Cum să nu iubeşti statul german!

Urmează o poveste adevărată, vă rog luaţi loc şi trimiteţi toate obiectele ascuţite cât mai departe. Pentru că s-ar putea să aveţi instincte de luat câmpii…

Am un prieten care a plecat de curând din ţară. În Germania, la o fabrică de proiectare de la Audi (sper să nu mă-nşel, oricum nu asta e relevant). Băiat tânăr, isteţ, vorbitor de germană la perfecţie, cum se poartă acolo în Sibiu, pe strada noastră. A fost la interviu, a luat job-ul. Salariu: 3000 de euro.

Toate bune şi frumoase, doar că birocraţia germană nu îi dădea voie firmei respective să-l anagajeze fără acordul Forţelor de Muncă germane sau ceva autoritate din asta şmecheră. Care ce credeţi că a zis? Că e de acord să-l angajeze pe românul nostru cu o singură condiţie: să îi crească salariul cu 400 euro. Adică, în loc de 3000 să îi dea 3400. Pe motiv că omul e la început de drum, singur printre străini şi are nevoie de tot confortul. Nu să se streseze din pricina banilor.

Să vezi şi să nu crezi!!! Adică, statul român nu mai ştie cum să-şi jecmănească cetăţeanul, iar statul german nu mai ştie cum să-l ajute. Atenţie: indiferent de cetăţenia lui. România îi jecmăneşte pe români, Germania îi susţine pe români. De fapt, irelevant că-s români. În ambele cazuri.

Oricum, sesizaţi paradoxul? Şi cretinitatea în care ne-nvârtim?

p.s. Una peste alta, mă bucur mult pentru el, căci e un tip care poate pe capul lui şi poate multe. Nemţii au avut cap să vadă. Românii erau prea ocupaţi. Oare cu ce…

Articolul anterior

Cum să scrii un text la comandă

Articolul următor

“Lupta cu cancerul e demult câştigată”

28 Comentarii

  1. Alina Ionescu

    Ma tot uit in jur sa vad unde scrie si mai clar “Loc de dat cu capul”…

  2. Asta pe de o parte, ca pe de alta, nu stiu daca ai observat, dar oricate scoli ai avea facute aici, oricata experienta, oricand exista cineva proaspat intors in tara si cu 0 experienta, dar a carui parinte l-a trimis la mama naibii la studii si cu care a cheltuit o avere… si, din pacate, doar foarte putini dintre ei stiu si altceva in afara de a-si ridica suuuuuuuuuuuuuus nasul…

  3. Oa! România actuală chiar merită părăsită, mă seacă cei care vin cu texte în genul: “Nu părăsesc țara pentru că vreau să o fac mai bună pentru copiii mei”, etc.

    Pe bune, singura soluție ar fi să ne ocupe alții mai capabili, poate chiar vecinii maghiari.
    Să fim cu totul asimilați de o națiune capabilă, să fim puși la muncă și disciplinați. Și dacă nici atunci nu vom fi în stare să ne redresăm, merităm să dispărem cu totul de pe fața pământului.

  4. o situatie fericita.
    bravo lui! ce pot zice?

  5. stii si tu ca asta e rezultatul a 20 de ani de guvernare IMPOTRIVA PROPRIILOR CETATENI !!!o guvernare care n-a urmarit altceva decat umplerea buzunarelor clientelei politice.
    ca asta s-a realizat prin “matusa Tamara” sau prin “80 = 170”, n-are nici o importanta, cata vreme rezultatul e acelasi.
    restul, “statul apara familia”, “nimeni nu-i mai presus de lege” sunt pur declarative !

  6. Sa-mi dau o palma. Oh wait, mi-am dat.

  7. Valeriu

    Uaaa eram sigur :)) toată lumea a sarit în sus ce bine e la ei și ce rău îi la noi. Cunoaștem diferențele și birocrația germană. Acuma felicitări băiatului pentru asemenea job. Insă este foarte posibil ca aia 3000 de euro să fie salariul brut scăzând taxele care sunt maricele, baiatul să rămană cu mai puțini bani decât este specificat în lege pentru încadrarea lui, prin urmare au obligat angajatorul să îi suplimenteze cu înca 400. Legea e lege. 🙂

  8. teo

    am dat recent peste un documentar f tare…economical crash of argentina…pe youtube.. e in 12 parti…si am ajuns la concluzia ca se potriveste de minune la ce se intampla si la noi.practic e acelasi tipar aplicat un pic diferit si sub alt context. aici e linku la prima parte.celelalte parti le gasiti in continuare…http://www.youtube.com/watch?v=rH6_i8zuffs…petra sper ca esti bine…citesc regulat blogu si ma bucur ca am ocazia sa imi alin un pic doru de casa citind scrierile tale, te poop si sper sa apuc sa te vad in viitor..

  9. In Olanda studentii care lucreaza part-time pe langa salariul pe care il primesc de la angajator mai primesc o suma de bani de la stat (parca 400 euro) si dreptul de a calatori oriunde in tara gratis (fie ca e transport public, tren sau autocar)…

  10. Ah, sunt inconjurata de foarfeci si ace. De ce, de ce nu te-am ascultat sa le inlatur la inceput?
    Romaniaaaaaa, e cineva acasa?

  11. Cam asa este in eterna si fascinanta Romanie! Oare de ce se mai plang unii ca tinerii scoliti in Romania, prefera sa plece din tara? De ce sa ramana aici? Sa faca foamea?

  12. Eu

    Baiatul acesta este un caz fericit. Nici in Germania nu e totul asa de roz, cum a fost pentru el. Eu sunt studenta aici de un an si pe langa faptul ca nu primesc nici un fel de ajtuor ca si colegii mei nemti, fiindca nu sunt cetateana germana nu am nici dreptul de a lucra.In cele din urma am descoperit ca am voie sa lucrez trei luni pe an, dar si acele dupa ce am trecut printr-o birocratie infernala. Nu vreau sa spun ca e mai bine in Romania, dar oricum statul German isi apara cetantenii lui si dupa aceea ce mai ramane pentru restul…

  13. bravo lui, in astfel de conditii sa tot stai si sa tpot muncesti, bravo lui, felicitari pt job!!! cu atat mai mult ma oftic pe cretinism!!! sunt bugetara si astazi, de ex, eu si colegii mei am avut de evaluat in jur de 60 de oameni. la ora 2 pm eram varza de creieri si de atata scris (raport la fiecare pt a intra intr-o anume comisie)…si vreau sa ti mai spun ca am un salariu cu 70 la suta mai mic. Daca nu mi plateam creditul la banca dupa nunta, acum nu aveam nici dupa ce bea apa. Vorba sotului meu, nici asa nu putem sa ne luam nimic, sa plecam si noi undeva, si asa mai departe. un rahat tot sistemul asta, un cretinism inconfundabil…un..un…nu mai stiu ca is furioasa la culme. Si mama, dupa 30 de ani de invatamant, 14 mil salariu.In mana.

  14. psȘ cu plecatul undeva nu ma refeream plecat din tara….inainte ieseam des in oras sua weekuri…acuma, ciuciu!

  15. ps: sunt jamilla, ma scuzi, uitai sa ma loghez de pe blog, ma logai de pe site, ca scriu si acolo

  16. teo

    Radu Panciuc :
    Date: November 11, 2010 @ 12:58 pm
    In Olanda studentii care lucreaza part-time pe langa salariul pe care il primesc de la angajator mai primesc o suma de bani de la stat (parca 400 euro) si dreptul de a calatori oriunde in tara gratis (fie ca e transport public, tren sau autocar)…

    din martie studentii straini care invata in olanda nu mai primesc nimic de la stat, nici transport nici ajutor de studiu( e guvern extremist de dreapta+ criza economica).

  17. teo, 🙂 hai numa’ acasă. Şi ne vedem cu drag.

  18. mo

    word! asa e asa tre sa fie.. pacat ca acasa nu-i :/ macar germania are grija de noi 😀

  19. Vreau sa confirm si eu ce s’a intamplat in cazul baiatului asta este in mod singur exceptia, nu regula. Legea spune ca o firma trebuie sa se dea peste cap de 3 ori pana sa poata angaja un roman inaintea unui neamt. Norocul lui a fost probabil ca Audi chiar a avut nevoie de el si a fost dispusa sa faca presiuni la Arbeitsamt. Sunt extrem de putine astfel de firme.

    Desigur ca in comparatie cu Romania … adica stai asa, nu exista comparatie cu Romania. Insa totusi, nu cred ca e cazul sa ridicam in slavi statul German. Cand am ajuns in Germania acum 10 ani nu m’a ajutat nimeni, si nici nu cunosc pe cineva care sa fi fost ajutat de statul german.

    Iar din experienta iti pot spune ca de regula fiecare Land (chiar si Kreis) isi are propria interpretare a legilor. e posibil sa fi avut noroc si cu un functionar al Arbeitsamt mai de treaba.

  20. Eu ii iubesc si pe germani, pentru felul lor de-a fi, nu numai statul german.

  21. morbo

    lasa, ca statul german nu da din banii proprii aia 400 de euro.
    la noi, spun unii, nu ar mai veni nici un investitor strain daca statul ar impune mai multe decat acum firmelor. si asa sunt unii patroni (prea nesimtiti si care ar trebui sa faca altceva daca singurul mod de crestere al eficientei pe care il vad e exploatarea salariatilor)care stramba din nas la chestia cu salariul minim.

  22. morbo: nu statul german a dat acei 400 euro, ci Audi.

  23. Cristian

    Nu mi se pare ceva chiar atât de spectaculos. Statul german a vrut să se asigure că auslander-ul cu pricina are din ce să se întrețină și nu se va apuca de furat sau cerșit.

    @Radu Panciuc : din câte mi-aduc eu aminte și studenții noștri au niște gratuități în ceea ce privește transportul pe calea ferată și cu mijloacele de transport în comun din orașe.

  24. Romania era prea ocupata cu exterminarea romanilor, cu ce taxe si impozite sa mai puna, etc.

  25. Pai dap:))…dar cum sa nu iubesti si statul roman:))?

  26. morbo

    @stefan pai io ce-am zis? 🙂

  27. @morbo: Pai ai zis ca statul german a dat bani da’ nu din buzunarul propriu. Eu am zis ca nu a dat bani de nici o culoare, Audi a dat 🙂

  28. in toata afacerea asta Romania are de castigat ca ii pune taxe mai mari la saracu salariat

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 182 queries in 0.179 s