca cum or putea .

 77. Liora

  Cristian, nu iti inteleg logica. Ce argument e asta ´´daca nu am gasit pantofi confortabili´´??

  Voi chiar nu vedeti diferenta dintre a interzice unei persoane accesul pentru ca eticheta vestimentara nu e indeplinita si a interzice accesul pentru ca PERSOANA E IMOBILIZATA IN SCAUN? Daca nu se vede diferenta ne pierdem vremea discutand.

  Ca tu esti satul de ´´corectitudine politica´´ e una, iar legea-i alta. Plus simtul moral, daca mai are sens sa-l aduc in discutie.

  Nu cred ca cineva isi doreste sa aiba ´´discriminarea pozitiva´´ a persoanelor cu dezabilitati! Nimeni nu isi doreste sa fie tintuit intr-un scaun, nu cred este o realitate pe care cineva intr-adevar o invidiaza! De aceia multe postari de aici sunt pline de ipocrizie.

 78. INTJ

  lol … interesanta imagine: un grup de oameni zgomotosi, cu pancarde inscriptionate “opriti discriminarea” … arunca cu pietre intr-o copila blonda. :))

 79. Cristian

  @Liora: de ce să mă chinui cu niște pantofi care mă strâng, în loc să port niște adidași neconfortabili? Mi se pare ceva contra naturii să-mi nenorocesc picioarele doar ca să îndeplinesc cerințele alea vestimentare.

  Repet, eu nu neg că ăleia nu i-a căzut bine, dar nu cred că trebuie făcut atâta tam-tam. Nu e nevoie de dat în judecată amenzi și alte minuni. E vorba doar de o sărăcie de club privat, nu de vreo instituție de-a statului. Pur și simplu unele produse sau servicii se adresează doar unei categorii de persoane. Ce eu când am vrut să mă înscriu la baschet nu s-a uitat ciudat la mine antrenorul pentru că nu eram suficient de înalt? Culmea e că taman de aia și vroiam să fac baschet, ca să mă mai înalț. Între timp am aflat că nu prea ar fi ajutat oricum, dar asta e altă poveste. Nu mi-a plăcut ce s-a întâmplat și de atunci nu-i prea am la suflet pe antrenorii ăștia care se plâng că nu mai fac copiii sport, dar de aici și până la dat în judecată e cale lungă.

  La fel e și cu grașii ăia care fac gură când companiile aeriene propun să-i suprataxeze. Pur și simplu abuzează de sistem, de parcă n-ar ști că fiecare kilogram (volumetric) transportat costă. Dacă s-ar face o taxare la kilogram ar fi oare cu mult mai fericiți? Singurii mai fericiți ar fi probabil cei care se aflau imediat peste linie.

  O fi legea cum o fi, dar asta nu înseamnă că trebuie să-mi și placă sau nu pot cere schimbarea ei.

  În ceea ce privește simțul moral, care simț moral? Că dacă e să ne gândim la Sparta și al său sistem… cu care nu sunt neapărat de acord, ci doar îl pomenesc aici.

  Partea cu ipocrizia nu prea am înțeles-o.

 80. Liora

  Cristian, nu doar partea cu ipocrizia nu ai inteles-o. Din pacate nu ai inteles absolut nicio parte!

  Imi vorbesti de cat de incomozi sunt pantofii, de Sparta si de proful de baschet….m-ai pierdut, nu am energie si timp sa fac acum abecedarul, imi pare rau.
  Imi vine sa plang de cata ignoranta exista-n societatea romaneasca, serios 🙁 Aia cu schimbatul legii asteia ´´proaste´´ e de top…

  i rest my case.

 81. Cristian

  @Liora: ori poți să porți o discuție, fie și în contradictoriu, ori nu poți. Dacă ai ceva de zis, vino cu argumente ca lumea, nu cu prostii de genul „n-am energie” sau alte fițe. Și ăla nu era un prof, ci un antrenor de la un club sportiv. Dacă ar fi fost un profesor de la școala mea mi s-ar fi părut și mai și.

  Eu sunt pentru crearea unei lumi mai bune și ajutarea semenilor, dar nu cred că a impune asta cu forța e cea mai bună opțiune. Poate că patronul acelui local nu are bani și timp pentru a investi în facilitățile necesare persoanelor cu dizabilități. Și da legea aia e proastă pentru că dacă mâine poimâine îmi deschid și eu o cârciumă și n-am chef să-i văd mutra unuia, legea aia mă va opri să-l dau pe ăla afară. Nu mai vorbesc de faptul că va trebui să strâng mai mulți bani pentru toate amenajările astea până să-l deschid. Statul nu trebuie să intervină în aceste chestiuni. Dacă ne dăm capitaliști, să fim până la capăt.

  Acum cred că am înțeles chestiunea cu ipocrizia. Te agiți și lași impresia că lupți și ajuți persoanele cu dizabilități, dar când e vorba să pui osul la treabă și să-i educi pe ceilalți făcând abecedarul cu ei, brusc o lași baltă. Sau poate o să mă luminezi și-o să mă scoți din ignoranța în care stau.

  P.S. Ca să fiu sigur că de data asta m-ai înțeles: dacă mi-aș deschide bodega aia aș lăsa să intre și persoanele cu dizabilități.

 82. Liora

  Inca o data, Cristian: imi pare rau, dar vorbim din lumi diferite. Serios, n-o lua personal. Nu putem avea o discutie in contradictoriu pentru ca eu consider argumentele tale absolut pe langa subiect.Irelevante adica. Ma obligi sa ma repet si prefer sa o las balta.

  Si te rog foarte, foarte tare sa nu ma judeci si sa nu-ti dai cu parerea neintrebat despre actiunile pe care tu presupui ca le-as face. Nu e corect, nu ma cunosti, habar nu ai cine sunt. Este? 🙂

  PS- ok, asta inseamna ca ai alege sa nu discriminezi PE BAZA de boala. Foarte bine.

 83. D-ra, sunt de acord cu tine intr-un singur aspect: articolele pe subiect sunt senzationale. Dar, din fericire, au tot dreptul sa fie asa. E un caz “senzationalist” Imi pare rau, dar punctul tau de vedere nu e deloc in ton cu titlul blogului. Adica gandesti tu dar gandesti cam stramb. Pentru ca “nu e tot aia” sa discriminezi o categorie sociala defavorizata sau sa interzici accesul intr-un club unei persoane minore. Minorii au restrictii in exercitarea unor anumite drepturi sociale. Si cu bun motiv. Nu raspund pentru faptele lor decat in cazuri speciale.

  Cred ca un club are dreptul sa-si selecteze clientela din motive cum ar fi: varsta, tinuta, comportament (violent sau alcoolic) iar pana la urma chestiile astea sunt in beneficiul bunei desfasurari a activitatii respectivului club. Insa tot discriminare e si tratarea femeilor cu “gratuitati” la intrare insa ei le numesc oferte speciale iar noi barbatii le acceptam pentru ca deh cine nu doreste mai multe femei intr-un club. Deci pana la urma cadrul exista dar oportunitatea legii revine opiniei publice. In cazul din Heaven opinia publica s-a revoltat. a fost o reactie emotionala fara legatura cu titlul sau continutul senzational al articolelor ci pornind de la fapta in sine. Cu ce drept ar decide un bodyguard cum s-ar simti o persoana in scaun cu rotile in acel club. Vad aceeasi atitudine si in unele comentarii (ce-ar cauta aia acolo) care sustin ca femeie aia n-are loc printre oamenii normali, ca mai mult ca sigur s-ar simti penibil ca nu poate dansa, ca i-ar stanjeni pe ceilalti clienti. Eu chiar nu cred ca TOT publicul de-acolo e debil si lipsit de sensibilitate. Nu frecventez locul dar mi se pare stupid sa catalogam din start astfel. Cel mai probabil ca ar fi starnit niste reactii de curiozitate/uimire si atat. Pana una alta acolo danseaza pipite pe bar si se plimba sampania cu artificii. Cine are timp sa se holbeze la un caz special?

  Exista o multime de discriminari pe lumea asta: exista profesii care cer o anumita conduita, exista meserii care cer o anumita constitutie fizica. Se cere implinirea unor conditii de inaltime sau de greutate sau de IQ sau de aspect fizic, dar toate sunt in baza unei logici si al unui bun simt. Unde e bun-simt-ul in povestea asta? Scuzele cu spatiul stramt si aglomeratia nu functioneaza: intrarea e mai ingusta dar locul se largeste dupa. Un scaun cu rotile nu e un vagon de tren iar clubul nu e ticsit in fiecare seara si nici in toate colturile sale. cred ca femeia si-ar fi gasit un loc de unde sa admire peisajul.

  Si mai e o chestie mica precum legea.. poti sa o incalci dar suferi consecintele.

  Iar cei ce se simt “discriminati” vestimentar… pot foarte bine sa se planga-n media si sa ceara ajutor comunitatii.. Ar fi aiurea sa le spun ca e stupid sa intre intr-un loc in care nu sunt bineveniti, nu s-ar simti confortabil etc. Doar e o chestiune de principiu. Sa-si spuna of-ul si poate se schimba ceva.

 84. @Cristian – daca te-ai fi obosit sa citesti argumentele din comentariile de mai sus nu mai urlai in gol pe aici.

  La toata lumea 1+1=2 doar tie iti da 8 si la copila 3.

 85. Valeriu

  Astăzi am vazut în metrou un tricou cu un mesaj super tare. “The only disability in life, is a bad attitude” :))

 86. Cristian

  @Trotineta: nu am citit toate comentariile. Dă și tu niște link-uri către cele relevante. Până una, alta, dacă e vorba de legea atât de mult invocată dă-mi voie să-ți spun și ție că mi se pare absurdă. Toți, absolut toți oamenii avem niște preferințe pe care mi se pare normal să ni le putem exprima chiar dacă asta îi va calca pe câțiva pe bătături. Dacă nu-ți convine că cineva nu te place, îi bați obrazul și asta e, dar nu te apuci să-l dai în judecată. Faptul că unii sunt bulangii nu înseamnă că trebuie să scoatem o lege care să-i afecteze pe toți. Nu îndrepți un rău, făcând un alt rău.

  Stai liniștită că mai sunt și alții cărora nu le dă chiar 2.

  P.S. Pentru cei care cred că legea e mereu bună: sunt tare curios ce părere aveți despre legea privind interzicerea minaretelor din Elveția.

 87. Diana

  Great article, in sfarsit! MULTUMESC!

 88. Octavia

  “Şi în termenul “clientelă” intră TOATĂ lumea, potenţiali clienţi, din moment ce nu vrem să facem discriminări şi să ne împărţim pe categorii cu sau fără scaun cu rotile.”

  draga, te contrazici singura: esti blonda si nu gandesti.

 89. Valeriu

  Tot sirul asta de comentarii e ca o beție reușită, să vedeți și de ce: 😛
  la început fiecare vorbește cu cel de pe lângă el, după cîteva rânduri vorbesc pe rând unii și ascultă restul. Iar spre sfârșit când lumea s-a amețit bine de tot, vorbește toata lumea și nu ascultă nimeni. :))

 90. Ovidiu

  Miruna, te citesc cu placere de cateva luni, nu te-am comentat niciodata. De data asta nu-ti impartasesc opinia.

 91. Bineinteles ca presa a vrut sa exploateze subiectul. De fapt lucrurile sunt foarte simple.

  Din declaratia “fostei miss” (chiar conteaza ca a fost miss?) bodyguardul i s-a adresat in felul urmator: “IMI PARE FOARTE RAU, clubul este plin, nu are voie domnisoara sa intre inauntru”. Ca ea a vrut pe urma sa para senzationala, e alta treaba..

 92. Cristian

  @Liora, @Trotineta: dacă ar fi să rezum într-o singură frază parerea mea despre legea aia și scandalul ăsta, ar fi că dragoste cu de-a sila nu se poate.

 93. micky

  Eu personal am fost sfatuit sa postez acest anunt” Societatea isi rezerva dreptul de a-si selecta clientii!” la intrarea in restaurantul pe care-l administrez tocmai din cauza unui grup de scandalagii care mi-au facut probleme. Mentionez ca am fost informati ca nu mai trebuie sa-i servim si sa anuntam imediat politia. Situatia care face mai sus subiectul acestei discutii eu chiar o vad ca pe o discriminare, si nu a-si putea trata clientul cu dizabilitati,de alta culoare, etc diferit pe baza acestui anunt. Acum depinde de fiecare ce intelege, si cum se comporta!

 94. cri

  si blondele gandesc…dar cateodata cam prost! tu insati ai scris un articol plin de discriminare, deci nu vad ce rost isi are exclamatia de la incepututl articolului…cel putin legat de faza cu studentii straini…”bagat pe gat”??? /:)

 95. cri

  e prima data cand citesc…”minunea” asta, dar singurul meu sfat este acesta: tine-te, mai bine, numai de poezii si de relatari cu blonde, foarte important, abtine-te de la a-ti mai da cu parerea, pt ca…nu mai zic.lasa-l pe cristian tudor popescu sa critice, pt ca emeseria lui, tu ai alta meserie si nici nu se cade o asemenea atitudine de barfa si discutii degeaba…ai atitudine de oportunista, cand spui ca ai fi initiat o miscare pro-nush-ce si ai fi intors toata situatia in favoarea ta. daca pretinzi ca ai tinuta morala in soceitatea asta, fa ceva sincer, dezinteresat, in beneficiul real al societatii.bine ca asteptii ocazii pt favoarea ta…te-ai gandit sa dai vreodata meditatii gratuite la engleza sau ceva la un copil amarat? intr-o ora in care iti administrezi inutilul asta de blog ai putea face ceva cu adevarat util – sa ajuti la educatia unui copil, sa il scoti din necazul oprobiului de mai tarziu…e si ultima data cand ma mai vezi pe-aici 🙂

 96. @cri: da’ tu ce-ai făcut pentru beneficiul real al societății?

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 328 queries in 0.659 s