Parastase, pomeni şi coroane

Înmormântări şi colive. Colaci şi lumânări. Batiste şi prosoape.

Munţi de coroane.

Pomeni unde lumea se strânge în jurul mesei ca să plângă pe mort laolaltă. Da’ râs cu plâns, cu o duşcă de pălincă şi o carafă de vin -e formula sigură către o pomană reuşită. Nu zic, doliul se poartă în suflet, nu în dulap şi nici în lacrimi. Că astea pot fi fabricate. Iar obiceiurile “creştineşti” trebuie respectate. Deci, să curgă ţuica!

Dar mă calcă pe nervi, cum se găseşte mereu câte o babă care le ştie şi dirijează pe toate. E tanti aia care are un fitil în posterior şi care “fitileşte” toate momentele profunde ale slujbei. Îi face concurenţă la popa cu Doamne miluieşte şi boceşte ca la Hollywood. E tanti care îţi atrage atenţia că eşti în pantaloni şi nu în fustă, care te trimite să stai doi paşi mai în faţă şi care te întreabă dacă n-ai şi tu o geantă toată neagră, că te râde lumea. E numa’ o zdroabă şi reuşeşte să enerveze tot sufletul de creştin prezent, care îşi face cruce înjurând pe toate babele pământului.

Munţi de coroane.

Care se transformă după maxim o săptămână (în funcţie de proprietăţile de conservare ale anotimpului) într-un maldăr de gunoi. Să revenim. O coroană costă începând de la 25 lei. Transformând maldărul de gunoi în muntele de coroane, iar muntele de coroane în lei noi, dizolvăm un lanţ al slăbiciunilor şi salvăm planeta de poluare (în fine, încercăm măcar). Iar dacă toţi banii ăştia, plus ăia de pe ţuica şi ciorba de la pomană, i-am reorienta către un nevoiaş, oare decedatul -Dumnezeu să-l ierte!- e pus pe stand-by la Porţile Raiului?

Dar vai, păcătoasă blondă ce eşti, taci că ne aude lumea! îmi şopteşte tanti de mai sus.

Munţi de coroane…

Articolul anterior

Blond să fii, da’ să-ţi revii!

Articolul următor

De-a v-ati ascunselea pe sosea

12 Comentarii

 1. Nu inteleg de ce trebuie sa ne imbracam in NEGRU si sa tinem parastase si dupa 7 ani (!!), cand poate noi tinem doliu in suflet cu adevarat, nu trebuie sa ne pocim si sa ne pocăim…..
  Religia asta a noastra este asa de primitiva 🙂

 2. o, lasa-ma. zici ca mi-ai citit gandurile. azi ma duc la o inmormantare. am trecut si eu prin tot pomelnicul ieri.

 3. Taina, cred ca sunt obiceiuri. Dar cred ca asa cum unii le-au facut, altii le pot interpreta, adapta pe sufletul si posibilitatile lor. Dar nu inteleg babele care ii trag pe altii de maneca si de urechi. Sa arate cu degetul linistite, dar sa nu oboseasca timpanele oamenilor si sa nu le piarda timpul… 😉

  brylule, sa nu-ti uiti acasa dunga la pantaloni si fata plouata. 😐

 4. Si se practica cititul sms-urilor pe sub partafir,in timpul slujbei, preoti carora le intoneaza cantorii colinde in postul Sfintei Marii…cineva a spus ca Biserica a fost inventata ca mijloc de manipulare…se pare ca transmitem traditia asa din generatie in degeneratie

 5. iulia

  hehe…multumesc pentru urarile de bun-venit…:) sper sa am timpul necesar sa ma ocup de blogul meu, sa ii dau sa pape si sa creasca 🙂

 6. Iulia, pune acolo link cand scrii comentariul

 7. Cristian

  Unde au avut loc parastasul si pomana: la tara sau la oras?

 8. mim

  Doar noi alegem daca ne lasam manipulati sau nu

 9. ascanioro

  de foarte mult timp cred ca sunt ateu, dar dupa ce am mai citit putin si am vazut ceva documentare ceva gen zeitgeist,sunt convins de asta si mi-am dat seama ca de fapt biserica inseamna maniupulare si controlul maselor.

 10. Cristian, in fosta capitala culturala europeana 😀

  mim, si daca manipularea ne face bine la psihic, de ce sa nu o imbratisam

  ascanioror, nu cred ca trebuie confundata biserica cu Dumnezeu. Biserica inseamna oameni, Dumnezeu e altceva

 11. Gigione

  Hello! Mda … pai noh, daca n-ai ce face trebuie sa-ti gasesti, nu ? Cred ca dupa acest principiu se ghideaza babele. Ar fi ceva daca in fiecare parohie s-ar institui functie de “ghid in conduita crestin-ortodoxa” … ar manca si ele o paine calda pe langa coliva, ai avea si tu un “indrumator” atunci cand calci pragul bisericii. Dar noh, pana la urma sunt oameni batrani … poate n-ar trebui sa-i judeci atat de aspru, pentru ca nici tu nu stii cum vei gandi si actiona peste 50 de ani… si mie imi place sa cred ca n-am sa dau in senilitate … dar…. ??!?!?
  Intr-adevar, iti dau perfecta dreptate … Dumnezeu e una si biserica e alta. Nu poti pune egal intre un concept si o institutie. La fel cum nu pui egal intre sanatate si farmacie sau spital :-?? . Nu-l gasesti pe Dumnezeu in biserica, ci doar o mana de oameni obisnuiti, si cu bune si cu rele. Ca pe peste tot dealtfel (scuze de cacofonie!). Dumnezeu e inauntru, nu afara.
  De ce e bine sa respecti obiceiurile ? Habar n-am ! Dar nu te simti ciudat daca nu le respecti ? (lasand la o parte gura lumii si barfele, facand abstractie de partea asta)

 12. Eu nu cred in Dz

  Biserica e o organizatie mafiota pt mine

  Cand o sa mor vreau sa fiu incinerat

  I rest my case

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 147 queries in 0.364 s