Fixul care-ți schimbă viața, un interviu despre slăbit, cu Mirela Retegan


Mirela Retegan, fondatoarea Zurli, a adunat într-un grup de facebook aproape 220mii de oameni care vor să slăbească. Grupul chiar așa se numește: Fixul care-ți schimbă viața. Principiul e simplu: cei mai mulți, când vor să slăbească, încep să se gândească la CE să mănânce și la ce să nu mănânce. Mirela a luat-o invers cumva, mult mai simplu. Cu ore fixe. Mănâncă orice, însă doar la orele 7, 10, 13, 16, 19. Nimic mai târziu. Faza faină e că multă lume a slăbit, unii chiar 30-40 de kilograme cu fixul ăsta. Normal, am vrut să știu mai multe!

Când mi-ai povestit prima oară despre fix, mi-ai zis că tu ești șefa graselor din România. Putem spune asta pe post? 🙂

Mirela Retegan: Șefa grăsuțelor. Ca să nu supărăm pe nimeni. Îmi place gluma asta și sunt fericită să văd peste 200 de mii de oameni care sunt ok cu această formulare simpatică.

Povestește-mi despre relația ta cu mâncarea.

Mirela Retegan: Cred că într o altă viață am fost un somalez care a făcut multă foame. Altfel nu mi explic de unde această preocupare pentru mâncare. Pentru ce mâncăm, când mâncăm… parcă toată viața se învârte în jurul ideii de mâncare. A devenit mâncatul o activitate căreia ori nu i se dă importanță deloc ori i se dă prea multă. Până de curând, eu eram sclavul mâncării. Făcea din mine ce voia. Nu eu hotăram ce și când mănânc, ci mâncarea îmi ieșea în cale și până să apuc să-mi dau seama era deja în stomacul meu. De aproape un an lucrurile s-au schimbat și încerc să-i arăt că eu sunt șefa. De cele mai multe ori îmi iese.

Înghețată de ciocolată sau de vanilie?

De unde ai știut că e combinația mea preferată? Din fericire acum pot să mănânc și de una și de alta și separat și împreună dar la ore fixe și fără să mă simt vinovată că mănânc înghețată.

Cea mai bună legumă e o friptură cinstită?

Nu. Nu sunt consumatoare de carne. Nu lipsește din meniu dar nu e prima opțiune. Prefer orezul în toate combinațiile posibile. Și peștele.

Cel mai inacceptabil desert?

Nu există așa ceva. În toate putem să găsim ceva bun :)))).

Cea mai vinovată plăcere? 

Sincer, shaorma la 5 dimineața în Centrul Vechi după o noapte petrecută cu prietenii prin cluburi.

Ce ai încercat că să slăbesti și nu a funcționat pană acum?

Le-am încercat pe toate și toate au funcționat. Doar că am revenit la kilogramele în plus odată ce am reluat proastele obiceiuri: mâncatul haotic, în orice combinații, la orice ore, în cantități nesimțite.

Te-ai gândit vreodată să te operezi pentru a slăbi?

Nu. Am multe exemple în jurul meu de oameni care s-au îngrășat din nou. Și apoi, nu am fost niciodată atât de grasă sau de disperată, nu m-au afectat din punct de vedere al sănătății kilogramele, am avut mereu puterea să o iau de la capăt într-o nouă încercare de stopare a kilogramelor în plus.

Spune-mi, ce e grupul ăsta și cum ți-a venit ideea?

Este un grup de susținere pentru oameni care vor să aibă o relație sănătoasă cu mâncatul. Am început să mănânc la ore fixe, am văzut efectele fantastice pe care le are asupra psihicului meu, am constatat că mă simt mult mai bine și scad în kilograme și am ales să împărtășesc asta și cu alți oameni.

Au voie și bărbații?

Știu câțiva cu rezultate excepționale. Doar că ei nu sunt atât de vocali. Nu stau să facă poze farfuriilor și nu pun fotografii cu înainte/după:))).

Eu am povestit multor oameni de când am aflat de fix, mulți mi-au zis că le-ar fi imposibil să respecte niște ore atât de strict, fiindcă ba sunt într-o întâlnire importantă, ba iau copilul de la balet, ba îi tăie foamea pe la doișpe noaptea. Care-i secretul să reușești?

Să -l elimini pe NU POT. Nu există așa ceva. Poate oricine. Dacă pot eu, poate oricine. Trebuie doar să treci și persoana ta pe lista de priorități. Din păcate există o perioadă în viața noastră, pe la 30 de ani, când facem multe lucruri pentru ceilalți: copil, partener, job, iar persoana noastră este la coada listei de priorități. Gătim când mănâncă bărbatul, mâncăm resturile copilului, ne facem programul după toată casa… pe mine fixul m a învățat să mă așez corect în agendă și să am grijă și de mine.

Câte vieți a schimbat fixul? Practic, spune-mi cu ce vă lăudați. Cea mai schimbată viață, de exemplu. O poveste care te-a impresionat.

Ți-o dau exemplu pe Maria Chetran. Este o polițistă din Huși. Am descoperit-o pe grup și acum este aici mâna mea dreaptă. Ea avea peste 100 de kilograme, era tipa aia deșteaptă și grasă de la Poliția din Huși. A început programul de fix, a slăbit vreo 30 de kilograme și și-a descoperit pasiunea de a-i ajuta și pe alții. Astăzi Maria susține grupul, și a făcut un blog “fixul care îți schimbă viața”, povestește experiența ei și inspiră foarte mulți oameni. Știu sigur că acest grup Mariei i-a schimbat viața și sunt sigură că lucrurile nu or să se oprească aici.

Se pot slăbi și puține kilograme, adică nu 40? Știi tu, ultimele 2, alea-s cel mai greu de evacuat.

Da. Doar că la un moment dat când stagnezi înseamnă că trebuie să faci puțin mai mult decât să mananci la fix. Să faci mișcare și să ai multă grijă la combinații. Și apoi, să-ți asculți corpul. El își știe măsura foarte bine. Dacă tu ești construit să fii în echilibru la 69 de kilograme, o să te chinui mult să stai la 50.

Mi-ai zis că există și niște specialiști prezenți acolo, spune-mi care este rolul lor.  

Am permis fiecăruia să-și ia ce rol a dorit. Atâta timp cât nu promovează ideea- dacă nu faci cum zic eu, faci prost, e loc pentru orice părere. Eu sunt prima deschisă să Aud, să Aflu, să cunosc oameni care au aprofundat un subiect și care vin cu părerea lor. Cu condiția să nu mă facă să mă simt prost sau vinovată dacă eu până acum am făcut altfel.

Ce planuri ai cu această comunitate, vă întâlniți deja sau urmează?

A crescut organic și se întreține la fel. În interiorul ei s-au creat multe grupuri. Oamenii aderă la cei care simt și se manifestă în acord cu ei. Nu forțez nimic, nu am niciun scop, mă bucur să fiu sâmburele de la care a crescut poienița asta frumoasă în care oamenii vin să afle cum pot să-și facă viața mai bună. Las grupul în voia Universului. Am grijă ca într-o grădină, să elimin paraziții și sunt sigură că o să se ducă în direcția corectă. Deja pentru mine și-a făcut treaba: faptul că 200 de mii de români au înțeles că schimbarea începe în noi, eu sunt deja câștigată.

Concluzia Mirelei după 4 luni de mâncat la ore fixe o puteți găsi pe blogul ei.

Concluziile mele pe subiect le-am tot scris, dintre cele mai recente:

101 de lucruri de făcut înainte să te apuci de dietă

foto Mirela Retegan facebook

Articolul anterior

De ce nu am ales scutece textile pentru bebelușul meu (p)

Articolul următor

Nu sunt o mamă perfectă, aveți milă de mine pe internet!

36 Comentarii

  1. Cris

    Hmm interesanta ideea aceasta 🙂 voi incerca sa o aplic. Si dulciurile si painea , aceste 2 mari pasiuni ale mele – sa le reduc! :))) ca de miscare m-am apucat, neaparat sa fac peste 10000 de pasi zilnic, ceea ce e mai greu cu un job sedentar, dar recuperez cu cei mici acasa.

    • cât înseamnă 10000 de pași?

      • Cris

        unii spun ca ar fi cam pe la 8 km, give or take. am un pedometru in buzunar care numara pasii.

        • Woooow, e super mult ce ziceti voi aici…

          • Cris

            nu este, pt ca nu iti dai seama cat mergi pe jos, mai ales cand iesi in parc, sau mergi undeva sa rezolvi cate ceva.

      • Functie de inaltime si amplitudine, cam 6 km parcursi de mine la 1.62cm. Eu fac cam 6-8 mii de pasi zilnic minim (nu iau tel. tot timpul cu mine ci numai cand ies pe usa) iar daca adaug un drum la gradina trec de 10 mii (la gradina nu mai iau tel.).

    • Si eu fac 10 000 de pași pe zi!

      • Incredibil, iar te lauzi. Știm genul. :)))))))) :))))))))

      • in vacante fac peste 20 mii :D. Vreau sa imi fie viata o vacanta…

        Ca o remarca, am cautat acu pe net un calculator, 10 mii pasi de mers (cat merg eu zilnic) consuma aproape 500 calorii. A 2a oara ma gandesc mai bine daca vreau ciocolata.

  2. Gabriela

    Pfff! Ce bine ca am un metabolism bun si nu ma ingras orice as manca! Sa vedem cat ma mai tine.

  3. Mi se pare de bun simt ce spune: sa ascultam glasul corpului si sa tinem mesele sub control.
    In perioadele cand mananc des ma ingras(chiar daca mananc putin) ca nu las timp corpului sa apara senzatia de satietate sau senzatia de foame.

    inca o remarca personala: nu reusesc sa separ senzatia de sete de cea de foame. Dar nu o data mi-a disparut senzatia de foame cand baui o cana cu apa si constientizat ca nu baui nimic in ziua aia…

  4. Super interviu, Miruna!
    Bravo!

  5. Alla Mese

    Si eu am slabit datorita/cu ajutorul grupului Mirelei. Si am tras dupa mine cateva prietene si o vecina. Functioneaza, sa stii. Secretul e sa nu vezi orele alea ca pe o dieta stricta, ci ca pe o schimbare pe durata lunga si astfel dispare frustrarea aia cu “nu mai mananc niciodata ciocolata” sau “nu am voie nustiuce”. Stii ca poti manca ce vrei, insa la o anumita ora, si pur si simplu renunti mai usor la ce stii ca nu e bun pt tine.

    • băăăăăi, e plin de prietene de-ale mele pe grup și eu abia acum aflu?!?!?!

      • Alla Mese

        Am iesit de acolo de ceva vreme ca nah, era cam haos. Adica femei multe la un loc! Se aduna trei si se trag de par, dar doojdemii…
        Dar principiile is ok si de la o vreme iti cere corpul mancare la orele alea si fara sa sune alarma la telefon..

  6. Luminita

    As recomanda mai degraba sa mergeti intai la un nutritionist, daca este nevoie sa slabiti. Organismele si metabolismele difera, la fel si ce diete functioneaza pentru fiecare. Eu am incercat mai demult reteta Mirelei si m-am ingrasat, pentru mine personal mancatul des nu este OK, ci mese fixe de trei ori pe zi, mancat putin seara si multa miscare in general.

    • probabil depinde și cât mănânci, adică sigur. Am adoptat și eu prin liceu dieta asta cu mâncatul puțin, o țineam cu prietena mea cea mai bună. Era cam așa: dimineața băgam bine , că, deh, micul dejun. Prin a 2-a pauză, ne luam de la alimentara din colțul liceului nostru niște biscuiți cu ciocolată, vărsați, crocanți de te lingeai pe degete. Apoi, la 1-2-3, când scăpam de la școală, ne opream la o patiserie din drum și ne luam o chiflă sau o plăcintă cu ceapă, ceva ușor așa, cât să ni se mai astâmpere foamea până la prânz. După care luam prânzul și apoi nu mai știu exact ce se întâmpla că ajungeam acasă și na…
      Ce, crezi că a funcționat? :))

      • Luminita

        :)))) Ah, liceul, ce vremuri! Eu pe atunci bagam zilnic merdenele si eram slaba ca un bat. Deh, tinerete, arderi ca lumea, nu ca acum…. 😛

  7. Amy

    Femeile care mananca ce vor si nu se ingrasa, sunt sigur vrajitoare!!!! :)) Am auzit expresia asta undeva si mi-a placut mult. 😀 Eu am slabit 13 kg cu dieta Dukan, bine, n-am tinut-o exact ca la carte, pentru ca nu m-am intoxicat cu oua, branzeturi si nici cu carne. Mi-am facut un program si m-am tinut de el. Dupa ce m-am oprit, sa stii ca nu m-am ingrasat. Acum am mai pus vreo 2 kg, dar asta din cauza mea, pentru ca am tot mancat dulciuri facute de soacra si mai putina miscare.

    • wooooooow, 13 kilograme???? Eu mi te imaginam slabă- înghețată mereu! Felicitări, ești foarte tare.

      • Amy

        Ce mi-as dori eu sa fiu asa subtirica cum iti imaginezi tu. :)) Am 61 de kg in conditiile in care inaltimea mea nu depaseste 1.65…deci ar mai fi loc de dat jos ceva. 😀

        • Eu m-am îngrășat 3 kg și sunt mega supărată, dacă te ajută cu ceva. Și eu sunt de 1.64, deci se vede enorm.

          • Amy

            Pai si cu 3 kg astea puse, la cat ai ajuns? Din ce-am vazut in poze, nu cred ca ai 61 ca mine, esti mai slabuta. 😀

  8. P.S. daca mananc de 5 ori pe zi, m-as ingrasa…mai nou mananc de 2 ori pe zi.

  9. Diana

    Oaaa, eu daca as manca de atatea ori pe zi m-as face cat usa :)) tin minte ca dupa nastere am tinut o dieta hipocalorica cred ca scarsdale, dar nu mancam tot ce scria acolo ca ma ingrasam in loc sa slabesc :))
    Totusi e o idee f buna mancatul la ore fixe, corpul stie ca primeste mancare si nu mai simte nevoia sa faca depozite. Acum realizez ca eu mananc la ore fixe, ca asa e regulamentar in tara asta, pranzul la 12, cina la 6. Fix, nu asa. Si micul dejun eu il iau pe tastatura pe la 10, ca-s rea de somn, dimineata sunt distrusa, nu-mi arde de mancat

    • nici eu nu funcționez dimineața/ Să știi că și eu aveam un program foarte bun de masă în UK, când lucram. Prânzul era sfânt, între 1 și 2! Aveam nevoie de energie ca să funcționez.

    • o femeie

      Diana, si eu m-am olandizat :)). Nu mai pot manca dimineata, mic dejun las la 11 un fruct sau mai des nici pe ala, la 12 mananc ca arde, la 6 juma acasa mananc ca arde:))

  10. Sa inteleg ca pestele nu e tot carne? :))

  11. Gennie

    Principiul suna ok, cu mesele fixe: 3 mese ai 2 gustari. Ca a slabesti sugera 1500 calorii…si eventual sa mai faci si sport…eu as lua-o razna si as musca din pereti. Am intrat si eu pe grup dupa ce am citit articolul tau…am rezistat fix 3 ore…este ingrozitor. Toata lumea isi da cu parerea si mi-ar inunda wallul de pomana. Mult hate si multa prostie. Cat despre fondatoare, mi se pare ca isi cam depaseate atributiile: si fondatoare de fenomen, si antrenor de parinti, si nutritionist…mai ramane sa gaseasca leacul la vreo boala incurabila….

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 208 queries in 0.319 s