Torturi bune? Le cunoaști după câte porții rămân neatinse de invitați la final. Au lins farfuriile toți? N-a zis niciunul c-a mâncat prea multă pizza sau că deja e plin? A mai cerut suplimentar vreun copil? Ar fi cerut și niște adulți, dar, de rușine, s-au abținut? Semn bun.
Dar dacă strângi farfuriile după invitați și recompui tortul ca pe puzzle, să-l arunci la gunoi, știi. Dacă e din ăla de ți se strepezesc dinții, mai mult frumos decât bun, știi. Așa e și la nunți, de ce să ne mințim.
Regula generală: nu rămâne, dacă e tort bun.
Să-l mănânce se vor sacrifica toți. Până și femeile la dietă sau mai ales ele, credeți-mă pe cuvânt. În fața unui tort bun pur și simplu nu poți rezista. N-ai cum.
De când mă știu, am urât torturile rele. Nu suport să arunc bani. De când mă știu, după ziua mea nu mai rămânea pentru a doua zi. Niciodată nu aruncai, toți lingeau farfuriile dacă-i lăsai. Copiii mai cereau o porție fără greș. Mama făcea mereu cu etaj, să ajungă precis la toți.
Așa am vrut și pentru nunta noastră, așa l-am avut. Și nu e doar părerea mea, e realitatea farfuriilor de la final.
După fripturică și cinci mii de aperitive, ciorbică, sărmăluțe și berici, tortul a fost ras. N-a mai rămas nimic. N-am luat acasă nici măcar un colț.
Vine ziua mea și leșin doar când mă gândesc ce să comand. Mă bucur că am apucat să trăiesc într-o astfel de perioadă, serios. Când torturile comandate sunt mult mai bune decât ce poți face în casă chiar tu.
Nu e un top, e o selecție subiectivă de torturi care garantat îți merg la inimă, nu rămân în farfurie. În ordine aleatorie, poftiți:
Tort de bezea
Acesta e tortul pentru care nu aștept ocazie specială să-l comand. Ultima dată când a venit mama la noi, am sunat-o de pe drum: să știi că am comandat eu tort de bezea, să nu comanzi și tu! Pentru mine personal la momentul ăsta e cel mai bun tort din lume. Cel cu bezea, cremă de mascarpone și fructe de pădure. E desertul pe care l-am mâncat într-un press trip la Cannes de ziua mea, când am fost la ceva lansare Shiseido. S-a nimerit la fix, doar că n-am reținut numele fabulosului desert. Tuturor am povestit de el.
Mulți ani mai târziu, când am revenit în sudul Franței cu soțul meu, ne-am dus la fix același hotel. În căutarea desertului senzațional. Țineam minte hotelul, măcar. Doar că, surpriză, restaurantul era în renovări și închis fix atunci! Cât m-am supărat. Dar acum vreo 3 ani, de ziua mea, cineva mi-a trimis (fără să știe ce înseamnă) un tort de bezea. Am leșinat! Ăsta era desertul la care am visat în toți acești ani.
Și nu e un dulce să-ți cadă dinții din gură, fructele de pădure îi taie din intensitate și aduc ceva acrișor. Iarna folosesc fructe de pădure congelate, dar acum sunt proaspete. E vârf de sezon la tort de bezea! Băgați!
Best seller: Tort de bezea cu fructe de pădure sau cu ciocolată/caramel/mango și Pavlova Roll (cred că e un produs nou, trebuie comandat cu o zi înainte, nu m-am organizat niciodată așa în avans, dar fac pariu că mi-ar plăcea tare)
Cât costă: 130 lei/kg. Acceptă comenzi în acceași zi
De unde: – tortdebezea.ro
Grace couture
Poftiți tort. Puteți leșina, a fost mult mai bun decât frumos. Farfuriile linse, n-am luat acasă nici măcar un creion. Ei au făcut tortul aniversar de ziua blogului acum niște ani. Ce să zic, Grace e primul atelier de cofetărie couture din România. Oamenii ăștia fac artă delicioasă de mâncat 🙂
Noi suntem fani. Torturile sunt fine, cremele sunt ușoare, zici că a aterizat eleganța printre dinții tăi. Îți vine să plângi când s-a terminat, ai mai vrea, dar nu mai este, că toată lumea a mai vrut înaintea ta.
Best seller: French Kiss (preferatul meu!), Mango Breeze și Bacio di Vanilla
Cât costă: 230-310 lei/kg
De unde: gracecc.ro
Chocolat
Candy bar-ul nostru de la nuntă a fost de la ei. Macarons adevărate, proaspete și multe. În perioada aceea, Horațiu a participat la un concurs de idei din SUA. Era o platformă unde te înscriai, l-au ales într-o competiție. Aveau de găsit o metodă de a livra medicamente copiilor mici, ca să fie sigur că le înghit și că iau fix doza care trebuie.
Echipa care venea cu o idee pe care producătorul s-o poată și pune în practică primea câteva mii de dolari. Ce bine, pentru că ideea Horațiului le-a adus premiul, ta-da! Dacă ar câștiga, ne-am zis noi, luăm candy bar de la Chocolat, asta era înțelegerea. Cu universul, care ne-a dat așa un semn bun! E foarte posibil să nu fi gustat chiar din toate, dar nu aș putea zice unul la care să fi strâmbat din nas. Mousse-ul e mousse, nu e o spumă plină de făină. E fin și delicios. Merită. Adică, dacă vrei să rămâi fără tort. Că o să-l mănânce toți. Toți.
Best seller: contactați pe mail, cei de la Chocolat au zis că nu au un best seller, că toate torturile lor sunt foarte apreciate.
Cât costă: 195lei/kg, au și livrare rapidă (în 2h)
De unde: chocolat.com.ro
Gioelia Cremeria (fosta Emilia) -tort de înghețată
Probabil am ales cel mai puțin aspectuos tort al lor, dar gustul! Adevărul e că nici nu le-am testat pe toate. Tot fără motiv comandăm, nici măcar de anotimp nu ținem cont. Fiindcă înghețata bună merge oricând.
Când au început să facă livrări și acasă, m-am simțit ca și cum aș fi primit cadou de ziua mea. Chiar la început încă nu puteai plăti cu cardul pe site și, dacă nu aveai cash, îți trimitea curierul un cont pe whatsapp. Făceai plata așa. Am ajuns să mă știu cu băiatul livrator, că îmi aducea înghețata sau tortul și-mi zicea: stați liniștită, plătiți dumneavoastră când aveți timp. Așa e între prieteni vechi, mergi pe încredere, ce mai!
Pentru mine, înghețata lor rămâne sus de tot în top. E cremoasă fix cât trebuie, e dulce, aromată și la temperatura perfectă. Ca să-i simți gustul și să te poți bucura de o înghețată e esențial să nu-ți criogeneze limba.
Best seller: Tortul Gioelia cu caramel sărat și Chantily Vanilie și Fructe de Pădure
Cât costă: 140lei/kg
De unde: gioeliacremeriaromaniabucarest.company.site
Sweet Concept
View this post on Instagram
De la Mihaela comandăm de ziua copiilor de naștere, fiindcă face niște torturi mega drăgălașe. Poți alege tu cu ce vrei. Adică, nu din ce are ea pe site, ci din orice îți trece prin cap. Îi dai o poză și ea face copy/paste. Dar un copy/paste serios, artistic, german, nu chinezesc, da? Prețurile sunt mai piperate, dar ea te ajută să configurezi un tort cât mai aproape de ce îți dorești.
Anul ăsta, Tudor și-a dorit tort cu sistemul nostru solar și Polul Nord. Unul pentru grădi, unul pentru acasă. A fost super grea alegerea: ce să țină, ce să ducă. Eu am răsuflat ușurată că am scăpat de Spiderman. Trebuie să recunoașteți că ce a ieșit din mâinile Mihaelei e de o mie de ori mai frumos.
Best Seller: Exotique Delice și Choco Luxure (as spune că este Pădurea Neagră reinterpretată)
Cât costă: pentru că sunt torturi personalizate, prețul poate diferi foarte mult în funcție de decor
De unde? sweetconcept.ro
După acest articol, o să aveți impresia despre noi că suntem grași și bogați. Adevărul e doar că nu ne place să aruncăm torturi la gunoi și nici banii, pe ele. Să ne cinstim invitații când vin. Mai bine mai puțin sau mai rar, dar divin!
Photo by Daniel Álvasd on Unsplash
Roxana
Ce de bunatati!!
Totul de bezea de pe Roma e absolut delicios. Si mie îmi place bezeaua.. E unul din deserturile mele preferate!!
Articolul m-a făcut sa ma gândesc cu mare placere ca si noi am avut la nunta un tort care a fost devorat. Era un Truffle Chocolate comandat la cofetaria hotelului Howard Johnson, actual Sheraton.
Nu mai știu cum sunt acum prăjiturile de acolo.
Fata mea nu mananca nici un fel de tort. Singura prăjitură acceptata este eclerul cu cafea de la French Revolution.
Miruna
Norocul ei că nu mănâncă prăjituri! Mai bine așa 🙂
Mă bucur că ți-am trezit amintiri frumoase. Și da, ăla e tortul de bezea de pe strada roma. Fix acolo mă tund, îți dai seama că nu mă pot abține, când trec pe lângă ei… noroc că nu merg des la coafor.
IoanaB
Noi am incercat 2 torturi de la Grace (in ani diferiti, acelasi tort) si in 2022 n-am mai fost asa impresionata ca inainte. Cred ca se numeste French Kiss tortul. Am fost cam dezamagita de cat de dulce si dens era, stiind cat de mult mi-a placut in trecut. In rest, +1 pentru toate locatiile scrise de tine, chiar mi se pare ca in Bucuresti competitia e acerba pt laboratoare de cofetarie (ceea ce e foarte bine pentru noi, pofticiosii!) 😀
PS: N-au torturi, ci choux-uri, dar sunt socant de bune la Livrez Fericire (recomand pe unul cu crema de portocale si altul cu visine si ciocolata).
Miruna
Bine că ai zis. Adevărul e că nu am mai comandat de la Grace recent, cred că ultima dată am luat o turtă dulce de Crăciun, deci nu se încadrează la tort 🙂 mulțumesc și pt recomandare, o să țin cont.
LucianaS
Eu am un tort pe care il comand de toate ocaziile. Este de la Dor de Dulce, tort de bezea cu fructe de padure. Delicios e putin zis🤤. Are un extra touch: o crema de vanilie fiarta cu nuci😍
Miruna
mi-a mai fost recomandat, îți mulțumesc, voi încerca!
Olivian Breda
Acum muuulți ani, era un anunț prin Năvodari “Executăm torturi”. Ei vorbeau serios, chiar făceau torturi, era cofetărie. “Torturi” se putea citi însă și altfel, mai ales lângă “executăm”.
Anii au trecut, anunțul nu mai e, gluma am reținut-o însă.
A se citi în dublu sens cuvântul “torturi” de aici:
“Cele mai bune torturi din București”.