Atenție, risc de toxinfecție emoțională: Cele mai otrăvitoare 6 lucruri pe care mi le-am spus vreodată

1. Amânările: ”Începem de mâine”

Exemplu: De mâine, gata. Gata cu mâncat prostii, nu mai pun gura pe ciocolată. De mâine, nu mai mănânc după ora 6. Și dacă tot am așa un plan bun pentru viitor, ia să-mi bat joc de mine astăzi.

De ce să amâni, dacă e decizia corectă? Cel mai bun moment pentru orice care o să te țină e ACUM.

2. Condiționările: ”Când o să am/fac X, voi fi fericită”

Exemplu: Când o să slăbesc, voi fi fericită. Când voi avea un iubit, când mă va cere de nevastă, când o să facem un copil, când îmi voi schimba job-ul, când voi fi promovată, când îmi voi lua altă mașină, când îmi voi permite o casă, când voi călători în lume.

De ce să aștepți? Oare nu poți fi fericită și fără termene limită?

3. Scuzele: ”Nu pot face X, pentru că n-am/nu sunt Y”

Exemplu: Nu pot intra în vorbă cu băiatul de care-mi place, fiindcă nu sunt o coorvă. Nu pot ridica mâna, fiindcă n-am învățat la perfecție.

Știți cum fac constructorii, și ei n-au atâtea studii superioare? Se bagă, frate. Asta am învățat de la prima firmă cu care am lucrat. Gura patronului nu știa să spună NU. Orice se poate. Se descurcă el până la urmă. Și știți ceva? A avut dreptate. Sau am avut noi noroc chior să dăm peste cineva nu numai cu tupeu, dar și cu niște creier.

4. Ordinea operațiunilor: ”O să fac X, dar mai întâi stai, să fac Y”

Exemplu: O să învăț la histopatologie, dar mai întâi să citesc la chirurgie extracția dinților de lapte, că asta chiar e ceva care folosești ca stomatolog zilnic”
În sesiune am citit cele mai faine cărți pe care le-am citit vreodată. Nu de medicină 🙂

”Nu ACUM” doar prelungește agonia. De ce să nu faci lucrurile care îți plac pe bune, după ce te-ai scăpat de-o grijă? Întâi spăl vasele și apoi mă apuc de serialul ăla, ca să pot adormi liniștită.

5. Etichetele: ”Nu-mi stă bine cu…” sau ”Eu nu sunt X”

Exemple: ”Nu-mi stă bine cu rochie mulată.” ”Eu nu sunt fotogenică.” ”Pur și simplu nu sunt genul.” Ați fost vreodată ”nu genul”? Ohooo, câte am ratat din cauza asta. Sigur, nu sunt genul care să bea până cade sub masă și nici genul care să-și bată copiii, dar  o rochie mulată? Cine decide cum îmi stă într-una verde? Sau dacă ies bine în poze?

Avem nevoie de principii în viață, de niște piloni care să ne susțină, dar e bine să ne păsătrăm și opțiunile deschise. Probează o rochie mulată și, după aia, decide. Stai la poze, peste douăjde ani ți se va părea că erai divină.

6. Totul sau nimic: ”Dacă ai greșit o dată, s-a terminat”

Exemplu: ”Dacă ai mâncat ciocolată o dată, ai stricat tot stilul de viață sănătoasă”. ”N-ai învățat ultimul paragraf din ultimul capitol, o să pici examenul, e clar.” Viața nu e compusă din alb și negru. Nu se termină nimic de la o ciocolată. E doar o stație din desfășurarea vieții tale.

Schimbă perspectiva, măraște axa temporală. Peste un an îți vei dori să nu fi renunțat astăzi.

Și câteva lucruri inteligente pe care mi le-am spus, ca să nu credeți că sunt o tută:

”Sunt deșteaptă, tot ce trebuie să fac e să iau o decizie”

Asta mi-am zis, după ce m-am observat făcând niște lucruri surprinzătoare: am intrat prima din județ la liceu, am intrat la facultatea dorită, aveam creier și ambiție, doar mă hotăram mai greu.

”Nu știu cum o să fie, dar simt că nu aș putea trăi fără să dau o șansă posibilității respective”

Și a fost bine. Asta mi-am zis când am lăsat tot ce construisem acasă și am plecat în UK, să aflu dacă mă potrivesc lângă omul pe care-l simțeam sufletul meu pereche. A ieșit bine, a fost o mișcare câștigătoare. N-aș fi putut trăi întrebându-mă ”cum ar fi fost dacă”

”Nu știu dacă o să pot, dar știu sigur că pot bifa toți pașii care să mă pregătească”

Asta mi-am zis când am vrut să nasc natural după cezariană. Era ceva ce nu ținea de inteligență și mi-am dat seama destul de rapid. Era ceva ce ținea de mine și nu prea. Am acceptat și am decis să îndeplinesc toată partea mea de treabă, cu liniuță. Am muncit mult și am avut noroc să iasă cum am vrut și, copilul, pe unde am vrut.

”Îmi doresc să te pot asculta, să te pot ajuta, dar în acest moment problemele mele au prioritate”

Un fel de ”îmi pare rău de tine, dar de mine mă doare sufletul”. Asta mi-am zis-o cel mai recent. Pur și simplu, în capul meu, tot spațiul alocat problemelor e ocupat de ale mele. Nu mai am urechi și nici memorie de ale altora, e o limită sănătoasă, I choose me, deci pa.

Choose me, pick me

Am promis că mă voi întoarce, îmi doream să fiu aproape. Să țin în brațe, să dau șuvițe de păr din calea lacrimilor calde. Sau să nu fac nimic decât să fiu, uneori e suficient și doar asta.

Însă nu eram bine. Canarul nu cânta, era o liniște aproape sinistră.

Știți discursul lui Meredith Grey, când Derek nu știa pe cine să aleagă dintre ea și Addison? Eu eram Meredith Grey și o rugam pe Miruna să se aleagă pe sine. Pick me, choose me. E important să dormi în noaptea asta. Nu poți face față unei nopți pierdute, nu în momentul ăsta. Ia o decizie rațională, dacă ai sfătui acum o prietenă, ce i-ai spune să facă. Să meargă la culcare.

Altădată, eram într-o discuție cu cineva drag, care-mi povestea exclusiv de boli și bătrânețe și alte cele. Choose me, pick me, scoate-ne din această oală care fierbe de probleme. ”Îmi pare rău că treci prin asta, acum mă voi ridica, fiindcă trebuie să plec la x și y”.

Nu mai vreau să fiu genul ”Ar Fi Trebuit Să”. M-au ajuns înțelepciunile astea retrospective. Nu-mi folosesc la nimic dacă-s la trecut, în afară să mă enerveze. Vreau să fiu inteligentă azi pentru mâine. În rest, nici nu mai consum energie. De ajuns cu toxinfecțiile emoționale.

Vrei curățenie, doar că nu poți angaja pe cineva să-ți facă. Pune mâna pe-o cârpă. Ridică-te de pe scaun. Mergi la culcare.

Ține de tine, e partea ta, pick yourself, choose yourself, te implor,

Ca-Să-Fie-Bine.

Photo by Ben White on Unsplash

Articolul anterior

Dacă ai sub 40 de ani și vrei să te îmbogățești, începe prin a nu mai pierde bani – 12 lucruri pe care e bine să le faci (p)

Articolul următor

Vor mai citi oamenii cuvinte în viitor?

3 Comentarii

  1. Eliza

    Ce bine le zici. Sunt și eu o germana și ma regăsesc foarte mult în multe pe care le zici.
    Am și eu 2 baieti 🙂
    Ești minunata! Te pup!

  2. Roxana

    Eu ma regăsesc in ultima parte. In ultima vreme ma aleg doar pe mine. Majoritatea din jurul meu considera ca sunt egoista. Nu pot spune ca nu ma afectează, dar continui sa fac aceeași alegere: eu. Și e bine, e sănătos, aduce multă liniste și calm in sufletul meu

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 137 queries in 0.146 s