Pe el, pe el, pe mama lui!

Pe principiul “sistemul mi-e tată şi mamă îmi e şpaga“, tinerii din generaţiile care vin din urmă încearcă să asimileze însuşiri, pe care alţii le învaţă la pachet cu cei 7 ani de acasă. Mda, ce să-i faci, pe mine mama m-a învăţat să nu vorbesc peste altu’, să cer permisiune şi să mulţumesc frumos. Mi-a spus că sinceritatea e o carte valoroasă, chiar dacă poţi uşor pieri pe mâna ei. M-a lăsat să fac orice prostie (uneori m-a chiar ajutat), având întotdeauna grijă să fie acolo pentru a mă prinde când cad. De cele mai multe ori, previziunile se adevereau cu o acurateţe care ar face-o şi pe mama omida invidioasă.

Azi, copiii sunt învăţaţi că pronumele de politeţe e o invenţie stupidă şi că regulile sunt făcute pentru a fi încălcate. Din păcate, nu şi legile moralei.

Trebuie să avem mare grijă ce lecţii predăm copiilor, pentru ca, după recapitularea finală, să nu fim noi cei care pică examenul!

Articolul anterior

Valentin ne dă coşmaruri

Articolul următor

Dintr-o consolare în alta

14 Comentarii

 1. Am scris si eu ceva azi noapte legat de generatiile ce vin din urma, de “revizia tehnica” la instalatia de procreere etc. Cred ca amandoi am punctat acelasi lucru in 2 idei diferite.

  0
 2. Miruna, imi permit sa “latru” si eu ca un chinez batran si pisalog:
  Generalizarile nu cred ca’s bune, iar ceea ce faci tu mai sus, exact asta este!
  Ca se intampla, este intr-adevar o realitate incontestabila. De ce se intampla? Pentru ca, de cele mai multe ori, ne e frica ca nu vor avea CURAJ sa spuna VREAU! Insa tot ce am scris mai sus, nu are legatura sub nici o forma cu lipsa pronumelor de politete si lipsa regulilor de buna cuviintza! Pe alea pur si simplu nu le-au primit unii din ei! 😉

  0
 3. Tine foarte mult de educatie…si acuma parintii nu mai au timp sa educe copii ca vezi doamne ei sint stresati si au lucruri mult mai importante de facut…si din pacate educatie acuma se face pe strada si printre blocuri…

  0
 4. Andrei Bugeac

  Am zis eu bine ca cineva te-a suparat…

  0
 5. artistule, nume nu puteam sa dau :p dar tu stii doar ca eu sunt omul ala venit din Ardeal, cu prejudecatile privind generalizarile de genul lasate la usa. Dar na, mai merge cate o pastila din asta din cand in cand.
  Neata, am uitat si de diacritice!

  sorin, vezi că ne ceartă lumea

  silviu, nu numai acuma. Iar educaţia de pe stradă şi printre blocuri nici nu mai ştiu dacă există, că nu mai stau kinderii pe acolo, acum ei sunt pe net… Oricum, adesea părinţii sunt înlocuiţi de diverse “tanti”, cu maxim 4 clase de cele ma multe ori. Că şi bunicile au treabă.

  Andrei, te înşeli

  0
 6. Andrei Bugeac

  Atunci e bine…ma bucur…problema nu e neaparat ca copiii nu invata ce trebuie,ci aceea ca parintii nu stiu sau nu au ce sa ii invete in mare parte din cazuri.Iar spre incalcarea regulilor nu e nevoie sa ii indrume nimeni,asta e calea universal aleasa.

  0
 7. Orice sistem din Romanica ( ma refer la cel de stat) e pus in functiune de niste oameni care-si stiu fff bine interesele si care mai mult decat atat vor face orice ca sa-si vada scopurile atinse.Ei merg pe ideea cine nu face parte din sistem e impotriva lui. Daca intrii in hora ori joci ori esti eliminat.
  Personal oricat de baiat bun as fi si oricat de mult as vrea sa schimb ceva am ajuns la concluzia ca e degeaeba. ” Monstrul” merge inainte si sincer prefer sa ma adaptez decat sa intru intr-o lupta deja pierduta. Pot fi usor acuzat de …lasitate sa zicem, dar prefr sa sfarsesc aratat cu degetul de “partizani” decat sa sfarsesc intr-o actiune sisifica, cel mult martirizat

  0
 8. si eu sunt de acord ca problema pleaca de la parintii mult prea ocupati sa se intereseze cu adevarat de ce fac copii lor, sau de la parintii exagerat de iubitori ce le permit copiilor si cele mai mari ineptii si nu le refuza nimic. vad asta zilnic, avandu-l exempul pe fratele meu mai mic care face cu parintii doar ceea ce vrea, si raman chiar uimita, pentru ca mie nu mi s-au permis atatea la varsta lui si nici nu avem tot ce are el cand eram mai mica..

  nu vreau sa par negativista dar as putea sa spun ca e inceputul sfarsitului bunei cresteri si a moralitatii coportamentale..

  si e atat de greu sa schimbi deva daca timpul a trecut pentru ca obiceiurile s-au impamantenit deja..

  0
 9. Eu incerc sa-mi educ copiii cum m-au educat si ai mei pe mine, in privinta regulilor de politete. Eu cred ca “Bunele maniere” trebuiesc trecute la “lectura obligatorie”.

  0
 10. se zice “pe el, pe el, pe el , pe mama lui” Mai mergi si tu pe stadion 🙂 eventual cu copiii 🙂

  0
 11. bishutz

  Depinde de parinti ( cred eu ). Daca sunt niste parinti care vor sa isi vada copilul realizat in toate planurile il vor educa , si il vor tine in frau de cate ori va intrece o limita impusa de ei . Nu ar trebui sa fie nici autoritari ,pentru ca atunci cand ar pleca de acasa , s-ar bucura atat de mult ca nu s-ar mai intoarce . Totusi , libertatea la varstele cand vrei sa incerci marea cu degetul , e de nepretuit .

  0
 12. Nu-mi imaginez un manelist inrait invatandu-si copiii regulile morale le bunului simt si ale comportarii intre oameni. Multa lume spune ca suntem o natie de manelisti…

  0
 13. “Azi, copiii sunt învăţaţi că pronumele de politeţe e o invenţie stupidă”

  Şi… unde anume se predă acest lucru?

  0
 14. Uni nu “merita” sa fie parinti asta e clar trist e ca sunt … si iti dai seama cum vor fi odraslele lor …

  0

Leave a Reply

© 2007-2020 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 185 queries in 0.188 s