Când auzi ”Mami, ce bună e mâncarea!”, nu mai ai nevoie de altceva (paella la multicooker Crockpot -p)

paella multicooker crockpot miruna ioani

Mirosul demențial a trezit bebelușul. Care a adormit nemâncat, e adevărat, căci maică-sa deslușea tainele noului multicooker Crockpot cu gătire sub presiune.

Bine, nemâncat e mult spus, căci bebelușul ăsta mic trage încă bine de tot din țâță și nu-i ca și cum eu eram plecată la mall cu lactobarul.

Deci se trezise copilul fix când se termină mâncarea. Fix după ce-am pus-o în farfurie și am așteptat să se răcească numai cât să nu-mi frigă vârful limbii. Și fix după ce-am reușit să iau prima îmbucătură.

Exact cât să mă zgârii pe ochi apoi în dormitor, lângă el, în timp ce zumzăiam un cântec de leagăn cu gândul la creveții din bucătărie.

Furculița soțului trăncăne frenetic în farfurie, vrând să strângă tot tot tot de pe ea.

Deschideți umbrela, că-mi plouă în gură!

Apoi, furculița se odihnește pe o margine de masă, scaunul scârțâie pe gresie, pașii de Horațiu se apropie de oală delicați ca un buldozer cu mănuși de damă.

Nu, nu, nu cred că face asta, dar ba da, chiar se întâmplă: își mai pune o porție din creveții mustăcioși și orezul galben ca soarele și bun ca un somn după o săptămână de erupție dentară.

Și Victor nu mai adormea odată!

Vă zic, toată nedreptatea din lume se simțea pe papilele mele gustative. Toată opresiunea femeilor care n-au avut drept la educație, la vot, acum n-aveau nici drept la paella din multicooker. Cum e viața asta cinstită, la ora 9 seara, după o zi în care n-am chiar stat cu burta la plajă?

Booon.

Ce face o femeie deșteaptă într-o astfel de situație. Își cântărește opțiunile, în funcție de -cum ar zice la grupul de comunicare non-verbală, ce nevoie arde mai puternic în ea. Liniște sau Foame, voi ce ați fi ales?

Ce e mai grav, să se trezească micuțul său să se termine mâncarea?

Vă zic la final ce am făcut. Mai întâi rețeta, că știu că n-ați răbdat până aici ca să descriu procesul emoțional de poftă pentru paella.

Se dă acest Multicooker Express cu gătire sub presiune de la Crockpot. Cine a mai fost pe aici știe că avem o lungă istorie cu slowcooker-ul de la Crockpot. E oala care ne-a schimbat viața, fără să exgerăm. Probabil și pe a voastră.

Problema cu slowcooker-ul e că bărbatu-meu nu mai poate să îl vadă, audă, miroasă. Aparatul n-are nimic (deși arată de parcă a făcut războiul), doar că știam  3 rețete și pe acestea le alternam. La început a fost minunat, apoi a ajuns să întrebe:

-Ce avem azi de mâncare, iar la slow cooker?

Și își făcea un sandwich cu șuncă.

Nu conta că e vită, porc, pui sau legume. Am făcut musaca de vinete, lasagna, inclusiv mămăligă și orez cu lapte. Posibil să fie mai multe de 3, adică.

Și a venit acest Multicooker. Toată lumea îl laudă peste tot pe internet. Îl mai avusesem și eu odată în teste, când a ieșit asta:

Și-am întrebat pe facebook cu ce rețetă să încep. Am văzut multe sugestii, link-uri chestii trestii. Am decis că sunt prea simple pentru o specialistă într-ale gătitului ca mine.

via GIPHY

De fapt, mi se făcuse poftă de creveți de-mi ploua-n gură. Și, cum varianta în care-i gătesc de obicei, adică trași în cremă de brânză, era mult prea simplă pentru talentul care se cerea eliberat prin multicooker, m-am complicat cu această paella.

Nu e o rețetă luată de pe internet, e o rețetă inventată pe două principii simple: ce-am găsit de cumpărat și dacă pui multe lucruri care deja îți plac, n-are cum ieși decât bine.

M-am fentat un pic la partea cu ”multe”. Talentul meu e pe creație, nu pe cantitate. Avem paella și pentru anul care vine. Azi a fost și mai bună, așa că mâine mai facem o tură 😀

Ingrediente:

Pe scurt:

  • unt, ulei de măsline, un strop de vin, ceapă, usturoi
  • orez
  • pește și fructe de mare
  • curcuma, sare, piper, sos soia

Dacă vreți să fim exacți, deși eu nu am fost, iată:

  • 50g unt
  • ulei de măsline
  • 50 ml vin roze (că n-am avut alb)
  • 5 cepe verzi din alea filiforme, cum se găsesc acum, și o jumătate de ceapă dolofană
  • 5 căței de usturoi, puteau fi și 7
  • o jumătate de morcov (l-am pus doar fiindcă era gata curățat în frigider)
  • o cană de orez și una de apă
  • somon (două fileuri late cât 3 degete)
  • șalău de nil (jumătate de file, dar ar fi mers și toată bucata, a dat un gust f bun)
  • 500g creveți congelați
  • 2 cutii creveți mustăcioși
  • curcuma, sare, piper
  • la final, sos de soia

Timp de preparare: 15 minute

Timp de gătit: 3-5 minute de sotat și 12 minute fiert orezul sub presiune (da, știu, wow)

Se mai adaugă timpii de strâns din bucătărie, pe care nu îi trece nimeni în rețete. Că marii chefi au veverițe, iepurași și căprioare sau o baghetă magică să se ocupe de treburile astea.

Marele avantaj la multicooker e însă că nu murdărești tigăi și oale, ci totul rămâne într-un singur loc.

Preparare paella multicooker Crockpot

Îi mai putem zice risotto con frutti di mare

sau

orez cu pește și fructe de mare

sau,

cum i-a zis Tudor: Mami-Ce-Mâncare-Bună

Am măsurat o cană de orez și am spălat-o în câteva ape, până apa a rămas clară

paella multicooker crockpot miruna ioani

Apoi, m-am apucat de legume:

paella multicooker crockpot miruna ioani

Tocăm ceapa, usturoiul, morcovul (dacă aveți chef; eu simțeam mai mult nevoia de culoare decât de morcov. Nu puneți mult, căci morcovul are defectul de a tăia din gustul celorlalte ingrediente.

De exemplu, eu nu pun niciodată morcov de umplutură. Dacă fac cremă de ciuperci sau de broccoli sau de conopidă. Pentru că supa o să aibă gust de morcov, nu de ciuperci, broccoli sau conopidă.)

, cum i-a zis Tudor:

Vă rog să nu observați resturile din jurul mâncării pozate. Să citiți rețeta având în minte faptul că, în paralel, mă aștepta un bebeluș să se culce, iar eu eram această începătoare (foarte talentată, dar înspăimântată să nu sară în aer sau ceva) stresată să mai și pozez procesul.

A durat dublu din cauza pozelor și spălatului pe mâini, apucă telefonul, vezi cum e cadrul, verifică dacă ai de unde alege ceva pentru acest articol. Nu e simplă nici viața Jamillei.

paella multicooker crockpot miruna ioani

Am pus două bucăți din acestea de sus

paella multicooker crockpot miruna ioani

Observ că n-am pozat șalăul.

paella multicooker crockpot miruna ioani

Mustăcioșii n-au scăpat 🙂 Aceștia sunt dintr-o singură cutie, în oală au aterizat două.

După care, am trecut la multicooker. Am spălat oala, am băgat aparatul în priză și am citit instrucțiunile cu atenție.

Sunt două șmecherii foarte importante:

  1. Când gătești sub presiune, valva de închidere să fie pe steam off. Iar când o deschizi, să faci asta cu o lingură, ca să nu te arzi de la aburul care iese.
  2. Când ridici capacul multicooker-ului, să folosești mănuși, fiindcă e ca și cum ai deschide cuptorul. O să te lovească un val de aer fierbinte.

Am pornit aparatul, am pus pe brown/sote, am reglat timpul pentru 3 minute și am apăsat start.

Pe display, apare HEAt, semn că se încălzește.

A durat mai mult decât preconizam încălzirea. În instrucțiuni scrie că poate fi între 5 și 30 de minute. Nu am cronometrat, dar vă sugerez să porniți multicooker-ul de la început, înainte să vă apucați de curățat legume.

paella multicooker crockpot miruna ioani

Am turnat uleiul, am pus untul, o linguriță de sare, ceapa și usturoiul, le-am călit aici:

paella multicooker crockpot miruna ioani

După care am adăugat orezul și am amestecat tot timpul:

paella multicooker crockpot miruna ioani

Am crescut timpul de brown/sote cu încă 5 minute și am adăugat un vârf de linguriță de curcuma și morcovul:

paella multicooker crockpot miruna ioani

Am mai pus un vârf de linguriță de sare și am stropit cu niște vin, amestecând continuu.

Când s-a sfârșit timpul, am oprit și am adăugat restul ingredientelor:

peștele, creveții decorticați și mustăcioșii deasupra

paella multicooker crockpot miruna ioani

paella multicooker crockpot miruna ioani

Aici mi-am dat seama că nu prea au apă în care să fiarbă, iar pentru gătirea sub presiune e nevoie de min. 250ml de lichid.

Așa că am adăugat o cană de apă și jumătate de apă, cât să văd că orezul era acoperit.

Am închis capacul, cu valva pe steam off. Am apăsat pe risotto, 12 minute și start.

Atât. Gata.

După ce termină gătirea, acest multicooker intră automat în funcție de păstrat caldă mâncarea. Poate rămâne așa 4 ore, după care se închide.

Ce îmi place la multicooker e că nu murdărești decât o oală. Nu te plimbi cu mâncarea din una în alta, începi pe foc, intri în cuptor, iar un pic pe tigaie, iar 10 minute în cuptor. Păi, ce facem aici? Ori mâncare, ori plimbare!

Când am deschis capacul, am găsit asta:

paella multicooker crockpot miruna ioani

Observați că nu a ieșit o ciorbă cu fructe de mare, asta a fost temerea mea cea mai mare. Iar după 15 minute, orezul s-a închegat și mai tare, parcă și-a mai tras din umezeală și aromă.

La final, am stropit cu puțin sos de soia și a ieșit o minunăție.

Știu asta, pentru că am luat bebelușul și am ales amândoi mâncarea! 🙂 Victor a primit orez și pește, a fost o decizie bună, pe care am sărbătorit-o apoi până pe la 1 noaptea 🙂

Dacă vă uitați la mine pe stories, veți vedea și reacția lui Tudor, care mânca fără să respire 🙂

Pentru o clipă am înțeles toate generațiile de gospodine din familia mea și a dumneavoastră.

Fiindcă am simțit în capul pieptului niște fluturași care făceau hora bucuriei. Nu știu dacă e instinctul sau tradiția, dar simți o endorfină când îți vezi copilul cum hăpăie ceva bun, făcut de tine.

Iar seara, la exercițiul de dinainte de culcare, băiatul meu a zis că e recunoscător pentru mâncarea asta nouă și bună.

Lucruri simple.

12 minute.


Dacă vreți să vă luați și voi multicooker, vedeți pe site-ul Crockpot e reducere fix acum: de la 999lei, la 699 lei. Iar codul miruna10 vă aduce un discount extra de 10% la orice din site. (Vedeți că au și niște ustensile faine speciale pentru multicooker; nu e voie să amesteci cu metal în oală). Aparatul vine cu grătar de metal care poate fi introdus în oală și o lingură de plastic, pentru orez. De asemenea, găsiți o carte cu rețete în limba română.

Urmează să fac coaste, că prea m-ați amenințat cu cât de bune sunt. Și mămăligă. În sfârșit! Amesteci la început și 20 minute pe funcția risotto.

p.s. Când comandăm data viitoare pizza, vă zic 🙂

Articolul anterior

Tu ești izvorul -despre grupul de comunicare non-violentă, câteva femei și o călătorie

Articolul următor

Și, când în brațele mele nu vei mai încăpea, aș vrea să știi că inima n-o să-ți rămână niciodată mică

18 Comentarii

  1. Andreea

    Eu tocmai ce am schimbat toata mobila de bucatarie si am cumparat cuptor electric. Daca ii spun sotului de multicooker lesina :))))) Lasand gluma la o parte am 2 slowcookere de la Crock Pot si sunt foarte incantata de ele si pe viitor cred ca o sa imi indrept atentia catre un multicooker.

  2. Silvia R.

    Multicockerul mi-a schimbat viata. E de la alt brand, dar functiile sunt cam aceleasi. Gatesc non stop. Eu nu ma omor dupa paella, dar sotul da, asa ca o sa incerc si eu. Pacat ca nu ai pozat si salaul, ca sa am reteta completa 😂. Glumesc, bineinteles.
    Abia astept sa creasca si Victor al meu, sa ii dau si lui cu sare. Acum gatesc totul fara sare, iar inainte de a finaliza mancarea, scot o portie pt el, apoi adaug sare. Dar nu mai are acelasi gust ca atunci cand pui de la inceput.
    Abia astept sa ne spui cum au iesit coastele, ca vreau si eu sa fac.

  3. Mădălina

    Musai sa incerci un gulas de vita la multicooker. Cu asta nu dau gres niciodata ❤❤

  4. Este un device de nota 10 care isi face foarte bine treaba. Multumesc mult pentru retete!

  5. Camelia

    Nu puteai sa mananci la masa cu ei in timp ce il alaptai pe cel mic? Mi se pare mai sanatos pentru mama, iar pe cel mic nu cred ca-l jena cu ceva.

    • nu, pentru că el nu mai are 1 lună să doarmă în orice condiții. Are 1 a 3l, iar acum încercam să îl ajut să adoarmă la loc mai mult decât să îl hrănesc.

  6. Jual

    Eu ti-am spus de Cookéo Moulinex inca de acum 2-3 ani!!! Iti dai seama cite mincaruri bune ai pierdut intre timp ? :-))) Nu-i bai, mai bine mai tirziu decit niciodata!

  7. Aurora

    Maine fac și eu ceva asemănător, ca de ieri salivez!
    O recomandare as avea, paleta primita în pachet (cea alba) mi se pare prea tare, sunt șanse mai sa zgârie vasul… Eu folosesc doar de silicon și nu am probleme. 🤗

  8. Cristina

    Multicooker-ul ma ajuta și pe mine enorm. Mama de 4 prunci între 6 luni și 7 ani. Sa vezi ce bun iese și orezul cu lapte! Tac-pac toate ingredientele în minune, fără amestecat, fără grija ca se arde sau rămâne nefăcut. Fără veșnica oala greu de spălat. Gulasul iese și el grozav. Poți face cartofi fără pic de lichid. Putina sare, puțin ulei și cartofi tăiați cuburi. La al meu, cel puțin, merge. E drept, e alta marca.

  9. Andreea N

    Interesant. Oare face su cartofi prăjiți? 🙈 Pana când este valabil codul?

  10. daca va place mancarea cu gust de prajit, aparatul asta e ideal, simplifica si grabeste procesul gatirii.
    Noi am ramas la slowcooker, ma intereseaza sa gatesc la temp cat mai mici (90gr) sa dau si la copil. bine, eu sunt si lenesa, le fac salata si le zic ca am gatit. Si daca bombane le aduc aminte ca nu am luat niciun medicament, niciun supliment, niciun muc in casa asta, nici la medic etc

Leave a Reply

© 2007-2022 Și Blondele Gândesc | Powered by WordPress

Temă optimizată de Valeriu | 155 queries in 0.483 s