De ce îmi plac specialiştii

Fiindcă sunt singurele persoane pe care poţi cu adevărat da vina când ceva merge greşit. Fiindcă sunt cele mai în măsură persoane la care să întrebi ca să te asiguri ca asta nu se va întâmpla. Să meargă ceva greşit. În concepţia mea, modelul lumii ideale, a unei societăţi perfecte se compune din specialişti.
Dacă mă doare degetul mic de la piciorul stâng, mă duc la specialistul în degetul mic de la piciorul stâng. Da’ ăla, domne, să fie atâta de specialist, încât să mă repare îndată. Dacă mă doare urechea dreaptă să mă duc la orl-istul de dreapta, înţelegeţi ideea. Nu ştiu cum ar fi cu stomatologii în cazul ăsta, că şi acolo, chiar dacă e o singură gură, există 4 cadrane. În fine..
Nu fac parte din acea categorie de persoane care vede inutil a consulta specialişti a căror muncă teoretic o poţi presta şi singur. De genul: stilişti vestimentari, designeri de interior, hairstilişti, etc. Fac parte doar din acea categorie de persoane care se zgârcesc să facă asta. Cred că e Ardealul din mine.
Însă există situaţii în care mi-aş dori să am pe cineva care să-şi bată capul în locul meu. (În “the 4hours work week” tocmai am ajuns să citesc faza cu asistentul personal pe care şeful îl punea şi să se enerveze în locul lui. Mie mi-ar trebui un sclav din ăsta care să obosească în locul meu. Şi de restul mă ocup eu!)
Şi exemplul cel mai bun, de la care am şi pornit scrierea acestui articol, este brokerul. Când vrei, domne, să faci o treabă cu banii tăi. Să îi investeşti, să îi economiseşti, să îi cerşeşti. Ştiţi câtă muncă e să alergi pe la toate băncile, să aduni oferte, apoi să încerci să le înţelegi şi ulterior, când ai reuşit, să nu te poţi hotărî? E ca şi când ai merge la doctor, dar te-ai apuca înainte de învăţat medicina. Cam asta e.
Ce poate face brokerul pentru tine? Judeca. El poate judeca. Şi îţi poate prezenta problema pe toate feţele ei. Îţi poate face simulări. Însă, în final, alegerea îţi aparţine.

Singura chestie care am înţeles că trebuie verificată e felul în care brokerul e plătit: de instituţia care acordă creditul sau în funcţie de câte credite acordă? Ca să nu fie tentat să „sugereze” anumite direcţii… În rest, serviciul acesta de consultanţă e absolut gratuit, indiferent dacă accesezi creditul pintr-un broker de credite sau prin instituţia bancară. Dar mai multe detalii aflăm în lecţia de astăzi, la ora 5 pe şcoaladebani.ro .

Concursul expiră luni, 21 noiembrie, deci să-i dăm bice, zic! În dreapta, în sidebar, e widget-ul unde mă puteţi vota. Zilele trecute am urcat la un moment dat pe locul 2, ceea ce era foarte aproape de primul!!! Deja simt mirosul victoriei. Please, help! Să facem blondele vedete!

Articolul anterior

Pierzând ceva, se face loc de altceva mai bun

Articolul următor

Follow up: perechea de adidaşi

11 Comentarii

 1. O Stea

  Succes!

  Dar sa nu uiti niciodata ca viata inseamna progres, nu profit.

 2. Progresul implica profit. Insa profitul presupune sa ai si timpul de a te bucura de el. ALtfel, din punctul meu de vedere, nu mai e profit.

 3. Succes,copila blonda! Am visat azi-noapte ca ne-am intalnit intamplator. Tu erai cu parintii tai si eu cu ai mei…dar ne-am recunoscut!Desi nu ne-am vazut niciodata :))) Eu zic ca e de la cate postari citesc din urma…ca te-am gasit doar prin august!:P

 4. Maria

  Buna, Miruna! Vreau sa te votez, dar care e nota maxima, 1 sau 5? Stiu ca firesc ar fi sa fie 5, dar am cunoscut mai multe sisteme de notare si de aici confuzia 😀 Bafta!

 5. Valeriu

  Oh well 🙂 un specialist știe din ce în ce mai mult despre din ce în ce mai puțin, eu vreau să știu din ce în ce mai mult despre din ce în ce mai mult, dar ași spune că mă încadrez la ambele categorii în egală masură. Îmi place să îmi rezolv singur problemele chiar dacă nu mă pricep sau nu mă descurc deloc la început, dar învăț lucruri noi, iar la învățat lucruri noi nu vreau să fac economie. :)) Desigur sunt și chestii pe care detest să le fac deși la care se pricepe oricine, de exemplu stat la rând pentru depus acte sau alte balarii birocratice. Aici dau bani oricât numai să nu știu cum arată un ghișeu. Apoi sunt profesii și activități ce nu pot fi substituite prin cunoștințele generale, aici obligatoriu trebuie consultat un specialist. Oricine știe să ia un calmant dacă îl doare capul, dar până la a prescrie o rețetă e cale lungă drum de fier. La fel și în domeniul financiar. Până la urmă doi specialiști buni îți trebuie în viață, un medic bun și un contabil deștept.

 6. Anca, dar vad ca recuperezi, nu gluma! Daca am ajuns si in visele tale, inseamna ca devin periculoasa :)))

  Maria, 5 e nota maxima. De fapt, asa cred 🙂 Merci mult!

  Valeriu, buna vorba de final! 😀

 7. Valeriu

  Oskar Schindler din Schindler’s List, “you need two things in life, a good doctor and a wise accountant”. Este personajul meu preferat din toate filmele…ever. Nu ca om ci ca idee. Contabil am, doctor îmi mai trebuie, psihiatru cred că ar fi cel mai “up to the task” :))
  Și să nu zici că nus din filme, contabilul meu tot evreu este. :)) Psihiatru ziceam…. 😛

 8. Maria

  @valeriu: Ce-mi mai place mie de tine, Valeriu! Esti mare comentator pe blogul Mirunei. Ce bine mi-ar prinde si mie cineva ca tine pentru blogul meu 😛

 9. Valeriu

  @Maria, culmea ar fi să ajungă comentatorul mai celebru decât bloggerul. :)) Să vină lumea pe blog să citească ce a mai comentat cutaricâ. :)) Cât despre blogul tău, nu îl stiu și nici la rubrica website nu l-ai trecut.

 10. Maria

  @Valeriu: Eu sa stii ca te citesc =))
  Pai blogul meu este deocamdata in stadiu de proiect, dar cand il voi arunca in valuri (in curand), voi lupta pentru atentiile tale 🙂

 11. Maria

  Scuze, Miruna, pentru manifestarile astea repetate de simpatie fata de Valeriu, dar sa stii ca nu sunt tocmai offtopic, adica el chiar este specialist in comentarii 🙂

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 147 queries in 0.389 s