Medicament nou cu rezultate uimitoare: 6 luni de viață câștigate în stadii avansate de cancer la sân

medicament nou cancer sanÎmi plac veștile bune din sănătate, așa că o să continuu să vi le dau!

Cancerul de sân poate fi considerat boală cronică, dacă e depistat la timp. Așa l-am învățat la facultate. Boală cronică, se tratează. După multe cancere urmează însă un cumplit ”dacă”.

Cancerul de sân în stadii avansate dă medicilor, cercetătorilor și, mai ales, pacienților bătăi groaznice de cap. Acolo se dă o luptă pe brânci. Pe luni și pe zile. Fiecare minut câștigat e un pas înainte. Contează însă și ce fel de minut. E important să fie unul bun, nu chinuit.

New England Journal of Medicine a publicat duminică (iunie 2022) rezultatele unui medicament experimental, care a uimit cercetătorii.

Enhertu (denumirea pentru trastuzumab deruxtecan) a crescut rata de supraviețuire a pacienților cu cancer de sân metastazat, față de chimioterapia clasică, cu 6 luni.

Potrivit studiului, Enhertu vizează și blochează HER2, o proteină care stimulează creșterea celulelor canceroase. La studiul clinic au participat 557 de pacienți cu cancer de sân metastazat, clasificați ca HER2-low, cu puține celule HER2.

Tumorile pacienților care au luat Enhertu au încetat să crească timp de 10,1 luni. Comparativ, tumorile pacienților pe chimioterapie clasică au fost ținute sub control doar 5,4 luni. Per total, Enhertu a crescut supraviețuirea la 23,4 luni, comparativ cu 16,8 luni pentru cei cu tratamente standard.

Efecte adverse- sunt importante, fiindcă înseamnă calitatea vieții

Efecte adverse de gradul 3 sau mai mare au apărut la mai puțini pacienți care au primit medicamentul experimental decât chimioterapie clasică. Mai precis: 52,6% pacienți cu efecte adverse de la trastuzumab deruxtecan (Enhertu) versus 67,4% pacienți pe chimioterapie clasică.

Studiul a fost sponsorizat de Daiichi Sankyo și AstraZeneca.

De ce avem voie să ne bucurăm

Dr. Halle Moore, director la departamentul de Oncologie a Sânului la Clinica Cleveland, a explicat pentru The New York Times. Succesul în acest tip de studii clinice înseamnă, de obicei, doar câteva săptămâni câștigate, cu niciun beneficiu pentru calitatea vieții.

„Este nemaipomenit ca studiile de chimioterapie în cancerul de sân metastazat să îmbunătățească viața pacienților cu șase luni”, a adăugat Moore.

Enhertu a fost aprobat de Food and Drug Administration pe 4 mai pentru pacienții adulți cu cancer de sân inoperabil sau metastazat HER2-pozitiv.

Pe scurt, vă reamintesc cum putem preveni cancerul de sân

(conform Mayo Clinic):

  • Alcool: puțin sau deloc
  • Greutate corporală sănătoasă
  • Mișcare
  • Alăptat
  • Terapie hormonală postmenopauză scurtă sau deloc

Cum poate fi un cancer de sân depistat devreme:

  • Palpare
  • Teste screening (ecografie, mamografie)

Aveți grijă de voi și de sânii voștri.

 

Photo by Sarah Cervantes on Unsplash

Articolul anterior

Mami, de ce adulții nu-și serbează ziua?

Articolul următor

Cele mai bune torturi din București

2 Comentarii

  1. Roxana

    Doamne ajuta!! Ma bucur sa aud vesti asa bune! Ma uit în jurul meu și din păcate a crescut atât de mult numărul cazurilor. Si culmea, la toate categoriile de varsta.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 134 queries in 0.373 s