”Ești prea mic să înțelegi” înseamnă ”sunt prea nepriceput să îți explic”

Când copilul e prea mic să înțeleagă ceva, dar totuși întreabă, nu-ți cere explicația științifică. Ci adevărul pe limba lui.

Când are patru ani și vrea să știe cum ajunge copilul în burta mamei, nu vrea să-i explici despre chemotactismul ovulului și părțile componente ale unui spermatozoid. Vrea să știe cum pot un bărbat și o femeie să facă un copil. De unde a venit el.

Nu, nu de la Dumnezeu.

Nici de la barză.

Nu plantează tati o sămânță în burtă la mami.

Bebelușii nu apar când doi oameni se iubesc.

Nici printr-un miracol, îmi pare rău să vă dezamăgesc.

Acestea sunt minciuni. Sau credințe proprii. Sigur că toți copiii noștri se nasc din iubire și sunt mici minuni cu ochi. Doar că nu asta a întrebat copilul de patru ani, care-i semnificația metafizică, metaforică și simbolică.

Când îi răspunzi ”ești prea mic să înțelegi”, ai ridicat un zid între voi. Cele mai traumatizante lucruri pe care i le poți spune copilului tău sunt minciuni pe care le va descoperi singur mai târziu.

Nu contează vârsta. Poate să aibă trei, patru sau șapte ani. Când el întreabă, înseamnă că e pregătit. Nu îi vei da detalii pe care nu le-a cerut. Poți începe verificând ce știe deja. Cum crede el că s-a întâmplat. E un bun punct de plecat.

Dacă ați văzut serialul Bridgerton, poate v-a impresionat la fel de tare ca pe mine lipsa informației privind fix acest aspect. Fetele se măritau și habar nu aveau ce se întâmplă între femeie și bărbat. Altele credeau că rămâi însărcinată de la un sărut.

Dacă oricum copilul va afla adevărul, nu preferi să fii tu cel care i-l spune pe cel corect?

Eram într-a doua, la bunici. Scandalul Bill Clinton-Monica Lewinski. Citesc un articol despre ei în ziar. Nu știu ce înseamnă ”s3x oral”. Verișoara mea cu 6 ani mai mare se strică de râs și-mi zice că n-am tupeu s-o întreb pe bunica, Dumnezeu s-o ierte. Bunica, femeie simplă de la țară. Aude întrebarea, se face verde-albastră. Se așează pe un taburet din bucătărie și-mi zice uitându-se direct în ochii mei de clasa a doua: Miruna, e când femeia ia în gură instrumentul bărbatului.

Știți cu ce-am rămas eu de atunci de la bunica? Nu cu definiția s3xului oral, că pe asta aș fi aflat-o până la urmă. Ci cu faptul că între noi două nu există minciună. Că adevărul se spune uitându-te în ochii omului și când nu îți convine întrebarea. Am apreciat-o enorm pentru acel răspuns pe care mi l-a dat fără șovăială.

În clasa a treia, colegii mi-au spus că prezervativele sunt niște chiloți de tablă. Mi s-a părut cam dubioasă treaba, așa c-am întrebat-o pe mama. Care râde și în ziua de astăzi, dar care mi-a explicat ca niciun copil să nu poată râde de mine.

Am apreciat asta la ele amândouă chiar atunci, când eram mică. La fel cum l-am apreciat pe tata, când cealaltă bunică m-a pus prin clasa a noua să-i promit că mă mărit virgină și el și-a lipit spatele de sobă și mi-a spus că asta e o treabă care nu privește pe nimeni în afară de mine.

Prețuiți linia adevărului în familia voastră. Clădiți-o de la început, căci s-ar putea să nu aveți prea multe șanse. Copiii nu sunt cretini, sunt doar mici. Și asta le va trece, iar încrederea în voi va rămâne.

Daca v-ar întreba copilul cum pompează inima sânge sau cum respiră plămânul, ați explica tot cu berze și iubire? E simplă biologie. Baftă.

Articolul anterior

România, locul I la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete și lumea calculează dacă e bine că există așa ceva

Articolul următor

Copiii simt când pe mame le doare inima

6 Comentarii

 1. Oana

  Înainte să ajung la faza cu Bridgerton din articol chiar m-am gândit la asta. :))) Bine că le învățau toate lucrurile ca să atragă bărbații, poezii bla bla, și nimic despre realitatea imediată.

  • Exact. E o scena intre Eloise si Pen, in care incearca sa afle cum a ramas Marina gravida si de la ce. Iar Eloise fix asta zice: daca nu stim, cum ne putem feri sa nu patim si noi la fel!

 2. Cristina

  E o reclamă pe YouTube in care o mămică încearcă să explice unei fetițe ce înseamnă “virgin”.

  Mulțumesc, Miruna, că ne dai subiecte de gândit!

 3. Luiza

  Am citit asa cu duiosie ce ai povestit despre parintii tai, mai ales la faza cu tatal care a spus ca este un lucru ce te priveste pe tine cum te casatoresti. Din tot ce am citit aici la tine, parintii tai au fost de partea ta, si sa stii ca asta incerc (nu iese mereu) sa fac si eu cu baietii mei mici, sa nu le inund mintea cu preconceptii si planuri deja facute de mine.
  Mie mi s-a spus mereu nu nu, iar ed sexuala a fost minima, mai degraba aia nu se face decat sa mi se explice, tot ce am invatat a fost singura.

  Imbratisari parintilor si sa ii ai sanatosi cat mai mult.

 4. Lia

  Eu in clasa a doua nici de intrument nu stiam. Cred ca trebuia sa gaseasca alt cuvant :))

 5. Mad

  Deci vrei să spui că nu Dumnezeu plantează copii in femeie?🤔 Pe care apoi îi aduce barza (de unde îi aduce? Din burta)?

  Acuma serios, dacă aș avea mai mult chef de “conversații” online as întreba la fiecare comentariu: Și tat-su? Unde era tatăl din poveste? El știe că s-a băgat varza/barza/Iahve în afacere?

  Oameni buni, dacă sunteți luați prin surprindere cereți răgaz pentru a căuta răspunsul. Sunt catralioane de resurse reale. Nu e nevoie de povesti cu zâne pentru că vor face copiii un talmeș balmeș de te ia capul.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 135 queries in 0.130 s