De la o extremă la alta

Am două veşti proaste şi una bună.

Că ideal e să halim puţin şi des – ştim toţi. “Des” e accesibil oricui, “puţin” e doar pentru cei evoluaţi spiritual. Că noi ăştia, muritorii de rând, am inventat ciocolata. Şi ne mai şi bucurăm de ea. Consecinţele se manifestă diferit ca timp, dar la fel, ca formă: cu cât mai “des”, cu atât mai “rotundă”. Deci, e clar, excesele alimentare nu fac bine la frumuseţe, siluetă, sănătate. Cu ideea asta pleci din orice pagină a vreunei reviste de 6,9 ron. (Una din veştile proaste e epuizată. V-o puteţi alege din paragraful anterior.)

De la blonde, însă, plecaţi cu două veşti proaste. Tocmai citesc (dimineaţă am examen la oftalmologie) cum cel mai nefavorabil factor al retinopatiei diabetice e alternarea de hipoglicemie cu hiperglicemie. Treabă care se reduce tot la ce şi când înfulecăm. (întotdeauna, post-prandial glicemia creşte şi scade între mese.) Adică, dacă se ştie ăla diabetic şi deloc evoluat spiritual (luaţi-vă de clasificarea de mai sus înainte de a mă lua pe mine la şuturi), adică, mănâncă random pe modul fast-foodward, îşi bubuie în primele rânduri şi ochii. Pe amândoi deodată, în principiu. Extensia lu’ adică: mai bine mănâncă tot timpul pe modulul ăla, decât să îl mai şi apuce mustrările de conştiinţă din când în când. Vorbesc serios. V-am speriat destul? Că urmează vestea bună! 😉

După cum spuneam, faza cu puţin şi des e absolut nesatisfăcătoare. Pentru muritorii de rând, nu săriţi! Laudă vouă, nepofticioşilor! :p Acum, părerea specialistului (mi-au zis ăştia la şcoală): cică, din punct de vedere al formării plăcii bacteriene pe dinţi, e de preferat să mâncăm o dată multe caramele, ciocolată şi dulceaţă, decât puţin în fiecare zi. Oamenii ştiu că nu prea ne spălăm pe dinţi (gustul de caramea e infinit “mai delicios” decât va putea fi vreodată cel de pastă de dinţi!) şi atunci ne-au explicat că nu contează atât de mult durata actului vicios, cât existenţa lui, în sine. În principiu, răul cel mare dintelui nu-l face carameaua din stomac. Deci, stomatologul a vorbit: dacă aţi păcătuit cu o prăjitură, aveţi frâu liber la orgie. Culinară. Dulce.

Însă atenţie: a nu se păcătui zilnic!!!  (Şi a se spăla pe dinţi la un moment dat. Sau mai multe, de preferat.)

p.s. zahărul e cel mai mare duşman al dinţişorilor. Şi dacă mai e şi lipicios ca o caramea, atunci face cât cel mai mare duşman plus tată-so, la un loc.

p.p.s. Citeam undeva despre pacienţii diabetici dintr-o clinică franceză, unde le era monitorizată greutatea  (diabetul e “reversibil” uneori dacă slăbeşte pacientul, sunt nişte receptori insulinici care se reactivează).  Cică oamenii erau felicitaţi nu numai dacă reuşeau să piardă, ci dacă reuşeau să-şi păstreze greutatea de săptămâna precedentă. Adică, erau felicitaţi dacă nu mai adăugau kilograme. De asta ziceam eu întotdeauna: să slăbeşti e floare la ureche. Să menţii slăbătura e muncă de chinez bătrân.

Sănătate!

Articolul anterior

Ultimul cărucior din Carrefour

Articolul următor

Vecinilor mei, cu nedumerire

19 Comentarii

 1. asa am eu impresia ca, desi ce scrii aici are logica, mie imi intra pe o ureche si o sa-mi iasa pe cealalta… sau cel putin clar n-o sa ma gandesc la asta in momentul in care voi fi in fata dulcelui. si mai am impresia ca la fel ca mine sunt multi altii.

 2. ca sa-l citez pe unul din prietenii mei, ofticat de zecile de posturi ad-related cu care l-am tratat in ultima vreme: “esti intr-o etapa ermetica” :))

 3. hoinarule, bine ca sunt! 😀 vezi ora acestui comentariu! 😉

 4. m-ai speriat 🙂
  treci pe la mine să-ţi arăt ceva dulce dar nu foarte. nu vreau să sune a spam aşa că mă opresc aici 🙂

 5. Daaa eu tin cont de asta. Nu mananc niciodata o singura bomboana 😀 De exemplu luni e zi de ciocolata. Multa ciocolata. Succes la examen!

 6. hadean

  se pare că până la urmă aşa a fost interpretată tentativa mea de împrietenire. îmi cer scuze, nu se mai repetă 🙂 (nu în felul ăsta, vreau să spun). uneori sunt prea direct ori nu-mi ies comentariile deştepte. pur şi simplu, refuză să iasă 🙂

 7. Ada

  Clar esti de-a mea!
  Daca ar exista numai ciocolata si inghetata, nu mi-ar mai trebui alta mancare! 😛

 8. maniak

  Multumim de informatii .
  Mergi la scoala si invata, ne spui si noua ce si cum .

 9. Vedeti de aia prefer eu fructele dimineata si berea seara! Ca nu raman pe dinti. 😀

 10. hadean

  mă temeam că te.am supărat cu lipsa mea de maniere. mă bucur că nu-i aşa 🙂

 11. blondo..hai sa facem o campanie : SPALA-TE PE DINTI.RO

 12. aerosoul, de bine de ţinut cont.

  gheghe, râzi, ciocoflendăre!

  brontozaurel, lasă că o să-ţi aduci tu aminte de vorbele blondei, fata mea… :p

  hadean, primul comentariu intră întotdeauna în moderare, dar, mai nou, la wordpress 2.7 nu numai primul. Deci, nu e panică.

  nina, mănâncă una şi pentru mine. Era să pic pe stradă. Bag somn, să adun puteri pentru deseară. Ne vedem, da? 😉

  Ada, când eram mică, îmi doream de ziua mea, de moş, de orice ocazie aveam să-mi pun o dorinţă aşa: o maşină de făcut îngheţată şi o maşină de făcut vată de zahăr. Şi mai îmi doream să am odată atâţia bani, cât să mă pot duce într-un magazin şi să gust din fiecare fel de ciocolată! :p şi de atunci, nu s-au schimbat prea multe 😉 deci, da, asemănarea noastră e evidentă! :p

  maniak, am înţeles, să trăiţi!

  artistule, fructele au zahăr, să ştii. Eu dimineaţa mănânc fructe şi beau o cafea, asta e energia mea pentru toată ziua, dar fuguliţa la baie să-mi spăl dinţii imediat. Cu bere n-am încercat.
  Da’ vezi că de la aia faci broaşte-n burtă :p

  Bogdan, I DO I DO I DO I DO!!!! 😀 eu vreau! cu toate, că tre’ să mă gândesc bine… dacă voi vă spălaţi pe dinţi şi vă apucaţi de pe acuma, eu ce mama naibii o să mai mănânc când mă fac mare doftoroaie?! hm.
  Glumesc.
  Dar vreau. Acu’ nu mai glumeam.

 13. ne vedem, ne vedem 🙂

 14. copilă, după cum se vede, sunt destul de panicos şi nesigur. o fi de vină copilăria nefericită. ori poate excesul de zahăr :-))

 15. Cristian

  Deci e bine/recomandat să ne facem “provizii” de dulciuri la sfârșit de săptămână? 🙂

  P.S.: Felicitări pentru că ai reușit să faci să meargă “later edit”-ul!

 16. Eu ti-am zis ca citesti prea mult 🙂

  Succes la exam desi eu zic ca il iei ca nu ai probleme …

 17. Cristian, şi subscribe to comments şi feedburnerul, asta dacă nu ai observat! :p nu eu, noroc că am prieteni sus-puşi :p

  biliard, am exagerat, aşa-i? :p a fost, chiar succes, doar că am uitat să scriu juma’ de subiect la un punct: corecţia miopiei. Cre’ că şi bună-mea ştia să zică asta… am uitat..

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 153 queries in 0.158 s