Maternitatea ca un sport extrem: dimineața, când îl lași la grădiniță, ți se face dor de el, iar seara abia aștepți să adoarmă

maternitatea sport extrem miruna ioani

L-am scos din apă, învelit într-un prosop mare, cu părul ud și l-am așezat pe pat. Ca pe un bibelou rar, ca pe un diamant viu, ca pe un bebeluș nou-născut. Deși el are aproape 6 ani și 29 la picior. Stătea acolo înfofolit ca o sărmăluță și, brusc, l-am văzut mic și m-a apucat o nostalgie, cum nu m-a mai apucat de mult timp pentru primul meu născut.

Am început să-i pup năsucul, urechile, tălpile. I-am tăiat unghiile, i-am ales cârlionții, i-am studiat dinții care nu vor mai fi cu el mult timp.

I-am mulțumit fratelui său mai mic că ne-a dat acest moment împreună, m-am simțit ca și când am câștigat la loto.

Seara, înainte de culcare, mi-a șoptit:

-Mami, te iubesc pentru totdeauna.

-Eu te iubesc pentru totdeauna și încă un pic.

Și mi-a părut rău, groaznic de rău, pentru toate dățile când îl grăbesc, repezesc, critic, cert, țip. M-am simțit iubită și scorpie, mai mult scorpie m-am simțit, dacă e să zic drept.

În fiecare dimineață, când îl las la grădiniță, și îl văd cum intră pe ușă singur, sigur pe el, cum nu se uită în spate și intră, îl văd mare și mi-l doresc mic înapoi.

Apoi seara, când intră pe ușă, iar cronometrul din capul meu se declanșează și începe un circ în 1, 2, … wait for it, îmi vine să-mi iau bilete la băi și să mă întorc când copiii au 18 ani și merg la facultate.

Mamele trăiesc în aceste extreme, care pot părea drăgălașe când te uiți la ele dinafară, de la o tastatură cam cum fac eu acum. Și pot părea copleșitoare când ești în mijlocul furtunii, amândoi copiii îți cer ceva sau își scot ochii, se trag de păr și încă nici nu te-ai descălțat.

Voiam doar să vă spun că toate astea sunt normale. Orice simțim e normal, fără să facă parte din cine suntem. Emoțiile ne tranzitează fără viză, fiindcă nu se mută definitiv la noi.

Inclusiv vina. Și scorpia pe care o vezi în oglindă, când copilul îți spune că te iubește pentru totdeauna fiindcă i-ai pupat năsucul după o baie azi. Cred că nu mă voi mai împotrivi nici vinei și voi învăța să profit de ea ca un bărbat care vrea să te footă fără să se căsătorească cu tine. How you doin, Vina mea?

Articolul anterior

Ce-a fost mai întâi: plânsul copilului sau stresul părintelui? Despre cum să-ți păstrezi calmul când îți vine să-ți iei câmpii (p)

Articolul următor

Plănuiești un zbor cu copiii în pandemie? 5 lucruri de care să ții cont înainte să vă urcați în avion (p)

9 Comentarii

 1. Alex

  Aveam nevoie să citesc asta azi! Mulțumesc

 2. Violeta

  Mda, asta e frumusetea meseriei de “mama” 😁, cu bune si rele, cu dulci si amare, cu inalte si joase 😝. Al meu e mare acum, dar cand imi spune ca ma iubeste cu vocea aia de bariton, ma topesc si gata, chiar daca un minut inainte tocmai mi-a reprosat o banalitate. Asta e. Si discutiile in contradictoriu au farmecul lor, daca evident, nu se depasesc anumite limite. In orice caz, o sa-ti lipseasca timpul asta cu ei. Si din pacate nu putem sa-l oprim.

 3. Elena

  Hai, bravo! De cand asteptam un asemenea articol.

 4. Simo

  Noua vorba a lui Tudor este “te iubesc pana la un milion”, iar eu ii zic “eu te iubesc pana la 10 milioane” si el continua…cu 100, cu 1000 <3

 5. Denisa

  Super articolul, saru mana pentru sfaturi!
  Ma bucur ca tu analizezi situatia si poti anticipa energia consumata si atmosfera creata pt o vacanta.Eu sunt genul” Plecam in vacanta!! F–k , nu m-am gandit ca o sa fie asa epuizant!”.
  Haioasa ca intotdeauna, si vedeam o mamica tinandu-si rasuflarea la ora mesei in avion.😀
  La faza cu barbatul care vrea sa …fara sa se insoare esti mortala.Dupa 40 de ani si o casatorie de 25 nici femeia nu mai vrea casatorie😂.
  Sa aveti fun!

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 149 queries in 0.383 s