La 2 ani de la Colectiv, câți aveți un extinctor în casă?

În Anglia, locuiam în chirie, într-o casă, gard-în-gard cu grădina botanică din Sheffield. După ușă, în bucătărie, aveam niște cuie bătute în perete, de care erau prinse un extinctor și o pătură specială pentru incendii.

O dată pe an, proprietarul venea cu cineva specializat să le verifice dacă mai sunt în stare de funcționare sau dacă și-au pierdut presiunea, termenul de valabilitate, habar nu am ce verificau.


Aveam și alarmă de incendiu, a cărei baterie piuia îngrozitor atunci când se termina.


La cabinet, făceam exerciții de evacuare în caz de incendiu o dată pe lună, exista om responsabil cu asta. Aveam plan de evacuare, iar la orice control puteam fi întrebați detalii de pe acel plan. Așa că, managera noastră se asigura la fiecare ședință că știm despre ce e vorba.


La orice curs, film sau spectacol am participat, se începea prin a ne arăta care sunt ieșirile de incendiu și eram rugați să o reperăm pe cea mai apropiată de noi.


Cert e că mie mi se păreau prea urâte acolo, după ușa din bucătăria noastră din casa vecină cu grădina botanică, așa că le-am scos, le-am ascuns în masca de la chiuvetă și am agățat niște prosoape de bucătărie cu fluturași și inimioare, în loc.

Le scoteam și le puneam înapoi, desigur, în fiecare an, cu o zi înainte de a veni la verificat. După care urma încă un an de ignoranță și semi-legalitate.

-Unde-i extinctorul nostru, ia zi! mi-a atras H imediat atenția în noaptea cu Colectiv.

Și, zău, dacă de atunci, din noaptea aia, l-am mai ținut ascuns vreun pic. Nu am mai boscorodit nici exercițiile de evacuare din cabinet, nici măcar bateria de la alarmă care te scotea din minți.

Spuneți-mi care aveți extinctor și plan de evacuare, chiar dacă nu vă controlează nimeni să le-aveți. Oricum, sper să nu le folosiți niciodată.

 

Articolul anterior

Ziua în care voi scrie o carte e tot mai aproape

Articolul următor

De pe marginea prăpastiei, găluștele cu prune m-au salvat!

27 Comentarii

  1. Greta

    Am detectoare de fum acasă, în camere și-n hol (nu și-n bucătărie, că ar piui una-două, fiind extrem de sensibile). O dată am afumat ceva și-a pătruns fum în sufragerie. Am zis că-mi sparge urechile piuiala. Urmând instrucțiunile primite la instalare, l-am împuns cu un băț și s-a potolit 😀
    Detectoarele au fost impuse legal (e obligatoriu aici să ai). Extinctor n-am, dar oricum ar fi un caz de ”baba și mitraliera”.
    La serviciu avem și extinctoare și plan de evacuare, se fac periodic simulări de alarmă de incendiu și lumea se comportă ok – în sensul că se iese calm, fără înghesuială. Dar părerea mea e că, totuși, comportamentul ar fi cu totul altul în cazul unui incendiu real. Motivul e simplu – instinctul de conservare preia controlul. Sunt bune antrenamentele astea, dar în niciun caz nu-s edificatoare pentru ce-ar fi în-caz-de.

    • Da, faza e că în caz de incendiu real, nu își dă toată lumea imediat seama. Oricum, eu cred că mai bine cu exercițiu decât fără.

  2. Sigur că e de preferat să fii pregătit pentru o astfel de situaţie dar tragedii se întâmplă peste tot cu extinctor sau fără (a se vedea blocul din Londra care a ars până în temelii). Ca să nu mai spun de extinctoarele de maşină care sunt un fel de frecţie la un picior de lemn. În Colectiv lipseau căile de evacuare, extinctoarele oricum n-ar fi făcut faţă.
    Sincer, în caz de incediu la mine la serviciu cred că primul lucru la care m-aş gândi ar fi cum să ies mai repede afară şi în niciun caz nu m-aş repezi să manevrez extinctorul. Poate aşa sunt eu, mai fricoasă…Din fericire aici sunt holuri largi şi porţi câte vrei.

    • In Londra au fost multe probleme care au dus la acea tragedie, parte dintre ele si poate cele mai grave fiind lipsa sprinklerelor si a alarmelor (la unele etaje nu functionau), deci nu se poate contesta necesitatea lor argumentand cu Grenfell Tower!

      Extinctoarele sunt mai utile pentru flamele pe care le observi cat sunt inca mici (in bucatarie, de exemplu, cum mi-a luat mie foc odata hartia de copt in cuptor 😐 ). Daca toata bucataria sau biroul e plin de flacari (sau tot clubul, na) extinctoarele nu fac fata si clar ca nu trebuie pierdut timpul cu ele.

  3. Elena

    Sincer, nu am nici eu extinctor i casa, plan de evacuare nici nu mai zic. Cam nasol ,ce i drept. Momentan incerc sa mi fac un plan in caz de cutremur. Dar stii ce as face eu, mai multe simulari de incendii in cluburile unde inca fumeaza oamenii desi nu voie, si in cele care nu au autorizatie. Sa ii sperie asa putin ca prea sunt e nepasatori! Si as da si la tv, oricum am auzit ca daca ar mai fi un caz ca cel din colectiv, ar fi prapad din nou. Unde vom ajunge cu tara noastra, vom trai si vom vedea.

  4. Roxana

    Nici eu nu am acasa. Iar la birou se faceau exercitii de simulare pentru incendiu.
    Iti spun sincer ca abia dupa nenorocirea din Colectiv am inceput sa ma gandesc ca se poate intampla oriunde si tocmai de acceea cand merg undeva am inceput sa stau mai mult langa o usa . Recunosc ca imi este tare frica de situatia din scoala,unde nu cred ca in 4 ani s-au facut 2 exercitii de evacuare.

  5. Luminita

    Din punctul asta de vedere, stam bine unde locuim momentan in Belgia. Fix langa usa mea e ditamai extinctorul mare si unul mic, de mana, ambele pt a fi folosite in caz de incendiu. In plus, toate apartamentele din cladirea noastra au mai multe detectoare de fum si o data pe an proprietarul trimite gratuit specialisti sa le verifice.

  6. Monica Ciobotaru

    De cand am devenit mama am extinctor in casa. In viitoarea casa, o sa pun si senzori de fum.

  7. Doar in masini avem 🙁
    iar plan de evacuare este exclus, in afara de usa de la intrare…nu mai exista alta iesire, deci…nu prea avem ce plan sa facem, dar probabil o sa cumparam un extinctor.

  8. Legat de exercitiile de evacuare, la toate firmele si insitutiile la care am lucrat, daca nu ar fi fost simulari si ar fi fost incendii pe bune, cred ca ar fi murit jumatate dintre oameni, sunt cladiri mari cu sute/mii de oameni si toti sunt pe scari in acele momente. Imagineaza-ti etajul 25, sa cobori pe scari, pe aceeasi scara pe care coboara toti oamenii din cladire (si nu este ultimul etaj), mie nu prea mi-a inspirat ca am fi supravietuit.

  9. Eu am si extinctor si detectoare de incendiu

  10. Robo

    aveam detectoare si stingator in casa si inainte de Colectiv, iar dupa Colectiv am luat un stingator si pt bloc si am pus detectoare la fiecare etaj. :))

  11. Alina D

    Cam de un an jumate ne-am luat si noi extinctor, atunci cand ne-am mutat in noua chirie.
    Sta pe jos, in bucatarie, gata sa fie folosit.
    Dar mai nou l-a reperat micuta:)) Alerg de fiecare data sa i-l iau din mana sa nu faca vreo boacana.
    Dar deh, e rosu, frumos:)

  12. Amy

    Noi aveam doua destul de mari in curte, plus inca unul in masina. Ce-i drept, nu m-am gandit ce as face in caz de cutremur. Faza cu tocul usii nu cred ca mai tine…

  13. Claudia

    Bifat!Avem extinctor,urmeaza detectorul de fum.

  14. Ria

    Știi, după Colectiv și eu mi-am pus problema exercițiilor de evacuare în caz de incediu. Am lucrat perioade mai mari, ultimele două locuri fiind companii mari românești. Ne cerea periodic HR-ul să semnăm fișele de protecție a muncii, fără să ni se fi făcut instructajul. De fiecare dată am comentat, dar nu s-a întâmplat nimic. Vreau să văd că pică toate aceste firme care vin și ștampilează fișele de protecție a muncii și vreau să fie luate măsuri reale împotriva acestor angajatori. Chiar e viața noastră la mijloc.

  15. deloc.
    E pe lista sa luam un detector de fum.

    Dar cand am cumparat aprt mam bucurat ca blocul asta nu are gaze.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 186 queries in 0.434 s