Facem copii?!

Că sunt picată de prin alte galaxii…nu e un sentiment nou pentru mine. Dar că sunt singura căzută-n cap, parcă mi-e trist să constat. Dar… trăim în ţara tuturor posibilităţilor.

Eu: (…) şi am întrebat-o dacă au copii. Mi-a zis că nu şi că nici nu o să facă, pentru că n-are timp să-i crească. M-am uitat ciudat prima dată, apoi admirativ.

Ei: Du-te, dragă, cum să n-ai copil, toată lumea tre’ să facă un copil.

Eu: Da’ fii atent (nu’mi permiteam să emit păreri “prea personalizate”, că am învăţat să tac, încă nu să şi înghit), e mare lucru să conştientizezi aşa o treabă… chiar numa’ pentru tine, apăi să mai şi declari lumii. O zis că ea n-are timp să-i crească şi nici nu-i face, ca să plătească pe alţii să-i educe. Şi ea să vină doar cât să-i pupe de noapte bună.

Ei: Bine, şi pentru pupatul ăla, tot merită. Plus, câte femei îşi permit în ziua de azi să stea acasă cu copiii. Şi dacă ar fi după cum zici tu, ar scadea rata natalităţii.

Eu:Gândeşte-te, ea e chirurg, are trei gărzi pe săptămână. Intră-n gardă seara la 7, stă toată noaptea şi dimineaţa intră în tura obişnuită de serviciu. N-are rost să-ţi baţi joc de un sufleţel doar ca să ai pe cine trage-n poze la serbări de Crăciun şi Paşti.

Ei: Da’ şi serbările alea îţi încarcă bateriile…

Deci, în final, ce-am înţeles? (Ca să dovedesc că nu susţin a deţine adevărul absolut în nici un chip -acuzaţie foarte serioasă- încerc să-mi explic cealaltă perspectivă) Am înţeles că totul se reduce – ca la matematică – la un interes propriu: încărcarea acelor baterii. Participarea la aniversările fiicei şefului şi ale copiilor prietenilor de familie. Că totul se simplifică la alţi parametri impuşi ai societăţii: trebuie fiindcă dă bine. Şi nu ştiu care pe care-l implică. Tot ca la matematică.

Articolul anterior

Evenimente in miezul saptamanii?!

Articolul următor

Daţi fiţele mai tare

37 Comentarii

  1. Societatea asta te pune sa te maimutaresti in cele mai tampitele moduri ca sa te accepte. Sa te mariti sau sa faci copii “pentru ca asa trebuie/e bine”? Uneori incepi sa te intrebi ce e mai important in viata: acceptarea lor sau personalitatea ta?

    Bai, sa stii ca m-ai inspirat si bag si eu un post pe tema asta. Se poarta leapsa? Daca da, te provoc: cum crezi tu ca arata o viata ideala in viziunea majoritatii?

  2. deci tu esti pro sau contra? ca nu ma prind

    daca faci un copil doar sa-ti incarce bateriile, e stupid.
    dar sa nu faci un copil ca n-ai baterii destule mi se pare la fel de stupid. Cateodata in viata prioritatile trebuie sa se schimbe.

    Ma duc luna viitoare la un botez. Desi nu-mi plac copiii de felul meu, respectiva e o bombonica. Sa nu vrei ceva asa frumos mi se pare ca te nefericesti singur

  3. Articolul asta are un iz evident de telenovela… Jose Armando lipseste din peisaj…

  4. Avand in vedere ce bine stam pe plan economic (mondial), eu zic sa nu facem copii ca nu prea cred ca o sa avem cu ce sa-i crestem. Dupa ce isi mai revine economia, ne razgandim. Oricum, n-are rost sa faci un copil ca asa vrei tu (sau ca asa da bine) si pe urme bietul sa sufere ca tu nu poti sa-i dai nimic. Sau are?

  5. nu prea indicat să te gândeşti la motive în cazul ăsta şi nici să stai să filozofezi. Dacă vrei faci, dacă nu nu. Mie mi se pare normal să faci un copil indiferent de situaţie – fără motiv, fără argumente.

  6. nu prea e indicat *

  7. Un copil e cel mai minunat lucru care se poate intampla in viata unei femei, este prilej de bucurie.
    Un copil nu se face pentru cei 800 lei de la stat, nu se face pentru a fi in rand cu lumea, nu se face ca dupa aceea sa-ti bati joc de el si de educatia lui!

  8. naty

    Nimik din ceea ce tine de trebuie nu ma incanta ….pt mine cuv asta e inexistent!…dar stiu cum imi spunea bunica mea ” o familie fara copii e ca un pom fara fruct!” ; pana la urma e legea firii si principala menire : reproducerea. Bineinteles ca asta nu inseamna sa ai o echipa de fotbal ci doar sa te bucuri de viata si sa treci prin toate etapele ei! Oare chiar exista femeie care vrea sa se priveze de minunea de a fi mama??!!

  9. Ligia, sunt pro copii, da’ nu pentru baterii…

    revin sa comentez, da’ tre sa plec la sc. Ziceti voi pana atunci 🙂

  10. Andrei Bugeac

    Facem…daca insisti:)
    Acuma serios…nu stiu cat incarca bateriile un copil,sau mai degraba punand in balanta momentele in care se incarca acele baterii si momentele cand vrei doar sa fugi departe,nu stiu la ce concluzie am ajunge.Dar la fel de bine nu stiu daca o viata de familie ar avea sens fara copii(mai mult ca sigur ca nu).Si inca ceva…nu faci un copil din cauza cutare sau pt ca zice cutare…ci pt ca asa vrei si asa simti,altfel e o mare minciuna.

  11. Bine punctat, ma inclin!

  12. Copiii au baterii în fund. Au o energie extraordinară. Dacă ești tare, reușești să furi un pic din acea energie. Dacă nu ești tare, te termină. Oricum nu acesta este motivul pentru care faci sau nu un copil.

  13. cand vine vorba de casatorie si copii sunt mai conservator: trebuie. Pentru ca asa e legea firii. Pentru ca degeaba lasi eternitatii o vila si trei masini.

  14. Hoinarul, dar ce-ai spune de ceva munca ‘telectuala sau de niscaiva oameni ajutati pe ici pe colo? Nu suntem animale sa ne supunem lui TREBUIE, suntem oameni si ne supunem lui VREAU/NU VREAU

  15. Eu vreau copii si oameni de genu ala care nu au timp sau vor sa isi traiasca viata vor ajunge la 50 de ani singuri in dita mi vila si cu o avere si nu au mostenitori etc vezi cazu Irinel si Moni …

    Eu is pro copii si anti viata pt ca un sclav munca acasa munca acasa

    Cum era o zicala ce rost are sa faci bani daca nu ai si timp sa te bucuri de ei …

  16. Cred ca un copil are nevoie in primul rand de afectiune. Si nu vorbesc de afectiunea bonei sau a menajerei, ci de cea a mamei.
    Pe mine m-a crescut bunica, iar acum numai bine nu imi cade pentru ca relatia mea cu mama e mult prea departe de a fi perfecta. Si am varsta aia la care nu stiu incotro s-o apuc, iar sfatul ei intarzie sa apara.

  17. Gabi, probabil e simplu pentru cei mai multi: o carierea de succes, o familie frumoasa si weekenduri linistite. Fara prea multe dorinte, cu toate ca asta poate deveni problematic la un moment dat. “The biggest lie you can tell yourself is when I’ll get what I want, I will be happy”

    Ligia, nici mie nu imi plac copiii mici. Nu am darul de-a ma scalambai pisicos si de-a ma maimutari ca la circ. Ma enerveaza ca trag sertare, fete de mese si pun intrebari tampite.
    Dar am stat si m-am gandit, de fapt, repulsia mea nu e fata de prunci, ci fata de parintii lor incometenti. Meseria de parinte nu e pentru toata lumea. Asta ar trebui scris intr-o lege. Si da, m-a cucerit si pe mine o mogaldeata, un baietel adoptat de niste prieteni de familie. Ai mei l-au si botezat.

    Buddha, ai prea multa imaginatie

    Ioana, deci facem, da’ nu acuma? :p Eu nu ma refeream la a avea ce-i oferi material. Ma refeream la timp. La faptul ca e pacat sa iti lasi copilul crescut de bunici, bone si alte pseudo-educatoare. E pacat sa-l faci stiind ca asta e viitorul care il asteapta. Probabil ma voi razgandi si eu, nu cand se restabilizeaza economia mondiala, ci cand se stabilizeaza programul meu de lucru la 10 ore/zi. 😐

    Dan, tu esti un om periculos. “Fa-o cu cap” e un slogan cu mesaj dincolo de cel comercial. Mediteaza la el.

    Taina, corect. Si tocmai pentru aceasta experienta cele mai multe femei aleg sa il faca. Ele uita insa, ca experienta asta nu se termina cu cele 9 luni de sarcina. Ea abia incepe…

    Naty, incepi “anti-trebuie” si apoi o dai in etape si legi ale firii. Legile astea sunt facute de oameni, etapele impuse, tot asa. Nu bate una cu alta.
    In alta ordine de idei, spuneam…cred ca e o forma de egoism sa-ti faci un copil doar pentru experienta ta ca femeie, fara a te gandi ce o sa faci cu el ulterior.

  18. poti sa faci un copil si sa il ucizi

  19. Andrei, oare cate lucruri facem in viata asta pentru noi, cu adevarat, si nu doar pentru ca dau bine sau ca ne promit fericirea din vitrine?

    Rares, cred ca m-ai inteles 🙂

    Sebastian, care ar fi atunci motivul?

    Hoinarul, am verificat IPul sa vad de esti tu ala sau da erori calculatorul :p

    gabi, daca vreau copil cred ca trebuie sa ma casatoresc. Aici sunt de acord cu individul de mai sus

    funny, am vesti pt tine: Iri si Moni au o copila deja

    Lexa, ai punctat la fix. Mie mi-e frica sa nu ajunga copilul meu s-o iubeasca pe mama mai mult decat pe mine(chiar daca nu intentionez sa i-l dau ei intru crestere). Fiindca ea e absolut fantastica.

  20. ryunoske, 😐 discutia e pe cazul “vreau copii, da’ nu stiu daca pentru mine, pentru mama sau pentru tanti Neli de la 7”

  21. R.

    Perfect de acord cu tine. Din pacate majoritatea oamenilor sunt mai animale decat credem noi, si nu se gandesc de doua ori inainte sa faca un copil. Care copil de cele mai multe ori ajunge batut in cap, ca si parintii care n-au stiut sa-l creasca.

    Decizia de a face un copil (sau nu) trebuie sa vina in urma unei estimari atente a propriei capacitati de a fi un parinte bun. Sa faci copii doar pentru ca “asa e firesc” / “asa trebuie” e o tampenie. Din pacate cei mai multi oameni asa iau toate hotararile in viata – raspunzand la intrebarea “ce ar fi cel mai NORMAL sa fac acum?”.

  22. eu as vrea sa mananc carne de copilas

  23. Andrei Bugeac

    Prea putine
    Dar crezi ca e bine asa?cand e vorba de copii ar fi bine sa facem sau sa ne lasam pagubasi…Ce zici?

  24. eroare? ce vrei sa spui cu asta? :))
    i’m no monster, u know…

  25. @R: de ce o tampenie? am avut o discutie de vreo 7 ore cu cineva pe tema casatoriei. trebuie sau nu. n-am ajuns la nicio concluzie. cred ca si aici e aceeasi chestie

    revenind: daca te simti bine cu o persoana, va casatoriti.. care e pasul logic ce trebuie facut pe urma? sa-i iei un colier cu diamante si sa va plimbati prin toata lumea si atat? gata? nu spun sa te apuci sa torni o gradinita intreaga cand n-ai ce manca, dar in momentul in care se poate, un copil e binevenit.

  26. R., si dupa ce bifeaza toate punctele de pe lista isi pot vedea linistiti de pensie si de durerile reumatice :p

    ryunoske, pune-ti draga pofta-n cui, ca sperii lumea!

    hoinarul, pentru ca mi te imaginam asa un familist convins. Sa zicem ca alta a fost prima impresie :p

    Andrei, e foarte greu sa delimitezi dorintele proprii de cele universale. Deocamdata , in momentul asta, nu fac nici un copil, ca tastez pe blog. In momentul urmator, nu se stie ce m-apuca. :p eah, glumesc, nu e chiar asa de simplu.
    (am visat intr-o noapte ca eram insarcinata si am simtit in vis cum se misca puiul acolo inauntru. nu iti pot povesti… una e sa visezi, da’ cum o fi sa chiar traiesti!! 🙂

  27. Andrei Bugeac

    Dorinte universale?Asta suna tare de tot,ciudat dar si incantator totodata…dar am zis eu ca faci acuma un copil?Nu imi amintesc:)
    Ideea e alta..cand te decizi sa faci acel copil dorintele tale vor conta din ce in ce mai putin,iar celelalte…praf in ochi.Lumea se schimba si asta ai vazut si numai cand ai visat…imagineaza-ti cum e cu adevarat pt un minut macar si dupa aceea extrapoleaza la o viata intreaga…si o sa ma intelegi exact.

  28. Andrei Bugeac

    Si inca ceva…un copil nu poate fi o scuza ulterioara pt a justifica ca esti nervos,ocupat,lipsit de interes sau de entuziasm,egoist,infatuat etc etc.Cine face asa ceva nu e parinte adevarat,sigur sunt mici momente de exceptie,dar daca ele nu sunt limitate e nevoie de o reconsiderare totala a campului de valori adoptat.

  29. eu cred sincer ca toate deciziile unui om in viata sunt egoiste. Pentru ca si atunci cand faci ceva pentru altul, o faci pentru ca asta te face sa te simti bine. Si raportat la ideea aceasta, si decizia de a face un copil e pur egoista. La urma urmei, tote trairile ulterioare vor fi raportate la tine.

  30. Da copila mica 🙂 deia sia luat Iri nevasta sa aiba copii e cam nasol sa ai 50 de ani si 80 mil avere si nimaeni sa i le lasi + mai e si propaduirea numelui

  31. nici părinţii mei nu ştiu dacă aveau timp să mă crească sau resurse şi totuşi sunt mândru de ce am ajuns.
    Bunica mea (din partea mamei) s-a dus în clasa 1 cu haine făcute de mâna ei, pentru că nu îşi permitea şi a ajuns să aibă copii şi nepoţi de care e mândră.
    Nu sunt deloc periculos. Dacă vrei şi iubeşti atunci se văd şi rezultatele.

  32. Un copil il ai pt ca vrei, nu pt ca asa se impune…

  33. Treaba asta cu făcutul de copil pentru că toată lumea tre’ să facă e un fel de problema avortului privită pe invers.

    Dacă ăia care înfierează avortul pun o îngămădire de celule încă nedefinite clar mai presus viaţa fiinţei care le poartă în ea, cei care fac copii doar pentru “a fi în rînd cu lumea” se gîndesc exclusiv la binele lor şi deloc la cel al viitorului copil.

  34. @Iulia: Să nu încurcăm egoismele 😀 Faptul că te ajut pe tine fiindcă asta mă face şi pe mine să mă simt bine, e una.

    Faptul că aduc pe lumea asta o nouă fiinţă umană fără o altă motivaţie interioară decît aia aşa face toată lumea, e cu totul alta.

    Iar în cazul ăstora făcători de copii pe care îi cresc alţii şi ei îi văd doar noaptea cînd dorm, nici măcar teoria egoistă a bucuriei proprii nu se aplică. Nu mai e nici o diferenţă dintre copil şi căţelul luat doar ca să poţi zice că ai şi tu căţel.

  35. Sa nu faci copil… decat atunci cand esti intr-adevar dispusa ca toata viata sa se schimbe la 180 de grade, atunci cand iti poti asuma responsabilitatea enorma care vine odata cu bebe, atunci cand esti dispusa sa renunti la tine, in momentele cele mai dificile, pentru ca sa-i fie bine copilului. Fiindca lucrurile nu sunt ca-n povesti si totusi n-am sa inteleg mamele care-si lasa bebelusii de cateva luni in grija altora. Daca nu poti fi acolo, langa copilul tau zi si noapte macar 1 an, 2, de ce-l faci? Ca sa-l privezi de ce are nevoie cel mai mult? Stiu ca sunt radicala in asta, dar copilului nu-i trebuie nici bone, nici o armata de bunici, ci o mama si-un tata care se implica 100% in cresterea lui.

  36. Ishtar

    Hoinarul : “nu spun sa te apuci sa torni o gradinita intreaga cand n-ai ce manca, dar in momentul in care se poate, un copil e binevenit.” Serios ?
    si cand crezi tu ca ar fi acel moment potrivit ? sincer acum, ai fi tu pregatit, cA si babat, sa renunti la clipele tale de liniste si intimitate cu sotia ta, numai pentru ca “asa trebuie”, ca asa au facut altii, ca asa zic altii ?Trebuie mereu ca altii sa hotarasca ce este mai bine pentru noi?
    Eu ca si femeie cu siguranta tin mai mult la linistea mea si confortul meu psihic decat la o chestie mica si galagioasa care saliveaza si urla din toate puterile si in plus, si consuma bani. Din punct de vedere strict economic, pt mine copiii reprezinta cea mai proasta investitie. (o sa detaliez acest aspect, if you guys are interested, sunt obosita si nu am chef acum).

    O alta intrebare care ma exaspereaza (intrebare venita din partea mamei mele, a socrilor etc.) “Dar pentru cine munciti atunci ? pentru cine te spetesti muncind atata?” In primul rand, cine zice ca ma spetesc muncind ? si daca aleg sa fac asta, sa muncesc mult etc o fac pentru mine, pentru propria mea bunastare. nu am nevoie de un copil ca sa ma simt implinita ca si femeie si in viata de cuplu. Prefer ca timpul meu liber sa mi-l ocup cu lucruri care chiar imi fac o reala placere : sa dorm, sa citesc, sa ascult muzica care imi place, si in plus, nu concep cum as putea sa-mi impart dragostea pentru partenerul meu cu inca cineva? ca deh..ala micu devine prioritate, nu mai ai loc si timp de iubaceli, relaxari si pur si simplu timp pentru tine isuti vazut ca si individ distinct cu o personalitate aparte si nu doar perceput / a ca o unealta a reproducerii speciei.

    hai ca m-am plictisit. ma ingretoseaza subiectul. cititi Corinne Mayer si scoateti ochelarii de cai.

  37. Mai, daca tot sunteti contra, v-ati gandit ca poate nici nu puteti face copii? N-ar fi o usurare fantastica pentru voi?
    Sa stiti ca exista destui oameni care fac credite pentru tratamente si pe care statul roman(spre deosebire de alte tari) nu ii sprijina cu nimic.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 200 queries in 0.180 s