Să te uiţi şi-n gura CUI vorbeşte

Prin natura şcolii pe care o fac şi a profesiei pentru care mă pregătesc, văd destul de multe guri. Unele mai jegoase ca altele, credeţi-mă pe cuvânt, fără detalii auxiliare.

Doar că cea mai importantă lecţie pe care ar fi trebuit s-o-nvăţ din primul an e că nu întotdeauna gurile murdare sunt cele mai împuţite. Ştiţi? Aşa că, în ultima vreme, am din ce în ce mai multă grijă cu cine şi despre ce subiecte vorbesc. Am tot mai multă grijă ale cui păreri le cer, fiindcă oamenii judecă şi atunci când dau sfaturi. Am tot mai multă grijă ce informaţii împărtăşesc, fiindcă oamenii sunt răutăcioşi chiar şi atunci când n-au nimic de câştigat.

Ce relevanţă are în sistemul meu de valori şi ce pregătire pentru a-şi da cu părerea sunt principalele, dacă nu singurele criterii după care mai pun întrebări. Şi atunci când intuiesc o anumită poziţie, oricât de bine intenţionată, prefer să evit a o ilustra. Sunt lucruri pe care le iau mult prea personal. Sunt critici care mă rănesc. Şi sunt cuvinte spuse ca fapt divers, întoarse ca un bumerang împotriva mea. Sunt atâtea moduri în care poţi transmite un mesaj!

În final, sunt oameni. Şi judecă. De asta, cel mai bine e să te fereşti. Indiferent de ce nume poartă.

La şcoală ne-au mai învăţat că tartrul e mai periculos decât o carie. Chiar dacă nu e aşa de urât. În viaţă, unii oameni sunt mai toxici decât alţii. Haideţi să ne spălăm mai bine pe dinţi. Şi să nu mai cerem păreri de la alţii.

*Acesta e un post în care sunteţi liberi să vă regăsiţi. Dar nu mă întrebaţi niciodată de el.

Articolul anterior

Mă deprimă şi pe mine

Articolul următor

Iubirea mea e o convingere

12 Comentarii

 1. Ai dat un sfat demn de urmat “Şi să nu mai cerem păreri de la alţii.” Am constatat asta de foarte mult timp, dar chiar și după ce știam tot am mai făcut anumite greșeli deoarece cred eu că un om se poate schimba. Nu prea se schimbă…Sper să nu mai repet aceleași greșeli :))

 2. Am senzaţia că onlineul ăsta, pe care noi îl iubim, promovăm şi respectăm, ne aduce în preajmă mult mai mulţi oameni răi decât buni. Şi cred că ai dreptate, să nu ne mai uităm în gurile celorlalţi e cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru propria noastră dantură. Nu mai scrâşnim atât de mult din dinţi. 🙂

 3. Roxana, intotdeauna dupa ce inveti o lectie, imediat ai impresia ca o stii atat de bine aplica! Iar cand dai inca o data examenul… in fine, sa fim optimisti! Eu tin pumnii, tu tine-ma la curent.

  Corina, eu nu cred ca online-ul e de vina. Oamenii, indiferent cat de conectati. Noi. Caci pareri avem cu totii 😉

 4. Daca simti ca esti judecata pentru ce gandesti si ce spui, iti recomand clipul ASTA

  Mi se pare…”relevant”

 5. Victor

  Dar unde ai invatat sa scrii asa? Cu fraze. Scurte. :)))

 6. Dar de ce ai nevoie de sfaturi de la altii?

 7. Lasand la o parte filozofia, iti marturisesc ca de multe ori m-am intrebat cum pot medicii stomatologi sa isi faca meseria … Ma refer exact la aspectul de care vorbesti … Trebuie ca aveti o putere de abstractie exersata asiduu …:)
  Interesanta precizarea profilor tai cu privire la nocivitatea tartrului/cariei. Incredibil cata filozofie sta in treaba asta stomatologic-gaunoasa:)

 8. Eu cred ca trebuie sa ne dezvoltam o abilitate de a folosi parerile ( rele sau bune, indreptatite sau nu) in folosul nostru. Suntem prin natura noastra predispusi la a cere pareri pentru ca in fond asteptam un raspuns pe care fie il inducem prin intrebare fie il asteptm cu sufletul la gura.
  in final reactia poate fi ” asa ma gandeam si eu” , ” du-te ba la furat d-aici ” , ” mda mai ma gandesc” …etc .
  Concluzia ar fi ca parerile si sfaturile e bine sa le ceri, nu neaparat sa le urmezi

 9. Simona

  Cata dreptate ai! Eu una m-am lecuit de toti si de toate dupa un an de stat cu soacra’mea. Acum stau iar cu ea, pana elibereaza proprietarul apartamentul pe care eu si iub l-am cumparat cu greu prin prima casa…e impropriu spus ca l-am cumparat, e al statului…are ipoteca pe el.
  in fine, trec destul de bine peste rautatile zilnice si peste minunatele sfaturi pe care eu nu pot sa le aplic si in consecinta sunt o nesimtita. daca cumva nu esti al curent cu noile sfaturi in materie de nutritie iata ce mi-a zis soacra’mea ieri, cica “branza cu rosii ingrasa enorm de mult, ca o sa ma fac cat o vaca daca mananc asa ceva. de ce nu mananc pilaf de gasca facut de ea??”

 10. Lavinia

  Tare mi-ar placea sa iti pot urma sfatul, dar cand esti hipercomunicativ (ca mine), te mai trezesti vorbind si aiurea…

 11. morbo

  ce-i daca te judeca? trebuie sa fii nesimtit si sa nu-ti pese.

 12. Oliwer

  “Am tot mai multă grijă ce informaţii împărtăşesc, fiindcă oamenii sunt răutăcioşi chiar şi atunci când n-au nimic de câştigat”

  Ai grija la ce informatii impartasesti in scris sau prin vorbe, nu pentru ca oamenii sunt rautaciosi, ci pentru ca, cuvintele sunt creatoare, ele au ca sursa gandul.
  Daca cineva este rautacios cu tine e pentru ca tu ai creeat (atras) situatia. Daca cineva e bun cu tine e ptr ca tu ai creeat aceasta oportunitatea.

  Viata ta este suma alegerilor tale.
  Minunat, nu ? 🙂

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 148 queries in 0.156 s