Ce au ardelenii de învăţat de la moldoveni

Nu vă aşteptaţi la mare lucru de la postul ăsta, că încă am senzaţia aia de legănat, ca în maşină. Sunt în Iaşi. După un frumos, dar zdruncinat drum cu maşina.

Nu am mai fost pe tărâm moldovenesc niciodată, cel puţin nu cât să-mi aduc aminte. Dar m-a impresionat o chestie pe drum: toată lumea respecta limita de viteză după cum era indicată. De-ţi venea să te dai jos din maşină, în mers. Şi să înjuri creativ, aşa cum neam de neamu’ tău n-a mai făcut-o. Horror.

(E drept, şi pericolele stau la fiecare pas, încrustate în asfalt, sub formă de cratere, sau dinamice şi în galop, sub formă de căruţe ambulante. Atâtea câte am văzut azi într-un ceas nu am văzut în toată viaţa mea, la un loc. Şi echipaje de Poliţie ca ciupercile după ploaie. Sau după colţuri, în funcţie de caz.)

Bravo vouă, aici mai avem de învăţat.  Şi vorbeşte un şofer ardelenesc, cu mulţi kilometri ardeleneşti sub talpă. 🙂 Se poate, domne, şi în România. Se poate.

Articolul anterior

Din inbox citire

Articolul următor

Am găsit primăvara

56 Comentarii

  1. Eu tocmai m-am intors din ardeal si inca sunt socat de bunul simt al brasovenilor. Acel bun simt care in Bucuresti este o specie disparuta. NU mai zic de preturi! Imi e rusine ca sunt bucurestean si treaiesc in aceasta jungla..nu stiu cum e in iasi..dar brasovul m-a cucerit.

  2. acum 5 ani am fost la o inmormantare in iasi, persoana decedata fiind transportata de la bucuresti pana la iasi. horror sau nu, la situatie ma refer pentru ca drumurile sunt,cand am ajuns si capacul de la sicriu a fost deschis, mortul era intors de-a binelea intr-o parte …

  3. haha, nu cred ca in iasi e asa, de obicei. tre sa fie un motiv serios pentru prezenta echipajelor, altfel nu-mi explic.

  4. dada, suna a mit urban

  5. Radarele de pe drumul Moldovei sunt celebre, asa ca nu-ti mai pune problema de ce sunt mai catolici decat papa, participantii la trafic

  6. asta inseamna mai multe radare 🙂

  7. R

    Sincer sa fiu, este doar o aparenta, o intamplare fericita.

    Nu cred ca intr-un oras din Romania se poate da exemplu de o circulatie limitata si in accelasi timp fluida.

    Cum este in Anglia de exemplu, care are un cod rutier de pe la 1900.

  8. Blondo, as vrea sa te contrazic dar inca nu o fac.. vreau sa-mi zici despre ce drum vorbesti tu ca si eu fac Moldova destul de des, deh iubita e d’acolo… dar oameni care sa incalce limita de viteza mai mult ca pe drumul care-l fac eu n-am vazut…

    P.S. Eu merg Bucuresti – Focsani si mi se pare drumul pe care se circula cel mai tare din tara.

  9. am mers pana la Iasi si drumul era k. e drept ca vorbim de 2007. in fine, am fost si buc-carei acum 3 sapt si drumul e de vis negru, dupa cluj. am prins si ninsoare indaratnica, e drept (ca la 30 min dupa ce am trecut noi s-a inchis Mesesul), insa gropile erau prezente fie vreme rea, fie vreme buna. no further comment…

  10. btw, off topic. mi-aduc aminte de un coment postat aici acum o vreme privind barbatii. nu e chiar 100% corect, in sensul ca mai intalnesti si oamenii. exact, oameni. actualul (sot) sta marturie pentru

  11. Ce faci la Iasi?

    De ce mi-e dor in primul rand din Moldova? De ciorbele alea de vita cu smantana. Ah- si sunt si la dieta!
    :(:(:(

  12. Asta e paradoxul la moldoveni: drumuri pline de gropi, unde nu poti sa-i dai talpa, si totusi Politia e la toate colturile. Am mers acum cativa ani pe un drum distrus, dar semnele de curba periculoasa si de incetinire a vitezei erau la tot pasul, in conditiile in care cu mai mult de 20 km/h nu puteai sa mergi.

  13. in Iasi? 😐
    stiai ca somnulescu e din iasi? :))

  14. sa fim seriosi, e clar ca tara noastra are si drumuri bune (un ex -Medias-Sighisoara), dar cu siguranta mai multe sunt groaznice (nu mai zic ce am trait in municipiul medias…plus multe altele…)

  15. Medias Sighisoara e cel mai bun drum din tara.Parerea mea.Iasi-ul e o specie pe cale de disparitie

  16. Oriunde e bine, numai in bucuresti nu 😀

  17. e u oras frumos numai in perioada in care sint studentii acolo…in vacante este pustiu…este plin de monumente…e un oras superb…

  18. Am fost anul trecut, exact in perioada asta a anului pe la mai multe manastiri din Moldova. Se nimerea sa luam de acolo (de pe la portile manastirilor) oameni pe care sa-i ducem la Iasi sau la Piatra Neamt. Vorbeau oamenii aia asa de frumos, despre locurile lor, incat m-as intoarce oricand acolo cu mare placere.
    Anul asta urmeaza Ardealul. 🙂

  19. NU stau sa vorbesc si eu despre soferi, dar iti zic simplu si scurt: NU PLECA DE ACOLO PANA NU VEZI URMATOARELE: Palatul Culturii, Sf Trei Ierarhi, Galata si Casa lu’ Ion Creanga. Mai sunt si altele de vazut, dar astea mie mi se par “bucati de paradis”! Plimbareala placuta!

  20. Daca tot vad ca ati dat-o pe turism recomandati-mi ce trebuie sa fac neaparat cand ma duc in Maramures.

    Sar’mana

  21. si culmea toti bucurestenii injura moldovenii :)…cred ca din invidie…:)

  22. eu am mers cat de legal am putut si tot am primit amenda. 😀 sunt multe radare si cum iti scapa putin piciorul pe acceleratie te prind.

  23. @ artistu, cum sa uiti de Copou? 🙂

  24. Normal ca se poate, numai ca trebuie un pic de vointa si intelegere. Si se pare ca exista. 🙂

  25. Zee

    😀 (Asta sunt eu mandra ca sunt moldoveanca) Sa te bucuri cat mai mult de Iasi. Este intr-adevar superb 😉

  26. Zee

    Si in completare la cele enumerate de artistu eu adaug si o vizita pe inserate la “Rapa Galbena” 😉

  27. Eu tot ultras cu Ardealu raman

    Moldovencele sunt tonomate de ….

    Si se respecta viteza pot ca daca nu o respecti te duci dracu adic nu prea sunt drumuri nu ca e vreo civilizatie extra pe acolo … din contra e mai la tara chiar …

  28. @hot babes, nu stiu de ce exista prostia asta in Ardeal, sincer ma mira ca poti sa zici lucruri de genul despre cei la fel ca tine, pana la urma toti suntem romani
    Auzi la el ca moldovencele sunt tonomate de… de ce ma? ia continua, sunt curios ce prostii poate sa-ti abereze mintea.

    Imi pare rau ca nu poti face diferenta intre Moldovia si Basarbia (nu ca basarabenii ar avea ceva rau)
    Mi-e greata de oameni ca tine

  29. Mortyse

    Hopaaa, in Iasi? Treci pe la un ceai in Sage, la parterul Bibliotecii Universitare! Cu ce treburi pe la noi, blondino?

  30. In ceea ce priveste gropile am senzatia ca Bucurestiul este de departe no. 1 🙂
    Nu scapam de ele orice ar fi; eventual se adauga, insa niciodata nu se repara 🙂

  31. Zee

    Hot babes- De unde stii tu ca “nu prea sunt drumuri nu ca e vreo civilizatie extra pe acolo”, ha???
    Ai fost tu personal in toate catunele din toata Moldova ca sa afirmi asa ceva??? Presupun ca atat poti cere de la cineva care nu e in stare sa puna un .(PUNCT) si o ,(VIRGULA).

  32. !support Zee 🙂

  33. off-topic, nu mă lăsaţi să vă întrerup 😛 :
    am venit prin Vaslui. Aşa a arătat gps-ul. Iar la un moment dat, eram printre copaci, într-o pădure, şi GPS-ul zicea de un sens giratoriu şi o ieşire nu-ştiu-cum. Ce sens, domne, că eram in the middle of nowhere?! :)) Iar săgeţica de pe display o luase şi ea la sănătoasa, nu mai ţinea de itinerar… cât am putut râde!
    doar maşina cred că suferea..

    mulţumesc foarte frumos de sfaturi, sunt la un schimb de experienţă, prin facultate. Mai ziceţi ce mai tre’ să văd înainte de a pleca.

  34. frumos orasul ala vaslui :))…pai poti sa vezi in iasi….bojdeuca lui creanga…gradina botanica….care cred ca e cea mai frumoasa din tara…si rapa galbena…:)…iar dupa vaslui la 10 kilometri Podul Inalt…:)

  35. @Aomnulescu alea am zis cele mai importante – dupa care mai urmeaza Copoul, Bolta Rece, casa Dosoftei, etc. 😉

  36. pai gps-ul a luat-o razva…ca acolo e in punct magnetic ciudat…ca la Bacau….chiar linga releu…nu mai stiu exact in care viraj….daca lasi masina pe liber…urca singura la deal…e o iluzie optica…si o chestie mai ciudata…parca pe linga parcarea aia cu statui

  37. Mortyse

    Asta cu urcatul masinii la deal de una singura se intampla si in Iasi, in drum spre Bucium. (PS: se merita un drum pe platou la releu, daca vrei sa vezi cum arata Iasul “la picioarele tale”)

    HotBabes, darling, Iasul iti face reverenta si iti arata usa. Fiecare zona geografica are uscaturile ei. Si Ardealul te are pe tine. Dar asta nu ma va face sa spun ca ardelenii sunt niste mitocani si niste prosti.

  38. @mortyse…da corect acolo pe Bucium (eu de iasi stiam)…dar cica mai este un loc in tara unde se intimpla ceva asemanator…undeva pe la Bacau…dar nu stiu exact..:)…se mai vede frumos si de la motel de sus 🙂

  39. Geo

    Pai că respecta viteza limita nu e neaparat un lucru bun, asta nu-i face soferi mai buni, ci doar mai precauti. Da, precaut nu inseamnă bun. (asta venind de la un moldovean la origini 🙂 )

  40. ma (care e cazu’, in functie de comentariile de mai sus), nu va mai luati de moldoveni. bucurestiu’ e dusmanul, nu uitati. ma si distreaza atitudinea miticilor fata de moldoveni, si-o gasit pe unii fata de care sa se simta superiori.cand de fapt sunt superiori doar la furat.

  41. chestia cu urcatul masinii singure se intampla si la noi la Sibiu, la Paltinis…ce noi sa fim mai prejos ca moldovenii???

  42. Mortyse

    @IronMaiden 🙂 – daca ar fi dupa mine, as vrea sa vad Sibiul si Iasul infratite.
    Apropo de minusuri… Chiar credeam treaba ca pe la noi prin Moldova se asculta cel mai mult manele. Asta vara, cand mi-am facut concediul pe la voi pe-acolo m-am ingrozit, zau de cate manele am putut sa aud, si unde mai pui ca in Vasile Aron era si o discoteca dedicata genului… Chiar la asta nu ma asteptam de la Sibiu, dar…se pare ca se poate.
    La urma urmei, marlandezi sunt peste tot.Important este insa ca sunt si oameni de bine. 🙂

  43. Măi degeaba, ca ardeleancă nu am ce spune decât:
    “Ardealu-i fruntea!” 🙂 🙂

  44. Si am putea invata sa facem si strazi. Ca am auzit ca-s a dracului de drepte in Moldavia.

  45. Sunt un moldovean in capitala dar cand aud chestii de genul “bucurestiul e dusmanul” ma dau bucurestean. La fel cum bucurestenilor le spun ca sunt moldovean. Chiar nu se poate trece peste?

  46. Mortyse

    Hai, hai, stai linistit, nu-s chiar asa drepte. Au si curbe, au si gropi…

  47. Gabi bine ca nu ai numere de provincie la masina ca e nasol de tot…am patit eu,..si cind mergeam cu masina de servici puteam sa fac orice timpenie ca nu claxona nimeni ca aveam numere cu B…cu masina mea…numai injuraturi luam…si mergeam legal…bine in limita bunului simt…

  48. Nu comentez drumurile “netede” ca in palma pe care ai umblat si nici viteza “supersonica” cu care te-ai deplasat (au avut grija sa o faca Mondenii ieri,cu hazul lor debordant), in schimb iti dau o lista de locuri pe care trebuie sa la vizitezi la Iasi.Orasul nu ar insemna mare lucru fara COPOU.Nu stiu daca mai circula tranvaiul.Daca da,urca-te in el si in ritmul rotilor de tramvai purcede la o plimbare prin vechiul oras, fara masina si JPS. Viziteaza Casa memoriala M.Sadoveanu, Gradina botanica, Teiul lui Eminescu si Muzeul Eminescu din Copou, apoi fa o plimbare prin sala “Pasilor tacuti” din Institutul Al.I.Cuza, unde poti admira lucrarile marelui pictor Sabin Balasa, iar daca treci pe acolo si nu sunt ore de curs intra si in Aula.Nu poti sa nu treci si pe la Bojdeuca lui Creanga, alaturi aflindu-se si un muzeu, pe care trebuie sa-l vizitezi.Si ar mai fi inca citeva case memoriale de , dar pentru o prima vizita este sufizant .Frumusetea Iasului vechi este ca ,odata ce l-ai vizitat, nu poti sa-l uiti si nergresit vei reveni sa-l revezi, iar atunci o sa poti vizita si alte muzee si case memoriale si …renumitul cimitir ETERNITATEA.

  49. iulia

    Tot caut momentul sa-mi fac debutul cu comentarii pe blogul tau ( pe care il citesc zilnic de cateva luni)…si simt ca acum e momentul. Sunt moldoveanca si locuiesc de 5 ani in Sibiu.Din experienta proprie pot spune ca fiecare zona are minusuri si plusuri.Personal vreau sa ma concentrez pe partea pozitiva( cel putin cat mai sunt tanara):)

  50. Ce aveti cu oamenii?…fiecare cu accentele. Di tati

  51. Tamias

    incep prin a spune ca sunt un ardelean 100% in inima moldovei (fac facultatea la Iasi)
    Am citit doar titlul si risc prin a raspunde fara sa citesc restul : “NIMIC”!

    Indiferent ce ai scris tu acolo nu o sa ma convinga de contrariul .. sunt sigur ca sunt niste chestii foarte minimale, banale ..si care nu pot conta in imaginea de ansamblu a regiunii asteia

    Si mai subliniezi ca ai zis moldoveni in general .. si asta include toata regiunea moldovei .. nu ai zis ca uau ce frumos e nu stiu ce orash sau etc .. sper ca nu invoci motive de-astea 🙂

    Acum o sa citesc si eu postul 🙂

  52. Tamias

    ok .. acum ca am citit
    rectific in postul anterior :
    “sublinieZ”*
    si “imaginea de ansamblu a oamenilor regiunii acesteia”

    Si da, raman la parerea ca e o chestie prea minimalista ca sa o invatam (tine cont ca pe drumu dintre Bacau si Iasi (aproximativ 120-130 de km cred) gasesti cel putin 4-5 radare la orice ora din zi …asa se justifica viteza mica (cunosc pe pielea mea ..)
    Iar o chestie facuta cu forta nu e de ridicat in slavi
    Cat despre politisti ..sunt foarte irascibili si excesiv de absurzi in muuulte situatii.

    Cu astea fiind zise … bine ai venit in Iasi 😉 (orashul e foarte ok 🙂 )

  53. Probably Me

    O chestie pe care o are Iasiul -spre deosebire de alte orase mari precum Sibiu de exemplu: spitale in care doctorii sunt mai mult decat excelent pregatiti!!! Iubesc orasul asta si de cate ori plec in vacanta, abia astept sa ajung inapoi acasa la mine. Pana si aerul miroase diferit aici.

  54. Totu’i diferit in Iasi.Nu treci in Moldova,treci in o replica reusita a occidentului 😉

  55. io

    amu, daca mai iesti in iasi, lasa-mi un semn si iti fac un tur al barurilor.
    toti distrusii zic de bojdeuca de parca ar fi catedrala din ulm(cea mai inalta). wtf?
    pi urma parcurile. din astea sunt peste tot in tara, iar capitala nu duce lipsa de asa ceva, doar ca acolo sunt mai multi tigani.
    ci-mi place mie la orasul asta? primavara pe copou, cand e full de studente mai mult dezbracate decat imbracate. ea ma intelege, ca doar sunt si eu om.
    ceau!

  56. drumul de la Bacau pana la Bucuresti este impecabil…. doar drumurile prin sate sunt multe din ele praf.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 238 queries in 0.230 s