Salut, numele meu e dependenţă

Încep cu o-ntrebare: dependenţa ce semn are, plus sau minus? unde o trecem pe listă, la strict calităţi sau strict defecte? la patologic sau fiziologic? Sau facem discuţie, ca la algebră. Că ne-am obişnuit prea bine şi ne şi place de crapă cămeşa pe noi de supărare când intervine vreun factor combatant. Indiferent că e vremea de afară ori vreun doctor radical sau blugii care se încăpăţânează să se tragă pe fundic. Precis e noul detergent de vină. Ori au intrat la apă! Blugii, dar şi mecanismele cauzalităţii indirecte.

Da’ vorba lungă -sărăcia omului: (c-or fi vicii ‘au ba, răsfăţuri meritate ori nici vorbă -neglijăm) două dependenţe, ambele conştientizate cam sincronizat, prezentate în ordine cronologică instalării sevrajului: cea mai frumoasă maşină din lume şi cafeaua.

De aproximativ o lună sunt fără maşină, că ea e bine-merci acasă, din motive obiective, nu discutăm. Dar: că nu m-a ouat mama în maşină e evident. Că nici rotiţe în lăbuţe nu mi-au crescut e aproape la fel de evident. nici din grade nu mi-au căzut când m-am urcat în metrou (respectiv coborât) declar cu mâna pe inimă. Că nici istericale nu am prestat anul trecut pe vremea asta (cu toate că îmi venea criza adesea până-n gât) e foarte adevărat. Dar luna asta am fost un fel de handicapată social. Fără maşină. Mereu cu grija sprayului paralizant şi a orarului de la metrou. În conversaţii piperate cu tanti controlor, la ora 8 în zori de zi, când nici iarba nu creşte. În spume şi detergenţi aleşi pe sprânceană şi scuipaţi în psihoterapii convenţionale. Concluzie: tare repede ne obişnuim cu mai binele. Dar să ne ferească sfântu’ să fim nevoiţi să revenim la binele de dinainte. Că nu mai ştim cu ce se mănâncă.

(Să nu înţelegeţi că mă plâng, maşina e unul din cele mai bune lucruri care mi s-au întâmplat, a topit distanţe şi a valorificat timpi. La limita dintre răsfăţ şi nevoie, mi-a dus viaţa la superlativ. Restu’ rămâne la latitudinea mea… :p)

Numărul doi: cafeaua. Abstinenţă 4 zile. Pfoai, aşa ceva nu vreţi să vedeţi. Parcă revenisem la pubertate. Ba era soare, ba tunam şi fulgeram. Dormeam tot până la amiaz, iar în restul timpului căscam. Seara – în picaj liber. Eram supărată şi cu fundu-n sus, la figurat. Alte spume şi detergenţi, gamă completă. Blestemam sisteme, reacţii şi alergeni, inventatori de ciocolată şi receptori gustativi.  Şi vine sesiunea. Şi viitorul era tare somnoros. Să zic altfel, eu mereu eram obosită. La un moment dat, am ajuns să cred că aşa m-am născut. Cafeaua nici în poze nu mă impresiona. Apoi, anul 1 de facultate, prima sesiune. 10h de studiu/zi. Misiune imposibilă fără cafea. O dădeam pe gât ca shoturile de tequilla, strict pentru efect. Şi încet-încet îmi plăcea tot mai mult, ritualul, povestea, aroma (tot despre cafea vorbim). Inclusiv gustul de pastă de dinţi după cafea mi se pare ameţitor. Deci, am transformat nevoia în plăcere şi plăcerea, în obicei.

Viaţa şi fără cafea şi fără maşină e insuportabil de urâtă şi blonda cumplit de morocănoasă. (Până şi Andrei Roşca mă întreba vineri că ce tot am, de unde nemulţumirea -şi omu’ mă vedea a treia oară în viaţa lui.) Aşa că azi-dimineaţă am hotărât să-mi bag picioarele în ele indicaţii medicale (săriţi peste afirmaţia asta, că îmi dă cu firma-n cap) şi am luat cana de pe raft. Era prăfuită, sărăcuţa, abandonată de atâta timp! Şi am început ziua cu dreptul şi zâmbetul pe figură. Nu mă certaţi, că prefer ochii căscaţi, decât gura, sau eu, luată cu totul. Că doctorii oricum bâjbâie în continuare pe papilele mele gustative şi spiritul de sărbători. Fie-vă sarmalele multe şi cozonacii pufoşi, mie daţi-mi o cafea, un morcov şi maşina, că rămân recunoscătoare *). Sunt dependentă, dar sunt o dependentă fericită 😀

*) prezenţa familiei în jurul meu şi al bradului se subînţelege

Articolul anterior

Şi curăţenia de Crăciun?

Articolul următor

Gândim, deci “vă facem”! B)

33 Comentarii

 1. Ete na, măcar de cafea te puteai lăsa dacă ai rezistat (oarecum) fără ea 😛 , că de maşină nu zic nimic, riscă să devină un moft necesar 😀

 2. naty

  …si cafeaua si masina si ciocolata…e prea mult! Te inteleg, suma viciilor trebuia sa ramana constanta 😛

 3. Andrei Bugeac

  Eu iti zisei cum e treaba cu cafeaua,te felicit pentru ca ai revenit in randurile noastre,dependentii de cofeina.

 4. Eu zic ca trebuia sa incerci una fara cofeina mai intai. Eu am baut o data fara sa stiu ca-i decofeinizata ( intr-o vizita la cineva) si a fost foarte buna. Am zis.

 5. Reguli, retete, teoreme, axiome..asta a incercat sa emita omu’ de cand la fatat ….cine l-a fatat pe pamantul asta.
  Ce cred eu ca nu a reusit decat intr-o mica masura este sa se responsabilizieze in privinta actiunilor pe care le face in conditiile in care-i sunt prezentaate efectele. E mult mai usor sa-l arati pe unu’ cu degetul si sa-l faci dependent decat sa promovezi niste programe in care sa prezinti efecte, riscuri si eventual avantaje.
  So, candy-girl…esti majora si vaccinata ( sper 😛 )..responsabilizarea ca dau militaria jos din pod 🙂

 6. Taina, scârţ. ghici ce tocmai fac 😉

  naty, constantă sau şocantă? :p la ciocolată am renunţat. temporar doar.

  Andrei, I know I know 🙂

  nina, ştiu, eu la gust nu simt nici o diferenţă. Doar la efect. Da’ în vacanţă promit că doar fără cofeină beau.

  Nicu, parcă te-am şi enervat de dimineaţă, hm? şi m-ai trimis la colţ, pe bună dreptate. da’ să ştii că i-am zis şi mamei că beau cafea. p.s. şi fix ieri am primit o cafea pe care nu am putut-o refuza. Din respect, nu din alte motive. of..

 7. bine ai revenit! 🙂 >:D<
  puteai sa incerci cu un vin rosu, ca si ala creste tensiunea, daca e pauza la cafea 😛
  dar daca incerci si infigi freza in gingia unui pacient, nu e vina mea!

 8. Bei cafeaua de dimineaţă, hoaţo! 😛

 9. florentina

  Cafeaua si ciocolata sunt vicii…delicioase si vitale vicii. dar morcovul? la vitamine si betacaroten te refereai nu? :))

 10. @ Copila Blonda

  Mai, daca i-ai zis mamei atunci e pe juma iertat 😛 . Eeee nu m-ai niervat bre…astia cu politichia lor 🙂

 11. thea

  Ne dam seama ca suntem dependenti de ceva anume atunci cand “ceva-ul” ala iese putin sau de tot din peisaj :). Pana atunci sunt considerate lucruri normale, nu? Cand am primit masina de serviciu mi-am zis ca e o povara mai mult, ca eu n-am nevoie, ca vai, ce rapid de transportul in comun… hahaha, ce de blablauri. Pentru ca am plecat de la serviciu, unde normal am si predat masina, si intr-o luna a trebuit sa ma dau cap peste cap sa-mi iau masina…
  Despre cafea… no comments 🙂 Addicted 🙂 Desi, recunosc, o beau mai mult de gust decat pentru efecte…

 12. Bravos ma fatooo! Numa’ ce am lasat cafeaua de o saptamana juma si matalutza imi faci pofta! FATA LEA… Melitzi bataitza!
  P.S. Io sper sa rezist, ca la mine cana nu se prafuieste, e plina cu ceai de zmeura! 😉

 13. Andrei Bugeac

  @Copila Blonda da masina cand o iei inapoi ca sa pot sa te invit la o cafea?:D

 14. Simona, uite ce mă învaţă ea pe mine! :p

  Taina, busted!

  florentina, hehe morcovul – exact, şi el e recomandarea medicului . :p ca hrană :))

  Nicu, whew!

  thea, eu ziceam că n-o să merg la liceu cu maşina, chiar când o s-o am. (o dacie bătrână dar foarte dragă mie) şi crezi că m-am ţinut? Mai mergeam şi pe jos, e drept…

  artistu, deci încerci să substitui viciul. Hai să îţi zic ceva, o ceaşcă de cafea pe zi nici nu strică. Însă lipsa ei produce dezastre. (cică pe femei chiar le-ar şi proteja împotriva cancerului la ficat/pancreas;nu mai ştiu exact şi nu vreau să mint)

  Andrei Bugeac, nu te baza cu maşina, că dacă nu ajung şi cu metroul, tot nu vin :p

 15. Andrei Bugeac

  @copila eu stiu la ce te referi tu,dar ajungi si cu metroul,eu doar voiam sa ma plimb cu masinuta aia rosie mult laudata…nu e nevoie de deplasari obositoare:D

 16. Un articol care scoate la lumină atâtea slăbiciuni… Păcat 🙂

 17. Nu vad care e prolema

  Cafeaua e un rau de care ar trebui sa te lasi singura …

  Masina eu cand vad pe cineva ca “se vaita” ma gandec a e sclifosit … si ca la fatat masa in masina asta e boala nationala vad eu asa in jur …

 18. “În spume şi detergenţi aleşi pe sprânceană şi scuipaţi în psihoterapii convenţionale”…cea mai bunma replica pe care o aud in ultima vreme, mama doamne 😉
  la mine viata fara cafea, fara un zambet, fara masina si, bineinteles, fara telefon, e insuportabila 😉

 19. Mandro da pe mine m-a luat “pitpalacu”, asa ca nu mai pun gura pe ea, decat in cazuri “grele”! 😉
  P.S. Ma cam invatasem sa beam cu cana “a mare”! 😉

 20. chiar ca o dependenta fericita.
  bafta!

 21. TyB

  Haide acuma… n-ar fi trebuit sa mentionezi ciocolata… e prea dur sa blasfemiezi o inventie asa Minunata! 😀

 22. Andrei, I am missing something here

  Buddha, nici acum nu ai dreptate, ştii, nu?! :p

  funny, după ce dai cu nasul de căldurică, greu te mai obişnuieşti în frig. But, here I am: blonde & alive!

  Jamilla, heheh se poartă expresia? :p că puneam ghilimele
  telefonul are mari şanse să intre pe lista: I hate. telefoanele, mai exact. In general, cine mă sună vrea ceva de la mine :p excepţiile sunt puţine.
  Şi ce oftezi atâta?! Că te vede moşu’..

  artistule, orice-i mult strică. Da’ nici dacă e deloc 🙂 nu-i bine

  betday, ambele -dependenţe fericite 😉

  TyB, ce-am zis de ciocolată?!?!?!? Fie-mi tastele spurcate! :p retrag tot!

 23. Asta cu masina n-o inteleg, dar nici n-o contest.
  LA cafea te inteleg!O da!
  Diminetile fara cafea sunt ca mancarurile fara sare :)) alta comparatie n-am…
  sper ca sare ai voie 😛
  pup

 24. Deci cu cafeaua, e ca si cu sexu’! Cate putin, in fiecare zi! 😀

 25. in cazul tau nu are nici plus, nici minus. iar patologica nu e in niciun caz. in cel mai rau caz ai niste defecte 😉

 26. Andrei Bugeac

  Yep I know…we talk…

 27. Sabbra, nuuuuuuuuu. nici sare >(((

  artistu, am mai auzit eu că nu dai calitatea pe cantitate. Şi nu înţelegeam de ce nu le poţi avea pe amândouă. Că oricum, toată lumea le doreşte. Oare despre ce vorbim?! :p

  betday, :p mai şi glumim thx

  Andrei, oki doki

 28. simtul umorului chiar e o calitate. e la plusuri 🙂

 29. Cafeaua e cea mai incantata 🙂
  Daca ar fi sa ma intrebi pe mine, nu ma pot lipsi de ciocolata…
  Oricum, noi sa fim sanatosi! Ca viata oricum face ce vrea cu noi 😛

 30. la faza cu masina te inteleg. am o saptamana si ceva de cand sunt pieton si abia in ianuarie prind pe mana o masina a mea. si intre timp mai trag de tata sa-mi dea sa ma relaxez putin la volan.

  cu cafeaua nu stiu cum e ca n-am baut in viata mea si nici nu vreau. stiu doar ca de aproape un an nu mai beau cola. iar nestea-ul e vitao fara cofeina asa ca functionez doar pe baza de somn. si nu dorm mult. deci se poate 🙂

 31. Si ce are metrou ?

  Mi se pare mult mai inteligent sa fol metrou decat sa mergi cu masina prin troaca de capitala sa stai in traffic ca bou/vaca (dupa caz) ….

  Da nah unii nu intelege si dia e traficu de kkt care e de la destia cu odata ce gasesc caldurica e greu cu frigu … (nu e o aluzie directa da am folosit metafora ta)

 32. Cristian

  @florentina: ai uitat să zici de zincul din morcov 🙂

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 186 queries in 0.176 s