Cât de eco eşti

Nu ştiu cât de eco sunteţi voi, frumoşilor, da’ eu ştiu sigur că  sunt mai mult nu decât da.

Adică, laptopul meu merge non-stop, boxele primesc curent indiferent dacă le folosesc sau am căştile, toate veiozele îmi zac în priză (am o grămadă din ambele) şi nu-mi place să opresc apa până mă săpunesc la duş (mi se face frig rău). Faptul că nu arunc biletul de autobuz pe jos şi-l transport până la cel mai apropiat coş de gunoi nu mă face deloc eco. Asta e ceva normal. Nici faptul că îmi duc gunoiul legat şi îl arunc pe ţeavă nu spală din păcate. Pentru că e la fel de normal, chiar dacă, din ce în ce mai rar.

// [ Am un scurt episod de relatat, cam de pe la începuturile mele în capitală: eram la metrou, eu ieşeam, o tanti intra. Înfige cartela în aparatul ăla, se învârte bariera, trece în grabă, pe cartela cu contul golit o aruncă pe jos. Că doar până la coşul de gunoi nici nu mai erau doi paşi la dreapta! În fine, întâmplarea face că dau un fel de nas-în-nas cu individa, observ neinspiratul incident şi îi “arăt” doamnei, cu cea mai suavă dintre vocile de la purtător, că i-a scăpat ceva din portmoneu. (portmoneul îl avea în mână, iar eu îl aveam ca pretext să o fac să se uite după “scăpare”) Ceea ce a şi făcut şi a dat să plece mai departe, că doar îi cădeau din grade  dacă executa gestuldar am insistat, păstrând tonul îngrijorat pentru bunurile dânsei. Mizeriile şi sălbăticia, mai exact, dar îngrijorarea era de oscar. Un enervant de oscar. Bun, se apleacă, ridică bucata de hârtie şi ce credeţi că se întâmplă de aici? Eu, fericită că am contribuit la sensibilizarea poporului faţă de bunul simţ civic şi igienic (mă rog, impresii…), dau să ies, dar mă mai uit o dată după doamna cu cartela. Care doamna se rula cu scările, în timp ce cartela zăcea călcată în picioare de alţi trecători. Frumos. ] //

În afara episoadelor cu final de tragi-comedie, în care încerc să mă dau deşteaptă în public, în principiu, încerc să schimb câte ceva: am grijă să nu las lumina aprinsă aiuria (cineva râdea spunându-mi că pe asta o fac ca să fiu eco, da’ eco- de la economie :p). Am dus bateriile terminate la un punct de colectare. Am un prăjitor de pâine stricat, pe care nu-l arunc la ghenă (deocamdată e pe post de bibelou). Opresc apa când mă spăl pe dinţi. :p Dar cea mai de valoare realizare constă în brăduţii noştri de Crăciun: unul de plastic veritabil (mai frumos ca în reviste) şi altul din crengi de brad adevărat, cu miros şi ace pe covor, prinse cu sârmă şi băgate într-un ghiveci. Crengile aka resturile de la răposaţii brazi voinici.

De fapt, voiam să vă dau o veste bună, deşeurile vecinilor mei :p au dispărut, iar decorul de prin copaci, la fel. Noroc cu vântul ăsta… că poporu’ nu prea mai are speranţe.

Articolul anterior

Just for fun

Articolul următor

Pe când un Singles’ Day?

26 Comentarii

 1. buna dimi,

  off topic: ca sa scap de tremuratul mainilor si de emotiile pana peste cap, ca am o zi de-nsemnat in “sărindar”, am zis sa bag un comentariu, ca m-am abtinut in ultima vreme (nu stiu de ce?!), desi aveam cuvintele in mana, gata sa le scriu! Dar m-a facut cineva “băgătoare de samă” si am zis ca stau mai bine cu mainile la spate, in banca!

  on topic: sunt eco’, dar de la ECOnomie. Am fost eco'(dar de la ECOnomie dintotdeauna), cred ca am mostenit atitudinea asta de “scartaro-zgarcita” de la o matusa, care zice: “Consuma cat ti-e necesar!” si, pac, inchide apa la bucatarie dupa ce termina farfuria de spalat! N-am eu bani de dat in plus p-o salata verde, d-aia ambalata la tipla cu impresii europene si cosmopolite. E buna aia pe care-o iau din “peaţă” de la tanti. Ce pungi cu iz de reciclare avansata si degradare ofensiva? Care fructe injectate cu substante care sa le provoce autocoacerea? Pai, unde-mi mai e multumirea sufleteasca atunci cand iau acelasi mar, tot de la tanti din “peaţă”, roscovan si sanatos? Ah, ala din supermarket e crescut in perina cusuta cu fire de aur, e de vita nobila, europeana!
  Na, ca m-am dat in stamba, iaca asa, de dimineata!Pff… 😐

  O zi buna iti urez!
  🙂
  P.S.: Cateodata gresesc adunare pana sa postez! Vai de matematica mea!

 2. Bre, esti maxim de eco pentru vremurile astea. Da’ e loc si de mai bine 😀

 3. Nu stiu in ce sector stai..da’ la mine in sector(3) primarul primea zilnic de la o respectabila doamna 😛 niste mailuri prin care solicita pubele pentru gunoi selectiv. Nu stiu daca datorita ei, dar intr-o zi aceeasi respectabila doamna a gasit pe usa de la ghena o hartie pe care scria ca putem aduce gunoiul , separat..menajer, plastic, hartie.

 4. Cred ca daca infrastructura mi-ar permite-o as fi si ami ECO. Problema e ca unii chiar nu vor a intelege! EXEMPLU…
  Strang eu ca un om de buna credintza vreo 8 echipamente electronice si ma duc cu ele la punctul de strangere din Bucur Obor, ca doar pe ala il stiu. Ce credeti ca mi se spune. DACA NU LOCUITI IN SECTORUL NOSTRU, NU LE PUTEM PRIMI! Ok, dar in sector la mine e una stfel de centru? NU STIU, SIGUR DAR AM AUZIT CA AR FI!
  Mersi frumos!
  P.S. In final le-am dat unuia din baietii care intrau pe poarta CENTRULUI si care era din sector! 🙁

 5. Aceeaşi ea, rezolvă tremuratul ăla pînă la semnat 😉 decine vedem la SIbiu? juhuuu!

  ai dreptate, unele ţiple sunt doar de fiţă, dar atâta timp cât funcţionează, bravo celor care le-au inventat. Ştii vorba aia, prost nu-i ăla care cere, ci ăla care dă! Şi acum, să fim serioşi, pentru toate există un target.

  Îmi povestea cineva despre o copiluţă de vreun an, care a început să mănânce piept de pui la grătar (din pui injectat cu hormoni) şi au început să-i crească sânii. La nici un an! S-a dus la medic , i-a zis ăla lu’ maică-sa să nu mai bage pui în copilă şi i s-au retras. omg omg omg
  şi we kinda missed ya around here 🙂

  nina, mai maxim decât atât?! :p

  Nicule, te lauzi,ai?! noi n-avem gunoi selectiv, da’ avem prin copaci, eeaaaaah?!?! Să te văd acuma! :p

  artistule, e incredibil!!! serios. De asta unii vor rămâne veşnic doar primitorii gunoiului altora. Musai din acelaşi sector.

 6. @copila – in alte vremuri, alt maxim 😀

 7. @ Copila Blonda

  Unde ?…la sectoru’ care este?..pa persoana fizica 😛 ..cel mai sector sarac 😀

 8. Simplu

  Hei..buna >:D< , vorba lu` ‘nina’ esti destul de eco` pentru ziua de azi..ehe daca ar fi toata lumea asa ca tine poate s`ar schimba ceva dar eu nu mai am nici un gram de speranta..cred din ce in ce mai mult ca o sa se duca de rapa totu`..la ce ‘uameni’ sunt in tara asta 😐 .
  P.S. Noi sa fim sanatosi!
  O zi frumoasa sa ai.( a iesit soarele 😡 )

 9. Nicu, nu bre, în 4.

  Simplu, bună să-ţi fie inima că adevăr grăieşte tasta ta :p

 10. Simplu

  @Nicu : in sectorul care este stau eu :)) s`a mai schimbat cat de cat sa zic..macar am si eu strada asfaltata dupa peste 20 ani 😀 au facut si un parc frumos..parcul Sebastian daca il stii,a venit si Kauflandu` aici aproape..e ok :))

 11. Simplu

  @copila blonda : e buna e buna inima, si tasta e de aceiasi parere cu mine. 😀

 12. cu legumele ambalate şi puiu’ injectat s-a tot spus, şi se mai zice pe-afară că românii nu mănâncă sănătos. DAAAAAR, să nu te prind (nu pe tine, pe ăla de la greenpeace) că vii la mine la uşă şi-mi zici să-mi pun becuri ecologice, că te bat de te caci pe tine! păi la mine e problema, eu trebuie să reduc consumul??
  din mai multe considerente. faci parte dintr-o organizaţie eco fără putere politică reală, dacă vrei să schimbi ceva, nu veni la mine (cetăţeanul) cu poveşti, du-te -repet- şi dă foc la câteva maşini în faţa guvernului. nu consumul de energie e problema, ci modul de obţinere al acelei energii. adică, dacă ar vrea (guvernul nostru, ce să mai zic de altele) ar putea să asigure energie electrică GRATUITĂ şi CURATĂ (din surse nepoluante). tehnologia actuală ne-ar permite să asigurăm un “stoc” de energie care să ne ajungă vreo 4000 (patru mii) de ani, cu o investiţie totală ce se ridică puţin peste preţul unei autostrăzi. bani sunt, knowledge este, voinţa lipseşte cu desăvârşire! iar de conştientizarea populaţiei, ce să mai vorbim? pe cuvântul meu de onoare, dacă s-ar întâmpla asta, aş lua un credit din bancă şi mi-aş cumpăra o motocicletă electrică (să tot fie vreo 65.000$, dar merită)
  hai, că iar m-am enervat

 13. Simplu

  @gheghe : foarte mare dreptate ai..nu te mai enerva ca nu merita nimic , te stresezi degeaba , crezi ca le pasa lor ca tu gandesti asa..iti zic eu ..NU ! ..daca o sa faca cum zici tu..ei ce bani mai fac? n`are rost sa te enervezi , cum ziceam nu merita..o zi buna!

 14. @Copila Blonda

  aaaa la palmierii de la Berceni, 😛

 15. @Simplu

  Kaufland..hmm…tu trebuie sa fii de Colentina 😛

 16. @ceilalti in afara de Simplu, ca el stie deja
  “We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness.–That to secure these rights, Governments are instituted among Men, deriving their just powers from the consent of the governed, –That whenever any Form of Government becomes destructive of these ends, it is the Right of the People to alter or to abolish it, and to institute new Government, laying its foundation on such principles and organizing its powers in such form, as to them shall seem most likely to effect their Safety and Happiness. Prudence, indeed, will dictate that Governments long established should not be changed for light and transient causes; and accordingly all experience hath shewn, that mankind are more disposed to suffer, while evils are sufferable, than to right themselves by abolishing the forms to which they are accustomed. But when a long train of abuses and usurpations, pursuing invariably the same Object evinces a design to reduce them under absolute Despotism, it is their right, it is their duty, to throw off such Government, and to provide new Guards for their future security.”
  poftim, negru pe alb

 17. Simplu

  @Nicu: nup , stau in sectoru` 5 care este..s`a deschis un nou Kaufland langa parcul Sebastian 😀

 18. @Simplu

  Aaaaa deci tu erai ala care este ..cum este cel mai sector sarac 😀

 19. Ce inseamna “eco”?
  Un fel de Emo care care o ales o alta varianta de a se sinucide, legindu-se de oamenii de arunca cu gunoaie (cartele ) pe strada (ma rog, in statiilede metrou?
  Interesant curent.
  Oare ce muzica asculta?
  Isi vopsesc parul in verde?

 20. Iatcule, tu eşti din alt film, moşule. Vezi poate ai vreo treabă pe undeva şi te reţinem noi.. apropo, mâine e Ziua Îndrăgostiţilor. Se poartă inimioarele şi roşul, vezi poate te adaptezi mai bine 😉

 21. Eu nus eco deloc 🙂

  Da cu bun simt da

 22. eu si ....

  mi-a povestit o vecina,aterizata de curind din Suedia, cum ca ,la ei, lada de gunoi din bucatarie (asezata frumos sub ghiuveta) are in componenta patru spatii:resturi alimentare, sticla, plastic,hirtie.Nu se amesteca niciodata si constiincios se selecteaza chiar din casa.
  Iar pe strada, sa nu de-a domnul sa arunci un mustiuc de tigara , ca ai incasat iute o amenda.La noi oare cind va fi asa?…sau…credeti ca vom ajunge la o astfel de constiinta civica in viitor?…

 23. Simplu

  @ eu si …
  La intrebarea “La noi oare cand va fi asa?” iti raspund eu : NICIODATA! :))

 24. mugur.fluier

  problema e in educatie.ani la rand am strans gunoaie de pe munte si din parcul sub arini.Mi-am pus sanatatea in pericol ptr un mediu curat.
  1 amenzi mari in orase adica ai aruncat aiurea ai platit min 100 ron
  2 educatie in scoli clasele primare
  Un adult poate fi sensibilizat educat doar prin contraventii mari

 25. mugur, perfect de acord. eu as mai propune o campanie prin care “eco” sa devina trendy. atunci am ajjunge si la mintea ciobanilor care arunca mucurile de tigara pe geamul masinii…

 26. Eu sunt eco de la economist 😉
  In rest, incerc sa opresc cat mai multe becuri, tv, alte aparate prin casa cand nu le folosesc.
  Noroc ca beau cate un spritz si mai plec si pe jos 😛

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 169 queries in 0.179 s