Mamele singure nu au superputeri, le e doar de zece ori mai greu

Nu ne mai spuneți că atunci când vor crește, ne va fi dor miruna ioaniFix când Victor a strănutat cu niște muci până la genunchi, Tudor a sărit că și-a vărsat sticla. Pe care să-l iei, pe care să-l lași?

Bebelușul răcit mi-a adormit în brațe și ni s-a făcut frig. Să mă ridic după o pătură ar fi însemnat să-l trezesc.

Am pregătit tot arsenalul de termometru, panadol, aspirator de muci la pat, dar ne-am întins și, of, mi-am uitat telefonul prin casă, pe undeva.

Dar apa din sticlă se termină la un moment dat.

Și șervețele în pachet nu mai sunt.

Aspiratorul trebuie spălat.

Scutecul, schimbat.

 

În momentele astea mă gândesc la ele mai mult ca oricând alte dăți. La mamele singure care au grijă de un pui.

Și nu mă refer la boli complicate, ci la niște muci banali. În toate cele descrise mai sus, ele sunt singurul artist. Dacă au doi copii, trebuie să se multiplice în loc să se împartă. Când se așează cu copilul în brațe, n-au voie să uite nimic. Când sticla de apă e goală, tot ele o umplu la loc. Când aspiratorul de muci e murdar, tot ele îl curăță din nou. Când copilul s-a trezit, e gata, ziua începe indiferent cât le e lor de somn.

Mamele singure nu au superputeri, le e doar de zece ori mai greu.

Sigur că se descurcă, dar e mai complicat când trezești un copil care doarme, pentru că nu mai ai apă să-i dai. Sau fiindcă ai nevoie de un scutec curat. Când nu ai încă o pereche de picioare sau de mâini, fiindcă fiecare om se naște cu două și atât. Am o bănuială, deși s-ar putea să mă înșel, că de asta Dumnezeu a lăsat legea ca doi oameni să lucreze la unul nou. Pentru că nu e simplu deloc. Pentru că e nevoie de mai mult de două picioare și două mâini.

Vă zic, mamele singure sunt niște eroi nu numai pentru copiii lor, ci pentru toți oamenii de pe pământ.

Articolul anterior

Prima febra a celui de-al doilea copil

Articolul următor

Ironia sorții? Supraviețuitor din 4 lagăre naziste, omorât de un glonț în casa lui din Harkiv

10 Comentarii

 1. Aura

  Si noi mamele cu tati care lucreaza in ture lungi, ba de noapte ba de zi cam la fel ne este…in toate datile cand cel mic era bolnav am fost foarte norocoasa ca cel mare ( 4 ani acu) adica nu prea mare are un somn de nimic nu il trezeste…mai rau e sa fie ambii bolnavi.

  • Aura, știu exact ce zici cu somnul fratelui mai mare. Și la noi e la fel. Îi ia 2 secunde să adoarmă, după care nu se mai mișcă până dimineață. Un bărbat adevărat! 🙂

  • Valy

   Nu ai cum sa înțelegi. Vezi?Toți muncesc. Chiar și mamele muncesc după 2ani.Dar asta nu înseamnă că ei sunt mai puțin tați?
   Dar acel tata în drum spre casa, îți poate lua o pâine, o sticla cu apa, un kg de banane, un siropel.iti aduce o jucărie când stai cu copilul în spital, îți spala o haina. Are acolo un liber sa facă stocul casei.
   Eu am avut noroc cu spălătoria de la parterul spitalului. Deși.. Șosete și chiloți nu primeau. Ii spalam la chiuveta nu-i problema. Dar caloriferele erau reci și ne certau. Asa ca ii “uscam” sub perna. Aveam bani dar cine sa se ducă sa ne cumpere mașinuța pe care fetita și-o dorea fiindcă împărțeam salonul cu un băiețel și dorea sa se joace cu el?
   Cel mai mare hop l-am avut la 6luni.varicela,voma cu sânge… Frica… Afara gheata. Unde sa ies cu copilul mic și bolnav pe ger? Asa ca am stat în casa și m-am rugat sa nu fac și eu varicela. Și doamne ce a mai durat varicela asta. A fost în 3 valuri. Noi ne-am pregătit cu medicamente. Dar cine știe cât durează o varicela? Chiar și la 5ani avem stocuri cât sa tratam o răceală lunga cu tuse și muci.

 2. Ralus

  Da. Nu îți poți imagina cum e cu adevărat, decat atunci când de la factura la orice garnitura, toate trebuie să le rezolvi singura. Faci și mâncare, duci și mașina la mecanic. Și ore suplimentare, ca să nu te vaiti ca nu ai bani. Și te descurci, dar e a naibii de complicat. Cel puțin eu nu am găsit metoda sa le fac pe toate bine. Undeva scârțâie… O ung și o sa scârțâie în alta parte. 🙂

  • Așa e, nici nu îmi pot imagina. Te admir mult, să știi, mai ales că nu simt că te plângi, ci că doar constați.

   • Ionela

    Sau dimineața sa lași copilul la gradinita, sa mergi la munca, sa iei copilul și sa alergi cu el la terapie pentru ca are autism .. și sa mai ții și bani de terapie .. și pe tata sa îl doara in fund … sa dea 100 lei pe luna la copil 🙄 .. frumos nu ?

 3. Simona

  Eu nu sunt mama singura, dar de multe ori ma simt singura, parca el stie atat de putine lucruri despre copii si nevoile lor. Mi-e proaspata in minte o intamplare pentru ca s-a intamplat chiar in seara aceasta: dupa o noapte in care am dormit mai mult in fund cu bebele de 6 luni in brate din cauza unor muci “obraznici”, dupa o zi cu doi copii ( 6 luni si 3 ani si 7 luni), cand vin val vartej in camera de zi deoarece nu mai stiu ce sa fac cu bebelusul caruia ii e imposibil sa suga din cauza nasului, el se enerveaza pentru ca sunt eu nervoasa! Mereu e asa, nu pot fi nervoasa pentru ca nu am sprijin, sotul meu este si mai nervos si suparat:(

  • Elenap

   Asa este și la mine…nu știu ce e cu unii barbati, le doresc sa fie pentru cateva zile în locul nostru…sincer nu stiu dacă ar face față…deși as pune pariu ca nu s-ar descurca..

  • Andreea_A

   Ii e mai usor sa se enerveze si automat, cu tandara sarita, sa aiba pretext ca deh, el e nervos, nu te poate ajuta.

   E infinit mai greu sa ia bebelusul de 6 luni in brate, sa te lase si pe tine cateva minute singura in camera sa iti revii cu riscul de avea un urlacios in bratele lui timp de …5-10 minute.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 144 queries in 0.186 s