Când îți cumperi ceva de care nu ai nevoie, dar e redus, pierzi bani. Pentru că tot tu îi scoți din buzunar. Când iei taxi în loc de metrou, pierzi bani, pentru că tot acolo ajungi. La cafeaua pe care o cumperi de la cafenea în loc să ți-o faci în bucătăria ta, pierzi bani. Pentru că tot așa NU dormi.
Cele mai frecvente feluri în care oamenii iși irosesc banii, de la o căutare pe google:
Taxe suplimentare
Trăind dincolo de mijloacele tale
Optând întotdeauna pentru garanții extinse
Alegând în mod obișnuit confortul în locul economiilor
Cumpărturi impulsive
Nu vă bugetați banii
Nu comparați prețurile înainte de a cumpăra
Contrar aparențelor, oamenii bogați nu cheltuie mult.
Ei cheltuie smart.
Știți cum scopul oricărui puști e un Lamborghini din banii lui. Citeam undeva că abia atunci îți permiți un Lamborghini cu adevărat, când ai banii să îți cumperi trei. Nu când îl iei în rate pe treijde ani.
Înlocuiți Lamborghini cu orice și verificați ce vă permiteți, de fapt.
12 lucruri financiare pe care e bine să le știi înainte de 40 de ani:
1. Prețul lucrurilor e relativ. Indiferent în ce monedă vorbim.
Contează cu ce îl compari, mai exact cât reprezintă din venitul tău. Îți explic cum poate fi o geantă Chanel de două ori mai ieftină decât o geantă de 400 lei.
Când tu ai salariu 4000 lei/lună, o geantă de 400 lei e 10% din venitul tău. Va fi de 2 ori mai ieftină o geantă Chanel deși costă 4000 de euro, când venitul tău e 100.000 euro/lună. Pentru că reprezintă 4% doar. Iar geanta aia de 400 lei pe umărul cuiva care câștigă 4000/lună e chiar de două ori mai scumpă decât un Chanel.
2. Investiție e ceva ce îți bagă bani în buzunar, nu îți cheltuie.
O mașină nu e o investiție, pentru că tu îi bagi benzină, îi schimbi uleiul și, când o vinzi, iei pe ea mai puțin.
Investiție e când îți cumperi o mașină cu care transporți ceva, construiești ceva, care te ajută în munca ta. Un curs, un aparat, un spațiu, un imobil, poate un costum, dacă asta e uniforma de muncă a ta.
3. Pierderea atenției este cel mai mare dușman pentru succes.
Îți ocupă mintea și îți distruge viața. Te trezești la final de viață și de carieră, că tu ai stat pe TikTok. Sau că ai văzut toate sezoanele din House of Cards. Ce să zic, fain. Dacă ai investit tot timpul pe care-l stai la seriale să înveți ceva nou, s-ar putea că totul să se schimbe în scurt timp.
4. Să nu accepți sfaturi de la cei care nu sunt acolo unde vrei tu să ajungi.
Cel mai tare mă distrează toți acești experți pe online, care te învață cum să faci marketing și comunități mari, dar pe ei îi urmăresc trei chiori. Pe parte financiară, vezi toate otrăvurile care ne-au construit mentalitatea ”dacă s-a îmbogățit, precis a furat” și ”doar coorvele reușesc X” spuse de pe canapea, ținând în mână telecomanda și fiind expert în telenovele sau ceva.
5. Nu există scurtături și zâne bune. Viața și bugetul tău sunt 100% responsabilitatea ta.
Nimeni nu nu te va ajuta, nu îți va rezolva problemele. Am înțeles asta foarte bine și la nivel personal, dar și la nivel de business, când soțul meu căuta o soluție pentru Medicentrum. Nu a venit nimeni pe un cal alb să-i dea să copieze tema. Și-a spart capul singurel. Fiindcă parte din soluție e eșecul. Până ajungi să dai gol, nimerești pe lângă sau în bară de multe ori.
6. N-ai nevoie de 100 de cărți de dezvoltare personală sau coach-i. Just do it, cum ar fi.
Fiindcă vine un moment în care trebuie să încetezi să te mai pregătești și să te apuci de făcut. De FĂ-CUT. Cu acțiuni și disciplină reușești. Când motivația dispare, disciplina te salvează de la înec. Ea face rotițele să se învârtă fie soare, fie vânt.
7. Indiferent ce facultate sau job ai, îți poți crește venitul în următoarele 90 de zile vânzând ceva.
Nu trebuie să produci tu acel ceva, îl poți intermedia. Există n variante: amazon, un mlm, faci uber, coronițe de Crăciun, dulceață din orice. Sigur că nu te îmbogățești vânzând gem, dar tot poți învăța de acolo ceva. Cum gestionezi niște marfă, cum o produci, depozitezi, livrezi. Din orice poți învăța, dacă ești atent. Eu habar n-am să fac gem.
8. Dacă întâlnești pe cineva mai deștept decât tine tine, colaborează, nu concura.
Știi povestea aia: dacă un om are un măr și i-l dă altui om, rămân doi oameni cu un singur măr. Dacă un om are o idee și i-o dă altui om, la final, rămân doi oameni cu două idei.
9. Fără țigări și alcool
Fumatul și băutul nu îți aduc niciun beneficiu real. Sunt suzete false, care îți îngreunează gândirea și îți încetinesc rotițele. Plus că ai toate șansele să pierzi controlul și nu e nimic distractiv când te faci de râs.
10. Zona de confort poate da dependență
Atât e de periculoasă. Când îți depășești limitele, îți crești stima de sine. Când vezi că poți, prinzi încredere că vei fi mai bun mâine. Ține standardele ridicate și nu te mulțumi cu ceva, doar fiindcă e simplu și la dispoziție.
11. Familia
Nimic nu e mai important decât asta și nu lăsa viața să îți servească această lecție. La fel cum nu poți avea o afacere reușită, fără să investești timp și energie, nu poți avea nicio familie reușită, fără să pui timp și energie în ea.
12. Nu te enerva
Antrenează-te să nu iei lucrurile personal. Soțul meu zice că asta a învățat din sport: pierde cel care se enervează primul. Când vrei să câștigi un meci sau o dezbatere, tot ce ai de făcut e să-ți păstrezi calmul. Dacă lași emoțiile să intervină, pierzi controlul și nu iei deciziile greșite.
Te-am înnebunit.
Dar mai rezistă un 13: nu asculta sfaturi de la mine.
Pentru că nu scriu articolul ăsta de pe o insulă personală și nici nu mă pregătesc să urc într-un private jet care să mă zboare acolo. Am trecut și eu prin niște vise de îmbogățire, prin niște fantezii cu ”I am the king of the world” ca Di Caprio pe balustrada Titanicului. Sau cu ”uită-te la Bill Gates și la Steve Jobs”, dar ei sunt, de fapt, niște excepții. Pe noi, ăștia mulții, tot educația ne salvează. Și perseverența.
Dacă vreți să creșteți contul de Instagram, urmăriți-mă pe mine. Nu sunt un expert, doar fac asta în ultimele 4 luni destul de bine. Dacă vreți să nu cheltuiți bani, mai bine închideți-vă cu totul netul. Ce-i sigur e sigur. Iar dacă vreți să vă arăt cum puteți rămâne cu niște bani din cei pe care-i dați, e destul de simplu:
Cashclub, mulți v-ați făcut cont când am scris despre aplicația asta data trecută.
E despre cum să cumperi și să economisești în aceeași tranzacție.
Asta înseamnă cashback: un bonus în bani pentru fiecare produs sau serviciu achiziționat de la magazinele online partenere, accesate prin intermediul platformei.
De exemplu, când îți cumperi jucării de la Noriel pentru copii, costă 200lei. N-ai vrea să primești înapoi 8 lei?
Sigur că ai vrea, de 8 lei îți iei o înghețată, pe care gratis nu ți-o dă nimeni din lumea asta. Plus că 8 lei, cu 8 lei, cu alți lei, se adună.
Alt mod de a primi bani cu Cashclub: inviți o prietenă. La prima ei comandă, primiți fiecare dintre voi 30 de lei.
Să vă arăt câți bani am ”economisit” eu, adică ce mi s-a întors din cât am cheltuit, plus comenzile de la ”o prietenă”? Vă arăt, ca să vedeți că puteți totuși primi ”sfaturi” de la blondă. Am aplicația din primăvară instalată și vedeți ce s-a strâns până acum.
Iar în vară am scos această sumă din aplicație:
Bani, care au ajuns în contul meu. Sigur, sunt urmărită de mulți oameni, am pus link-ul pe facebook, dar și tu ai facebook. Câți prieteni sunt acolo, o mie? Dacă 10 își fac cont și 5 comandă ceva de Crăciun din magazinele partenere, sunt 5×30, adică 150 de lei pentru tine. Am socotit bine?
Au și mărit procentul de cashback mai nou. Plus, în noiembrie au deal-uri exclusive pentru cashback crescut și cupoane de reducere cu epantofi, Modivo, CCC, FashionDays.
Magazine sunt o grămadă, cu multe nume noi: Sinsay, LC Waikiki, Doraly, Electrolux, Stradivarius, Nutribullet, Femieko, Huawei, etc. Lista lor e aici și la fiecare scrie procentul de cashback.
De unde vin banii?
Nu e nicio șmecherie. Cashclub aduce mulți clienți pentru aceste magazine, așa că poate negocia niște reduceri sau comisioane. Pe care le împarte cu clientul. Sunt sume mici, desigur, dar ați văzut cum se adună. Când vorbim de volume mari, ele devin semnificative.
La CashClub ai toate funcționalitățile într-o singură aplicație:
Iti creezi un cont gratuit pe https://cashclub.ro/ și începi să primești cashback la fiecare achiziție online.
Comparator de prețuri ca să poți vedea în timp real cine și unde vinde mai ieftin.
Pagina de cupoane si reduceri active la orice moment la toate magazinele partnere
Extensie de browser pentru Chrome: care îți va aduce aminte că poți primi cashback de fiecare dată când vrei să cumperi ceva din magazinele partenere.
Aplicație mobil iOS și Android pentru acces rapid și comoditate în utilizare
Program de referral unde poți câștiga 30 lei pentru fiecare cont activat (adică vei primi 30 lei în contul tău atunci când prietenul invitat plasează o comandă validă).
Afiliere pe persoana fizică (la fiecare magazin partener ai un link ce poate fi copiat și, dacă îl distribui și cineva cumpără de pe linkul tău, tu încasezi bonusul.
Go for it, nu mai aștepta. Urmează o perioadă în care oricum dai gaură în buget. De ce să nu te alegi și cu shopping-ul, și cu niște economii, cum ar veni 🙂
Photo by Nicolai Berntsen on Unsplash
Ioana
Ce bine și smart financiar zici! Asta cu îmbogățitul e relativă, dar cu siguranță, oricine respectă sugestiile tale, are un confort financiar. Unii ar zice că “te zgârcești”, dar cred că sunt cei căror le este foarte greu și lene să scoată capul din zona de confort. Aș mai adăuga un punct:DONEAZĂ! Mergi si vezi situații dificile, vieți greu încercate și ajută, așa, cum și cât poți, dar fă-o! Am observat că e foarte motivant.
Ovidiu
Sfat de la un blond: Daca vreti sa faceti bani cu adevarat puteti sa urmariti propunerile din articol, va veti alege cu un nivel peste mediu de trai dar nu veti face bani cu adevarat. Banii adevarati se fac prin crearea masiva de plus-valoare altor oameni si/sau business-uri. De exemplu daca esti contabil nu produce doar contabilitate ci prezinta clientilor modalitati de utilizare a off-shore-urilor pt economia de taxe si impozite (asa poti trece de la un trai confortabil la cateva milioane de $ venit pe an doar in Romania). Daca esti dentist nu produce doar “dinti” deschide mai multe cabinete, creeaza centru de inovare si productie proprie a dintilor si implanturilor, creeaza o franciza, creeaza o “universitate” proprie de calificare, adu in reteaua ta cele mai noi inovatii din domeniu in maxim 6 luni de la aparitia pe piata, etc, etc, etc.
Inventeaza, inoveaza si pune pe piata un produs/serviciu de mare valoare pentru oameni la un pret cat mai redus, urmareaste trendurile si anticipa urmatorul val de interes de masa: vei castiga foarte multi bani.
Pentru cei care vor sa aiba mai mult decat bani, adica putere, intra in spatele politicii: creeaza partide si grupuri mass-media, controleaza fluxurile monetare ale unei regiuni, apoi ale unei tari, apoialeunuigrup de tari. Vei intra in grupul extrem de rarefiat al proprietarilor de tari.
Si inca ceva foarte dureros, dar important daca vrei sa intri in grupul celor cu multe avioane private, insule si tari: fara familie, fara copii, fara sot/sotie. Nu vei avea timp de ei, sunt un balast nenecesar, chiar nociv. Majoritatea miliardarilor au familii destramate si copii drogati. Nu le face rau prin ai avea. Atentia ta trebuie canalizata 1000% catre crearea de super-plus-valoare. Nu e deloc intamplator ca proprietarul Vanguard detine 60% din activele mondiale.
Mergi pe calea asta pana unde poti sau pana unde te tine psihicul. Obtinerea de bani multi dar mai ales de putere se face cu enorme sacrificii personale (si nu numai).
Spor!
Carmenic
Buna teoria asta, mai greu cu practica. Si sa vb punctual, sunt contabil cu f mare experienta dar la sume din astea nici nu pot sa visez…in Romania…
S
Alcoolul te face sa te simti bine, cum sa nu aiba beneficiu real?
Mai trebuie si sa pierzi controlul, face bine.
Carmenic
Buna teoria asta, mai greu cu practica. Si sa vb punctual, sunt contabil cu f mare experienta dar la sume din astea nici nu pot sa visez…in Romania…