Unul dintre primii români vaccinați anti-covid în SUA ne povestește experiența sa (interviu)

români vaccinați anti-covid miruna ioani

Acest articol este probabil singura intervenție pe care o voi avea pe tema vaccinării. Știți că poziția mea legată de acest subiect, în general, e una clară: pe mine să mă întrebați de dinți. 🙂

(sunt dentist)

Însă una dintre cititoarele blogului mi-a trimis poza cu ea vaccinându-se. A dorit să vorbească public despre asta și am fost curioasă cum s-a desfășurat, dacă a fost obligatoriu (ea fiind cadru medical), ce informații a primit înainte, dacă are un pașaport de vaccinat etc.

Vreau să fie un articol informativ, de asta nici n-am pus un titlu senzațional. Nu voi permite injurii la adresa ei și voi șterge din start toate comentariile lipsite de respect sau bun simț. Apreciez enorm faptul că și-a asumat interviul cu nume și prenume și îmi doresc să fim civilizați până la final.

Ai făcut cel mai râvnit vaccin din lume, la ora actuală.  

Și neașteptat de rapid conceput, aprobat și accesibil!

Când te-ai vaccinat?

Ne-am vaccinat (eu și soțul meu) pe data de  17 Decembrie 2020, deci în urmă cu 4 zile.

Cum te simți?

Ne simțim bine. Nu am avut niciun simptom până în prezent. A doua zi, o durere ușoară la locul injecției.

Cu ce te ocupi?

Lucrăm amândoi în domeniul medical. Acceași profesie: Nuclear Medicine Technologist (am fost colegi 13 ani). Acum lucrăm în spitale diferite, dar în același grup de spitale (PeaceHealth). Datorită profesiei, am fost încadrați în prima grupă de vaccinare 1A ( având contact direct cu pacienții, dar în primul rând, pentru că facem anumite proceduri pentru depistarea embolismului pulmonar, care implică în prima etapă ventilația pacientului /aerosol – deci suntem foarte expuși).

Cât de mult te-ai gândit dacă să te vaccinezi sau nu? Poate ne treci un pic prin procesul de luare a deciziei pentru tine.

Am așteptat cu nerăbdare accest vaccin, deoarece este luminița de la capătul tunelului.

Noi lucrând în domeniul medical, am făcut în fiecare an vaccinul antigripal și toate vaccinurile impuse de sistemul medical de aici. (mandatory).

Suntem adepții vaccinării, în principiu. Credem în această metodă de prevenție. Nu suntem adepții conspirațiilor de tot felul vehiculate în cadrul on line.

Am citit și ascultat informațiile celor pregătiți în acest domeniu, ale oamenilor avizați să prezinte acest nou principiu de funcționare al acestui vaccin și am socotit plauzibile explicațiile, ținînd cont că avem și noi pregătire în acest domeniu încât să înțelegem principiul de funcționare.

Am beneficiat de forum-uri de informare în cadrul spitalului, cu posibilitatea de a primi răspunsuri la eventualele întrebări.

Ca urmare: ne–am hotărât și insistat să fim printre primii vacinați.

Ce ai simțit la vaccin?

O mică înțepatură ca la orice vaccinare.

A fost nevoie de vreo pregătire specială, să nu mănânci ceva anume, etc?

Nicio pregătire specială, nicio restricție.

Cum a fost vaccinarea propriu-zisă?

Foarte bine organizată. Cu programare la o anumită oră. Vaccinarea a avut loc într-o sală de conferințe, cu distanțare în linia de așteptare. La intrare, două documente de informare despre vaccin și procesul în sine. Am fost identificați prin cardul de identitate al spitalului și nr. nostru de angajat.  Reprezentanții de la employee health (nu știu cum să traduc) erau în sală, observând întregul proces. Au fost aranjate mai multe stații de injectare cu distanțare și cadre calificate. A decurs foarte repede. Apoi am mers în sala alăturată, tot  organizată cu mese distanțate și am fost supravegheați pentru 15 minute (pentru eventualele reacții imediate, niciunul dintre cei injectați cu mine în același timp nu a avut reacții).

Cum te-ai simțit imediat după? Ai făcut ceva special?

 Nu am simțit nimic diferit, am așteptat 15 minute pentru eventualele reacții imediate si nu am avut nicio restricție dupa administrare.

Ai semnat vreo hârtie, ce riscuri ți-ai asumat?

Da. Am semnat electronic un consent (acord) după ce am citit informațiile de la intrare.

Vaccinul nu a fost obligatoriu. A fost la alegere.

Ai primit un pașaport de ”vaccinat”?

Am primit un card în care se specifică dată vaccinării primei doze și data următoarei doze, pe 6 Ianuarie 2021 (am avut posibilitatea să alegem data următoarei doze după 3 săptămâni cu o felexibilitate de câteva zile).

Sperăm să primim acest pașaport de vaccinare după a doua doză. Deocamdată avem doar acest card banal cu următoarea dată de vaccinare. Nimic oficial. Noi oricum o să cerem un document oficial, care să fie valabil în Europa. Probabil va trebui să îl traducem și validăm.

Acum poți renunța la mască, la apă și săpun, dacă ai imunitate? 

Va trebui sa purtăm în continuare mască, să respectăm toate măsurile de igenă și distanțare. Se pare că încă putem lua boala, dar nu vom face forme severe (nu au încă destule informații) și putem fi purtători. Încă nu știm sigur. Speram să nu, să putem călători fără probleme.

Ce mesaj ai transmite românilor de acasă, legat de vaccinare?

Dragilor, acceastă vaccinare este o provocare fără precedent! Astfel, avem șansa de-a scăpa de acest virus care ne-a  pus viața în pericol. Întreaga lume afectată, atâtea vieți priedute, oameni fără locuri de muncă, planuri și vise neîmplinite.  Vaccinați-vă!

Noi am făcut-o cu încredere și speranță că vom fi parte în acest proces de  stopare a pandemiei.

Așteptăm cu nerăbdare să putem călători, să venim în țară, să-i strângem în brațe pe cei dragi. A fost un an foarte greu pentru noi din acest punct de vedere. Locuim în USA, suntem plecați de 23 ani, am venit în țară în fiecare an (chiar și de 3 ori) cu drag și dor. Ne-a  înspăimântat gândul că anul acesta nu am putut veni. Mulțumim lui Dumnezeu că ai noștri sunt bine. Ar fi fost îngrozitor să fim departe, dacă ar fi avut nevoie de noi.  A cântărit greu acest aspect în decizia de-a ne vaccina.

Sărbători fericite tuturor cu speranța că următoarele sărbători să ne putem stange în brațe!

Liliana și Nicolae Branga

Articolul anterior

Și, când în brațele mele nu vei mai încăpea, aș vrea să știi că inima n-o să-ți rămână niciodată mică

Articolul următor

Fii amabil, fii blând, fii excepția

14 Comentarii

 1. Oana

  ❤️
  Aștept să ajungă și la noi.

 2. Valentina

  Iti multumim pentru acest interviu! Ma bucur sa avem exemple demne de urmat si e foarte important sa avem exemple reale, care sa ne povesteasca experienta lor. Mai ales cand vorbim de cadre cu pregatire medicala, nu de cei care si au luat doctoratul pe google …

 3. Nikki

  Articol binevenit. Din păcate, parca vad că la noi nu se vor vaccina multi și vom mai trage mult și bine cu izolarea și măștile. Asta e, nu e obligatoriu, ceea ce este deranjant este că persoane fără pregătire medicală au generat curentul antivaccinare și efectele se vad. Autoarea articolului se simte nevoita sa apeleze la bun simț și la abținerea de la comentarii injurioase, cam astea sunt efectele și este trist și descurajant. Sper ca intr-o buna zi, persoanele publice care au profitat de influența lor și au dat sfaturi medicale neavizate, precum și cele care inca o fac, sa fie blocate pe toate site-urile de socializare când abordează aceste subiecte. Da, știu, avem dreptul la exprimarea liberă și în virtutea acestui lucru avem dreptul, din păcate, la dezinformare și la punerea unor vieți în pericol. Eu cam asta cred că se întâmplă când o persoană cu blog își sfătuiește cititorii să nu apeleze la medici daca au apendicita, că trece de la sine. Sau că este minunat că nu mai ai menstruație după ce mănânci numai frunze, corpul ,,s- a curățat de tot ce era rău”. Mai ziceți ceva, voi, medicii care ați făcut aproape zece ani de facultate, că nu va mai asculta aproape nimeni. Exista olivii și piersicuțe, guru medicali, există cei care cunosc toate secretele și planurile ocultei mondiale. Ei sunt cei aleși, noi, toți ceilalți, umblam in întuneric.

  • Stiu ce zici, insa nu cred ca interzicerea e solutia, ci educatia, informarea.

   Din pacate, educatia nu se refera doar la cea medicala, ci la tot. Sa poti dota oamenii cu o capacitate de a intelege si de a discerne indiferent de pregatirea lor.
   Personal, cred ca orice fel de cenzura e periculoasa si duce umanitatea in zone in care nu vrem sa ajungem. Fiindca azi suntem de acord cu ce interzic ei, dar maine putem fi noi cei interzisi.

 4. Nikki

  Da, cenzura e periculoasa, dar legat de educatie as mentiona ca insisi initiatorii acestor curente antivacciniste sunt persoane educate (majoritatea). Adica le citesti articole pe blog si nu detectezi nici greseli gramaticale,nici lipsa de coerenta, au studii universitare, astfel incat nu s-ar astepta altcineva educat sa emita aberatii. Si, de asemenea, o mare parte din publicul lor este educat. Au trecut cel putin prin liceu si au invatat despre microbi si imunitate, menstruatie, boli etc. Aceste persoane din spatiul public, care emit asemenea teorii, sunt periculoase si nu prea poti pune toata miza pe faptul ca, prin reforma invatamantului romanesc, se vor produce oameni educati care nu le vor asculta. Sunt numeroase cazurile in istorie in care adevarate genii ale raului si persoane cu probleme psihice au fost adulate de multimi in delir.
  De ce exoneram astfel de persoane de orice raspundere, in virtutea libertatii de exprimare, cand poate ca au murit copii cu apendicite netratate sau subnutriti, sau nevaccinati din cauza lor? Cititorii si adeptii lor sunt adulti, dar din pacate au copii care nu au nicio vina.

  • Pentru că adevărul nu există și nimeni nu are dreptate atunci când libertatea e încălcată. Însă e important de văzut limitele acestei libertăți, când ea încalcă drepturile și libertățile altora. Însă la nivel decizional, e fiecare pe cont propriu.
   Pe scurt, scapă cine știe și cine poate.

 5. Mihaela

  Ooo, dar cunosc persoane cadre medicale care lucrează în spital covid și susțin cu vehementa ca nu exista asa ceva.. Nu îi conving nici simptomele, nici testele pozitive, nici anticorpii… Speechless…

  • te cred. Eu nu cunosc cadre medicale, dar am auzit, chiar aseară mi-a scris cineva dintr-un spital.

  • Antonia

   Buna Miruna. Ai putea, te rog, sa ne spui ce parere ai despre vaccinarea la femeile care alapteaza? Exista vreun risc? Am citit ca ele nu au fost incluse in lotul de testare si vaccinul nu este recomandat copiilor.

 6. Mi se pare problematic faptul ca avem cu totii drepturi la o parere. Prin definitie, la o parere au dreptul doar specialistii, indiferent despre ce domeniu vorbim. Iar in problema vaccinului, ca in multe altele, toaaata lumea are o parere, chiar si cei care habar n-au sa-ti explice ce inseamna ARN si ADN.

  Stiu ca nu este de ajutor sa fim individualisti in aceasta problema – adica, mi-e clar ca pandemia fie o invingem toti lucrand impreuna, fie n-o invingem – dar din punctul meu de vedere – daca conteaza pentru cineva parerea mea de nespecialist – cei care se vor vaccina isi vor relua, treptat dar sigur, vietile de dinainte, iar ceilalti nu. Insistenta asta in prostie a celor care se cred de fapt “open-minded” refuzand un vaccin pentru ca asa au citit ei in grupurile de pe facebook o sa faca cel mai rau celor care nu vor avea voie sa se vaccineze (nu stiu daca vor fi interdictii pentru anumite categorii de oameni, dar mi-au venit acum in cap femeile insarcinate, ca un posibil exemplu).

  Eu nu m-as mira ca incepand de anul urmator sa inceapa sa fie obligatoriu sa prezinti un pasaport de vaccinat ca sa intri la festivaluri, concerte si orice alt fel de adunari mai mari de nu-stiu-cati oameni.

  • Nu stiu cum e cu dreptul la parere, insa cred ca e bine sa avem dreptul la alegere.
   Militez pentru informare si educatie.

   In perioada mea de lucru in UK, a fost primul lucru care “blew my mind”: faptul ca nu stiu ce e mai bine pt pacient. El e singurul indreptatit sa hotarasca.

   Era un nivel nou de respect pe care nu il cunosteam.

   Si am inteles si acceptat ca nu toti dintii trebuie salvati, ca nu ce cred eu e intotdeauna cel mai bine.

   Ca rolul meu e de a explica optiunile, risks and benefits, dar ca pacientul ia decizia.

   Unii ma intrebau ce as face in locul lor. Le spuneam onest. Dar nu intrebau toti si nu toti tineau cont de raspunsul meu.

   Cred ca asta e libertatea. Si ca e foarte importanta oricat de frica ne-ar fi.

 7. dia

  Miruna, prinde bine acest interviu. Va veni și rândul meu destul de repede pentru vaccinare și pe urma al mamei care e la risc mare de complicații dacă ar contacta virusul. Eu cred ca pe viitor va fi nevoie de dovada de vaccinare pentru a putea zbura cu avionul, a intra la concerte etc. Acuma și pentru vaccinurile bine stabilite și documentate exista conspiratii absolut nefondate pe care le poți citi pe internet. O sa fie și despre asta destule. Vaccinul asta pare promițător și cam singura metoda realista de a scapa din mizeria asta in care se afla lumea. Dar o sa mai dureze multe luni sa se întâmple asta.

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 161 queries in 0.475 s