Adevărul gol-goluț: Ducem copiii în costume de baie sau îi lăsăm dezbrăcați pe plajă? (p)

costume de baie copii miruna ioani

În primul an în care-am fost cu copil la mare, m-am întors șocată de câți puști iau prânzul cu tableta în față.

După al doilea an, am venit tristă, că obezitatea infantilă e în floare.

În al treilea an, am fost pur și simplu uimită de felul în care pot niște adulți să țipe.

În fiecare an, sunt șocată de cum se prăjesc oamenii la soare ca micii în tigaie.

Daaaar, anul acesta, am observat că nu mai sunt copii în cucu gol pe plajă.

Habar n-am de ce am făcut aceste observații. Probabil că un specialist m-ar putea psihanaliza cu ușurință. Fiecare cu piticii lui, nicio surpriză.

Noi am fost în fundul gol mulți ani pe plajă. Noi, copii. Nu noi, adulți. Probabil sunt persoane care citesc chiar acum și își amintesc cum fugeau desculți în curtea de la țară. Și nu numai în tălpile goale 🙂

Era o plăcere. Nicio rușine. Așa făcea toată lumea. Băieți și fete. Fără pudibonderie.

Dincolo de faptul că suntem nostalgici ai acestor libertăți de altădată, cred că merită să menționăm următoarele:

1. Nu putem compara soarele de când eram noi mici (cu 30 de ani în urmă) cu soarele de acum.

Din cauza poluării, stratul de ozon s-a redus considerabil. Așa că da, soarele e același, dar protecția noastră e mult mai slabă. Așa că ne arde mai ușor pielea.

2. Bebelușii sub 6 luni nu au voie să fie expuși la soare. Sper că nu e o noutate.

Îi ținem tot timpul la umbră, nu îi punem să facă plajă. Dacă mă întrebați pe mine, nici n-are sens să mergem cu ei la mare.

3. Pielea copiilor e sensibilă, dar pielea asta care stă în costum de baie e și mai sensibilă.

Fiindcă e o piele ascunsă, pe care nu o vede soarele altfel niciodată. Nu e ca pielea de pe față sau pielea de pe brațe cu care umbli descoperită pe stradă.

4. Copiii mici care încă poartă scutec și nu știu să spună că îi scapă caca/pipi.

Nisipul nu e un WC public. La fel, nici marea sau oceanul. Cred că aspectul acesta de respect civic e foarte important în felul în care ne educăm copiii.

5. Risc crescut de infecții urogenitale

Pentru că le intră nisip în toate ACELE locuri, iar în nisip trăiesc o grămadă de bacterii. Să nu uităm că unii oameni vin cu câini pe plajă, care își pot face nevoile în nisip. Așa se pot lua copiii diverse boli, ciuperci sau ouă de paraziți.

Și atunci e mai periculos să lași un copil fără chiloți pe plajă. Nu mai spun de băieți, care au pielea de pe penis și mai subțire, iar supraîncălzirea testiculelor nu le face bine.

Ideal e să păstrăm scutecul și pe plajă. Există unele speciale de apă. Nu sunt grozave, fiindcă sunt subțiri și nu țin mult pipi, dar își fac treaba.

Cum văd eu treaba e că nu merită să ne asumăm niciun risc degeaba. Plus că, așa cum adulții poartă costume de baie, cred că se adaptează și copiii.

Noi am avut în fiecare an slip și tricouri cu protecție UV pentru copii. Anul ăsta, mi-am luat și eu tricou de baie. Nu știu dacă ați avut vreodată. Am fost șocată de cum se încingea pielea neprotejată și cum cea acoperită rămânea normală, aproape rece. Simțeam protecția efectivă.

Partea neplăcută e că ține totuși rece, așa că ar fi de preferat să ai cel puțin două. Ca să te poți schimba într-unul uscat după ce ieși din apă.

Ca o concluzie, mesajul meu e următorul: nu lăsați copiii dezbrăcați pe plajă, nu pentru că-i rușine, ci pentru că-i mai sănătos să-i protejați de soare.

 

Articolul anterior

N-o să fiu o zână niciodată

Articolul următor

O femeie nu pleacă de bine ce-i e, o noră nu e scârbă cu o soacră drăguță și rar lucrurile sunt ceea ce par

3 Comentarii

 1. S

  Hm, acum 30 de ani stratul de ozon avea probleme mult mai mari decat acum. Problema e ca acum e, de multe ori, mai cald decat atunci.

 2. Tani

  Pe langa cele scrise, eu nu imi las copiii dezbracati pe plaja caci nu vreau sa se uite vrun obsedat dintr- un tufis si sa aiba ganduri sexuale cu copiii mei. Poate sunt dusa dar sunt destui dezaxati…

  • Pau

   Daca tu esti dusa eu sunt la fel,ma sperie gandul acesta an de an cand mergem la mare si/sau piscine

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 136 queries in 0.130 s